Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 24 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:800

Feltöltve:2006. április 21.

Méret:140 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Főzelékek Tartalomjegyzék FŐZELÉKEK 1 Babfőzelék 3 Burgonyafőzelék I. 3 Burgonyafőzelék II. 4 Édes-káposztafőzelék 4 Fejtett bab debreceni módon 5 Finomfőzelék I. 5 Finomfőzelék II. 6 Hagymakrémes burgonya 6 Karalábéfőzelék I. 7 Karalábéfőzelék II. 7 Karalábéfőzelék III. 8 Karfiolfőzelék 8 Kelkáposztafőzelék I. 8 Kelkáposzta-főzelék II. 9 Kínai kelfőzelék 10 Kukoricafőzelék 10 Lencsefőzelék I.

10 Lencsefőzelék II. 11 Lencsefőzelék III. 11 Mangoldpüré 12 Nyári fejtett bab citrommártásban 12 Nyári fejtettbab-főzelék 12 Olasz zöldbab 13 Paradicsomos burgonya 13 Paradicsomos burgonyafőzelék 14 Paradicsomos káposzta I. 14 Paradicsomos káposzta II. 15 Paradicsomos káposzta III. 15 Parajfőzelék 16 Parajpüré 16 Párolt vöröskáposzta 17 Ráckrumpli 18 Salátafőzelék 18 Salátafőzelék burgonyával 18 2 Sárgaborsó - főzelék 19

Sárgaborsópüré 19 Sárgarépafőzelék I. 20 Sárgarépafőzelék II. 20 Savanyú-káposztafőzelék 21 Sóskafőzelék 22 Sóskamártás 22 Spanyol burgonyafőzelék 22 Szalonnás burgonyafőzelék 23 Szalonnás lencse 23 Szárazbab-főzelék 24 Székelykáposzta 25 Tejes burgonya (gyenge gyomrúaknak, epéseknek) 26 Tejfölös kapros káposzta 26 Tejfölös zöldbabfőzelék 26 Tökfőzelék I. 27 Tökfőzelék II. 28 Tökfőzelék III. 28 Zöldbab Juliska módra 29 Zöldbab

kreol módra 29 Zöldbab lerakva 30 Zöldbabfőzelék 30 Zöldbabfőzelék konzervből 31 Zöldbabfőzelék mirelitből 31 Zöldborsófőzelék I. 32 Zöldborsófőzelék II. 32 3 Babfőzelék Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 30 deka fehér vagy tarkabab, 8 deka zsír, 6 deka liszt, 3 deka finomra vágott hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 deci tejföl, kevés pirospaprika, evőkanálnyi ecet, só. A babot előző este, miután kiválogattuk, bő vízben beáztatjuk, ezáltal a bab héja felpuhul, megduzzad, és rövidebb idő alatt fő meg. Ezután leöntjük róla a vizet és hideg vízben feltesszük főni. Csak akkor sózzuk meg, amikor már puhulófélben van A zsírból a liszttel világosbarna rántást pirítunk, beletesszük a

finomra vágott hagymát és tovább pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a paprikát, elkeverjük benne és egy kevés hideg vizet öntünk hozzá, berántjuk a főzeléket. Tejföllel és ecettel ízesítve jól felforraljuk. Burgonyafőzelék I. Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 zöldpaprika, I paradicsom, 1-2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, 1 késhegynyi pirospaprika, 2 babérlevél, ecet. Az olajban a hagymát megpirítjuk, a paprikával meghintjük, a meghámozott, feldarabolt burgonyát belevetjük, és a zöldpaprikával meg a paradicsommal együtt kevés vízzel puhára pároljuk. Végezetül a tejfölt a liszttel elhabarjuk (ha lisztes maga a burgonya, elég egy kanál, ha nem szétfővőfajta, akkor kettő kell), a főzeléket besűrítjük vele, és azon frissen tálaljuk. Aki szereti, tehet bele főzés közben 1-2 babérlevelet is, és savanyíthatja pár

csepp ecettel. Burgonyafőzelék II. Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 50 deka burgonya, 5 deka zsír, 4 deka liszt, 6 deka vöröshagyma, 1 babérlevél, só, kevés ecet, egy kevés édespaprika. A megtisztított burgonyát vékony karikákra vágjuk és jól megmossuk, majd a babérlevéllel és annyi vízzel tesszük fel 4 főni, hogy elfedje. Sóval ízesítjük és elkészítjük a következő rántást: Felhevítjük a zsírban elkevert lisztet, és ha már pirulni kezd, beletesszük a reszelt vöröshagymát és az édespaprikát. Ezután kevés hideg vízzel feleresztjük, a burgonyához keverjük és felforraljuk. Felfőzés után ízlés szerint ecettel vagy tejföllel ízesíthetjük. Édes-káposztafőzelék Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 70-80 deka káposzta, 6 deka zsír, 4 deka liszt, 6 deka vöröshagyma, só, töröttbors, 30-40 deka sertésfejhús,1 deci tejföl. A

megtisztított káposztát ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk és forró vízben a nyers sertéshússal együtt puhára főzzük. Elkészítjük a rántást: 6 deka felhevített zsírba tesszük a 4 deka lisztet, megpirítjuk és elkeverjük a 6 deka reszelt vöröshagymával és kevés borssal, feleresztjük egy kis hideg vízzel, és a káposztához keverve, az ételt felforraljuk. Tejföllel ízesítjük. Fejtett bab debreceni módon Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 60 deka nagyszemű fejtett bab, 2 pár debreceni, 6 deka füstölt szalonna, 10 deka aprított vöröshagyma, fél deka pirospaprika, 10 deka zöldpaprika, 5 deka friss paradicsom, só. A hagymát az apró kockákra vágott füstölt szalonnával zsömleszínűre megpirítjuk, megpaprikázzuk és hozzáadjuk a megmosott fejtett babot. Ezután a pörkölt készítéséhez hasonlóan, mindig csak kevés vizet öntve alá, fedő alatt puhára pároljuk, majd megsózzuk.

