Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Hegedűs János - Köretek és főzelékek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 18 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:343

Feltöltve:2006. augusztus 08.

Méret:216 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Köretek és főzelékek Ropogós újburgonya Hozzávalók: 1 kg apró szemű újburgonya, 3 evőkanál olaj, só. A megforrósított olajba öntjük az alaposan megmosott, de héjas új. burgonyát, és a saját levében, fedő alatt puhára pároljuk. Párolás közben nem sózzuk meg, és nem kevergetjük, hanem a lábast rázogatjuk hogy a burgonyaszemek egyenletesen puhuljanak. Végül a fedőt levéve, nagy lángon ropogós barnára sütjük, és csak a tálon sózzuk. Célszerű nagyon vastag falú, például vaslábasban készíteni. Ha nem keverjük, a burgonyák héját nem sértjük fel, akkor nem ég oda a burgonyánk. Petrezselymes újburgonya Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 5 dkg vaj, 1-2 csokor petrezselyemzöld, só. A megkapart burgonyát karikákra vágjuk, és a forró vajban megsózva, a saját levében puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, nehogy odakapjon Tálalás előtt 1-2 perccel hintjük rá a megvagdalt zöldpetrezselymet. Ropogós burgonya

Hozzávalók: 7 kg apró szemű burgonya, só; a sütéséhez olaj. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozva, egészben a bő, forró olajba vetjük. Amikor egyik oldala már ropogósra sült, pecsenyelapáttal óvatosan megfordítjuk a krumpliszemeket, nehogy szétessenek, és a másik oldalukat is megpirítjuk. Mielőtt tálra rakjuk, alaposan lecsepegtetjük, és csak ezután sózzuk meg. Sós burgonya Hozzávalók: 1 kg burgonya, só A burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrve, esetleg a pecsenyelével megöntözve adjuk asztalra. Gőzben főtt burgonya Ugyanúgy hámozzuk, daraboljuk fel, mint a sós burgonyát. A kuktafazék aljára 1,5 deci vizet öntünk, a betétet belerakjuk, és erre tesszük a burgonyát. Megsózzak, és a kuktát lezárva, a jelzéstől számítva nyolc percig gőzöljük. Készíthetjük lábasban is, akkor az edény aljára öntjük a vizet, a főzőbetétet beletéve, erre halmozzuk, megsózzuk a

burgonyát. Fedő alatt, kis lángon addig gőzöljük, amíg meg nem puhult, de alatta a forró vizet pótolni kell, ha elpárologna. Köményes burgonya Ugyanúgy készül, mint a sós burgonya, de a tálon vajdarabkákat hintünk rá, és köménymaggal gazdagon megszórjuk. Vajas burgonya Ugyanúgy készül, mint a sós burgonya, de a végén öt deka forró vajba forgatjuk, és összetörjük, esetleg egy kicsit le is pirítjuk az alját. Vajas burgonya mirelit hasábburgonyából Hozzávalók: 2 csomag mirelit hasábburgonya, 5 dkg vaj, só. A vajat megforrósítjuk, és a még fagyott hasábburgonyát beleöntjük Megsózzuk, és fakanállal összetörve, a tűzön hagyjuk megforrósodni. Tört burgonya Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, só, mokkáskanálnyi pirospaprika. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, karikákra vágjuk. Közben az olajon a karikákra vagy kockákra vágott hagymát megpirítjuk, a

pirospaprikával meghintjük, és a burgonyát beletéve, erős lángon megpirítjuk. Közben kevergetjük, hogy egyenletesen piruljon. Csak tálalás előtt sózzuk meg (Készíthetjük olaj helyett kis kockákra vágott füstölt szalonnával is.) Tört burgonya mirelit hasábburgonyából Hozzávalók: Ugyanaz, mint a tört burgonyához, de nem nyers, hanem 1 csomag mirelit hasábburgonyát veszünk hozzá. Az olajon megpirított, pirospaprikával meghintett hagymára öntjük a még fagyott hasábburgonyát, megsózzuk, és fakanállal összetördelve, a hagymával elvegyítve sütjük meg. Akkor jó, ha az alja szép piros lett. Burgonyapüré Hozzávalók: 1 kg szétfővőfajta burgonya, 5 dkg vaj, tej, só. A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, Leszűrjük, majd áttörjük, és annyi - vajjal elkevert - forró tejbe öntjük, amennyit felvesz (részben ízlésünktől függ, hogy milyen sűrűn szeretjük a burgonyapürét, részben a

burgonya minőségétől, hogy mennyit vesz fel}. Ha a főzővíz nem volt elég sós, utánasózzuk Kitűnő, habos lesz a burgonyapürénk, ha a burgonyát habverővel a tejben 1-2 percig verjük. Bostoni burgonya Hozzávalók: 1 kg burgonyából készült burgonyapüré, fél fej vöröshagyma, 2 tojás, S dkg vaj, kevés pirospaprika. A burgonyapürét (amely lehet maradék is) a reszelt hagymával meg a tojásokkal habverővel jól kikeverjük, és alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük. A tetejére olvasztott vajat locsolunk, pirospaprikával meghintjük, és a sütőben a tetejére kérget sütünk. Szalonnás burgonya Hozzávalók: 20 dkg szalonna, 1 kg burgonya, só. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Nagy tűzálló tálat hajszálvékony szalonnaszeletekkel kibélelünk, a leszűrt burgonyát beleöntjük, a tetejét szintén szalonnaszeletekkel fedjük be, és a sütőben addig sütjük, amíg a krumpli is és a szalonna

is ropogósra nem pirult. Szalonnás burgonyafőzelék Hozzávalók: 1 kg apró szemű burgonya vagy újburgonya, 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 húsleveskocka, só, őrölt bors. A burgonyát meghámozzuk, gőzben vagy sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. A szalonnát felszeleteljük, becakkozzuk, és ropogósra sütjük. A szalonnaszeleteket kivesszük és félretesszük; a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a liszttel meghintjük, 1/2 liter krumplifőző vízzel felengedjük, vagy közönséges vízzel, amelyben a leveskockát feloldottuk. A megpuhult burgonyát belerakjuk, és borssal meghintve néhány percig együtt pároljuk. Tálaláskor a főzelék tetejére rakjuk a ropogós szalonnaszeleteket. Burgonyafőzelék Hozzávalók: 1 kg burgonya, I evőkanál olaj, I evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 zöldpaprika, I paradicsom, 1-2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, 1 késhegynyi pirospaprika, 2 babérlevél,

