Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 10 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:120

Feltöltve:2011. június 09.

Méret:108 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Levesek Bársony csirkeleves Hozzávalók: • Egy liter csirkehúsleves • Egy csirkemell • Öt deka kínai sampinyon-gomba (konzerv) • Egy tojás fehérje • Két kanál kukoricaliszt • Hét deka bambuszrügy (helyette káposzta) szeletelve • Egy kanál reszelt gyömbér vagy fél kiskanál gyömbérpor • Két zöldhagyma • Fél kiskanál só • Egy kanál szójamártás Előkészítés: a csirkemellet gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A tojásfehérjét összekeverjük a kukoricaliszttel, jó alaposan megforgatjuk a masszában a csirkehúst. A hagymát összevágjuk Főzés: az erőlevest fölforraljuk, belerakjuk a bundázott csirkehús csíkokat, sózzuk, beleöntjük a szójamártást, hozzátesszük a bambuszrügyet, gyömbért, hagymát és három percig főzzük. Cápauszonyleves Hozzávalók: • Tizenöt deka előkezelt cápauszony • Négy deci hideg víz • Egy kanál sütőpor • Két kanál sherry • Fél kávéskanál só • Csipetnyi bors • Két

kanál olaj • Egy zöldhagyma, egészen apróra vágva • Egy liter csirkehúsleves A tengeri ragadozóhal uszonya frissen legföljebb „odahaza, Kínában használatos. Európába vagy előkezelt formában, vagy pedig kezeletlenül, de szárítottan érkezik. Ez utóbbi még így is elég szép darab, tehát jobb az előbbit vásárolni - csaknem minden kínai fűszeresnél kapható Bécsben, Párizsban, Amszterdamban. Úgy néz ki, kis, huszonöt dekás dobozában, mintha valami fényes, szőke szőrcsomó volna. Természetesen főzés előtt legalább fél napig áztatni kell, ilyenkor zselészerű lesz. Előkészítés: a megáztatott uszonyt legalább tízszer kell átmosni hideg vízben, hogy minden idegen részecskét eltávolítsunk a meglepően puha húsból. Négy deci vizet összekeverünk a sütőporral, ebben egy órán át főzzük a cápauszonyt, majd újra átmossuk, leszűrjük. Főzés: a húslevest fölforraljuk, beletesszük a cápauszonyt és másfél órán

át főzzük. Hozzátesszük a sót, borsot és sherryt, újabb fél órát főzzük. Végül belekeverjük az olajt és a zöldhagymát. Ez a cápauszony alap-leves; számos változata van, csirkehússal, gombával, kínai kellet dúsítva. Dióleves Hozzávalók: • Harminc deka dió, • Négy evőkanál cukor (lehetőleg porcukor), • Tíz deka rizsliszt vagy kukoricaliszt Előkészítés: a diót rövid időre forrásban lévő vízbe rakjuk, ezt követően könnyen leszedhetjük a héját. Porrá őröljük, majd felöntjük háromnegyed liter vízzel Főzés: a keveréket negyven percen át főzzük kis lángon. Megszűrjük, majd hozzáadjuk a cukrot, rizslisztet, további két és fél deci vizet. Állandóan kevergetve fölforraljuk, és további fél órán át egészen kis lángon, vagy alátéten főzzük. Kompóttal díszítve tálaljuk Ez a különleges ízű leves olyasféle, mint a nálunk ismeretes gyümölcslevesek. Akár forrón, akár jéghidegen

fogyaszthatjuk, egyre kell csak vigyáznunk: főzés közben ne sűrűsödjék be, mártásszerűen. (No persze, azért arra sem árt vigyázni, nehogy túl sokat együnk belőle, mert nem marad hely másnak.) Erős-savanyú leves • Egy liter erőleves • Öt deka bambuszrügy • Négy fej gomba, csíkokra vágva • Két kis zellergumó, vékony szeletekben • Tizenöt deka rákhús (jó helyette halhús, sőt, konzervszardínia is) • Öt deka csalamádé • Egy kis uborka szeletelve • Két kanál cherry • Két kanál szójamártás • Egy kanál ecet • Két és fél deka sonka, kockára vágva • Egy zöldhagyma fölaprítva Főzés: fölforraljuk az erőlevest, belerakjuk a rákhúst és a csalamádét, melyet előbb egy kis cseresznyepaprika-krémmel csípőssé tettünk. Hozzátesszük a bambuszrügyet, gombát, zellert és öt percig főzzük. Ezután belerakjuk az uborkát, az ecet-cherry-szója keveréket és a sonkát, további egy percig főzzük. Az

