Kereskedelem | Vendéglátás » Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szintű írásbeli érettségi vizsga, megoldással, 2007

Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 22 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:179

Feltöltve:2007. május 27.

Méret:94 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25 Azonosító jel: VENDÉGLÁTÓIDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK 2007. május 25 8:00 EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint írásbeli vizsga 0621 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Azonosító jel: Fontos tudnivalók Kedves Vizsgázó! Az írásbeli feladatsor 3 különálló részből áll, amelyek a következő témakörökben szerzett ismereteit ellenőrzik: Vendéglátó és turizmus ismeretek, Szállodai alapismeretek, valamint Marketing alapismeretek. A feladatok egymástól függetlenek, így bármilyen sorrendben megoldhatja azokat! Javasoljuk, hogy először olvassa végig a példasort, a megoldást az Ön számára egyszerűbb kérdések megválaszolásával kezdje A sikeres vizsga érdekében kérjük, hogy figyeljen az alábbiakra! y

Bizonyos feladatoknál példákat, jellemzőket kérünk Öntől. Ennél a feladattípusnál különösen figyeljen, hogy hány darabot kér a feladat, ugyanis többletpontszám nem adható, még akkor sem, ha az elvárt darabszámtól többet sorolna fel! Bizonyos feladatoknál (aláhúzásos válaszadásnál) viszont rossz aláhúzásért pontlevonás jár! y Némelyik feladattípus elvárja, hogy megindokolja választását. Kérjük, hogy itt szorítkozzon a lényegre, s mindig a kipontozott vonalra próbálja meg összefoglalni a legfontosabb szempontokat! y A legutolsó oldal (hátsó borító) az értékelésre van fenntartva, kérjük, erre ne írjon! A Vendéglátó és turizmus ismeretek témakörben szerzett tudását egy komplex feladat megoldásában is teszteljük. Ennél a feladattípusnál, a számítások elvégzésénél ügyeljen a következők betartására! 1. Számológépet használhat, de minden mellékszámításnál ki kell jelölnie a következőket: y a

számított adat vagy mutató megnevezését, y a számítás módját (a matematikai műveletet a rendelkezésre álló adatokkal felírva), y a kapott eredményt mértékegységével együtt! Amennyiben ezeket a kijelöléseket nem végzi el, a feladat még akkor sem fogadható el, ha a megoldás egyébként helyes! 2. Kerekítési pontosság: A részszámítások során, valamint az eredményül kapott adatokat (Ft, E Ft) mindig egészre kerekítse, ettől eltérő kerekítési pontosságra a feladat szövegében találkozhat, ebben az esetben az ott kapott instrukciót vegye figyelembe! 3. A feladatok megoldásához a számológépen és az íróeszközön kívül semmilyen más segédeszközt (pl képletgyűjtemény, menedzser-kalkulátor, tankönyv, feladatgyűjtemény, képletek és függvények tárolására alkalmas számológépet stb.) nem használhat! 4. Ceruzával írt dolgozat nem fogadható el! 5. Javítás esetén pontosan jelenjen meg, hogy melyik megoldást hagyta meg

Ellenkező esetben a feladat nem ér pontot! 6. Meg nem engedett segédeszköz használata az érettségiből való kizárást vonhatja maga után! Ügyeljen arra, hogy áttekinthetően és szép külalakkal dolgozzon! Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk! írásbeli vizsga 0621 2 / 12 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Azonosító jel: Vendéglátó-turizmus ismeretek 1. Sorolja fel a turizmus kínálatában megjelenő, ember alkotta (társadalmi) vonzerőket! 6*0,5 = 3 pont 1. 2. 3. 4. 5. 6. 2. A vendéglátó rendezvények megrendelésekor számos tisztázandó kérdés merül fel Soroljon fel hat olyan lényegi információt, amit feltétlenül meg kell beszélni a megrendelővel! 6*1 = 6 pont 1. 2. 3. 4. 5. 6. 3. A következő feladatok az árképzéssel kapcsolatosak a.) Mire vonatkoznak a következő meghatározások? Írja be a fogalmat a kipontozott helyre! 3*1 = 3 pont .: az ételek és italok