Mikor már puhulófélben van, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott debrecenit, a kicsumázott és gerezdekre vágott zöldpaprikát, valamint a paradicsomot. Az egészet így együtt még 8-10 percig pároljuk. Petrezselymes burgonyával tálalhatjuk. 5 Finomfőzelék I. Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg zöldborsó, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg karalábé, 3 evőkanál olaj vagy 6 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, kb ~ 1 tej, só, cukor; 1 csokor petrezselyem. A zöldborsót kifejtjük, a sárgarépát meg a karalábét meghámozzuk, és félcentis kockákra vágjuk. A megforrósított zsiradékba rakjuk először a sárgarépa-, majd a karalábékockákat, megsózzuk, és saját levében öt percig pároljuk. Ekkor kerül bele a zöldborsó, és ezzel együtt teljesen megpuhítjuk. Ha a saját levét elfőné, nagyon kevés vízzel pótoljuk, majd zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük; a tejjel felengedjük, és a finomra vágott petrezselyemmel

meghintjük, még két percig forraljuk. Ha mirelitből készítjük, ugyanúgy járunk el vele, mint a sárgarépa-főzelékkel. Finomfőzelék II. Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: 60 dkg vegyes zöldség, 10 dkg karalábé, 10 dkg konzerv (vagy friss) zöldborsó, 4 dkg zsír, két evőkanál liszt, 1 dl tej, egy csomó petrezselyemzöld, cukor, só. A megtisztított zöldségféléket apró kockára vágjuk, megmossuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. A zsírból, lisztből, az apróra vágott petrezselyemzöldből világos rántást készítünk, a tejjel és kevés vízzel feleresztjük és a puhára főtt zöldséget berántjuk. Cukorral ízesítjük és jól felforraljuk. Ha konzerv zöldborsót használunk, azt akkor tegyük bele, ha a többi zöldségféle már megfőtt. Hagymakrémes burgonya Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 evő. kanál liszt, 3 dl tej, S dkg

reszelt sajt, só, őrölt bors A burgonyát meghámozzuk, hosszúkásra felvágva, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és az egyik kanál olajjal kikent, mély tűzállá tálba öntjük. Közben a másik kanál olajban a karikákra vágott hagymát megpirítjuk, a liszttel meghintjük, és a tejjel felengedve, megsózzuk, megborsozzuk. Mártás 6 sűrűségűre forraljuk, a burgonyára öntjük, és a sütőben közepes lángon a tetejét megpirítjuk. Karalábéfőzelék I. Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg karalábé, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, I dl tejföl, só, 1 csokor petrezselyemzöld. A meghámozott karalábét széles laskára vagy kockákra vágjuk, és egy . kevés sóval a zsiradékban a saját levében vagy egy kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, egy kevés vízzel felengedjük, és összevagdalt petrezselyemzölddel meghintve, megtejfölözve tálaljuk.

Karalábéfőzelék II. Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 50 dkg karalábé, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, petrezselyemzöld, só, bors. A megtisztított, megmosott karalábét kockákra vágjuk, ezt követően megsózzuk, egy mély edénybe tesszük, s kevés vízzel felöntve 18 percig 500 W-on főzzük. Olajból és lisztből egy edényben rántást készítünk, majd hozzákeverjük a megfőtt karalábéhoz, megszórjuk a petrezselyemzölddel, s ezután 10 percig 500 W-on puhára főzzük. Karalábéfőzelék III. Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: 1 kg karalábé, 5 dkg zsír, egy evőkanál liszt, egy csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, só. A meghámozott karalábét kockára vágjuk, és egy kevés sóval a zsírban, saját levében vagy egy kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, meghintjük a liszttel, kevés vízzel engedjük föl, és a petrezselyemzölddel meghintve, megtejfölözve

tálaljuk. Karfiolfőzelék Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 1 kiló karfiol, 6 deka vaj, 6 deka liszt, só, egy kis csomó zöldpetrezselyem, 2 deci édes tejföl. 7 A karfiolt rózsáira szétszedjük és annyi vízzel főzzük puhára, hogy a víz éppen ellepje. Ha megfőtt, leszűrjük, a 6 deka vajból, valamint a 6 deka lisztből világos rántást készítünk. Finomra vágva hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét is, feleresztjük a karfiol levével. Végül a 2 deci tejfölt is belekeverjük Ha nem lenne édes tejfölünk, helyette tejszínt adunk hozzá. Kelkáposztafőzelék I. Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 60-80 deka kelkáposzta, 5 deka zsír, 4 deka liszt, 15 szem köménymag, 5 deka vöröshagyma, só, egy kis töröttbors, pirospaprika, 30 deka burgonya, 1 gerezd fokhagyma, egy kis majoránna. A megtisztított és cikkekre vágott kelkáposztát több vízben megmossuk,

