Egészségügy | Tanulmányok, esszék » Kovács-Szász - A vérzsírok

Alapadatok

Év, oldalszám:2012, 8 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:102

Feltöltve:2015. április 10.

Méret:478 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 A VÉRZSÍROK A fő vérzsírfajták a koleszterin (LDL és HDL) és a triglicerid. Az élete során legalább egyszer mindenkinek meg kell mérni a koleszterin-és triglicerid-szintjét és a meghatározást ötévente mindenképpen ismételni kell. Ha rizikófaktorok, családi hajlam, szívbetegség is fennáll, akkor a vérzsírok szintje gyakrabban - akár 3 havonta is - kontrollálandó. A vérzsírok magas szinte (ún. hiperlipidémia) a koleszterin, a triglicerid vagy mindkettő rendellenesen magas szintje a vérben. Bár tünetmentes, mégis növeli bizonyos súlyos betegségek kockázatát: hajlamosít szívinfarktusra, érelmeszesedéssel járó betegségekre. Az érelmeszesedés során a felesleges koleszterint tartalmazó részecskék lerakódnak az érfalban, a meszesedés beszűkíti az ereket és korlátozza a különböző létfontosságú szervek vérellátását. A lerakódott koleszterin („plakk”) megrepedhet, a rátapadó

vérlemezkékkel együtt elzárhatja az eret és az ér által ellátott szövet - fájdalom kíséretében - elhal. Az érelmeszesedés leggyakoribb előfordulási helyei az agyi erek, amelyek elzáródása „gutaütést”, „szélütést” orvosi szakszóval stroke-ot okoz; a szív koszorúserei, amelyek szűkülete mellkasi fájdalmat, elzáródása szívizom-infarktust okoz; és az alsóvégtagok erei, amelyek szűkülete lábikra-fájdalmat és üszkösödést (gangrénát) okoz. 1 TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 A képen az érelmeszesedés folyamat látható: http://kardiologus.ewkhu/a-verzsirok A szív-és érrendszeri betegségek rizikófaktorai A vérzsírok szintje korral többnyire emelkedik: férfiakban 44 év, nőkben 54 év felett jelentősen fokozódik a rizikó. A férfiak kockázata nagyobb, mint a nőké, bár a változó kort követően fokozatosan eléri a férfiakét. Az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét növeli a dohányzás, a magas

vérnyomás, a nem jól beállított cukorbetegség, a túlsúly, ill. elhízás és a mozgásszegény életmód. A vérzsírok szintjét befolyásolják genetikai tényezők, a pajzsmirigy-alulműködés és a közepes vagy jelentős (nőknél napi 1 egység, férfiaknál napi 1-2 egység fölötti alkohol fogyasztás már nem mértékletesnek számít (1 egység= 2dl bor, 0,5l sör, 3cl tömény)) alkoholfogyasztás is. http://www.1apharmahu/indexphp?id=betegsegkalauz&idd=verzsir 2 TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 http://www.1apharmahu/indexphp?id=betegsegkalauz&idd=verzsir A vérzsírok fajtái Koleszterin A koleszterin bizonyos mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet számára. Olyan vegyület, amely a szervezet minden szövetében, ill. szervében megtalálható, mert a sejtek, hormonok és vitaminok alkotórésze. A koleszterint részben a máj termeli, részben állati eredetű tápanyagok fogyasztásával kerül a szervezetbe. Öröklött hajlam esetén a

magas koleszterinszint eredete főleg a máj fokozott termelése – és kevésbé a táplálék -, ezért elsősorban gyógyszerrel csökkenthető. A normális koleszterinszint felső határa 5,2 mmol/l, de újabban 4,8 mmol/l alatt tartják ideálisnak. A koleszterinen belül az LDL- (rossz) koleszterinszint felelős az érelmeszesedés kialakulásáért. Szintje az életkorral nő A HDL-koleszterint „védő koleszterinnek” is szokták nevezni, mert képes megakadályozni a koleszterin lerakódását, ill. elszállítja azt a szövetekből, az érfalból Szintje akkor jó, ha magas (1,0-2,0 mmol/l). Kóros az értéke 1 mmol/l alatt http://bestofcafe.hu/jo es rossz koleszterinhtml 3 TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 Triglicerid A triglicerid egy másik vérzsírféleség, amelynek normális felső határa 2,3 mmol/l. Újabb ajánlások szerint akkor ideális, ha értéke 1,7 mmol/l alatt marad. A trigliceridet is a szívinfarktus egyik önálló rizikófaktorának

tekintik. A trigliceridszint különösen elhízásban, cukorbetegségben vagy alkoholfogyasztás esetén emelkedik meg, nőkben gyakran magasabb. http://www.euficorg/page/hu/page/energy-nutrition/?article=6&p=2 Életmódbeli tanácsok A koleszterinszint csökkentése esetében a szívizominfarktus kockázata is csökken. 10 %os koleszterinszint-csökkenés 20-50 %-kal csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát és javítja a túlélést. A magas vérzsírszinttel járó állapotok megelőzésének és kezelésének alapja a diéta, az életmód megváltoztatása, a fizikai tréning. Így a vérzsírok szintje mintegy 10-20 %-kal csökkenthető. Koleszterinszint-mérés 4 TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 Étrend A diéta célja az LDL-koleszterin és a triglicerid szintjének csökkentése, mert ezek fokozzák az érelmeszesedés rizikóját. A végső cél az egészség megőrzése ill helyreállítása, a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzése, az

