Egészségügy | Betegségek » Kovács-Szász - A cukorbetegség

Alapadatok

Év, oldalszám:2012, 8 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:55

Feltöltve:2017. február 18.

Méret:1 MB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 A CUKORBETEGSÉG http://healthmeup.com/news-healthy-living/understanding-the-link-between-diabetes-and-weight/17158 Egyre gyakrabban halljuk azt, hogy a cukorbetegség (diabetes) népbetegség. Az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává nőtte ki magát és előkelő helyet foglal el a nem fertőző, ún. „civilizációs betegségek” sorában A cukorbetegség előfordulása világszerte nő és ez alól hazánk sem kivétel. Mérvadó becslések szerint a cukorbetegségben szenvedő betegek száma a világon a jelenlegi 130 millióról 2025-re 300 millióra emelkedik. Magyarországon kb. 500 ezer cukorbetegről van tudomásunk Ma, amikor az egészséges táplálkozás és a testmozgás mindennapi rohanó életünk során háttérbe szorul, megfeledkezünk arról, hogy mindezzel saját életünket rövidítjük meg. Ugyanis a 2. típusú (korábban időskorinak nevezett) cukorbetegség teszi ki az összes diabetes 90 %-át és

kialakulásában fontos szerepet kapnak a külső tényezők, az életmódban végbement változások. Az egyik legfontosabb az elhízás elkerülése A WHO felmérései szerint világszerte 300 millió felett van a túlsúlyosak száma. Az elhízott emberek esetében 2-3-szor nagyobb a cukorbetegség kialakulásának veszélye. Ez arra vezethető vissza, hogy felborul a szervezet természetes egyensúlya, mert megváltoznak táplálkozási szokásaink, ill. nem mozgunk eleget. 1 TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 http://cukordoktor.5mpeu Mi a cukorbetegség? A cukorbetegség összetett anyagcserezavar, amely a vércukorszint megemelkedésében nyilvánul meg. A vércukorszint szabályozásában az inzulinnak kiemelkedő szerepe van Az inzulin egy, a hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely a vércukorszint legkisebb ingadozásaira is reagál. Az étkezések után segít a cukrot a sejtekbe juttatni, ezáltal csökkenti a vércukorszintet. Ha nincs inzulin - vagy nem tudja

megfelelően kifejteni a hatását -, akkor a cukor visszamarad a vérben. A cukorbetegségnek két típusát különböztetjük meg http://blog.kevahu/?p=196 2 TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 1. típusú cukorbetegség Az 1. típusú (régen fiatalkorinak nevezett) cukorbetegség főleg gyermek-és ifjúkorban alakul ki. Lényege, hogy a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint Az ilyen betegek naponta többször, bőr alá adott inzulin-injekciókkal pótolják a hiányt. 2. típusú cukorbetegség Ez a típus főleg felnőttkorban jelentkezik. Kialakulását nagymértékben befolyásolja a nem megfelelő életmód – ahogyan arra korábban már utaltunk. Bár elegendő mennyiségű inzulin termelődik, de nem tudja kifejteni a hatását a szövetekben, a sejteken. Ebben az esetben főleg testmozgással, diétával és vércukorszint-csökkentő tabletták szedésével vércukorszintet a kívánt értéken tartani. www.mindbodygreencom

http://diabetesmellitustreat.blogspo t.hu/ 3 lehet a TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 Öröklődő betegség a cukorbetegség? A cukorbetegség öröklődése a különböző típusoknál eltérő gyakoriságot mutat. A tudomány mai állása szerint különösen a 2. típus esetében mutattak ki genetikai összefüggést Ha mindkét szülő cukorbeteg, akkor 60-80 %-os az esélye annak, hogy a gyermekük felnőtt korában 2. típusú cukorbeteg lesz Egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással a cukorbetegségre való hajlam ellenére a legtöbb esetben megakadályozható a kórkép kialakulása. 4 TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 Életmódbeli tanácsok Étrend Alapelv az ideális testsúly elérése és fenntartása. Egészségesebb a napi többszöri, viszonylag kevés szénhidrátot tartalmazó, zsír-és energiaszegény étrend. A napi energiabevitel 20-25 kcal/ideális ttkg (testtömeg-kilogramm) legyen. A zsírfogyasztás ne haladja meg a napi összes

energiabevitel 30 %-át (napi 0,8 g/ttkg). Cél a telített, vagyis állati eredetű zsírok (sertészsír, liba-vagy kacsazsír, vaj) arányának 10 % alá csökkentése. A többi 20 % telítetlen zsírsavakból álljon, azaz növényi eredetű legyen (elsősorban „light” margarinok, étolaj, kukoricacsíra-, lenmag-, szója-, tökmag-, mogyoróolaj). Zsírszegény nyersanyagok a sovány húsok és felvágottak, csökkentett zsírtartalmú tejtermékek. A bő zsiradékban való sütés (rántott hús, fasírt) helyett főzés, párolás, ill. alufólia, sütőzacskó, római cseréptál, AMC-edény használata javasolt Az étrend fehérjetartalma adja az összes energiabevitel 20 %-át (napi 0,8 g/ttkg). Ennek 2/3-a növényi, 1/3-a állati eredetű legyen. Az állati eredetűek közül itt is megemlíthető, hogy a zsírszegények ajánlottak (pl. gépsonka, fehérpecsenye, baromfi-virsli, csirkehús bőre nélkül, pulykahús, sovány sertéshús, halak, kefír, joghurt,