összevágott zöldhagymával megszórjuk és azonnal tálaljuk Fecskefészek-leves Hozzávalók: • Tíz deka fecskefészek • Háromnegyed liter frissen készült sűrű csirkehúsleves • Öt deka csirkemell • Két tojás fehérje • Kiskanál ételízesítő • Egy kanál kukoricaliszt • Két kanál apróra vágott sonka A fecskefészek íze halovány, csak az egészen kiművelt konyhamalac érzi meg - a leves ízét elsősorban a csirkehús adja meg. Fecskefészket a Dél-kínai tenger partján élő tengeri fecskétől szerzik. gondolom, nem minden ellenállás nélkül A közhiedelemmel ellentétben ez nem a fészek fű és szalma alkotóelemeit tartalmazza, hanem azokat a hal és tengeriállat ételmaradékokat, melyeket a fecskefiókák nem ettek meg, s amelyeket a nap alaposan kiszárított. Fecskefészket minden kínai fűszeres árul kis kartondobozban, nem is elérhetetlen áron, ezért, aki nyugat-európai fővárosokban jár, bátran megkockáztathatja a

vásárlást. Előkészítés: a fecskefészket egy órán át főzzük fél liter vízben. Ha a drágábbik, Sárkányfog nevű változatot tudtuk megvenni, ezt az előző este be kell áztatni. A csirkehúst kis kockákra vágjuk, majd két késsel még apróbbra daraboljuk, kezünk gyors csuklómozdulataival. A tojásfehérjét könnyedén fölverjük. Főzés: egy fazékban fölforraljuk a csirkelevest, hozzáadjuk a csirkehús felét. Tíz perc múlva hozzáadjuk a leszűrt fecskefészket, a csirkehús másik felét és tizenöt percig főzzük. Sózzuk, belerakjuk az ételízesítőt, besűrítjük a kukoricaliszttel. Végezetül belecsorgatjuk a (nem keményre vert) tojásfehérjét, amely a levesben lebegve olyan hatást kelt, mintha felhők úsznának az égen. Fürjtojásleves Hozzávalók (6-8 személyre): • 8 db fürjtojás • 2 dkg levestészta (lehetőleg szójatészta) • 2 liter húsleves • 1 hagyma • 10 dkg csiperkegomba • 2 dkg szójacsíra • 1

késhegynyi bors • 1 késhegynyi gyömbér • 2 evőkanál szójamártás • 1 gerezd fokhagyma Elkészítés: Főzzük meg a tojást, és fejtsük le a héját. Vágjuk a hagymát és a gombát keskeny szeletekre, törjük össze a fokhagymát. Áztassuk be a tésztát fél órára langyos vízbe Forrósítsuk fel az olajat. Dobjuk bele a fokhagymát, a hagymát és a gombát fél percre Tegyük félre. Forraljuk fel a levest, és tegyük bele az összes anyagot Erős tűzön főzük 15 percig. Nagyon forrón tálaljuk Húsgombócleves Hozzávalók: • Négy fej gomba, csíkokra vágva • Húsz deka darált marhahús • Egy fej hagyma, apróra vágva vagy reszelve • Egy kanál kukoricaliszt • Egy tojás • Egy liter erőleves • Három zöldhagyma apróra vágva • Egy kanál szójamártás • Két-három levél kínai kel vagy kelkáposzta Előkészítés: A húst, a hagymát, a kukoricalisztet és a tojást péppé keverjük, kétcentis gombócokat formálunk

