Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Székely-Palóc receptúra gyűjtemény

Alapadatok

Év, oldalszám:2012, 55 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:245

Feltöltve:2016. március 27.

Méret:630 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

ERDÉLYI RECEPTEK HATÁRTALANUL! SZÉKELY-PALÓC RECEPTÚRA GYŰJTEMÉNY ERDÉLYI RECEPTEK Majonézes padlizsánkrém: Hozzávalók:       Padlizsán Vöröshagyma Majonéz Só Mustár Fehérbors kg db L 4 0,05 0,2 0,002 0,05 0,002 A padlizsánt a tűzhely lapján megsütjük, belsejét kivesszük, fa késsel apróra vágjuk. A majonézt és a mustárt sóval, őrölt fehérborssal kikavarjuk. Ebbe beletesszük az apróra vágott hagymát és a padlizsánt. Összekeverve egy krémet kapunk. ERDÉLYI RECEPTEK Babos zakuszka: Hozzávalók:          Fejtett bab Paradicsompaprika Hagyma Olaj Só Egész bors Paradicsomlé Babérlevél Padlizsán kg db L 0,5 10 1 0,3 0,05 0,02 0,5 3 4 Olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a ledarált paradicsompaprikát. Addig pároljuk, amíg a paprika leve elpárolog. Levéve a tűzről hozzáadjuk a sült padlizsán belsejét, paradicsomlevet, puhára főtt fejtett babot és az

ízesítőket (só, bors, babérlevél) , lassan készre főzzük. ERDÉLYI RECEPTEK Körözött juhtúróból: Hozzávalók:         Juhtúró Vaj Mustár Törött köménymag Só Fűszerpaprika Zöldpaprika Őrölt fehérbors kg db L 0,5 0,5 0,005 0,003 0,005 0,005 5 0,002 A juhtúrót és a vajat alaposan összekeverjük. Ízesítjük mustárral, őrölt köménnyel, fűszerpaprikával, sóval és fehérborssal. Lehűtjük, majd hosszú fajta paprikába töltjük. Éles késsel nagyobb karikákra vágjuk ERDÉLYI RECEPTEK A juhtúrós körözött alapanyagai A kész juhtúrós körözött ERDÉLYI RECEPTEK Tárkonyos bárányfej leves: Hozzávalók:            Bárányfej Bárány aprólék Leveszöldség Hagyma Tárkonylevél Liszt Tojás Tejföl Ecet Só Rizs kg db L 1 1,4 1,5 0,05 2 0,05 1 0,10 0,05 0,08 0,10 A bárány fejéről letisztítjuk a faggyús részeket, 5 percre forró vízbe tesszük. Kivesszük, a nyelvéről és az

álláról lehúzzuk a bőrt. A felkockázott húshoz hozzáadjuk és feltesszük főni. A zöldségeket félbe, a hagymát apróra vágjuk. Tárkonnyal ízesítjük a levest Amikor a hús megpuhul, megsózzuk. Kevés liszttel és tejföllel habarást készítünk, és a leveshez adjuk. A megfőtt húst a csontról leszedjük és úgy tesszük vissza a levesbe. Egy kanál ecettel savanyítjuk és a rizst hozzáadjuk. Tálaláskor egy tojássárgáját keverünk bele. (Darabolt hús, zöldségek és rá a forró leves.) ERDÉLYI RECEPTEK Egyszerű gombaleves: Hozzávalók:        Gomba Liszt Zsír Rizs Hagyma Fűszerpaprika Petrezselyemzöld kg db L 1.00 0,10 0,05 0,05 0,05 0,02 1 csomó A megmosott gombát szeletekre vágjuk. Három liter vízben megfőzzük. Zsírból és lisztből zsemleszerű rántást készítünk, beletesszük a finomra vágott hagymát, fűszerpaprikát. Kevés hidegvízzel felöntjük, s a levesbe tesszük. Nagyon lassú forralással főzzük

