Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Csonka János - A nyers koszt kedvelőinek

Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 8 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:121

Feltöltve:2011. április 10.

Méret:115 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

A nyers koszt kedvelöinek (A Birchner-Benner- féle könyv alapján) Csonka János Recepttár Alapanyagok készítése MAJONÉZ Hozzávalók: 1 db tojássárgája, 5 dl finom étolaj, citromlé. A tojássárgáját elkeverjük, az olajat cseppenként adjuk hozzá, majd tovább keverjük. Ha keményedik, kevés citromlével hígítjuk. Így lehet a kis mennyiségű tojáshoz az olajat hozzádolgozni Hűtőben 2-3 napig eltartható. (Mielőtt valaki hiányolna valamit a receptből , ez így volt a könyvben szó szerint.) ZÖLDSÉGLÉ Hozzávalók: Fél kg vegyes zöldség, 1 darab hámozatlan burgonya, 1 db paradicsom, 1 db paprika, esetleg káposztatorzsa, vagy káposztalevél, zeller zöldje, 1 fej hagyma só A megtisztított zöldséget hosszában négy részre vágjuk, kb. háromnegyed órát lassú tűzön főzzük, hozzáadjuk a bur gonyát, a paradicsomot, a papr ikát, a zeller zöldjét, a k áposztát, a ha gymát. Ízlés szerint sózzuk. Ha elkészült, fél órát

állni hagyjuk, leszűrjük Hűtőszekrényben 2 napig eltartható Salátamártások OLAJMÁRTÁS Hozzávalók: 2 kávéskanál olaj, 2 kávéskanál citromlé Az olajhoz lassú keverés közben hozzáadjuk a citromlevet. TEJFELMÁRTÁS Hozzávalók: Olajmártás, 2 evőkanál tejfel, vagy tejszín Az olajmártást tejfellel, vagy tejszínnel jól kikeverjük, tetszés szerint ízesítjük. 2 Nyers ételek ALMA Hozzávalók: 20 dkg alma, 2 kávéskanál citromlé, 2 kávéskanál margarin, 2-3 kanál tejszín Az almát jól megmossuk, magházától megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük- héjával együtt. A margarint a citromlével, tejszínnel jól kikeverjük. Az almákat óvatosan beleforgatjuk Tálalásig fedő alatt tartjuk. CÉKLA Hozzávalók: 8-10 dkg cékla, 2 kávéskanál olaj, 2 kávéskanál citromlé, késhegynyi hagyma, só, kömény Olajmártást készítünk a 2 kávéskanál olajból, citromléből, hagymával, köménnyel ízesítjük. A céklát

nyersen belereszeljük, jól elkeverjük, hűtve tálaljuk. ENDIVIA Hozzávalók: 1 fej saláta, 2 kávéskanál olaj, 2 kávéskanál citromlé, 2 kávéskanál tejfel, szerecsendió, hagyma, petrezselyem, zellerzöld, só. A salátát külső leveleitől megtisztítjuk, jól megmossuk, vékony metéltre szeleteljük. Elkészítjük a tejfelmártást, és beleforgatjuk. Hidegen tálaljuk FEKETERETEK Hozzávalók: 8-10 dkg retek, 2 kávéskanál olaj, 2 kávéskanál citromlé, 2 kávéskanál tejfel, zöldpetrezselyem, só, kömény Elkészítjük a t ejfelmártást- az olajból, citromléből, tejfelből-, reszelt szerecsendióval, apróra vágott hagymával, petrezselyemmel és tört köménnyel ízesítjük. A retket meghámozva, megreszelve a tejfelmártásba keverjük, apróra vágott petrezselyemmel megszórva hidegen tálaljuk. KARALÁBÉ Hozzávalók: 3 db karalábé, 2 kk. olaj, 2 kk citromlé, 2 kk tejfel, petrezselyem, kapor, só Elkészítjük a t ejfelmártást, és a

