Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Hegedűs János - Sertés húsból készült ételek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 15 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:305

Feltöltve:2006. július 10.

Méret:184 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Sertés húsból készült ételek Angol vagdalt. 40 dkg darált sertéshúsból tejben áztatott és kicsavart zsemlével, 2 tojással, reszelt vöröshagymával, sóval, törött borssal vagdalt masszát készítünk. Pogácsa alakúra formázzuk, zsemlemorzsába forgatjuk és zsiradékban megsütjük. Ugyancsak bő zsiradékban zsemlekarikákat sütünk. Mindegyik zsemle-karikára 1-1 vagdaltat fektetünk és 1-1 tükörtojással befedjük. Kiváló egytál étel, vagy tea mellé vacsora Olasz sertéskaraj. A szép rövidkaraj szeleteket húsverővel kissé megveregetjük. Megsózzuk és tűzálló tálba rakjuk, közvetlenül egymás mellé. ( A tálat nem zsírozzuk ki!) Mindegyik szeletet leöntjük sűrű tejföllel és beszórjuk reszelt sajttal, majd forró sütőben, nagy lángon pirosra sütjük. Burgonyapürét vagy sült burgonyát adunk mellé. Piramis. Sertés apróhúsból a szokásos módon vagdalt hús masszát és az átlagosnál egy kicsit keményebb

burgonyapürét készítünk. Vastagon kivajazott tepsibe helyezzük a vagdaltat, közepébe két kemény tojást rakunk és kenyéralakúra formázzuk. Kb 15 percig sütőben elősütjük, majd a burgonyapürével befedjük, tojássárgájával megkenjük és sütőben kb. 30 percig tovább sütjük. Időnként olvasztott vajjal, illetve saját levével locsolgatjuk Külön köret nem szükséges hozzá, idénysalátával tálaljuk. Citromos sertéssült. A sertéslapockát keskeny hosszú darabban (hogy jól lehessen szeletelni) kevés reszelt hagymás zsíron puhára pároljuk. Ha megpuhult, kivesszük a zsírból és hűlni hagyjuk Ezalatt a levét megszórjuk kevés liszttel, 1-2 dl tejföllel fölengedjük és krémszerű mártássá befőzzük. Sóval, pici borssal, reszelt citrom héjával és levével ízesítjük. A húst felszeleteljük, tálra tesszük és mártással leöntjük. Metélt tésztával tálaljuk A citromos sertéssültet karajszeletekből is készíthetjük

Malacpörkölt. A megtisztított és megmosott malachúst középnagyságú kockákra vágjuk. Személyen-ként 2 dkg vöröshagymát apróra összevágva zsíron megpárolunk, hozzátesszük a feldarabolt malachúst, gyengén megsózzuk, kissé megpirítjuk, majd teszünk hozzá egy kis mokkáskanál édes pirospaprikát, kevés paradicsomot és fedő alatt puhára pároljuk. Tarhonyával tálaljuk Hortobágyi töltött burgonya A szokásos módon sertéspörköltet készítünk. Közben személyenként két darabnagyobb burgonyát héjában megfőzünk, majd tisztítás után hosszában félbevágjuk őket. Üregeket kaparunk ki. Ezután a pörköltet levétől lecsurgatjuk és pépesre vágjuk A húskrémmel megtöltjük a burgonyákat, majd kivajazott tűzálló edénybe helyezzük. A pörkölt tejfeles habarással besűrítjük és a burgonyákat bevonjuk vele. Előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük. Húsos burgonyagombóc A szokásos módon sertéspörköltet

készítünk. Közben 40 dkg burgonyát megfőzünk, meghámozunk és áttörünk, eldolgozzuk 20 dkg liszttel, valamint 1 db tojással, csipetnyi sóval. Kb 1 órát pihentetjük A pörköltet levétől jól lecsurgatjuk és finomra vágjuk Ráhalmozzuk a húspépet és gombócokat formálunk. Lassan, lobogó sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A tejfölös mártással áthúzva zöld-paprikával és paradicsommal díszítve tálaljuk. Kalocsai sertésborda. Hozzávalók: 60 dkg sertés karaj, 20 dkg császár szalonna, 5 dkg liszt, só, bors, 10 dkg virsli, 30 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg pirospaprika, 1 fej vöröshagyma. Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, és üvegesre megpirítjuk. A húst sózzuk, borsozzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, és hirtelen mindkét oldalát megsütjük. Kivesszük a húst a zsírból, és beletesszük az apróra vágott hagymát, és a szétzúzott fokhagymát és üvegesre pároljuk.

Ekkor beletesszük a paprikát és a paradicsomot Amikor félig megpuhult hozzáadjuk a karikára vágott virslit, és vissza rakjuk a húst, a maradék paprikával meghintjük és 3-4 percig tovább főzzük. Csopaki tokány A húst 5-6 cm hosszú, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Kevés zsiradékon reszelt vöröshagymát kicsit megpirítjuk, majd paradicsompürét és kevés vizet adunk hozzá. Hozzátesszük a húst Sóval, törött borssal fűszerezzük és félig puhára pároljuk. Mikor a hús félig megpuhult, akkor hozzáadjuk a zöldborsót és annyi száraz fehérbort, hogyne legyen túl híg a leve. Együtt készre főzzük. Galuskával tálaljuk, szőlőszemekkel díszítjük Debreceni tokány A húst csíkokra vágjuk. Szintén csíkokra vágott füstölt szalonna zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és hozzáadjuk a húst. Pirospaprikával megszórjuk és kevés vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk Amikor a hús félig puha, akkor kockára

vágott zöldpaprikát, paradicsomot, valamint karikázott debrecenit adunk hozzá. Együtt készre pároljuk Hagymás, tört burgonyával tálaljuk. Székely sertésköröm 10-15 dkg apróra vágott hagymát, 5-10 dkg zsírban halványan megpirítunk, meg szórjuk 1 dkg többféle pirospaprikával, majd elkeverjük. Ezután kevés vízzel felengedjük, hozzáadunk 1-2 gerezd fokhagymát, pár szem őrölt kömény-magot, kevés sót és az előfőzött 1 kg sertéskörmöt levével együtt fedő alatt puhára pároljuk. Ezután a körmöket kiszedjük egy másik edénybe (a szilánkok végett), majd a pörköltlét és 10 dkg konzervlecsóval vagy nyáron zöldpaprikával, paradicsommal ízesítjük és még egyszer felforraljuk. Az így készített körömpörkölt rövid levébe fél kg kicsavart savanyú káposztát teszünk és a pörkölt levével jól összekeverjük. Kevés meleg vízzel felengedjük és mérsékelt tűzön puhára pároljuk Amikor a káposzta puhára