elkészítéséhez szükséges nyersanyagok fajtája és mennyisége .: az elkészítéshez használt nyersanyagok ÁFA nélküli beszerzési ára, egy egységre (pl. liter, kg, db) vonatkoztatva : az árrés meghatározásának egyik lehetősége, a nettó beszerzési ár és az árrés arányát fejezi ki. b.) Hogyan számolhatók ki a következők? 3*1 = 3 pont A nyersanyagérték: írásbeli vizsga 0621 3 / 12 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Azonosító jel: Az árrés: . A nettó eladási ár: c.) Az eddig számítási módok a hagyományos árképzésre vonatkoztak Jellemezze az új típusú árképzést! 4 pont Jellemzés: d.) Ismertesse a beutaztatás árképzési szempontjait! 1. 2. 3. 4. 5. 5*1 = 5pont . . . . . e.) A vendéglátásban alkalmazható néhány árközlési eszköz jellemzőit tartalmazzák a következő meghatározások Melyek ezek? Válaszát írja a kipontozott helyre! 4*1 = 4 pont Az

üzletben jól láthatóan, a falon elhelyezett, nagyméretű ártájékoztató, amely tartalmazza az üzlet étel- és italválasztékát, valamint a termékek fogyasztói árát. Elsősorban önkiszolgáló/munkahelyi vendéglátó/büfé üzletekben jellemző . Olyan ártájékoztató, amely együtt tartalmazza az üzlet étel- és italválasztékát. . Az üzletben bemutatásra kerülő étel, ital, cukrászati készítmény, édesipari termék előtt közvetlenül elhelyezett, egy egységre vonatkozó, a fogyasztói árat tartalmazó ártájékoztató. írásbeli vizsga 0621 4 / 12 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Azonosító jel: 4. Jellemezze a konferenciaturizmust! 4 pont . 5. Határozza meg a következő idegen szavak jelentését! 2*1 = 2 pont Vis maior: . Study tour: . 6. Tegye időrendi sorrendbe az idegenforgalmi szempontból jelentős eseményeket! A sor elején 1-gyel jelölje a legrégebbit, és

12-vel az időben napjainkhoz legközelebbit! 12*0,5 = 6 pont Az „Új világ” felfedezése. Az első karavánutak összekötik Kelet-Európát Észak-Afrikával. A Titanic katasztrófája. Megalakul az IBUSZ. Elindul hazánkban a privatizációs folyamat. A Lánchídat felavatják. Jellemzőek a céhlegények tapasztalatszerző utazásai, vándorlásai. Egy esztergomi oklevél név szerint említ egy magyar fogadóst. Hazánk eltörli az Ausztriával szembeni vízumkötelezettséget. A New York-i tőzsdekrach és a gazdasági világválság. Honfoglalás. Stephenson megalkotja a gőzmozdonyt. írásbeli vizsga 0621 5 / 12 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Azonosító jel: Szállodai alapismeretek 1. Mit jelentenek magyarul a következő kifejezések? 2*2 = 4 pont Gratis: . Cardex: . 2. Az alábbi adatokból milyen képlet segítségével számítható ki a kért mutatószám? 3*2 = 6 pont Adatok Vendégszám Összes

árbevétel Átlagos szobaár Elérhető szobaár bevétel Kiadott szobák száma Összes vendégéjszaka Belföldi vendégéjszakák Mutatószám Egy vendégre jutó költés Képlet Bevétel kapacitás kihasználtság Belföldi vendégéjszakák részaránya 3. Írja le azokat az angol kifejezéseket, melyeket az alábbi rövidítések takarnak! 2*1 = 2 pont FOM: . VIP: . 4. Röviden jellemezzen egy üdülőszállót! 5*1 = 5 pont Telepítési helye:. . . Speciális szolgáltatásai: írásbeli vizsga 0621 6 / 12 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Azonosító jel: Vendégkör jellemzői: Speciális helyiségei: Jellemző értékesítési csatornái: 5. Aláhúzással válassza ki a felsoroltak közül az oda nem illőt, és indokolja meg választását! 1+2 = 3 pont Füstérzékelő, sprinkler, poroltó, vízforgató, tűzzáró ajtó, tűzjelző, kiürítési terv, oltóvíz Indoklás: . 6. Sorolja be a