Beletesszük a rizst, a tetejére finomra vágott petrezselyemzöldet szórunk. ERDÉLYI RECEPTEK Salátaleves tojással: Hozzávalók:           Szalonna Saláta Fokhagyma Vöröshagyma Tojás Só Fekete őrölt bors Liszt Ecet Tejföl kg db L 0,20 2 0,02 0,08 8 0,06 0,005 0,08 0,002 0,3 A szalonnát felkockázzuk, kiolvasztjuk, majd finomra vágott hagymát párolunk rajta. A salátát kézzel apróra tépdessük, rátesszük a hagymára s pároljuk. Ízesítjük (só, bors, fokhagyma). Liszttel megszórjuk, összekeverjük és felengedjük vízzel. Lassan főzzük, belerakjuk az ecetet és egyenként beleengedjük a tojásokat. Végül tejföllel gazdagítjuk. ERDÉLYI RECEPTEK A Salátaleves alapanyagai A kész Salátaleves tojással ERDÉLYI RECEPTEK Sóskaleves: Hozzávalók:       Sóska Rizs Tojás Cukor Tejföl Liszt kg db L 1 0,20 2 0,05 0,3 0,05 Hideg vízben a megtisztított sóskát feltesszük főni. Lisztel, tojással

habarást készítünk, hozzáadjuk a tejfölt, cukrot, sót és lassan a leveshez keverjük. Főtt rizzsel gazdagítjuk. ERDÉLYI RECEPTEK Lucskos káposzta: Hozzávalók:            Húsos oldalas Fejes káposzta Liszt Tejföl Só Borsikafű (csombor) Kapor Olaj Vöröshagyma Fokhagyma Őrölt bors kg db L 0,5 3 0,10 0,2 0,03 0,05 0,05 0,1 0,05 0,01 0,005 A megtisztított fejes káposztát 1 cm széles metéltre, az oldalast 2x2-es kockákra vágjuk, s együtt feltesszük főni. Csomborral, kaporral, sóval, borssal ízesítjük. Közben világos rántást készítünk, amelybe finomra vágott vöröshagymát, fűszerpaprikát és fokhagymapépet adunk. A rántást a kész leveshez adjuk. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá ERDÉLYI RECEPTEK Csorbaleves: Hozzávalók:  Zöldség: -murok -petrezselyem -zeller  Hagyma  Lestyán  Sertés apróhús  Rizs  Őrölt bors  Liszt  Csont  Só  Káposztalé kg db L 0,10 0,10 0,10 0,05 3 0,30 0,04

0,002 0,05 0,20 0,05 0,5 A jól megmosott csontot főni tesszük. Lehabozzuk, majd egy óra múlva leszűrjük. A zöldségeket lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk és a csont léhez adjuk. Káposztalével savanyítjuk. A húst ledaráljuk, összekeverjük a megmosott rizzsel, borssal, sóval, liszttel, majd apró gombócokat formázva a levesbe tesszük. Lassan főzzük és hozzáadjuk az apróra vágott lestyánt. ERDÉLYI RECEPTEK A Csorbaleves alapanyagai A kész Csorbaleves ERDÉLYI RECEPTEK Erdélyi tokány juhtúrós puliszkával Hozzávalók: • • • • • • • • • • • • • • • • Marha apróhús Zsír Törött bors Kakukkfű Füstölt szalonna Vöröshagyma Fokhagyma Só Paradicsompüré Fehér száraz bor Kukoricadara Margarin Olaj Juhtúró Sajt Tejföl kg db L 1,5 0,10 0,005 0,005 0,10 0,30 0,02 0,06 0,10 0,2 0,40 0,05 0,2 0,5 0,10 0,5 A szalonnát csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk és finomra vágott vöröshagymát pirítunk

rajta. Hozzáadjuk a csíkokra darabolt húst, sóval ízesítjük. Zúzott fokhagymát és törött borsot teszünk bele, szakaszosan pároljuk. Kakukkfüvet teszünk bele, majd paradicsompürével rozsdabarnára pirítjuk. Felöntjük fehérborral és kevés vízzel Lassan készre pároljuk. A kukoricadarát forró, sós, olajos vízbe belerakjuk, habverővel simára kavarjuk. Lassan 4-5 percig forraljuk. A kivajazott tepsibe rétegezzük (puliszka, juhtúró, tejföl) ezt 2x; 3x megcsináljuk. A tetejére reszelt sajtot, tejfölt teszünk. A sütőben megsütjük ERDÉLYI RECEPTEK Mics (Mititei) húskolbászkák rostélyon Hozzávalók: • • • • • • • • • • • Bárányhús Marhahús Sertéslapocka Fokhagyma Csombor Só Őrölt bors Fűszerpaprika Őrölt szegfűszeg Szódabikarbóna Olaj kg db L 0,5 1 0,5 0,01 0,05 0,04 0,005 0,03 0,005 0,03 0,2 A 3 húsfajtát kétszer ledaráljuk. Sóval, borssal, fűszerpaprikával, csomborral, őrölt