főtt, 2 dl tejfölből és 2 dkg lisztből habarást készítünk majd ráöntjük. A melegen tartott körmöt a tál aljára, a forró káposztát a tetejére rakjuk, kevés tejföllel még leöntjük és finomra vágott kaporral megszórjuk. Narancsos karaj Hozzávalók: (6 Személyre) 1 kg kicsontozott .sertéskaraj, ,só 2-3 evőkanál olaj, 3 dkg vaj 4 narancs, 2 dl fehérbor, 1 mokkáskanál durvára őrölt fekete bors, 2 csipetnyi reszelt .szerecsendió Elkészítése: A húst körös-körül besózzuk. Az olajat széles lábasban a vajjal megforrósítjuk, a karajt ráfektetjük. 10 percig, többször megforgatva sütjük, majd tepsibe tesszük, zsírjával meglocsoljuk. Két narancsot vékonyan meghámozzuk úgy, hogy héján a fehér bundája ne maradjon rajta- legjobb erre a célra burgonyahámozó, majd gyufaszálnyi csíkokra metéljük. Az így lemeztelenített gyümölcs fehér kérgét levágjuk, azután a narancsot kifilézzük (lásd elűző recept). A többi

narancs levét kifacsarjuk A bort a borssal, a szerecsendióval meg a fele narancslével fölforraljuk, a húsra öntjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C.; légkeveréses sütő ben 165 °C) 50 percig süljük. A narancshéjat 2-3 percig főzzük, jól lecsöpögtetjük. Utána a maradók narancslébe szórjuk, a narancshúst hozzáadjuk, 2-3 percig Főzzük. A pecsenyét 10 percnyi pihentetés után fölszeleteljük, majd a narancsos mártással leöntjük. Sertésborda mangóval és lilahagymával Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet, egyenként 20 dkg-os sertéskaraj (bordacsonttal együtt), só, bors és őrölt kömény 1 evőkanál olaj, 2 érett, egyenként 35 dkg-os mangó 1 hegyes, erős pirospaprika, 2 evőkanál cukor 3 evőkanál borecet 2,5 dl narancslé, 1 citrom leve, 3 fej lilahagyma, 2 evőkanál vágott petrezselyem f evőkanál vaj, 1 teáskanál gyömbérpor 1 evőkanál ribizlilekvár Előkészítés: A hússzeleteket megtisztítjuk, a

csontot is szépen letisztítva a húst sóval, borssal és köménymaggal fűszerezzük; a mangót meghámozzuk, a magot kivágjuk (lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb húsa maradjon rajta), majd a húsát hosszában 5 mm vastag gerezdekre vágjuk (felső kép); a maradék gyümölcsöt apróra vágjuk; a paprikát félbevágjuk, kimagozzuk és kis kockákra vágjuk. 1 evőkanál cukrot egy serpenyőben karamellizálunk, leöntjük ecettel és a narancs meg a citromlé 2/3-ával; hozzáadjuk az apróra vágott mangót, majd addig főzzük, míg a levét a felére elfőtte; ekkor leszűrjük és a levében kis lángon felmelegítjük a margógerezdeket, végül hozzáadjuk a paprikakockákat. A hagymát megtisztítjuk, félbe-, majd vastag csíkokra vágyjuk. Elkészítés: A maradék cukrot a vajjal egy serpenyőben felolvasztjuk; megfuttatjuk benne a hagymát, megszórjuk gyömbérporral; felöntjük a maradék narancs- és citromlével és beforraljuk; hozzáadjuk a

ribizlilekvárt, jól átforgatjuk (glasszírozzuk) vele a hagymát (alsó kép); borssal és vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Egy grillserpenyőt kikenünk olajjal és erős tűzön elősütjük a szeleteket, majd b-8 perc alatt, közben többször forgatva, a hússzeletek mindkét oldalát készre sütjük; ezután kivesszük a serpenyőből és melegen tartjuk. A bordákat előmelegített tányéron, a glasszírozott hagymával és az édes-savanyú mangóval tálaljuk. Köretként vadrizst ajánlunk hozzá. Italajánlat: Egy száraz fűszeres tramini kívánkozik mellé. Bami Goreng (kínai étel) Hozzávalók 6 személyre: 75 dkg szelethús, IS dkg póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl zsír, 25 dkg kelkáposzta, 20 dkg sárgarépa, 50 dkg metélt tészta (3 tojásos), bors, .só, 3 evőkanál szójamártás. A disznóhúst kockákra vágjuk, a póréhagymát megtisztítjuk, és finomra vágyjuk. A hagymát forró olajban üvegesre fonnyasztjuk, majd rátesszük a húst, a

péppé zúzott fokhagymát, és együtt pároljuk. A forrásban levő sós vízbe belefőzzük a vékony metéltre darabolt sárgarépát és kelkáposztát. Ha puhára főttek, leszűrjük, és a húson rövid ideig tovább pároljuk A metélt tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd a zöldséges, húsos raguval összekeverjük, borssal, szójamártással ízesítjük. Bigos (lengyel egytálétel) Hozzávalók 6 személyre: 70 dkg disznóhús, 20 dkg füstölt kolbász, 15 dkg kolozsvári szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,30 kg fejeskáposzta, 20 dkg gomba, 3 dkg vaj, 20 dkg aszalt szilva, 2 friss paradicsom vagy 2 dkg paradicsompüré, só, fűszerpaprika, köménymag, majoránna, őrölt bors, babérlevél, borecet. A húst és a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. A szalonnát kisütjük, hozzáadjuk a vöröshagymakockákat, és megfonnyasztjuk. Beletesszük a sóval szétdörzsölt fokhagymát és a disznóhúst, majd együtt jól

átpirítjuk. Meghintjük egy mokkáskanálnyi őrölt köménymaggal, ízlés szerint őrölt borssal, egy kevés majoránnával. Hozzáadjuk a paradicsomot, 1-2 babérlevelet, azzal zsírjáig pároljuk, majd rászórjuk a fűszerpaprikát. Felöntjük 3 dl vízzel, és néhány percig pároljuk. közben megtisztítjuk a fejeskáposztát, és összevágjuk Ezután ráhelyezzük a húsra az előre beáztatott aszalt szilvával együtt, és összekeverjük. A mártást megízleljük, szükség szerint sózzuk, és borecettel ízesítjük. Ezután a lefedett lábasban előmelegített sütőbe téve mérsékelt hőfokon sütjük kb. 45 percig A bigost a fogyasztás előtt legalább egy nappal készítsük (harmadik napon a legjobb). Ha készre pároltuk, egy napig lefedve tartsuk hideg helyen. Másnap a jbl megmosott gombát felszeleteljük, vajon megpirítjuk, és a karikákra vágott füstölt kolbásszal együtt belekeverjük Forró sütőben fél óráig sütjük. Brassói