óvári sajt, legfeljebb 1,5 %-os zsírtartalmú tej, félzsíros túró). Az étrend szénhidráttartalma az összes energia 50-55 %-át tegye ki. A szénhidrát-és energiabevitel mérséklését segíti a mesterséges édesítőszerek alkalmazása, amelyek sütésre, főzésre, befőzésre is alkalmasak (Canderel, Édeske, Polisett, Polisweet). A cukorhelyettesítő anyagok (szorbit, fruktóz) és a velük készült sütő-és édesipari termékek fogyasztása – tekintettel, a cukorral azonos energiatartalmukra – kerülendő. Megfelelő gondot kell fordítani a rostfogyasztásra is – napi 30 g javasolt. A rostokat az emberi szervezet nem képes lebontani, mégis nagy szerepük van – éppen ezért. Megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása esetén a rostok megszívják magukat vízzel, kitöltik a gyomrot és teltségérzést keltenek. Gátolják a cukrok és a zsírok felszívódását, így a felesleges energiabevitel jelentősen csökken. A béltartalom

mennyiségének növelése révén segítik annak továbbítását, megelőzik a szorulást és a következményes bélfali kiöblösödések (diverticulumok) kialakulását. Felületükön megkötik a mérgező anyagokat és „kisöprik” azokat a belekből. A vízben oldódó élelmi rostok csökkentik a vércukor-, koleszterin-és triglicerid-szintet. A vízben nem oldódó rostok hatására a szénhidrátok kisebb hányada 5 TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 szívódik fel. Elsősorban komplex, rost dús szénhidrátokat fogyasszunk: teljes kiőrlésű liszt, barna kenyér, rozs kifli, rozskenyér, korpás zsemle, étkezési zabkorpa, zöldségek, gyümölcsök. Utóbbiak mennyiségére figyelmet kell fordítani a magas szénhidrát-tartalmuk miatt. http://dokianya.hu/tag/inzulin/ Alkohol Az alkohol növelheti és csökkentheti is a vércukorszintet. Növelheti, mert magas az energiatartalma, ezért gyakori fogyasztása hízlal. Fél liter sör egy zsemlének megfelelő

mennyiségű szénhidrátot tartalmaz. Magas cukortartalmú italok az édes borok, a pezsgő, a likőrök. Ugyanakkor a száraz borok és a tömény szesz csökkentik a vércukorszintet azáltal, hogy gátolják a máj cukorleadását. Testmozgás A testmozgás hallatán nem kell rögtön a nagyon aktív sportolásra gondolni. Nem arról van szó, hogy egyik napról a másikra le kell futni 10-20 km-t - fokozatosan kell elkezdeni és váljon rendszeressé! Heti 4-5 alkalommal 30-40 percig tartó testmozgás feltétlenül ajánlott. Néhány tanács:  Tömegközlekedés helyett gyalogoljunk egy-két megállót!  Lift helyett lépcsőzzünk! Ne felejtsük el, hogy nem arról van szó, minél hamarabb felérjünk az emeletre! Csak szépen, kényelmesen  A kerti munka nagyon jó testmozgás.  Naponta (pl. vacsora után) nagyon hasznos és kellemes egy 20 perces séta a közelben lévő parkban – vagy akár a háztömbök között.  A házimunka során is aktív

testmozgást végzünk (pl. ablakmosás, porszívózás, súrolás) 6 TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 Könnyen megvalósítható sportolási lehetőségek:  Kerékpározás: Hétvégenként a természetben kellemes biciklitúrákat lehet tenni. Rossz időben otthon szobakerékpáron is lehet edzeni – akár tévénézés vagy olvasás közben.  Úszás: Nagyon jót tesz az ízületeknek és egész évben megvalósítható. Télen fedett uszodában, nyáron a szabadban. Utána ne feledkezzünk meg a helyes lábápolásról!  Teke, bowling: Manapság egyre népszerűbbek ezek a szabadidő-tevékenységek. Baráti társasággal, jó hangulatban tölthetjük el az időt, közben észre sem vesszük, hogy aktívan sportolunk.  Túrázás: Alaposan próbára teheti a kitartásunkat. Elengedhetetlen feltétele a megfelelő túracipő.  Jogging: A futást is lépcsőzetesen kell elkezdeni. Ne arra törekedjünk, hogy rögtön képesek legyünk lefutni 10 km-t! Fokozatosan

növeljük a távot és a futás tempóját!  Torna, aerobic: Főleg a nők körében nagyon népszerű sportág. Az ún „kényes pontokra” helyezi a hangsúlyt, mint comb, fenék, csípő. Ha valaki nem szeretne rögtön fittness klubba menni, akkor a gyakorlatokat otthon is elvégezheti, mivel ma már számos ilyen típusú videokazetta áll rendelkezésre. 7 TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 IRODALOM Ádám- Dux- Faragó- Fésűs- Machovich- Mandl- Sümegi: Orvosi biokémia (Medicina Könyvkiadó, 2006 Arnold Csaba Dr.: Családorvoslás a gyakorlatban (Tényeken Alapuló Tankönyvek, Melania Kiadó, 2002.) – Dr. Baranyai Éva- Dr Békefi Dezső- Dr Fövényi József: Diabetes mellitus (Melania Kiadó Kft., 1998) Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás:És korunk betegségei (Jaffa Kiadó, 2011) weboldal: Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége www.orvoslaphu – A cukorbetegségről Összeállította: Kovács Gábor Szász Dóra Experia Programszervező Képzési és

Tanácsadó Kft 8