Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:209

Feltöltve:2006. augusztus 08.

Méret:81 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Svájci receptek Bázeli lisztleves Hozzávalók (4 személyre): 5 evőkanálnyi liszt 6 dkg margarin vagy vaj 1 vöröshagyma szálasra vágva 1 liter hideg húsleves 10 dkg reszelt sajt (pld. Greyerzer) Elkészítési módja: A lisztet (szárazon) mogyoróbarnára pirítjuk és hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a vajat, majd felmelegítjük, beletesszük a hagymát, s abban pároljuk néhány percig. Ezt követően folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a húslevest, s körülbelül 20 percig főzzük. (A végén hozzáadhatunk egy kis pohárnyi vörösbort is) Előmelegített tányérokban, a tetejét sajttal megszórva tálaljuk. . Röszti Hozzávalók (4 személyre): 1 kg (lisztes) burgonya 2,5 evőkanálnyi zsír vagy sütővaj fél teáskanálnyi só 1 evőkanálnyi vaj Elkészítési módja: A krumplit sós vízben megfőzzük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, majd lereszeljük. A zsírt egy serpenyőben felmelegítjük, beletesszük a krumplit, megsózzuk, s időnként kicsit

átkeverve elősütjük. Majd a krumplimasszát lepénnyé formálunk, s - még mindig kis tűzön - annak minkét oldalát aranysárgára (és kérgesre) sütjük. Ez oldalanként kb 15 percet kíván Végül a tetejére morzsolunk egy evőkanálnyi vajat, s még 5 percig hagyjuk a tűzön. A rösztit sokféleképpen gazdagíthatjuk. Tálalhatjuk például a tetején tükörtojással, vagy reszelt sajtot (sütőben) ráolvasztva. De már magát a főtt-reszelt krumplit is dúsíthatjuk, ha frissen sült szalonnakockákat, vagy párolt savanyúkáposztát, illetve egyéb zöldségeket keverünk hozzá . Zürichi borjúmetélt Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg borjúhús 20 dkg borjúvese 1 evőkanálnyi liszt őrölt bors só olaj 1 evőkanálnyi margarin fél fej vöröshagyma 20 dkg csiperke gomba 1 teáskanálnyi citromlé 1 dl fehérbor 1 dl húsleves 2 dl tejszín 1 evőkanálnyi kukoricaliszt 1 csokor petrezselyemzöld Elkészítési módja: A húst és a vesét keskeny

csíkokra metéljük, majd sózzuk, borsozzuk, meghintjük a liszttel, végül jól összekeverjük. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, s azon a metéltet hirtelen megsütjük. A sütőt 60 fokra állítjuk, s a zsírjából kiszedett (papírral leitatott) sültet abban tartjuk melegen. A már használt serpenyőben egy evőkanálnyi margarint melegítünk, Fél fej vöröshagymát finomra vágunk, s a margarinon megpároljuk. Hozzáadjuk a citromlét és a felszeletelt gombát, felöntjük a fehérborral, majd a levét beforraljuk a felére. A húslevest elkeverjük a tejszínnel és a kukoricaliszttel, s ezt is beleöntjük a serpenyőbe. Összeforraljuk, beletesszük a sültet, majd még egyszer felforraljuk Közben sózzuk, borsozzuk. Végül megszórjuk finomra metélt petrezselyemmel Előmelegített tányéron szervírozzuk. (Hagyományos körete a Röszti) . Berni szeletek Hozzávalók (6-8 személyre): 1 kis (cca. 90 dkg-os) sózott marhanyelv 20 dkg szárazbab 2 1/2 liter

víz 2 fej vöröshagyma 1 babérlevél 1 sárgarépa 1 darab zeller 2 evőkanálnyi só 50 dkg marhahús (például nyak) 1 evőkanálnyi margarin 25 dkg füstöltszalonna 30 dkg (nyelvből készült) kolbász Elkészítési módja: A nyelvet egy éjszakára tedd vízbe, s ugyanakkor külön áztasd be a babot is. A vizet forrald fel a szegfűszeggel, egy egész vöröshagymával, a répával, a babérral és a zellerrel, majd tedd bele a nyelvet, s főzd mintegy 2 órán át. Ekkor add hozzá a marhahúst, szórd meg 2 evőkanálnyi sóval, s főzd lassú tűzön további 2 órát. Amikor a nyelv vége már megpuhult, vedd ki, húzd le a „héját" (azaz a rücskös bőrét), majd a nyelvet tedd vissza a húslevesbe. Egy evőkanálnyi margarint hevíts fel egy serpenyőben, párolj meg benne egy fej apróra vágott hagymát, majd tedd bele az előáztatott és lecsurgatott babot. Add hozzá a szalonnát, majd öntsd fel 1/2 liter húslevessel, s fedő alatt főzd 50 percig.

Ekkor add hozzá a kolbászt, s főzd további 30 percig. Tálaláskor a babot tedd előmelegített tányérra, s arra fektesd a felszeletelt húsfélét. Jól illik hozzá a vágott snidlinggel megszórt, főtt sósburgonya. (A szárazbabot olykor zöldbabbal, illetve savanyú káposztával is keverik.) . Ordásfánk Hozzávalók (12 darabhoz): a tésztához: 25 dkg liszt 1/2 teáskanálnyi só 2 evőkanálnyi cukor 12,5 dkg margarin vagy vaj 12,5 dkg tejföl a töltelékhez: 15 dkg orda(sajt) 4 evőkanálnyi cukor 1/4 teáskanálnyi őrölt fahéj 10 dkg darált mandula 3 evőkanálnyi mazsola továbbá: olaj fahéjas porcukor Elkészítési módja: A lisztet keverd el a sóval és a cukorral, majd darabold bele a (hideg) margarint, s dolgozd össze úgy, hogy egyenletesen morzsalékos legyen. Keverd hozzá a tejfölt, s a masszát egy órára lefedve tedd hideg helyre. Közben keverd össze a töltelék alapanyagait. A tésztát nyújtsd ki egy 30x40 cm-es téglalapra, s vágd 10

cm-es négyzetekre. Ezek közepére pedig oszd el a tölteléket Kevés vízzel nedvesítsd meg a tészta-négyzetek élét, s a tészta egyik felét az átlón áthajtva, készíts belőlük háromszög alakú töltött táskákat. (A tészta éleit villával jól nyomkodd össze, hogy a sütésnél se nyíljon szét.) Bőséges olajat melegíts 170 Celsius-fokosra, s a fánkokat abban süsd aranysárgára. Ha kiszedted, lecsurgattad, azonnal szórd meg fahéjas porcukorral