ecet. Az olajban a hagymát megpirítjuk, a paprikával meghintjük, a meghámozott, feldarabolt burgonyát belevetjük, és a zöldpaprikával meg a paradicsommal együtt kevés vízzel puhára pároljuk. Végezetül a tejfölt a liszttel elhabarjuk (ha lisztes maga a burgonya, elég egy kanál, ha nem szétfővőfajta, akkor kettő kell), a főzeléket besűrítjük vele, és azon frissen tálaljuk. Aki szereti, tehet bele főzés közben 1-2 babérlevelet is, és savanyíthatja pár csepp ecettel. Spanyol burgonyafőzelék Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 húsleveskocka, 30 dkg zöldpaprika, sö,1 csokor metélőhagyma (snidling). Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, a megvagdalt vöröshagymát megpirítjuk rajta, a paradicsompürét beletesszük, és vízzel felengedve a húsleveskockát beledobjuk. Ha már elolvadt, a kockákra vágott burgonyát, az ugyancsak kockákra vágott paprikát

belerakjuk, és ha a szalonna nem volt elég sós, utánasózzuk. Lassú tűzön megfőzzük, majd rövid lére sütve, a tetejét metélőhagymával sűrűn meghintve tálaljuk. Paradicsomos burgonya Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, if liter ivóparadicsom, só, cukor. A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk, és sós vízben fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Az olajból a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, a paradicsomlevet beleöntjük és kevés burgonyafőző. vízzel hígítjuk A leszűrt burgonyát belerakjuk, és cukorral ízesítjük, Még néhány percig forraljuk, úgy tálaljuk. Készíthetjük burgonyafőzővízzel hígított paradicsompüréből vagy akár 1 kiló friss, megfőzött, áttört paradi-csomból is. Hagymakrémes burgonya Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 evő. kanál liszt, 3 dl tej, S dkg reszelt sajt, só, őrölt bors. A burgonyát meghámozzuk,

hosszúkásra felvágva, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és az egyik kanál olajjal kikent, mély tűzállá tálba öntjük. Közben a másik kanál olajban a karikákra vágott hagy. mát megpirítjuk, a liszttel meghintjük, és a tejjel felengedve, megsózzuk, megborsozzuk. Mártás sűrűségűre forraljuk, a burgonyára öntjük, és a sütőben közepes lángon a tetejét megpirítjuk. Ráckrumpli Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg kolozsvári szalonna, 5 - 6 paradicsom, ugyanannyi zöldpaprika, 1 dl tejföl, só. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és ropogós pirosra sütjük. A megtisztított kockákra vágott burgonyát hozzárakjuk, a paradicsomot, meg a zöldpaprikát belevágjuk, és kevés vízzel, időnként megkeverve, só, l puhára pároljuk. Ha a szalonna nem elég sós, utánasózzuk Végezetül rövid lére forraljuk, és a tejföllel összekeverve tálaljuk. Angolos burgonya Hozzávalók: 1 kg apró szemű burgonya, só, 5 dkg vaj. A

burgonyát meghámozzuk, és sós vízben, egészben megfőzzük. Ezután leszűrjük, a krumplit forró tálra tesszük, és megforrósított, de nem barna vajjal leöntjük. Lehet a tetejére összevagdalt petrezselyemzöldet is hinteni. Köményes sült burgonya Hozzávalók: 10 szem közepes nagyságú burgonya, 15 dkg húsos füstölt szaIonna, köménymag. A burgonyát kefével, váltott vízben alaposan megmossuk, és hosszában kettévágjuk. Vágott felükkel felfelé egymás mellé, sütőlemezre fektetjük, mindegyikre egy hajszálvékony szalonnaszeletet borítunk, és köménnyel meghintve a sütőben jó ropogósra sütjük. Francia burgonya Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, só. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, és mély kiolajozott tűzálló tálba öntjük. Megsózzuk, a tojássárgájával elkevert tejföllel leöntjük, tetejére morzsoljuk a vajat, és a sütőben addig

sütjük, amíg a tejfölt magába nem szívta, és a teteje szépen meg nem pirult. Alufóliás burgonya Hozzávalók: 12 szem egyforma, közepes nagyságú- burgonya, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 kis csomó újhagyma, vagy kevés reszelt vöröshagyma, só. A burgonyákat kefével, váltott vízben alaposan megtisztítjuk, és egyenként alufóliába csomagolva, a sütőben kb. egy óráig sütjük: előzőleg elkészítjük a mártást: a jó puha vajat a sajttal meg a tejföllel habosra keverjük, és finomra vágott újhagymával vagy reszelt vöröshagymával meg sóval ízesítjük. A mártást jégbe hűtjük, és külön tálkában adjuk a fóliába csomagolt sült burgonyához, hogy ki - ki ; ízlésének megfelelő mennyiségű mártást rakjon a kicsomagolt és kettévágott krumplijára. Hasábburgonya Hozzávalók: 1 kg burgonya, só; a sütéséhez bőven olaj. A burgonyát meghámozzuk, és kisujjnyi vastag hasábokra vágjuk. Tiszta

konyharuhával alaposan leitatjuk róla a nedvességet, és bő, forró olajba rakjuk. Élénk tűzön addig sütjük, amíg aranybarna nem lett. Alaposan lecsepegtetjük - még jobb, ha itatóspapírra vagy papírtörülközőre rakva itatjuk le róla az olajat -, és csak a tálon sózzuk meg. Szalmaburgonya Hozzávalók: I kg burgonya, só; a sütéséhez bőven olaj. A meghámozott burgonyát szalma vastagságú, ujjnyi hosszú darabra vágjuk, tiszta konyharuhában megtörölgetjük, és az olajban len aranysárgára sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy a papír ma szívja a felesleges olajat, és utána tálaljuk. A tálon sózzuk meg Roseibni Ugyanúgy készül mint a szalmaburgonya, csak a burgonyát karikákra vágjuk, vagy uborkagyalun szeleteljük fel. Hamis roseibni Hozzávalók: 1 kg burgonya, só; a sütéséhez bőven olaj. A szét nem fövő fajtájú burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és milliméternyi vastag karikákra vágva, a bő, forró olajban

ropogós pirosra sütjük. Az olaját lecsepegtetjük, utána rakjuk tálra, és csak ott sózzuk meg. Ugyanezt készíthetjük hasábburgonya alakúra vágott krumpliból is. Burgonyagombóc Hozzávalók: 25 dkg főtt, áttört burgonya, 1 evőkanál búzadara, 1 evőkanál olaj, 1 tojás, liszt, só, 1 csokor petrezselvemzöld. Az áttört burgonyát és a búzadarát az olajban megpirítjuk, majd a tűzről levéve a finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük. A tojást beletesszük, és annyi liszttel dagasztjuk be, hogy könnyű tészta legyen. Sóval ízesítjük, és kis gombócokat formálunk belőle, és sós vízben kifőzzük (Különösen finom, ha a tálon karikákra vágott, lisztbe mártott, és bő, forró olajban kisütött hagymával hintjük meg.) Francia karalábé Hozzávalók: 8 fej zsenge karalábé, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, 1 csokor petrezselyemzöld. A meghámozott, laskára vágott karalábét a forró vajban megforgatjuk, majd