disznótarja Hozzávalók 6 személyre: 90 dkg (G szelet) disznótarja, 10 dkg füstölt oldalas, 20 dkg disznómáj, 75 dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, I csomó ,zöldpetrezselyem, 20 dkg gomba, I dl fehérbor, 2 dkg liszt, 2 dl paradicsomlé, só. A felszeletelt húst húsverővel vékonyra nyújtjuk, megsózzuk, lisztben megforgatjuk, zsírban hirtelen megsütjük, és tűzálló edénybe helyezzük. A májat és a füstölt oldalast apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a megtisztított, cikkekre vágott gombát, az apróra vágott zöldpetrezselymet, feleresztjük paradicsomlével és borral, megsózzuk, és a húsra öntjük. A visszamaradó zsírral meglocsolva közepes tűzön negyed óráig pároljuk, és szalmaburgonyával tálaljuk. Cipóban sült húsvéti csülök Hozzávalók 6 személyre: 1 kg füstölt csülök, 2 dl tej, 10 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, só. A füstölt disznócsülköt kellően

megtisztítjuk, és - lecserélve róla az első forróvízet - puhára főzzük. A lisztből, a főtt áttört burgonyából a tojássárgájával, a langyos tejben megfuttatott élesztővel, só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk, cipóra formáljuk, és 2 órán át pihentetjük. Közben a puhára főtt és langyosra kihűlt csülökből a csontot kifordítjuk, és félujjnyi vastagra kinyújtott tésztával bebundázzuk. Fél óráig újra pihentetjük, tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben megsütjük. Hidegen szeletelve tálaljuk Cassoulet (francia étel) Hozzávalók 6 személyre: 60 dkg disznókaraj, 30 dkg ürücomb csont nélkül, 1 db kis füstölt csülök, 20 dkg füstölt kolbász, 15 dkg húsos füstölt szalonna, IS dkg szalonnabőr, 5 dkg zsír, 60 dkg nagy szemű fehérbab, 2 fej vöröshagyma, 1 db kis sárgarépa, szegfűszeg, 2 gerezd fokhagyma, paradicsompüré, 4 dkg só, kakukkfű, ½ csomó zöldpetrezselyem, 2 szál zellerzöld, 2 dl

húsleves, 12 dkg zsemlemorzsa. Az előre beáztatott babot a füstölt csülökkel, a szalonnával és a szalonnabőrre) feltesszük főni. Beletesszük a megtisztított sárgarépát, egy gerezd fokhagymát és a fűszerzacskót (a fazék füléhez kötözve), melybe elhelyeztük az egy fej vöröshagymát (amelybe beleszúrtunk 2 db szegfűszeget), a babérlevelet és a többi zöld finom füvet. A babot félig puhára főzzük Ez alatt a disznóbordákat és a felszeletelt ürücombot zsírban elősütjük, a zsírjában megfonnyasztunk egy fej finomra vágott vöröshagymát, egy gerezd szétzúzott fokhagymát, és ebbe visszahelyezve a húsokat húslevessel felöntjük. Hozzátesszük a szál kolbászt, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor félig megpuhult, a babból kiemeljük a fűszerzacskót, a csülköt, a szalonnát, a szalonnabőrt, a hagymát, majd Leszűrjük. Ezután egy tűzálló edényt teljesen befedünk a szalonnabérrel, erre rétegezzük először a babot

(kb. 1J3-át), majd a sertésbordákat és az. ürühúst, a feldarabolt füstölt húst, a felszeletelt húsos szalonnát és a kolbászt A maradék babbal egyenletesen befedjük a Cassoulet-et. A bab főzőlevével simára elkeverjük a paradicsompürét, szükség szerint megsózzuk, és egyenletesen ráöntjük az ételre, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Végül közepes hőmérsékletű sütőben másfél-két órán át sütőben pároljuk és összeérleljük, amíg a teteje megpirul. Chili con carne (mexikói étel) Hozzávalók 6 személyre: 1 kg vegyes darált hús (marha, disznó), 1,5 dl zsír, 75 dkg tarkabab (piros bab helyett), 5 dkg paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg vöröshagyma, 1 leveskocka, chilipor, cayenbors vagy tafiasco, kakukkfű, fűszerpaprika, 40 dkg paradicsom. A babot egy fél nappal elébb beáztatjuk, majd leveskockával, vízzel feltesszük főni. A hagymát vékony karikákra vágjuk és egy serpenyőben zsíron megfonnyasztjuk,

rátesszük a darált húst és fakanállal szétterítjük a serpenyőben. Amikor a hús zsírjára párolódott, hozzátesszük a paradicsompürét és tovább pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, hozzáöntjük a háromnegyedig kész babot, és rövid lével együtt pároljuk a hússal. Fűszerezzük az eldörzsölt fokhagymával, a Chili con carne többi fűszerével, cayenbors, tabasco keverékével. A tálalás előtt rátesszük a negyedekre vágott friss paradicsomcikkeket, amelyekkel összeforraljuk. Friss salátával és többfajta kenyérrel tálaljuk. Currys disznóragu kínai módra Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg disznócomb, 3 kis fej vöröshagyma, 2 nagy alma, 2 gerezd fokhagyma, 6 dkg zsír, 1 kávéskanál curry, só, őrölt bors, 2 pohár joghurt. A megmosott disznócombot 2-3 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymát finomra, a meghámozott és kimagozott almát durvára vágjuk. A forró zsírban a hagymát aranysárgára fonnyasztjuk, rátesszük az

almát és a húst, kissé pároljuk. Ha zsírjára párolódott, curryvel és borssal meghintjük, kevés vízzel felöntjük, és a péppé zúzott fokhagymát beletéve puhára pároljuk. Ezután a joghurtot a húshoz keverjük, és összeforraljuk Köretként rizst, az idénynek megfelelő zöldsalátát, és tetszés szerinti fanyar gyümölcsből készült salátát adunk. Csülök káposztásan Hozzávalók 6 személyre: I kg kicsontozott disznócsülök, l5 dkg füstölt szalonna, ID dkg vöröshagyma, 50 dkg savanyú káposzta, I babérlevél, kevés köménymag, ½ dkg törött bors, só. A kicsontozott bőrös disznócsülköt szeletekre vágjuk, hat- felé osztjuk és alufóliára helyezzük. A szeletekre vágott füstölt szalonnát serpenyőben kisütjük, és megpirítjuk rajta az apró kockákra vágott vöröshagymát. Megborsozzuk, köménymaggal, babérlevéllel, kevés sóval fűszerezzük, és elkeverjük a hordós savanyú káposztával, és szintén hatfelé

