Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Túrós receptalapok

Alapadatok

Év, oldalszám:2017, 10 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:101

Feltöltve:2017. február 25.

Méret:555 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Körözöttel töltött tojás I. Elkészítés 1 óra Egy adag 1504 kJ/ 358 kcal Hozzávalók: 4 db tojás, 25 dkg juhtúró, 5 dkg vöröshagyma, 2 g köménymag, 8 dkg vaj, 5 g pirospaprika, 1 csomó metélőhagyma, 4 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, só. Elkészítés: A főtt tojásokat hosszában kettévágjuk. A sárgákat kivesszük és a juhtúróval együtt finom szűrőn keresztül áttörjük. Hozzákeverjük a lereszelt vöröshagymát, az őrölt köménymagot, a sót és a lágy vajat. Az így elkészített körözöttet két részre osztjuk Az egyikhez hozzákeverjük a pirospaprikát, a másikhoz az apróra összevágott metélőhagymát. Így két színű - piros és zöld - körözöttet kapunk. A nagyobb paradicsomokat lapjával kettévágjuk, és mindkét körözöttből nyomózsákból a paradicsomra spriccelünk egy keveset. Mindegyik paradicsomra ráhelyezünk egy-egy főtt tojásfehérjét, és ízlésesen megtöltjük a körözötteket. Tetejét szeletelt

zöldpaprikával díszítjük, és pirítós kenyeret adunk hozzá. Körözöttel töltött tojás II. Hozzávalók: 50 dkg túró, 4 db tojás, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 g piros fűszerpaprika, 1 csipet őrölt kömény, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 1 dkg só. Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk és félbevágjuk. A sárgáját a túróval szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, az őrölt köményt, a finomra vágott vöröshagymát, kikeverjük és kétfelé osztjuk. A körözött egyik felét paprikával, a másik felét finomra vágott petrezselyemzölddel színezzük. A fél tojásokat a körözöttel megtöltjük, habzsák és csillagcső segítségével úgy, hogy adagonként egy piros és egy zöld színű jusson. Tálaláskor a töltött tojásokat tegyük szeletre vágott paradicsomra és díszítsük szeletelt zöldpaprikával. Körözött Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 5 g őrölt kömény,

5 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 1 dkg fűszerpaprika. Elkészítés: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a fűszereket és a reszelt hagymát, habosra keverjük. Körözött II. Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 1 csomó újhagyma. Elkészítés: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott kaprot, habosra keverjük. Az újhagymát szeletelve vagy finomra vágva keverjük bele. Körözött III. Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, 7 újhagyma. Elkészítés: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott hagymákat, habosra keverjük. Körözött kapribogyóval Hozzávalók: 50 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg kapribogyó, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dkg só. Elkészítés: A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a vajat, kikeverjük, sóval ízesítjük és belekeverjük a finomra vágott

fűszernövényeket. Sós kekszbe töltve, vagy hideg előételekhez töltelékként adhatjuk. Körözött krém Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 cl sör, só, köménymag, pirospaprika, mustár ízlés szerint. Elkészítés: A juhtúrót a vajjal, a finomra vágott vöröshagymával, mustárral és az ízesítőanyagokkal simára keverjük (a köménymagot késsel egy kicsit vágjuk meg),végül hozzáadjuk a sört. Tányérra vagy tartóba helyezve, kés hegyével formázzuk. Felhasználása igen sokrétű Szendvicskészítéshez, zöldpaprika, paradicsom, valamint főtt tojás töltésére igen alkalmas. Körözött metélőhagymával Hozzávalók: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, egy csipet őrölt kömény. Elkészítés: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a szoba hőmérsékletűre felmelegített vajat, sót, őrölt köménymagot és az apróra összevágott metélőhagyma 2/3-ad részét. Hűtőszekrénybe