egy kevés sóval a saját levében puhára pároljuk. Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük, a tojássárgájával elkevert tejföllel leöntjük, és a sütőben megsütjük. Karalábéfőzelék Hozzávalók: 1 kg karalábé, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, I dl tejföl, só, 1 csokor petrezselyemzöld. A meghámozott karalábét széles laskára vagy kockákra vágjuk, és egy . kevés sóval a zsiradékban a saját levében vagy egy kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, egy kevés vízzel felengedjük, és összevagdalt petrezselyemzölddel meghintve, megtejfölözve tálaljuk. Zöldborsó angolosan Hozzávalók: 1,5 kg zöldborsó, 5 dkg vaj, só, csipetnyi cukor, 1 csokor petrezselyem-zöld. A megtisztított zöldborsót a forró vajban megforgatjuk, és megsózva, fedő alatt, abban a lében, amit enged, puhára pároljuk. Tálalás előtt tálra, és enyhén megcukrozzuk, és a petrezselyemzölddel

meghintjük. Ha konzervborsóból készítjük, a leszűrt borsót forgatjuk meg a vajban, és megízesítve felmelegítjük, de nem forraljuk. Zöldborsófőzelék Ugyanúgy készül mint a zöldborsó angolosan, de párolás után zsírjára sütjük, 1 evőkanál liszttel meghintjük, és kevés vízzel felforralj Ha konzervborsóból készítjük, a zsiradékból egy kanál liszttel világos rántást készítünk, és kevés borsólével felengedve felforralj Megízesítjük, és csak a végén tesszük bele a leszűrt borsószemeket, azzal már csak megmelegítjük, nem forraljuk. Zöldborsó jóasszony módra Hozzávalók: I,5 kg zöldborsó, 6 apró szemű hagyma, 2-3 fiatal sárgarépa, I fejes saláta szíve, 6 dkg vaj, 2 kockacukor, só, őrölt bors. A hozzávalókat a salátaszív kivételével mély cserépedénybe tesszük hagymaszemeket meg a sárgarépákat egészben), és kétujjnyi vizet aláöntve, fedővel vagy alufóliával befedjük, majd a sütőben

megpácoljuk. Amikor a borsó már puha, tetejére szórjuk a laskára vágott salátaszívet, és rövid lére sütjük. Alufóliás sárgarépa Hozzávalók: 1 kg zsenge, tavaszi sárgarépa, 5 dkg vaj, só, csipetnyi reszelt szerecsendió. A répát megtisztítjuk, ha vékony, egészben hagyjuk, ha vastagabb hosszában ketté vagy négyfelé vágjuk. Kivajazott tűzálló tálra párhuzamosan ráfektetjük a répákat, és megsózzuk, csipetnyi reszelt szerecsendióval meghintjük. Végül rámorzsoljuk a maradék vajat, és a tál alufóliával szorosan lezárva, a forró sütőbe toljuk. Kb 20 percig sütjük, ezalatt a répa szépen megpuhul a saját levében. Sárgarépa-főzelék Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 púp evőkanál liszt, tej, só, cukor, I csokor petrezselyemzöld. A répát megtisztítjuk, és félcenti széles laskára vagy kis kockákra vágjuk. A vajon vagy az olajon átsütjük, néhány percig pirítjuk, ma megsózzuk,

és először saját levében, majd egy kevés vízzel puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, és egyperces pirít után annyi vízzel vagy tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártás legyen a répa alatt. Megcukrozzuk, végül finomra vágott petrezselyemmel fűserezzük. Kellemesen édeskésnek kell lennie, attól függ, hogy mennyi cukrot teszünk bele, hogy milyen édes volt a répa. Ha mirelitből készítjük, két csomag kell ekkora mennyiséghez. A még fagyott répát ~ forró zsiradékba öntjük, megsózzuk, és kb. öt percig pároljuk Utána hintjük meg a liszttel, engedjük fel a tejjel, és a petrezselyemmel ízesítjük. Finomfőzelék Hozzávalók: 1 kg zöldborsó, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg karalábé, 3 evőkanál olaj vagy 6 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, kb 1 1 tej, só, cukor; 1 csokor petrezselyem. A zöldborsót kifejtjük, a sárgarépát meg a karalábét meghámozzuk, és félcentis kockákra vágjuk. A

megforrósított zsiradékba rakjuk először a sárgarépa-, majd a karalábékockákat, megsózzuk, és saját levében öt percig pároljuk. Ekkor kerül bele a zöldborsó, és ezzel együtt teljesen megpuhítjuk. Ha a saját levét elfőné, nagyon kevés vízzel pótoljuk, majd zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük; a tejjel felengedjük, és a finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, még két percig forraljuk. Ha mirelitből készítjük, ugyanúgy járunk el vele, mint a sárgarépafőzelékkel. Vegyes vajas zöldség Ugyanúgy készítjük el mint a finomfőzeléket, de nem sűrítjük liszttel meg tejjel. Salátafőzelék Hozzávalók: 4 közepesen nagy fej saláta, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, cukor, 1 gerezd fokhagyma, pár csepp ecet vagy citromlé (1 csokor kapor). A salátát alaposan megmossuk, cikkekbe vágjuk, és egy kevés sós vízben a fokhagymával puhára főzzük. A vajbór a liszttel világos rántást készítünk,

besűrítjük vele a salátát, és az ecettel vagy citromlével, cukorral meg a tejföllel ízesítjük. Még egyszer felforraljuk, úgy tálaljuk. (Ízesíthetjük finomra vágott kaporral is) Parajpüré Hozzávalók: 1 kg paraj vagy 2 csomag mirelit paraj, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, kb. fél liter tej, só, őrölt bors vagy fokhagyma. Ha friss parajból készítjük, azt megtisztítjuk, többször váltott vízben megmossuk, majd vízben puhára főzzük. Ezután alaposan lecsepegtetjük, sőt ki is nyomkodjuk belőle a nedvességet, és áttörjük vagy turmixoljuk, esetleg átdaráljuk. Ha mirelitből készül, hagyjuk felolvadni, és sűrű szűrőbe téve, alaposan kinyomkodjuk a levét. A vajon a lisztel fehéredésig sütjük, a tejjel felengedjük, és a parajt beletéve, megsóz zuk, alaposan megborsozzuk. Sokan fokhagymásan szeretik, akkor nem kerül bele bors, hanem a rántásba két gerezd tört fokhagymát rakunk. Alaposan összeforraljuk, ha kell, még tejjel

