Étel- és italreceptek | Italok, koktélok » Lőrincz Balázs - Tea kézikönyv

Alapadatok

Év, oldalszám:2011, 7 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:161

Feltöltve:2016. június 11.

Méret:256 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Lőrincz Balázs Tea „kézi-” könyv A tea a filozófusok itala www.egeszsegeletmodhu 2011 Tartalomjegyzék Meghatározás . 2 Teakultúra . 2 Teakészítés . 2 Tea fajták . 3 Fekete tea . 3 Zöld tea . 3 Fehér tea . 4 Jázmin tea . 4 Rooibos tea . 4 Oolong tea . 4 Lapacho tea . 4 Mate tea . 5 Kukicha . 5 Gyümölcstea . 5 Csipkebogyó tea . 5 Hibiszkusz tea . 5 Bodza tea . 6 Gyógytea. 6 Kamilla tea . 6 Hársfa tea . 6 Borsmenta tea . 6 Citromfű tea . 6 Kasvirág tea . 6 1 Copyright 2011. wwwegeszsegeletmodhu Meghatározás A tea nem más, mint a Camellia sinensis és a Camellia assamica cserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készült főzet. Ezenkívül teának nevezzük a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, gyógynövények, fűszerek, gyümölcsök főzetét is. Tea ültetvény Teakultúra A teaivás gyakran társasági esemény. Szokás teát nap közben is inni, különösen reggel, az élénkítő hatása miatt, mivel

teofillint és koffeint tartalmaz. Nagy-Britanniában és Írországban a tea nem csak az ital neve, de a késő délutáni könnyű étkezést (uzsonnát) is így hívják - biztos mindnyájan hallottátok már az „5 órai tea” kifejezést, ez innen ered -, még akkor is, ha tea helyett valami mást isznak. Teakészítés A teakészítés legelfogadottabb módja a levelek laza elhelyezése a teáskannában, nem pedig a teafilter használata. Forró vízzel kell leönteni, de nem szabad a teát öt percnél hosszabb ideig ázni hagyni, mert ezután tannin szabadul fel, ami csökkenti a teofillin és koffein hatását valamint a teát kesernyéssé teszi. Néhány tea, különösen a zöld teák még ennél is rövidebb, gyakran fél percnél is kevesebb ideig áznak. Ha nem teafiltert használunk, akkor teaszűrő segítségével lehet eltávolítani a tealeveleket a „beérési” idő végeztével. A főzéshez használt kannához a legjobb a mázatlan agyagvagy kőedény A

felszolgáláshoz használt kanna leggyakrabban porcelán, ami a hőt jobban megtartja A fekete teákhoz használt víznek 100 °C kell lennie. A zöld teákhoz használt víz melegsége 80-85 °C között legyen, bár ez már vitatott; minél jobb minőségűek a tealevelek, annál alacsonyabb hőmérséklet szükséges. 2 Copyright 2011. wwwegeszsegeletmodhu Hagyományos kínai teázó szett A tea gyakori ízesítői: cukor, méz, citromlé, citromsav, szeszes italok (bor, pálinka, konyak, rum), továbbá a vaj, és a tej. A legtöbb ínyenc nem használ tejszínt, mivel az túlerősíti a tea aromáját, míg a vaj, és a tej semlegesíti a maradék tannint. Amikor a teát tejjel fogyasztják, az ínyencek mindig a tejhez adják a teát és nem fordítva. Ezzel megelőzik a tej csomósodását és kellemesebb ízt nyerünk A szeszes italokat, csak nagyon kis mennyiségben, közvetlenül a fogyasztás előtt adjuk hozzá, mert elnyomhatják a tea aromáit. Tea fajták Fekete

tea A fekete teában sok az antioxidáns, ezek hatástalanítják a szabadgyököket, melyeknek sejtkárosító hatása van. Gátolja a baktériumok szaporodását a szájban, így fogyasztása csökkentheti a kellemetlen leheletet. Ezenkívül a fogszuvasodás megelőzéséhez is hozzá segíthet a baktérium koncentráció növekedést csökkentő hatása és a fluortartalma. Elkészítése: 100 C°-os vízzel kell leforrázni a tealeveleket és 3-5 percig állni hagyni, majd leszűrni. Zöld tea Ugyanabból a cserjéből készül, mint a fekete tea, de az elkészítésnél kihagynak egy erjesztési folyamatot. Emiatt megtartja zöld színét és az íze sem olyan erős, mint a fekete teáé Egészségmegőrző hatása jelentős: rákmegelőző hatású, antioxidánsokat tartalmaz, lassítja a meszesedést illetve regenerálja és erősíti a szívizomzatot. Tartalmaz fluort, káliumok, magnéziumot, B2, C és K vitamint. Kiválóan normalizálja az emésztést, rendezi a