következő munkaköröket a megfelelő munkaterületre! Munkakörök: 12*0,5 = 6 pont főkönyvelő, mixer, kasszás, gondnoknő, konyhalány, boy, portás, animátor, szobalány, karbantartó, szobaszerviz felszolgáló, szakács Munkaterületek: a) Elszállásolás: . b) Ellátás . . c) Kiegészítő (háttér) tevékenységek: . írásbeli vizsga 0621 7 / 12 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Azonosító jel: 7. Jelölje a sor elején H vagy I betűvel, hogy a következő állítások közül melyik igaz (I), illetve melyik hamis (H)! 8*0,5 = 4 pont . A talált tárgyak kezelése az emeleti részleg feladatai közé tartozik . Szállodának nevezhető az a kereskedelmi szálláshely, amelynek legalább 20 szobája van . Az F&B Manager a Chef és a Banquet Manager közvetlen felettese . Kis szállodák esetében a porta, recepció és kassza feladatait egy személy is végezheti . Az utazási irodákkal a szállodák csak

eseti lekéréssel dolgozhatnak . A szálloda a széfben elhelyezett tárgyak megőrzéséért felelősséget vállal . A szállodai kasszás munkakörben a valutaváltó végzettség elvárt . Az „indirekt” értékesítéskor a szálloda partnerhálózatán keresztül értékesíti szobáit Marketing alapismeretek 1. A marketing egyik fontos feladata a piac megismerése Ennek érdekében foglalkozik a piac típusaival és a piac méretének mutatószámaival. a) Írja a meghatározáshoz tartozó jellemzők betűjelét a kipontozott helyre! 6*1 = 6 pont Fogyasztói piac: . Termelői piac: . Viszonteladói piac: . A B C D E F Egyének és szervezetek képviselik. A termékek végső fogyasztást szolgálnak. A vásárlói döntéseket csapatmunka előzi meg. Elsősorban nyersanyagokat, félkész termékeket, gépeket, berendezéseket vásárolnak. A vásárlói döntést általában egy személy hozza meg. A termékek fogyasztóit kapcsolják össze az előállítókkal. b)

Mely fogalmak meghatározásai a következők! Írja a fogalmakat a kipontozott helyre! 3*1 = 3 pont .: adott piacon, adott termékből, meghatározott idő alatt értékesített összes mennyiség .: egy termékből az elméletileg lehetséges eladások összessége írásbeli vizsga 0621 8 / 12 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Azonosító jel: .: a vállalkozás piaci részarányát jelenti, vagyis azt, hogy a lehetséges eladásokból hány százalékot adott el 2. A beszerzés nemcsak nyersanyagokat, árukat biztosító alapfeladat, tehát az értékesítés kiinduló eleme, hanem a vállalkozás értékképző tevékenysége is a) Állítsa helyes sorrendbe a szervezetek beszerzési döntésének folyamatát! A sorszámokat írja a döntési fázisok elé a kipontozott helyre! 6*0,5 = 3 pont . Ajánlatok bekérése és elemzése . A probléma érzékelése . A szükséges termék tulajdonságainak és mennyiségének megállapítása

. Ajánlatok kiértékelése és a szállító kiválasztása . A megrendelések bonyolítása . A potenciális beszerzési források felkutatása b) Ismertesse a szállítók kiválasztásának szempontjait. 3*1 = 3 pont . . . c) Egészítse ki a következő meghatározásokat. 2*1 = 2 pont Az ételek, italok eladási ára megállapításának alapja a/z . ár A/z . egy szervezet tagjaként, egy sokszereplős döntési folyamat egyik résztvevőjeként vásárol. 3. A marketingkutatás során két alapvető információtípusról beszélünk, a szekunder és a primer információkról Mit jelent a szekunder információ? 2+3 = 5 pont Fogalma: . Nevezzen meg három ilyen típusú információforrást! 1. 2. 3. írásbeli vizsga 0621 9 / 12 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Azonosító jel: 4. Egy középiskola büféjének üzemeltetése visszatérő gondot okoz 8*0,5+41 = 8 pont Az iskola a külvárosban található. A

