Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Hegedűs János - Szárnyas húsból készültek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 18 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:276

Feltöltve:2006. augusztus 08.

Méret:230 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Szárnyas húsból készültek Pulykaérmék gorgonzolaszósszal Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg pulykamellfilé (a középső része) só, frissen őrölt bors olaj a sütéshez A gorgonzolaszószhoz: 5 dkg gorgonzola sajt (kék sajt) 1,5 dl tejszín,1,5 dl száraz fehérbor 2 dkg vaj, 1 teáskanál sima tiszt A rizskörethez: 16 dkg rizs (vadrizzsel Keverve) 5 dl tyúkhúsleves, 9 evőkanál vaj, só, frissen őrölt bors Előkészítés: A pulykamellfiléből 12 darab egyforma (kb. 5-6 dkg-os) érmét vágunk és sóval, borssal ízesítjük. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a rizst, jól átpirítjuk és felöntjük forró húslevessel. Felforraljuk, sóval és borssal ízesítjük, majd letakarva kb 18-20 percig pároljuk; közben villával többször fellazítjuk. Elkészítés: A sajtmártáshoz felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, felöntjük fehérborral és tejszínnel; majd egy kisebb habverővel állandó keverés mellett sűrűre

főzzük. Egy serpenyőben Felforrósítjuk az olajat, és a pulykaérmék mindkét oldalát kb. 4 percig sütjük benne; a tűzről levéve fedő alatt egy kicsit még állni hagyjuk, hogy szaftos maradjon a hús. A kék sajtot villával szétnyomkodjuk és a kis lángon lévő mártásba gyors mozdulatokkal belekeverjük, anélkül hogy felforralnánk A kész mártást rögtön tányérokra szedjük, minden tányérra 3-3 pulyka érmét teszünk és mellé halmozzuk a rizst. 4-5 percig forrásban lévő sós vízben blansírozott, hüvelyes zsenge cukorborsóval igazán különleges. Töltött csirke zöldfűszeres rizottóval Hozzávalók 4 személyre: 1 kb. 1,5 kg-os töltenivaló csirke só és bors, 1 nagy fej hagyma 3,54 d1 tyúkhúsleves 1,5 dl fehérbor, 2 evőkanál vaj 15 dkg rizs, friss bazsalikom és turbolya,1 csokor petrezselyem zöldje 5 dkg reszelt parmezán sajt 2 tojás, 2 dl főzőtejszín, 3 dkg vaj és 3 dkg liszt a sűrítéshez fapálcikák vagy konyhai zsineg

Előkészítés: A csirkét kívül-belül jól megmossuk, szárazra itatjuk, sóval és borssal fűszerezzük. A bazsalikomot, a turbolyát és a petrezselymet megmossuk, szárazra itatjuk, és finomra vágjuk; a hagymát megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. 3 evőkanál fehérbort a húsleves felével felforralunk; a hagymát 1 evőkanál vajon üvegesre pirítjuk; hozzáadjuk a rizst és állandó keverés mellett rövid ideig pirítjuk; felöntjük egy kevés boros levessel és pároljuk, míg a levét el nem fõtte ekkor újra meg újra utána öntünk és tovább pároljuk, míg az összes boros levest fel nem használtuk. A zöldfűszereket, a parmezán sajtot és a tojást hozzáadjuk a rizshez; majd sóval és borssal fűszerezzük. Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük; a csirkét megtöltjük a rizottóval és a tölteléket jól belenyomkodjuk, a nyílást fapálcikával vagy konyhai zsineggel bezárjuk. A csirkét bekenjük a maradék vajjal és a

mellével felfelé tűzálló tálba, tesszük. Egy kevés vizet öntve alá a sütőben kb. 75 percig sütjük; közben gyakran locsolgatjuk a maradék borral és húslevessel; ha megsült, kivesszük a tálból és melegen tartjuk; a visszamaradt zsiradékot leszűrjük, a zsírját leszedjük és a főzőtejszínt hozzáadva felforraljuk; a mártást liszttel elkevert vajjal sűrítjük, majd egy kicsit utána ízesítjük A csirkét feldaraboljuk és egy nagy tálon a rizottóval együtt szépen elrendezve tálaljuk. A mártást külön szervírozzuk Tejszínes csirkeleves Hozzávalók 4 személyre: 2 csirke nyaka, szárnya, aprólékja és csontja só, néhány szem egész bors egy jó csipet sáfrány egy csipetnyi currypor, 1 csokor leveszöldség 1 kis fej hagyma, 1,5 liter víz 4 dkg vaj, 10 dkg blansírozott zöldborsó (lehet mélyhűtött is, 10 dkg főtt karotta, 1,5 dl tejszín, 1 teáskanál étkezési keményítő 2 tojássárgája, pirított kengérkockák

levesbetétnek Előkészítés: A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk és kis darabokra vágjuk; a csirkedarabokat megmossuk, nagyobbra daraboljuk és besózzuk; egy nagy fazékban vajat forrósítunk és a csirkedarabok minden oldalát szép barnára pirítjuk benne; hozzáadjuk a leveszöldséget és a hagymát, rövid ideig vele együtt pirítjuk; majd felöntjük vízzel, végül beletesszük az egész borsot, a sáfrányt és a curryport is, és egészen kis lángon, fedő alatt kb. 1,5 órán át főzzük. Közben szűrőkanállal többször lehabozzuk; s ha szükséges, még öntünk hozzá vizet. (A kész levesnek kb 1 liternyinek kell lennie) Elkészítés: A húslevest szitán átszűrjük, majd a zsírját leszedjük; újra felforraljuk; szükség szerint megsózzuk, majd beletesszük a főtt karottát és a borsót; a tojássárgáját a tejszínnel és az étkezési keményítővel összekeverjük és besűrítjük vele a tűzről levett levest. Előmelegített

tányérokban, pirított kenyérkockákkal tálaljuk. Almás csirkeleves Csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), 2 db közepes nagyságú borízű alma, fél tubus zöldségkrém, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál rizsliszt, késhegynyi őrölt fahéj, ízlés szerint só, törött fehér bors, csipetnyi cukor. A csirkeaprólékot megmosom és feldarabolom, majd a zöldségkrémmel együtt kuktába teszem. Ráöntök egy liter vizet, és a kukta jelzésétől számított 20 percig főzöm Közben az almát megmosom, meghámozom, kicsumázom és szeletekre vagdalom, majd 3 deci vízben kevés cukorral és csöpp sóval 5 percig forralom, végül a rizsliszttel simára kevert tejföllel behabarom. Jól kiforralom, és fahéjjal ízesítem, majd a csirkeleveshez öntöm Az egészet összeforralom. Elkészítési ideje: 35 perc Rántott csirke Hozzávalók: 1-1,2 kg-os csirke, 2 tojás, 10-15 dkg zsemlemorzsa; 10-15 dkg liszt, ízlés szerint só, a sütéshez olaj vagy zsír A

csirkét gondosan megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, tetszés szerinti darabokra feldaraboljuk, besózzuk, és rövid ideig állni hagyjuk. A panírozáshoz először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. A bepanírozott csirkedarabokat nem túl forró zsiradékban szép világosra sütjük, majd papírtörlőre szedve a felesleges zsiradékot leitatjuk róluk. Burgonyapürével vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk Sült kacsa Hozzávalók: I,5 kg pecsenyekacsa, l.-2 alma, I szál rozmaring, ízlés szerint só, szárnyasfűszerkeverék, őrölt majoránna A kacsát gondosan megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és lecsöpögtetjük. A kacsa külső felületét és hasüregét besózzuk, megszórjuk a különböző fűszerekkel, a hasüregbe helyezzük a megmosott almát, a rozmaringszálat, és kb. 1-I,5 órát állni hagyjuk Ezután a kacsát vízbe áztatott római tálba helyezzük, és hideg sütőbe téve, közepes hőmérsékleten

megsütjük. Sütés közben a kisült zsírral locsolgassuk meg. Ha a zsírt soknak találjuk, óvatosan vegyünk ki belőle. A kacsát kétszer-háromszor fordítsuk meg, hagy egyenletesen süljön Ha a húst elég puhának találjuk, a római tál fedelét levesszük, és a kacsát készre sütjük. A kacsát 15-20 perces pihentetés után tetszés szerint daraboljuk. Forrón, sült burgonyával, burgonyapürével tálaljuk. Csirkepörkölt Hozzávalók: 1-1,5 kg-os csirke, 5 dkg zsír vagy olaj, 1-2 zöldpaprika, 1-2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, ízlés szerint só, pirospaprika P~~° A megtisztított, megmosott csirkét a szokásos módon feldaraboljuk. A combot és a mellehúsát érdemes kettévágni, mert a kisebb darabok a szaftban ízletesebbek lesznek. A zsiradékon a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, a tűzro"1 levesszük, és megszórjuk pirospaprikával. A feldarabolt csirkehúst hozzáadjuk, jól átkeverjük, azaz