osztva ráhelyezzük a fólián levő hússzeletekre, és begöngyöljük. Tűzálló tálra vagy tepsire téve előmelegített sütőben közepesnél erősebb tűzön egy óra hosszat sütjük, és fóliával együtt tálaljuk. Debreceni disznókaraj Hozzávalók 6 személyre: 6 db 15 dkg-os disznókaraj, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg debreceni kolbász, 12 dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, só. Az apróra vágott vöröshagymát felhevített zsíron üvegesre megfuttatjuk, és ráhelyezzük a megmosott, kiveregetett, megsózott karajszeleteket, és mindkét oldalukon saját levében lassú tűzön pároljuk. Egy másik edényben a kockákra vágott füstölt szalonnát hevítjük, és amikor zsírját kiadta, rátesszük a karikákra vágott debreceni kolbászt, a meghámozott és cikkekre vágott paradicsomot, a gerezdekre vágott zöldpaprikát, megsózzuk, és hozzáadjuk a disznókarajhoz. Megkeverjük, és ha

szükséges, kevés vizet öntünk alá Fedővel letakarva közepes tűzön a húst puhára pároljuk. Sós vízben főtt burgonyával és savanyúsággal tálaljuk Disznótoros káposzta Hozzávalók 12 személyre: 80 dkg színhús, 80 dkg csontos disznóborda, I kg fejhús, 50 dkg friss disznókolbász, l5 dkg zsír, 2 dl lejföl, 10 dkg vöröshagyma, I-2 gerezd fokhagyma, I,5 kg savanyú káposzta, 1 fej savanyú káposztalevél, l dkg pirospaprika, bors, majoránna ízlés szerint, I tojás, 10 dkg rizs, 6 dkg liszt, só. A színhúst ledaráljuk. A rizst félig megpároljuk, és a darált hússal együtt keverőtálba helyezzük. Zsíron pirított vöröshagymával, sóval, paprikával, törött borssal, majoránnával, összezúzott fokhagymával fűszerezzük, és az egészet egy tojással összegyúrjuk. Amikor a massza kész, savanyú káposztalevélbe göngyöljük, henger alakúra formázzuk, végeit benyomjuk, és félretesszük. A hordós savanyú káposzta felét

zománcos főzőedény aljára helyezzük, és föléje szorosan egymás mellé rakjuk a töltelékeket* végül ráhelyezzük az apró darabokra vágott bőrös disznófejhúst, és befedjük a fennmaradó savanyú káposztával. A serpenyőben felhevített zsíron a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, pirospaprikával meghintjük, hideg vízzel felengedjük, és a káposztára öntjük. Annyi vizet adunk még hozzá, hogy az egészet ellepje. Lefedjük, és közepesnél gyengébb tűzön 3 órán keresztül főzzük A megfőtt töltelékeket kiszedjük a szálas káposztából, és fedő alatt forrón tartjuk. Zsírból és lisztből világos rántást készítünk, hideg vízzel felengedjük, és a káposztát berántjuk. Sóval, törött borssal utánízesítjük, és hozzáadjuk a tejfölt. A töltelékeket visszahelyezzük, és újra felforraljuk. A tálra helyezett töltött káposztára ujjnyi hosszúságú sült kolbászdarabokat, frissen sütött disznóbordát

helytizűnk, és forrón tálaljuk. Disznócsülök Hegedûs János-módra Hozzávalók 6 személyre: 7,G kg bőrös disznócsülök, 12 dkg disznózsír, 15 dkg sampinyongomba, 20 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ½ citrom, 5 dkg liszt, 3 dl száraz fehérbor, 2 g törött fekete bors, kiskanálnyi mustár, kevés koriander, szerecsendió, csombor, só, körítés. A kibontatlan disznólábszárat csontozóbárddal keresztbe, csonttal együtt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A csontot fűrésszel vágyjuk, hogy mentes legyen a szilánkoktól A szeleteket körbeölelő bőrt néhány helyen átvágjuk, hogy a hússzeletek tenyér nyomására kisimuljanak, és a forró zsiradék ne húzhassa őket össze. Késhegynyi csomborral, szerecsendió-őrleménnyel, koriandermag-reszelékkel, törött borssal meghintjük, és rövid ideig pihentetjük. Serpenyőben zsírt hevítünk, és az így előkészített szeleteket mindkét oldalon erős tűz mellett világospirosra

sütjük. Ezzel egyidejűleg tűzálló edényben kevés zsíron apró kockákra vágott vöröshagymát szalmasárgára fonnyasztunk, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát, és felöntjük a fehérborral. Hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját, a kifacsartlevét, kávéskanálnyi mustárt, és amikor simára kevertük, belehelyezzük a félig pirosra sült csülökszeleteket. Közepes tűzön, fedő alatt a húst majdnem puhára pároljuk. Amikor a hús kellően megpuhult, a tejfölbe kevert liszttel dúsítjuk, és amikor ismét felforrt, szükség szerint utánízesítjük. Kellemesen csípős, az ízek, illatok harmóniáját nyújtó tejszínsűrűségű lé elnyerése után burgonyakrokettel vagy burgonyagombóccal tálaljuk. Erdélyi tokány Hozzávalók 6 személyre: 75 dkg disznóhús (szirthús), b dkg zsír, 6 dkg füstölt szalonna, 1-2 gerezd fokhagyma, 6 dkg paradicsompüré, 3 dl fehérbor, kakukkfű, só,

őrölt bors. A zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát és a csíkokra vágott füstölt szalonnát, majd hozzátesszük a tokánynak előkészített csíkozott disznóhúst. Megsózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával és kevés kakukkfűvel fűszerezzük. Ha zsírjára pirul, mindig felengedjük egy kis fehérborral, és majdnem készre pároljuk. Ekkor hozzátesszük a paradicsomot, a többi kakukkfüvet, és a maradék borral felöntve készre pároljuk. Fokhagymás disznókaraj Hozzávalók 6 személyre: 6 szelet IS dkg-os disznókaraj, 12 dkg zsír, 4 gerezd fokhagyma, só. A karajt megmossuk, szélein az inakat átvágyjuk, húsverővel kiveregetjük, megsózzuk, és forró zsírban, erős tűzön mindkét oldalán hirtelen pirosra sütjük. Mielőtt a zsírból kiemelnénk, a zúzott folthagymával megkenjünk, további egy-két percig még sütjük, saját levével meglocsoljuk, és burgonyapürével, tetszés szerinti savanyúsággal tálaljuk. Főtt

füstölt csülök Hozzávalók 6 személyre: I db 1,20 kg-os csülök, 10 dkg vöröshagyma, 1 babérlevél, só, bors. A füstölt csülköt forró vízzel megtisztítjuk a füstölés okozta szennyeződéstől, majd a forrásban levő vízben az egészben hagyott vöröshagymával, borssal, sóval együtt feltesszük főni. Néhány órai lassú forralás után, amikor a hús már puha, kiemeljük a léből, majd felszeleteljük, s lencsefőzelékkel, babfőzelékkel vagy burgonyapürével és ecetes tormával tálaljuk Gombás rakott hús Hozzávalók 6 személyre: 40 dkg erdei gomba, 20 dkg rizs, 60 dkg szűzpecsenye, 40 dkg paradicsom, IS dkg zsír, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg vöröshagyma, paprika, só. A vékonyra kivert szűzpecsenyét megsózzuk, és vöröshagymás paprikás zsíron puhára pároljuk. Visszamaradt zsírjában a megtisztított, feldarabolt gombát erős tűzön 10 percig hevítjük. Ezzel egyidejűleg vajon párolt, kellően sózott rizst

