Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Hadarik Rita - Finomat, egészségesen, gyorsan

Alapadatok

Év, oldalszám:2010, 9 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:152

Feltöltve:2014. december 13.

Méret:390 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:
Rita konyhája

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

11110 somsa 2024. április 22.
  Köszönöm a feltöltést, nagyon jók a receptek. Szeretem újragondolni a recepteket, ehhez is nagyszerű az anyag OK
11111 varieva 2015. november 16.
  Nagyon köszönöm!

Tartalmi kivonat

Finomat, egészségesen, gyorsan www.ritakonyhajahu akitől ajándékba kapsz egy Hosszú élet Program csomagot! MIT EGYÜNK, HOGY JÓL LEGYÜNK! Manapság divatos fôzni, és a konyhában kreatívkodni. A különbözô mûsoroknak, blogoknak köszönhetôen az emberek nyitottabbak az új ízekre, alapanyagokra, és ez által ízlésük is egyre kifinomultabbá válik Ám a vendégváró, ünnepi, és különleges ételek mellett még mindig kevés hangsúlyt helyeznek a legtöbben a kiegyensúlyozott, hétköznapi étkezésekre. Reggel csak bekapunk egy péksüteményt a metró aluljáróban, ebéd helyett iszunk egy kávét, és estére farkas éhesen rontunk a hûtôszekrényre. Ilyenkor nem annyit, és általában nem azt eszünk, ami a szervezetünknek jó lenne. Tudatos Egészség Regenerációs Program Tudatos Üzletembereknek Mit ér a pénzed, ha nincs egészséged? Ahhoz, hogy napközben teljesíteni tudjunk, nélkülözhetetlen, hogy táplálkozásunkban

rendszeresség, és tudatosság legyen. Hétköznapokon a legtöbb ember a munkahelyén fogyasztja el ebédjét. Az étkezés után is fittnek, és szellemileg aktívnak kell maradnunk ahhoz, hogy megfelelôen végezhessük munkánkat. A nehéz ételektôl energiahiányosak leszünk, megfájdulhat a fejünk, és el is álmosodhatunk Fogyasszunk inkább könnyû, jól kombinált ételeket. Az alábbi recepteket otthon munkába indulás elôtt, vagy elôzô este is elkészíthetjük, és magunkkal vihetjük. Baráti üdvözlettel: Hadarik Rita • Fogyasszunk minél több zöldséget. Lehetôleg párolva, grillezve, de még jobb, ha nyersen. • Együnk teljes értékû gabonákat, kerüljük a finomított alapanyagokat. • Csökkentsük az elfogyasztott hús mennyiséget, de együnk több halat (hetente legalább egy alkalommal). • Finomított cukrot lehetôleg ne együnk, helyette használjunk nádcukrot, mézet, steviát. • Sütéskor, fôzéskor használjunk vajat,

kókuszzsírt. Ételeinket, salátáinkat hidegen sajtolt növényi olajakkal locsoljuk meg • Lehetôleg ne vásároljunk tartósítószerekkel és ízfokozókkal felturbózott élelmiszereket. • Ha tehetjük, friss alapanyagokból, magunk készítsük el ételeinket. • Iktassuk ki napi szinten a tej fogyasztását. Helyette növényi fôzôkrémet használjunk A tudatos, és kiegyensúlyozott táplálkozás kiegészítésére a Sunrider regenerációs programját ajánlom, amelyet én is évek óta követek. A Sunrider koncentrált élelmiszerei, konyhai, és higiéniai termékei használatával búcsút mondhat korunk népbetegségeinek. www.ritakonyhajahu – fôszerkesztô, tulajdonos E-mail: info@ritakonyhaja.hu Sunrider regenerációs tanácsadó www.tudatos-egeszseghu Kérje ingyenes regenerációs programunkat! www.ritakonyhajahu n ÁRPAGYÖNGY SALÁTA MEDVEHAGYMÁVAL Saláták Hozzávalók 4 fôre: 20 dkg árpagyöngy (pl. elôfôzött), víz, só, 1 kis doboz

