Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 7 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:344

Feltöltve:2006. augusztus 11.

Méret:99 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Olasz tészták Bolognai makaróni (Maccheroni bolognese) 40 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is), 40 dkg sűrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 10 dkg szalonna, 1 kk paprika, bors, oregano, só, 5 ek. cukor, 3 ek olaj, fél kiló csőtészta, 20 dkg reszelt sajt A szalonnát apró kockára vágom és egy evőkanálnyi olajon kiolvasztom. Sárgára pirítom benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után jöhet bele a pirospaprika. Egy-két keverést követően hozzáöntöm a sűrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a cukrot és az oreganot. Az egészet jól összeforralom: 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt "fogkeményre" főzöm. Leszűröm és tálba teszem. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát, a sugo-t és a reszelt sajtot. variáció: Én cseresznyepaprikakrémmel be is

szoktam erősíteni az adagomat. Milánói makaróni (Maccheroni milanese) 20 dkg sonka, v. gépsonka, 2 közepes hagyma, 40 dkg sűrített paradicsom, 30 dkg szeletelt gomba, 10 dkg szalonna, 1 kk paprika, bors, oregano, rozmaring, 5 ek cokor, 2 ek olaj, fél kiló spagetti, 20 dkg reszelt sajt Az apróra vágott hagymát sárgás színig pirítom egy ek olajban, majd megpárolom rajta a gombát. Rádobom a paprikát, majd egy-két keverés után hozzáadom a csíkokra vágott sonkát, ráöntöm a paradicsomot. Hozzákeverem a fűszereket, sót, cukrot Az egészet jól összeforralom. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt “fogkeményre" főzöm. Leszűröm és tálba teszem. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát, a sugo-t és a reszelt sajtot. Mindenki saját ízlése szerint vesz magának. variáció: Rántott bordát teszek tálaláskor a tetejére.

Fokhagymás, olajos, feferonis spagetti (Spaghetti, aglio, olio, peperoncino) Fél kiló spagetti, 3 gerezd fokhagyma, 2 fefferoni (kutyapöcsü, vagy macskapöcsü erőspaprika), 5 ek olaj, 10 dkg reszelt parmezán, só Az erőspaprikákat felvágom, erét kivágom, húsát nagyon apróra metélem. Egy mély tálban felhevítek 3 ek olivaolajat, megpárolom rajta az erőspaprikát és a zúzott fokhagymát. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt “fogkeményre" főzöm. Leszűröm, a mély tálba teszem, alákeverem. előmelegített tányérra osztom a tésztát és parmezánsajttal tálalom. Gombás spagetti (Spaghetti con funghi) (egyszemélyes, fogyókúrás) Egy teflonserpenyőben teáskanálnyi olajon megpárolok 15 dkg szeletelt gombát, hozzáteszek 1 ek tejszínt, 1 ek tejet, apróra vágott petrezselymet. Borssal, szerecsendióvirággal fűszerezem. 5

dkg főtt spagettire teszem Rászórok 1 ek reszelt sajtot Sonkás, zöldséges spagetti (egyszemélyes, fogyókúrás) Egy serpenyőben 5 dkg paradicsompürében megpárolok 10 dkg karfiolt, hozzáteszek 3 dkg sovány, apróra vágott sonkát, kevés curryvel és parikávalk fűszerezem. 5 dkg főtt spagettire teszem. Genovai szalagtészta (Fettuccini alla genovese) 1csomó petrezselyemzöld, 1 csomó bazsalikom, 2 ek fenyőmag, 4 gerezd fokhagyma, 5 ek olivaolaj, 10 dkg parmezán, só, bors, fehérbor, fél kiló szalagtészta (fetuccine) Pesto-t készítek a következők szerint: Mozsárban összedörzsölöm a friss bazsalikomot, a petrezselyemzöldet, illetve a fenyőmagot. Hozzádörzsölöm a szétzúzott fokhagymagerezdeket is, apránként hozzávegyítem az olivaolajat. Zöld, egyenletes sűrűségű krémet kell kapni - ez a pesto A pestot elvegyítem egy deci fehérborral és a reszelt parmezánnal. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr,