l ereszelt karalábét beleforgatjuk, apróra vágott petrezselyemmel és kaporral ízesítjük. KÁPOSZTÁS TÚRÓ Hozzávalók: 3 10 dkg tehéntúró, 10 db savanyú káposzta levél (feltételezem sima fejes káposztát jelent), paradicsommártás, só paprika, kömény. A savanyú káposzta levelét kierezzük, és megtöltjük a sóval, pirospaprikával és köménnyel ízesített túróval. Hosszúkás tekercseket készítünk, és jól kifagyasztjuk Karikákra szeleteljük, paradicsommártással tálaljuk. KELVIRÁG Hozzávalók: 6-8 dkg kelvirág, 2-3 dkg petrezselyemgyökér, 2 kk. margarin, 1 kk citromlé, 1 evők tej, só A megtisztított kelvirágot és gyökeret negyedórát sós , hideg vízben áztatjuk. A margarinból, citromléből, és tejből mártást keverünk, ízesítjük, ebbe keverjük a közben megreszelt kelvirágot és gyökeret. Hidegen tálaljuk KEL Hozzávalók: 10-12 dkg kelkáposzta, 2 kk. olaj, 2 kk citromlé, szerecsendió, só, hagyma

kömény A gyenge, megmosott kelkáposzta leveleit enyhén sós vízben megáztatjuk, lecsurgatjuk, és finom metéltre vágjuk. Közben elkészítjük az olajmártást, és a kelkáposztát belekeverjük, hűtve tálaljuk MADÁRSALÁTA Hozzávalók: 25 dkg saláta, 2 kk. olaj, 2 kk citromlé, petrezselyem, metélőhagyma, só A salátát jól megmossuk, lecsurgatjuk, és metéltre vágjuk. Elkészítjük az olajmártást, és a s alátát beleforgatjuk. hűtve tálaljuk PARADICSOM, egyszerű Hozzávalók: 30 dkg paradicsom, 2 kávéskanál olaj, 2 kk. citromlé, metélőhagyma, só A kemény húsú paradicsomokat vékonyra szeleteljük. Közben elkészítjük az olajmártást, metélőhagymával, sóval ízesítjük, és ráöntjük a paradicsomra. Tálalás előtt fél órát állni hagyjuk PARADICSOM, töltött Hozzávalók: 4 db paradicsom, franciasaláta, vagy margarinnal elkevert zöldborsó, zeller, karfiol, saláta, petrezselyem, só, 8 dkg tehéntúró, 1-2 evőkanál

tejfel A megmosott paradicsomokat kettévágjuk, vagy csak a t etejét vesszük le és kivájjuk. Tölthetjük franciasalátával vagy margarinnal elkevert párolt zöldborsóval, zellerrel, karfiollal, vékonyra metélt vágott salátával, vagy tejfellel kikevert túróval. Csillagos kinyomócsővel töltjük a paradicsomokat, hogy szép formájuk legyen, apróra vágott petrezselyemmel hintjük meg a tetejét, úgy tálaljuk. 4 PARAJ 1 Hozzávalók: 25 dkg paraj, 2 kk. olaj, 2 kk citromlé, 2-3 ek tejszín vagy tejfel, petrezselyem, hagyma, só A tisztára mosott parajt negyed órát sós vízben áztatjuk. Vékony metéltre vágjuk, és összekeverjük az olajból, citromléből, tejszínből vagy tejfelből készített, fűszerezett mártással. Hidegen tálaljuk PARAJ 2 Hozzávalók: 50 dkg paraj, 2 dl salátalé, tárkony, vöröshagyma, kapor, 1 db kemény tojás, só, tetszés szerinti fűszerek. A megtisztított megmosott parajt leforrázzuk salátalével, tetszés