pörköljük, megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, felöntjük 1-1,5 dl vízzel, és fedővel lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. A főzés végén a paradicsomot és a paprikát vegyük ki a szaftból. A pörköltet galuskával, forrón tálaljuk. A pörkölt Változata a tejfölös paprikás csirke A következőképpen készül: A készre főtt pörkölthöz hozzáadunk 1,5-2 dl tejfölt, óvatosan rázogatva összekeverjük, és felforraljuk. Ha a szaftot nem találjuk elég sörűnek, akkor a tejfölbe keverjünk egy kis kanál lisztet, és ágy öntsük a pörkölthöz. Hagymás csirkecomb Hozzávalók: 4 db szép csirkecomb, 3 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, kevés liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, só és törött fekete bors ízlés szerint Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, egyet megreszelünk vagy fokhagymaprésen átnyomunk, a másik

kettőt karikákra vágjuk. A reszelt hagymát összekeverjük a finomra aprított petrezselyemmel, az olajjal, a citromlével, a borssal és a sóval, majd a forgóknál kettévágott és bőrétől megfosztott combdarabokat a hagymás krémmel vastagon bekenjük. Legalább 2 órán keresztül, letakarva érleljük a hűtőszekrényben. Akár előző nap is be lehet pácolni. Az étel készítése előtt a húsdarabokat amúgy "maszatosan" lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, majd a 170 fokos olajban szép pirosra megsütjük (8-10 perc). A hagymakarikákat ugyancsak belisztezzük, és az olajban ropogósra sütjük, majd leszűrve rátesszük a megsült combdarabokra. Salátával és burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk Hidegen is nagyon finom, akkor hagymakarikák nélkül, majonézes mártással kínáljuk. Kissé bonyolultan készíthető, de különleges étel. Pácolt csirkecomb Hegedűs módra Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 1 dl

száraz fehérbor, 15 dkg gomba, 2 evőkanál mazsola, 4 szál zöldhagyma szárával együtt, fél dl tejszín, 2 db egész tojás, 3-4 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 teáskanál olaj Elkészítése: A csirkecombokat kicsontozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A gombát tisztítás után felszeleteljük, és az olajon sóval, borssal, valamint a vágott petrezselyemmel fedő alatt, saját levében puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ha kihűlt, belekeverjük a leszárazott és megmosott mazsolát, a megtisztított és vékony karikákra vágott hagymát. Ráöntünk fél dl bort meg a tejszínt, és belekeverjük a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a húscsíkokat, és egy órán keresztül hagyjuk állni. Időnként átkeverjük A mártásból kivesszük a húscsíkokat és félretesszük. A visszamaradt mártáshoz hozzáadjuk a felvert, nyers tojásokat, a maradék bort

és annyi lisztet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Akkor megfelelően sűrű, ha a darabos anyagok, mint pl. a gomba, nem válnak ki belőle A húscsíkokat először lisztben, majd a tésztában megmártjuk és a 170 fokra felforrósított olajban szép piros-ropogósra megsütjük (810 perc). A fölösleges olajat lecsöpögtetve, rokforttal ízesített fejes salátával és burgonyával tálaljuk. Kissé hosszadalmasan készíthető, de igen finom Sajttal töltött csirkecomb Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 15 dkg reszelt rokfort, 2 db egész tojás, 1 evőkanál tejföl + 2 dl tejföl, 1 dkg vaj só és törött fekete bors ízlés szerint, 1 mokkáskanál currypor, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz Elkészítése: A csirkecombokat kicsontozzuk és jól megsózzuk. A reszelt sajt egyharmadát összekeverjük 1 tojássárgájával, 1 evőkanál tejföllel, sóval, a borssal és a curryvel. A combok egyik felére rákenjük a masszát, majd a kenetlen felét ráhajtva

a négy combból négy "táskát" kapunk. A "táskákat" hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük, és lisztben, a maradék habosra felvert tojásban, valamint a zsemlemorzsában megforgatjuk. 170 fokra felhevített olajba tesszük, és szép pirosra megsütjük (8-10 perc). Közben a megmaradt reszelt sajtot, a tejfölt, sót és borsot összekeverjük, és a megsült, lecsöpögtetett húsra kenjük. Előmelegített, forró sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad. Nem szabad sötétre sütni! Párolt vajas zöldséggel tálaljuk. Nagyon finom, ám kissé munkaigényes Csirkecomb Hegedûs módra Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 2 evőkanál mazsola, 5 dkg reszelt rokfort, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál konyak, 1 tojássárga, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál tejföl ízlés szerint só, a bundázáshoz 2 tojás, liszt és zsemlemorzsa Elkészítése: A csirkecombokat éles kiskés segítségével úgy

csontozzuk ki, hogy a comb bőre ne sérüljön meg. A húst megsózzuk és félretesszük A mazsolát leszárazzuk, megmossuk, leszűrjük. A tojássárgát összekeverjük a tejföllel, a fehér borssal, a konyakkal, a megtisztított és összezúzott fokhagymával. Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot, a zsemlemorzsát és a mazsolát is. A húslapra, a csontok helyére kenjük a tölteléket, és a két szélét egymásra borítjuk. Hústűvel összetűzzük, majd lisztbe, megsózott, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatva 170 fokos olajban szép piros-ropogósra megsütjük (8-10 perc). Lecsöpögtetjük a fölösleges olajat, és tejfölös uborkasalátával, vegyes körettel tálaljuk. Egyszerűen készíthető. Aszaltszilvás csirkemell Hozzávalók: 2 szép csirkemell, 20 szem vörösborban főtt aszalt szilva, 1 db tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula), ízlés szerint só és törött

fehér bors Elkészítése: A csirkemelleket úgy csontozzuk ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjunk. A fél csirkemelleket húskalapáccsal kissé kiverjük. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne szakadjon el, hogy tölthető legyen. Az aszalt szilvát lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a mag helyére darált sós mogyorót teszünk. Az éles, hegyes késsel felszúrt csirkemell darabba 5 szem töltött szilvát teszünk, majd a nyílást hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. A tojást habosra verjük, és a szegfűszeggel, a borssal megfűszerezzük. 1 dl vörösboros szilvalevet hozzáöntünk, és annyi liszttel keverjük össze, hogy a szokásos palacsintatészta sűrűségű masszát kapjuk belőle. A megtöltött húsdarabokat megsózzuk, ezután lisztbe és a tésztába mártva 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép pirosasbarnára megsütjük. A lecsöpögtetett szilvás csirkemellet párolt rizzsel tálaljuk. Kissé munkaigényes, de igazi

különlegesség Kókuszos csirkemell Hozzávalók: 2 szép csirkemell, 2 db egész tojás, 10 dkg kókuszreszelék, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só, kevés liszt Elkészítése: A csirkemelleket kicsontozzuk, a bőrt lehúzzuk (a csontból és a bőrből levest készíthetünk), majd a tömör húsdarabokat hosszában felszeleteljük. A csirkemell-szeleteket megsózzuk, megborsozzuk és pár percig állni hagyjuk. Közben a tojásokat felverjük, a gyömbérrel, borssal és sóval ízesítjük. A kókuszreszeléket összekeverjük a zsemlemorzsával A húsdarabok mindkét oldalát megmártjuk a lisztben. Ezután beleforgatjuk a fűszeres tojásba, majd a kókuszos morzsában meghempergetjük. Ismét a tojásba, és újra a kókuszos morzsába forgatva, 170 fokos olajban világossárgára megsütjük (4-5 perc). Vigyázat! Gyorsan sül! Az olajból kivéve lecsöpögtetjük, és mazsolás-gyömbéres

rizzsel tálaljuk. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ám különleges étel. Sörös csirke Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 2 dl világos sör, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál burgonyapehely, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, őrölt fekete bors ízlés szerint, só ízlés szerint, kevés liszt Elkészítése: A csirkét darabjaira vágjuk és megsózzuk. Ezután bedörzsöljük tisztított, zúzott fokhagymával. 15 percig hagyjuk állni Lisztbe mártjuk és a 170 fokra felforrósított olajba téve, szép pirosra megsütjük (5-10 perc). Az olajból kivéve leszűrjük Serpenyőbe öntünk 2 evőkanál olajat, ráöntjük a sört, beleszórjuk a fűszereket és beletesszük a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát. Jól összeforraljuk, majd belekeverjük a burgonyapelyhet, és a mártást jó sűrűre főzzük. Ezután beletesszük a megsült húsdarabokat, és még egyszer felforraljuk. Bármilyen köret

jó hozzá, de a legfinomabb vegyes, párolt zöldséggel Egyszerűen készíthető, különleges ízű, nem drága étel. Hegedűs húsfalat Hozzávalók: 25 dkg maceszliszt vagy pászkagombóc dara, 25 dkg kicsontozott csirkemell, 3 dl tej, 3 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, kevés liszt Elkészítése: A tojásokat habosra verjük, hozzáöntjük a tejet, a fűszereket, a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát, valamint a szétzúzott fokhagymát, és belekeverjük a maceszlisztet. 20 percnyi pihentetés után hozzáadjuk a közben ledarált csirkemellet Jól összedolgozzuk, majd a húsos masszából apró rudacskákat formázunk. Lisztben megforgatjuk és 170 fokra felforrósított olajba téve szép pirosra megsütjük (8-10 perc). Sör vagy bor mellé kitűnő. Nagyon egyszerűen készíthető Illatos csirkeragu

Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, fél kg gesztenye, 6-7 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál konyak, 1 fej lilahagyma, 1 kis gyömbér, 1 evőkanál cukor, 3-4 evőkanál olívaolaj. Elkészítése: A felkozkázott csirkehúst egy tálkába tesszük, meglocsoljuk szójaszósszal és konyakkal. Pihentetjük addig, amíg a többi anyagot előkészítjük A gyömbért hámozzuk meg és szeleteljük vékony metéltre, a hagymát vékonyan karikázzuk fel, és a megfőtt, megtisztított gesztenyét aprítsuk fel. Hevítsük fel az olajat, tegyük bele a hagymát, a gyömbért és a húst a páclével együtt. Kevergessük, amíg a hús megpuhul Akkor szórjuk meg cukorral, tegyük bele a gesztenyét, és öntsünk rá kb. Fél liter vizet Tegyünk fedőt az edényre, és gyenge tűzön pároljuk kb. Háromnegyed óráig A ragut főtt rizságyon tálaljuk, hagymával, almaszeletekkel díszítjük. Makói csirkemell Hozzávalók: 2 csirkemell, 3 dl tej, 1 nagy fej vöröshagyma , 2 db

egész tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz 4 adag, hagymával ízesített tartármártás Elkészítése: A csirkemelleket kicsontozzuk és a tömör húsdarabokat vékony szeletekre vágjuk. Sós, zúzott fokhagymával ízesített tejben legalább 2 órán keresztül érleljük Közben a tojásokat felverjük, belekeverjük a megtisztított és lereszelt vöröshagymát. A fűszerekkel és a sóval ízesítjük. A tejből kivett csirkemelleket amúgy nedvesen lisztbe mártjuk, ezután beletesszük a hagymás tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Ezután ismét a tojásba, és újra a morzsába forgatjuk, 170 fokra felforrósított olajba tesszük, és 6-8 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A duplán, hagymás tojásban bundázott hús olyan lesz, mintha rántottában sült volna. A megmaradt tojást kevés fokhagymás tejjel és egy-két evőkanál liszttel

összekeverjük, majd négy, nagyon vékony palacsintát sütünk a masszából. Az ételt úgy tálaljuk, hogy egy-egy palacsintára ráhalmozzuk a megsült hússzeleteket, és a jéghideg hagymás mártást külön csészében tesszük mellé. Kissé hosszadalmasan készíthető, de nagyon finom. Almás csirkevagdalt Hozzávalók: 2 csirkemell (40-50 dkg), 1 dl tejszín, 1 nagy, savanykás alma, 2 tojássárga, 10 dkg ementáli sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, ízlés szerint őrölt fehér bors, kevés zsemlemorzsa Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lehúzzuk (a csontokból és a bőrből kitűnő levest főzhetünk). A húst ledaráljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejszínt, a reszelt vöröshagymát, a sót és a borsot. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kissé kicsavarjuk, úgy adjuk hozzá a keverékhez A masszát addig gyúrjuk, amíg az összes

folyadékot felveszi, majd apránként az alma levét is hozzáöntjük. Vizes kézzel kis pogácsákat formálunk belőle, ezeket zsemlemorzsában meghempergetjük, és a 170 fokosra felforrósított olajba beletéve 4-6 perc alatt megsütjük. A fölösleges olajat leitatjuk a megsült húsról, majd tűzálló tálra vagy kis tepsire tesszük. A reszelt sajtot rászórjuk, és az előmelegített forró sütőben annyi ideig pirítjuk, amíg a sajt egybefüggő réteget nem képez a tetején. Egyszerűen készíthető, könnyű húsétel Budai sült csirke Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 1 dl konyak, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 2 db egész tojás, 5-6 evőkanál kukoricaliszt, 1 dl sűrű majonéz Elkészítése: A megmosott, leszárított csirkét 8 darabra vágjuk, és megsózzuk. A konyakba belekeverjük a sót és a cukrot, valamint a megtisztított és szétzúzott fokhagymát. A csirkedarabokat egyenként megmártjuk a fűszeres-konyakos lében,

ezután mély tálban egymásra rakjuk a húsokat. Legalább 2 órán keresztül hagyjuk állni, a tálba visszacsurgó levet időnként ráöntjük. A húsdarabokat még nedvesen megforgatjuk a kukoricalisztben, majd a felvert tojásba és ismét kukoricalisztbe mártjuk, amit jól rá is nyomkodunk. 170 fokra felforrósított olajban nagyságtól függően 6-10 perc alatt szép sárgásbarnára megsütjük. Míg a csirkedarabok sülnek, a visszamaradt konyakos-fűszeres levet belekeverjük a majonézbe, és a már megsült, még forró húsdarabokat meglocsoljuk vele. Szalmaburgonya és saláta illik hozzá. Kissé munkaigényes, de ünnepi étel, és nem nagyon drága Csirkemájas burgonyapogácsa Hozzávalók: 40 dkg nyers burgonya, 25 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 2 db egész tojás, késhegynyi sütőpor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tej, 1 db zsemle (vagy 1 szelet kenyér), ízlés szerint só és törött bors, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál piros

fűszerpaprika, kevés zsemlemorzsa Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk és az almareszelő durva fokán nyersen lereszeljük. A májat néhány percre forrásban lévő sós vízbe tesszük, majd ha megfehéredett, leszűrjük és ledaráljuk. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a tejjel leöntjük Pár percnyi áztatás után szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a nyers burgonyát, az összes fűszert és a ledarált májat. Ráöntjük a nyers, felvert tojásokat, és addig gyúrjuk, amíg az összes folyadékot felveszi. Nedves kézzel kis pogácsákat formálunk a masszából, és zsemlemorzsában megmártjuk. Jól rá is nyomkodjuk a morzsát. Forró olajban 6-8 perc alatt pirosra sütjük Lecsurgatjuk róla a fölösleges olajat, és bármilyen körettel, salátával tálalhatjuk. Kissé munkaigényes, de nagyon finom. Csirke tojásban Hozzávalók: 2 db kicsi csibe (összesen 1 kg-nyi), 3 db egész tojás, teáskanálnyi liszt, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete

bors, 1 teáskanál só Elkészítése: A csirkéket megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és kettőbe vágjuk, így összesen 4 darabot kapunk. Megsózzuk A tojást habosra verjük, belekeverjük a sót és a borsot. A csirkedarabokat egyenként megmártjuk a borsos tojásban, majd 170 fokra felhevített olajba téve, 8-10 perc alatt szép aranysárgára megsütjük. A megsült húst melegen tartjuk 2 evőkanálnyi olajat beleöntünk egy nagy serpenyőbe, felforrósítjuk, majd jó egy deci vizet hozzátöltünk és felforraljuk. A maradék borsos tojást vékony sugárban beleöntjük A liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk. Folytonosan kevergetve a mártást jól kiforraljuk, végül a tálra rakott sült csirkehúsra ráöntjük. Vajas galuska vagy főtt csuszatészta illik hozzá Kissé hosszadalmas a készítése, de megéri a fáradságot. Süni Hozzávalók: 4 kicsi csirkemell, 10 dkg tisztított, fehér mandula, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 2

evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, só és törött fehér bors ízlés szerint, 2 db egész tojás, 1 mokkáskanál mandulaaroma Elkészítése: A kicsontozott és bőrétől megfosztott csirkemelleket egyenként 2 darabra vágjuk és megsózzuk. (Így összesen 8 húsdarab lesz) A mandula felét durvára daráljuk és a zsemlemorzsához keverjük, a másik felét szálkásra vágjuk. A tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk a tisztított, zúzott fokhagymát, a mandulaaromát, kevés sót és a fehér borsot. A húsdarabokat először lisztben, majd a fűszeres tojásban megforgatjuk, utána a mandulás morzsában meghempergetjük, ezután újból a tojásba mártjuk, végül a mandulacsíkokban megforgatjuk. A szálas mandulát kicsit rá is nyomkodjuk, majd 170 fokra felhevített olajban 6-8 perc alatt szép pirosasbarnára megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük róla, és párolt vajas zöldséggel tálaljuk. Kissé munkaigényes, ám nagyon finom Királyok