vállalkozók néhány havi próbálkozás után rendre szerződést bontanak, arra hivatkozva, hogy a büfé nem üzemeltethető gazdaságosan A diákok ezzel szemben tanáraikat ostromolják, hogy gondoskodjanak a büfé folyamatos működtetéséről. Panaszkodnak, hogy a gyakran cserélődő üzemeltetők nem fordítanak kellő gondot a megfelelő választék kialakítására, és a kulturált kiszolgálásra sem. Jó lenne minél előbb megnyugtató megoldást találni, mert a diákok napközben nem hagyhatják el az iskolát és ebédre is kevesen fizetnek be. Ennek elsődleges oka a kis adagokban és a népszerűtlen választékban rejlik Ön fantáziát lát a büfé üzemeltetésében. Ha felméri az iskola tanulóinak igényeit, és az ahhoz igazított, bőséges kínálatot kialakítja, akkor a forgalom oly mértékben felfuttatható, hogy a büfé gazdaságos működtetése nem okozhat gondot. Milyen információk beszerzését tartaná szükségesnek a vállalkozás

beindításához? Honnan és hogyan szerezné be ezeket az információkat? Töltse ki a táblázat hiányzó adatait! Milyen információk beszerzését tartaná szükségesnek a vállalkozás beindításához? Mit kérdezne, és hogyan (milyen piackutatási módszerekkel) szerezné be ezeket az információkat? Honnan (Kitől?) Mit? (Milyen kérdések?) Ide két lehetőséget írjon! Hogyan? (Piackutatás módszerei) Ide elég egy lehetőséget írnia! iskola vezetőitől tanulóktól környékbeli boltok szállítók írásbeli vizsga 0621 10 / 12 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint írásbeli vizsga 0621 Azonosító jel: 11 / 12 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Azonosító jel: a témakör a témamaximális elért maximális kör elért témakör a feladat sorszáma pontszám pontszám pontszáma pontszáma 1. 3 2. 6 Vendéglátó3. 19 turizmus 40 4. 4 alapismeretek 5. 2 6. 6 1. 4 2.

6 3. 2 Szállodai 30 4. 5 alapismeretek 5. 3 6. 6 7. 4 1. 9 Marketing 2. 8 30 alapismeretek 3. 5 4. 8 ÖSSZESEN 100 100 Az írásbeli vizsgarész pontszáma 100 javító tanár Dátum: . programba elért beírt pontpontszám szám Vendéglátó-turizmus alapismeretek Szállodai alapismeretek Marketing alapismeretek javító tanár jegyző Dátum: . írásbeli vizsga 0621 12 / 12 Dátum: . 2007. május 25 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Javítási-értékelési útmutató 0621 VENDÉGLÁTÓIDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Javítási-értékelési útmutató Vendéglátó-turizmus ismeretek 1. Sorolja fel a turizmus kínálatában megjelenő, ember alkotta

(társadalmi, kulturális) vonzerőket! 6*0,5 = 3 pont 1. 2. 3. 4. 5. 6. történelmi emlékhelyek kultúra, művészetek vallás néprajz ipar, mezőgazdaság, egyéb gazdasági adottságok rendezvények A fenti meghatározásokhoz hasonló válaszok, pl. rokon értelmű szavak, kifejezések is elfogadhatók A 0,5 pont megadása a szaktanártól is függ, a tananyag adta lehetőségeken belül Többletpont nem adható! 2. A vendéglátó rendezvények megrendelésekor rengeteg tisztázandó kérdés merül fel Soroljon fel hat olyan lényegi információt, amit feltétlenül meg kell beszélni a megrendelővel! 6*1 = 6 pont 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. a megrendelő neve, címe, telefonszáma, elérhetőségei a rendezvény pontos ideje (napja, kezdete, vége) a rendezvény jellege (esküvő, sajtótájékoztató, bál) a rendezvény pontos helyszíne (melyik terem, milyen helyiségek) felszolgálásra kerülő ételek, italok (neve, sorrendje) igényelt egyéb szolgáltatások

(zene, műsor, tánc, tűzijáték) egyéb tárgyi feltételek, kiegészítők (dekoráció, technika, fény, szószék) árak (személyenként vagy összesen, engedmények, felárak) fizetési feltételek (előleg mértéke, kiegyenlítés módja és határideje) A felsorolás bővíthető, bár ezek a leglényegesebb tisztázandó kérdések. Pontozáskor vegyük figyelembe, hogy különféle szempontok kerüljenek említésre. 3. A következő feladatok az árképzéssel kapcsolatosak a.) Mire vonatkoznak a következő meghatározások? Írja be a fogalmat a kipontozott helyre! 3*1 = 3 pont Anyaghányad: az ételek és italok elkészítéséhez szükséges nyersanyagok fajtája és mennyisége. Egységár: az elkészítéshez használt nyersanyagok ÁFA nélküli beszerzési ára, egy egységre (pl. liter, kg, db) vonatkoztatva Haszonkulcs: az árrés meghatározásának egyik lehetősége, a nettó beszerzési ár és az árrés arányát fejezi ki. írásbeli vizsga 0621 2 / 10