forró vízzel leforrázzuk, majd leszűrjük és forrásban levő vízbe tesszük, egy kis sóval felfőzzük. Főzés közben hozzáadunk 1 gerezd szétnyomott és köménymaggal apróra vágott fokhagymát, valamint a kockákra vágott burgonyát, és így együtt puhára főzzük. Elkészítjük a rántást a következőképpen: felhevített zsírba beletesszük a lisztet, a reszelt vöröshagymát és egy kis pirospaprikát, és világossárgára pirítjuk. Ezzel a rántással berántjuk, felforraljuk és egy kis töröttborssal ízesítve tálaljuk. Kelkáposzta-főzelék II. Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 30 dkg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, só, késhegynyi pirospaprika, 1-1 mokkáskanálnyi majoránna vagy őrölt kömény, esetleg 2 gerezd fokhagyma, (1 dl tejföl). A kitorzsázott, félujjnyi laskára vágott kelt annyi vízzel öntjük hogy ellepje, és egyszer felforraljuk. Ezután ezt a vizet leöntjük róla, és

annyi sós vizet öntünk rá, hogy félig ellepje. A meghámozott, kockákra vágott burgonyát belerakva, majoránnával vagy köménnyel ízesítjük, és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhult. Végül az olajból a liszttel paprikás rántást készítünk (ha fokhagymásan szeretjük, a tört 8 fokhagymát is belerakjuk), és besűrítjük vele a főzeléket. (Ha szeretjük, meg is tejfölözhetjük tálalás előtt.) Kínai kelfőzelék Hegedűs János: Ételművészet Ugyanúgy készül, mint a közönséges kelkáposzta-főzelék. Kukoricafőzelék Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 50 dkg-os kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1-2 dl tej, 1 dl tejszín, só, őrölt fehér bors (1 csokor petrezselyem). A konzervkukoricát leszűrjük, és a vajon megforrósítjuk, erős lángon zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük, és annyi tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártás legyen. Sóval meg

őrölt fehér borssal ízesítjük, és tejszínnel gazdagítva tálaljuk. (A tálon meghinthetjük finomra vágott petrezselyemmel is a tetejét.) Ha mirelit kukoricát veszünk hozzá, a vajban felolvasztott kukoricát zsírjára sütjük, liszttel meghintjük, és ugyanúgy járunk el vele a továbbiakban, mint a konzervkukoricával: Lencsefőzelék I. Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 40 dkg lencse, 2 evőkanál olaj, 1 púpos evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, só, körömnyi citromhéj. A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval és citromhéjjal ízesítve puhára főzzük. Ezután a citromhéjat kidobjuk belőle, az olajból, a lisztből meg a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. Megtejfölözve tálaljuk (Nagyon finom, ha a lencsét füstölt lében főzzük meg, vagy legalább egy darabka szalonnabőrkét főzünk

vele együtt.) Lencsefőzelék II. Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 40 dkg lencse, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, babérlevél, pirospaprika, só. A megmosott lencsét egy edénybe tesszük, s annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Megsózzuk, majd babérlevelet teszünk bele 9 Az edényt a sütőbe helyezzük és a lencsét 16 perc alatt 500 Won puhára főzzük. A füstölt szalonnát 2 percig 500 W-on olvasztjuk, majd hozzákeverjük az 1 evőkanál lisztet és 2 percig 500 W-on rántást készítünk. Ezután a rántáshoz egy kevés zúzott fokhagymát, vöröshagymát, pirospaprikát keverünk, s ezzel berántjuk a lencsét. Lencsefőzelék III. Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 30 deka lencse, 8 deka zsír, 6 deka liszt, 1 babérlevél, 2 deci tejföl, 1 evőkanál mustár, fél citrom, 3 deka cukor, 3 deka vöröshagyma, 1 gerezd

fokhagyma, só. A lencsét megválogatjuk, majd többször váltott vízben megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. A finomra vágott vöröshagymával és a babérlevéllel együtt puhára főzzük. Zsömleszínű rántást készítünk, belepirítjuk az összezúzott fokhagymát, majd egy kevés vízzel feleresztjük és besűrítjük vele a megfőtt lencsét. Hozzákeverjük a tejfölt, a mustárt, a cukrot, a citromlevet, és jól felforraljuk. Igen jóízű lesz, ha vékonyan levagdosott citromhéjat is teszünk bele. Mangoldpüré Hegedűs János: Ételművészet Ugyanúgy készül, mint a parajpüré. Nyári fejtett bab citrommártásban Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: kg nyári fejtett bab, 2 tojássárgája, 1 citrom leve, só. A babot sós vízben puhára főzzük. Ha puha, a tojássárgákat a citromlével kikeverjük, habverővel kevergetve beleöntünk egy decit a bab főzővizéből, és gőz felett, a habverővel tovább verve, sűrű mártássá