csirkecombja Hozzávalók: 4 szép, nagy csirkecomb, 10 dkg főtt füstölt tarja vagy, 10 dkg főtt füstölt sonka, 1 közepes nagyságú csemege uborka, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 2 db egész tojás, 1-2 evőkanál tejföl ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz Elkészítése: A csirkecombokat a forgóknál bevágjuk, de nem vágjuk el! A főtt sonkát és az uborkát vagy nagy lyukú darálón ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a reszelt tormát, a tejfölt, a sót és a törött borsot. A combokon lévő bőrt ujjunkkal fellazítjuk, hogy a tölteléket a bőr alá betölthessük, majd a comb húsos részét sóval, borssal bedörzsöljük. A megtöltött húst lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, ezután a 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép aranybarnára megsütjük. Vajas, párolt karfiol vagy kelbimbó és majonézes mártás a hozzáillő köret, vagy

párolt rizs és ecetes savanyúság illik mellé. Kissé munkaigényes, de nagyon finom Lucullusi csirkeszárny Hozzávalók: 8 szép nagy csirkeszárny, 10 dkg gomba, 10 dkg főtt füstölt sonka, 10-12 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, másfél dl világos sör, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só, 1 csokor petrezselyem-zöld, 1 db egész tojás Elkészítése: A csirkeszárnyakat kettévágjuk, a szárnyvégeket levágjuk, és leveshez később felhasználjuk. A húsdarabokat megsózzuk és 15 percre félretesszük A gombát megtisztítjuk, és a sonkával, valamint a megmosott petrezselyemzölddel együtt ledaráljuk, vagy nagyon apróra daraboljuk. A tojást gyengén felverjük, hozzáöntjük a sört, megsózzuk, megborsozzuk, és belekeverjük a megtisztított és szétzúzott fokhagymát. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatészta massza legyen belőle. A szárnyakat először lisztben, majd a tésztában megforgatjuk, és a 170

fokos olajba téve 6-8 perc alatt szép pirosra megsütjük. Salátával és párolt rizzsel vagy rizibizivel tálaljuk Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető Hozzávalók: Gesztenyés csirkemájkrokett, 30 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 25 dkg gesztenyemassza (a gesztenye mirelit is lehet, az sem baj, ha édes), 10 dkg jó húsos császárszalonna, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só, ízlés szerint törött fekete bors, 2 db egész tojás, kevés liszt Elkészítése: A csirkemájat annyi sós, forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi, majd fehéredésig főzzük. Leszűrve hagyjuk kihűlni Ezután a császárhússal együtt ledaráljuk, és mély tálba rakjuk. Ráöntjük a felvert tojásokat, hozzáadjuk a felengedett gesztenyemasszát, megsózzuk, megborsozzuk, és a szerecsendió-virággal megfűszerezzük. Az egészet alaposan összegyúrjuk-összedolgozzuk. Nedves kézzel kis rudakat formázunk belőle, lisztben

megforgatjuk, és azonnal beletesszük a forró olajba. 4-5 perc alatt szépen megsütjük, lecsöpögtetjük és rögtön tálaljuk. Nagyon jó mellé a fokhagymával ízesített tartármártás és a paradicsomsaláta. Egyszerűen és gyorsan készíthető ínyencfalat Pulykamell rolád mandulás körtével Hozzávalók 4 személyre: 4 vékony szelet pulykamellfilé, ételízesítő, 1 mogyorónyi friss gyömbér, 4 kelkáposztalevél, 4 db közepes körte, 1 ek. Citromlé, 4 szelet sonka, 4 szelet sajt, 5 dkg margarin, 5 dkg szeletelt, pirított mandula, 3 ek. Méz, 1 ek Étkezési keményítő, 1 dl félédes fehérbor. Elkészítése: A pulykamellfiléket fólia alatt húsverő kalapács segítségével megütögetjük. A hússzeleteket megszórjuk ételízesítővel, és friss gyömbért reszelünk rá. A kelkáposztaleveleket forró vízben két-három percig főzzük A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, a húsát gerezdekre vágjuk, és megcsepegtetjük

citromlével. Mindegyik szelet húsra egy-egy kelkáposztalevelet, sonka- ill. Sajtszeletet fektetünk, majd feltekerjük, és fogvájóval összetűzzük. A margarint felforrósítjuk, a hústekercseket körbe sütjük benne Kevés vízzel (esetleg húslével) felöntjük, és készre pároljuk. A kész roládokat félretesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a körteszeleteket és a pirított mandulát, meglocsoljuk a mézzel, és pár percig együtt pároljuk. A keményítővel elkeverjük a bort, ráöntjük a mandulás körtére, és készre forraljuk. Tálaláskor a pulykaroládokat a párolt körtével, a boros szósszal és burgonyapürével körítve adjuk az asztalra. Gesztenyés pulykamell Hozzávalók: 40 dkg kicsontozott pulykamell, 2 db egész tojás, 15 dkg gesztenyemassza (a gesztenyemassza édes is lehet), 3-4 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál mustár Elkészítése: A pulykamellet

vékony szeletekre vágjuk, húskalapáccsal kissé kiveregetjük és megsózzuk. 15 percre félretesszük A tojásokat habosra verjük és belekeverjük a gesztenyemasszát. Annyi sót teszünk bele, hogy megkóstolva erősen sósnak érezzük Ezután a borssal és a mustárral megfűszerezzük, majd annyi lisztet keverünk bele, hogy a massza tejföl sűrűségű legyen. A pulykamell-szeleteket először lisztben megmártjuk, ezután a tésztában megforgatva 180 fokra felhevített olajba tesszük, és 6-8 perc alatt szép aranybarnára megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük vagy papírtörülközővel leitatjuk róla és pikáns befőttel, kompóttal, valamint burgonyapürével vagy párolt, petrezselymes rizzsel tálaljuk Egyszerűen és gyorsan készíthető. Mandulás csirke kínai módra Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 5 dkg tisztított fehér mandula, kis doboz ananászbefőtt, 10 dkg rizsliszt, 1 dl édes fehérbor, 2 tojásfehérje, 1 teáskanál

cukor, csipetnyi törött fehér bors ízlés szerint Elkészítése: A tojásfehérjét kicsit felverjük (nem kell kemény habbá verni) és belekeverjük a cukrot, a rizslisztet, a bort, a sót és a borsot. A kis darabokra vágott csirkét a pácba belemártva egy órán keresztül érleljük. Közben a tisztított mandulát forgácsokra aprítjuk A pácolt, "bundás" csirkedarabokat megforgatjuk a mandulában, és a 170 fokra felhevített olajban 6-7 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A lecsöpögtetett húsdarabokat meleg tálra tesszük, körérakjuk a levétől leszűrt ananászbefőttet, és mandulával ízesített párolt rizzsel tálaljuk. Nagyon egyszerűen készíthető, különleges étel Pácolt currys csirke Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, fél dl olaj, 2 evőkanál bor- vagy gyümölcsecet, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 teáskanál só és currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: A megtisztított csirkét kis darabokra vágjuk. Az olajban elkeverjük az ecetet, a megmosott és finomra aprított petrezselyemzöldet, a sót, a borsot és a curryport. A húsokat egyenként megmártjuk a pácban, majd egy mély tálban egymásra rakjuk. Néhány órán keresztül hagyjuk pácolódni, de akár egy nappal előbb is érlelhetjük. Sütés előtt a pácléből kivéve, még nedvesen annyi lisztbe forgatjuk, amennyit felvesz, és azonnal beletesszük a 170 fokra felhevített olajba. 7-8 percig sütjük, míg szép ropogós-piros lesz A fölösleges olajat lecsöpögtetjük róla, és burgonyapürét meg salátát kínálunk hozzá. Nagyon egyszerűen készíthető, finom étel. Mogyorós csirkeszárny Hozzávalók: 8 csirkeszárny, 10 dkg darált mogyoró, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 2 tojás, 1 csapott teáskanál só csapott mokkáskanál törött fehér bors, 3 evőkanál liszt Elkészítése: A csirke szárnyakról a szárnyvégeket levágjuk

