Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Klement András - Észak-Európa salátái

Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 5 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:189

Feltöltve:2007. december 05.

Méret:84 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Klement András: Észak-Európa salátái Céklasaláta (finn) . 1 Dán póréhagyma saláta . 1 Dán sajtsaláta . 1 Erdei gombasaláta (finn) . 2 Hagymás céklasaláta (finn) . 2 Hagymás vöröskáposzta-saláta (dán) . 2 Hagyományos dán burgonyasaláta . 2 Langyos lilahagyma-saláta (dán) . 2 Lappföldi sajtsaláta (finn) . 2 Paradicsomos (svéd) gombasaláta . 2 Reszelt cékla (finn) . 3 Sonkás zöldbabsaláta (dán) . 3 Svéd burgonyasaláta . 3 Svéd gombasaláta 1. 3 Svéd gombasaláta 2. 3 Svéd gombasaláta 3. 4 Svéd gombasaláta 4. 4 Svéd gombasaláta 5. 4 Svéd gombasaláta 6. 4 Svéd gombasaláta 7. 4 Svéd hagymasaláta . 5 Svéd heringsaláta . 5 Uborkasaláta télire (finn) . 5 Zöldbabsaláta dán módon . 5 Zöld salátamártás (finn) . 5 Céklasaláta (finn) Hozzávalók: 35 dkg csíkokra vágott ecetes cékla, 2 kisebb savanyú alma csíkokra vágva, vagy reszelve, 1 dl tejszín (1 ek reszelt torma). A tejszínt habbá verjük (belekeverjük a t

ormát), hozzákeverjük a cé klát, almát. Hidegen tálaljuk. Dán póréhagyma saláta Hozzávalók: 4 szál póréhagyma, 4 főtt tojás, 3 szem paradicsom, 1 csokor metélőhagyma, mártáshoz; a 4 főtt tojás sárgája, 2 nyers tojássárgája, 1, 5 dl olaj, 3 evőkanál fehérbor, só, őrölt bors, 1 evőkanál, csípős mustár. A kemény tojások sárgáit villával összetörjük, és a nyers tojások sárgáival meg a mustárral simára keverjük. Az olajat először cseppenként, majd sugárban kevergetve beleöntjük, mintha majonézt készítenénk. Sóval, borssal fűszerezzük, és a fehérborral mártás sűrűségűre hígítjuk. A póréhagymákat zöldjével együtt egy centis karikákra vágjuk, és lobogva forró, enyhén sós vízben öt percig főzzük. Ez után lecsepegtetve egy tál közepére halmozzuk Tálalás előtt apróra vágott tojásfehérjével meg metélőhagymával szórjuk meg, és cikkekre vágott paradicsommal rakjuk körül. Dán

sajtsaláta Hozzávalók: 25 dkg rokfort sajt, 1/2 uborka, 25 dkg sonka, 2 alma, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál tejszín, só, bors, csipetnyi torma, néhány salátalevél Az uborkát, almát, sajtot, sonkát kockára vágjuk. A majonézt elkeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, tormával ízesítjük, ráöntjük a saláta alapanyagára, és egy órára behűtjük. Salátaleveleken elrendezve tálaljuk. Erdei gombasaláta (finn) Hozzávalók: 50 dkg erdei gomba, só, 1 kis vöröshagyma tisztítva és kockákra vágva, 1 tejszín felverve, citromlé és cukor, ízlés szerint, fekete bors őrölve. Elkészítése: A gombákat megtisztítjuk, megmossuk, felvágjuk, sózzuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát, tejszínhabot, óvatosan összekeverjük, citromlével és cukorral ízesítve. Tálalása: Tálban fekete borssal meghintve tálaljuk. Hagymás céklasaláta (finn) Hozzávalók: 1,5 kg, nagy lyukú reszelőn lereszelt ecetes cékla, 6 fej finomra reszelt hagyma, só,

cukor, póréhagyma a díszítéshez. A hozzávalókat lereszeljük, majd összekeverjük, karikára vágott póréhagymával díszítjük. Hagymás vöröskáposzta-saláta (dán) Hozzávalók (4 személyre): 1 db savanyú alma, 1 kis fej lilahagyma, 30 dkg felaprított vöröskáposzta Az öntethez: 3 evőkanálnyi citromlé, 2 evőkanálnyi olaj, 2 evőkanálnyi víz, bors, só Elkészítése: Az almát és a hagymát kockázd fel és keverd el a káp osztával. Az öntet hozzávalóit dolgozd össze és öntsd a salátára. Tálalás előtt legalább 1 órát érleld Hagyományos dán burgonyasaláta Hozzávalók (4 személyre): 1 kg főtt burgonya (kb. 1,2 kg nyers), 4 dl aludttej, 1 evőkanálnyi mustár, 1 teáskanálnyi só, 0,5 teáskanálnyi őrölt fehérbors, 1-2 evőkanálnyi cukor, 4 dkg apróra vágott újhagyma, 1 csomó apróra vágott metélőhagyma Elkészítése: A burgonyát karikázd fel és keverd a többi hozzávalóból elkészített öntetbe. Akkor lesz a