2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Javítási-értékelési útmutató b.) Hogyan számolhatók ki a következők? 3*1 = 3 pont A nyersanyagérték: anyaghányad szorozva az egységárral. Az árrés: nyersanyagérték szorozva a haszonkulccsal. A nettó eladási ár: nyersanyagérték plusz árrés vagy nyersanyagérték szorozva 1 plusz haszonkulccsal. c.) Az eddig számítási módok a hagyományos árképzésre vonatkoztak Jellemezze az új típusú árképzést! 4 pont Jellemzés: új típusú árképzés esetén az eladási árat a piacon kialakult árarányokhoz igazodva képezzük. A piaci árakat a konkurencia és a kereslet is befolyásolja Vizsgálni kell, hogy a kialakított ár fedezetet nyújt-e a ráfordításokra és az elvárható nyereségre. d.) Ismertesse a beutaztatás árképzési szempontjait! • • • • • • • • • • • 5*1 = 5pont szállás ára/szobaár étkezések ára programok/belépők ára

közlekedés idegenvezető költsége szervezési díj szezonalitás vásárlóerő/kereslet fizetőképessége konkurencia újszerűség/egyediség kiegészítő szolgáltatások e.) A vendéglátásban alkalmazható néhány árközlési eszköz jellemzőit tartalmazzák a következő meghatározások Melyek ezek? Válaszát írja a kipontozott helyre! 4*1 = 4 pont Az üzletben jól láthatóan, a falon elhelyezett, nagyméretű ártájékoztató, amely tartalmazza az üzlet étel- és italválasztékát, valamint a termékek fogyasztói árát. Elsősorban önkiszolgáló/munkahelyi vendéglátó/büfé üzletekben jellemző ártábla Olyan ártájékoztató, amely együtt tartalmazza az üzlet étel- és italválasztékát. árlap írásbeli vizsga 0621 3 / 10 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Javítási-értékelési útmutató Az üzletben bemutatásra kerülő étel, ital, cukrászati készítmény, édesipari termék előtt

közvetlenül elhelyezett, egy egységre vonatkozó, a fogyasztói árat tartalmazó ártájékoztató. egyedi árkiírás/árcédula 4. Jellemezze a konferenciaturizmust! 4 pont A XX. század második felében – a gazdaság, a politika és a tudományok egyre erősebb nemzetközi szerepe és a technika fejlődése következtében – egy rohamosan fejlődő új turisztikai terület jött létre, a konferenciaturizmus. A konferenciák iránti kereslet folyamatosan növekszik A konferencia bármely szervezet által adott témára szervezett összejövetel, amelyen minimum 50 fő vesz részt. A kongresszus több száz vagy ezer fős összejövetel, témára orientáltan. Nemzetközi konferencia esetén a résztvevők minimum három országból érkeznek. A konferenciák és kongresszusok időtartama nem korlátozott, de általában néhány napig tartanak 5. Határozza meg a következő idegen szavak jelentését! 2*1 = 2 pont Vis maior: előre nem látható kényszerítő

körülmény, illetve elháríthatatlan akadály, amely meggátol valamilyen teljesítést Study tour: marketing eszközként alkalmazott szakmai út, melyben a szolgáltatók meghívják viszonteladóikat a termékük (szálloda, utazási csomag) ingyenes kipróbálására. 6. Tegye időrendi sorrendbe az idegenforgalmi szempontból jelentős eseményeket! 12*0,5 = 6 pont A sor elején 1-gyel jelölje a legrégebbit, és 12-vel az időben napjainkhoz legközelebbit! Az „Új világ” felfedezése. Az első karavánutak összekötik Kelet-Európát Észak-Afrikával. A Titanic katasztrófája. Megalakul az IBUSZ. Elindul hazánkban a privatizációs folyamat. A Lánchídat felavatják. Jellemzőek a céhlegények tapasztalatszerző utazásai, vándorlásai. Egy esztergomi oklevél név szerint említ egy magyar fogadóst. Hazánk eltörli az Ausztriával szembeni vízumkötelezettséget. A New York-i tőzsdekrach és a gazdasági világválság. Honfoglalás. Stephenson megalkotja a

