Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:464

Feltöltve:2006. július 10.

Méret:103 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Édességek Kókuszos-meggyes túrógolyócskák Hozzávalók: (KB. 6O darabhoz) 60 szem kimagozott meggybefőtt (fagyasztott gyümölcs is lehet) 60 dkg félzsíros tehéntúró, 0,5 dl tejszín, 6 evőkanál Natreen édesítőpor 1 citrom vagy narancs reszelt héja vagy 1 kiskanál őrölt fahéj is néhány szem darált diétás keksz a bevonáshoz: egy csomag kókuszreszelék, 4-5 evőkanál Natreen édesítőpor Elkészítése: A meggybefőttet lecsöpögtetjük, de ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor azt először szobahőmérsékleten fölengedjük. A túrót áttörjük, majd a tejszínnel, az édesítőporral, a citromhéjjal meg annyi kekszmorzsával gyúrjuk össze, hogy jól formázható legyen (A kekszet kis mennyiségben kávédarálóban a legkönnyebb megdarálni.) Ebből a masszából a meggyszemek köré vizes kézzel egyenlő nagyságú golyócskákat formálunk, amiket rendre meghempergetünk a kókuszreszelék és édesítőszer keverékében.

Letakarva, hűtőszekrényben 3-4 napig elállnak. A túrógolyócskák citrom- vagy narancshéj helyett fahéjjal ízesítve is készülhetnek. Elkészítési idő: 35 perc Egy darab: 1899 kJ145 kcal Tartós teasütemény Hozzávalók: (KB. 15 Darabhoz) fél vaníliarúd, 1 tojás, fél mokkáskanál sütőpor 20 dkg finomliszt, 8 dkg margarin, 2 púpozott evőkanál Natreen édesítőpor, csipetnyi só, a nyújtáshoz: liszt a díszítéshez: 5 dkg diabetikus csokoládé Elkészítése: A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, belsejét kikaparjuk. A tojást felverjük, egy keveset (az egyharmadát) a tészta lekenéséhez elteszünk. A többit a vaníliával ízesítjük, majd a sütőporral összekevert liszttel, a puha margarinnal, az édesítőporral meg a sóval összegyúrjuk. Ha kell, 1 evőkanál rumot is adhatunk hozzá Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és kb. fél órára a hűtőszekrénybe tesszük Utána enyhén meglisztezett gyúródeszkán vékonyra

nyújtjuk és lisztbe mártott formákkal - csillag, szív, korong stb. kiszúrjuk Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a félretett tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben a közepesnél kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. A csokoládét fölolvasztjuk, zsírpapírból készített kis tölcsérbe töltjük, a kihűlt sütemények egy részét � megírjuk" vele; de az is jó, ha villával a tetejükre csorgatjuk. Még kiadósabb, ha két-két süteményt diabetikus lekvárral összeragasztunk. Fémdobozban szokás tárolni. Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés Egy darab: 473 kJ1113 kcal Túrós charlotte Hozzávalók (8 SZELETHEZ) a tésztához: 6 tojás, 5 evőkanál Natreen édesítőpor késhegynyi sütőpor, 6 evőkanál liszt a tészta megkenéséhez: kb. 3 evőkanál diabetikus sárgabaracklekvár a töltéshez: 25 dkg tehéntúró, 3 púpozott evőkanál Natreen édesítőpor, 3

evőkanál rum, 2 dl tejszín,1 kis üveg (20-25 dkg töltősúlyú) diabetikus őszibarackbefőtt, 2 dkg zselatinpor Elkészítése: A tésztához valókból piskótát sütünk ugyanúgy, mintha cukorral készítenénk, azaz a tojássárgáját az édesítőpor felével 4-5 percig fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a többi édesítővel kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk, közben a sütőporral kevert lisztet is beledolgozzuk. A masszát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. Egyenletesen elkenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük Azon melegében belisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd miután a sütőpapírt lefejtettük róla, szorosan fölhengergetjük. Ha kihűlt, kiterítjük, a lekvárral vékonyan megkenjük, újra fölcsavarjuk. Ujjnyi vastagon fölszeleteljük, és az így kapott

piskótatekercsekkel egy előzőleg lehűtött mély tálat belülről kibélelünk, és a megmaradt piskótával együtt a hűtőszekrénybe tesszük. A töltelékhez a túrót áttörjük, az édesítőporral meg a rummal összedolgozzuk A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan az előzőekbe forgatjuk. A befőttet leszűrjük, de levéből 1,5 decit félreteszünk. A gyümölcsöt kockákra vágjuk, a túrós masszához adjuk Az eltett befőttlében a zselatint kevergetve addig melegítjük, míg föloldódik. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, a túrókrémhez adjuk, majd a piskótával bélelt tálba töltjük. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen, majd a maradék piskótát a tetejére rakjuk. Tálaláskor a tál tartalmát tortapapírral takart tálcára borítjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl. Friss vagy befőtt őszibarackkal meg tejszínhabbal is díszíthetjük Elkészítési idő: 1 óra 45 perc + hűtés Egy szelet: 1242