beleteszem a szalagtésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt “fogkeményre" főzöm. Leszűröm, a mély tálba teszem, hozzákeverem a pestokeveréket és megszórom frissen őrölt borssal. Szalagtészta barna vajjal Fél kiló szalagtészta, 10 dkg parmezán, 15 dkg vaj, só, 2 ek olaj A vajat egy edényben felhevítem és világosbarnára pirítom. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a szalagtésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt “fogkeményre" főzöm. Leszűröm, a mély tálba teszem. Azonnal ráöntöm a forró vajat és előmelegített tányérokra osztom Fontos, hogy minden forró legyen. Parmezánnal megszórva tálalom Szalagtészta diós pesto-val 50 dkg szalagtészta, 10 dkg dióbél, 10 dkg parmezán, 5 ek olivaolaj, 2 dl tejszín, bors, 30 dkg szárított paradicsom, só Egy mozsárban összetöröm és pépessé keverem a diót, a sajtot és az

olajat. Lassan hozzákeverem a tejszínt, sózom, borsozom. A paradicsomot forró vízbe mártva lehéjazom, húsát kb 1x1 cm-es kockákra vágom. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a szalagtésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt “fogkeményre" főzöm. Leszűröm, a mély tálba teszem. Összekeverem a diós pesto-val, a paradicsomkockákkal. Tetejét paradicsomkockákkal díszítem. Tonhalas pillangótészta (Farfalle al tonno) Fél kiló pillangótészta (farfalle), 6 articsókaszív (konzerv), 3 dkg kapribogyó, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg tonhalkonzerv, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl húsleves, 5 ek olaj, só, bors Az olajon megfuttatom a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a leveleire szedett, lecsepegtetett articsókát, majd 8-10 percig párolom. Hozzáöntöm a fehérbort, sózom, borsozom. Felöntöm a húslevessel, majd fedő alatt további

10 percig párolom Végül hozzáadom a darabjaira szétszedett tonhalat és a kapribogyót. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a szalagtésztát és lassú tűzön, (al dente) időnként kevergetve 8-10perc alatt “fogkeményre" főzöm. Leszűröm, a mártásos lábasba teszem és óvatosan megkeverve egy-két percig tovább melegítem, majd tálalom. Penne brokkolival Fél kiló penne (tolltészta), fél kiló brokkoli, 1 pohár tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, só, reszelt sajt, 2 leveskocka, olaj A brokkolit majdnem puhára megfőzöm a húslevesben. A tésztát is megfőzöm A hagymát kevés olajon üvegesre párolom, hozzádobom a zúzott fokhagymát, ráöntöm a tejszínt és kicsit besürítem. Hozzáadom a lecsöpögtetett brokkolit és a szintén lecsöpögtetett tészta tetejére öntöm. Az asztalra reszelt sajtot teszek mellé Római szalagtészta (Fettuccini alla Romana) Fél kg szalagtészta, 4

paradicsom, 2 dkg szárított vargánya, a kis fej hagyma, 15 dkg vaj, 25 dkg csirkemáj, 2 dl fehérbor, 1 tyúkhúsleveskocka, só, bors, 15 dkg sonka, 2 ek olaj, só, bors, 5 dkg parmezán és 5 dkg pecorino sajt Langyos vízben beáztatom a vargányát, a paradicsomot forró vízbe mártva lehámozom, kimagozom, húsát felkockázom, a hagymát apróra vágom. nen, 5 dkg vajat felforrósítok, megpárolom benne a gombát, a paradicsomot, megsózom. Egy edényben megolvasztok 2 dkg vajat, megpárolom benne a hagymát. Egy külön edényben 4 dkg vajra felteszem a megtisztított, leszárított és kockákra vágott csirkemájat, felöntöm a borral. A májat kiszedem és melegen tartom. A sütőlevet egy leveskockával szaporítom, majd hozzáadom a hagymát, a paradicsomot és a gombát. 20 perces párolás után sózom és borsozom 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a szalagtésztát és lassú tűzön, (al dente) időnként

kevergetve 8-10 perc alatt “fogkeményre" főzöm. Leszűröm, egy előmelegített tálba teszem. Összekeverem 3 dkg olvasztott vajjal, a reszelt sajtokkal és a mártással. Forrón tálalom Sajtos szalagtészta csőben sütve 30 dkg zöld szalagtészta, 2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek vaj, 45 dkg darált hús, 20 dkg paradicsompüré, 1,5 dl vörösbor, 2 babérlevél, 1 tk provence-i fűszer, só, bors, késhegynyi majoranna, kevés szerecsendió, 12 dkg reszelt sajt A tésztát megfőzöm. Az apróra vágott hagymát üvegesre párolom egy kevés vajban, rádobom a zúzott fokhagymát, a darált húst, sót, borsot, szerecsendiót, majorannát. Állandó kevergetés mellett hozzáteszem a paradicsomot, a vörösbort, a fűszerkeveréket, a babérlevelet. Negyed óráig pároljuk. A kikent tűzálló tálba teszem a tésztát, rákenem a húsragut, megszórom a reszelt sajttal, majd forró sütőben a sajt elszinesedéséig sütöm. Canelloni: Canelloni 1. 1 kiló