szegfűszeggel, fokhagymával ízesítjük. Az egészet pépessé dolgozzuk Egy dl vizet szódabikarbónával összekeverjük, majd a hússal összedolgozzuk. 4-5 órára a hűtőbe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek. Vizes kézzel hosszúkás kolbászkákat formázunk belőle és olajos rostlapon készre sütjük. (Nyáron parázs fölött.) Mustárt, tormát, vagy barbecue szószt adunk hozzá. ERDÉLYI RECEPTEK Flekken muzsdéjjal Hozzávalók: • • • • • • • • Sertéstarja Vöröshagyma Fokhagyma Só Őrölt bors Liszt Száraz fehérbor Olaj kg db L 1,5 0,08 0,05 0,005 0,002 0,10 0,2 0,2 A tarját felszeleteljük, kissé megveregetjük mindkét borsozzuk, Majd összerakjuk oldalát, sózzuk, hagymaszeletekkel a vágott fokhagymával. Kevés olajat és fehérbort öntünk rá. Három órára a hűtőbe tesszük Sütés előtt a hagymát, fokhagymát kiszedjük, a húsokat belisztezzük és olajos rostlapon kisütjük. Közben fokhagymás- boros-olajos

muzsdéjjal locsoljuk. Sült burgonyával és friss káposztasalátával tálaljuk. ERDÉLYI RECEPTEK A Flekken muzsdéjjal alapanyagai A kész Flekken ERDÉLYI RECEPTEK Sonkástekercs Hozzávalók: • • • • • • • • • Zsír Liszt Só Tej Tojás Sonka Margarin Bors Tejföl kg db L 0,10 0,20 0,03 0,6 8 0,30 0,10 0,005 0,10 A zsírt megforrósítjuk, belekeverjük a lisztet és amikor felhabosodik azonnal felöntjük tejjel. Folytonos kavarás mellett addig főzzük, amíg elválik a lábostól. Ha kihűlt egyenként hozzákeverjük a tojássárgájákat, majd a felvert tojásfehérjét és a sót is. Kivajazott, kilisztezett lapos tepsibe öntjük, és világosra sütjük. Zsírpapírral borítjuk, az elkészített tölteléket rákenjük, felcsavarjuk és tálalásig melegen tartjuk. Töltelék: A sonkát apróra vágjuk és tejfölbe keverjük, majd sózzuk, borsozzuk. A felszeletelt tekercset forró vajjal leöntve tálaljuk. ERDÉLYI RECEPTEK

Az Erdélyi tokány juhtúrós puliszkával alapanyagai A kész Erdélyi tokány ERDÉLYI RECEPTEK Kolozsvári káposzta Hozzávalók: • Sertés apróhús • Savanyú káposztalevél • Savanyú káposzta • Rizs • Zsír • Füstölt szalonna • Vöröshagyma • Fokhagyma • Füstölt kolbász • Só • Törött bors • Fűszerpaprika • Tejföl • Sertéskaraj • Csombor kg db L 1 1 2 0,20 0,20 0,40 0,20 0,02 0,30 0,05 0,005 0,03 0,7 0,60 1 A sertésbordát roston vagy natúron megsütjük. A szalonnából kakastaréjt sütünk. Elkészítjük a húsos-rizses tölteléket; fűszerpaprikával, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Savanyú káposztalevélbe göngyöljük. Pörköltalapot készítünk, amelyhez hozzáadjuk a savanyú káposzta 2/3 részét. A betöltött káposztákat ráhelyezzük, majd a tetején szétterítjük a káposzta 1/3 részét. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje Beirdalt kolbászokat teszünk bele, végül puhára

főzzük. A forró, apró káposztát tálba merjük, ráhelyezzük a tölteléket. Mellé tesszük a roston bordát, tetejére a sült kolbászt és a fűszerpaprikába mártott kakastaréjt. Tejföllel megöntözzük és tálaljuk. ERDÉLYI RECEPTEK A Kolozsvári káposzta alapanyagai A kész Kolozsvári káposzta ERDÉLYI RECEPTEK Kapros-ordás palacsinta Hozzávalók: kg Palacsintához: • Tojás • Liszt • Só • Tej • Szódavíz 0,03 0,001 Töltelékhez: • Orda • Tejföl • Só • Tojás • Kapor db l 3 0,04 0,15 0,4 0,10 0,002 1 1 csokor A palacsintákat megsütjük. A tésztát minden alkalommal felkeverjük, mert a „nyers” liszt könnyen leülepszik. Így a palacsinta felül túl híg, alul pedig túl sűrű lesz. Az ordát elkeverjük a tejföllel, sóval, finomra vágott kaporral és egy tojássárgájával. A tölteléket betöltjük, a palacsintába. Háromszögre hajtjuk Tálalóedénybe helyezzük, úgy, hogy félig fedjék