kukoricakonzerv, fél kaliforniai paprika, kb. 20 cm-es darab póréhagyma, 2 ek aprított medvehagyma (friss, vagy olajban eltett, illetve szárított is lehet), 2 ek olíva olaj, 4 ek fehérborecet, ôrölt bors Ezek a saláták magukban is elég táplálóak, de ha mégis úgy érzi, hogy kell mellé valami „tápláló” is, akkor javasolni tudom a grillezett szárnyas húsokat, vagy halszeleteket. • Az árpagyöngyöt kb. másfélszeres, picit sós vízben fôzzük puhára TIPP: Árpagyöngyöt, vagy más néven gerslit reform, bio üzletekben (webáruházakban), illetve nagyobb áruházak bio részlegein lehet beszerezni. • Forrást követôen takarékon, fedô alatt pároljuk az árpagyöngyöt (mintha rizst párolnánk). • Az elôfôzött árpagyöngy 20-25 perc alatt elkészül. • A lehûtött árpagyöngyöt óvatosan átkeverjük, hogy szétessen szemekre. • Majd hozzáadjuk az aprított zöldségeket, az olajt, az ecetet, és a borsot. • Átkeverjük, és

legalább 1 órát érleljük a hûtôben. Vegetáriánusok magában is fogyaszthatják, de sültek mellé köretként is fogyasztható. TIPP: Az árpa fogyasztása energetizál, javítja az agymûködést, serkenti az emésztést, erôt ad. Ráadásul nagyon finom Rizs helyett fogyasztható TIPP: A zöldségeket felhasználás elôtt mossuk át fürtôs, bogyós gyümölcsmosóval. Ez a természetes, és bio tisztító folyadék eltávolítja a zöldségekre, gyümölcsökre rakódott koszt, rovarirtó, és növényvédô szereket, valamint a kártékony gombákat is. Alkalmazásával életünk során több kiló méreganyagtól kímélhetjük meg szervezetünket. www.ritakonyhajahu n SPENÓTOS RETEKSALÁTA Hozzávalók 2 fôre: 20 dkg nyers, zsenge spenót (apró levelû), 1 csokor piros retek, 1 fej lila hagyma, 4 fôtt tojás Hozzávalók az öntethez: 1 ek dijoni mustár, 1 ek méz, só, bors, 1 citrom leve, 1 dl olíva olaj, 1 dl növényi (pl. szója) tejszín

(fôzôkrém), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem • A spenótot mossuk meg alaposan, majd vágjuk csíkokra. • A retket szintén mossuk meg, majd szeleteljük vékony karikákra. • A hagymát szintén karikázzuk vékonyra. • A tojásokat fôzzük keményre, majd vágjuk cikkekre. • Az öntethez keverjük ki a mézet, a mustárt, és az olajt habverôvel. • Olyan lesz az állaga, mintha majonézt készítenénk. • Sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítsük, majd a tejszínnel dúsítsuk. • Reszeljünk bele 2 gerezd fokhagymát, a petrezselymet pedig nagyon apróra vágva adjuk hozzá. • A spenótot tegyük a tányér aljára, erre helyezzük rá a retek és hagyma karikákat. • A tojásszeletekkel rakjuk körbe, majd öntözzük meg bôven az öntettel. TIPP: A spenótnak magas az antioxidáns-tartalma, lúgosít, kiemelkedô a gombaölô és antibakteriális hatása. Magas ásványi anyag (magnézium, szelén, króm), és vitamin tartalma van. Ez