belőlük. Megsózzuk, majd tizenöt percre jeges vízbe tesszük a gombócokat. Főzés: Fölforraljuk az erőlevest, beletesszük a gombócokat, és tíz percig főzzük. Hozzátesszük a kínai kelt (a magyar kelkáposztát már a gombócokkal együtt be kell tennünk a fazékba, mert lassabban fő meg), a zöldhagymát, a gombát és a szóját. Istenek levese Hozzávalók: • 2 evőkanál szójaszósz, • 1 kávéskanál illatos szezámolaj, • 1 újhagyma a zöldjével együtt, • 1 csipetnyi só, • 1 csipetnyi bors, • 2 csipetnyi glutamát (elhagyható), • 1 liter víz Vágjuk a hagymát tél cm-es karikákra. Az összes ízesítőt helyezzük meleg levesestálba vagy a vendégek csészéibe. Forraljuk fel a vizet, öntsük a levesestálba és tálaljuk A leves elnevezése az eredeti kínai név pontos fordítása. Akkor készítik, amikor nincs idő vagy lehetőség munkásabb levest csinálni. Tökéletesen megfelel valamely tartalmas fogás mellett (pl.

mandarinpalacsinta-rolád, zöldséges rizs) A kínai étkezés szokásai szerint a fogások között legalább egyfajta leves szerepel, mivel evés közben nem isznak. Tartalmasabbá tehető bármilyen leveshez szokásosan felhasználható anyaggal. A zöldségeket keskeny csíkokra vágjuk és a levesbe tétel előtt megpirítjuk. 1-2 tojás felhasználásával tojáslevesünk, ravioli hozzáadásával raviolilevesünk lesz. Néhány szelet tojás is remekül ízesíti. Kukoricaleves Hozzávalók (4 személyre): • 1,5 liter erőleves • 5dkg konzervkukorica • 1 kávéskanál só • 1 evőkanál száraz fehér bor • Fél kávéskanál bors • 1 evőkanál kukoricaliszt • 1 evőkanál víz • 2 tojás • 1-2 újhagyma Elkészítés: Forraljuk fel az erőlavest. Adjuk hozzá a kukoricát, sozzuk meg, borsozzuk meg, majd keverjük hozzá a bort. Keverjük el a lisztet vízben, öntsük a levesbe folytonos kevergetés közben. Forraljuk, amíg a leves be nem

sűrűsödik, csökkentsük a tüzet, tartsuk a levest a gyenge tűzön még 5 percig. Vágjuk össze a hagymát. Verjük fel a tojást, majd keverjük vékony sugárban a levesbe Ezután tegyük bele a hagymát. Fortély: Tálaláskor minden levesescsészébe rakjunk kevés, vékony csíkokra vágott gépsonkát, erre öntsük a forró levest. Kukoricás rákleves Hozzávalók: • Egy liter csirkehúsleves (leveskockából is), • Egy doboz kukorica (konzerv vagy fagyasztott), • Egy doboz rák- vagy halhús, esetleg szardínia, • Két kávéskanál reszelt gyömbérgyökér, vagy kiskanál gyöm-bérpor, enyhén megcitromozva, • Egy kanál sherry, • Öt deka sonka, kockára vágva • Egy csomag snidling. Előkészítés: a gyömbért, sherryt és a rák- vagy halhúst összekeverjük. A konzervkukoricáról lecsurgatjuk a levét (ha Mirelit-kukoricát használunk, hagyjuk kissé fölengedni). A sonkát és a snidlinget fölaprítjuk. Főzés: az erőlevest fölforraljuk,

belekeverjük a gyömbéres--sherrys húst, majd a kukoricát. Négy percig főzzük. A snid-linggel és a sonkával meghintve azonnal tálaljuk Marhahúsleves paradicsomosan Hozzávalók (6 személyre): • 10 dkg sovány marhahús • 2 paradicsom • 1 evőkanál fehérbor • 1 csipetnyi bors • 2 kávéskanál kukoricaliszt • 1 evőkanál olaj • 1.25 liter baromfi-erőleves • 2 kávéskanál só • 2 újhagyma Elkészítés: vágjuk össze a húst rostirányban vékony, közepesen nagy csíkokra. Hámozzuk meg a paradicsomot, törjük össze villával. Vágjuk össze az újhagymát Verjük fel a tojást Egy tálkában keverjük össze a bort, a szójamártást, a borsot és a lisztet. Ewzután forgassuk bele a hst. Hevítsük fel az olajat és forgassuk meg benne a húst, csak épp, hogy színt kapjon Öntsük rá a levest, sózzuk meg, forraljuk fel, tegyük bele a paradicsomot. Csökkentsük a tüzet. Villa hátán csurgassuk rá a tojást, ne kevergessük Öntsük

