Tartalmi kivonat
FELSZÍVÓDÁSI ZAVAROK (Horváth M.) Azok a betegségek, melyek a felszívódás chronicus zavara miatt a beteg fokozatos lesoványodásához, leromlásához vezetnek (hiányállapot) Okok: 1) coeliakia: gyermekekben a leggyakoribb 2) tehéntejallergia 3) laktózintolerancia 4) mucoviscidosis 5) giardiasis 6) rövidbél-syndroma 7) congenitalis enzimdefektusok 8) chronicus pancreatitis Coeliakia E t i o l ó g i a : előfordulás: 1:750 - 1:1.000 1) polygenes öröklődés: genetikai predispositio (HLA B8, HLA Dw3, selectiv IgA-hiány) 2) környezeti tényezők: vírus etiológia (AD12) P a t o g e n e s i s : glutentartalmú csíraproteinek (búza, rozs, árpa, zab) 1) gliadin (legtoxikusabb): glutaminsavban és prolinban gazdag alkoholos frakció 2) glutein 3) albumin 4) globulin Toxicus hatás magyarázata: Biokémiai Immunológiai peptidáz-hiány intestinalis bohidráz-hiány lektin elmélet membrán elmélet Ötvözet vékonybélben kóros immunvá-
gliadin nem specifikus toxikar- lasz: gliadinellenes antitest humoralis és cellularis immunitás eltérés cus anyag felületi faktor: normálisan véd felületi faktor genetikusan hiányzik genetikai tényezők Felszívódási zavarok / 2 Tünetek: sápadtság növekedés lelassulása kóros széklet: nagy mennyiségű, zsírfényű, híg, bűzös hasi distensio, felszaporodott bélnedv izomzat hypotonia, hypotrophia étvágytalanság hangulatváltozás (piperidin felszaporodása): apathia, agresszív - depresszív hasi fájdalom D i a g n ó z i s : szövettani vizsgálat alapján (specifikus szöveti jel nincs) akkor állítjuk fel, ha: ➢ kóros a vékonybél nyálkahártya: a) boholyatrophia b) mély crypták, vacuolisált hámsejtek c) interstitiumban lymphocytás beszűrődés ➢ klinikai és histológiai javulás glutenmentes diétára ➢ histológiai visszaesés a glutén visszaadását követően 2 éven belül
Laborvizsgálatok: ➢ D-xilóz terhelés: nyálkahártya-atrophia esetén rosszabbul szívódik fel, és 0,5 g/kg oralis adás után 1 órával nem haladja meg az 1,64 mmol/l-t (25 mg%) ➢ széklet zsírtartalom > 4g/24 óra (,ill. bevitel 10%-a) ➢ diszacharid terhelés ➢ kilégzési H2-próba: oligoszacharidák per os adása colonba jutva a bakteriális fermentációból H2 keletkezik felszívódik kilégzett levegőbe jut ➢ szérum vas, összfehérje, kalcium csökken ➢ radiológiai vizsgálatok: csontkor (elmarad), rachitis ➢ gliadin ellenes antitest, endomysium ellenes antitest Szövődmények: 1) májkárosodás: zsírban oldódó vitaminok, véralvadási faktorok hiánya 2) malignus betegségek: lymphoma 3) növekedés és fejlődés zavara 4) rachitis Felszívódási zavarok / 3 Társulás más betegségekkel: 1) dermatitis herpetiformis 2) selectiv IgA-hiány 3) immunológiai betegségek (HLA azonosság): DM, pajzsmirigy és kötőszöveti
betegségek Terápia, gondozás: ➢ diéta: búza, rozs, zab, árpa, komló tartalmú élelmiszer kivonása az étrendből (áthúzott búzakalász a zacskón) ➢ Pécsen lisztérzékeny bölcsőde ➢ ismertető könyvecskék ➢ 10 éves koráig az édesanya otthon maradhat a beteg gyermekkel Prognózis: kedvező esetben ugyanazt az életet élheti, mint mások elhanyagolt esetben a béltumorok előfordulás gyakoribb Ételallergiák Számuk emelkedik a diagnosztikus nehézségek ellenére: 2-7,5% között Ételallergia diagnózisa: ➢ adott étel kevés mennyiségével kiváltható ➢ eliminálására enyhülnek vagy eltűnnek a panaszok ➢ újból visszaadva jellegzetes tünetekkel visszatér ➢ egészségeseknél nem váltható ki ➢ immunológiai reakció mutatható ki: IgE-kötött és nem IgE-kötött Táplálék intolerancia ( p s e u d o a l l e r g i a ) : immunológiai eltérés nincs: pl. sajt, hal (histamin) T á p l á l é k a v e r s i o :