készítünk Zsírral kikent tűzálló edénybe rakjunk egy réteg rizst, egy réteg húst, erre egy sor párolt gombát és végül egy sor hámozott, karikákra vágott paradicsomot. A felső réteg rizs legyen, melyet végül leöntünk tejföllel, és meghintünk reszelt sajttal. Közepes tűznél sütőben 25 percig sütjük Gombás disznónyelv Hozzávalók 6 személyre: I kg disznónyelv, 20 dkg erdei gomba, 8 dkg zsír, 4 dl tejföl, 1 csomag zöldpetrezselyem, törött bors, kevés liszt, só. A megtisztított erdei gombát vékony szeletekre vágva zsíron megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd meghintjük a liszttel, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és fedő alatt pároljuk. A nyelvet rövid lében megfőzzük, majd a leszűrt levéhez hozzákeverjük a tejfölt, és a gombára öntve forraljuk. A bőrétől megtisztított nyelvet kockákra vágjuk, és az elkészített gombás mártásba keverve makaróni körítéssel tálaljuk. Gombás

szalonnás disznóborda Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg disznóborda, 40 dkg erdei gomba, 12 dkg füstölt szalonna, 6 dkg zsír, 8 dkg hagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg liszt, kevés pirospaprika, törött bors, só. A kicsontozott disznóbordát lehetőleg 6 szeletbe vágva megsózzuk, kevés törött borsot hintünk rá, lisztben megforgatjuk, serpenyőben hirtelen átsütjük, és a hússzeleteket zománcozott lábasba rakjuk. A serpenyőben maradó zsírba helyezzük a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát, az apró kockákra vágott hagymát. Amikor a szalonna zsírját kiengedte, és a hagyma szalmasárgára pirult, pirospaprikával meghintjük, és hozzátesszük a cikkekre vágott gombát. 5-6 percig együtt pirítjuk, majd ráöntjük a lábasba elkészített bordákra. Kevés húslevet téve hozzá fedő alatt pároljuk A tejfölből és a lisztből habarékot készítünk, és a húsra öntve együtt újra felforraljuk. Galuskával vagy párolt rizzsel tálaljuk

Gombás szűzpecsenye vörösborral Hozzávalók 6 személyre 1,20 kg szűzpecsenye, IS dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg erdei gomba, ½ liter vörösbor, kevés törött bors, só. Serpenyőben felhevítjük a zsírt, hozzáadjuk az apróra vágott vörös hagymát, és világossárgára pirítjuk. A két gerezd fokhagymát összezúzzuk, s a vöröshagymával együtt megfuttatjuk a zsírban, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott erdei gombát, törött borsot, sót, felöntjük vörösborral. Az így nyert lébe belehelyezzük a szeletekre vágott szűzpecsenyét, és közepes tűzön addig pároljuk, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Zöldborsós rizzsel tálaljuk Gombás tokány Hozzávalók ó személyre: 70 dkg disznóhús, 25 dkg erdei gomba, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 dl vörösbor, bors, só. A megmosott húst vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát szintén keskeny csíkokra vágva serpenyőben megsütjük. Amikor

zsírját kiengedte, a megsült szalonnacsíkokat kiemeljük és félretesszük. Visszamaradó zsírjában egy nagyobb fej apró kockákra vágott vöröshagymát szalmasárgára pirítunk, és rátesszük az összevágott húst. Fedő alatt saját levében pároljuk Ha szükséges, kevés vízzel időközönként felöntjük. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a megtisztított, vékony szeletekre vágott gombát, megsózzuk, borssal meghintjük, ráöntjük a vörösbort, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Zöldborsós rizzsel tálaljuk. Gombás töltött karaj Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg disznókaraj (8 szelet), 40 dkg gomba, 1 tojás, 10 dkg zsír, 2 dl tejföl, 2 dl húslé, törött bors, köménymagőrlemény, só. A karajszeleteket éles késsel felhasítjuk, alkalmassá tesszük töltelék befogadására. A hasítékba törött borsot és sót dörzsölünk. Az erdei gombát kellően megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, és só,

bors, késhegynyi köménymagőrlemény hozzáadásával zsírban megpároljuk. Tojást és tejfölt adva hozzá elkeverjük, és további néhány percig hevítjük. Amikor a tojás megkötött, megtöltjük vele a hússzeleteket. Az így elkészített karajszeleteket lábasba helyezzük, fedő alatt közepes tűzön, zsíron - ha szükséges, kevés húslével felöntve - puhára pároljuk. Tálalás előtt a kimaradt tölteléket tejföllel ízesítjük, és a hús köré helyezzük Gombás vesevelő Hozzávalók 6 személyre: 2 db disznóvese és -agyvelő, 20 dkg gomba, 12 dkg füstölt szalonna, G dkg vöröshagyma, I csomag zöldpetrezselyem, kevés törött bors, csipetnyi majoránna, pirospaprika, só. A velőt és a vesét megtisztítjuk. A vesét vékony szeletekre vágjuk, és újra megmossuk A vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát serpenyőben kisütjük. Hozzáadjuk az apró kockákra vagdalt hagymát, megfonnyasztjuk, pirospaprikát hintünk rá, és

ráhelyezzük a szeletekre vágott vesét és a nagyobb darabokra vágott velőt. Néhány percnyi hevítés után hozzáadjuk a megtisztított, megmosott és szeletekre vágott gombát. Megsózzuk, meghintjük törött borssal, majoránnával. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük, és készre pároljuk Burgonyapürével vagy sós burgonyával tálaljuk. Hargitai töltött kelkáposzta Hozzávalók 6 személyre: 12 szelet kicsontozott disznókaraj, 40 dkg kövér disznóhús (lábszár vagy dagadó), 20 dkg füstölt kolbász, 8 dkg füstölt szalonna, G dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 kg savanyú káposzta, 12 db .kelkáposztalevél, kapor, csombor ízlés szerint, 6 dkg liszt, sd Az ujjnyi széles szeletekre vágott kicsontozott disznókarajt forró zsírban mindkét oldalon világosbarnára sütjük, és kiemeljük a zsírból. Az apróra vágott vöröshagymát a hús visszamaradó zsírjában világosra pirítjuk, és ráhelyezzük az átdarált kövér