(ezeket levesbe belefőzhetjük), a visszamaradó húsos részeket megsózzuk. A tojásokat habosra fölverjük, a megmaradt sót és a borsot hozzáadjuk. A reszelt sajtot és a mogyorót külön kis tálban összekeverjük A húsdarabokat először a lisztbe forgatjuk, majd a tojásban megmártjuk, és a sajtos mogyoróba hempergetjük. Ezután ismét tojásba mártjuk és a mogyoróba forgatjuk A mártogatást addig ismételjük, amíg a tojás és a mogyoró el nem fogy. 180 fokra fölhevített olajban 5-7 perc alatt szép pirosra-ropogósra sütjük a szárnyakat. Egyszerre csak keveset tegyünk a frituba, nehogy összeragadjanak. A húsdarabokat lecsöpögtetjük, esetleg papírtörlővel leitatjuk róluk a fölösleges olajat, majd meleg tálra tesszük, és tetszés szerint burgonyapürével vagy párolt vajas zöldséggel tálaljuk. Egyszerűen készíthető, igazán finom ételkülönlegesség Libamáj ínyenceknek Hozzávalók: 40 dkg pecsenyelibamáj, fél liter tej, 10 dkg

nagyon finomra darált dióbél vagy tisztított mandula 2 db egész tojás, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál majoránna, 1 gerezd fokhagyma, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz Elkészítése: A libamájakat szétszedjük, a nagyobb darabokat szeletekre vágjuk, és a tejbe tesszük. Legalább 2 órán keresztül hagyjuk a tejben Közben a tojásokat habosra verjük, belekeverjük a paradicsompürét, a zúzott, tisztított fokhagymát, a törött borsot és a majoránnát. A libamájat kivesszük a tejből, kicsit letörülgetjük, majd lisztbe mártjuk Ezután beleforgatjuk a fűszeres tojásba, és a darált dióban meghempergetjük. Ismét a tojásba, majd újra a zsemlemorzsába mártva 1-2 percig sütjük a 160 fokos olajban. Az olajból kivéve lecsöpögtetjük, és a maradék diót rászórjuk. Rizibizivel és tejfölös uborkasalátával tálaljuk Drága, de egyszerűen készíthető és igen finom, ínyenceknek való

étel. Csirkecomb gombában Hozzávalók: 4 szép csirkecomb, 1 zacskó gombalevespor, 8-10 dkg finomliszt, 1 db egész tojás, 1,5-2 dl tej, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors Elkészítése: A csirkecombokat a forgóknál kettévágjuk, és mindkét oldalát megsózzuk. A tojást a tejjel habosra verjük, hozzáadjuk a gombalevesport, a megmosott és finomra vágott petrezselyemzöldet, valamint a törött borsot. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta-massza legyen belőle. A csirkecombokat először lisztbe mártjuk, majd a tésztában megforgatjuk és azonnal belerakjuk a 170 fokra felforrósított olajba. 8-10 perc alatt szép pirosra sütjük. A megmaradt gombás tésztából (kevés vízzel vagy szódavízzel felhígítva), vékony palacsintákat sütünk. Az ételt úgy tálaljuk, hogy két megsült combdarabot egy vékony palacsintára fektetünk, kevés petrezselyemzölddel meghintjük, és sült burgonyával kínáljuk.

Bármilyen friss zöldségsaláta illik hozzá Egyszerűen és gyorsan készíthető. Kakashúskrokett Hozzávalók: 40 dkg levesben főtt, kicsontozott kakashús, 2 db egész tojás, 5 dkg vaj, 4 dl tej, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés liszt Elkészítése: A vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, és habzásig hevítjük. Ráöntjük a megmelegített tejet, és simára keverve, jó sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a felvert, nyers tojásokat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát és az összes fűszert. A kakashúst a húsdarálón kétszer is ledaráljuk, és hozzákeverjük a masszához. Alaposan összedolgozzuk, és ha kihűlt, betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Ezután nedves kézzel kis rudakat

formálunk belőle, lisztben megmártjuk és a 180 fokra felmelegített olajba téve 4-6 perc alatt szép pirosra megsütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük róla, és tetszés szerinti körettel tálaljuk Bármilyen főtt húst megsüthetünk ezzel a módszerrel. Kissé munkaigényes, de nagyon jó Töltött libacomb Hozzávalók: 4 libacomb, 15 dkg darált libamell, ˝ kg gesztenye, só, bors, szerecsendió, 2 tojás, ételízesítő, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld. Elkészítése: A gesztenyét megmossuk, a héját bevagdossuk, és vízben megfőzzük. Miután leszűrtük, megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. A gesztenyét darált hússal, tojással jól összedolgozzuk, közben sóval, borssal, szerecsendióval és petrezselyemzölddel fűszerezzük. A megtisztított, megmosott libacombok bőrét a kezünkkel fellazítjuk, és a tölteléket a bőr alá töltjük. A combokat jénaiba vagy tepsibe rakjuk, kevés ételízesítős vizet öntünk alá,

fóliával letakarjuk, és sütőbe megpároljuk. Amikor a hús puhulni kezd, levesszük a fóliát, és pirosra sütjük a combokat. Vajon párolt vegyes zöldségekkel és sült almával tálaljuk Pulykamell rolád Hozzávalók: 4 szép szelet pulykamellfilé, 15 dkg gesztenyemassza, 15 dkg pulykaszív és máj, olaj, 1 csapott evőkanál reszelt hagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 1 tojás, só, bors, szerecsendió, fél liter leveslé. Elkészítése: A pulykaszívet, májat ledaráljuk vagy nagyon apróra összevágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a szívet meg a májat, és forró olajon kevergetve megpirítjuk. a kiolvasztott gesztenyemasszához hozzákeverjük a kifacsart zsemlét, a langyosra hűlt hagymás belsőséget, a tojást, és jól összegyúrjuk, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A mellszeleteket ezzel a masszával megtöltjük, feltekerjük és hústűvel megtűzzük. A roládokat lábasba rakjuk, ráöntjük a leveslét,

és fedő alatt megpároljuk. Párolt gyümölcsökkel tálaljuk Sült pulykacomb marssalával. Hozzávalók: 2 db 75 dkg-os pulykacomb, 1 dl marsala (vörös likőrbor,) 1 dkg szarvasgomba, 2 dl tejszín, 2 kávéskanál kukoricaliszt, 1 dkg vaj, só, őrölt bors. Elkészítése: Vagdossuk be a pulykacomb bőrét, és tűzdeljük meg a gombával. Készítsünk páclét a borból és a gomba konzerv levéből. Áztassuk 3 órán át a combokat, időnként forgassuk meg, majd vegyük ki, csöpögtessük le. Tegyük a combokat egy vajjal jól megkent alufóliára, ízesítsük sóval, borssal, majd csomagoljuk be. Állítsuk a sütőt 6-os fokozatra, és süsük egy órán át. Ha már félig megsült, fordítsuk meg Egy kis lábasban keverjük össze a páclét a tejszínnel és adjuk hozzá a kukoricalisztet. Lassú tűzön kevergetve sűrűsítsük be kétharmadára, majd sóval, borssal ízesítjük. Tálaljuk alufóliában, s locsoljunk rá a szószból Köretként adhatunk

hozzá vajban párolt gombát és zellerkrémet. Gesztenyés kacsasült Hozzávalók: 1 fiatal kacsa, fél kg szelídgesztenye, 1fej hagyma, 3dkg vaj, 25 cl felfőzött leveskocka, tárkony, turbolyalevél, kakukkfű, majoránna, só, bors. Elkészítés: Szedjük le a gesztenye héját. Dobjuk forrásban lévő vízbe 3 perc múlva szedjük ki, csöpögtessük le, és hámozzuk le a második héját. Pirítsuk meg vajon a vékonyra vágott hagymát. Ha már üveges, húzzuk félre, adjuk hozzá a gesztenyét, az apróra vágott fűszereket és egy kevés sót, borsot. Öntsük a felfőzött leves-kockalébe, főzzük 10 percig, majd hagyjuk kihűlni. Töltsük meg a kacsát a gesztenyével, majd varrjuk össze Kívülről szórjuk meg sóval, borssal. Szúrjuk nyársra, és grillsütőben, 175 °C-on süssük egy óra hosszat Ananászos csirkemell Hozzávalók:1 közepes nagyságú csirkemell, ź kg-os ananász konzerv, 2 dkg vaj, só, gyömbérpor. Elkészítése: A csirkemellet

lebőrözzük, és két darabra vágjuk, a közepén levő nagy szegycsontot kiemeljük. Az ananászból néhány darabot laskára vágunk, és a húst megtűzdeljük vele. A mell külsejét sóval gyömbérrel meg vajjal bedörzsöljük, és tűzálló tálra egymásmellé fektetjük. A tálat lefedve a forró sütőbe toljuk, és a húst saját levében puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg. Ekkor a többi, kisebb darabokra vágott ananászt köré terítjük, az egészet egy kevés ananászlével megöntözzük, és a sütőbe visszatolva még 5-6 percig, fedő nélkül sütjük. Rizs illik hozzá Bajor csirkecomb. Hozzávalók: személyenként 1 db csirkecomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1-2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, flekkenfűszer, késhegynyi őrölt bors. Elkészítése: A húst füstölt szalonnával sűrűn megtűzdeljük, flekkenfűszerrel bedörzsöljük. A maradék szalonnát két vékony szeletre vágjuk és