levesescsészékbe a levest, hintsük meg hagymával és azonmód, forrón tálaljuk. Pekingi leves Hozzávalók (6-8 személyre): • 1 csirke melle a bőrével együtt, • 5 dkg bambuszrügy, • 5 dkg szójacsíra, • 1 szelet sonka, • 2 tojásfehérje, • 2 dkg szójatészta, • 2 liter erőleves, • 1 késhegynyi gyömbér, • 1 evőkanál szójamártás, • Fél kávéskanál őrölt bors, • 1 késhegynyi glutamát (elhagyható) Elkészítés: Vágjuk a sonkát és a bambuszrügyet keskeny csíkokra. Verjők fel a tojásfehérjét Pároljuk meg a csirkehúst, és rostirányban szeljük nagyon keskeny csíkokra. Áztassuk be a szójatésztát langyos vízbe fél órára, csöpögtessük le, majd vágjuk öt centis darabokra. Forraljuk fel az erőlevest, és a tojásfehérje kivételével minden anyagot tegyünk bele. 15 percnyi főzés után óvatosan keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét. Két perc főzés után tálalhatjuk. Sertéshúsos kel-leves

Hozzávalók: • Fél kiló oldalas • Fél kiló kínai kel vagy kelkáposzta, ujjnyi csíkokra vágva • Egy liter erőleves • Két kávéskanál cukor • Csipetnyi bors • Két kanál sherry • Fél kanál Vegeta vagy egyéb ételízesítő Előkészítés: az oldalast, amennyire lehet, összevágjuk, forró vízben öt percig főzzük. A kelt fölszeleteljük. Főzés: az oldalast nagy fazékba rakjuk, ráöntjük az erőlevest, fölforraljuk, majd fél órán át kis lángon főzzük. Ekkor beletesszük a kínai kelt, sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a sherryt, az ételízesítőt. További húsz-huszonöt percen át főzzük Ennyi idő alatt a hús porhanyós lesz és könnyen leválik a bordacsontokról. Ha a levest megettük, ezt a húst külön is elfogyaszthatjuk, többféle asztali mártással ízesítve. (A mártásokról az előző fejezetben már szó esett.) Sertésmájleves Hozzávalók: • 250g sertésmáj • 100g nedves bambuszgyökér • 10g

gyömbér • 5g zöldhagyma • 5g rizsbor • 6g só • 1g őrölt bors • 750g erőleves • 5g ötízű por Elkészítés: Alaposan mossuk meg a bambuszgyökeret, vágjuk le a két végét, majd vágjuk hasábokra. Mossuk meg a gyömbért és a zöldhagymát, és vágjuk fel egy késsel Tegyük egy tálba, adjunk hozzá 50g tiszta vizet, majd nyomjuk ki a gyömbér és a hagyma levét a vízbe. Egy kés hátával puhítgassuk meg a sertésmájat. Keverjük el alaposan a zöldhagymagyömbérlével, a rizsborral, a sóval és az őrölt borssal Adjunk hozzá 150g hideg erőlevest, és keverjük el egyenletesen. Ezután szűrjük le a máj híg levét Öntsük a sűrűjét tálakba és lefedve forrósítsuk fel. Tegyük a bambuszgyökeret forrásban lévő vízbe, majd szedjük, ki azonnal. A maradék erőlevest egy edényben keverjük össze a bambuszgyökérrel, némi sóval és az ötízű porral, majd forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a felforrósított sertésmáj-keveréket,