bélműködést Látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát. Serkenti a régóta jelen lévő zsírok lebontását Elkészítése: 65-70 C°-os vízzel kell leönteni a tealeveleket és 2-3 perc után leszűrni. 3 Copyright 2011. wwwegeszsegeletmodhu Fehér tea Antioxidáns tartalma kétszeres a zöld teáéhoz képest. Főleg Kínában készítik, a lehető legkevesebb oxidáció elérésével. Támogatja az egészséges bőr életfunkcióit, regenerálódását és késlelteti az öregedést. Jótékony hatása van a szív- és érrendszerre, fogyasztása csökkenti az infarktus esélyét Nagyon sok vitamint és nyomelemet tartalmaz. Mivel késlelteti a bőr öregedését, ezért kivonatát a kozmetikai ipar is használja. Ezenkívül a rák megelőzésében is hatásos ital Elkészítése: 65-70 C°-os vízzel forrázzuk le a tealeveleket és 8-12 percig áztassuk. Jázmin tea A jázmin tea az ázsiai országokban nagyon népszerű, melynek

nem csak méregtelenítő, de nyugtató hatása is van, mindemellett nagyon finom is. A tea egyik jótékony hatása, hogy a szervezet méreganyag kiválasztását segíti elő, így egészségesebbnek, fiatalabbnak érezhetjük magunkat. A jázmin teát gyakran a zöld teával vegyítik. Ennek a keveréknek egy nagyon finom ital a végeredménye. Elkészítéskor a tealeveleket a jázmin virágjával borítják be, sőt a virágból néha raknak a teába is díszítés céljából. Rooibos tea Szerintem kevesebben ismerik a Rooibos teát, mint a zöld teát, aminek az lehet az oka, hogy csak néhány évtizede fedezték fel jótékony hatásait. Bőséges ásványi anyag tartalma egy kifejezetten jó választássá teszi ezt a teát. Ezenfelül teljesen koffeinmentes, és tannin tartalma is csekély A natúr tea enyhén édes, így nem szükséges édesíteni sem. Különösen javasolt ingerlékenység, fejfájás, depresszió esetén. Elkészítési módja megegyezik a fekete

teáéval Oolong tea A zöld és a fekete tea között helyezkedik el az Oolong tea. Az elkészítés során erjesztés alá vonják, mint a fekete teát, ám a teljes oxidáció bekövetkezte előtt megszakítják a folyamatot. Az eredmény a zöld tea és a fekete tea összes jótékony hatását tartalmazó tea lesz. Erős zsírégető hatása van, ezért a fogyókúrázóknak fokozottan ajánlott. Sőt, meg is akadályozza a kalóriák lerakódását Koffein tartalma segít a koncentrációban, az emlékezésben és a gondolkodásban. Ezenkívül jó hatással van a szájüreg egészségére, energiával látja el az izmokat és vízhajtó hatása is van. A tealevelek akár 2-3 alkalommal is felhasználhatók, csak tovább kell áztatni őket a második/harmadik felhasználásnál. Elkészítése: 90-95 C°-os vízzel kell leforrázni a leveleket és 2-3 percig áztatni. Lapacho tea A brazíliai lapacho fa kérgének belső kérgéből készül. Viszonylag sok benne az ásványi

anyag és a nyomelem. Erősíti az immunrendszert, megelőzheti a daganatok kialakulását Fokozza az anyagcserét és a kiválasztási folyamatokat. Koffeinmentes Fogyasztása ajánlott asztmásoknak, visszatérő fertőzésekkel küszködőknek. Ezenkívül cukorbetegség kezelésére is használják Kúraszerűen érdemes fogyasztani, ami annyit tesz, hogy egy hónapig rendszeresen kell inni, majd néhány napot kihagyni, aztán elejétől kell ismételni a folyamatot. Elkészítése: forrásban levő vízhez kell hozzáadni a fakérget, majd tovább főzni kb. 5 percig Ezután 1520 percig állni kell hagyni Filteres változat esetén 90 C°-os vízben kell kb 30 percet áztatni 4 Copyright 2011. wwwegeszsegeletmodhu Mate tea Dél-Amerikai őshonos fafaj leveleiből készülő tea. Sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz Ideális energia ital azoknak, akik sokat mozognak, sportolnak. Szabályozza az idegrendszer működését Ha fáradtak vagyunk, élénkít, ha