főzzük. A leszűrt babot mély tálba rakjuk, és ezzel a habos-citromos mártással leöntve tálaljuk. Nyári fejtettbab-főzelék Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 60 dkg kifejtett nyári szemes bab, 1-1 szál sárgarépa meg petrezselyemgyökér, 1 darabka szalonnabőrke, 10 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, só, késhegynyi piros. paprika, (1 babérlevél), ecet. A babot a megtisztított, karikákra vágott zöldséggel meg a szalonna. bőrkével annyi vízbe tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. (Tehetünk bele egy babérlevelet is, amit tálalás előtt kidobunk belőle.) Ha meg puhult, az olajból a liszttel készült, pirospaprikával ízesített rántással besűrítjük. (Ha diétásabban akarjuk adni, akkor a tejföllel simára kevert liszttel habarjuk be, és olajat nem öntünk bele.) Megecetezve, megtejfölözve adjuk az asztalra. Olasz zöldbab Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg

friss vagy 2 csomag mélyhűtött zöldbab, 3 szép nagy paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, só, őrölt bors. A zöldbabot sós vízben megfőzzük, és lecsurgatjuk. Az olajat megforrósítjuk, a meghámozott paradicsomokat hozzáadva, fakanállal összetörjük, és beletesszük a tört fokhagymát meg a zöldbabot. Megsózzuk, megborsozzuk, és öt percig, időnként rázogatva, kis lángon összeforraljuk. Konzervből is kitűnő Paradicsomos burgonya Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók.: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, if liter ivóparadicsom, só, cukor. A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk, és sós vízben fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Az olajból a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, a paradicsomlevet beleöntjük és kevés burgonyafőző. vízzel hígítjuk A leszűrt burgonyát belerakjuk, és cukorral ízesítjük, Még néhány percig forraljuk, úgy tálaljuk. Készíthetjük

burgonya főzővízzel hígított paradicsompüréből vagy akár 1 kiló friss, megfőzött, áttört paradicsomból is. Paradicsomos burgonyafőzelék Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve 11 Hozzávalók: 50 deka burgonya, só, 5 deka zsír, 4 deci paradicsom, 4 deka liszt, 3 deka cukor. A vékony karikákra vágott és jól megmosott burgonyát annyi vízzel tesszük fel főni, hogy a burgonyát elfedje. Zsírból és lisztből paradicsommal feleresztett világosbarnára pirított rántást készítünk, amelyet a puhára főzött burgonyához keverünk. Ezután sóval és cukorral ízesítjük, ismét felforraljuk Paradicsomos káposzta I. Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg fehér édes káposzta, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, liter paradicsom ivólé vagy 1/4-es paradicsompüré, só, őrölt bors, cukor (l babérlevél). A káposztát először félbevágjuk, majd kitorzsázva, laskára vágjuk. Annyi sós vízben

tesszük fel főni, hogy félig ellepje Közben az olajból a liszttel barna rántást készítünk, a paradicsomlével felengedjük, majd beletesszük a leszűrt káposztát. Annyi káposztafőzővízzel hígítjuk, hogy sűrű mártás legyen. Ha paradicsompürével főzzük, akkor káposztafőzővízzel hígítjuk. (Főzhetünk a mártásba babérlevelet is ízesítőül, ahogy az Erdélyben szokás.) A végén őrölt borssal meg cukorral adjuk meg a kellemesen édeskésfűszeres ízét. Paradicsomos káposzta II. Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 1 kb. 50 dkg-os káposztafej, 50 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, só, bors, cukor. A paradicsomot alaposan megmossuk, héjától megfosztjuk és apró darabokra vágjuk. A káposzta külső leveleit leszedjük, a többit legyaluljuk. Beletesszük egy edénybe és annyi vizet öntünk rá, hogy félig fedje a káposztát. 15 percig 500 W-on főzzük, majd a paradicsomot hozzákeverve még 5 percig

500 W-on főzzük. Félidőben megkeverjük, sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Paradicsomos káposzta III. Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve 12 Hozzávalók: 50 deka káposzta, 5 deci paradicsom, 5 deka zsír, 4 deka liszt, 5 deka vöröshagyma, só, 4 deka cukor. A finom metéltre vágott káposztát 1 fej nyers vöröshagymával megfőzzük, majd felöntjük paradicsommal és jól felforraljuk. Felhevített zsírban megpirítjuk a lisztet világospirosra, hideg vízzel feleresztjük. Cukorral megízesítjük, hozzáadjuk a káposztához és ismét felforraljuk. Parajfőzelék Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 1 kiló paraj, fél deka szódabikarbóna, 5 deka vaj, 4 deka liszt, 2,5-3 deci tej vagy csontlé a feleresztéshez, töröttbors, só. A megtisztított és több vízben megmosott parajt forró vízbe főzzük be. A paraj után azonnal a vízbe tesszük a szódabikarbónát, amelytől a

paraj szép világoszöld színű marad. 10-12 percnyi főzés után leszűrjük, levétől kinyomkodjuk és szitán áttörjük. Elkészítjük a rántást: Felhevített vajban megpirítjuk a lisztet, majd hozzákeverjük a parajt, tejjel feleresztjük, de felereszthetjük csontlével is, és ismét jól elkeverjük és felforraljuk. Egy kis sóval, borssal ízesítjük. Ízlés szerint piríthatunk a rántásba egy-két gerezd összezúzott fokhagymát is. Parajpüré Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg paraj vagy 2 csomag mirelit paraj, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, kb. fél liter tej, só, őrölt bors vagy fokhagyma Ha friss parajból készítjük, azt megtisztítjuk, többször váltott vízben megmossuk, majd vízben puhára főzzük. Ezután alaposan lecsepegtetjük, sőt ki is nyomkodjuk belőle a nedvességet, és áttörjük vagy turmixoljuk, esetleg átdaráljuk. Ha mirelitből készül, hagyjuk felolvadni, és sűrű szűrőbe téve, alaposan kinyomkodjuk a