egymást. Meghintjük porcukorral. ERDÉLYI RECEPTEK Székelykáposzta Hozzávalók: • • • • • • • • • Sertéslapocka Zsír Vöröshagyma Fokhagyma Fűszerpaprika Savanyú káposzta Tejföl Liszt Só kg db L 1,5 0,20 0,20 0,02 0,02 2 0,7 0,10 0,05 Felkockázzuk a húst és hagyma alapon feltesszük párolni. Zsírjára pirítjuk, majd fűszerpaprikával, sóval, zúzott fokhagymával ízesítjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a húst, aztán szakaszosan pároljuk. A kimosott és felvágott savanyú káposztát a pörkölthöz adjuk. Felöntjük vízzel és lassan pároljuk. Amikor a hús és a káposzta puhára párolódott, tejfölös habarással sűrítjük, majd készre forraljuk. (Szárított csombort és kaprot is tehetünk bele.) ERDÉLYI RECEPTEK Aranygaluska Hozzávalók: • • • • • • • • • • Liszt Porcukor Só Tojássárgája Citrom Vaj Élesztő Tej Dió Aszalt szilva kg db l 1 0,15 0,01 6 0,1 0,40 0,05 0,5

0,25 0,15 Kelt tésztát készítünk, nyújtótáblára borítjuk és fánkszaggatóval fánk nagyságú darabokat vágunk. A darabokat vajba mártjuk és darált, cukrozott dióban megforgatjuk. Tepsibe rakjuk és 180-200 C –on készre sütjük. ERDÉLYI RECEPTEK Az Aranygaluska alapanyagai A kész Aranygaluska ERDÉLYI RECEPTEK Kapros orda Hozzávalók:  Orda  Vaj    Kapor Tejföl Só kg db L 1 0,15 1 csokor 0,10 0,08 Az ordát szitám áttörjük, hozzákeverjük a vajat, a tejfölt és a fűszereket. Simára dolgozzuk, hogy kenhető legyen. Pirítóssal tálaljuk. ERDÉLYI RECEPTEK Kürtős kalács Hozzávalók: • • • • • • • • Tojás Élesztő Liszt Tej Cukor Vaj Porcukor Dióbél kg db l 6 0,025 1 0,25 0,25 0,20 0,15 0,20 Kelt tésztát készítünk, pihentetjük. Vastagra kinyújtsuk, 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. Sütőhengert bekenjük olvasztott vajjal, majd rásodorjuk a csíkokat és kissé megnyomkodjuk, nehogy

letekeredjen. Kisütjük, majd cukrozott-darált dióba hempergetjük. ERDÉLYI RECEPTEK A Kürtőskalács alapanyagai A kész Kürtőskalács ERDÉLYI RECEPTEK Székely csalánleves Hozzávalók:        Zsenge csalán Foghagyma Tej Tojás sárgája Rizs Bors Ecet kg db L 1,5 3 0,4 3 0,20 0,005 0,005 A csalánt leforrázzuk majd forrásban levő csont lébe tesszük. Foghagymát összezúzzuk és a rizzsel együtt a levesbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd kevés ecettel savanyítjuk. Tálaláskor a tojással kikevert tejföllel gazdagítjuk. ERDÉLYI RECEPTEK Salátás fuszulyka Hozzávalók:           Fuszulyka Füstölt sonka Fejes saláta Friss kapor Tejföl Foghagyma Liszt Só Bors Ecet kg db L 1 0,5 1 1 csokor 0,2 2 0,10 0,08 0,05 0,008 A füstölt húst és a babot előző este beáztatjuk. Hideg vízbe főni tesszük, és fűszerezzük. Ha a bab megfőtt hozzáadjuk az apróra tépett salátát és a fél csokor kaprot.