hígítjuk. Sokan nem rántással sűrítik a parajt, hanem tejben áztatott, áttört zsemlével, Mások reszelt szerecsendióval ízesítik. Paraj angolosan Hozzávalók: 75 dkg paraj, 10 dkg vaj, só, őrölt bors. A jól megtisztított, megmosott parajt sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. A forró vajjal összekeverjük, és megborsozva kínáljuk. Nagyon szép, ha kivajazott kis csészékbe tömködjük a paraj. leveleket, majd tálra borítjuk a pecsenye köré a szép gömbölyű kupacokat. Mangoldpüré Ugyanúgy készül, mint a parajpüré. Párolt mangold Hozzávalók: 75 dkg mangold, 5 dkg vaj, 5 dkg mandula, só, őrölt bors, A megtisztított mangoldot sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük A vajjal összekeverjük, megborsozzuk, és forró tálra öntve, a tetejére durvára vágott mandulát szórunk. Sóskamártás Hozzávalók: 75 dkg sóska, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, tej, 1 dl tejföl, só, cukor. A

megtisztított sóskát a forró zsiradékba forgatjuk, megsózzuk, és saját levében, kis lángon, fedő alatt jó puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel megszórjuk, és annyi tejjel engedjük fel, hogy összeforralva sűrű mártást kapjunk. Ezután egy kevés cukorral szelídítjük az ízét, és az egészet simára turmixoljuk vagy áttörjük. Megtejfölözzük, és még egy percig forraljuk, úgy adjuk asztalra. Mindig kívánkozik mellé sós vagy pirított burgonya is Zöldbab lerakva Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 dl tejföl, I tojássárgája, 5 dkg vaj, só, csipet reszelt szerecsendió. A zöldbabot sós vízben megfőzzük, leszűrjük, vajjal kikent tűzálló tálra fektetjük, és leöntjük a tejföl meg a tojássárgája keverékével, amelyet sóval meg szerecsendióval ízesítettünk. Tetejére szórjuk a vajdarabkákat, és a sütőben megsütjük. Ugyanígy készül a konzervbabból, ilyenkor a zöldbabot szintén leszűrve tesszük a kivajazott

tálra, és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a friss zöldbabbal. Olasz zöldbab Hozzávalók: 1 kg friss vagy 2 csomag mélyhűtött zöldbab, 3 szép nagy paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, só, őrölt bors. A zöldbabot sós vízben megfőzzük, és lecsurgatjuk. Az olajat megforrósítjuk, a meghámozott paradicsomokat hozzáadva, fakanállal összetörjük, és beletesszük a tört fokhagymát meg a zöldbabot. Megsózzuk, megborsozzuk, és öt percig, időnként rázogatva, kis lángon összeforraljuk Konzervből is kitűnő Zöldbabfőzelék Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál liszt, só, késhegynyi pirospaprika, pár csepp ecet (csipetnyi cukor vagy 1 kiskanál barackíz). Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, a paprikával meghintjük, és a megtisztított, 1-2 centis darabokra vágott zöldbabot beletéve, megsózzuk. Kevés vízzel, fedő alatt, kis lángon puhára

pároljuk, majd a tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Pár csepp ecettel savanyítjuk, (Szelídíthetjük az ízét kevés cukorral vagy barackízzel is.) Zöldbabfőzelék konzervből Hozzávalók: 1 kg-os zöldbabkonzerv, 1 evőkanál zsiradék, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, 1 késhegynyi pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, néhány csepp ecet. A zsiradékban megpirítjuk a hagymát, a paprikával meghintjük, és a leszűrt zöldbabot belekeverjük. Végül ráöntjük a liszttel simára kevert tejfölt, ezzel 3-4 percig forraljuk, és ha túl sűrű lenne, kevés konzervlével hígítjuk. Ha savanykásan szeretjük, enyhén megecetezzük, de ezt el is hagyhatjuk. Zöldbabfőzelék mirelitből Ugyanúgy készül, mintha frissből főznénk, de a gyorsfagyasztott babot még fagyottan öntjük a hagyás olajba, és saját levében pároljuk puhára. Nagyon rövid idő alatt elkészül, mert a mirelit zöldbab elő főzött. Zöldbab Juliska

módra Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, néhány csepp citromlé vagy ecet, csipetnyi cukor. A zöldbabot megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk, a forró vajon megforgatva, megsózva, citromlével vagy ecettel pikánsra ízesítjük Először a saját levében, majd kevés vízzel puhára pároljuk, végül kevés cukorral szelídítjük az ízét. A lisztet a tejföllel simára keverjük, é ezzel sűrítjük be a zöldbabot. Zöldbab kreol módra Hozzávalók: 1 kg zöldbab, S dkg vaj vagy olaj, 1 fej vöröshagyma 2 szép, húsos zöldpaprika, só, őrölt bors, 4 evőkanál ketchup, 1 evőkanál borecet (vagy fele annyi közönséges ecet), 1 kiskanál mustár, (1 kiskanál currypor). A darabokra vágott zöldbabot sós vízben megfőzzük, majd lecsurgatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát a vajban vagy olajban üvegesre pároljuk, beletesszük a kicsumázott és kockákra vágott zöldpaprikát, a ketchupot, az ecetet, a

mustárt (a curryt), sót és borsot. Öt percig pároljuk, majd a zöldbabot beletéve még öt percig forraljuk, vigyázva, nehogy odakapjon. (Az eredeti kreol recept szerint egy kiskanál curry is kerül a mártásba, amitől egészen különleges ízűvé válik az étel.) Nyári fejtett bab citrommártásban Hozzávalók: 1 kg nyári fejtett bab, 2 tojássárgája, 1 citrom leve, só. A babot sós vízben puhára főzzük. Ha puha, a tojássárgákat a citromlével kikeverjük, habverővel kevergetve beleöntünk egy decit a bab főzővizéből, és gőz felett, a habverővel tovább verve, sűrű mártássá főzzük. A leszűrt babot mély tálba rakjuk, és ezzel a haboscitromos mártással leöntve tálaljuk Kelkáposzta-főzelék Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 30 dkg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, só, késhegynyi pirospaprika, 1-1 mokkáskanálnyi majoránna vagy őrölt kömény, esetleg 2 gerezd fokhagyma, (1 dl tejföl). A kitorzsázott, félujjnyi