ideális testtömeg megtartása ill. elérése A diéta főbb alapelvei a következők:  Mivel koleszterin csak állati eredetű tápanyagokban fordul elő és a növényekben egyetlen mg koleszterin sincs, ezért zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt, ill. gabonaféléket korlátlanul fogyaszthatunk – bár elhízás esetén ezek mennyiségét se vigyük túlzásba! A fenti tápanyagok a rosttartalmuk miatt különösen előnyösek – napi 20-30 g rost bevitele javasolt. A gyümölcsök és a zöldségek antioxidánsokban (A-, C-, E-vitamin) is gazdagok  A halak fogyasztása szintén kívánatos, mert a zsiradékuk kedvező összetételű. A grönlandi eszkimók között ritka a szív-és érrendszeri megbetegedés – ez a megfigyelés vezetett el az ún. -3-zsírsavak előnyös (koleszterin-és triglicerid-szintet csökkentő) hatásának felismeréséhez. A tengeri halak nagy mennyiségben tartalmazzák, ezért hetente legalább két alkalommal iktassuk be az

étrendbe! A halolaj kapszula formájában is megvásárolható és nem minősül gyógyszernek. Adagja napi 1-3 g – étkezésenként ½-1 g  A zsiradékok által szolgáltatott energia ne érje el a teljes energia-bevitel 30 %-át.  A telített, állati eredetű zsírsavak (zsíros húsok, magas zsírtartalmú tejtermékek, vaj) mennyiségét minimálisra kell csökkenteni. Mérsékelni kell a magas koleszterin-tartalmú ételek (állati zsiradékok, tojássárgája, belsőségek) fogyasztását. A húsok közül a magasabb rejtett zsírtartalmú, ún. vörös húsok (sertés-, marhahús) helyett a zsírszegény csirkét, pulykát (bőre nélkül) részesítsük előnyben.  Főzéskor, sütéskor az állati eredetű sertészsír és vaj helyett inkább növényi eredetű margarint ill. olajat (szója, repce, napraforgó, oliva, mogyoró, mandula) használjunk (bár ha zöldséget készítünk el a leg egészségesebb csak párolni). Utóbbiaknak magas az ún telítetlen

zsírsav-tartalma, amely nem emeli, hanem inkább csökkenti a koleszterin-szintet. Keresni kell a „szívbarát élelmiszer” felirattal ellátott termékeket.  Szénhidrátból a komplex szénhidrátok ajánlottak. Veszélyes a túlzott szénhidrátbevitel, különösen az egyszerű cukrok fogyasztása. Kifejezetten kerülendő a fehér kristály cukor  Amennyiben elhízás is fennáll, akkor is kedvezőbbek ezek a táplálékok, de ilyenkor a kalória-bevitelre, az összmennyiségre már ügyelni kell. A testsúly csökkentésével (heti ½- 5 TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 1 kg fogyás, amíg el nem érjük a kitűzött ideális testsúlyt) jelentős vérzsírszint-csökkenés érhető el.  Egyes vizsgálatok szerint napi ½-1 gerezd fokhagyma fogyasztása után a koleszterin-szint mérsékelten csökken, emellett bizonyított az anyagcserére és az érfalra kifejtett jótékony hatása is. ZÖLD TEA http://socialhealth.biz/bejegyzes/koleszterin-csokkento-etelek 6

TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 Kávé, alkohol, dohányzás  Ne fogyasszunk többet napi 1-2 csésze kávénál és lehetőleg frissen darálva, főzés után 5 percen belül fogyasszuk el.  Noha az alkohol emeli a HDL-koleszterin szintjét és csökkenti a trombózis-készséget (vérrögképződésre való hajlamot), az alkohol közepes mértékű vagy túlzott fogyasztása mégsem ajánlott, mert emeli a triglicerid-szintet, károsítja a májat, emeli a vérnyomást, fokozza a szívritmuszavarok és a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát.  A dohányzás egyértelműen káros hatású a vérzsírok szintjére. Testmozgás A testmozgás segíthet csökkenteni a vér LDL-koleszterin-szintjét és növelni a HDLkoleszterin-szintet. A hiperlipidémia gyógyszeres kezelése Gyógyszerrel kell csökkenteni a koleszterin- ill. triglicerid-szintet, amennyiben a diéta és az életmód megváltoztatása nem hoz kellő eredményt vagy ha már fennáll valamilyen

szívérrendszeri betegség. Indokolt a gyógyszer adása olyan egyéneknek, akinek több rizikófaktora is ismert, cukorbeteg vagy magas a vérnyomása - ill. akiknek családtagjai már fiatalon szívbetegségben szenvedtek. IRODALOM Pados Gyula Dr.: Rizikófaktor: koleszterin –Medicina Könyvkiadó Zrt 1992 Kalmár Tibor: Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?- Reader’s Digest Kiadó 2010 Ádám-Dux-Faragó-Fésűs-Machovich-Mandl-Sümegi: Könyvkiadó, 2006) Orvosi biokémia (Medicina Dr. Nagy András: A túlsúly és kardiológiai következményei- előadás (2013 KecskemétExperia Kft egészséghete) BOZÓNÉ Kegyes Réka: Étrend és sztatinok – legújabb kutatási eredmények (Richter Gedeon Nyrt. Pályázat) Koleszterin: Diéta és kezelés- http://www.springmedhu/pdf/67pdf 7 TÁMOP-6.12-11/1-2012-1441 Összeállította: Kovács Gábor Szász Dóra Experia Programszervező Képzési és Tanácsadó Kft 8