tesszük, hogy megdermedjen, majd egy kanál segítségével golyókat formázunk belőle és a megmaradt apróra vágott metélőhagymába forgatjuk. Tálaláskor díszíthetjük szeletekre vágott paprikával és paradicsommal. Pirítós kenyeret adjunk hozzá Körözött paprikába töltve Hozzávalók: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csipet őrölt kömény, 5 g piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vöröshagyma, 8 db zöldpaprika. Elkészítés: A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a fűszereket, habosra keverjük. A zöldpaprikákat kicsumázzuk és az ereket eltávolítjuk. A paprikákat egy habzsák segítségével megtöltjük a körözöttel és hűtőszekrénybe tesszük, hogy a körözött megdermedjen. Tálaláskor a töltött paprikákat felszeleteljük, tálra helyezzük és szeletre vágott póréhagymával díszítjük. Körözöttel töltött patisszon Hozzávalók: 8 db patisszon, 2 dkg só, 1 db citrom, 40 dkg túró, 1 csomó

újhagyma, 5 g őrölt kömény, 20 dkg vaj, 1 dkg piros fűszerpaprika, 1 fej saláta. Elkészítés: Szép egyforma patisszonokat válogassunk, jól megmossuk, citromos-sós vízben megfőzzük. A kihűtött patisszonok közepét kanállal kivágjuk. Az átpasszírozott túróból elkészítjük a körözöttet Habzsák és csillagcső segítségével a patisszonokba töltjük. Fejes salátával díszített üvegtálra tálaljuk Körözöttel töltött sonka Hozzávalók: 40 dkg túró, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 8 szelet sonka, 5 g piros fűszerpaprika, 1 csipet őrölt kömény, 1 dkg só, 20 dkg aszpik, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 db paradicsom. Elkészítés: A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a finomra vágott hagymát és a fűszereket, habosra keverjük. A sonkaszeletekre rátesszük a körözöttet és rolád szerűen feltekerjük, majd olvasztott és lehűtött aszpikkal fényezzük. Paradicsommal, ill. paradicsomgerezdekkel és petrezselyemzölddel

díszítjük Körözöttes sajttorta Hozzávalók: 60 dkg túró, 25 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, egy csipet őrölt kömény, 35 dkg trappista sajt, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 csomag Ropi. Elkészítés: A trappista sajtból négy szeletet vágunk. A túrót áttörjük és a vajjal habosra keverjük, majd elosztjuk háromfelé. Az egyik részt fűszerpaprikával, a másodikat finomra vágott metélőhagymával, a harmadikat őrölt köménymaggal és reszelt vöröshagymával ízesítjük, mindhárom tölteléket ízlés szerint sózzuk. A kerek sajtszeleteket felváltva töltjük a háromszínű töltelékkel. A pirospaprikás töltelékből egy keveset visszahagyunk a díszítéshez. A kész sajttortát hűtőben kifagyasztjuk, így könnyen tudjuk szeletelni. A szeleteket a visszamaradt túrókrémmel, petrezselyemzölddel és kisebb darabokra tört ropival díszítjük. Körözöttes zsúrkenyér Hozzávalók: 1 db

zsúrkenyér, 8 dkg vaj, 20 dkg körözött, 1 csomó metélőhagyma. Elkészítés: A zsúrkenyeret felszeleteljük, vajjal megkenjük. A körözöttet habzsákból csillagcső segítségével a kenyérszeletekre elosztjuk. A finomra vágott metélőhagymával díszítjük. Magyaros túrókrém Hozzávalók: 45 dkg túró, 8 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, egy csipet köménymag (őrölve), 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, 1 csomó retek, 1 csomó újhagyma. Elkészítés: A túrót áttörjük és körözöttet készítünk, három részre osztjuk. Paprikával és finomra vágott metélőhagymával színezzük. Habzsák segítségével koktélos pohárba három színűre osztjuk el. Tetejét retekkel és újhagymával díszítjük. Marhanyelv körözöttel töltött paprikával Hozzávalók: 1 db füstölt marhanyelv, 50 dkg túró, 15 dkg vaj, 5 g vöröshagyma, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, 1 csipet őrölt kömény, 1 dkg piros fűszerpaprika, 8 db zöldpaprika, 2 db fejes