laskára vágott kelt annyi vízzel öntjük -hogy ellepje, és egyszer felforraljuk. Ezután ezt a vizet leöntjük róla, és annyi sós vizet öntünk rá, hogy félig ellepje A meghámozott, kockákra vágott burgonyát belerakva, majoránnával vagy köménnyel ízesítjük, és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhult. Végül az olajból a liszttel paprikás rántást készítünk (ha fokhagymásan szeretjük, a tört fokhagymát is belerakjuk), és besűrítjük vele a főzeléket. (Ha szeretjük, meg is tejfölözhetjük tálalás előtt) Kelcikkely Hozzávalók: 2 kis fej zsenge kelkáposzta, liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa, só; a sütéséhez olaj. A kis kelfejeket - nagyságukhoz mérten - négy vagy hat cikkelyre vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Alaposan lecsurgatjuk, majd lisztbe, tojásba, megint lisztbe, tojásba és végül morzsába mártva, bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük. Vajas kínai kel Hozzávalók: 1 kg kínai kel, 10 dkg vaj, só,

csipetnyi őrölt fehér bors. A kitorzsázott, cikkekre vágott kínai kelt annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük, majd leszűrve, forró tálra rakjuk. Fehér borssal megszórjuk, és forró vajjal locsoljuk meg Sajtos kínai kel Hozzávalók: 1 kg kínai kel, 5 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 5 dkg edami és 5 dkg füstölt ízű sajt, só, csipetnyi reszelt szerecsendió. A kelt cikkekre vágjuk, kitorzsázzuk, és sós vízben nem túl puhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, majd kiolajozott tűzálló tálra egy: más mellé fektetjük, hogy a külső levelek kerüljenek a tetejére. Csipetnyi reszelt szerecsendióval meghintjük, reszelt sajttal megszórjuk, és tetejére morzsoljuk a vajat. A forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg a vaj rá nem olvadt, de megpirítani nem szabad? Kínai kelfőzelék Ugyanúgy készül, mint a közönséges kelkáposzta-főzelék. Vajas kelbimbó Hozzávalók: ½ kg kelbimbó (vagy egy doboz mélyhűtött kelbimbó), 5

dkg vaj, só. A megtisztított, sós vízben puhára főzött kelbimbót, leszűrjük, és forró - de nem barna - vajjal keverjük össze. Ha mélyhűtött kelbimbóból készítjük, a még fagyos kelbimbót forró vajba öntjük, és megsózva; saját levében kis lángon 4-5 percig pároljuk. Sajtos kelbimbó Hozzávalók: 1 kg kelbimbó (vagy I doboz mélyhűtött kelbimbó), 1,5 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 10 dkg sajt, só, őrölt bors. A kelbimbót a vajas kelbimbónál leírt módon elkészítjük, és vajjal kikent, mély tűzálló tálba öntjük. A tejfölt a tojássárgájával, a sajt felével, sóval meg borssal összekeverjük, a kelbimbóra öntjük, és a sajt maradékát ráhintjük. A sütőben a tetejére szép piros kérget sütünk. Karfiolköret Hozzávalók: 1 kg-os tömör karfiolfej, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, só, csipetnyi reszelt szerecsendió, (5 dkg reszelt sajt). A megtisztított karfiolfejet sós vízben puhára

főzzük, majd lecsepegtetve, torzsájával lefelé kivajazott tűzálló tálra ültetjük. A tejfölt a tojássárgájával, a reszelt sajttal meg csipetnyi reszelt szerecsendióval simára keverjük, és a karfiolra öntjük. Rámorzsoljuk a maradék vajat (esetleg meghintjük a sajttal), és a forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lett. Karfiolrózsák Hozzávalók: 1 kg karfiol, só; a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa (liszt vagy 20 dkg reszelt sajt, 2 tojás); a sütéshez bőven olaj. A nagy, rózsáira szedett karmolt sós vízben nem túl puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. Először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük. (A közönséges panírozás helyett bundázhatjuk sajtban is, akkor először lisztbe mártjuk a karfiolrózsákat, majd a tojással simára kevert sajtba, és úgy sütjük ki. Vigyázzunk, a sajttól könnyen odakaphat: erős tűzön,

hirtelen kell körös-körül megpirítani.) Szalonnás karfiol Hozzávalók: 1 fej karfiol vagy 1 üveg karfiolkonzerv, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 2 dl húsleves (leveskockából is lehet!), 1 dl tejföl, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld. A megforrósított olajban üvegesre sütjük az apró kockákra vágott szalonnát, és megpirítjuk vele együtt a hagymát. A liszttel meghintjük, felengedjük két deci vízzel, amelyben felolvasztottunk egy fél húsleveskockát (vagy ha van húslevesünk, azzal), a fűszereket belerakjuk, és állandóan kevergetve mártás sűrűségűre forraljuk. Végezetül beletesszük a sós vízben megfőzött, rózsáira szedett és leszűrt karfiolt (vagy egy üveg lecsurgatott konzerv karfiolt), és ezzel néhány percig forralva, de nem pirítva, tálaljuk. Vajas brokkoli Hozzávalók: 50 dkg friss vagy 1 csomag fagyasztott brokkoli, 5 dkg v. só Ha friss

brokkoliból készítjük, a brokkolit sós vízben puhára főzzük alaposan lecsepegtetjük, majd forró tálra téve, a meleg vajjal leöntjük esetleg vajba forgatjuk. Ha fagyasztott brokkolit vettünk hozzá, a vajat megforrósítjuk, a még fagyott brokkolit beleöntjük, és megsózva nagyon kis lángon, fedő alatt, saját levében, időnként megkeverve, nehogy odakapjon, öt perc alatt megpuhítjuk. Sajtos brokkoli Ugyanúgy készül, mint a vajas brokkoli, de a tálon még 10 dkg sajt reszelünk rá, ami a forró zöldségtől ráolvad. Tejfölös brokkoli Ugyanúgy készül, mint a karfiolköret. Brokkolirózsák Ugyanúgy készül, mint a karfiolrózsák, de a friss brokkolit kétcentis darabokra vágjuk, úgy készítjük el. A fagyasztott brokkoli eleve fel van darabolva, de azt sós vízben csak öt percig főzzük a panírozás előtt, mert már előfőzött. Kukoricaköret Hozzávalók: 50 dkg-os kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica, 5 dkg vaj vagy