túlságosan izgatottak, akkor nyugtat. Csökkenti az éhség érzetet, serkenti a bélműködést, serkenti az izomszövet fejlődését és javítja a zsírégető folyamatokat. Elkészítése: kb. 80-90 C°-os vízzel forrázzuk le a mate leveleket, majd áztassuk 5 percig Kukicha Ez a zöldtea különlegesség Japánból származik. Érdekessége, hogy a téli teacserjékről leszedett és tűz fölött kiszárított levelekből, levélnyelekből és gallyakból áll. A szárítás után sokszor megpörkölik Az íze kellemesen édes. Koffeinmentes, nagyon gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban és antioxidánsokban is. Nem csak a rák megelőzésében, hanem a kialakult betegség javításában is segíthet a megfelelő étrend hatékony kiegészítőjeként. Elkészítése: hideg vízbe téve kell főzni, a forrástól számított 5-7 perc után lefedve kell állni hagyni kb. 15-20 percig. Gyümölcstea A gyümölcsteák sem koffeint sem keserűanyagot nem

tartalmaznak, így nem lehet túláztatni őket, illetve nem kell félni attól, hogy felélénkítenek. Érdekessége, hogy a forralás ellenére is megmaradnak a teában a gyümölcsökből származó fontos nyomelemek. Kiváló szomjoltónak bizonyul hidegen és melegen is. Elkészítése: 100 C°-os vízzel forrázzuk le a gyümölcsdarabokat vagy a filtert, az áztatási idő pedig kb. 10-15 perc legyen. Csipkebogyó tea Nagy C-vitamin tartalma miatt immunerősítő hatása van illetve náthás, lázas betegségek kezelésében is segítségünkre lehet. Serkenti a mellékvese és a máj működését Külsőleg nehezen gyógyuló sebek kezelésére is jól használható. Hibiszkusz tea A hibiszkusz növény virágszirmaiból készül. Rendkívül hatásos köptető és köhögéscsillapító hatású Ezenkívül jótékony hatása van az emésztőrendszerre és torokfájásra is alkalmazható. 5 Copyright 2011. wwwegeszsegeletmodhu Bodza tea Felhasználható a virágzata

és a bogyója is. A virágzat flavonoidokat, fahéjsav származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz, míg a bogyója gyümölcssavakat és vitaminokat. Hurutos megbetegedések esetén, meghűléskor, illetve izzasztószerként használják. A leveléből készült teát reumás betegségekre szokták ajánlani. Gyógytea A gyógyteák gyógynövényekből készülnek, kifejezetten betegségek megelőzésére vagy az egészség helyreállítására. A teacserjékhez nem sok közük van, csak az elkészítés módja miatt nevezzük teának Ezeket a teákat nyugodtan lehet kedvtelésből is inni, de napi 1-2 csészénél többet csak orvosi rendelvényre igyunk. Kerüljük a gyógyteák keverését, mert az alkotó részek kiolthatják egymás jótékony hatását, vagy túlzottan fel is erősíthetik. Kamilla tea Nagyon népszerű a köztudatban. Nagyon sok jótékony hatása van külsőleg és belsőleg alkalmazva is Gőzölve enyhíti a köhögést. Torok, száj és fogíny

gyulladások gyógyítására is használják Ezen kívül enyhe nyugtató szerként is alkalmazható, például hiperaktív gyermekek esetében. Hársfa tea Kiváló mandulagyulladás kezelésére. Felső légúti hurutokra és köhögésre is sikerrel alkalmazható Jelentős nyugtató hatása van, sokszor stressz kezelésre használják. Ráadásul hosszú távon is alkalmazható minden gond nélkül nyugtatóként. Borsmenta tea Gyógyhatása igen sokrétű. Meghűlésre, náthára, étvágytalanságra és felfúvódásra is alkalmas Ezen kívül szívidegességre, húgyúti fertőzésre és nehezen induló menstruáció elősegítésére is alkalmazható. A sort lehetne folytatni még sokáig: fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, görcsoldó stb Citromfű tea A népi gyógyászat szinte minden betegségre ajánlja ezt a teát. Rossz közérzet, májbántalmak, szívpanaszok, idegesség, álmatlanság, gombaölés és sok más panasz esetén is használható. Vírusölő hatása

miatt krémeket is készítenek belőle. Kasvirág tea Széles körben ismert immunerősítő. Sokáig használták kígyómarásra és sebesülésekre Manapság inkább náthára, influenzára és bőrbetegségek kezelésére ajánlják. Emellett fokozza a fehérvérsejtek szaporodását, így növeli a szervezet ellenálló képességét. 6 Copyright 2011. wwwegeszsegeletmodhu