saláta, 1 csomag sós koktélperec. Elkészítés: A füstölt nyelvet hideg vízben feltesszük főni, majd felforralva puhára főzzük. Ha megfőtt, hideg vízbe tesszük és bőrét eltávolítjuk. A fejes salátát megtisztítjuk, megmossuk, metéltre vágjuk. Egy porcelántálra a salátát felhalmozzuk, rátesszük a vékonyra felszeletelt füstölt, főtt nyelvet, a körözöttel töltött paprikákkal körül rakjuk. A maradék körözöttből kis gombócokat formálunk, melybe koktélperecet nyomunk és ízlésesen, körítésként elhelyezzük a tálon. Paradicsomos túrókrém Hozzávalók: 50 dkg túró, 8 db paradicsom, 25 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó petrezselyemzöld, 8 dkg vöröshagyma. Elkészítés: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és habosra keverjük. A paradicsomot apró kockára vágva, a vöröshagymát lereszelve keverjük a túrókrémbe. Párizsi túrógombócszeletek Hozzávalók: 75 dkg túró, 6 db tojás, 14 dkg búzadara,

10 dkg liszt, 5 dl olaj, 2 dkg só. Elkészítés: A túrót szitán áttörjük, hozzáadunk négy egész tojást, a búzadarát és jól összedolgozzuk. Hűtőben fél órát állni hagyjuk, majd sós vízben gombócokká formázva megfőzzük. A megfőtt és leszűrt gombócokat felszeleteljük, lisztbe és felvert egész tojásba forgatjuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát piros ropogósra sütjük. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Adhatunk hozzá gyümölcsdzsemet is Rakott túrós csusza Hozzávalók: 50 dkg csusza tészta, 50 dkg túró, 4 dl tejföl, szalonna, só. Elkészítés: A csuszatésztát forró vízben megfőzzük. Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk, és lepirítjuk a zsírjára Az a lényeg, hogy ropogós pörcök maradjanak végül a serpenyőnkben. Egy tűzálló tál alját kevés szalonnazsírral kikenjük, erre egy réteg kifőtt csuszatésztát, majd egy réteg túrót teszünk, tejföllel meglocsoljuk (ha szükséges sózzuk). A

rétegezést folytatva több réteget is készítünk, de a tetejére egy adag tészta és a ropogósra pirított szalonna (pörc) kerüljön. Előmelegített sütőben 10-15 percig letakarva sütjük, amíg a teteje kissé megpirul és az ízek összeérnek. Kocka, vagy tortaszeletekre vágva, még egy kis hideg tejföllel meglocsolva forrón tálaljuk Elkészítése egyszerűbb, mint a túrós csuszának, de itt több pörzs-anyag keletkezik, ami az ízhatást fokozza. Sajtos-borsos körözött Hozzávalók: 60 dkg metélőhagymás körözött, 25 dkg reszelt sajt, 2 dkg durvára tört bors. Elkészítés: A körözöttbe keverjük a reszelt sajtot. Kis gombócokat formálunk belőle, majd durvára tört fekete borsba forgatjuk. Fejes saláta-levélen tálaljuk. Sajttölcsérek körözöttel Hozzávalók: 1/2 kg túró, 20 dkg vaj, 1 csomag metélőhagyma, 1 fej saláta, 1-1 csomó retek, újhagyma, 1 dkg piros fűszerpaprika, 1 dkg só, 1/2 dkg őrölt kömény, 30 dkg sajt.