kJ1297 kcal Narancspuding csokoládéfürdöben Hozzávalók: (6 SZEMÉLYRE a pudinghoz: 2,5-2,5 dl tej és 100%-os narancslé, 4 evőkanál cukor fél rúd vanília, 4 tojás, 1 csomag vaníliás cukor 1 kiskanál liszt, a csokoládéöntethez: 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája 3 dl tej, 1 csapott kiskanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor 1 dl tejszín, 15 dkg étcsokoládé 0,3 dl rum Elkészítése: A pudinghoz a tejet és a narancslevet a cukorral együtt lábasba töltjük. A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, belsejét kikaparjuk, a tejhez adjuk. 6-8 percig kis lángon forraljuk, hogy a vanília ízét a tej jól átvegye. Közben a tojásokat a vaníliás cukorral meg a liszttel fölverjük, és a már nem túl forró tejet - miután a vaníliarudat kiemeltük belőle kevergetve beleöntjük (ha a tej túl forró, összekapja a tojást, csomós lesz). 6 kisebb, teflon vagy tűzálló pudingformát vízzel kiöblítünk, majd a masszával megtöltjük. Vízzel félig

telt tepsibe állítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) 30 percig gőzöljük. A tepsiből kivéve megvárjuk amíg teljesen kihűl Közben megfőzzük a csokoládéöntetet. A cukrot a tojássárgájával, 1 deci tejjel meg a liszttel simára keverjük A többi tejet a vaníliás cukorral, a tejszínnel és az összetördelt csokoládéval addig forraljuk, amíg az utóbbi teljesen fölolvad benne. A lisztes keveréket beleöntjük, habverővel kevergetve 3-4 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Végül a rumot is belekeverjük A pudingformákat néhány pillanatra forró vízbe állítjuk, majd tartalmukat tányérra borítjuk. A még meleg csokoládé öntettel kínáljuk. Sörben fürdö fánk Hozzávalók KB. 35 DARABHOZ 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 5 dkg cukor 3 dkg élesztő, 5 dkg raj, 2 tojás, 1 kiskanál reszelt citromhéj a sütéshez: olaj a � fürdéshez": 30 dkg porcukor 2,5 dl

világos sör Elkészítése: A Lisztet egy mély tálba szórjuk. A közepébe kis mélyedést nyomunk a langyos tejet, a cukrot beleszórjuk, és az élesztőt rámorzsoljuk. Rövid ideig pihentet-jük, majd a vajat, a reszelt citromhéjat, a tojásokat hozzáadjuk és bedagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A tésztából lisztes kézzel 2 centi átmérőjű golyócskákat formálunk Ezeket forró olajban aranysárgára sütjük, kiemel-ve lecsöpögtetjük és még forrón � megfürdetjük" a porcukorral elkevert sörben. Elkés ítési idő: 30 perc + kelesztés Egy darab: 515 k.l% 123 kcal Italajánlatunk: ugyanolyan sőr- amilyet a fürdéshez" használtunk Káposztás fánk Hozzávalók (KB. 2S Darabhoz]-->50 dk liszt, 3 tojás evőkanál olaj1 evőkanál tejföl, só a töltelékhez: 1 nagy. fej vöröshagyma, 2 evőkarról olaj, 80 dkg káposzta só őrölt bors, 20 dkg .főtt, füstölt tarja 1 tojás, a nyújtáshoz: liszt a

sütéshez: olaj Elkészítése: A lisztet a tojásokkal, az olajjal, a tejföllel és egy kevés sóval összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva fél órán át hideg helyen pihentetjük. Ezalatt a fölaprított vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk. A lereszelt és kinyomkodott káposztát hozzáadjuk és folyamatosan kevergetve puhára pároljuk. A tűzről levéve sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd az apróra vágott füstölt húst is beleforgatjuk. A tésztát két cipóba osztjuk belisztezett deszkán egyenként 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk és a káposztát elsimítjuk rajta Széleit tojással megkenjük és mint a bejglit, szorosan fölcsavarjuk, végül másfél centi vastag szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben 2 evőkanálnyi egy másikban másfél ujjnyi olajat forrósítunk A káposztás tekercseket előbb az első serpenyőbe rakjuk úgy, hogy ahol a hajtás van, azon a felén süljön meg. 1-2 percnyi sütés után két villa segítségével a

másik serpenyőbe átemeljük, és bő, forró olajban, fedő alatt a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Lecsöpögtetjük és azon forrón kínáljuk. Elkészítési idő: 1 óra Egy darab: 678 kJll62 kcal Italajánlatunk: világos, lehetőleg bajor sör Bajor májsajt Hozzávalók (8 személyre) 50 dkg sertésmáj, 25 dkg sertéslapocka, 20 dkg zsírszalonna közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 2 tojás, só, őrölt bors, 1 kiskanál majoránna Elkészítése: A májat, a húst, a zsírszalonnát és a megtisztított hagymát finomra daráljuk. A vajat, a tojásokat hozzá adjuk, sóval, őrölt borssal majoránnával ízesítjük Egy hosszúkás sütőformát alufóliával kibélelünk vajjal vastagon megkenjük. A májas masszát belesimítjuk, a fóliát ráhajtjuk. A formát vízzel telt tepsibe állítjuk és 220 °C-on 80-85 percig gőzöljük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük Tálalás előtt a formából

kiborítjuk, szeleteljük. Kínálhatjuk hidegen, vagy szeletenként kevés forró olajon megmelegítve Elkészítési idő. 2 óra + hűtés Egy adag 1589 kJr380 kcal Italajánlatunk: világos, lehetőleg bajor sör