levét. A vajon a lisztel fehéredésig sütjük, a tejjel felengedjük, és a parajt beletéve, megsózzuk, alaposan megborsozzuk. Sokan fokhagymásan szeretik, akkor nem kerül bele bors, hanem a rántásba két gerezd tört fokhagymát rakunk. Alaposan összeforraljuk, ha kell, még tejjel 13 hígítjuk. Sokan nem rántással sűrítik a parajt, hanem tejben áztatott, áttört zsemlével, Mások reszelt szerecsendióval ízesítik. Párolt vöröskáposzta Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 60 dkg vöröskáposzta, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, köménymag, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál cukor. A káposzta külső leveleit lefejtjük, a torzsáját kivágjuk, majd megmossuk. Késsel vékonyra szeleteljük és megsózzuk Egy edénybe olajat teszünk és 2 perc alatt 500 W-on melegítjük. A hagymát megtisztítjuk, igen apróra kockázzuk és 2 percig 500 W-on pároljuk. A sütőből kivéve a káposztával összekeverjük, egy

pici vizet öntünk rá, megcukrozzuk, ecettel ízesítjük, majd meghintjük köménymaggal. Lefedve 22 percig 500 W-on pároljuk. Húsfélékhez, bármilyen körettel, esetleg sajtos, tejfölös öntettel önállóan is tálalhatjuk. Ráckrumpli Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg kolozsvári szalonna, 5 - 6 paradicsom, ugyanannyi zöldpaprika, 1 dl tejföl, só. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és ropogós pirosra sütjük. A megtisztított kockákra vágott burgonyát hozzárakjuk, a paradicsomot, meg a zöldpaprikát belevágjuk, és kevés vízzel, időnként megkeverve, só, l puhára pároljuk. Ha a szalonna nem elég sós, utánasózzuk. Végezetül rövid lére forraljuk, és a tejföllel összekeverve tálaljuk. Salátafőzelék Hozzávalók: 4 közepesen nagy fej saláta, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, cukor, 1 gerezd fokhagyma, pár csepp ecet vagy citromié (1 csokor kapor). A salátát alaposan megmossuk,

cikkekbe vágjuk, és egy kevés sós vízben a fokhagymával puhára főzzük. A vajbór a liszttel világos rántást készítünk, besűrítjük vele a salátát, és az ecettel vagy citromlével, cukorral meg a tejföllel ízesítjük. Még egyszer felforraljuk, úgy tálaljuk. (Ízesíthetjük finomra vágott kaporral is) 14 Salátafőzelék burgonyával Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 6 fej nagyobb saláta, 25 deka burgonya, csipetnyi só, 3 deka zsír, 3 deka liszt, 1 gerezd fokhagyma, kis kanál ecet, 2 deci tejföl. A 6 fej szép, kemény salátának a felső leveleit eldobjuk, a megmaradt fejeket kettévágjuk és vékony metéltre megvagdaljuk, jól megmossuk és lecsurgatjuk róla a vizet. A 25 deka burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben feltesszük főni. Amikor már forr, beletesszük a salátát és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Vékony fokhagymás rántást adunk hozzá. Ha a

saláta a rántással együtt már forr, kis kanálnyi nem erős ecetet és 2 deci tejfölt adunk hozzá és néhány percig forraljuk. Ízlés szerint apróra vagdalt kaprot is tehetünk bele. Sárgaborsó - főzelék Hegedűs János: Egytál ételekből Hozzávalók: 40 dkg feles sárgaborsó, 1 l füstölthúslé, 5 dkg vöröshagyma, 4 dkg zsír, só, 4 dkg liszt, 1 késhegynyi törött bors. Elkészítése: Az előző napon beáztatott borsót leszűröm, leöblítem. Füstöltében kezdem elfőzni Hozzáadom a megtisztított vöröshagymát. Világos rántást készítek, hidegvízzel felöntöm, simára keverem, és ezzel sűrítem a már megpuhult borsót. Lassan forralom, sóval és törött borssal ízesítem. Elfőtt levét mindig pótolom Ha kész, a vöröshagymát kiveszem belőle. Áttörve is készíthető Sárgaborsópüré Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: 40 dkg feles sárgaborsó, 4 dkg zsír, egy evőkanál liszt, egy kis fej vöröshagyma, egy

gerezd fokhagyma, késhegynyi törött bors, só. A megtisztított és meleg vízben áztatott sárgaborsót hideg vízben feltesszük főni (jobb ízű lesz, ha füstölt húst vagy szalonnát főzünk bele). A lisztből, zsírból világos rántást készítünk, ízesítjük apróra vágott hagymával, szétzúzott 15 fokhagymával, kevés hideg vízzel felengedjük és a megfőtt borsóra öntjük. Felforraljuk, szitán áttörjük és sóval, törött borssal ízesítve tálaljuk. Sárgarépafőzelék I. Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, só, cukor. Az alaposan megtisztított, megmosott sárgarépát apró darabokra vágjuk, belerakjuk egy tálba, sóval és cukorral ízesítjük, majd az 1 dl tejet hozzáöntve alaposan összekeverjük. 12 percig 500 W-on főzzük Az olajból és lisztből rántást készítünk és a sárgarépához hozzákeverve 3 percig 500 W-on