disznóhúst, és együtt hevítjük, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott kolbászt, és további néhány percig kevergetve, megsózva, együtt pároljuk. A kelkáposztát leforrázzuk, és lefejtünk róla 12 db nagyobb levelet. Egy-egy darab disznókarajra darált húsos masszát teszünk, és egy-egy nagyobb kelkáposztalevélbe csomagoljuk, összetűzzük, vagy zsineggel összekötjük. Az apró kockákra vágott szalonnát felhevítjük, és amikor zsírját kiadta, hozzáadjuk a savanyú káposztát, az ízesítésre szánt kaprot, csombort, felöntjük kevés hús- vagy csontlével, majd ráhelyezzük a becsomagolt húsos tölteléket, és forró sütőben egy órán át sütjük. Amikor megsült, a csomagolt töltelékeket kiemeljük, a tejföllel összekevert lisztet a savanyú káposztába főzzük. Ízlés szerint megsózzuk, és ha szükséges, húslével hígítjuk, és lassú tűzön néhány percig forraljuk. A kelkáposztába burkolt hústöltelékeket

tálalótálra rakjuk, és a tejföllel dúsított savanyú káposztával lefedve tálaljuk. Indonéz húsos metélt Hozzávalók 6 személyre: 60 dkg disznótarja, 15 dkg zsír, 15 dkg gomba, 30 dkg kelkáposzta, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg póréhagyma, 5 tojás, 70 dkg aprólék nélküli csirke, 60 dkg szélelmetélt, curry, majoránna, kakukkfű, őrölt bors, só. A metélt tésztát kifőzzük, olvasztott zsírra kiszedjük, és félretesszük. A csirkét megsózzuk és megsütjük. A tojást megfőzzük, és apróra összevágjuk A karikákra vágott póréhagymát, sárgarépát, a szeletekre vágott gombát, a metéltre vágott kelkáposztát és a disznóhúst zsíron sorrendben megpirítjuk. Ezután kevés víz hozzáadásával megpároljuk, közben fűszerezzük Ha készre párolódtak az anyagok, összekeverjük a kifőtt metélt tésztával, és a kicsontozott, apróra szeletelt sült csirkehússal díszítjük. Kapros disznóborda csirkemájjal Hozzávalók 6

személyre: 80 dkg disznóborda, 20 dkg csirkemáj, I csomó kapor,15 dkg vöröshagyma, 2 dl tejszín., I dl tejföl, 1 dkg fűszerpaprika, 16 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, l0 dkg zsír, 5 dkg liszt, só. A bordákat húskalapáccsal kiverjük, sózzuk, elősütjük. A zsírjában finomra vágott vöröshagymát a lábasban aranysárgára fonnyasztjuk, meghintjük fűszerpaprikával, és kevés vízzel felengedjük. Az elősütött bordákat ráhelyezzük, és rövid lében pároljuk Végül a csirkemájat kockákra vágjuk, a bordákra öntjük, és azzal együtt pároljuk. Közben összevegyítjük a finomra vágott kaporral, és simára keverjük a tejfölt és a tejszínt, amit liszttel összekevertünk. A lábasba öntve a bordákkal összeforraljuk és ízesítjük Végül beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot. Köretként tojásos galuskát vagy zöldmetéltet tálalhatunk mellé. Káposzta svábosan Hozzávalók 6 személyre: 1 kg friss oldalas, 20 dkg

bőrös tokaszalonna, 15 dkg füstölt kolbász, 1,50 kg savanyú káposzta, 1 dkg pirospaprika, ½ dkg törött bors, 8 dkg rizs, só. Megfelelő nagyságú fazék aljára helyezzük a savanyú káposzta egyharmad részét. Erre helyezzük a kétujjnyi széles darabokra vágott disznóoldalas felét, majd a szeletekre vágott szalonna felét, és a kockákra vágott kolbász egy részét. Erre ismét egy réteg káposztát teszünk Ezután tesszük rá a maradék húst, a szalonnát, a karikákra vágott kolbászt Meghintjük rizzsel, pirospaprikával, ízlés szerint borssal, végül betakarjuk a maradék káposztával. Annyi csont- vagy húslével öntjük fel, hogy ellepje. Lassú tűzön 3 órán át keverés nélkül főzzük Kolozsvári káposzta Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg disznócomb, 10 dkg füstölt kolbász, l2 dkg zsír, 3 dl tejföl, l0 dkg vöröshagyma, 1,50 kg .savanyú káposzta, 1 dkg pirospaprika, 15 dkg rizs, ,só Megfelelő nagyságú lábasban hevített

zsírra ráhelyezzük levével együtt a savanyú káposztát, a rizst, és fedő alatt megpároljuk. serpenyőben a zsír másik felének felhasználásával a vöröshagymát sárára pirítjuk, megpaprikázzuk, a megdarált disznóhúst hozzáadjuk, megsózzuk, és fedő alatt tovább hevítjük. Fedeles tűzálló edénybe tesszük a megpárolt savanyú káposzta harmadát, majd a megdarált disznóhús felét, és a kockákra vágott kolbász felét. A tejföl felével meglocsoljuk. Ezután befedjük a párolt rizses savanyú káposzta második harmadával, a megmaradt hússal és kolbásszal, és legvégül a savanyú káposzta megmaradt harmadával. Rátöltjük a megmaradt tejfölt A tűzálló edényt lefedjük, és közepesen forró sütőben 40 percig pároljuk. Kolozsvári töltött káposzta Hozzávalók 6 személyre: 60 dkg disznódagadó. 6 szelet 10 dkg-os disznóborda, 40 dkg marhahátszín, 15 dkg füstölt .szalonna, 10 dkg zsír, 4 dl tejföl, 1,50 kg savanyú

káposzta, 1 nagyfej .savanyú káposzta, 1, dkg pirospaprika, kevés bors, 8 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg rizs A disznódagadót a marhahússal együtt ledaráljuk. A rizsi 10-15 percig vízzel, fedő alatt pároljuk. A hagyma felét zsíron átfuttatjuk A rizst, a hagymát pirospaprikával összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk és összedobozzuk. A fejes káposztát levelekre szedjük, és a fűszeres, rizses húskeverékből annyit göngyölünk a levelekre, hogy tetszés szerinti nagyságú töltelékeket kapjunk. A hagyma fennmaradó részét karikákra vágjuk, és a káposztához adjuk Zománcos edényaljára egy sor savanyú káposztát teszünk, rá egy sor tölteléket rakunk, s ezt megismételjük. A tetejére savanyú káposztát tegyünk Hideg vízzel felöntjük úgy, hogy a káposztát ellepje. Tetejére darált fekete borsot, pirospaprikát hintünk, tejföllel leöntjük, és lassú tűznél keverés nélkül 3 órán át főzzük. Mire az ízek, zamatok