Kiemeljük a főt, sonkát, kockára vágjuk és visszahelyezzük a levesbe. Foghagymás rántást készítünk. Megszórjuk kaporral és a levesbe rakjuk. Ecettel savanyítjuk. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá. ERDÉLYI RECEPTEK Perisor, avagy húsgombócleves korba ciberével Hozzávalók:             kg Sárgarépa 1 Petrezselyemgyökér 0,5 Zeller 0,10 Rizs 0,15 Tojás Tejföl 0,2 Paradicsom Zöldpaprika Vöröshagyma 0,10 Só 0,06 Korpacibere Darált hús 0,5 db L 3 2 1 1 A patonokra vágott zöldséget húslevesbe feltesszük főni. A darált húst a hagymával, rizzsel, tojással összedolgozzuk, majd sózzuk, borsozzuk. Lisztbe hempergetjük, gombócokat formázunk, és levesbe tesszük. A korpacibere levéllel és tejföllel ízesítjük. ERDÉLYI RECEPTEK Berbécstokány Hozzávalók: kg Berbécshús Vöröshagyma Paradicsom Paprika Petrezselyemzöld Fokhagyma Vörösbor Só Bors 2 0,15 db L 2 1 1 csokor 3 0,2 0,08 0,005 A húst

leforrázzuk, megtisztítjuk a faggyútól, majd vékony csíkokra vágjuk. A kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk Amikor már majdnem puha a hús, hozzáadjuk a csíkokra vágott paradicsomot és paprikát. Meglocsoljuk kevés vörösborral és puhára főzzük. Ha kész van, apróra vágott petrezselyemzölddel meghintjük. Körete: héjában főtt, négybe vágott burgonya. ERDÉLYI RECEPTEK Bárány fasírt murokfőzelékkel Hozzávalók: kg Murok Tej Tejföl Cukor Liszt Petrezselyemzöld Bárányhús Tojás Zsömle Fokhagyma Vöröshagyma Borsikafű Só, bors 2 db L 0,5 0,15 0,05 0,10 1 csokor 1 3 4 3 cikk 1 0,005 A kockára vágott murkot olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és felengedjük vízzel. Tejes habarást készítünk és ezt a főzelékhez adjuk. Tejföllel és zöldpetrezselyemmel tálaljuk. A ledarált bárányhúst befűszerezzük és fasírtnak elkészítjük, majd kisütjük és a

főzelékhez adjuk. ERDÉLYI RECEPTEK Rakott, túrós laska Hozzávalók: kg Liszt Tojás Vaj Juhtúró Tejföl Szalonna Só 0,5 db L 4 0,10 0,5 0,5 0,20 0,08 A lisztet a tojásokkal 2 dl langyos vízzel, sóval összegyúrjuk, lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk, majd hagyjuk szikkadni. Forró, sós vízben nagyobb darabokra tépkedjük a tésztát és megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és olvasztott vajban meghempergetjük. A kizsírozott tepsibe egy réteg laskát, majd erre túrót és tejfölt teszünk és addig rétegezzük, amíg elfogynak. A tetejére pirított szalonnát szórunk és ¼ órára forró sütőbe tesszük. ERDÉLYI RECEPTEK Savanyú káposztával töltött flekken Hozzávalók: kg Sertéstarja Füstölt sonka Savanyú káposzta Hagyma Tejföl Liszt Olaj Só, bors, borsikafű 1,5 0,40 1 0,10 db L 0,3 0,10 0,10 A hagymát apróra vágjuk, olajon megpároljuk, beletesszük a megmosott káposztát, a csíkokra vágott

füstölt sonkát és a babérlevelet, majd készre pároljuk. A leszeletelt tarját fűszerezzük és ebbe beletöltjük az előbb elkészített ragu felét. Ezt hústűvel kétoldalt megszúrjuk és lenatúrozzuk. A ragu másik feléből tejfölös habarással mártást készítünk, melyben megpároljuk a húsokat. Végül a tetejét tejföllel díszítjük és sült hordóburgonyával tálaljuk. ERDÉLYI RECEPTEK Csöröge Hozzávalók: kg Liszt Tojássárgája Vaníliás cukor Tejföl Tej Zsír Rum 0,30 db L 6 0,03 0,05 0,1 0,10 1 evőkanál A tejfölt, a tejet, a tojássárgáját, a cukrot, a sót, a rumot a liszttel. A tésztát kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, 4 cm széles csíkokra vágjuk, majd ezeket ferdén, 12 cm hosszúságú darabokra szeljük. A tészták közepét megvágjuk és a szélét áthúzzuk a nyíláson. Forró olajban vagy zsírban kisütjük, a tetejét porcukorral vagy vaníliás cukorral meghintjük. ERDÉLYI RECEPTEK Kukóleves

