Egészségügy | Tanulmányok, esszék » A legjobb ital a víz

Alapadatok

Év, oldalszám:2016, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:98

Feltöltve:2016. február 07.

Méret:145 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

A legjobb ital a víz! Ásványvizeink Magyarország Európa egyik leggazdagabb ásványvízlelőhellyel rendelkező országa, nagy földalatti vízkészlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben. Korábban csak az a víz minősült ásványvíznek, amelynek ásványi anyag tartalma meghaladta az 500 mg/l értéket. Ma már megkülönböztetünk „nagyon csekély ásványi anyag tartalmú” (kevesebb, mint 50mg/l), „csekély ásványi anyag tartalmú” (kevesebb, mint 500mg/l) vagy éppen „ásványi anyagban gazdag” (több mint 1500 mg/l) vizeket is. Természetes ásványvíz Garantáltan tiszta forrásból. Az ásványvíz a földalatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termék minősége pedig folyamatosan ellenőrzött. A palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást az ásványvíz összetételére, jellegére

vonatkozóan. Az emberi életműködés szempontjából hasznos ásványvizek - az ember számára kedvező összetételű és mennyiségű ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket tartalmaznak. Kedvező összetétele, jó íze és kiváló szomjoltó tulajdonsága mellett igen nagy előnye más italokkal szemben az is, hogy energia-, és kalóriamentes. Magyarországon kizárólag az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság által hivatalosan is igazolt ásványvíz palackozható. A minőség állandóságát a rendszeres ellenőrzések biztosítják. A természetes ásványvizeket eredeti tisztaságuk és kémiai összetételük megőrzése érdekében közvetlenül a vízkivételi helyen palackozzák. Ásványi anyaggal dúsított ivóvizek ásványi anyag tartalmát – különböző adalékanyagokkal – mesterséges módon alakítják. Gyógyvíz A gyógyvíz olyan felszín alatti, védett rétegből származó az emberi egészségre ártalmatlan víz,

amely oldott ásványi anyag- vagy gáztartalma következtében gyógyhatású. A gyógyvizek a biológiai vízigény kielégítésére nem alkalmasak. A természetes ásványvíz élelmiszer, a gyógyvíz gyógytényező. A természetes ásványvizet sosem szabad összekeverni a gyógyvízzel. A gyógyvizek is ásványvizek, de olyan ásványvizek, amelyeknek klinikailag bizonyított gyógyhatásuk van. Összetételük pedig lényegesen különbözik a természetes ásványvizek összetételétől. A természetes ásványvizek összes ásványi anyag tartalma hazánkban 400 – 2.500 mg/liter érték között van, a gyógyvizeké 25 – 30000 mg/liter, esetenként még ennél is több. Gyógyvízminősítést azok az ásványvizek kaphatnak, amelyek igazoltan gyógyító hatásúak. A természetes ásványvizeket bármelyik egészséges ember, korlátozás nélkül ihatja, a gyógyvizet csak orvosi utasításra, az orvos által meghatározott gyógyvizet, az orvos által javasolt

mennyiségben és gyakorisággal fogyaszthatja. A forrásvíz Szintén értékes, nagy tisztaságú természetes élelmiszer. Az ásványvízzel azonos, szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelnie, összetételének ki kell elégíteni az ivóvízre vonatkozó előírásokat. Az eredet helyén kell palackozni, csak az ásványvízre engedélyezett eljárásokkal szabad kezelni, a szén-dioxidon kívül idegen anyagot nem szabad hozzá adni. A szikvíz A szikvíz szén-dioxiddal dúsított ivóvíz, amelyet zárt rendszerű technológiában nagy nyomással palackoznak szifonfejjel ellátott szikvizes palackokba vagy szifonfejes felvezető szárral ellátott szikvizes ballonokba. A szikvíz összetett szó, a szik, szikes föld és a víz összekapcsolásával képzett szó. Keletkezésének voltaképpen tárgyi tévedés az alapja: a szódavíz készítéséhez felhasznált szénsavat tévesen azonosították a sziksóval. Forrás: Magyar Ásványvízszövetség és

Terméktanács, OÉTI Melyiket mikor? Az emberi test legnagyobb részt vízből áll, az életkor előrehaladtával pedig aránya folyamatosan csökken. Ennek a csökkent vízmennyiségnek kell ellátnia folyadékkal testünk minden részét A víz élettani szerepe rendkívül fontos, hiszen biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását, befolyásolja a vér összetételét, hőszabályozó szerepével biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét. Szervezetünk naponta kb 2,4 liter vizet választ ki, amit táplálék- és folyadékfelvétel útján pótolnunk kell. Nem mindegy tehát, hogy mit és mennyit iszunk. Az ásványvíz jó ízű, kiváló szomjoltó, s emellett számos, táplálkozás-fiziológiailag fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában. Amikor ásványvizet vásárolunk érdemes a

címkén feltüntetett összetételre is figyelni. Így ki tudjuk választani az egészségi állapotunknak és ízlésünknek legmegfelelőbb ásványvizet. Megkülönböztetünk természetes ásványvizet és ún. ásványi anyaggal dúsított ivóvizet: Az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz ásványi anyag tartalmát mesterséges módon alakítják elő. A természetes ásványvíz természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt víz, amely ásványi anyag-, és nyomelem-tartalma, valamint egyéb összetevőinek köszönhetően egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. A természetes ásványvizeket a víznyerő hely közvetlen környezetében palackozzák. Melyik összetevő mikor ajánlott? Nátrium: A klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepet játszik az izmok ingerelhetőségében, a vérnyomás szabályozásában, és egyes enzimek aktiválásában. Hiánya gyengeséget,