kialakulnak, a töltelékben a hús megpuhul. A tálalótál aljára helyezzük a vágott káposztát, és a tetejébe vagy mellé rakjuk a töltelékeket, melyeket kakastaréjszerűen sütött és pirospaprikában megforgatott szalonnaszeletekkel és egy-egy szelet pirosra sütött natúr disznóbordával díszítünk. Forrón tálaljuk. Kolozsvári disznókaraj Hozzávalók 6 személyre: 1,20 kg disznókaraj, 15 dkg füstölt disznótarja, l2 dkg zsír, 4 dl tejföl, IS dkg vöröshagyma, 60 dkg savanyú káposzta, 1 dkg pirospaprika, 25 dkg paradicsom, .só A serpenyőben felhevített zsíron üvegesre fonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. A karajszeleteket húsverővel kiveregetjük, megsózzuk, és a hagymás zsírba helyezzük. Meghintjük a pirospaprikával, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot Beletesszük a csíkokra vágott füstölt disznótarját, hozzáadjuk a savanyú káposztát, megkeverjük, és közepes tűzön fedő alatt készre

pároljuk. Amikor a hús puha, ha szükséges, sóval utánízesítjük, hozzáadjuk a tejfölt, és melegen tálaljuk. Kaukázusi saslik Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg bélszín. (vesepecsenye), 20 dkg disznó szűzpecsenye vagy karaj színhús, 20 dkg bárányhús, 10 dkg vöröshagyma, só, őrölt bors, I dkg mustár, 2 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, zsír a sütéshez, 10 dkg gomba. Az előkészített húsokat kb. 2 dkg-os kockákra vágjuk Tálba helyezzük, és meghintjük sóval, őrölt borssal, finomra vágott vöröshagymával. Hozzáadjuk a mustárt és a zsírt Egyenletesen elkeverjük, majd 3-4 órán át hűtőszekrényben érleljük. A hús sütése előtt a szalonnát vékony szeletekre, a vöröshagymát és a gombát karikákra vágjuk. Ezután nyárstűre fűzzük a húsokkal együtt, ügyelve az egyenletes elosztásra. Lucskos káposzta Hozzávalók fi személyre: 80 dkg kövér disznóoldalas, ~l0 dkg füstölt diszn-óiarja, 10 dkg zsír, 3 dl

tejföl, 1,20 kg fejes káposzta, 10 dkg liszt, kapor, csombor; ecet ízlés .szerirat, só A nagy darabokra vágott fejes káposztát, kétujjnyi széles kockákra vágott oldalast és a füstölt tarját felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk, majd csombort, kaprot adva hozzá közepes tűzön puhára tőzzük. Mikorra a hús megpuhul, a káposzta is készre fő Zsíron, lisztből világos rántást készítünk, és berántjuk a húsos káposztát Ha sűrűnek találjuk, húslével hígíthatjuk, tejfölt keverünk bele, és sóval, ecettel utánízesítjük. Minőségi paradicsomos káposzta Hozzávalók 6 személyre: 40 dkg disznódagadó, ~10 dkg borjúhús, 12 dkg zsír, 25 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 12 dkg vöröshagyma, 7 kg savanyú káposzta, Il2 dkg pirospaprika, kapor, csombor ízlés szerirat, 3 dl paradicsomlé, só. Serpenyőben 6 dkg zsíron az apró kockákra vágott, megfonnyasztott vöröshagymán az ujjnyi széles kockákra vágott

húst megpaprikázva, megsózva puhára pároljuk. A zsír másik felén a káposztát kevés vízzel feltöltve pároljuk puhára, és amikor a hús és a káposzta megpárolódott, a kettőt összekeverjük, illetve a káposztát a húsra töltjük, hozzáadjuk a paradicsomlevet, a tejfölt és a karikákra szeletelt disznókolbászt, az apróra vágott kaprot, csombort, és kevés ideig még együtt forraljuk, s ha szükséges, utánasózzuk. Forrón tálaljuk Nápolyi sonka Hozzávalók 6 személyre: 12 szelet gépsonka, 40 dkg gomba, 8 dkg zsír, só, őrölt bors, 20 dkg reszelt sajt, 3 tojás, 12 dkg liszt, 25 dkg zsemlemorzsa, 1 citrom, zsír a sütéshez. A megtisztított gombát bő vízben megmossuk, szeletekre vágjuk, és zsíron megpároljuk. Sóval, borssal ízesítjük. Ha kihűlt, 6 szelet sonkát egy tálcára terítünk Megkenjük a felvert tojással, és ráhalmozzuk a gombát. Megszórjuk sajttal, majd beborítjuk a visszamaradt 6 szelet sonkával, amelynek belső

oldalát tojásba mártottuk. A sonkaszeleteket hústűvel gondosan összetűzzük, hogy szét ne essenek. Ezután lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártva bundázzuk, és forró zsírban pirosra sütjük. Ha elkészült, a hústű nélkül azonnal tálaljuk. Köretként salátát, rizst vagy burgonyapürét adhatunk hozzá Disznópaprikás Hegedűs János-módra Hozzávalók: 1,5 kg disznólapocka, 12 dkg disznózsír, 25 dkg vöröshagyma, 2 dkg édes-nemes őrölt paprika, 1/2 dkg csípős őrölt paprika, 2,5 dl tejföl, kevés csombor, 2 zöldpaprika vagy ennek megfelelő lecsókonzerv, 1 paradicsom, 6 adag túráscsusza. A megmosott húst tokányszerű csíkokra vágjuk. Tűzálló edényben zsíron az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre fonnyasztjuk. Ráhintjük az édes és csípős őrölt paprikát, megkeverjük, hogy a paprika a felhevített zsiradékba kiadja ízét, illatát, és hozzáadjuk a húst. Csomborral, sóval ízesítjük, hozzáadjuk a

kockákra vágott zöldpaprikát, a héjától megtisztított, cikkekre vágott paradicsomot, és erős tűzön kevergetjük. Amikor a hús a levét a hő és a fűszerek hatására elfőtte, felöntjük vízzel, és fedő alatt pároljuk. Amikor a hús megpuhult, a rövidre párolódott levét tejföllel dúsítjuk, és néhány percig forraljuk. Tálalásnál egyik felére adagoljuk a házilag gyúrt, sovány túróval - tejföl nélkül - készített csuszát, és hozzáadjuk a disznópaprikást. Ízlés szerinti savanyúsággal tálaljuk Nizzai disznószelet Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg disznótarja (csont nélkül), 2 dl zsír, 35 dkg fejes káposzta, 25 dkg uborka, 25 dkg paradicsom, 20 dkg paradicsompaprika, 20 dkg zöldbabkonzerv, IS dkg vöröshagyma, 20 dkg majonéz, só, őrölt bors, citromlé, porcukor. A disznótarját felszeleteljük, húskalapáccsal kiverjük. Sózzuk, borsozzuk, a zsír felével leöntjük, és addig hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a