táplálék elutasítása psychés okból történik (pl. vallás) Kialakulást mi segíti elő? 1) örökletes tényezők 2) immunrendszer éretlensége: koraszülött Felszívódási zavarok / 4 3) IgA-hiány 4) korai antigén positio: 6 hónap előtt tehéntejet ne adjunk ! 5) betegségek: pl. enteralis infectio Leggyakoribb allergének csecsemőkorban: 1) tehéntej 2) tojás 3) szója (Japán) 4) hal (északon) 5) búza T á p l á l é k a l l e r g i a t ü n e t e i : keveredhetnek Gyakori gastrointestinalis: hasmenés, Ritkább haspuffadás, hematológiai: vashiány idegrendszeri: nyugtalanság súlyállás bőr: ekzema, urticaria anaphylaxia: Quincke-oedema légúti: obstructiv bronchitis Terápia: MEGELŐZÉS: táplálkozási ajánlás magas kockázatú csoportokban ➢ kizárólag anyatejes táplálás 6 hónapos korig ➢ szoptató anya étrendje ne tartalmazza a leggyakoribb allergéneket (tej, tojás, hal) ➢ szilárd táplálék
későbbi bevezetése ➢ terhes anya táplálkozásának diétás megszorítása: tünetek kizárólag anyatejes táplálás mellett is kialakulhatnak, mert az allergének a tejbe jutnak) ELIMINÁCIÓS DIÉTA: ➢ csak jól dokumentált komponenst zárjuk ki ➢ a célzott eliminációs diéta gyakorlati kivitelezése számos akadályba ütközik: pl. nem ismert a tápanyag pontos összetétele ➢ gyógytápszerek Laktózintolerancia Alap: diszacharidáz enzim csökkent aktivítása, mely a laktózt glükózra és galaktózra bontja emlősökben a szoptatási periódus után megszűnik a vékonybél laktáz aktivítása Felszívódási zavarok / 5 miután az ember főemlős nem lenne meglepő, ha minden ember laktóz malabsorptióban szenvedne ennek ellenére az emberek túlnyomó részében van laktáz aktivítás (szelektív genetikai előny) Előfordulás: ➢ Mo.-on 15% körül van (cigányok) ➢ amerikai feketék 70%-a, bennszülött őslakosság 90%-a
➢ gyakorlatilag az összes keleti populáció Következmények: fel nem szívódott szabad laktóz a bélben ozmotikus grádienst okoz víz, elektrolitok a luminalis irányba vándorolnak hasmenés vastagbélbe került szabad laktózt az ott lévő baktériumok különféle összetevőkre fermentálják tejsav, hidrogén, CO2, metán képződik meteorismus béltranzit növekedés, fermentáció során keletkező anyagok a) puffadás b) fájdalom: görcsök, köldök körül c) korgás, flatulentia, hasmenés (gyerekeknél nem mindig) Típusai: 1) elsődleges (felnőtt típusú hypolactasia) laktázhiány: 3 éves kortól csökken a bél laktóz aktivitása ritkán teljes 2) másodlagos laktázhiány: a) postenteritises syndroma b) gyógyszerek: antibiotikumok c) NSAID d) chronicus vékonybél betegség: coeliakia e) giardiasis 3) congenitalis laktázhiány: ritka (AR) Terápia: ➢ diéta ➢ optimális kezelést az jelenti, hogy a tejhez,
tápszerhez -galaktozidáz enzimet (Galantase) keverünk (100 mg/ml tej), ami a laktózt bontja Felszívódási zavarok / 6 ➢ secunder esetben az okot kezelni ➢ minden embernek van saját tejfogyasztási tűrőképessége