Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Hegedűs János - Szendvicsek, szendvicskrémek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 5 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:350

Feltöltve:2006. augusztus 08.

Méret:92 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Szendvicskrémek, szendvicsek Boros márványsajtkrém Hozzávalók: 15 dkg jó érett, rezelt márványsajt, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, késhegynyi porcukor (só nem kell hozzá, mert a márványsajt sós!) A vajat a borba beletéve csak annyira melegítem, hogy ne olvadjon teljesen folyósra, majd ráöntöm a sajtra. Rászórom a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, valamint a porcukrot és a finomra metélt snidlinget. Ezután habosra keverem (Keverőgéppel ez néhány perces művelet.) Lefedve jól kifagyasztom és szendvicskenyérre kenve kínálom Citromos szardíniakrém Hozzávalók: 1 doboz bármilyen szardínia (csak paradicsomos ne legyen!), 5 dkg vaj, 5 dkg juhtúró, 1-1 evőkanál sör és citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál csípős mustár, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és reszelt citromhéj, csipetnyi porcukor, ízlés szerint só, salátalevél A puha vajat, a juhtúrót, a

szardínia leszűrt olaját, a sört és a fűszereket habosra keverem, majd a villával összetört szardíniát is hozzáadva addig keverem, amíg egynemű, krémszerű, sűrű masszát nem kapok. Salátalevéllel bélelt tálkába halmozom, jól kifagyasztom, és péksüteményre kenve kínálom. Citromos vajas kaviár Hozzávalók: 1 kis doboz fekete kaviár, 10 dkg vaj, 1 kis diónyi fej vöröshagyma, 2 evőkanál citromlé, késhegynyi reszelt citromhéj, só és cukor, salátalevelek A megtisztított vöröshagymát fokhagymaprésen keresztülnyomom vagy lereszelem, és összekeverem a vajjal, a citromlével, citromhéjjal, a sóval és a cukorral. Ha már habos, a kaviárt óvatosan beledolgozom. A masszát egy szögletes formába tömöm, lefedem és a hűtőszekrényben jól kifagyasztom. Tálalás előtt kiborítom a formából, és fogazott késsel szeleteket vágok belőle. Megmosott, leszárított salátalevelekkel leterítek egy lapos tálat vagy kis tálcát, és

sorban, félig egymásra teszem a kaviáros vajszeleteket. (A tál alá teszek egy nagyobb tálat, amit körberakok jégkockával. Ez mindvégig hűti a szeleteket, amelyek nem olvadnak meg.) Pirított kenyérszeletkéket kínálok mellé Citromos vajkrém Hozzávalók: 10 dkg vaj, fél citrom átszűrt leve, 1 mokkáskanál frissen reszelt citromhéj, 2 evőkanál tejföl, só és csipetnyi cukor A fele mennyiségű vajat gőzön felpuhítom, majd habosra keverem az összes hozzávalóval. Rúd alakra formálom, és jól kifagyasztom. Alufóliába csomagolva akár egy hétig is tárolható Recés késsel szeletekre vágva kínálom kaviár vagy sós lazac mellé, de halas szendvicshez is a szendvicskenyérre kenve fogyasztjuk. Füstölt túrókrém Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg juhtúró, 2 csokor snidling, 1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, só és őrölt fehér bors ízlés szerint A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kisütöm, majd a

zsírt leszűröm a pörcről. (Más alkalommal elhasználom.) A pörchöz hozzáteszem a juhtúrót, a tejfölt, majd megsózom, megborsozom, hozzáadom a nagyon finomra vágott snidlinget és a megtisztított, lereszelt (vagy fokhagymaprésen keresztülnyomott) vöröshagymát. Habosra keverem (Ha van füstízű só, akkor só helyett azzal ízesítem.) Kúp alakban felhalmozom üvegtál közepébe, és jól kifagyasztva kínálom. Hagymás halkrém Hozzávalók: 2 kisebb hagymás pácolt hering, 1 evőkanál ecetes hagyma, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 közepes nagyságú alma, 0,5 dl tejszín, 1 csokor snidling, só, cukor, őrölt fehér bors ízlés szerint A halat gerincétől megfosztom, majd nagyon apróra vágom az ecetes hagymával együtt. A tojást keményre főzöm, és meghámozva lereszelem. Az almát meghámozom, és ugyancsak lereszelem. A gőzön felpuhított vajat habosra keverem a tejszínnel, majd hozzáadom a halat, a reszelt tojást, az almát és az ecetes hagymát.