Ráma margarin, késhegynyi őrölt fehér bors A megforrósított vajra öntjük a leszűrt konzervkukoricát, megborsozzuk, és az egészet átforrósítjuk. Ha mirelitből készítjük, akkor még fagyottan öntjük a kukoricát a forró vajba, megsózzuk, megborsozzuk, és nagyon kis lángon, időnként megkeverve, öt percig pároljuk Kukoricafőzelék Hozzávalók: 50 dkg-os kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1-2 dl tej, 1 dl tejszín, só, őrölt fehér bors (1 csokor petrezselyem). A konzervkukoricát leszűrjük, és a vajon megforrósítjuk, erős lángon zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük, és annyi tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártás legyen. Sóval meg őrölt fehér borssal ízesítjük, és tejszínnel gazdagítva tálaljuk. {A tálon meghinthetjük finomra vágott petrezselyemmel is a tetejét.) Ha mirelit kukoricát veszünk hozzá, a vajban felolvasztott kukoricát zsírjára sütjük, liszttel

meghintjük, és ugyanúgy járunk el vele a továbbiakban, mint a konzervkukoricával: Dalmát paprika Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 4 húsos zöldpaprika, só, őrölt bors, vörösbor. A hagymát körömnyi kockákra vágjuk, és az olajban addig sütjük, amíg üvegesedni nem kezd. Akkor a kicsumázott, szintén kockákra vágott paprikát beletesszük, megsózzuk, megborsozzuk, és kevés vörösborral felengedve, puhára pároljuk. Rövid lével tálaljuk Sült paradicsom Hozzávalók: 8 kemény paradicsom, olaj, só, őrölt bors. A paradicsomokat sugár alakban bevagdaljuk, de úgy, hogy egészben maradjanak. Megsózzuk, megborsozzuk, kevés olajjal meglocsoljuk, és roston vagy olajjal kikent sütőlemezen a sütőben megsütjük. Sajtos paradicsom Hozzávalók: 6 paradicsom, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 kiskanál olaj, só, csipetnyi pirospaprika. A paradicsomokat félbevágjuk, akár a zsemlét, és vágott felükkel felfelé a

beolajozott sütőlemezre egymás mellé ültetjük. A vágott felületüket megsózzuk, mindegyikre kevés tejfölt öntünk, sajttal meghintjük, és csipetnyi pirospaprikával koronázva, a sütőben megsütjük. A sajt ne barnuljon meg, mert akkor keserű lesz! Peperonata Hozzávalók: 4 dkg vaj. 1 evőkanál olaj, 10 dkg húsos füstölt szalonna 4 piros paradicsompaprika, 4 zöld paradicsompaprika, 2 fej reszelt vörös hagyma, 1 szál sárgarépa, 1 kis fej zeller. 2 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb doboz paradicsompüré, 1 dl vörösbor, 1 kiskanál borecet (vagy néhány csepp rendes ecet), só, őrölt bors, kevés szárított bazsalikom (ha van, helyette oregano), 1 csokor petrezselyemzöld. A kétféle zsiradékban üvegesre pároljuk a hagymát, majd tovább pirítjuk a reszelt répával és zellerrel. Beletesszük a laskára vágott szalonnát, a fokhagymát, és a paradicsompürével meg a borral engedjük fel. Az ecettel és a fűszerekkel ízesítve (a petrezselyemzöldet

vágjuk apróra) fél óráig forraljuk. Végezetül beletesszük a laskára vágott, két féle színű paprikát, és lefedve addig pároljuk, amíg meg nem puhult. (Hasonlít a mi lecsónkra, de sokkal különlegesebb, zamatosabb az íze.) Nagyon jó hozzá a félbevágott, kocka alakban bevagdalt, zsírban kisütött szafaládé. Sült őszibarack Hozzávalók: 8 szép őszibarack, 5 dkg vaj, reszelt szerecsendió. A kimagvalt, meghámozott fél őszibarackokat magházukkal fölfelé ki. vajazott tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe ültetjük. A mag helyére borsónyi vajat rakunk, és csipetnyi szerecsendióval meghintve, a sütőben (vagy roston) megsütjük. Készíthetjük lecsurgatott barackbefőtt. bőt is, akkor rövidebb ideig sütjük Pecsenye és főleg sült szárnyas rendkívül finom körítése. Sült padlizsán Hozzávalók: 2 közepes nagyságú padlizsán, só, őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem; a sütéséhez olaj. Alaposan

megmossuk, megtörölgetjük a padlizsánokat, majd dobó kocka nagyságúra vágjuk. (Csak akkor hámozzuk meg, ha túl vastaga héja.) Papírtörülközővel leitatjuk, majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük, és itatóspapírra vagy papírtörülközőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leszedjük róla. Ezután forró tálra rakjuk, majd sóval, borssal meg finomra vágott petrezselyemmel és fokhagymával gazdagon meghintjük. Ha nem szeretjük a nyers fokhagyma ízét, a sütés előtt az olajba dobjuk az egész fokhagymagerezdeket, aranysárgára sütjük, kivesszük, és ebben az olajban sütjük meg a padlizsánt. Tökfőzelék Hozzávalók: 1,5 kg tök vagy 1 kg gyalult tök, vagy 1 csomag mirelit tök vagy 1 nagy üveg tökkonzerv, 1 púpos evőkanálnyi finomra vágott vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 púpos evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, késhegynyi pirospaprika, ecet, 1 nagy csokor kapor (2 gerezd fokhagyma). A tököt meghámozzuk, kimagvaljuk

és legyaluljuk. Az olajon aranysárgára sütjük a hagymát, a paprikával megszórjuk, és a gyalult tököt beletéve, megsózzuk, kevés ecettel meglocsoljuk. Nagyon kis lángon (még a lángelosztót is alátéve), fedő alatt pároljuk, mert a sótól a tök levet enged. Belerakjuk a finomra vágott kaprot, és a liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük (Nagyon finom, ha a vöröshagyma párolása végén a tört fokhagymát is belerakjuk, ezt csak egy percig sütjük, és úgy kerül bele a paprika meg a tök.) Ha mirelit tökből készítjük, akkor még fagyottan rakjuk a tököt a hagymás olajra, és megsózva, nagyon kis lángon olvasztjuk fel. Ilyenkor nem kell lefedni, mert a tök nagyon sok nedvességet enged ki magából, csak győzzük elpárologtatni. Ha konzervből készítjük, akkor a hagymás-paprikás olajat a tejföllel simára kevert liszttel engedjük fel, a kaporral ízesítve kevés konzervlével mártás sűrűségűre hígítjuk, és a végén

rakjuk bele a leszűrt tököt, amivel már éppen csak egyszer felforraljuk, de nem főzzük. Párolt uborka Hozzávalók: 75 dkg kígyóuborka, 3 evőkanál olaj, só, őrölt fehér bors (5 dkg reszelt sajt). A jól megmosott, megtörölgetett uborkát héjastól két milliméter vastag szeletekre vágjuk, és az olajban, a sóval meg a borssal ízesítve, fedő alatt, kis lángon, a saját levében puhára pároljuk. (A tálon reszelt sajttal is meghinthetjük a tetejét) Az olívaolaj jobb hozzá, mint a napraforgóolaj, mert ez a köret arab eredetű. és ott olíva- vagy szezámolajjal készítik Párolt cukkíni Ugyanúgy készül, mint a párolt uborka, de fél centi vastag szeletekre vágjuk hozzá a cukkínit, és borson kívül még őrölt rozmaringgal, esetleg csipetnyi kakukkfűvel vagy oreganóval is ízesíthetjük, mert Görögországban - ahol ez a köret honos - ezt az ízt kedvelik, és többnyire olívaolajjal készítik. Sajtos cukkíni Hozzávalók: 75 dkg