legfinomabb, ha legalább 1 órát állhat tálalás előtt, és nem túl hideg. Ha újkrumpliból készítjük, akkor a metélőhagyma helyett kaprot teszünk bele. Ismert currys változata is: ekkor 2 teáskanálnyi curry-t adunk hozzá, az újhagymát pedig vöröshagymával helyettesíthetjük. Ha zöldborsóval szeretnénk elkészíteni, akkor kihagyjuk a mustárt és a hagymaféléket, helyettük 1-2 teáskanálnyi citromlét és 25 dkg párolt borsót adunk a salátához. Langyos lilahagyma-saláta (dán) Hozzávalók: 50 dkg lilahagyma, 4 dkg vaj, 2 savanyú, aromás alma, 2 evőkanálnyi víz, 2 evőkanálnyi borecet, bors, só Elkészítése: Hámozd meg a hagymát és szeleteld fel vékony gerezdekre. A vajat és a hagymát tedd serpenyőbe, egyenletes tűzön pirítsd meg, de ne hagyd megbarnulni! A meghámozott almát is vágd vékony gerezdekre, tedd a serpenyőbe és öntsd hozzá a vizet. Sózd, borsozd, és párold fedő nélkül kb. 10 percig, hogy a hagyma és az

alma egyaránt megpuhuljon. A borecetbe keverj sót és borsot (a só oldódjon fel!), s a tálba szedett hagymaalma keveréket locsold meg ezzel az öntettel Lappföldi sajtsaláta (finn) Hozzávalók (4 személyre): 10 dkg Lapland típusú sajt (tehéntejből készült speciális érlelt-sült sajt), 10 d kg salátalevél, 5 d kg reszelt marharépa, 5 d kg reszelt sárgarépa, 5 dkg uborka, 5 dkg paradicsom, 0,5 dl borecet Elkészítése: Összekeverjük a hozzávalókat és ízesített borecettel tálaljuk a salátát. Paradicsomos (svéd) gombasaláta Elk. idő: 30 perc Hozzávalók: 50 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 1 db citrom, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 dl étolaj, 1 teáskanál őrölt kakukkfű, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 db babérlevél. Olajban, finomra vágott vöröshagymát dinsztelünk, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, kockákra vágott gombát, sózzuk, és addig pároljuk, amíg a só által kioldott víz elpárolog. Paradicsompürét

adunk hozzá, cukorral, citromlével, kakukkfűvel, babérlevéllel ízesítjük és állandó kevergetés mellett, 15 percig együtt pároljuk. Jéghidegre hűtve, citromszeletekkel, esetleg főtt tojással díszítjük. Reszelt cékla (finn) Hozzávalók: 50 dkg finomra reszelt nyers cékla, 1 uborka és 1 nagy alma durvára reszelve, 1 dl joghurt, 1 ek reszelt torma vagy méz. Sonkás zöldbabsaláta (dán) Hozzávalók: 25 dkg konzerv zöldbab, 10 dkg sonka, 20 dkg burgonya, 1 vöröshagyma, 2dl joghurt, 4 evőkanál majonéz, citromlé, só, bors, petrezselyemzöld. A zöldbab konzerv levét leöntjük, a babot lecsepegtetjük. A krumplit hajában megfőzzük, kihűtjük, majd karikára vágjuk. A babot elkeverjük a krumplival, a felkarikázott hagymával, és a felcsíkozott sonkával. Meglocsoljuk a majonézzel, citromlével és a fűszerekkel elkevert joghurttal. Petrezselyemzölddel díszítjük Svéd burgonyasaláta Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 erőleveskocka, 1 kis fej