Ízesítem sóval, a cukorral és az őrölt fehér borssal, végül belekeverem a nagyon finomra vágott snidlinget is. Üvegtálra halmozom, villával kicifrázom, és lefedve hűtőszekrényben kifagyasztom. Fehérkenyér-szeletekre kenve a legfinomabb. Körözött, I. Hozzávalók: 15 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 evőkanál finomra metélt vöröshagyma), 1-1 teáskanál mustár és pirospaprika, 1 mokkáskanál só, ízlés szerint őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt köménymag A vajat gőzön felpuhítom és habosra keverem a tejföllel, a megtisztított és finomra vágott zöldhagymával (zöldjével együtt), végül hozzákeverem az áttört túrót is. A fűszerekkel ízesítem, és jól behűtve, zöldpaprikával, piros retekkel teszem az asztalra. Körözött, II. Hozzávalók: 15 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 kis doboz olajos szardínia, 3 evőkanál sör, 1 csokor zöldhagyma (vagy evőkanál reszelt vöröshagyma), 1 gerezd

fokhagyma, 1 teáskanál mustár, só, őrölt fekete bors, cukor ízlés szerint A puha vajat habosra keverem a leszűrt szardínia olajával és a sörrel, majd hozzáadom a villával áttört juhtúrót, a finomra metélt, megtisztított zöldhagymát (zöldjével együtt), a zúzott fokhagymát és a többi fűszert. Beleteszem a szétnyomott szardíniát Együtt keverem tovább addig, amíg egynemű masszát nem kapok. Jól lehűtve kínálom paradicsomszeletekkel, zöldpaprikával, zöldhagymával. Barna kenyérhez illik a legjobban! Majonézes márványsajtkrém Hozzávalók: 15 dkg reszelt márványsajt, 1 dl majonéz, 1 dl tejföl, fél citrom leve, csipetnyi porcukor, só és őrölt fehér bors ízlés szerint A reszelt sajtot simára keverem a tejföllel és a majonézzel, majd az ízesítőket is hozzáadva üveg- vagy műanyag edénybe teszem, szorosan lefedem és jól kifagyasztom. Pirított kenyérszeletekre kenem, vagy megborsozott sárgadinnyéhez kínálom. (A

márványsajt csípős íze jól harmonizál az édeskés dinnyével.) Márványsajtos almakrém Hozzávalók: 2 savanyú alma, 10 dkg reszelt márványsajt, 7 dkg vaj, fél citrom leve, 2 evőkanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só és cukor ízlés szerint A vajat gőzön felolvasztom, és keverőtálba öntöm. Ha már nem forró, de még nem dermedt meg, hozzáteszem a tejfölt, a reszelt sajtot, a tisztított, zúzott fokhagymát, sót, majd habosra keverem a krémet. Az almát megmosom, meghámozom és kicsumázom, ezután lereszelem A citromlevet rácsavarom és azonnal hozzáadom a sajtkrémhez. Együtt keverem néhány percig, és 30 percnyi hűtés után máris tálalom. Friss péksüteményhez a legjobb Padlizsán szendvicskrém Hozzávalók: 1 nagy (vagy 2 kicsi) padlizsán (kb. 60 dkg), 1,5 dl olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 25-30 dkg kemény paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint ecet vagy citromlé, só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors A padlizsánt fa- vagy

műanyag késsel meghámozom és kis kockákra vágom, majd megsózom. Állni hagyom 20 percig Közben a paradicsomot egy pillanatra forrásban levő vízbe teszem és meghámozom, majd kis kockákra vágom. A vöröshagymát tisztítás után felkarikázom. A felhevített olajon sárgára fonnyasztom a vöröshagyma-karikákat, majd bőven megborsozom és fedő alatt üvegesre párolom. Közben a padlizsánkockákat a sós létől leszűröm (vagy tiszta konyharuhára öntve hagyom szikkasztom, hogy keserű levétől megszabaduljon), és rádobom a párolt hagymára. Ezután tovább párolom saját levében, kis lángon, fedő alatt, amíg a padlizsán meg nem puhul. Ekkor hozzákeverem a megtisztított, zúzott fokhagymát, a paradicsomot, ízesítem ecettel, csipetnyi cukorral és most már fedő nélkül addig forralom, amíg zsírjára nem sül. Ezután tálba öntöm és villával összetöröm Ha teljesen kihűlt, a hűtőszekrényben lehűtöm. Kitűnő meleg szendvics is