gőzmozdonyt. Megoldási sorrend fentről lefelé: 5–1–9–8–12–7–3–4–11–10–2–6 írásbeli vizsga 0621 4 / 10 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Javítási-értékelési útmutató Szállodai alapismeretek 1. Mit jelentenek magyarul a következő kifejezések? 2*2 = 4 pont Gratis: ingyenesség, azaz valamilyen szolgáltatást a vendég térítés nélkül igénybe vehet (ez lehet maga a szoba is). Cardex: bejelentő lap, melyet a vendégekkel érkezéskor a recepció kitöltet. A megadottól eltérően kifejezett, de azonos jelentésű megfogalmazások fogadhatók el. Amenynyiben a válasz pontatlan vagy kevés, csak egy pontot adjunk 2. Az alábbi adatokból milyen képlet segítségével számítható ki a kért mutatószám? 3*2 = 6 pont Adatok Mutatószám Képlet Vendégszám Egy vendégre jutó költés Összes árbevétel Összes árbevétel Vendégszám Átlagos szobaár Bevételkapacitás kihaszKiadott

szobák száma x Átlagos szoElérhető szobaár bevétel náltság baár Kiadott szobák száma Elérhető szobaár bevétel Összes vendégéjszaka Belföldi vendégéjszakák Belföldi vendégéjszakák Belföldi vendégéjszakák részaránya Összes vendégéjszaka A megadott adatokból a mutatók csak egyféleképpen számíthatók ki. A pontos (!) válaszok kétkét pontot érnek 3. Írja le azokat az angol kifejezéseket, melyeket az alábbi rövidítések takarnak! 2*1 = 2 pont FOM: VIP: Front Office Manager Very Important Person A feladat a rövidítések angol megfelelőjére kérdez rá, de fél pontot adhatunk akkor is, ha e helyett magyarul (helyesen) adják meg, tehát: „Földszinti üzletvezető” (vagy „A Front Office vezetője), „Nagyon fontos személy”. Az angol meghatározás mellé írt magyar megfelelőkért nem jár többletpont. 4. Röviden jellemezzen egy üdülőszállót! 5*1 = 5 pont Telepítési helye: szép természeti környezetben

(vízpart, hegyoldal, erdő) Speciális szolgáltatásai: szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz, pihenéshez és sporthoz kapcsolódó animációk (pl. sportpályák, szervezett programok, klub/könyvtár, fittness/wellness, gyermekfelügyelet) Vendégkör jellemzői: főleg egyéni, családos, hosszabb tartózkodási idő, vegyes életkor írásbeli vizsga 0621 5 / 10 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Speciális helyiségei: Javítási-értékelési útmutató játszótér, klubhelyiség, sportpályák, uszoda, szauna, könyvtár Jellemző értékesítési csatornái: utazási irodák, nyugdíjas és nagycsaládos szervezetek, vállalatok A jellemzés bővíthető még és értelemszerűen értékelendő. Minden szempontra maximum 1 pont adható. 5. Aláhúzással válassza ki a felsoroltak közül az oda nem illőt, és indokolja meg választását! 1+2 = 3 pont Füstérzékelő, sprinkler, poroltó, vízforgató, tűzzáró ajtó,

tűzjelző, kiürítési terv, oltóvíz Indoklás: Vízforgató, mert ez az uszodához kapcsolódik, míg a többi fogalom a tűzvédelemhez. Ha ettől eltérő a kiválasztás, de az indoklás helyes, akkor fogadjuk el, és adjuk meg a kiválasztásért az 1 pontot, a helyes indoklásért pedig a 2 pontot. (Bár ebben az esetben kicsi eséllyel található egyéb helyes válasz.) 6. Sorolja be a következő munkaköröket a megfelelő munkaterületre! 12*0,5 = 6 pont Munkakörök: főkönyvelő, mixer, kasszás, gondnoknő, konyhalány, boy, portás, bérszámfejtő, szobalány, karbantartó, szobaszerviz felszolgáló, szakács Munkaterületek: a) Elszállásolás kasszás, gondnoknő, boy, portás, szobalány b) Ellátás mixer, konyhalány, szobaszerviz felszolgáló, szakács c) Kiegészítő (háttér) tevékenység: főkönyvelő, bérszámfejtő, karbantartó Minden helyes besorolás fél pontot ér. Nem fogadható el más felosztás (pl a szobaszervizes felszolgáló