utóbbinak köszönhetôen serkenti a zsírok, szénhidrátok, és fehérjék emésztését. Párolva, de inkább nyersen fogyasztva fejti ki leginkább egészségvédô hatását. n MAJONÉZES LILAKÁPOSZTA SALÁTA, CAMAMBERTTEL Hozzávalók 4 fôre: egy közepes lilakáposzta fele, 2 nagyobb sárgarépa, 1 lila hagyma, 1 csomag újhagyma (vagy fél póré), dió, camambert sajt Hozzávalók az öntethez: 1 ek mustár, 1 dl olíva olaj, 1-2 tk méz (vagy egy késhegynyi stevia por), só, pár szem bors, 1 csokor friss petrezselyem, ½ dl alma ecet, 1 dl tejszín • A káposztát negyedeljük, vágjuk ki a torzsáját, majd vágjuk vékony csíkokra. • A répát tisztítsuk le, majd tökgyalunk reszeljük le. • A hagymákat szintén tisztítsuk le, és vágjuk vékony szeletekre, csíkokra. • Az öntethez elôször a mustárt és az olajt keverjük el jó alaposan. • Dolgozhatunk kézzel is, ilyenkor a kézi habverô nagy segítséget jelenthet. De sokkal egyszerûbb, ha

turmixgépbe tesszük a hozzávalókat és az dolgozik helyettünk • Amikor a mustár és az olaj olyan állagú lesz, mint a majonéz (olaj, tojás), akkor tegyük hozzá a többi hozzávalót, és további 2 percig turmixoljuk. • A zöldségeket tegyük egy nagyobb keverô tálba, öntsük rá az öntete, és keverjük el jó alaposan. Érdemes 1 órát érni hagyni a hûtôben TIPP: A lilakáposztának magas B- és C-vitamin tartalma van, továbbá jelentôs mennyiségû ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. Energiaértéke nagyon alacsony (21 kcal/100 g), ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti. www.ritakonyhajahu n CÉKLÁS TÉSZTASALÁTA Hozzávalók 2 fôre: 2 öklömnyi cékla (nôies öklöcske), 1 tk zsiradék (pl. kókuszzsír), 1 dl víz, só, 1 ek méz, borecet, curry fûszerkeverék, metélôhagyma, 1 doboz natúr joghurt, olíva olaj, kb. 15 dkg orsó tészta, vegyes friss

salátakeverék • A tésztát fôzzük ki. TIPP: Ha az egészségesség is fontos szempont, használjunk durum, vagy teljes kiôrlésû orsó tésztát. • A céklát hámozzuk meg, majd vágjuk kis kockákra (1x1 cm). • Kicsit dinszteljük meg a zsiradékon, majd öntsük fel vízzel, és fedô alatt pároljuk roppanósra (félig puha). • Ha zsenge a cékla, akkor 15 perc alatt megvagyunk ezzel. • Ekkor öntsünk rá borecetet (kb. 2-3 ek), mézet, és a fûszereket. • Fedô nélkül pár percig pároljuk tovább, amíg az alatt lévô folyadék szószos jellegû nem lesz. • Amikor készen vagyunk, keverjük bele a joghurtot is. • A langyos céklát keverjük össze a tésztával. • A tálalókat béleljük ki friss salátával, és ebbe helyezzük a céklás tésztát. • Locsoljuk meg olívaolajjal, és ha kell, további borecettel. Metélôhagymával díszíthetjük. TIPP: A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat,

foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentôs szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát is. Fôzelékek, pürék n CURRYS KARFIOL FÔZELÉK TOJÁSPÖRKÖLTTEL Hozzávalók a tojáshoz 2 fôre: 4 kemény tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek zsiradék (pl. kókuszzsírt), víz, só, bors, fûszerpaprika, 1 dl paradicsomlé Hozzávalók a karfiolhoz 2 fôre: 1 közepes méretô karfiol, 1 ek zsiradék (pl. kókuszzsírt), 1 mk curry, 4 dl alaplé (víz is lehet), só, 1,5 dl tejszín, 2 csapott ek kukoricaliszt • A karfiolt mossuk meg, szedjük közepes méretû rózsákra. • A zsiradékot hevítsük fel, majd szedjük rá a curryt. • 1-2 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a zöldséget. • Kicsit dinszteljük meg, majd öntsük fel az alaplével (zöldség vagy hús alaplé is jó). TIPP: Ha nincs alaplevünk, akkor víz is jó, de akkor tegyünk bele valamennyi tartósítószer mentes