vöröshagyma, 2-3 ek. olaj, 1 dl tejföl, 4 ecetes uborka, egy kevés ecet, őrölt bors A burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és az erőleves kockával ízesített vízben puhára főzzük, a tűzről levéve hozzáadjuk a reszelt hagymát, az ecetet, a cukrot és ebben a vízben hagyjuk kihűlni. Egy napig érleljük Másnap a fele levét leöntjük róla, a karikára szereltelt uborkát és a petrezselymet beletesszük, összekeverjük az olajjal és a tejföllel, megborsozzuk, és néhány órára behűtjük. Svéd gombasaláta 1. Hozzávalók (6-8 személyre): 600 g champignon gomba, 1 nagy fej hagyma, 150 g paradicsompüré, 1 dl olaj, 2 babérlevél, 1 citrom, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, só, bors, kevés porcukor vagy édesítőszer. Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a nagyon finomra megvágott vagy reszelt hagymát, rádobjuk az alaposan megmosott - nem hámozott! -, nagyságuktól függően gerezdekre vagy nem túl vékony szeletekre

vágott gombát, néhány percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, a babérlevelet, a kakukkfüvet, egy kevés őrölt borsot, és lassú tűzön, fedő nélkül puhára pároljuk. Végül ízlés szerint sózzuk, és egy kevés cukorral vagy édesítőszerrel ízesítjük - és valóban ízesítésről van szó, mert a cukortól nem lesz édes, csak az étel zamata válik hangsúlyosabbá! Eltávolítjuk a babérlevelet, hagyjuk kihűlni, üvegtálba szedjük, citromkarikával, petrezselyemlevéllel díszítjük. Előételnek (ez esetben némi pirított kenyérrel) kínáljuk, de hideg sültek mellé is kitűnő kíséret! Svéd gombasaláta 2. 25 dg gombát folyó vízben alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel. Adjunk hozzá egy diónyi apróra vágott vöröshagymát, és 2 evőkanál olajon, fedő alatt pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Ha t úl száraz a g omba és nem enged elég levet, akkor

öntsünk alá kb 0,5 dl vizet, hogy puhára párolódjon. A zsírjára sütött, de meg nem pirított hagymás gombához tegyünk 3 evőkanál paradicsompürét, 1 mokkáskanál szőlőcukrot, 1 csapott mokkáskanál sót, fél mokkáskanál bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt babérlevelet, negyed mokkáskanál kakukkfüvet, egy csipet őrölt borsot és pár csepp citromlevet. Végül öntsünk rá 2 dl vizet, és jól összekeverve pár percig lassan forraljuk. Hűtőszekrényben másnapig érleljük Hidegen tálaljuk. Az egzotikus ízek kedvelői az őrölt borsot helyettesíthetik szurokfűvel vagy finomra reszelt szerecsendióval is. A fenti adag két személynek elegendő Nálunk a svéd gombasalátát sokan a Gundel étterem receptje szerint készítik. Ennél a változatnál hagyjuk el a bazsalikomot és az őrölt borsot belőle, a kakukkfű mennyiségét pedig növeljük duplájára, vagyis most fél mokkáskanálnyit adjunk hozzá. Jellemző még erre a változatra

az intenzív savanykás íz, ezért most a t isztára mosott citrom héját vékonyan hámozzuk le, és 2-3 szál apróra vágott petrezselyemlevéllel együtt tegyük a nyers gombához. A végén távolítsuk el belőle a citromhéjspirált, és 1 evőkanál citromlével savanyítsuk. Salátalevelekkel bélelt üvegtálban szervírozzuk, és héjától megfosztott vékony citromkarikákkal díszítsük. Svéd gombasaláta 3. Hozzávalók 50 dkg gomba 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsom püré, 1 babérlevél, kis reszelt citromhéj, só, bors, cukor, ketchup, kis citromlé, 1 dl olaj A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajban kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított megmosott, nagyobb darabokra vágott gombát, a paradicsompürét és a fűszereket. Együtt puhára pároljuk Hagyjuk, hogy a levét elfője, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Jégbe hűtve tálaljuk Svéd gombasaláta 4. Hozzávalók: 30 dkg gomba, 5 dkg

vöröshagyma, 6 dkg olaj, 4 dkg paradicsompüré, 1 dl fehérbor, 1 babérlevél, fél g törött bors, reszelt citromhéj, kis csomó zöldpetrezselyem, só Friss, fehér, apróbb gombákat megtisztítva, megmosva, negyedekbe, nyolcadokba, cikkekre vágva - olajban világosra pirított vöröshagymán - addig párolunk, amíg leve elpárolog. Megsózzuk, borsozzuk, kis darabka babérlevelet teszünk rá. Felengedjük fehérborral, paradicsompürét adunk hozzá, egy kevés citromhéjat, szükség szerint csontlevet, és addig pároljuk, míg a kívánt sűrűséget eléri. Hidegen tálaljuk, zöldpetrezselyemmel meghintve Svéd gombasaláta 5. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsomsűrítmény, só, őrölt bors, 1 kk. babérlevélpor, csipetnyi cukor, 1 citrom reszelt héja, néhány csepp citromlé Az olajon világosra pirítjuk a nagyon apróra vágott hagymát, beletesszük a vastagabb szeletekre vágott gombát, és sóval, borssal