szerint ízesítjük. Hűtjük, és apróra vágott kemény tojással meghintve tálaljuk PETREZSELYEMGYÖKÉR Hozzávalók: 8-10 dkg petrezselyemgyökér, 2 kk. olaj, 2 kk citromlé, 1 ek tejfel, petrezselyem, só Elkészítjük a tejfelmártást, és a fekete retekhez hasonlóan megreszeljük a gyökeret, a tejfelmártáshoz keverjük, ízesítjük, és hűtve tálaljuk, petruszölddel megszórva. PIROSKÁPOSZTA Hozzávalók: 10 dkg káposzta, 3 kk. olaj, 3 kk citromlé, kevés vöröshagyma, kapor, kömény, só, 1 db alma A megtisztított, megmosott káposztát és almát egy tálba szeleteljük, illetve az almát reszeljük. Negyed órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük az olajmártást Beleforgatjuk a k áposztát és az almát, köménnyel - darálva-, kevés finomra vágott vöröshagymával, kaporral, sóval ízesítve, hűtve tálaljuk. PIROSPAPRIKA Hozzávalók: 2 db piros paradicsompaprika, 2 db zöldpaprika, 2 kk. olaj, 2 kk citromlé, petrezselyem, só

Papírvékonyra szeleteljük a paprikákat -megmosva, kicsumázva- közben elkészítjük az olajmártást, és összekeverjük. Tetszés szerint ízesítjük Tálalás előtt fél órát állni hagyjuk PIROSRETEK Hozzávalók: 1 csomag retek, 2 kk. olaj, 2 kk citromlé, petrezselyem, metélőhagyma, só 5 A retket megmossuk, és papírvékonyra vágjuk. Elkészítjük az olajmártást, belekeverjük a r etket, ízesítjük, és a tetejére apróra vágott petrezselyemmel meghintjük. Hűtve tálaljuk PÓRÉ vagy HAGYMA Hozzávalók: 2-3 db póré vagy 3-4 db friss, fiatal hagyma, 1 kk. olaj, 1 kk citromlé, só A megtisztított hagymát - a felső leveleket távolítsuk el – vékonyra szeleteljük és fél deci forró, sós vízzel leöntjük. Elkészítjük az olajmártást, elkeverjük a hagymával, és hűtve tálaljuk SÁRGARÉPA Hozzávalók: 8-10 dkg sárgarépa, 2 dkg mandula, 2-3 ek. nyers tej, vagy tejszín, 1 kk citromlé, só A megtisztított sárgarépát

megreszeljük, elkeverjük az őrölt mandulával, hozzáadjuk a tejszínt, ízesítjük, hidegen tálaljuk. SÓSKA Hozzávalók: 10 dkg sóska, 2 kk. olaj, 2 kk citromlé, 2 kk tejfel, metélőhagyma, petrezselyem, só A tisztára mosott sóskát negyed órát sós vízben áztatjuk. Vékony metéltre vágjuk, és összekeverjük az olajból, citromléből, tejfelből készült mártással, fűszerezzük sóval, metélőhagymával, petrezselyemmel, hidegen tálaljuk. TORMA Hozzávalók: 6 dkg édes torma, 2 d kg petrezselyemgyökér, 2 kk. majonéz, 2 k k citromlé, 1 ek tej, vagy tejszín, só, petrezselyem. A tormát megtisztítjuk, megreszeljük, és citromlével megöntözve negyed órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük a tejszínmártást. A tormát belekeverjük, hozzáreszeljük a petrezselyemgyökeret, ízesítjük, megszórjuk az apróra vágott petruszölddel, és tálalás előtt negyed órát hűtjük. TÖK Hozzávalók: 20-30 dkg gyenge friss tök, 2 kk. olaj,

2 kk citromlé, 2 ek tejfel, kevés vöröshagyma, kapor, petrezselyem, só. A tököt megtisztítjuk és legyaluljuk, a hagymával - apróra vágva -, kaporral, petrezselyemmel ízesítjük. Közben elkészítjük a tejfelmártást összekeverjük, és tálalás előtt fél órát állni hagyjuk. Hűtve tálaljuk UBORKA Hozzávalók: 50 dkg uborka, 2 kk. olaj, 2 kk citromlé, 2 ek tejfel, metélőhagyma, kapor, só, 1 kk méz 6 Lehetőleg vékony és apró magú uborkát választunk. Jól megmossuk, hámozás nélkül meggyaluljuk, gyengén megsózzuk. Közben elkészítjük a t ejfelmártást, a s óból kinyomott uborkát belekeverjük, ízesítjük kevés apróra vágott hagymával és kaporral, ízlés szerint kevés mézzel is elkeverjük. ZELLER ALMÁVAL Hozzávalók: 25 dkg zeller, 1 db alma, 1 ek. majonéz, kevés citromlé, 2 ek tejfel, zellerzöld, só A megtisztított zellert lereszeljük, meglocsoljuk citromlével, hogy világos maradjon. Közben elkészítjük az

