Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 6 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:256

Feltöltve:2006. április 21.

Méret:72 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Levesbetétek Tartalomjegyzék LEVESBETÉTEK 1 Burgonyás galuska Csipetke Daragaluska Finommetélt Húsos táska Maceszgombóc Májgombóc I. Májgombóc II. Pirított zsemlekocka Rántott borsó Rizsgombóc Somogyi galuska

Sonkagombóc Tepertőgombóc Tüdős táska Vajas galuska Velőgombóc Zsömlemorzsagombóc 2 2 2 2 3 3 3 4 4 4 4 5 5 5 5 6 6 6 Burgonyás galuska Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: két szem burgonya, egy tojás, diónyi vaj, liszt, só. A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, melegen áttörjük, elkeverjük a vajjal, egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy keményebb galuskatésztát kapjunk. Kiskanállal apró galuskákat szaggatunk belőle. Paradicsom-, sóska-, kaporlevesbe való. Csipetke Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 1 tojás, fél

deci víz, annyi liszt, hogy jó kemény tésztát gyúrhassunk belőle. A lisztből, vízből, tojásból kemény tésztát gyúrunk, fél centi vastagra nyújtjuk, apróra csípkedjük. Daragaluska Schuck Antalné Mindennapra egy recept Egy egész tojást egy csipet sóval felverünk, és annyi darát öntünk bele, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Legalább egy óráig pihentetjük, majd a levesbe mártott kiskanállal kis galuskákat szaggatunk belőle a fővő levesbe. 4-5 percig főzzük, míg duplájukra nem nőttek, és egyet megkóstolunk, hogy átfőtt-e. Ha a kettévágott galuska közepe is üveges, jó a galuskánk. Finommetélt Szakál László “Disznótoros receptek” Gyúrjunk 3 egész tojással, víz nélkül, inkább kemény, mint lágy tésztát. Formázzuk két cipóba, és pihentessük egy fél óra hosszat. Azután lisztezés nélkül nyújtsuk ki igen vékonyra. Hagyjuk a deszkán annyira megszáradni, hogy fel tudjuk csavarni a nyújtófára, vágjuk ketté

hosszában, hajtsuk egymásra. Vágjuk a tésztát nagyon vékony metéltre, és tegyük a fővő levesbe. A forrástól számítva 2-3 perc alatt megfő Húsos táska Szakál László “Disznótoros receptek” A megfőtt sovány sertéshúst megdaráljuk, sózzuk, borsozzuk. A lágyabbra gyúrt levestésztát kockákra vágjuk, megtöltjük a darált sertéshússal, széleit jól lenyomkodjuk, és a levesbe főzzük. Maceszgombóc Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 10 deka macesz, 5 deka vaj, 2 tojás, 1 G töröttbors, 1 G reszelt gyömbér, kis csomó zöldpetrezselyem, só. A macesz felét finom morzsává törjük, a másik felét beáztatjuk, kicsavarjuk, a vajat a tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk az áztatott maceszt, a finomra vágott zöldpetrezselymet, a gyömbért. Megsózzuk, megborsozzuk Végül hozzátesszük a kemény habbá vert tojásfehérjét és a maceszmorzsát. Megnedvesített kézzel apró

gombócokat formálunk a masszából és ugyancsak a forrásban levő levesbe főzzük. Májgombóc I. Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 15 deka borjú-, sertés- vagy szárnyasmáj, egy kis reszelt vöröshagyma, 2 deka vaj, kis csomó finomra vágott zöldpetrezselyem, só, töröttbors, 1 egész tojás, 5 deka liszt, 1 áztatott, kicsavart zsömle. 15 deka májat drótszitán áttörünk az áztatott, kicsavart zsömlével. Egy kis reszelt vöröshagymát 2 deka vajon megpirítunk. belekeverjük a májat, finomra vágott zöldpetrezselymet, sót, borsot, végül 1 egész tojást és 5 deka lisztet adunk hozzá, majd ismét összekeverjük. Ezután kis gombócokat vagy galuskákat szaggatunk belőle. A gombócokat vizes kézzel készítjük el. Csendesen forró levesben kifőzzük Májgombóc II. Szakál László “Disznótoros receptek” Hozzávalók: 50 dkg sertésmáj, 4 tojás, 10 dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, egy