ételízesítôt is. n TEJSZÍNES TAVASZI FÔZELÉK Hozzávalók 2-3 fôre: 35-35 dkg zsenge zöldborsó, és sárgarépa, tartósítószer mentes ételízesítô, só, cukor (vagy méz, vagy pár csepp setvia), 2 dl növényi tejszín, 1 dl víz, 1 tk kukoricakeményítô, ôrölt szerecsendió, 1 kis csokor zöld petrezselyem, 1 ek zsiradék, 1 gerezd fokhagyma • A borsót pirgáljuk ki (mirelit is jó). • A répákat tisztítsuk meg, majd vágjuk ôket karikára. • Egy párolóedényben pároljuk puhára a zöldségeket egy kevés ételízesítôvel megszórva. • Ha megpuhultak, tegyük át a zöldségeket egy nagyobb serpenyôbe, amibe elôzôleg felhevítettünk egy ek zsiradékot. • Ezen kicsit futtassuk át a zöldségeket, és reszeljük rá a fokhagymát. • Majd szedjünk rá egy merôkanálnyi párolólevet. • A keményítôt keverjük ki a tejszínnel, és a vízzel. • Habarjuk be vele a zöldségeket. • Sóval, ízlés szerint cukorral (vagy más

édesítôvel), ôrölt szerecsendióval ízesítsük. • A végén a nagyon apróra vágott petrezselymet is belekeverhetjük. n ZSÁLYÁS KELBIMBÓ PÜRÉ Hozzávalók 4 fôre: 30 dkg kelbimbó, 2 közepes szem burgonya, 1 vastag szál sárgarépa, egy kis darab vöröshagyma, 1,5 dl tejszín, 1 ek olíva olaj, ételízesítô (tartósítószer mentes), só, 1 mk szárított zsálya, késhegynyi reszelt szerecsendió • Fôzzük roppanósan puhára. • A tejszínt keverjük ki a kukoricaliszttel, és kevés fôzôlével, majd habarjuk be vele a fôzeléket. • Forraljuk fel, majd vegyük le a tûzrôl. TIPP: Ha növényi fôzôkrémet használunk, az étel glutén- és tejmentes lesz. A kockákhoz: fejenként 2 szelet barna kenyér, olíva olaj, reszelt parmezán sajt TIPP: A zöldségeket meg is fôzhetjük, de több értékes anyag marad bennük, ha pároló edényben gôzöljük ôket puhára. • Fôzzük keményre a tojásokat, majd pucoljuk meg, és vágjuk ôket

negyedekbe. • A kockázott hagymákat dinszteljük meg a zsiradékon. • Ha üvegesre párolódott, adjuk hozzá a fûszerpaprikát, majd öntsük fel 2 dl vízzel, és a paradicsomlével. • Sózzuk, borsozzuk. • Fôzzük sûrûre, és adjunk hozzá további 1 dl vizet. • A szószt le is turmixolhatjuk, akkor simább lesz. • A mártásba tegyük bele a tojásszeleteket, óvatosan keverjük át, majd vegyük le a tûzrôl. • Vágjuk kockára a megtisztított zöldségeket. • Tegyük ôket egy pároló edény lyukas részébe, szórjuk meg vega natur ételízesítôvel, majd pároljuk meg ôket vízgôz felett. • Közben a kenyérszeleteket felkockázzuk, és olíva olajon megpirítjuk. • Mielôtt kivennénk a kenyérkockákat a serpenyôbôl, szórjuk meg ôket reszelt parmezánnal. • Rázzuk meg a serpenyôt, hogy a sajt rátapadjon a kockákra. • Öntsünk egy turmixba tejszínt, vagy növényi fôzôkrémet, olíva olajt, és fûszereket. • Erre szedjük a