salátaköretet. A káposztát vékony szeletekre vágjuk, besózzuk, néhány percig állni hagyjuk, és erősen kicsavarjuk. A megtisztított vöröshagymát és uborkát vékony szeletekre, a paradicsomot cikkekre vágjuk Hozzáadjuk a zöldbabot, a csíkokra vágott paradicsompaprikát. Keverőtálban a majonézt sózzuk, borsozzuk, citromlével és porcukorral ízesítjük, és a saláta anyagaival lazán összekeverjük. A tarját a visszahagyott zsírban megsütjük, és a jól lehűtött salátával tálaljuk, paradicsomcikkekkel díszítjük, Nem-rán (vietnami étel) Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg darált disznóhús, 13 dkg ,szójaliszt, 1,5 dl tej, 30 dkg karalábé, 10 dkg vöröshagyma, 25 dkg gomba, 2 tojás, delikát, só, őrölt bors, őrőlt gyömbér, 3 csomag réteslap, zsír a sütéshez. A szójalisztet beáztatjuk tejbe, a nyers karalábét és a gombát finomra vágjuk, majd a tojással együtt hozzákeverjük a darált húshoz. Ízesítjük sóval,

delikáttal, borssal és gyömbérrel Jól összedolgozzuk, és hűtőszekrényben kb. 5 órán keresztül pihentetjük Közben kb 15 x 15 cmes nagyságúra feldaraboljuk a réteslapokat Erre helyezzük a hústölteléket, és összehajtogatjuk henger formára. A végét betűrjük és bekenjük felvert tojással Bő zsírban kisütjük. Fonón tálaljuk friss salátakörettel Fűszerezett mártást is adhatunk mellé Palóc tárkonyos disznófej Hozzávalók 6 személyre: 120 dkg friss disznófej, 4 dl tejföl, 10 dkg vöröshagyma, l csomag tárkony, 2 tojássárgája, 5 dkg liszt, ecet ízlés szerirat, .só A friss, kicsontozott disznófejet kétujjnyi széles darabokra felvágjuk, hozzáadjuk a tárkonyt, a reszelt vöröshagymát, és 2,5 liter sós vízben puhára főzzük. A tevét leszűrjük, és 2 dl tejföllel elkevert liszttel dúsítjuk. A levesestálban a tojássárgáját a tejföllel elkeverjük, majd hozzáadjuk a főtt fejhúst, és erre öntjük a kész levest

Ízlés szerint pirított zsemlekockákkal tálaljuk. Rakott húsos burgonya Hozzávalók 6 személyre: 60 dkg disznó- és marhahús, l2 dkg zsír, 5 dkg vaj, 3 dl tejföl, 2 dl tej, 10 dkg vöröshagyma, 1 kg burgonya, I csomagpetrezselyem zöldje, l/2 dkg törött bors, 3 tojás, 5 dkg reszelt sajt, só. A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikákra vágyjuk. A húst megdaráljuk Serpenyőben zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megdarált húst, fűszerezzük sóval, törött borssal, és kissé megpirítjuk. A karikákra vagon főtt burgonyát és a megpirított darált húst vajjal kikent tűzálló edénybe rétegezve belerakjuk. A tojást, tejfölt, tejet, sót és a finomra vágott zöldpetrezselymet elkeverjük, és a hússal rétegezett burgonyára ráöntjük. Meghintjük reszelt sajttal, vajdarabkákat faragunk rá, és előmelegített sütőben fél óráig sütjük. Rizses hús Hozzávalók 6 személyre: I kg

disznódagadó, 12 dkg zsír, 15 dkg vöröslaagyn2a, 40 dkg rizs, I dkg pirospaprika, 5 dkg reszelt sajt. A megmosott húst kockákra vágyjuk. A megtisztított, apró kockákra vágott vöröshagymát serpenyőben zsíron sárgára pirítjuk. Beletesszük az őrölt paprikát, megkeverjük, és azonnal hozzáadjuk az összevágott disznóhúst. Megsózzuk, és felöntjük hideg vízzel Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a megmosott rizst. Megkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, és lassú tűzön fedő alatt a húst a rizzsel puhára pároljuk. Tálaláskor a tetejét meghintjük reszelt sajttal. Román csevapcsicsa Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg disznóhús, 40 dkg marhahús, 10 dkg füstölt szalonna, 5 gerezd fokhagyma, 1 dkg pirospaprika, I/2 dkg törött bors, kevés rnajoránna, .só A disznóhúst és a marhahúst a füstölt szalonnával együtt megdaráljuk. Pirospaprikát, borsot, összezúzott fokhagymát, majoránnát és sót

adunk hozzá, majd alaposan összedolgozzuk. Hűvös helyen néhány órát pihentetjük. Vastagabb hengeres darabkákat formálunk belőle, majd rostély felett megsütjük. zsírban sült burgonyával, salátával tálaljuk Disznóborda sampinyongombával Hozzávalók ó személyre: 1,20 kg (12 szelet) disznóborda, 12 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 25 dkg sampinyongomba, 15 dkg kelbimbó, I csomag zöldpetre-zselyem, 1 gerezd fokhagyma, törött bors, só. A disznóbordát húsverő kalapáccsal enyhén megveregetjük, megsózzuk, kevés lisztet hintünk rá, és serpenyőben forró zsíron mindkét oldalán hirtelen sütjük. Az így elkészített bordákat egy lábasba rakjuk. A serpenyőben visszamaradó zsírban szalmasárgára pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, a megtisztított, kettévágott kelbimbót, és többszöri kevergetés mellett, sóval, borssal meghintve pároljuk. Amikor félig megpuhult, kevés lisztet

hintünk rá, húslével felengedjük, és a lábasba elhelyezett disznóbordára öntjük. Együtt pároljuk addig, amíg a hús puha nem lesz, hozzáadva egy gerezd összezúzott fokhagymát és az apróra vágott zöldpetrezselymet. Zöldborsós rizzsel tálaljuk. Disznókaraj elzászi módra Hozzávalók 6 személyre: I kg disznókaraj, IS dkg kolbász, IS dkg zsír, 5 dkg füstölt szalonna, 8 dkg vöröshagyma, 50 dkg savanyú káposzta, 5 dkg liszt, 0,1 dkg köménymag, só. A karajszeleteket húsverő kalapáccsal kissé kiverjük, sóval meghintjük, és lisztbe forgatva forró zsírban kisütjük. Lábasba kevés zsírt teszünk, és 5 dkg metélt alakúra vágott szalonnát adva hozzá kissé megpirítjuk. Egy fej vöröshagymát vágunk bele, és addig pirítjuk, amíg a hagyma szalmasárgára színeződik. Ekkor rátesszük az 50 dkg kimosott savanyú káposztát, fél kávéskanálnyi köménymagot, és a káposztát puhára pároljuk. A megsütött karajszeleteket

tálra helyezzük, rárakjuk a káposztát, és a tetejére zsíron kisütött friss disznókolbászszeletkéket teszünk. Körítésnek zsírban sült burgonyát adunk