evőkanál petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, só, törött bors. A májat megdaráljuk, majd szitán áttörjük. Egy tálban habosra keverjük a tojásokat, és beletesszük az áttört májat, a zsírban megfonnyasztott vöröshagymát, a petrezselyemzöldet, sót és törött borsot. Jól összekeverjük, és annyi zsemlemorzsát rakunk bele, hogy a massza összeálljon. Amíg ezt elkészítjük, felforraljuk a levest, a masszából lisztes kézzel diónyi gombócokat formálunk, és belefőzzük a levesbe, de vízbe mártott kávéskanállal is beleszaggathatjuk. Addig főzzük a gombócokat, amíg a leves tetejére fel nem jönnek. Pirított zsemlekocka Schuck Antalné Mindennapra egy recept Két zsemlét előbb szeletekre, majd csíkokra, végül kis kockákra vágunk. Egy evőkanál zsírt megforrósítunk, és a zsemlekockákat beleforgatva, gyakran kevergetve rózsaszínűre pirítjuk. A zsemlekockát piríthatjuk zsiradék nélkül is - szárazon - a sütőben gyakori

forgatás, keverés közben. Rántott borsó Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: egy tojás, 1 dl tej, 6 dkg liszt, só, zsír a kisütéshez. A tojást a tejjel, liszttel, sóval elkeverve palacsintatésztát készítünk. Nagy lyukú szűrőbe öntjük és megforrósított zsírba cseppentjük. A zsírban a borsó nagyságú palacsintatésztát megforgatjuk, és ha pirosra sült, leszűrjük. tálaláskor tesszük a levesbe. Rizsgombóc Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: 7 dkg rizs, kávéskanál zsír, 1 dkg vaj, egy tojás meg egy tojássárgája, egy kanál liszt, kevés zöldpetrezselyem, só. A rizst a zsírban üvegesre forrósítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk (ha van maradék párolt rizsünk, azt is felhasználhatjuk). Egy tojást meg egy tojássárgáját összekeverjük a vajjal, a kihűlt rizzsel, ízesítjük vágott zöldpetrezselyemmel, sóval, és a lisztes kézzel

formált kis gombócokat a levesben néhány percig főzzük. Somogyi galuska Schuck Antalné Mindennapra egy recept Úgy készül, akár a daragaluska, de fele darával, fele liszttel állítjuk össze. Sonkagombóc Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: 5 dkg vaj, egy tojás meg egy tojássárgája, 7 dkg főtt, darált sonka, egy kanál zsemlemorzsa, egy kanál főtt, áttört burgonya, törött bors, só. A zsírt jól kikeverjük a tojásssal, beletesszük a darált sonkát, a burgonyát, egy kanál zsemlemorzsát, sóval, törött borssal ízesítjük, kis gombócokat formálunk belőle és a forró levesben 10-15 percig főzzük. Sonka helyett bármilyen sülthúsmaradékot felhasználhatunk. Tepertőgombóc Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: 3 dkg apróra vágott tepertő, 2 tojás, 6 dkg morzsa, 3 dkg liszt, egy csokor apróra vágott petrezselyem, egy mokkáskanál majoránna és só. A hozzávalókat összedolgozzuk, a masszából vizes

kézzel apró gombócokat formálunk és a forró levesbe főzzük őket. Zöldséglevesbe kitűnő. Tüdős táska Szakál László “Disznótoros receptek” Húslevesben megfőzzük a tüdőt, feldaraboljuk, zsírban átfuttatjuk, ha kihűlt, megdaráljuk, sóval, törött borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Majd tojással lágyabb levestésztát gyúrunk, kinyújtjuk, egyik felére a masszából kis kupacokat rakunk, a tészta másik felét ráhajtjuk, a tésztát a kupacok körül ujjal jól lenyomkodjuk, és a kivágott kész táskákat a húslevesbe főzzük. Vajas galuska Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: 15 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 tojás, só. A vajat a tojással elkeverjük, megsózzuk, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskatészta keménységű legyen. Kiskanállal galuskákat szaggatunk belőle és a forró levesben megfőzzük. Velőgombóc Szakál László “Disznótoros receptek” Hozzávalók: 10 dkg velő,

egy kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 dkg zsír, só, törött bors, zsemlemorzsa. A vöröshagymát apróra vágva a zsírban megpároljuk, beletesszük a megtisztított, kockára vágott velőt, megsózzuk, és azt is megpároljuk. Ha kisült, tojással és borssal - szükség szerint zsemlemorzsával - összekeverjük. A kész masszából dió nagyságú gombócokat formálunk, és a levesbe főzzük. Zsömlemorzsagombóc Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 5 deka vaj, 1 egész tojás, 10 deka zsömlemorzsa, 3 evőkanál víz, csipetnyi só. 5 deka vajat és 1 egész tojást tányérban jól elkeverünk. 10 deka zsömlemorzsát, 3 evőkanál vizet és egy kis sót hozzákeverünk, majd vizes kézzel kis gombócokat formálunk és a csendesen forró levesbe főzzük. Miután a gombóc a leves tetejére jött, még 5 percig főzzük