tűzálló tál aljára fektetjük. Erre a meghámozott, karikára vágott vöröshagyma kerül, majd�tűzdelt felével felfelé a combok. A tejfölt borral simára keverjük, és a csirkére locsoljuk. Csipetnyi őrölt borssal megszórjuk, és a zsemlemorzsát ráhintjük. A vajat a tetejére morzsoljuk, és a tálat lefedve, a forró sütőbe toljuk. Addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul, majd a fedőt levéve a pecsenyét szépen megpirítjuk. A legjobb hozzá a párolt vegyes zöldség Fokhagymás rakott csirke. A sütőtepsibe lerakunk az aljára egy sor hajszálvékony baconszalonnát. Majd arra kerül a vékony karikára vágott burgonya. Aztán jöhet a tejszínes fűszerben pácolt csirkecomb Majd ismét baconszalonna, és végül egy sor burgonya. A sütőben fólia alatt puhára pároljuk Amikor már kellemesen puha, tejszínes, fokhagymás, reszelt sajtos öntettel nyakon locsoljuk, ismét a sütőbe rakjuk és aranybarnára sütjük. Gesztenyés gombás

pulykatekercs Hozzávalók: 30 dkg pulykamellfilé (2vékony, nagy szeletre vágva), 20 dkg gesztenye massza, 20 dkg gomba, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, és őrölt bors, 1 evőkanál konyak, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál olaj, 2dl tejföl. Előkészítése: a pulykamell szeleteket húskalapáccsal kiveregetem és megsózom. A gombát megtisztítom és vékonyra szeletelem. A hagymát és a fokhagymát tisztítás után nagyon finomra metélem, és a forró olajon üvegesre futtatom, majd ráteszem a gombát. Megsózomborsozom Befedem, és a saját levében puhára párolom Ezután egyharmad kétharmad arányban kettéosztom. A kisebbik adagot összekeverem a finomra vágott petrezselyemzölddel, a kissé felvert tojással, 1 evőkanál tejföllel, a konyakkal és a szétmorzsolt gesztenyemasszával. 15 percre félreteszem A megmaradt párolt gombára ráöntök 2 dl vizet,

megsózom, megborsozom, és felöntöm a tejföllel simára kevert liszttel. Sűrűre főzöm. Elkészítése: a pulykamell szeleteket külön-külön alufólia lapra terítem. A húsra felkenem a tölteléket, és a húst az alufólia segítségével felcsavarom, majd be is csomagolom, és a két végét jól összezárom. Nagy lábosban annyi sós vizet forralok, amennyibe a két rolád úszva belefér. 40 percig kis lángon főzöm, majd a léből kivéve, hagyom kihűlni Tálalás előtt ferdén felszeletelem, köré öntöm a gombamártást, és a sütőben átforrósítom Részeges csirke Hozzávalók 4 személyre: 1 sütnivaló, kb. 1,2 kg-os csirke, só, bors, 15 dkg sampinyon gomba, egy kevés citromlé, 2 paradicsom, 6 dkg vaj, csipetnyi erős pirospaprika, egy nagy stampedli konyak, 1,5 dl fehérbor, 1,5 dl tejszín, marhahúsleves felönteni, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1 csokor petrezselyem zöldje Előkészítés: A csirkét megmossuk, és négyfelé vágjuk; a

gerincét eltávolítjuk; a csirkedarabokat sóval és borssal ízesítjük; a gombát megtisztítjuk, megmossuk, leitatjuk, majd vékony szeletekre vágjuk és meglocsoljuk citromlével; a paradicsomot forrásban lévő vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, a húsát feldaraboljuk és kimagozzuk; a petrezselymet megmossuk és finomra vágjuk. Elkészítés: Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat; beletesszük a csirkedarabokat és mindkét oldalán, addig sütjük, míg szép színt kap; majd kivesszük és félretesszük. A felesleges zsiradékot leöntjük a serpenyőből; beletesszük a gombát meg a paradicsomot, és rövid ideig pirítjuk; meghintjük erős I paprikával, meglocsoljuk konya majd felöntjük fehérborral és tejszínnel. Visszatesszük bele a csirke darabokat, és kis lángon, fedő ½ ; órán át dinszteljük, amíg a szaft besűrűsödik. Ha szükséges, felönt- hetjük még egy kis húslevessel; végül vágott petrezselymet keverünk bele. Ha

elkészült, a csirkedarabokat kivesszük; az étkezési keményítőt össze keverjük egy kis vízzel, és kissé besűrítjük vele a mártást. Tálalás előtt megszórjuk vágott petrezselyemmel. Vajban forgatott széles metéltet adunk hozzá Italajánlat: Egy jó zamatú dél-Balatoni fehérbor, pl. Légli-pince Légli blanc cuvée bora kiváló hozzá. A mártáshoz is ebből használjunk! Tandori csirke lencsepürével Hozzávalók: 1 konyhakész csirke (kb.1,20 kg) 2 dl natúr joghurt 1 kiskanál só, 1 púpozott evőkanál tandori fűszerkeverék (az Ázsia keleti fűszereket árusító boltban kapható) a sütéshez: 2-3 evőkanál olaj a lencsepüréhez: 30 dkg lencse, 1 kiskarnál Goram Masala fűszerkeverék az Ázsia keleti fűszereket árusító holtban kapható), 1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér ,tél vöröshagyma, 1 gerezd, fokhagyma, 1 kiskanál só chilipaprika por, szárított vagy krém: (az Ázsia keleti fűszereket árusító boltban kapható) .4

csirkét a szokásos módon 8 darabra vágjuk, megmossuk és leszárogatjuk A joghurtot a sóval meg a tandori fűszerkeverékkel jól elkeverjük, a húst bekenjük vele, majd lefóliázva néhány órára hűtőben érleljük A lencsét átválogatjuk, megmossuk és hideg vízbe áztatjuk (Legjobb, ha egy egész napra.) Másnap leszűrjük, fazékba töltjük és annyi vízzel, hogy bőven ellepje, föltesszük főni. A zöldségeket és a hagymát megtisztítjuk, az előbbit karikákra az utóbbit csak félbe vágjuk, lencséhez adjuk, megsózzuk és együtt puhára főzzük. Közben, chilivel fűszerezzük. Amíg a lencse készül, a csirkét kiolajozott tepsire rakjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 50 perc alatt készre sütjük. A közben megpuhult lencsét- miután a hagymát kidobtuk belőle -egy kevés főzőiével turmixolyuk, majd kissé átforraljuk. A csirkét a lencsepürével és párolt rizzsel tálaljuk

Csirkemájas metélt zöldekkel Hozzávalók: 6 gerezd fokhagyma 2 piros chilipaprika, vagy 1 púpozott kiskanál erős paprikakrém, 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 1 kiskanál mustár só, őrölt bors, 6 evőkanál olívaolaj 30 dkg paraj (fagyaszott leveles paraj is lehet), 2 póréhagyma, 50 dkg szélesmetélt, 1 csapott evőkanál, fölaprított friss vagy, feleannyi szárított origano a tetejére:, 4-5 evőkanál reszelt parmezán, 1 citrom reszelt héja A fokhagymát présen áttörjük. A chilipaprikát kimagozzuk, fölaprítjuk A csirkemájakat az előzőekkel, a mustárral. egy kevés sóval meg borssal jól bedörzsöljük és 4 evőkanál olajat is hozzákeverünk. Így hagyjuk állni, amíg a paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. Ezután lecsöpögtetjük, kissé fölaprítjuk A pórét tisztítás után 2-3 darabra vágjuk, majd hosszában vékony csíkokra metéljük. Mindkét zöldséget különkülön leforrázzuk

azaz enyhén sós vízbe szórva 2-3 percig főzzük (a fagyasztott parajt nem kell), majd leszűrjük és hideg vízbe átszedjük, hogy egy kicsit felfrissüljön. A tészta főzéséhez fazékba vizet töltünk, megsózzuk, fölforraljuk A májat kevergetve 10-12 perc alatt serpenyőben aranybarnára sütjük, majd 10 percig pihentetjük Közben a tésztát az előírás szerint kifőzzük (ez általában 10-12 perc), majd leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük. A leforrázott parajt és mórét jól lecsöpögtetjük, majd a maradék 2 evőkanál olajon megfuttatjuk. A májat néhány vágással félkisujjnyi csíkokra vágjuk, a zöldségekhez adva átmelegítjük majd és a tésztát is beleforgatjuk. Jól megforrósítjuk, origanóval fűszerezzük Tálaláskor reszelt parmezánnal és reszelt citromhéjjal meghintjük. Sajtos-parajos pulykamell Hozzávalók: 1 kisebb bőrös pulykamell (kb. 1,25 kg), 1-1 nagy vöröshagyma és sárgarépa, 1 ág halványzeller 1 babérlevél,