Elkészítés: A túróból zöld és piros körözöttet készítünk, metélőhagymával, illetve fűszerpaprikával színezve. A sajtból vékony szeleteket vágunk és a körözöttet - habzsák segítségével - a tölcsér alakúra formázott szeletekbe töltjük. A tálat tisztított fejes salátalevéllel kirakjuk, ízlésesen elhelyezzük a töltött sajtokat, retekkel és újhagymával díszítjük. Sárga túró édesen Elkészítés: 1 liter hideg tejbe beleöntünk 10 db felvert tojást, majd együtt melegítjük állandó keverés mellett. Amikor elkezd sűrűsödni, beleteszünk 10 dkg kristálycukrot , 2 csomag vaníliás cukrot. Ha besűrűsödött, 10 dkg mazsolát belekeverünk és lekapcsoljuk. A fentiek szerint leszűrjük, lecsöpögtetjük. Sárga túró Elkészítés: 1 liter tejet felforralunk, beleöntünk 15 db jól felvert tojást (én gépi habverővel vertem fel), és folytonos keverés közben közepes tűzön együtt forraljuk. Beleteszünk 2 csapott

evőkanál sót, 1 teáskanál őrölt köményt, 1 teáskanál fehérborsot, 1 teáskanál ételízesítőt, 1 fej apróra vágott fokhagymát. Amikor jól összesűrűsödik, beleöntünk 1 marék apróra vágott metélő hagymát (snidlinget), és levesszük a tűzről. Ezután formára vágott tüllzacskóba öntjük, fellógatjuk, és hagyjuk kicsöpögni 1 éjszakát. Másnap szelhető, és olyan állagú lesz, mint a sajt. Kifejezetten hagyományos húsvéti étel! Sárgarépa túróval Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 1/2 kg túró, 2 dl tej, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg porcukor. Elkészítés: A tisztított sárgarépát finom reszelőn lereszeljük. Tálba téve hozzáadjuk a túrót, a tejet, a finomra vágott hagymát és a porcukrot, jól elkeverjük. Tálaláskor egy kevés visszamaradt reszelt sárgarépával megszórjuk. Szalonnás túrókrém Hozzávalók: 50 dkg túró, 25 dkg kolozsvári szalonna, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó retek, 1 fej

fejessaláta. Elkészítés: A szalonnát vékony szeletekre vágjuk és serpenyőben ropogósra sütjük, leszűrjük a zsírját és mindkettőt lehűtjük. A szalonnapörcöt apróra vágjuk és a fagyos zsírral együtt az áttört túróhoz keverjük a sóval és a finomra vágott metélőhagymával. Tálaláskor fejessaláta-levelekkel és díszített retekkel körítjük. Szicíliai túrókrém Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 üveg olívabogyó, 3 dkg fokhagyma, 1 dkg só. Elkészítés: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és habosra keverjük. Az olívabogyót (ha magos, kimagozzuk) apróra vágjuk, a fokhagymát finom reszelőn lereszeljük és a krémhez keverjük. Önálló ételként zsemleszeletekkel tálaljuk. Tárkonyos körözött Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 8 dkg póréhagyma, 2 dkg tárkonylevél, 1 dkg só, 1 dkg fűszerpaprika, 1 dl tejföl. Elkészítés: A túrót villával áttörjük, belekeverjük a vajat, a

tejfölt, a sót és a fűszerpaprikát. A póréhagymát és a friss tárkonylevelet finomra vágva adjuk hozzá. Tárkonyos körözött II. Hozzávalók: 1/2 kg túró, 20 dkg vaj, 1 szál póréhagyma, 2 dkg tárkonylevél, 2 dkg só, 2 dkg piros fűszerpaprika, 2 dl tejföl. Elkészítés: A túrót villával áttörjük, belekeverjük a vajat, a tejfölt, a sót és a fűszerpaprikát. A póréhagymát és a friss tárkonylevelet finomra vágva adjuk a körözötthöz. Túrófánk II. Hozzávalók: 25 dkg túró 10 dkg liszt 2 felvert tojás 2 evőkanál cukor 1/2 csomag vaníliás cukor 1 csapott evőkanál sütőpor, csipet só, 1/2 citromhéj, kicsi fahéj Elkészítés: Összekevered a túrót a tojással, a cukorral, a lisztet a sütőporral és a sóval. Reszelsz bele citromhéjat és meghinted fahéjjal (de csak egy kevéssel ne színezze barnára a masszát). Forró olajba fél evőkanálnyi fánkokat szaggatsz. Megsütöd barnára mind a két oldalát Mikor kivetted