főzzük. Sárgarépafőzelék II. Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 púp evőkanál liszt, tej, só, cukor, I csokor petrezselyemzöld. A répát megtisztítjuk, és félcenti széles laskára vagy kis kockákra vágjuk. A vajon vagy az olajon átsütjük, néhány percig pirítjuk, ma megsózzuk, és először saját levében, majd egy kevés vízzel puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, és egyperces pirít után annyi vízzel vagy tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártás legyen a répa alatt. Megcukrozzuk, végül finomra vágott petrezselyemmel fűserezzük. Kellemesen édeskésnek kell lennie, attól függ, hogy mennyi cukrot teszünk bele, hogy milyen édes volt a répa. Ha mirelitből készítjük, két csomag kell ekkora mennyiséghez. A még fagyott répát ~ forró zsiradékba öntjük, megsózzuk, és kb. öt percig pároljuk Utána hintjük meg a liszttel, engedjük fel

a tejjel, és a petrezselyemmel ízesítjük. Savanyú-káposztafőzelék Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 60 deka savanyú káposzta, 6 deka zsír, 4 deka liszt, 8 deka vöröshagyma, pirospaprika, só, 2 deci tejföl, evőkanálnyi kapor. 16 A vízzel kimosott savanyú káposztát annyi vízzel tesszük fel főni, hogy azt ellepje. A rántást a következőképpen készítjük el: Felhevítünk 6 deka zsírt, hozzáadjuk a lisztet, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, kaprot és paprikát, és egy kevés hideg vízzel feleresztjük, majd a káposztába keverjük. Az egészet jól felforraljuk Tálaláskor tejföllel ízesítjük. Igen jó ízű lesz a savanyú káposzta, ha egy kis füstölt vagy nyers hússal főzzük. A füstölt szalonna bőrkéje is igen kellemes ízűvé teszi a főzeléket. Sóskafőzelék Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 1 kiló

sóska, 6 deka zsír, 4 deka liszt, 2 deci tejföl, 4 deka cukor, só. A bő vízben megmosott sóska levét szitán lecsurgatjuk és 6 deka zsíron vagy vajon lepároljuk. Meghintjük liszttel, elkeverjük, és miután 1-2 deci húslevessel vagy vízzel feleresztettük, felfőzzük. Tejföllel, sóval és cukorral ízesítve tálaljuk, szitán áttörve. Készíthetjük hagymás zsíron párolva is. Sóskamártás Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 75 dkg sóska, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, tej, 1 dl tejföl, só, cukor. A megtisztított sóskát a forró zsiradékba forgatjuk, megsózzuk, és saját levében, kis lángon, fedő alatt jó puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel megszórjuk, és annyi tejjel engedjük fel, hogy összeforralva sűrű mártást kapjunk. Ezután egy kevés cukorral szelídítjük az ízét, és az egészet simára turmixoljuk vagy áttörjük. Megtejfölözzük, és még egy percig forraljuk, úgy adjuk

asztalra. Mindig kívánkozik mellé sós vagy pirított burgonya is. Spanyol burgonyafőzelék Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 húsleveskocka, 30 dkg zöldpaprika, só, 1 csokor metélőhagyma (snidling). 17 Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, a megvagdalt vöröshagymát megpirítjuk rajta, a paradicsompürét beletesszük, és vízzel felengedve a húsleveskockát beledobjuk. Ha már elolvadt, a kockákra vágott burgonyát, az ugyancsak kockákra vágott paprikát belerakjuk, és ha a szalonna nem volt elég sós, utánasózzuk. Lassú tűzön megfőzzük, majd rövid lére sütve, a tetejét metélőhagymával sűrűn meghintve tálaljuk. Szalonnás burgonyafőzelék Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: 1 kg újburgonya vagy apró szemű öreg burgonya, 15 dkg füstölt szalonna, két fej vöröshagyma, két evőkanál liszt, egy húsleveskocka,

só, törött bors. A burgonyát meghámozzuk, gőzben vagy sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. Fölszeleteljük, becakkozzuk és ropogósra sütjük a szalonnát, a szalonnaszeleteket kivesszük és félretesszük; a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük a liszttel, fölengedjük fél liter krumplilével vagy vízzel, amelyben a leveskockát feloldottuk, belerakjuk a megpuhult burgonyát és törött borssal meghintve néhány percig együtt pároljuk. Tálaláskor a főzelék tetejére rakjuk a ropogós szalonnaszeleteket. Szalonnás lencse Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, tíz szem apró hagyma, 40 dkg lencse, egy szál sárgarépa, egy petrezselyemgyökér, kis darab zellergumó, egy nagy gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyemzöld, egy evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só. A lencsét kiválogatjuk és előző este beáztatjuk. A szalonnát fölszeleteljük, a szélét becakkozzuk,