émelygést, izomgörcsöt, ájulást okozhat Napi szükséglete 2,0 g. A nátrium fokozottabb bevitele intenzív sport, nagyobb sóveszteség (verejtékezés) esetén ajánlott. Szívbetegek, magas vérnyomásban szenvedők kerüljék a magas nátrium-tartalmú vizek fogyasztását! Magnézium: A fehérje és szénhidrát anyagcsere fontos eleme, szükséges az izmok működéséhez beleértve a szívizmot is. Fontos szerepet játszik a csontok felépítésében és a növekedésben. Hiánya estén ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs nehézségek, izomgörcs, szédülés, fejfájás léphet fel. Napi szükséglete 300-350 mg, megerőltető fizikai munka, terhesség és szoptatás alatt 450 mg. Túlzott bevitele azonban székrekedést okoz! Kálcium: A csontok és fogak fontos alkotóeleme. Hiánya csontritkulást, jelentős hiánya tetániát (görcsös állapot) okoz. Előnyös lehet terhes vagy szoptatós anyáknak és az idősebb nőknek. Vese-és

epekőképződésre hajlamos egyéneknél kerülendő! Klorid: Nátriummal együtt, az ún. konyhasós vizekben található nagyobb mennyiségben Ezek a vizek jellegzetesen sós ízűek. Javallatai között szerepel a szájnyálkahártya- és torokgyulladás, gyomorsavhiány. Fokozza a hasnyálmirigy- és az epetermelést A bélben folyadékot vesz fel, s így a bélfalat feszítve fokozza a bélmozgást. Sok gyógyvizünk tartozik ebbe a csoportba, ezeket hígítva kell alkalmazni, mert töményen hányingert, hányást okozhatnak. Kálium: A sejtek fontos alkotóeleme. Az izommunkához, így a szív munkájához is szükséges Részt vesz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában. Hiánya esetén izomgyengeség, görcsök, vérnyomáscsökkenés, keringési rendellenesség, bélrenyheség és a vese funkciós zavara léphetnek fel. Napi szükséglete 3,0-3,5 g Hidrogén-karbonát: a magas hidrogén-karbonát tartalmú szénsavmentes vizek előnyösek

gyomorsavtúltengés esetén, gyomorsavhiányban szenvedőknek viszont hátrányos. Szulfát: az ún. keserű vizek tartalmazzák, melyeknek két formája, a magnézium-szulfátos (keserűsós) és a nátrium-szulfátos (glaubersós) létezik. Ezek hashajtó hatásúak Kúraszerűen is alkalmazzák, de ez erősen igénybe veszi a szervezetet, ezért idősnek, gyereknek, leromlott állapotú egyénnek alkalmazása tilos! Fluor: A csontozat és a fogak építőeleme. Hiánya megkönnyíti a fogszuvasodás kialakulását Különösen a terhes és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek fluorid szükségletének fedezésére kell ügyelni. Túladagolása veszélyes A fluorban gazdag ásványvíz fogyasztása előnyös lehet a fogszuvasodás megelőzésében, azonban kerülendő folyamatos vagy kizárólagos fogyasztása, illetve nem ajánlott olyan esetben, ha fluoridos tablettát is szedünk mellette! Kén: önmagában nem, csak alkáli-hidrogénkarbonáttal,

kálcium-magnézium-hidrogénkarbonáttal fordul elő. Ajánlott gyomorsavhiányban, degeneratív ízületi elváltozások, köszvény, cukorbetegség, epekövesség esetén. Jód: A pajzsmirigy-hormonok termelődése szempontjából fontos mikroelem. Nélkülözhetetlen a magzat méhen belüli fejlődéséhez. Hiánya a pajzsmirigy muködés zavarához (golyva) vezet Ajánlott csökkent pajzsmirigyműködés, magas vérnyomás, klimax esetén. Túlzott pajzsmirigyműködéskor viszont ellenjavallt! Tartsuk szem előtt, hogy nyáron, sportoláskor vagy lázzal, hasmenéssel járó megbetegedések idején több, akár 3 liter folyadékra is szükségünk lehet. Ne feledjük, hogy a legfontosabb ital a víz! Ezen kívül folyadékpótlásra a limonádé, a 100 %-os gyümölcslevek, turmixok, teák is alkalmasak. A tej is ital, de nem elsősorban a szomjúság csillapításáért fogyasztjuk, hanem a kálcium és vitamintartalma miatt. FONTOS! • Gondoskodjunk a rendszeres

folyadékfelvételről • Ne várjuk meg, amíg a szervezet szomjúságot jelez • Módszeresen alakítsuk ki ivási szokásainkat • Ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok arányára • Napi tevékenységünkben tartsunk hosszabb-rövidebb pihenőket, ezeket használjuk fel egy-egy frissítő pohár víz elfogyasztására Az ásványianyag-csere fontos része a biológiai folyamatoknak: megelőzi az emberi szervezetben az elektrolit-háztartás zavarait és az ásványi anyagok egy része ugyanolyan szerepet tölt be, mint a vitaminok. Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Közegészségügyi Osztálya