vaníliás porcukorban megforgatod. Lekvárral és magában egyaránt finom és laktató étel. Túrófánk Hozzávalók: 22 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 csomag túró, 1 doboz tejföl, 3 tojás, só Elkészítés: Mindent összekeverünk, majd fánkokat formázunk és forró olajban kisütjük. Lekvárral tálaljuk Túrógombóc Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 12 dkg búzadara, 3 tojás, zsemlyemorzsa, olaj, porcukor, só. Elkészítés: A túrót villával áttörjük, és összekeverjük a búza darával, és a tojásokkal (könnyebb lesz a gombóc, ha most csak a tojássárgáját keverjük bele, és pihentetés után keverjük bele felvert tojásfehérjét). A masszát pihentetjük, hogy a dara a nedvességtől megduzzadjon. Közben felrakunk egy nagy edényben vizet főni, és egy serpenyőben, vagy lábosban megpirítjuk olajon a zsemlemorzsát. A túrós masszából vizes kézzel gombócokat formálunk, és több adagban sós lobogó vízben kifőzzük őket.

Megvárjuk, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kihalásszuk, és az előzőleg olajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk őket. Porcukorral alaposan meghintve tálaljuk Túrókrém retekkel Hozzávalók: 35 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 2 csomó retek, egy csipet kömény (őrölve), 1 csomó metélőhagyma. Elkészítés: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a fűszereket, jó ízű körözöttet készítünk. A retkeket tisztítjuk, félbevágjuk és üvegtálra helyezzük. Habzsák segítségével minden retekre körözöttet nyomunk és finomra vágott metélőhagymával díszítjük. Túrókrémmel töltött paradicsom Hozzávalók: 8 db paradicsom, 35 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 1 fej saláta, fél csomag sós pálcika (ropi), 1 csipet őrölt bors. Elkészítés: A paradicsomokat megmossuk, felső egyharmad részüket levágjuk, a közepét kiskanállal kivájjuk. Sóval

és őrölt borssal ízesítjük a paradicsomok belsejét. A túrót szitán áttörve a vajjal, a fűszerekkel és a finomra vágott metélőhagymával elkészítjük a túrókrémet. Üvegtálakra salátaleveleket teszünk, erre helyezzük az előkészített paradicsomokat. Habzsákba tesszük a túrókrémet és megtöltjük a paradicsomokat. Félbetört ropival díszítjük Túrópástétom Hozzávalók: 1/2 kg túró, 10 db tojásfehérje, 2 dkg só, 2 dkg őrölt fehérbors, 15 dkg száraz sertéshús, 1 dl tejszín, 10 dkg füstölt szalonna, 3 db főtt tojás, 1/2 csomó petrezselyemzöld. Elkészítés: A túrót a hússal együtt többször átdaráljuk húsdarálón, majd turmixgépben a tejszínnel és a fűszerekkel, valamint a tojásfehérjével jól összedolgozzuk. Finomra vágott petrezselyemzöldet és kockára vágott főtt tojást keverünk bele. Szalonnalapokkal bélelt formába töltjük és sütőben pároljuk. Lepréselve kihűtjük Szeletelve tálaljuk Túró

puffancs Hozzávalók: 4 személyre, 50 dkg liszt, 1/4 kg túró, 2 dl tejföl, 1 cs Vaníliás cukor, 1 db tojás, 5 dkg cukor, 1 kk szódabikarbóna, 1 csipetnyi só, Zsír vagy olaj a sütéshez. Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és félórát pihenni hagyjuk. Majd evőkanállal a forró zsiradékba rakjuk, vigyázzunk arra, hogy 5-6 darabnál többet ne tegyünk bele, mert sütés közben általában megkel. Ha elég ügyesek voltunk, a galuskák saját maguktól megfordulnak. Kihűlés után viszonylag erős vaníliás cukorba forgatjuk. Túrópuffancs Hozzávalók: 1/4 kg liszt, 1/4 kg túró, 1 pohár tejföl, 3 db tojás, fél zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, pici só Elkészítés: A lisztbe belekeverjük a sütőport és egy pici sót. Hozzáadjuk a vaníliás cukorral jól kikevert tojásokat, az összetört túrót és a tejfölt. Az egészet jól összekeverjük Kanállal kiszaggatva forró olajban ropogósra sütjük. Porcukorral