és máris tálalhatjuk. Sertéspacal-krémleves Hozzávalók (4 személyre): • 15 dkg sertéspacal (tisztítva) • 5 dkg zöldség-erőleves • 10 dkg brokkoli • 1 nagy fej hagyma • 4 szelet sonka • 1,5 evőkanál sertészsír • 1,2 dl tejszín • 1,5 kávéskanál só • 6 bambuszrügy (elhagyható) • 1,5 evőkanál kukoricaliszt • fél kávéskanál ötfűszer-keverék Elkészítés: Tegyük a pacalt 5 percre forrásban lévő vízbe. Utána tegyük 30 percre hideg vízbe. Vágjuk egészen apró darabokra A brokkolit főzzük 3 percig forró vízben A hagymát 8-10 szeletre vágjuk, a sonkát pedig apró kockákra. A hagymát zsírban sütjük 3-4 percig A hagymát kivesszük és az edénybe rakjuk a levest, a tejszínt, a sót, a bambuszrügyet, a brokkolit, a sonkát, a pacalt és a fűszerkeveréket. Forraljuk fel Ezután csökkentsük a tüzet és főzzük 5-6 percig. Keverjük el 3 evőkanál vízben a kukoricalisztet, adjuk a leveshez és kevergessük,

míg meg nem sűrűsödik. Tavaszi zöldségleves Hozzávalók: • Két sárgarépa, melyen a zsengébb leveleket meghagyjuk • Két gyökér, rajtahagyva a zöldet • Egy liter erőleves • Egy kanál olvasztott zsír • Másfél kávéskanál só • Fél kávéskanál Vegeta, Szilas vagy más ételízesítő Előkészítés: a meghámozott zöldséget hosszában négyfelé vágjuk, forrásban lévő vízbe rakjuk, és három percig benne hagyjuk. Ezután kivesszük és hagyjuk megszáradni Főzés: az erőlevest fölforraljuk, beletesszük a zöldséget, húsz percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott zsiradékot, a sót és az ételízesítőt. Összekeverjük, két percig még a tűzön hagyjuk, majd tálaljuk. Tésztaleves Hozzávalók: • Egy csirkemell, • Egy kis fej hagyma kockára vágva, • Egy csomag snidling, vagy zöldhagyma zöldje, fölaprítva, • Maréknyi zöldborsó, • Tíz deka gomba, csíkokra vágva, • Egy nagyobb sárgarépa, vékony

csíkokra vágva, • Egy gyökér vékony csíkokra vágva, • Két kanál kukoricaliszt, • Két kanál szójaolaj, • Fél kanál koriander és ánizs, • Fél csomag petrezselyem, • Egy adak hosszúra meghagyott makaróni Előkészítés: fölszeleteljük, összevagdaljuk a hozzávalókat, az ánizst és a koriandert borsdarálóval ledaráljuk, vagy simán összenyomjuk, egy deci vízben kb. tíz percig főzzük, majd leszűrjük. Főzés: másfél liter vízben feltesszük főni a csirkehúst, répát, gyökeret, hagymát, snidlinget. Beleöntjük a szóját, ha még szükséges, sózzuk. Amikor a hús félig megfőtt, beletesszük a megvágott petrezselymet, borsót, még később a makarónit. Ekkor öntjük bele az ánizs és koriander illatú fűszerlevet is. Amikor csaknem egészen kész, beletesszük a gombát, hogy ne legyen teljesen puhára főtt, némileg ropogós maradjon. A kukoricaliszttel behabarjuk, fölforraljuk. Tálalás előtt kivesszük a levesből a

csirkemellet, lefejtjük a csontról és csíkokra vágjuk, majd visszarakjuk. Zölsdéges csirkeleves Zöldséges csirkeleves Hozzávalók (6 személyre): • • • • • • • 7,5 dl szárnyasleves 25 dkg csirkehús 6 illatos gomba 6 db vízigesztenye 5 dkg sütőtök 5 dkg füstölt sonka petrzselyemzöld • bors • só Elkészítés: Ázassuk a gombát 20 percre langyos vízbe. Eközben vágjuk a csirkehúst kockákra, a megtisztított vízigesztenyét pedig négyfelé. Hámozzuk meg a tököt, tisztítsuk ki, és vágjuk egy cm-es kockákra. Vágju össze a sonkát, és szedjük leveleire a petrezselymet Egy lábosban forraljuk fel a levest. Csöpögtessük le és tisztítsuk meg a gombát, vágjuk kis darabokra. Keverjük a levesbe a gombát, a húst, a vízigesztenyét és a tököt Forraljuk fel, habját leszedve forraljuk 20-25 percig, míg a tök meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk meg, és tegyük bele a sonkát. Csészében vagy tálban petrezselyemmel meghintve

tálaljuk Az étel vízigesztenye nélkül is elkészíthető