5-6 szem durvára őrölt fekete bors, 25 dkg parajlevél (fagyasztott leveles paraj is lehet), 3 dkg vaj, fél fél mokkáskanál reszelt szerecsendió és őrölt bors 8-10 dkg feta sajt, só 5 vékony szelet nem füstölt szalonna, 2-3 evőkanál olaj 1,5 dl fehérbor A pulykamellet bőrös oldalával lefelé deszkára fektetjük. majd éles, hegyes késsel kicsontozzuk. A húst megmossuk, leszárogatjuk, hűtőbe rakjuk A csontot földaraboljuk, teflonbevonatos lábasba töltjük, a megtisztított, apróra vágott zöldség felét rászórjuk. A babérlevelet rádobjuk, 6 deci vizet ráöntünk Nagy lángon fölforraljuk, megborsozzuk, majd kis lángon kb.1,5 órát főzzük Utána leszűrjük Az így kapott, híg, mártás sűrűségű alaplének 15 decinek kell lennie. Közben a paraj szárát lecsipkedjük, a leveleket megmossuk, lecsöpögtetjük. Az olvasztott vajon 2-3 percig pároljuk ezalatt jól összeesik -, majd megborsozzuk, a reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Ha

kihűlt, kinyomkodjuk, a kis kockákra vágott sajtot beleszórjuk. A pulykamell bőrét föllazítjuk (ezt úgy a lei könnyebb, ha két vagy három ujjal a bőr és a hús közé nyúlunk) és a húst a parajos-sajtos masszával megtöltjük. Hústűvel vagy fogvájóval két-három helyen megtűzzük, nehogy a töltelék kifolyjon. Húsos oldalát kissé besózzuk, kiolajozott tepsibe tesszük, majd a bőrös oldalát a szalonnaszeletekkel befedjük. A maradék fölaprított zöldséget az olajon 4-5 perc alatt megfuttatjuk, a bort hozzáadjuk. Az egészet a pulykamellre öntjük, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percig sütjük, közben zöldséges levével gyakorta meglocsoljuk. Úgy 15 perccel azelőtt, hogy elkészülne, 2 szalonnaszeletet a tetejéről leemelünk, és apróra vágunk. Ha a pecsenye kész, lecsöpögtetve deszkára tesszük, és 10 percig pihentetjük. Ez alatt elkészítjük a mártást: a

tepsiben összegyűlt zöldséges levet lábasba töltjük, a már kész 1.5 deci alaplevet ráöntjük, 3-4 percig forraljuk, majd leszűrjük. Külön mártásoscsészében kínáljuk a fölszeletelt töltött pecsenyéhez Párolt zöldségekkel adjuk asztalra. Elkészítési idő: 2 óra Egy adag: 1547 k1I370 kcal Italajánlatunk: száraz fehérbor Pulykagombócok paradicsomraguval Hozzávalók: 45 dkg darált pulykahús (az apróhúsként kapható a leggazdaságosabb hozzá) 11 csapott evőkanál finomra vágott petrezselyem- és korianderlevél, 7 mokkáskanál őrölt római köménymag, csipetnyi Cayenne bors, 1 apróra vágott vöröshagyma 1 gerezd zúzott fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál só. 1 tojás a fűszeres paradicsomraguhoz: 1 kg paradicsom (hámozott, magozott konzervparadicsom is lehet), 2 kisebb vöröshagyma 3 evőkarnál olívaolaj fél csokor petrezselyem 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott kiskanál őrölt kömény, fél mokkáskanál őrölt,

fahéj csipetnyi Cayenne bors, fél kiskanál cukor 1 mokkáskanál só. A darált pulykahúst a fűszerekkel, 1 evőkanál olajjal és a sóval tálba töltjük, majd merülőmixerrel jó simára dolgozzuk. Megnedvesített kézzel 20 diónyi gombócot formálunk belőle. Letakarva hűtőszekrénybe rakjuk, amíg a ragut elkészítjük Utóbbihoz, ha nyers paradicsomból készítjük, a paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szemeket leforrázzuk, hogy a héjukat könnyedén lehúzhassuk. Ezután mindegyiket félbevágjuk, magjaikat kikaparjuk, húsukat kis kockákra daraboljuk. A lehéjazott vöröshagymát finomra aprítjuk, az olívaolajon 3-4 perc alatt megfuttatjuk. A paradicsomot beleszórjuk, 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk A fölaprított petrezselyemmel, a zúzott fokhagymával, a cukorral, a köménnyel, a fahéjjal meg a Cayenne borssal fűszerezzük, a sóval ízesítjük. A húsgombócokat a maradék 2 evőkanál olajon 3-4 perc alatt aranysárgára sütjük. Tűzálló

tálba tesszük a paradicsomraguval leöntjük Lefedve, előmelegíts jó közepes lánggal (190 veréses sütőben 170 °C) kb. 20 percig pároljuk Ekkor a tetejét leemeljük, középen egy kis helyet csinálunk - kimélyítjük - és a tojást beleütjük. 7-8 percre, amíg a tojás megkocsonyásodik, visszatesszük a sütőbe Azonnal tálaljuk Elkészítési idő: 1 óra 15 perc Egy adag: 1330 k11318 kca Italajánlatunk: száraz rosé Fényezett pulykacomb Hozzávalók: 8-8 evőkanál méz és ne szójamártás, 4 evőkanál dijoni mustár 2 pulyka alsócomb (egy kb. 70 dkg), 4 nagy sárgarépa, kis darabka (5 centi) friss gyömbérgyökér fél mokkáskanál só, 2 kiskanál szezámolaj A mézet a szójamártással és a mustárral simára keverjük. megmossuk, lecsöpögtetjük, tálba tesszük és az imént készített mártással jól bedörzsöljük. Lefödve minimum 2 órára behűtjük Közben többször megforgatjuk, páclevével megkenegetjük. Tűzálló tálba tesszük,

4,5 deci meleg vizet ráöntünk, és előmelegített sütőbe toljuk. A közepesnél ki lánggal (170 °C; légkeverés 155 °C) 1 órán át pároljuk. Ezután a combokat megforgatjuk levével kenegetve fényezzük és további 20 percig sütjük. Amíg a pecsenye készül, a sárgarépát burgonyahámozóval megtisztítjuk, megmossuk majd a hámozóval hosszúkás vékony szeletekre vágjuk. A gyömbért megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, a répával együtt enyhén sós, forrásban lévő vízbe szórjuk. 5 percnyi főzés után, amikor a répa még roppanós, leszűrjük lecsöpögtetjük, végül a szezámolajjal ízesítjük. A puha combokat a párolólével meglocsolva tálra rakjuk, az ízes karottával körítjük. Sonkás-zsályás pulykatekercsek Hozzávalók: 4 szelet, egyenként kb. 10 dekás pulykamellfilé, só, törött bors, 12 friss zsályalevél 3 dkg vaj, 4 vékony szelet Pármai sonka 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál konyak, 3 dl .szűrt tyúkhúsleves

1,5 dl tejszín, 1 csapott kiskanál liszt A hússzeleteket két zsírlap közé helyezhetjük téglalap alakúra verjük, vigyázva, nehogy kiszakadjanak. Min fikét oldalukat megsózzuk, megborsozzuk A zsályát apróra vágjuk, felét a húsra szórjuk. Mindegyik szeletre darabka vajat rakunk, amire sonkát fektetünk Az így előkészített szeletek bal és jobb oldaláról kb. egy-egy centit középre hajtunk, majd a húst feltekerjük. Cérnával átkötjük, hogy véletlenül se nyílhasson szét A maradék vajat az olajjal lábasban megforrósítjuk, majd a pulykatekercseket 2-3 perc alatt körös-körül elősütjük benne. A konyakot és a húsleves felét ráöntjük, majd lefödve, kis lángon kb. 12 percig pároljuk Közben a maradék levest a tejszínnel meg a liszttel simára keverjük és a tekercsek levét ezzel sűrítjük. A maradék zsályával fűszerezzük 2 percnyi forralás után tálalhatjuk is Pulykafondor boros gombamártással Hozzávalók: 60 dkg

pulykamellfilé, só, őrölt bors, 4 evőkanál olaj a mártáshoz: 20 dkg csiperkegomba, fél-fél vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kiskanál liszt, 5 dkg paradicsompüré 2 dl édes vörösbor, só, őrölt bors, fél fél csokor metélőhagyma és petrezselyem, A pulykamellet négy egyforma szeletre vágjuk egyenként, a rostokra merőlegesen további négy részre szeljük. Mindegyiket megolajozott hurkapálcára húzzuk úgy, hogy kétszerháromszor megtekerjük Megsózzuk, magborsozzuk, az olajban oldalanként kb 3 percig sütjük. A boros gombamártással körülöntve, párolt rizzsel és uborkasalátával tálaljuk A mártáshoz a gombát és a hagymát megtisztítjuk, mindkettőt apróra vágjuk, és az olajon lábasban 5-6 percig pirítjuk, zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük, a paradicsompürét belekeverjük és 1 percig együtt pirítjuk. A borral fölengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, finomra aprított metélőhagymával és petrezselyemmel fűszerezzük