meghintve, illetve házi lekvárral tálaljuk. Túrórúdi hasáb Hozzávalók: (2 hasábhoz való adag) Tészta: 30 dkg liszt 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 db tojás, 20 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg cukor 1 evőkanál tejföl Töltelék: 2 csomag azaz 50 dkg túró, 10 dkg mazsola, 5 dkg aszalt szilva, 5 dkg aszalt sárgabarack, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál búzadara, 4 tojássárgája, 4 tojás felvert habja, 20 dkg cukor Csoki máz: 10 dkg margarint felolvasztani, gázról levéve 3 evőkanál kakaóval elkeverni + 1 kanál porcukrot +1 kanál olajat belekeverni! (A sütemény tetejére kell kenni!). Elkészítés: A tésztát összegyúrjuk. Félrerakjuk A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk, majd a felvert tojásfehérje kivételével a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk, belekeverjük finoman a tojásfehérje felvert habját. A tésztát 2 részre osztjuk, kb. 1/2 cm vékonyra kinyújtjuk mind a kettőt, úgy, hogy egy őzgerinc formát ki tudjunk

vele bélelni, a 2 szélén kicsit kilógatva. Mindkét formát kikenjük margarinnal, lisztezzük, majd mindegyiket kibéleljük a tésztával, elosztva mindkettőbe beletöltjük a tölteléket, a tészta kilógó részeit ráhajtjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg egy picit megpirul a túrókrém töltelék. A csoki mázat kicsit hűlni hagyjuk, majd a gerincformából kiborított süteményt megkenjük vele. Túrós csusza Kálomista mennyország Hozzávalók: 1/2 kg csuszatészta (tört-, vagy kocka tészta, hosszú metélt, szabógallér), 25 dkg túró, 1 nagy pohár, vagy két kis pohár tejföl, szalonna, zsír, vagy olaj, só. Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, és lassú tűzön kisütjük. Egy lábosban kevés zsírt (1 ek-nyit) felolvasztunk. A kifőtt tésztát leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, és az olvasztott - forró zsírba öntve jól átmelegítjük,

hogy össze ne tapadjon. A túrót áttörjük, a tejfölt átkeverjük, hogy kissé folyóssá váljon A forró tésztát tányérokra szedjük: rá a hideg túró, és a tejföl, majd megszórjuk a sült szalonnával és a forró zsírból is locsolunk rá egy evőkanálnyit. Tipp1: a tésztát száraz pirítással, enyhén megpiríthatjuk és csak ezután főzzük. Tipp2: miután a tésztát átforgattuk a forró zsírban/olajban, hozzáadjuk a túró egy részét, és egy kicsit ráolvasztjuk. Ha a tészta kicsit odakap és megpirul, még finomabb Megjegyzés: Egyre elterjedtebb az édes változat (cukorral/porcukorral megszórva, szalonna nélkül), valamint az édes-sós változat (cukorral és szalonnával). Túrós étvágyfalatok Hozzávalók: 8 db kifli, 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 15 dkg sonka, 15 dkg téliszalámi, 15 dkg sajt, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 db salátauborka. Elkészítés: A kifliket keresztben félcentis darabokra