kiolvasztjuk, majd beledobjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát. Együtt megpirítjuk, majd a szalonnaszeleteket kivesszük, félretesszük. A hagymára öntjük a lencsét, a kettévágott zöldségeket és az ízesítőket. (A petrezselyemcsokrot tálalás előtt ne feledjük kidobni belőle!) 18 Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Ha a szalonna nem volt túl sós, meg is sózzuk. Nem szabad levesesnek lennie, a magyar ízlésnek jobban megfelel, ha a lisztet elhabart tejföllel besűrítjük. Tálaláskor a szalonnaszeleteket a tetejére tesszük. Szárazbab-főzelék Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 40 dkg fehér bab, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 evő. kanál reszelt vöröshagyma, (füstölt lé), 2 dl tejföl, só, néhány csepp ecet. A babot egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk, majd másnap, a vízzel felöntött áztatóvízben tesszük fel főni. (Víz helyett füstölt hús leve is kitűnő hozzá)

Fedő alatt, kis lángon megpuhítjuk. Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát, belekeverjük a lisztet, és barna rántást készítünk belőle. A pirospaprikával megszórjuk, és ezzel sűrítjük be a babot. Tálalás előtt kissé megecetezzük és megtejfölözzük Székelykáposzta Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 35 dkg darált sertéshús, 50 dkg savanyú aprókáposzta, 15 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg főtt rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, pirospaprika, zöldpaprika, paradicsom, só, bors. A savanyú káposztát kicsavarjuk a levétől, egy edénybe tesszük, s 1 dl víz hozzáadásával 10 percig 500 W-on főzzük. A kockára vágott szalonnát egy edénybe helyezzük és 3 perc alatt 500 W-on kiolvasztjuk a zsírját. Ezután a hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A szalonnához tesszük, és 3 percig 500 W-on üvegesre pároljuk. A hagymát megfűszerezzük, belekeverjük a

darált sertéshúst és a felkarikázott füstölt kolbászt, rátesszük az összezúzott fokhagymát, majd alaposan összekeverjük. Letakarva 15 percig 500 W-on pároljuk. Félidőben megkeverjük Egy mélyebb tálba beletesszük a káposzta és a főtt rizs felét, majd a párolt húst. A paradicsomot megmossuk, majd felszeleteljük és ráfektetjük a húsra. Ezután rásimítjuk a maradék rizst és a káposztát A tejfölt megfűszerezzük és ráöntjük. Az így elkészített ételt beletesszük a sütőbe és 10 percig 500 W-on összefőzzük. 19 Tejes burgonya (gyenge gyomrúaknak, epéseknek) Schuck Antalné Mindennapra egy recept Személyenként 25-30 dkg burgonyát meghámozunk, megmosunk, szeletekre vágunk és vajjal kikent tűzálló tálba tesszük. Öntünk rá egy diónyi vajjal és egy kevés sóval felforralt 2 dl tejet és a sütőben puhára pároljuk. Mire a burgonya megpuhul, a tejet magába szívja. Tejfölös kapros káposzta Hegedűs János:

Ételművészet Hozzávalók: 1 kg fehérkáposzta, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, ecet, 1 nagy csokor kapor. A káposztát legyaluljuk, és ecetessós vízzel leforrázzuk Az olajban megpirítjuk a hagymát, az ecetes vízben kihűlt és lecsurgatott káposztát beletesszük, felengedjük annyi vízzel, amennyi kétharmad részéig ellepi, és beledobjuk a leveskockát. Végül egy nagy csokor finomra vágott kapor kerül a fazékba, és az egészet megpároljuk. Tálalás előtt a liszttel elkevert tejföllel sűrítjük be. Tejfölös zöldbabfőzelék Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 1 kiló zöldbab, 6 deka zsír, 5 deka liszt, egy kevés pirospaprika, 2 deci tejföl, 4 deka vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kis csomó zöldpetrezselyem, evőkanálnyi ecet, 4 deka cukor, só. A megtisztított zöldbabot kb. 2 centi hosszú darabokra tördeljük, jól megmossuk és

forrásban levő sós vízben feltesszük főni. Beletesszük az aprított hagymát és a finomra zúzott fokhagymát is. Ezután zsömleszínű rántást készítünk, egy kevés hideg vízzel simára keverjük, hozzátesszük a tejfölt, beleöntjük a megpuhult zöldbabba és jól felforraljuk. Ecettel és cukorral ízesítjük. Tökfőzelék I. Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1,5 kg tök vagy 1 kg gyalult tök, vagy 1 csomag mirelit tök vagy 1 nagy üveg tökkonzerv, 1 púpos evőkanálnyi finomra vágott vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 púpos evőkanál 20 liszt, 2 dl tejföl, só, késhegynyi pirospaprika, ecet, 1 nagy csokor kapor (2 gerezd fokhagyma). A tököt meghámozzuk, kimagvaljuk és legyaluljuk. Az olajon aranysárgára sütjük a hagymát, a paprikával megszórjuk, és a gyalult tököt beletéve, megsózzuk, kevés ecettel meglocsoljuk. Nagyon kis lángon (még a lángelosztót is alátéve), fedő alatt pároljuk, mert a sótól a tök levet