cukkíni; S dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, só; őrölt fehérbors, csipetnyi reszelt szerecsendió. A meghámozott, kimagvalt cukkínit ujjnyi hasábokra vágjuk, és a vajon, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítve puhára pároljuk. Végül rá reszeljük a sajtot, és azonnal tálaljuk Almás káposzta Hozzávalók; I kg fejes káposzta, 2-3 evőkanál olaj, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, 4 alma, só, ecet. Az olajban megpirítjuk a hagymát, a vékony laskára vágott káposztát beletesszük, megsózzuk, ecettel megöntözzük, és lefedve puhára pároljuk. (Ha friss a káposzta, nem kell rá víz, a saját levében megpuhul.) Végezetül cukorral �szelídítjük meg" az ecet ízét, és belerakjuk a meghámozott, cikkekre vágott almát. Az egészet együtt még kb öt percig pároljuk (Erdély egyes vidékein az almán kívül még szőlőszemeket is kevernek a káposztába.) Párolt káposzta Ugyanúgy készül, mint az almás káposzta, csak kétszer annyi

hagy. mát teszünk bele, és a gyümölcsöt elhagyjuk. Szokása párolt káposztát kevés fehérborral is meglocsolni, és sokan mokkáskanálnyi köménymaggal is ízesítik. Tejfölös kapros káposzta Hozzávalók: 1 kg fehérkáposzta, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, ecet, 1 nagy csokor kapor. A káposztát legyaluljuk, és ecetes-sós vízzel leforrázzuk. Az olajban megpirítjuk a hagymát, az ecetes vízben kihűlt és lecsurgatott káposztát beletesszük, felengedjük annyi vízzel, amennyi kétharmad részéig ellepi, és beledobjuk a leveskockát. Végül egy nagy csokor finomra vágott kapor kerül a fazékba, és az egészet megpároljuk. Tálalás előtt a liszttel elkevert tejföllel sűrítjük be Paradicsomos káposzta Hozzávalók: 1 kg fehér édes káposzta, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, liter paradicsom ivólé vagy ¼ -es paradicsompüré, só, őrölt bors, cukor (l babérlevél). A

káposztát először félbevágjuk, majd kitorzsázva, laskára vágjuk. Annyi sós vízben tesszük fel főni, hogy félig ellepje. Közben az olajból a liszttel barna rántást készítünk, a paradicsomlével felengedjük, majd beletesszük a leszűrt káposztát. Annyi káposztafőzővízzel hígítjuk, hogy sűrű mártás legyen. Ha paradicsompürével főzzük, akkor káposztafőzővízzel hígítjuk. (Főzhetünk a mártásba babérlevelet is ízesítőül, ahogy az Erdélyben szokás) A végén őrölt borssal meg cukorral adjuk meg a kellemesen édeskés-fűszeres ízét. Párolt cékla Hozzávalók: 70 dkg cékla, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, ecet, kevés cukor. A céklát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és a káposztareszelőn lereszeljük. Az olajban megpirítjuk a hagymát, a reszelt céklát megforgatjuk benne, és a párolt káposztához hasonlóan sóval, néhány csepp ecettel meg cukorral ízesítjük. Néhány percig pároljuk, és

mindazokhoz az ételekhez tálalhatjuk, amihez párolt káposzta illik. Sült hagyma Hozzávalók: 5 nagy vöröshagyma, 3 csésze olaj, ~ dl fehérbor, 5 dkg Vaj, ecet, só, őrölt bors, majoránna (vagy origano). A hagymát megtisztítjuk, vastagon felszeleteljük, és az olajból, borból, ecetből készült, sóval, majoránnával ízesített páclében egy óra hosszat állni hagyjuk. Ezután a levét lecsurgatjuk, a hagymát kivajazott tűzálló tálra rakjuk, tetejére is vajdarabkákat teszünk, és a sütőben megsütjük. Francia paraszthagyma Hozzávalók: 8 közepes nagyságú vöröshagyma, 5 dkg vaj, só. A hagymák bajuszát levágjuk, és a legkülsőbb, szennyezett, sérült hé. ját lebontjuk, de néhány sárga hártya azért rajta maradjon. A sütőlemezre egymás mellé ültetjük, és a forró sütőben 5060 percig sütjük, (Eredetileg kemencében sütötték) Ezután tiszta ruhával bélelt tálba rakjuk, mint a sült burgonyát, és a tányéron hámozzuk

meg. A közepét kissé széthajtva, a mélyedésbe egy darabka vajat teszünk, ami ott szépen elolvad, és megsózzuk. Nyári fejtettbab -főzelék Hozzávalók: 60 dkg kifejtett nyári szemes bab, 1-1 szál sárgarépa meg petrezselyemgyökér, 1 darabka szalonnabőrke, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, só, késhegynyi piros. paprika, (1 babérlevél), ecet A babot a megtisztított, karikákra vágott zöldséggel meg a szalonna. bőrkével annyi vízbe tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. (Tehetünk bele egy babérlevelet is, amit tálalás előtt kidobunk belőle.) Ha meg puhult, az olajból a liszttel készült, pirospaprikával ízesített rántással besűrítjük. (Ha diétásabban akarjuk adni, akkor a tejföllel simára kevert liszttel habarjuk be, és olajat nem öntünk bele.) Megecetezve, megtejfölözve adjuk az asztalra Szárazbab-főzelék Hozzávalók: 40 dkg fehér bab, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1

evő. kanál reszelt vöröshagyma, (füstölt lé), 2 dl tejföl, só, néhány csepp ecet. A babot egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk, majd másnap, a vízzel felöntött áztatóvízben tesszük fel főni. (Víz helyett füstölt hús leve is kitűnő hozzá.) Fedő alatt, kis lángon megpuhítjuk Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát, belekeverjük a lisztet, és barna rántást készí- tünk belőle A pirospaprikával megszórjuk, és ezzel sűrítjük be a babot. Tálalás előtt kissé megecetezzük és megtejfölözzük. Sárgaborsópüré Hozzávalók: 40 dkg sárgaborsó, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, só, késhegynyi pirospaprika. A borsót átválogatjuk, majd egy éjjelen át hideg vízben megáztatjuk. Másnap ebben az áztatóvízben tesszük fel főni, és fedő alatt addig puhítjuk, amíg a borsószemek szét nem esnek. Vigyázzunk, ha a levét közben elfövi, vízzel pótolni kell, és az alja is odakap, ha közben nem