nem tartozik a szállásadáshoz) 7. Jelölje a sor elején H vagy I betűvel, hogy a következő állítások közül melyik igaz (I) illetve melyik hamis (H)! 8*0,5 = 4 pont I H I A talált tárgyak kezelése az emeleti részleg feladatai közé tartozik. Szállodának az a kereskedelmi szálláshely nevezhető, amelynek legalább 20 szobája van. Az F=B Manager általában a Chef és a Banquet Manager közvetlen felettese. írásbeli vizsga 0621 6 / 10 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint I H I I I Javítási-értékelési útmutató Kis szállodák esetében a porta, recepció és kassza feladatait egy személy is végezheti. Az utazási irodákkal a szállodák csak eseti lekéréssel dolgozhatnak. A szálloda a széfben elhelyezett tárgyak megőrzéséért felelősséget vállal. A szállodai kasszás munkakörben a valutaváltó végzettség elvárt. Az „indirekt” értékesítéskor a szálloda partnerhálózatán keresztül

értékesíti szobáit. Minden helyes jelölés fél pontot ér, a hibás vagy üresen hagyott válaszért nem jár pont, de nem is kell pontot levonni. Marketing alapismeretek 1. A marketing egyik fontos feladata a piac megismerése Ennek érdekében foglalkozik a piac típusaival és a piac méretének mutatószámaival a) Írja a meghatározáshoz tartozó jellemzők betűjelét a kipontozott helyre! 6*1 = 6 pont Fogyasztói piac: .B, E Termelői piac: .C, D Viszonteladói piac: .A, F A B C D E F Egyének és szervezetek képviselik. A termékek végső fogyasztást szolgálnak. A vásárlói döntéseket csapatmunka előzi meg. Elsősorban nyersanyagokat, félkész termékeket, gépeket, berendezéseket vásárolnak. A vásárlói döntést általában egy személy hozza meg. A termékek fogyasztóit kapcsolják össze az előállítókkal. b) Mely fogalmak meghatározásai a következők! Írja a fogalmakat a kipontozott helyre! 3*1 = 3 pont .Piacvolumen: adott piacon, adott

termékből, meghatározott idő alatt értékesített összes mennyiség. .Piacpotenciál: egy termékből az elméletileg lehetséges eladások összessége .Piaci részesedés: a vállalkozás piaci részarányát jelenti, vagyis azt, hogy a lehetséges eladásokból hány százalékot adott el. Az „a” feladatnál minden helyes betűjelért egy pont adható! A „b” feladatnál minden fogalom helyes meghatározásáért egy pontot adhatunk, a hibás fogalom meghatározásáért nem jár pont! írásbeli vizsga 0621 7 / 10 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Javítási-értékelési útmutató 2. A beszerzés nemcsak nyersanyagokat, árukat biztosító alapfeladat, tehát az értékesítés kiinduló eleme, hanem a vállalkozás értékképző tevékenysége is a) Állítsa helyes sorrendbe a szervezetek beszerzési döntésének folyamatát! A sorszámokat írja a döntési fázisok elé a kipontozott helyre! 6*0,5 = 3 pont .4

Ajánlatok bekérése és elemzése .1 A probléma érzékelése .2 A szükséges termék tulajdonságainak és mennyiségének megállapítása .5 Ajánlatok kiértékelése és a szállító kiválasztása .6 A megrendelések bonyolítása .3 A potenciális beszerzési források felkutatása Minden helyesen megjelölt sorrend 0,5 pontot ér! b) Ismertesse a szállítók kiválasztásának szempontjait. 3*1 = 3 pont A termék minősége A termék ára. Fizetési feltételek. Három válasz elegendő a három pontért. Elfogadható válasz még: Szállítói hírnév, szállítási költségek, szállítandó mennyiség, kapcsolat a szállítókkal. Többletpont nem jár! c) Egészítse ki a következő meghatározásokat. 2*1 = 2 pont Az ételek, italok eladási ára megállapításának alapja a/z .beszerzési ár A/z .szervezeti vásárló/beszerző egy szervezet tagjaként, egy sokszereplős döntési folyamat egyik résztvevőjeként vásárol A megadott szavakat várjuk