ízesítve addig pároljuk, míg a levét el nem fövi. Ekkor közékeverjük a paradicsomot, a citromhéjat, a babérlevélport, és még néhány percig pároljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítjuk Végül meglocsoljuk a citromlével, és jól lehűtve tálaljuk. Svéd gombasaláta 6. Hozzávalók: 25 dkg gomba, 10 dkg paradicsompüré, 10 dkg hagyma, 0.5 dl olaj, 15 dkg porcukor, fél citrom leve, 1 g só, 2 g kakukkfű, 2 babérlevél A gombát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, gerezdekre vágjuk. A hagymát finomra vágva olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kakukkfüvet, citromlevet és a gombát, majd mérsékelt tűzön pároljuk. Pár perccel a főzés befejezése előtt adjuk hozzá a sót és a porcukrot. Hűlni hagyjuk, citromkarikákkal díszítve tálaljuk Svéd gombasaláta 7. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 15 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 3 ek paradicsompüré, 1 citrom, 5 cl fehérbor, fél cs. petrezselyemzöld, só, őrölt

fehérbors, babérlevél A gombát apró kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát az olajon megpárolva, hozzáadjuk a gombát, paradicsompürét. Sóval, borssal, babérlevéllel és borral, citromlével ízesítjük. Addig pároljuk, amíg a gomba felesleges leve elfő A tűzről levéve lehűtjük Hidegen, tetején egy finomra vágott petrezselyemzölddel megszórt citromszelettel tálaljuk. Svéd hagymasaláta Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 1, 5 dl olaj, 4 pici doboz paradicsompüré, 3 kk. kakukkfű, só, cukor, pici bors A hagymát szálasra vágjuk (először félbe, aztán szeletbe) és az olajban kezdjük párolni, azonnal megsózzuk, hogy ne piruljon, hanem párolódjon. Beletesszük a fűszereket, és a paradicsompürét, és annyi vizet, amennyit megkíván. Amikor a hagyma már nem ropog, akkor kész. Lehet egész kicsi mennyiséget is készíteni, akkor készen van 5 perc alatt Kenyérrel, vagy sült hússal nagyon jó. Svéd heringsaláta (Elkészítési

idő: 50 perc) Hozzávalók: 2 teljes hering, 4 tojás, 3 burgonya, 2 savanykás alma, 1/2 hagyma, 2 evőkanál ecet vagy citromlé, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustár, 1/2 teáskanál őrölt bors, só. Elkészítése: Tisztítsuk meg a heringeket, vágjuk kis darabokra és helyezzük salátástálba. Adjuk hozzá a főtt, kockára vágott tojásokat és burgonyát. Az almát hámozzuk meg, kockázzuk föl és tegyük a t álba. A hagymát reszeljük meg, keverjük ki az olajjal, ecettel, a m ustárral és kevés őrölt borssal, majd öntsük a salátára, és az egészet keverjük össze. Tálalás előtt hűtsük be. Uborkasaláta télire (finn) Hozzávalók: 1 kg szeletelt uborka, 30 dkg karikára vágott hagyma, 30 dkg cukor, 1 csapott ek só, 2,5 dl ecet, 1 nagy cs. kapor finomra vágva A sót és cukrot feloldjuk az ecetben. Rétegesen tesszük üvegbe az uborkát, hagymát, leöntjük a hi deg salátalével, az üveget lezárjuk. Hűvös helyen kb. 1 hét alatt érik

meg Zöldbabsaláta dán módon Hozzávalók: 25 dkg főtt vagy konzerv zöldbab, 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg sonka, 1 hagyma, 4 ek. majonéz, 1 joghurt, fél citrom leve, só, bors, 1 kk cukor, petrezselyemzöld A főtt burgonyát karikára vágjuk és összekeverjük a zöldbabbal, a kockára vágott sonkával és a kar ikára vágott hagymával. Ráöntjük a m ajonézzel, citromlével, sóval, borssal, cukorral összekevert joghurtot. A tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel díszítjük Zöld salátamártás (finn) Hozzávalók: 10 dkg túró, 1 dl tejföl, 0,5 dl olaj, 1 gerezd fokhagyma, fűszersó, 20 dkg nyers vagy leforrázott csalánlevél apróra vágva