paradicsom, 2 dkg szárított rókagomba, zsír a forma kikenéséhez, 20 dkg mozzarella, 2 fej hagyma, 4 ek olaj, 30 dkg darált hús, tabasco, só, bors, 3 dkg liszt, 5 dkg vaj, fél liter tej, 5 dkg parmezán, 2 ek szárított bacsalikom, 16 db előfőzött canellonicső A rókagombát beáztatom, majd összevágom, a felfújtformát kizsírozom, a sütőt előmelegítem (180 fok), a paradicsomot lehéjazom, felkockázom. Az olajon sárgára pirítom az apróra vágott hagymát, megpirítom rajta a darált húst. Hozzáadom a paradicsomot, sózom, borsozom, tabascoval ízesítem, majd hülni hagyom. A vajat megolvasztom, beleszórom a lisztet, majd habverővel beleöntöm a hideg tejet. Állandó keveréssel, lassú tűzön sózva, borsozva besamelt készítek. Kb 3 dkg sajtot reszelek és belekeverem a besamelbe. A bazsalikomot és a felkockázott sajtot a mártásba keveri eben A cannellonicsöveket megtöltöm a húsos masszával, lerakom a felfújtformába, a maradékot a

tetejére rakom és megszórom a gombával. Ráöntöm a mártást, megszórom a maradék reszelt sajttal és a sütőben 50 percig sütöm. Canellonimártás 2. (gombás - funghi) 5 dkg szalonna felkockázva, l ek olaj, 40 dkg darált hús, 3 dkg szárított vargánya, 1 fej apróra vágott hagyma, 1 csomó apróra vágott petrezselyem, 1 ek bazsalikomszárítmány, 10 dkg csíkozott zeller, 1 reszelt sárgarépa, 1 dl száraz vörösbor, só, szerecsendió, bors A vargányát beáztatom, lecsöpögtetem és összevágom. Az olajon kisütöm a szalonnát, megpirítom rajta a húst, Takaréklángra rakva hozzáadom a hagymát, a gombát, a petrezselymet, a bazsalikomot, a zellert és a sárgarépát, majd pár percig párolom. Felöntöm a borral, sózom, borssal, szerecsendióval fűszerezem, majd fél órán át fedő alatt párolom. Hagyom kihülni, majd mokkáskanállal betöltöm a canellonicsövekbe. A továbbiakban a szokásos módon járok el (kizsírozott forma, besamel, sajt

stb.) 200 fokos sütőben 35 percig sütöm. Tortellini: Tortellini (a tészta) 25 dkg rétesliszt, 2 tojás + 1 sárgája, só, olaj A lisztből a tojásokkal, sóval és egy kanálnyi vízzel tésztát gyúrok, pihentetem, majd két lappá nyújtom. Az egyik tésztalapra egymástól 4-5 centire kis (mogyorónyi) halmocskákat teszek valamelyik recept töltelékéből. A közöket megkenem a tojássárgájával, majd ráteszem a másik tésztalapot. Most az egyik oldalától kiindulva kezemmel elkezdem nyomkodni, hogy a megkent részek összetapadjanak, illetve, hogy ne maradjon levegő a párnácskákban. Derelyevágóval, vagy késsel kis négyzetekre vágom, a négyzeteket ügyesen háromszögekké hajtom, majd ujjam köré csavarva gyűrévé formálom, melynek a két csücskét jól összenyomom. Lobogó sós vízben kifőzöm, majd leszűröm Bolognai tortellini (tortellini bolognese) 25 dkg rétesliszt, 2 tojás + 2 sárgája, 10 dkg darált sertéshús, 10 dkg darált