vágjuk. Az így nyert kis korongokra habzsák és csillagcső segítségével túrókrémet formázunk, amelyeket sonkával, téliszalámival és sajttal felváltva díszítünk. Díszítésként még petrezselyemzöldet és szeletelt salátauborkát is használhatunk. Túrós szendvicstorta Hozzávalók: 35 dkg túró, 10 dkg vaj, 10 dkg sonka, 1 doboz lazackonzerv, 1 csomag metélőhagyma, 1 dkg só, 1 kg fehér kenyér, 1 csomó retek, 1 csomó újhagyma. Elkészítés: A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és habosra keverjük. Három részre osztjuk, darált sonkával, lazaccal és finomra vágott metélőhagymával ízesítjük. A fehér kenyeret hasáb alakúra formázzuk, négy vastag lapra vágjuk, majd megtöltjük a krémekkel, a tetejét retekkel, újhagymával díszítjük. Túrós tarhonya Hozzávalók: 4-5 személyre 25 dkg tarhonya, 35 dkg túró, egy közepes hagyma, egy zöldpaprika, kevés zsiradék, húslé vagy leveskocka, só. Elkészítés:

Az apró kockára vágott hagymát és zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tarhonyát, és állandóan keverve aranybarnára pirítjuk. Felengedjük annyi húslével, ami ellepi; felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a tarhonya megpuhul, a levét szükség szerint apránként pótolva. A túrót megsózzuk, villával összetörjük, és a tarhonyához keverjük. Egyszerre csak annyit keverjünk össze, amennyi elfogy, mert a túróval már nem nagyon melegíthető. Túrószeletek Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 25 dkg túró, 2 tojás, kevés só - 2 ek. liszt, 2 ek búzadara, olaj a sütéshez Elkészítés: 1/4 kg áttört, friss tehéntúrót elkeverünk ugyanannyi főtt és áttört burgonyával, két egész tojással, kevés sóval, két evőkanál liszttel, 2 evőkanál búzadarával. Egy kicsit állni hagyjuk, majd diónyi gombócokat szaggatunk belőle, szeletté lapítjuk és serpenyőben kevés olajban szép ropogósra sütjük

mindkét oldalát. Azonnal tálaljuk Még forrón fahéjjas porcukorral megszórjuk. Aki nem szereti édesen az meglocsolhatja metélőhagymával ízesített tejföllel is. Túróval töltött paradicsom Metélőhagymás Elkészítés 30 perc Egy adag 1004 kJ/240 kcal Hozzávalók: 8 db paradicsom, 3 g őrölt fehér bors, 30 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, fejes saláta, só. Elkészítés: A közepes nagyságú paradicsomokat forró vízbe mártjuk és héját lehúzzuk. Tetejét levágjuk, a belsejét kikaparjuk úgy, hogy tölthető legyen. A paradicsomok belsejét meghintjük sóval és őrölt fehér borssal, majd a további felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. Az áttört juhtúróhoz hozzáadjuk a lágy vajat és az apróra vágott metélőhagymát, őrölt fehér borssal fűszerezzük és jól összedolgozzuk. Betöltjük a paradicsomokba. A salátaleveleket a tányérra helyezzük, rátesszük a jól lehűtött paradicsomokat. Túróval

töltött párizsi Hozzávalók: 8 vastag szelet párizsi, 40 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg zsír, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 2 dl tejföl. Elkészítés: A párizsiból úgy vágunk szeleteket, hogy a bőre is rajta maradjon, zsírban megsütjük, a hő hatására kosár alakúak lesznek. A túrót szitán áttörjük, sót, finomra vágott metélőhagymát, a tojásokat hozzákeverjük és annyi tejfölt teszünk bele, hogy a párizsi kosárkákba tudjuk tölteni. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Tálaláskor tejföllel díszítjük Túróval töltött tojás sütve Hozzávalók: 10 db tojás, 35 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 15 dkg sajt, 2 dl tejföl. Elkészítés: A tojásokból nyolc darabot héjában megfőzünk, lehűtjük és félbevágjuk. A tojások sárgáját és a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott kaprot. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a fehérjéket, tűzálló tálba

helyezzük, leöntjük a tejföllel és reszelt sajttal megszórjuk. Erős sütőben rápirítjuk a sajtot. https://hu.wikibooksorg/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/T%C3%BAr%C3%B3s %C3%A9telek