puha zöldségeket kevés pároló vízzel. TIPP: A pároló víz átveszi a lecsepegô zöldségek és ételízesítô ízét. Pár szem kelbimbót félretehetünk a tálaláshoz • Az egészet összeturmixoljuk nagyon krémesre. • Tálaláskor tehetünk a tányér közepére 1-2 félbevágott kelbimbót, majd szórjuk körbe ezt a pirított kenyér kockákkal. www.ritakonyhajahu n KÓKUSZTEJES VÖRÖS LENCSE CSIRKÉVEL n NARANCSOS CSIRKE BARNA RIZZSEL Hozzávalók 1 garzon tálhoz: 2 szép szál sárgarépa, 20 dkg ceruzabab (mirelit is lehet), 1 fej vöröshagyma, 25 dkg vörös lencse, 30 dkg csirkemell filé Hozzávalók 2 fôre: 30 dkg csirkemell filé, 2 nagy, lédús narancs, 20-25 dkg brokkoli (egy kicsi fej fele kb.), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csapott ek zsiradék (pl. kókuszzsír), 1 csipet ôrölt babérlevél, 1 ek méz, só, bors, 1 csésze barna rizs A szószhoz: 2,5 dl kókusztej, 5 dl víz (vagy alaplé), 1-1 kk koriander, rózsabors, cayenne bors,

kurkuma, curry fûszerkeverék, továbbá só, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk reszelt friss gyömbér, fél lime (vagy citrom) leve, 1 ek kókuszzsír (vagy vaj), egy 4 személyes, natúr kerámia sütôtál • A rizsbôl 2,5-szeres vízzel lassú párolással készítsünk rizs köretet. • Közben készítsük el a ragut. • Ehhez gôzöljük (pároljuk) meg a megmosott brokkolit. Ezt pároló edényben tudjuk a legegyszerûbben megtenni. TIPP: A brokkoli sokkal jobban ki tudja fejteni pozitív élettani hatásait, ha nincs szétfôzve, hanem csak roppanós. • A kerámia tálat 15 percre áztassuk hideg vízbe, hogy a pórusai felszívhassák a nedvességet. • A répát hámozzuk, majd karikázzuk fel. • A vöröshagymát kockázzuk, a lencsét szûrôben mossuk át. • A szószhoz a kókusztejet keverjük el elôbb 1 dl vízzel, vagy alaplével. • A fûszereket keverjük össze alaposan. TIPP: Azokat a fûszereket, amiket magos formában tudunk csak beszerezni, pl.

koriander, vagy rózsabors, egy mozsárban törjük össze Szárnyas és halételek • Majd a fûszerkeveréket keverjük el a kókusztejben. • Ebbe reszeljük bele a fokhagymát, a gyömbért is, illetve keverjük bele a lime levét is. • A szószt hígítsuk tovább folyadékkal. • A zöldségeket tegyük a beáztatott tál magasabb falú részébe, adjuk hozzá a kockára vágott csirke mellett, majd öntsük fel a folyadékkal. A kókuszzsírt vagy vajat morzsoljuk a ragu tetejére. Fedjük le a tálat, és tegyük teljesen hideg sütôbe. • Majd tekerjük a hôfokot 200-220 fokra, és 70 percig süssük a ragunkat. • A végeredmény egy krémes állagú (mint a fôzelék), illatos étel lesz. TIPP: Az étel összeállítása pillanatok alatt megvan. Ha munkába vinnénk, akkor érdemes elôzô este elkészíteni. A kerámia tálakban alacsony hôfokon lassan, de kisebb sokkhatásnak kitéve készülnek el az ételek, így jobban megtartják zamatukat, és