megoldásként. Esetleges szinonima természetesen elfogadható A helyes megoldásért 1-1 pontot adjunk! 3. A marketingkutatás során két alapvető információtípusról beszélünk, a szekunder és a primer információkról Mit jelent a szekunder információ? 2+3 = 5 pont Fogalma: A szekunder információk más célból összegyűjtött, mások által felvett és közzétett adatok összessége. Nevezzen meg három ilyen típusú információforrást! 1. statisztikai kiadványok, szakmai szervezetek információi 2. szakkönyvek, napilapok, folyóiratok, piackutató cégek jelentései írásbeli vizsga 0621 8 / 10 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Javítási-értékelési útmutató 3. a vállalkozás mérlegbeszámolói, forgalmi adatai, üzleti tárgyalások dokumentumai, vendégekkel kapcsolatos levelezés, szállítókkal kötött szerződések A fogalomnak a fenti meghatározás lényegét kell tartalmaznia, de a tanuló saját

szavaival is kifejezheti azt. Mindössze három információforrást kell írni, mely példa is lehet 4. Egy középiskola büféjének üzemeltetése visszatérő gondot okoz 8*0,5+41 = 8 pont Az iskola a külvárosban található. A vállalkozók néhány havi próbálkozás után rendre szerződést bontanak, arra hivatkozva, hogy a büfé nem üzemeltethető gazdaságosan A diákok ezzel szemben tanáraikat ostromolják, hogy gondoskodjanak a büfé folyamatos működtetéséről. Panaszkodnak, hogy a gyakran cserélődő üzemeltetők nem fordítanak kellő gondot a megfelelő választék kialakítására, és a kulturált kiszolgálásra sem. Jó lenne minél előbb megnyugtató megoldást találni, mert a diákok napközben nem hagyhatják el az iskolát és ebédre is kevesen fizetnek be. Ennek elsődleges oka a kis adagokban és a népszerűtlen választékban rejlik Ön fantáziát lát a büfé üzemeltetésében. Ha felméri az iskola tanulóinak igényeit, és az ahhoz

igazított, bőséges kínálatot kialakítja, akkor a forgalom oly mértékben felfuttatható, hogy a büfé gazdaságos működtetése nem okozhat gondot. Milyen információk beszerzését tartaná szükségesnek a vállalkozás beindításához? Honnan és hogyan szerezné be ezeket az információkat? Töltse ki a táblázat hiányzó adatait! Milyen információk beszerzését tartaná szükségesnek a vállalkozás beindításához? Mit kérdezne és kitől szerezné be ezeket az információkat? Honnan (Kitől?) Mit? (Milyen kérdések?) Ide két lehetőséget írjon! iskola vezetőitől tanulók és dolgozók lét- szóbeli megkérdezés száma jövőbeni elképzelések üzlet és raktárhelyiség nagysága szerződési feltételek bérleti díj tanulóktól választék árak nyitva tartás vásárlási gyakoriság írásbeli megkérdezés kérdőívvel, néhány mélyinterjú környékbeli boltok Választék árak nyitva tartás szállítási feltételek árak

megfigyelés szállítók írásbeli vizsga 0621 9 / 10 Hogyan? (Piackutatás módszerei) Ide elég egy lehetőséget írnia! szóban és írásos árajánlat 2007. május 25 Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint Javítási-értékelési útmutató A feladat feltételezi az elméleti tudást, de sok benne a kreativitás igénye is. A megadott válaszok is csak alternatívák, bár tartalmazzák a leggyakrabban előforduló lehetőségeket A ”Mit?” kérdésre két választ várunk (soronként egy helyes megoldás 2*0,5=1 pontot ér). A „Hogyan?” kérdésre egy helyes válasz is elegendő a soronként adható 1 pontért. A tanuló válasza akkor is elfogadható, ha nem ezeket a szempontokat írja, de a szaktanár elfogadható, logikus feleletnek ítéli meg. Fentiek is helyettesíthetők rokon értelmű szavakkal, pl iskola vezetői helyett az igazgató is elfogadható. írásbeli vizsga 0621 10 / 10 2007. május 25