Hozzávalók: 2 kukó (kifujt tojáshéj) 20 dkg sertéstüdő(vagy főtt sertéshús) 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg köles, ecet ízlés szerint 1 csomó petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 2 tojássárgája, őrölt gyömbér ízlés szerint, 1 ek zsír,2 ek liszt,2 dl tej Elkészítés: A tojások két végét kilyukasztjuk, tartalmát kifújjuk, majd a tojáshéjakat forró vízben kifőzzük. A kölest bő vízben puhára pároljuk, a tüdőt ledaráljuk, a szalonnát apró kockára vágjuk. A petrezselyem zöldet és a vöröshagymát is kicsi darabokra vágjuk. A köleskását, a tüdőt, a szalonnát, a tojássárgáját, a petrezselyem zölddel, sóval, borssal, az őrölt gyömbérrel összekeverjük. Ezt a tölteléket óvatosan a tojásokba töltjük. 7-8 dl vízben megfőzzük. A zsíron a lisztből, hagymából rántást készítünk, melyet tejjel felengedünk. Ezzel sűrítjük be a levest, ecettel ízesítjük jól kiforraljuk. ERDÉLYI RECEPTEK Tökmagos

tötyörike Hozzávalók: 1 l tökmag 2 l víz só 20 dkg kockára vágott laska 2 tojás a laska elkészítéséhez liszt Elkészítés A tökmagot jól megpirítjuk majd összetörjük. A forralt vizet ráöntjük a magokra és átszűrjük és a kapott tökmagos levet vissza tesszük a tűzre. Elkészítjük a laskát, kockára vágjuk és beletesszük a vízbe sózzuk és petrezselyem zöldell díszítjük. ERDÉLYI RECEPTEK Póréhagymás lepény Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta 1 szál póréhagyma 5-8 kisebb paradicsom 3 tojás 10 dkg sajt só Elkészítés: A leveles tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, úgy hogy egy peremet hagyunk, hogy abba, körbe sajtot tekerjünk bele. 5-10 perc alatt picit megsütjük. Közben 3 tojást, pici sóval, villával felverünk. A póréhagymát karikára vágjuk, amint kivesszük a lepényt a sütőből szórunk rá egy kevés reszelt sajtot, beleöntjük a felvert tojást, majd ráhelyezzük a megmosott paradicsomokat és a

karikára vágott póréhagymát. Visszatesszük a sütőbe és további 30 perc alatt megsütjük ERDÉLYI RECEPTEK Kálvinista menyország Hozzávalók: 2 tojás + 3sárga tejföl liszt túró vaj mazsola Elkészítés:2 egész tojásból és 3 sárgából lisztel kemény tésztát gyúrunk. Háromfelé osztjuk Kinyújtjuk és sós forró vízben kifőzzük. Hideg vízzel leöntjük és szép simán egy szitára tesszük. Mikor a víz leszivárgott róla egyforma négyszögekre vágjuk. Ezeket megtöltjük tejfölös tojássárgás túróval. Összehajtjuk, megszórjuk mazsolával ERDÉLYI RECEPTEK Nincs jobb nálam Hozzávalók: 1 tojás, 1 margarin, 10 kanál cukor, 10 kanál tej, annyi liszt amennyit felvesz, és csapott kávéskanál szalakálé. Elkészítés: A lisztet eldörzsöljük a margarinnal, az 1 tojással, a szalakáléval, a cukorral és a tejjel amennyit felvesz. Három cipót készítünk a középsőbe kakaót gyúrunk. Lekvárt rakunk a lapok közé.

ERDÉLYI RECEPTEK Zsemlemorzsás betyárgombóc Hozzávalók a gombóchoz: 30 dkg darált disznóhús 1 tojás, só ,bors 2-3 kanál zsemlemorzsa esetleg egy kevés ételízesítő • 50 dkg gomba • 1 kis doboz tejföl • 1 fej hagyma,1 db paprika • kevés olaj ,só .bors • pirospaprika • 30 dkg spagetti Elkészítés: A húst összedolgozzuk a tojással és a zsemlemorzsával, sóval, borssal ízesítjük. Vizes kézzel, kis gombócokat formálunk belőle. Ezután készítünk egy pörkölt alapot (kevés olajban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a friss zöldpaprikát, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk, aztán felöntjük kevés vízzel). Ehhez az alaphoz hozzáadjuk a gombócokat és födő alatt kb. 15 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a felszeletelt gombát, kevés ideig pároljuk, majd lisztestejföllel behabarjuk. Makarónival tálaljuk ERDÉLYI RECEPTEK Túrós tarhonya Hozzávalók: 25 dkg tarhonya 35 dkg túró 1 közepes hagyma 1