2-3 percig forraljuk Töltött csirke háziasan Hozzávalók: 5 dkg vaj, 3 db tojás, 3 dkg vöröshagyma, ½ csomó zöldpetrezselyem, 1,20 kg csirke, 8 cl olaj, 2dltej 3 g törött bors, só A vajat a tojássárgájával jól kikeverjük. Sóval, törött borssal ízesítjük, hozzáadjuk a tejben áztatott és jól kinyomkodott zsemlét. Kevés vajban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zöldpetrezselymet, és ezt is a zsemléhez adjuk, megsózzuk és a tölteléket, jól összekeverjük. Végén könnyedén belekeverjük a tojáshabot A megmosott csirkét kívülbelül megsózzuk, a bőrét a nyaki részen keresztül fellazítjuk A tölteléket nyomózsákba tesszük, és óvatosan a csirke bőre alá töltjük. Lábait összekötjük, hogy formáját megtartsa, majd tepsibe tesszük. Forró olajjal leöntjük és sütőbe téve, gyakori locsolgatás mellett szép pirosra sütjük. Hozzá árpagyöngyéből, angolzellerből, póréhagymából, sárgarépából

készíthetünk köretet, oly módon, hogy a z5ldségeket metéltre vágjuk, és vajon megpirítjuk. Gödöllői töltött csirke Hozzávalók: 3 db zsemle, 2 dl tej, 12 dkg gomba, 12 dkg csirkemáj, 8 dkg vaj, ½ csomó zöldpetre-zselyem 3 db tojás, 3 g törött bors, 5 cl olaj, 1,20 kg csirke, só A zsemlét a tejben beáztatjuk és jól kinyomkodjuk. A megtisztított gombát és a csirkemájat kis kockákra vágjuk és a felhevített kevés vajban megpirítjuk, végén rászórjuk a finomra vágott petrezselymet is. A tojássárgáját a megmaradt vajjal habosra keverjük, majd belekeverjük a tojáshabot, és a tölteléket összedolgozzuk A kívül belül megsózott csirke bőrét a nyaki résznél benyúlva fellazítjuk, majd a tölteléket a nyomózsák segítségével a szárnyas bőre alá töltjük. Sütőbe téve, kevés olajjal leöntve szép pirosra sütjük Köretnek párolt rizs és főtt vadrizs keverékét kínálunk hozzá és fejessalátát. Elkészítési idő: 90

perc Egy adag: 2180 kj/520 kcal Ajánlott ital: Kéthelyí Cabernet Stárai töltött csirke Hozzávalók: 5 dkg császárszalonna 15 dkg, finommetélt, 15 dkg juhtúró 3 db tojás, 3 g törött bors, 5 cl olaj, 1,20 kg csirke, só. A császárszalonnát apró kockákra vágjuk, majd ropogósra sütjük. A finommetéltet sós vízben kifőzzük, jól lecsepegtetjük és összekeverjük a kisütött szalonnával és annak zsírjával. Ezután hozzákeverjük az áttört juhtúrót és az egész, tojásokat. Sóval és törött borssal fűszerezzük, majd az így elkészített tölteléket a csirkék megsózott hasüregébe töltjük. A nyílást hústűvel lezárjuk vagy bevarrjuk. A szárnyas lábait megkötözzük, tepsibe tesszük, forró olajjal leöntjük, és szép pirosra sütjük Elkészítési idő: 85 perc egy adag: 2350 kJ/560 kcal Ajánlott ital: Lellei Cabernet Mandulával töltött csirke Hozzávalók: 12 dkg mandula 3 db zsemle, 2 db tojás, 6 dkg vaj, 3 g őrölt fehér

bors, 3 g gyömbér, 1,20 kg csirke, 5 cl olaj, só. A mandulát leforrázzuk, héját eltávolítjuk és vékony szeletekre aprítjuk. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A tojássárgáját a vajjal habosra keverjük, sóval, őrölt fehér borssal, reszelt gyömbérrel ízesítjük. Hozzáadjuk a zsemlét és a vágott mandulát Jól összekeverjük, majd lazán beleforgatjuk a tojáshabot. Az így elkészített tölteléket nyomózsákba tesszük. A csirke bőrét fellazítjuk, majd a tölteléket a bőr alá tökjük A szárnyast kívül-belül megsózzuk, lábait összekötözzük és tepsibe rakjuk. Forró olajjal leöntjük és megsüljük Köretnek párolt rizst és szalmaburgonyát adunk mellé Elkészítési idő: 70 perc Egy adag: 1880 kJ/450 kcal Ajánlott ital: Soproni Cabernet Debreceni májas csirke Hozzávalók: 25 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vaj, 8 dkg szalonna 2 db főtt tojás, 8 dkg csirkemáj, 3 g törött bors, 2 g szerecsendió, 1 csomó

zöldpetrezselyem 3 db tojás, 2 g majoránna, 10 dkg vöröshagyma 1,20 kg csirke, 5 cl olaj, só. A zsemlemorzsát vajban aranysárgára pirítjuk. A fehér sós szalonnát apró kockákra vágjuk, rózsaszínűre pirítjuk, hasonlóan feldaraboljuk a főtt tojásokat és a csirkemájat. Mindezeket összekeverjük a pirított morzsával, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Az elkészített töltelékhez hozzákeverjük a tojássárgáját, majd a tojáshabot. A csirke bőrét a nyakánál ujjunkkal fellazítjuk, és a tölteléket a bőr alá töltjük. Ezután a csirkét kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe petrezselyemzöldjét, majoránnát és vöröshagymát leszünk. A csirkét tepsibe tesszük, leöntjük forró olajjal, majd kevés vizet öntünk alá és locsolgatva megsüljük. Elkészítési idő: 70 perc Egy adag: 2100 kJ/500 kcal Ajánlott ital: Hajósi Cabernet Töltött csirke olaszosan

Hozzávalók: 12 dkg finommetélt, 12 dkg gomba, 12 dkg sonka, 5 dkg vaj, 3 db tojás, 3 g feltér bors, 2 g szerecsendió, 5 cl olaj, 1,20 kg csirke só A finommetéltet sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. A megtisztított gombát és a sovány sonkát vékony metéltre vágjuk, és egy kevés vajba téve megpirítjuk. A megmaradt vajat a tojássárgájával jól kikeverjük, sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáadjuk a kifőzött metélttésztát, a Gombát és a sonkát és összekeverjük. Végül beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét A tölteléket a kívül-belül megsózott szárnyas bőre alá töltjük. Tepsibe helyezzük Lábait összekötjük és olajjal leöntve készre, sütjük. Tálaláskor külön reszelt citromhéjjal ízesített paradicsommártást adunk hozzá Vajon megfuttatott, szeletelt cukkínivel kínálhatjuk. Elkészítési idő: 75 perc - Egy adag: 2230 kJ/530 kcal Ajánlott ital:

Egri Cabernet Palóctáji töltött csirkemell Hozzávalók: 1 kg lebőrözött csirkemellfilé 15 dkg csirkemáj, 10 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma 5 dkg szalonna, bors, majoránna, oregánó, rozmaring és bazsalikom ízlés szerint, 30 dkg burgonya 10 dkg liszt, fokhagyma ízlés szerint 3 dl olaj, kevés só. A csirkemelleke-t kiveregetjük enyhén sózzuk, borsozzuk, félretéve állni hagyjuk. Közben elkészít jük a tölteléket. Szalannát kockákra vágunk, majd serpenyőben ropogósra pirítjuk, ezen az apróra vágott hagymát üvegesítjük, majd ráhelyezzük a csirkemájat és a megmosott szeletelt gombát, amit megfűszerezve együtt lepirítunk. Fűszerei bors, majoránna, oregánó, rozmaring, pici bazsalikom, hogy illatos legyen ételünk. Az elkészült és enyhén hűlt tölteléket a már előzőleg előkészített csirkemellekbe göngyöljük. Bundázzuk a következő módon: reszelt burgonyát liszttel, fokhagymával, sóval félkemény állagúra kevertünk,

és ebben a masszában forgatjuk meg a csirkemelleket. Serpenyőben olajat hevítünk, és lassú tűzön pirosra sütjük a töltött, göngyölt húsokat Szalmaburgonyával és párolt rizzsel tálaljuk Elkészítési idő: 1 óra Egy adag: 1680 kJ/400 kc Italajánlatunk: Siklósi olaszrizling