olajmártást, belekeverjük a zellert, és hozzáreszeljük a zellert, és hozzáreszeljük az almát. Ízesítjük, apróra vágott zellerzölddel díszítve tálaljuk. ZÖLDSALÁTA, egyszerű Hozzávalók: 2 fej saláta, 2 kk. olaj, 2 kk citromlé, petrezselyem, metélőhagyma, só A szép gyenge salátát leveleire szedjük. Elkészítjük az olajmártást, és a leveleket óvatosan beleforgatjuk, hűtve tálaljuk. ZÖLDSALÁTA, tejfeles vagy majonézes Hozzávalók: 2 fej saláta, 2 kk. olaj, 2 kk citromlé, tejfel vagy ugyanannyi majonéz, só A salátát jól megmossuk leveleire szedjük és kisujjnyi széles csíkokra vágjuk. Beleforgatjuk a t ejfel vagy majonézmártásba, tetszés szerint ízesítjük, hűtve tálaljuk. Zöldségnedvek CÉKLA Hozzávalók: 15 dkg cékla, petrezselyem, citromlé, só. A nyers céklát lereszeljük, citromlével megöntözzük és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, gyengén sózzuk, és 15 percig állni hagyjuk. Turmixgépen

áttörjük és kevés citromlével ízesítve, hűtve tálaljuk. PARADICSOM Hozzávalók: 15 dkg paradicsom, 1 ek. citromlé, bazsalikom, rozmaring, és kevés tejszín, só 7 A megmosott, feldarabolt paradicsomot gyümölcsprésen átnyomjuk. Még préselés előtt fűszerezzük Hűtve kevés tejszínnel ízesítve tálaljuk. PARAJ Hozzávalók: 15 dkg paraj, 1 ek. tej, esetleg tejszín, kevés menta, majoránna, citromlé, só A megtisztított, megmosott parajt negyed órát sós vízben áztatjuk. Vastagabb metéltre vágjuk, meglocsoljuk tejjel vagy tejszínnel, fűszerezzük, és gépen áttörve, citromlével összekeverve, hűtve tálaljuk. PETREZSELYEM Hozzávalók: 15 dkg petrezselyem, 1 ek. tejszín vagy tejfel, citromlé, kevés bazsalikom, só A megtisztított petrezselymet lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk. Kevés citromlével megöntözzük, hogy ne barnuljon. Hozzáadjuk a tejszínt, a fűszereket, és gépen áttörjük Ha kell hűtés után még

fűszerezzük. PIROSRETEK Hozzávalók: 15 dkg retek, 1 ek. tej vagy tejszín, petrezselyem, rozmaring, citromlé, só A jól megmosott retket héjával együtt megreszeljük, gépen áttörjük és a tejjel vagy tejszínnel, apróra vágott petrezselyemmel, rozmaringgal, citromlével, sóval ízesítjük. SÁRGARÉPA Hozzávalók: 15 dkg sárgarépa, 1 ek. tejszín vagy tej, bazsalikom, kakukkfű, 1 ek citromlé, só A megtisztított sárgarépát lereszeljük, és a tejjel vagy tejszínnel meglocsolva, fűszerezve 10-15 percig állni hagyjuk. Gépen átdaráljuk, citromlével ízesítjük, hűtve tálaljuk ZELLER Hozzávalók: 15 dkg zeller, zellerzöld, petrezselyem, 1 ek. tejszín, só, esetleg citromlé A meghámozott zellert megreszeljük, fűszerekkel elkeverjük, és a gépen áttörjük. Tejszínnel esetleg citromlével ízesítjük. hűtve tálaljuk 8