zöldpaprika kevés zsiradék húslé vagy leveskocka só Elkészítés: Az apró kockára vágott hagymát és zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tarhonyát, és állandóan keverve arany barnára pirítjuk. Felengedjük annyi húslével, ami ellepi; felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a tarhonya megpuhul, a levét szükség szerint apránként pótolva. A túrót megsózzuk, villával összetörjük, és a tarhonyához keverjük. Egyszerre csak annyit keverjünk össze, amennyi elfogy, mert a túróval már nem nagyon melegíthető. ERDÉLYI RECEPTEK Slambuc Hozzávalók: 50 krumpli ,1 nagyobb hagyma 20 dkg lebbencstészta 20 dkg füstölt szalonna piros paprika ,só egy tenyérnyi szalonnabőr 1egy fél zöldpaprika 1 kisebb paradicsom Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a pörcöt kiszedjük. A kockára vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd

hozzátesszük a tésztát, és szükség szerint kavargatva arany barnára pirítjuk. Beletesszük a meghámozott, karikára vágott krumplit, felhevítjük, megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és azonnal felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit épp csak ellepje. Beletesszük a szalonnabőrt, paradicsomot, szükség szerint megsózzuk. Felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a krumpli és a tészta megpuhul, és az egész levet felissza. Azon forrón ráhintjük a félretett tepertőt, és a bográcsban tálaljuk. Kínálhatunk hozzá paprikát, paradicsomot, hagymát. ERDÉLYI RECEPTEK Pergelt káposzta Hozzávalók: káposzta, zsír, ecet, cukor, szalonna , oldalas kolbász. Elkészítés: Az apró káposztát lesarvaljuk levétől kinyomjuk, kis zsírba belemártjuk és a sütőbe megfonnyasztjuk, pergeljük. A káposztát ecettel, cukorral ízesítjük. Tetejére tegyünk kakastaréj formára sütött szalonnát és oldalast vagy kolbászt is

lehet tenni. ERDÉLYI RECEPTEK Dödölle Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2o dkg liszt, 5 dkg zsír, 2 dl tejföl. só,bors Elkészítés: A megtisztított burgonyát csíkokra vágjuk és annyi forró sós vizet tesszük főni, hogy épp ellepje. Ha puhára főtt és vizét elfőtte, jól összetörjük, beleszórjuk a lisztet és jól összedolgozzuk. Besózott lábosba, zsírozott kanállal kiszaggatjuk és zsírozott tejföllel leöntjük. Úgy is készíthetjük, hogy paprikás hagymás zsírral rakjuk össze a kiszaggatott galuskákat. Ekkor a tejföl elmarad Bármilyen salátával önálló fogásként tálaljuk. ERDÉLYI RECEPTEK Kálnoki gulyás Hozzávalók: bármilyen hús 10 dkg hagyma 2 gerezd fokhagyma köménymag 1 mokkáskanálnyi majoránna paprika 1 paradicsompaszta 2 kanál liszt ecet ,só Elkészítés: Bármilyen húsból lehet készíteni. A húst összevágjuk és 10 dkg hagymát, 2 gerezd foghagymát és egy pici köménymagot ,egy mokkáskanál

Majorannát ,pirospaprikát adunk hozzá. Összerántjuk, vízzel feltöltjük, hogy mindent ellepjen. Ha megpuhult, egy kanál paradicsompasztát, két kanál lisztet,egy pici ecetet,sót adunk hozzá. Makarónival vagy krumplipürével tálaljuk. ERDÉLYI RECEPTEK Öhöm Hozzávalók: 10 dkg szalonna 10dkg hagyma 15dkg tarhonya 10 dkg krumpli 1 csipetnyi só A felkockázott szalonnát kiolvasztjuk, a zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a tarhonyát és kissé együtt pirítjuk a hagymával. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje, megsózzuk, és az egészet puhára pároljuk. ERDÉLYI RECEPTEK Görhe Hozzávalók: 2 db tojás 25dkg cukor 10 dkg vaj 1 citrom reszelt héja 1 pohár aludttej vagy kefir 10 evőkanál kukoricaliszt 3 evőkanál simaliszt 1 csomag sütőpor Az anyagokat összekeverjük és zsírozott, lisztezett tepsibe önjük és készre sütjük. ERDÉLYI RECEPTEK