kevergetjük fel. Kuktában soha nem szabad főzni, mert a borsó gőze a szelepet eltömi, és a kukta felrobbanhat! Az olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, a liszttel meghintjük, és kevergetve a végén paprikával ízesítve barna rántást készítünk belőle. Egy kevés hideg vízzel felengedve, a sárgaborsóhoz öntjük. Nem forraljuk fel, hanem tésztaszűrőn keresztül egy másik lábasba áttöltjük, a még egészben maradt borsószemeket fakanállal a lyukakon áttörjük. (Nem jó turmixgépben szétverni, mert a borsóhéj darabos marad!) Csak ezután forraljuk fel, megsózzuk, és ha kell, még egy kevés vizet öntünk hozzá. Nagyon jó, ha a tálon karikákra vágott, lisztben megforgatott, bő, forró olajban ropogósra sütött hagymát szórunk a tetejére. Melegítésnél ismét vízzel hígítjuk, kevergetjük, mert az állás során nagyon besűrűsödik. Lencsefőzelék Hozzávalók: 40 dkg lencse, 2 evőkanál olaj, 1 púpos evőkanál

liszt, 1 dl tejföl, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, só, körömnyi citromhéj. A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval és citromhéjjal ízesítve puhára főzzük. Ezután a citromhéjat kidobjuk belőle, az olajból, a lisztből meg a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. Megtejfölözve tálaljuk. (Nagyon finom, ha a lencsét füstölt lében főzzük meg, vagy legalább egy darabka szalonnabőrkét főzünk vele együtt.) Szalonnás lencse Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, 10 szem apró hagyma, 40 dkg lencse, 1 szál sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis darabka zellergumó, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, l csokor petrezselyemzöld. A lencsét kiválogatjuk, és előző este beáztatjuk, a szalonnát felszeleteljük, a szélét becakkozzuk, kiolvasztjuk, majd a megtisztított, egészben hagyott hagymát

beledobjuk. Együtt megpirítjuk, majd a szalonnaszeleteket kivesszük, és félretesszük. A hagymára öntjük a lencsét, a megtisztított, kettévágott zöldségeket és az ízesítőket. (A petrezselyemcsokrot tálalás előtt ne feledjük el kidobni belőle!) Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Ha a szalonna nem volt túl sós, meg is sózzuk Nem szabad levesesnek lennie, a magyar ízlés. nek jobban megfelel, ha a liszttel elhabart tejföllel besűrítjük Tálalás kor a tetejére tesszük a ropogós szalonnaszeleteket. Rizsfőzés egyszerűen Hozzávalók: 20 dkg rizs, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, S dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 húsleveskocka. A több vízben megmosott rizst az olajban megfuttatott hagymára öntjük, egy percig pirítjuk, majd kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs, felengedjük. A húsleveskockát beledobjuk és lefedve két percig forraljuk. A lángot eloltjuk alatta, és a tetejére több rétegben konyharuhát

bontunk. Az így tartósított melegben a rizs szépen megpuhul, a megduzzad, és soha nem kozmái oda. Tálalás előtt meg kell kóstolni, hogy elég sós-e, és ha kell, utánasózzuk A rizst ízesíthetjük finomra vágott petrezselyemmel, curryporral, és keverhetünk közé a végén mazsolát, illetve lehéjazott mandulát is. Gőzben sült rizs Ugyanúgy készül mint az egyszerű rizsfőzés, de az edényt letakarva a forró sütőbe toljuk. Még egy percig égni hagyjuk a sütőt, majd eloltjuk, és benne hagyjuk kihűlni - megpuhulni a rizst. Tálalás előtt újból felmelegítjük Kifőzött rizs Ugyanaz kell hozzá, mint az előző rizshez, csak a rizst bő, forró, sós vízben kifőzzük, mint a tésztát, leszűrjük, és az olajban pirított hagy. mával meg az ízesítőkkel összekeverjük Zöld rizs Hozzávalók: 20 dkg rizs, 5 dkg vaj, 1 leveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1-2 szál zellerzöld, 1 csokor metélőhagyma vagy

hagymazöld, só, őrölt bors. Ugyanúgy készítjük el, mint az egyszerű rizst, csak nem teszünk bele hagymát, ehelyett a rengeteg apróra vágott zöldfűszerrel ízesítjük, és bőven sózzuk, borsozzuk. (Angliában általában külön tányérkában reszelt sajtot is adnak a zöld rizshez, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelően hintse meg vele a rizst.) Sajtos rizsgombóc Hozzávalók: 20 dkg rizs, 1 evőkanál paradicsompüré, 5 dkg sajt, só, zsemlemorzsa; a sütéséhez olaj, A rizst a paradicsompürével, sóval és annyi vízzel, amennyit felvesz, puhára főzzük, levét elpárologtatjuk, majd a tűzről levéve belereszeljük a sajtot. Hagyjuk kihűlni, vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és zsemlemorzsába hempergetve, bő forró olajban hirtelen ropogósra sütjük. Sültekhez kitűnő körítés, de ha paradicsommártást készítünk hozzá, önálló ételnek is tálalhatjuk. Zsemlegombóc Hozzávalók: 3 zsemle, tej, 2 evőkanál olaj,

liszt, 2 tojás, 1 dkg élesztő, só. A szikkadt zsemléket kockákra vágjuk, és az olajban megpirítjuk. Ezután leöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, és egy óráig állni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívhassa magát. Ekkor ütjük bele a tojásokat, a sóval ízesítjük, és annyi liszttel keverjük össze, hogy galuska keménycégű tésztát kapjunk. Könnyebb lesz a gombócunk, ha egy dkg élesztőt is morzsolunk a tejbe, és azzal dagasztjuk meg a tésztát. Tíz percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálva belőle, sós vízben 5-10 percig főzzük. Tálalás előtt vájunk ketté egy gombócot, és kóstoljuk meg, hogy átfőtt-e. Leginkább vadas húshoz és szalontüdőhöz illik, de bármelyik bő mártásos pecsenyéhez is tálalhatjuk. Cseh gombóc (Knédli) Ugyanúgy készül, mint a mi zsemlegombócunk, csak a zsemlét világosra pirítjuk, és a megkelt tésztát hosszúkás cipóba formázva kizsírozott konyharuhába csomagoljuk.

Két végét átkötjük, és bő, forró vízben 20-30 percig főzzük. Tálalás előtt a ruhából kicsomagoljuk, és éles késsel vagy cérnaszállal ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Csehszlovákiában ezt főleg a csemege sertéskarajhoz, sőt minden mártásos pecsenyéhez is kínálják