vitaminjaikat. Ráadásul szinte maguktól elkészülnek a sütôben www.ritakonyhajahu • A csirkemellet tisztítsuk meg, majd vágjuk vékony csíkokra. • Az egyik narancs levét nyomjuk ki (kb. 2 dl friss narancslére lesz szükség), ha nem elég a gyümölcslé, akkor további naranccsal pótoljuk. • A másik narancsot filézzük ki, és tegyük félre. • A zsiradékot hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, amit dinszteljünk meg. • Majd adjuk hozzá a húst, és addig pirítsuk, amíg ki nem fehérednek. • Ekkor öntsük fel a narancslével, a mézzel. • Sózzuk, ôrölt színes borssal, és egy csipet babérporral ízesítsük. • Hagyjuk 10 percig párolódni. • A raguba keverjük bele a kész barna rizst. • Végül óvatos mozdulatokkal keverjük bele a narancsgerezdeket, és a brokkoli rózsákat is. n NARANCSOS-KACSÁS WRAP Hozzávalók: 4 lap tortilla, 2 sült kacsacomb bôr nélkül, vegyes káposzta (lila és fehér)

saláta, sárgarépa, lilahagyma (vagy egy zacskó kész Vitamin saláta keverék) Hozzávalók a szószhoz: fél narancs leve, 1 tk friss, reszelt gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, só, ôrölt színes bors, 2 ek sûrû tejföl (vagy növényi fôzôkrém, csipet ôrölt chili • A kacsahúst vágjuk vékony csíkokra. • A szósz hozzávalóit keverjük ki krémesre. • A kész tésztát kenjük át a szósszal. • A közepére helyezzünk salátát, és húscsíkokat. • Aki szereti, tehet rá további csípôs paprika krémet is. • Tekerjük fel a wrapot. • Az alját alufóliába csomagoljuk, hogy ne essen szét. TIPP: Ezt az ételt bármilyen, hétvégérôl megmarad hússal elkészíthetjük. Hidegen is kitûnô Tortilla lapokat lehet készen is vásárolni, vagy akár hétvégén el is készíthetjük A tésztát le lehet fagyasztani. Felhasználás elôtt szobahômérsékleten engedjük fel  Tortilla készítése videós recept – konyhatündéreknek n RAKOTT KEL

KÖLESSEL Hozzávalók 6 személyre: 30 dkg köles, só, víz, 1 fej kelkáposzta (kb. 1 kilós), 50 dkg darált pulykahús, 1 ek zsiradék (pl kókuszzsírt), 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint só, bors, pirospaprika, kakukkfû, rozmaring, 5-6 dl sûrû tejföl, 20 dkg ementáli sajt n ZÖLDSÉGES LEPÉNYHAL BATYUBAN SÜTVE • A kölest mossuk meg, majd kétszeres vízbe tegyük fel fôni. • Elôször forraljuk fel a vizet, majd ha forr, vegyük takarékra, sózzuk, és fedô alatt pároljuk meg. Ez kb 25-30 percet igényel TIPP: Érdemes pároló edényben készíteni a hozzávalókat Alulra tegyük a kölest, felülre, a pároló lyukas részébe pedig a kockázott kelkáposztaleveleket. Amíg fô a köles, a párájában megpuhul a káposzta is. De figyeljünk arra, hogy a káposztának kevesebb idô is elég. Kb 15 perc után vegyük le a pároló káposztás részét, és anélkül fôzzük tovább a kölest. Ha már langyosra kihûlt a köles, akkor lehet pergôsre

