Egészségügy | Dietetika, táplálkozástudomány » Vella Rita - Húskészítmények, tőkehúsok a fogyasztók kosarában

Alapadatok

Év, oldalszám:2013, 8 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:10

Feltöltve:2021. május 08.

Méret:1 MB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK, TŐKEHÚSOK A FOGYASZTÓK KOSARÁBAN Magyar Húsiparosok Szövetsége Sajtótájékoztató Vella Rita, GfK Hungária Kft. 2013. Március 13 GfK 2012 | Húskészítmények, tőkehúsok a fogyasztók kosarában | 2013. március 1 A háztartások napi fogyasztási cikk kiadásainak 17%-át friss és feldolgozott húsárura költik. Minden ötödik kosárban van feldolgozott hús 28 Zöldség, gyümölcs 22 Feldolgozott hús Tej 12 Friss hús/tőkehús 9 Ásványvíz 9 Sajt 8 7 Csokoládé Tészta 4 Gyümölcslé 4 Sör 4 2 Étolaj Mosószer 1 479 milliárd Ft Forrás: GfK Consumer Panel Services GfK 2012 | Húskészítmények, tőkehúsok a fogyasztók kosarában | 2013. március 2 A háztartások feldolgozott és friss hús vásárlásai értékben 3%-kal bővültek, mennyiségben viszont közel 6%-kal visszaestek A háztartások friss és feldolgozott hús vásárlása: Friss és feldolgozott vörös húsok: Változás értékben

Változás mennyiségben 103,6% 94,4% 101,1% 89,2% 104,4% 94,7% Forrás: GfK Consumer Panel Services GfK 2012 | Húskészítmények, tőkehúsok a fogyasztók kosarában | 2013. március 3 Szinte minden háztartás vásárol feldolgozott vörös húst, a friss vörös hús vásárló háztartások aránya alacsonyabb (85%) 2011 2012 85% 85% 99% 99% 28% 25% 25% 25% Forrás: GfK Consumer Panel Services GfK 2012 | Húskészítmények, tőkehúsok a fogyasztók kosarában | 2013. március 4 Néhány adat a húspiacról illetve a vörös húsokról 1 Nagyjából 10 %-kal drágultak a húsok egy év alatt • a tőkehús kilogrammonkénti átlagára 860 Ft-ról közel 960 Ft-ra nőtt. A vörös húsok ára átlag feletti mértékben emelkedett. • a feldolgozott hús kilogrammonkénti átlagára 1200 Ft-ról 1300 Ft-ra nőtt 2 3 4 A friss sertéshús forgalma közel 2%-kal bővült, alapvetően a magasabb áraknak köszönhetően. Mennyiségben 10%-kal

csökkent, egyrészt a kisebb kosárméretnek, másrészt a vásárlási gyakoriság visszaesésének következtében. A friss marhahús forgalma 6%-kal esett vissza, a magasabb árak nem kompenzálták a mennyiség jelentősebb mértékű visszaesését. Csökkent a kosárméret, egy-egy alkalommal 1,5 kg-ot vásároltak a háztartások 2012-ben. Bővült mind a sertésből, mind a marhából készült feldolgozott húskészítmények forgalma (4%-kal, illetve 6%-kal): • • A sertéshúsból készült húskészítmények esetében alapvetően a magasabb árak eredményezték az értékben mért forgalom bővülését, a mennyiség visszaesett, mivel mind a kosárméretet, mind a vásárlási gyakoriságot csökkentették a háztartások A marhahúsból készült húskészítmények esetén stagnáló mennyiség mellett egy alacsonyabb mértékű áremelkedés eredményezte a forgalom bővülését. Forrás: GfK Consumer Panel Services GfK 2012 | Húskészítmények, tőkehúsok

a fogyasztók kosarában | 2013. március 5 Hol vásárolunk vörös húsokat? Mennyiségi eladási arányok (%) Tőkehús 7,8 7,6 27,7 27,3 2,1 2,1 13,4 13,9 Feldolgozott hús 13,1 36,4 4,3 19,9 4,4 19,9 1,1 2,2 2,0 18,7 10,1 10,1 Hentes 9,6 4,8 9,7 4,8 14,0 20,3 20,3 13,9 15,4 15,4 Független kisbolt (hentes nélkül) Kisboltlánc 24,7 tőkehús sertés (vörös) Forrás: GfK Consumer Panel Services 26,5 32,1 Diszkont Szupermarket 24,8 7,4 4,1 3,4 Egyéb Hipermarket marha/borjú GfK 2012 | Húskészítmények, tőkehúsok a fogyasztók kosarában | 2013. március 18,9 18,8 20,9 20,9 25,0 feldolgozott hús (vörös) sertés marha/borjú 6 Egy év alatt hányszor veszünk húst? Szívesen fogyasztunk húst ám szinte minden feldolgozott hús szegmensből kevesebbet vásároltak a háztartások 2012-ben. A szárazáru a legnagyobb szegmens, ezt követi a párizsi és a virsli. Feldolgozott hús: 5-6 naponta Kolbász, szalámi:

kéthetente Párizsi: 3 hetente Friss hús/tőkehús: kéthetente 99% Virsli: havonta 92% Felvágottak: 3 hetente 83% 95% Szalonna: havonta 78% Sonka: 2 havonta 69% 84% Főtt-füstölt húsok: 3 hetente 84% Kenhető áru: másfél havonta Sertés: havonta Marha: négy havonta 77% Forrás: GfK Consumer Panel Services GfK 2012 | Húskészítmények, tőkehúsok a fogyasztók kosarában | 2013. március 7 A magyar eredet a frissáru esetében a legfontosabb – ám jelentős a visszaesés Továbbra is a frissáru vásárlása esetén a legnagyobb az igény a magyar eredetre. A rangsort a friss hús, a tojás, a húskészítmények, a zöldség, a gyümölcs és a tej vezeti. 1 = egyáltalán nem figyelek rá 5 = teljes mértékben figyelembe veszem Kérdés: „Mennyire figyel vásárlása során az egyes termékek magyar eredetére?” átlag, Bázis: összes megkérdezett, n=1000; a *-gal jelölt kategóriák esetében a 18 évnél idősebbek, n=931; : 2012-től

kérdezve Forrás: GfK Étkezési szokások tanulmány 2012 GfK 2012 | Húskészítmények, tőkehúsok a fogyasztók kosarában | 2013. március 8