füstölt sonka, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 ek zsemlemorzsa, parmezán, 4-5 ek. paradicsompüré, olaj, parmezán, bazsalikom, kakukkfű, 1 dl erőleves, só, bors, citromlé A lisztből a tojásokkal, sóval és egy kanálnyi vízzel tésztát gyúrok, majd két lappá nyújtom. A szalonnát kockára vágom, kiolvasztom, rajta sárgára pirítom a kockára vágott hagymát, rádobom a darált sonkát, ráöntöm a húslevest és kis lángon főzve kissé besűrítem. Belekeverem a morzsát, de most már nem a tűzön és egy tojássárgáját. Sózom, borssal, bazsalikommal fűszerezem. A tésztát megtöltöm a töltelékkel, majd lobogó sós vízben kifőzöm és leszűröm. A mártáshoz a paradicsompürét összefőzöm apróra vágott hagymával, sóval, cukorral, olasz fűszernövényekkel, majd a tésztára öntöm. A tálaláskor parmezánnal szórom meg Spenótos tortellini garnélával és pestoval 40 dkg tetszőleges kész tortellini, 1 doboz garnálarák,

10 dkg parajkrém, 10 dkg pesto, 1 dl pezsgő, só, bors A garnélákat lecsepegtetem, összekeverem a parajkrémmel, felhevítem, majd a pezsgővel nyakonöntöm. Sózom, borsozom, majd megforgatom benne a torlellinit A pestot csak a végén teszem rá - hogy meg ne keseredjen - és parmezánt adok mellé. Sonkás-tejszínes tortellini 40 dkg tetszőleges kész tortellini, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek olivaolaj, 3 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, 20 dkg főtt sonka, 5 dkg parmezán A hagymát apróra vágom, a fokhagymát átpréselem és olajban megpirítom. Ráöntöm a tejszínt és lassú tűzön besürítem. A tortellinit sós vízben kifőzöm, ráteszem a fele sajtot, a csíkokra metélt sonka felét - (a másik fele a mártásba jön). A mártást sózom, borsozom és szerecsendióval szórom meg. Megforgatom benne a torlellinit A tálban rászórom a maradék parmezánt. Tortellinisaláta 40 dkg tarka tortellini, 1 közepes uborka, 30 dkg húsos

paradicsom, 2 csomó zöldhagyma, 4 szelet főtt sonka, 2 ek ecet, 1 ek majonéz, fél pohár tejföl, só, bors, saláta fűszerkeverék A tortellinit sós vízben kifőzöm, majd hagyom kihülni. Az uborkát és aparadicsomot kockákra vágom, a hagymát felkarikázom, a sonkát csíkokra vágom. Ezeket egy tálba teszem Az ecetet, a majonézt simára keverem a sóval, borssal, zöldfűszerrel és ráöntöm a salátástálra. Ravioli: Ravioli (a tészta) 25 dkg rétesliszt, 2 tojás + 1 sárgája, só, olaj A lisztből a tojásokkal, sóval és egy kanálnyi vízzel tésztát gyúrok, pihentetem, majd két lappá nyújtom. Az egyik tésztalapra egymástól 4-5 centire kis (mogyorónyi) halmocskákat teszek valamelyik recept töltelékéből. A közöket megkenem a tojássárgájával, majd ráteszem a másik tésztalapot. Most az egyik oldalától kiindulva kezemmel elkezdem nyomkodni, hogy a megkent részek összetapadjanak, illetve, hogy ne maradjon levegő a párnácskákban.

Derelyevágóval, vagy késsel kis négyzetekre vágom. Lobogó sós vízben kifőzöm, majd leszűröm. Ököruszályravioli 1 kg marhafarok, 2 fej hagyma, 25 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 1 szegfűszeg, 1-2 babérlevél, 0,5 liter vörösbor, 10 dkg durumliszt, 2 tojás + 1 sárgája, 1 dl erőleves, 10 dkg vaj, 20 dkg parmezán, só, bors A farkat a répával, zellerrel, szegfűszeggel, babérlevéllel, sóval, borssal megpirítom és felöntöm a borral, majd 2,5-3 órán keresztül párolom. A húst lefejtem a csontokról és apróra vagdalom. A tésztához a durumlisztet a tojással kemény tésztává gyúrom, majd vékonyra sodrom. A tésztát tojássárgájával beecsetelem, a farkapépból a tészta felére kis halmocskákat rakok, összenyomkodom és derelyékké vágom. A mártáshoz a húslevest felfőzöm a vajjal és a raviolit abban főzöm készre. A tálaláskor parmezánnal szórom meg