készíthető vele: a padlizsánkrémmel megkent szendvicseket sajtszeletekkel beborítom és a grillsütőben (vagy az előmelegített forró sütőben) ráolvasztom. Pirítani nem szabad Paradicsomos krémsajt Hozzávalók: 2 doboz (20 dkg) krémsajt, 1 evőkanál tejföl, 5 dkg vaj, 2 evőkanál ketchup (vagy 1 púpozott teáskanál sűrített paradicsom), 1 mokkáskanál currypor, só, cukor, őrölt fekete bors ízlés szerint A puha vajat, a krémsajtot, a tejfölt és a ketchupot habosra keverem, majd ízlés szerint fűszerezem. Lehűtve kínálom édeskés péksüteményhez vagy kalácshoz Pikáns sajtkrém Hozzávalók: 5 dkg reszelt füstölt sajt, 5 dkg reszelt Lajta (vagy ilmici) sajt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál porcukor, só és őrölt fehér bors ízlés szerint Az összes hozzávalót (a vaj kivételével) keverőtálba teszem, majd ráöntöm a felényi

olvasztott (de már nem forró) és a darabos vajat. Habosra keverem, majd lefedve a hűtőszekrényben érlelem fél napig. Bármilyen szendvicskenyérre nagyon finom Melegszendvics-készítéshez is alkalmas. Részeges sajtkrém Hozzávalók: 25 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg vaj, 1-1 kupica cseresznyepálinka és citromlé, 1 mokkáskanál só és őrölt fekete bors, ízlés szerint kevés porcukor A reszelt sajtot és a fűszereket keverőtálba teszem. Ráöntöm a felolvasztott, még forró vajat, a citromlevet és a pálinkát, majd habosra keverem. (Keverőgéppel pillanatok alatt habosra keverhető a krém.) Lehűtöm és pirított kenyérszeletkéket kínálok hozzá Sajtos meggykrém Hozzávalók: 20 dkg meggy (rumos meggy és meggybefőtt is lehet), 20 dkg juhsajt, 10 dkg vaj (vagy margarin), 1 dl sűrű tejföl, 1 mokkáskanál fokhagymapor (vagy fokhagymakrém), 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só A juhsajtot megreszelem, a meggyet kimagozom és

apróra vágom. Habosra keverem a tejfölt, a puha vajat és a reszelt sajtot, majd hozzáteszem a fűszereket és a meggyet. Addig keverem, amíg egynemű masszává nem válik. Pirított kalácsra vagy fehérkenyér-szeletre illik Sonkás-meggyes melegszendvics Hozzávalók: 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 15-20 dkg meggy, 5 dkg reszelt ementáli sajt, 10 dkg juhtúró, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só, 1-2 evőkanál tejföl. A sonkát megdarálom vagy nagyon finomra vágom, és keverőtálba teszem. Hozzáadom a juhtúrót, a megtisztított és zúzott fokhagymát, az őrölt fehér borsot és csipetnyi sót, majd annyi tejföllel keverem össze, hogy kenhető, de ne lágy masszát kapjak. A szendvicskenyereket megkenem a sonkás-túrós krémmel, belenyomkodom a kimagozott és apróra vágott meggyszemeket, majd a reszelt sajttal meghintem. Grillsütőben vagy előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg a

sajtreszelék rá nem olvad a tetejére. Csak addig szabad pirítani, amíg a sajt el nem kezd színesedni! Tejfölös túrókrém Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 2 dl sűrű tejföl, 1 csokor snidling (vagy zöldhagymaszár), ízlés szerint só, őrölt fehér bors, csipetnyi cukor A tehéntúrót áttöröm, majd összekeverem a tejföllel, a nagyon finomra vágott snidlinggel és ízlés szerint fűszerezve, jó hidegen tálalom. Rozskenyér vagy barna kenyér illik hozzá Tormás vajkrém Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 evőkanál frissen reszelt natúr torma, 1 evőkanál ecetes torma (vagy 2 evőkanál natúr torma és ecet, cukor), 2-3 evőkanál sűrű tejföl, késhegynyi őrölt fehér bors, csipetnyi cukor, ízlés szerint só A vaj felét gőzön felpuhítom, majd habosra keverem a maradék hideg vajjal, a tejföllel, a tormával és a fűszerekkel. Üvegtálkába simítom, tetejét villával kicifrázom Lehűtve kínálom sonka mellé vagy sonkás melegszendvics

alapjaként