átkeverni. • A vöröshagymát kockázzuk fel, majd a zsiradékon dinszteljük meg. • Adjuk hozzá a darált húst, és üvegedésig süssük. • Tetszés szerinti fûszerekkel ízesítsük. • Vegyünk elô egy nagyobb, magas falú sütôtálat. • Alulra tegyük a köles felét. • Erre kerüljön a káposzta fele, amire a hús felét is rászórjuk. • Ezt a hármas réteget kenjük át a tejföl felével. • Utána jöhet a köles másik fele, erre a hús, és legvégül a káposzta, amit a maradék tejföllel átkenünk. • A tejfölre rászórjuk a lereszelt sajtot, és 180 fokos sütôbe tesszük a tálat. • Addig sütjük, amíg a sajt piros nem lesz. TIPP: A recept gluténmentes. Tejérzékenyek tejföl helyett tehetnek rá szója fôzôkrémet, vagy natúr szójajoghurtot is. A sajtot nyugodtan el lehet hagyni. www.ritakonyhajahu Hozzávalók 1 fôre: 1 db kb. 20 dkg-os lepényhal filé, 1 szál sárgarépa, 1 kis cukkini, 1 kis csomag újhagyma (5 db), 2

gerezd fokhagyma, fél citrom leve, só, tört színes bors, fél csokor petrezselyem, 1 tk Dr. Chen szósz, 1 tk vaj • A halat megmossuk, szárazra töröljük, majd vékonyan megsózzuk. • A citrom levébôl, a szószból, aprított petrezselyembôl, reszelt fokhagymából, és a borsból sûrû pácot készítünk. • A zöldségeket (répa és cukkini) burgonyahámozó segítségével vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát nagyobb szeletekre osztjuk. • Alufóliából készítünk egy batyut. Alulra tegyük a zöldségeket • Erre helyezzük a halat, amit a páccal bekenünk. • A fólia batyut jól bezárjuk, majd elômelegített sütôben 15 perc alatt készre pároljuk. • A párolás után a batyu tetejét kibontva, lehet még pár percig grillezni a halat. TIPP: A Chen szósz egy magas A-vitamin tartalmú szósz, amit salátákra, húsokra, halakra, vagy akár tésztákra téve napi szinten fogyaszthatunk. Rendszeres fogyasztásával a szem erôsebb lehet. A Chen

szósz Sunrider termék n ÉDES-SAVANYÚ HALGOMBÓC Tészták Hozzávalók 2-3 fôre: A halgombóchoz: 30 dkg szálkamentes tengeri halfilé, 1 szelet félbarna kenyér, 1 tojás, só, tört színes bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis marék zabpehely A mártáshoz: 1 csapott ek zsiradék (pl. kókuszzsírt), kb 15 dkg fehér káposzta (1 nagyobb szelet), fél-fél piros és zöld húsú édes paprika, 12 cm hosszú póréhagyma, 25 dkg friss ananász, 3 dl almalé, 1 ek szójaszósz, 2 ek ketchup, 1 ek méz, só, chili paprika, 1 ek étkezési keményítô n ZÖLDSÉGES PITE Hozzávalók 2 fôre: 1 csomag friss, leveles tészta, 1/3-1/3 sárga, piros és zöld színû paprika, 25 dkg zsenge cukkíni, 2 fej gomba, 2 fej vöröshagyma, 1 ek zsiradék (pl. vaj), 1 tk étkezési keményítô, szezámsó, tojás, 1 tk vega natúr ételízesítô, kakukkfû • Áztassuk vízbe a kenyeret, majd nyomkodjuk ki belôle a vizet. • Tegyük valamennyi hozzávalót a zabpehely kivételével

egy tálas mixerbe (aprító), és aprítsuk le pépesre. • Sóval, borssal ízesítsük, majd keverjük bele a zabpelyhet. • Közepesen bô zsiradékba süssük ôket arany barnára. • A mártáshoz elôször is aprítsuk fel a hozzávalókat. • Mindent kockára vágjunk, kivéve a pórét, azt karikára. • Hevítsük fel a zsiradékot, majd dobjuk rá a káposztát. • Pár perc után adjuk hozzá a paprikákat, a pórét, legvégül az ananászt is. • Kb. 6 perc pirítás után öntsük fel almalével, adjuk hozzá a többi folyadékot (szójaszót, méz, ketchup), végül ízlés szerint ízesítsük még sóval, chili paprikával. • A keményítôt keverjük ki 4-5 ek vízzel, majd adjuk a raguhoz. • Keverjük át, és már le is vehetô a tûzrôl. • Párolt barnarizst ajánlok mellé. • A zöldségeket vágjuk olyan vékony csíkokra, amennyire csak tudjuk. • Forró zsiradékon elôször dinszteljük meg a hagymát, majd tegyük bele a többi