Kukoricaprósza Hozzávalók: 40 dkg kukoricaliszt 4 dl kefir 2 dl tejföl szódabikarbóna 1 teáskanál 0,5 dl olaj szilvalekvár A kukoricalisztet, kefirt, tejfölt, sót, szódabikarbónát összedolgozzuk. Kivajazott tepsibe tesszük a kész anyagot, olajjal meglocsoljuk, bőven megcsepegtetjük a tetejét szilvalekvárral és forró sütőbe téve megsütjük. ERDÉLYI RECEPTEK Oldalas krumpli gancával Hozzávalók: 1 kg oldalas 1 kg savanyú káposzta 1 kg burgonya ½ kg liszt 1dl olaj, só, bors A meghámozott burgonyákat kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A levét félretesszük A burgonyát összetörjük, visszatesszük a tűzre és a levét folyamatosan visszaadagoljuk rá. Lisztet szórunk hozzá, folyamatosan kevergetve, nehogy összecsomósodjon. Addig főzzük, amíg sűrű masszát nem kapunk. Ha kihűlt, 2 tojást teszünk bele, jól elkeverjük és félrerakjuk. A savanyú káposztát sózzuk, borsozzuk, olajjal összekeverjük, majd a forró

sütőben kissé megsütjük. A gancából kis galuskát szaggatunk és szép sorban a tepsiben sült savanyú káposzta tetejére rakjuk. Végül készre sütjük. Az oldalast befűszerezzük, fedő alatt megpároljuk, majd ropogósra sütjük. Az elkészült oldalasokat a savanyú káposzta és a ganca tetejére helyezzük. ERDÉLYI RECEPTEK Lábatlan tyúkleves Hozzávalók: 5 szál sárgarépa 4 szál petrezselyem 1 db zeller 2 db krumpli 15 dkg karfiolrózsa 3 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyemzöld 2 db zsömle 1 dl tej 2 egész tojás 1 dl olaj, só, bors, majoranna A szeletekre vágott zöldségeket hagyma alapon megpároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sózzuk, borsozzuk és az egészet puhára főzzük. A zsömléket tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A megdinsztelt hagymalapon összedolgozzuk a petrezselyemzöldet, a tojást, a zsömléket és a fűszereket. Belefőzzük a levesbe a gombócokat.

ERDÉLYI RECEPTEK Palócleves Hozzávalók: 1 kg ürühús 0,10 kg vöröshagyma 0,30 kg zöldbab 0,30 kg burgonya 0,10 kg liszt 0,12 zsír 0,30 l tejföl 2 db babérlevél 0,01 kg fokhagyma só, bors, fűszerpaprika, köménymag Pörköltalapot készítünk, a kockára darabolt ürühúst beletesszük, befűszerezzük és rövid lében szakaszosan pároljuk. A puhára párolt ürühúshoz hozzáadjuk a burgonyát és a zöldbabot. Az egészet lassan forraljuk Zsemleszínű rántást készítünk egy kevés fűszerpaprikával. Ezzel sűrítjük a levest Jól kiforraljuk és tejfölözzük. • ERDÉLYI RECEPTEK • Bükkaljai vadászpecsenye • • • • • • • • • • • • • • • • • Szarvas karaj Vaddisznó comb Füstölt szalonna Sonka Tojás Margarin Gomba Zsír Burgonya Liszt Csipkelekvár Vörösbor Barnamártásalap Hántolt köles Édeskömény Sárgarépa Kaliforniai paprika 0,60 Kg 0,60 Kg 0,25 Kg 0,25 Kg 12 Db 0,10 Kg 0,30 Kg 0,20 Kg 1,50

Kg 0,60 Kg 0,30 Kg 0,30 L 0,30 L 1,00 Kg 2 Db 0,50 Kg 3 Db A húsokat leszeleteljük, klopfoljuk, majd sózzuk. Gombás tojást készítünk, a hússzeletek közé sonka-és füstölt szalonnaszeleteket és tojást töltünk. Hústűvel megtűzzük, sütőben kevés zsírral locsolgatva készre sütjük. Közben a főtt burgonyát áttörjük, lisztet, sót, tojást, vajat, borsot keverünk bele. Kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval ki szaggatjuk, tojással megkenjük és sütőben pirosra sütjük. Két-két darabot összefogunk, közé csipkelekvárt töltünk. A húst vörösboros barnamártással, burgonyalivásnival, friss zöldségekkel és párolt kölessel tálaljuk. ERDÉLYI RECEPTEK Készült: Eger, 2012. április 05-én a HATÁRTALANUL! Program keretében Készítették:a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Szakközépiskola és az egri Szent Lőrinc Szakközépiskola tanulói Szakmai irányító:Incze Anikó szakoktató Károly Albert szakoktató