zöldségcsíkot is. • Vega natúr ételízesítôvel, és kakukkfûvel ízesítsük. • Egy kis levet fog a zöldség ereszteni, ezért keverjünk bele keményítôt, ami krémes állagot ad a ragunak. • A tésztát tekerjük ki, és vágjuk 2 részre. • Az egyik felét tegyük sütôpapírral bélelt tepsibe, szúrjuk meg pár helyen villával, majd 180 fokos sütôben 5 percig süssük elô. • Ezt követôen halmozzuk rá a ragut, szórjuk meg szezámsóval. • A tészta másik felével borítsuk be. • A tetejét kenjük át felvert tojással, és szintén szúrjuk meg pár helyen villával. • 15-18 percig süssük, míg aranybarna nem lesz. www.ritakonyhajahu n CSUPA ZÖLD METÉLT n OLÍVÁS METÉLT Hozzávalók 2 fôre: 1 ek zsiradék (olíva olaj pl.), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dl paradicsompüré (folyós állagú, legjobb a bio), só, provance-i fûszerkeverék, 1 mk cayenne bors, 10-10 dkg zöld és fekete olíva bogyó, 25 dkg széles

metélt Tudatos Egészség Regenerációs Program Tudatos Üzletembereknek Mit ér a pénzed, ha nincs egészséged? • A kockára vágott hagymát dinszteljük meg az olajon. • Majd adjuk hozzá az olíva bogyókat is. • Egy kicsit süssük, majd öntsük hozzá a paradicsompürét. • Sózzuk, a fûszerkeverékkel ízesítsük, és a reszelt fokhagymát is adjuk hozzá. • Forraljuk be. • Széles metélttel, és reszelt parmezánnal kínáljuk. • Tálaláskor pici extra szûz olíva olajjal meglocsolhatjuk. Hozzávalók 2 fôre: a raguhoz 1 kis fej brokkoli, 1 marék friss spenót, kb. 10 dkg zöldborsó (zsengébb fajta, friss, vagy mirelit), 2 dl növényi fôzôkrém, 1 dl víz, 1 csapott ek zsiradék (pl. kókuszzsír), só, szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, kb. 15 dkg zöld színû széles metélt tészta (algás, vagy spenótos) TIPP: Maga a ragu 15 perc alatt elkészíthetô. Húsmentes, kímélô étel, ebédre, de akár vacsorára is ajánlom Ha magunk

szeretnénk széles metéltet készíteni mellé, akkor további 30 perccel számolnunk kell. • A brokkolit szedjük rózsáira, majd a borsóval együtt pároljuk meg pároló rendszerben. • A spenótot fonnyasszuk meg a zsiradékon, reszelt fokhagymával együtt. TIPP: Ez pár percet vesz igénybe attól függôen, milyen spenótot használunk. A bébi spenót 3-4 perc alatt elkészül, a sima nagyobb levelû spenótnak viszont több idôre van szüksége ahhoz, hogy megfelelô állaga legyen. • Közben forraljunk fel vizet, és fôzzük ki a metéltet. • Ha megfonnyadt a spenót, öntsük fel a tejszínnel, ha kell, pici vízzel javítsunk a mártás állagán. Ízlés szerint sózzuk, és szerecsendióval ízesítjük. • Ha beforrt a mártás, hozzáadjuk a megpárolt zöldségeket is, és további 1-2 percig fôzzük a ragut. • A kifôtt tésztára rászedjük a zöld ragut, és füstölt sajttal megszórva tálaljuk. www.ritakonyhajahu www.tudatos-egeszseghu

www.ritakonyhajahu