enged. Belerakjuk a finomra vágott kaprot, és a liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük. (Nagyon finom, ha a vöröshagyma párolása végén a tört fokhagymát is belerakjuk, ezt csak egy percig sütjük, és úgy kerül bele a paprika meg a tök.) Ha mirelit tökből készítjük, akkor még fagyottan rakjuk a tököt a hagymás olajra, és megsózva, nagyon kis lángon olvasztjuk fel. Ilyenkor nem kell lefedni, mert a tök nagyon sok nedvességet enged ki magából, csak győzzük elpárologtatni. Ha konzervből készítjük, akkor a hagymás-paprikás olajat a tejföllel simára kevert liszttel engedjük fel, a kaporral ízesítve kevés konzervlével mártás sűrűségűre hígítjuk, és a végén rakjuk bele a leszűrt tököt, amivel már éppen csak egyszer felforraljuk, de nem főzzük. Tökfőzelék II. Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 60 dkg gyalult tök, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csomó

kapor, 2 dl tejföl, pirospaprika, só, ecet, cukor. A legyalult tököt megsózzuk, majd néhány percig állni hagyjuk. Egy edénybe vajat teszünk és 2 percig 200 W-on felolvasztjuk, ezután lisztet keverünk hozzá és 3 perc alatt 500 W-on rántást készítünk. Belekeverjük az apróra vágott hagymát és a kaprot, majd meghintjük pirospaprikával és elkeverjük a tejföllel. 1 dl wizet öntve hozzá, csomómentesre keverjük. A tököt a levétől kinyomkodjuk és belekeverjük az előbb elkészített fűszeres rántásba. 8 percig 500 W-on lefedve főzzük, majd kitakarva 5 percig 500 W-on elfőzzük a levét. Tökfőzelék III. (tejfölös tök) Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve 21 Hozzávalók: 60-80 deka gyalult tök, 6 deka zsír vagy vaj, 5 deka liszt, 5 deka reszelt vöröshagyma, kis evőkanálnyi kapor, só, 2 deci tejföl, 2 evőkanálnyi ecet vagy citromlé, 3 deka cukor. A meggyalult tököt besózzuk és negyed óráig

állni hagyjuk. Felhevített zsírban vagy vajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát és belerakjuk a sós léből kiemelt és jól kinyomkodott tököt, azután jól elkeverjük, egy kis ecetes vízzel feleresztjük és felfőzzük. A tök levet ereszt, tehát 1-2 deci víznél ne öntsünk rá többet. Tegyük hozzá a megvagdalt kaprot és a cukrot is. Ha a tök puhára főtt, tejfölös habarással sűrítjük és jól felforraljuk. Zöldbab Juliska módra Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, néhány csepp citromlé vagy ecet, csipetnyi cukor. A zöldbabot megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk, a forró vajon megforgatva, megsózva, citromlével vagy ecettel pikánsra ízesítjük Először a saját levében, majd kevés vízzel puhára pároljuk, végül kevés cukorral szelídítjük az ízét. A lisztet a tejföllel simára keverjük, é ezzel sűrítjük be a zöldbabot. Zöldbab kreol módra

Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 5 dkg vaj vagy olaj, 1 fej vöröshagyma 2 szép, húsos zöldpaprika, só, őrölt bors, 4 evőkanál ketchup, 1 evőkanál borecet (vagy fele annyi közönséges ecet), 1 kiskanál mustár, (1 kiskanál currypor). A darabokra vágott zöldbabot sós vízben megfőzzük, majd lecsurgatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát a vajban vagy olajban üvegesre pároljuk, beletesszük a kicsumázott és kockákra vágott zöldpaprikát, a ketchupot, az ecetet, a mustárt (a curryt), sót és borsot. Öt percig pároljuk, majd a zöldbabot beletéve még öt percig forraljuk, vigyázva, nehogy odakapjon. (Az eredeti kreol recept szerint egy kiskanál curry is kerül a mártásba, amitől egészen különleges ízűvé válik az étel.) Zöldbab lerakva Hegedűs János: Ételművészet 22 Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 dl tejföl, I tojássárgája, S dkg vaj, só, csipet reszelt szerecsendió. A zöldbabot sós vízben

megfőzzük, leszűrjük, vajjal kikent tűzálló tálra fektetjük, és leöntjük a tejföl meg a tojássárgája keverékével, amelyet sóval meg szerecsendióval ízesítettünk. Tetejére szórjuk a vajdarabkákat, és a sütőben megsütjük. Ugyanígy készül a konzervbabból, ilyenkor a zöldbabot szintén leszűrve tesszük a kivajazott tálra, és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a friss zöldbabbal. Zöldbabfőzelék Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál liszt, só, késhegynyi pirospaprika, pár csepp ecet (csipetnyi cukor vagy 1 kiskanál barackíz). Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, a paprikával meghintjük, és a megtisztított, 1-2 centis darabokra vágott zöldbabot beletéve, megsózzuk. Kevés vízzel, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, majd a tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Pár csepp ecettel savanyítjuk,

(Szelídíthetjük az ízét kevés cukorral vagy barackízzel is.) Zöldbabfőzelék konzervből Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók: 1 kg-os zöldbabkonzerv, 1 evőkanál zsiradék, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, 1 késhegynyi pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, néhány csepp ecet. A zsiradékban megpirítjuk a hagymát, a paprikával meghintjük, és a leszűrt zöldbabot belekeverjük. Végül ráöntjük a liszttel simára kevert tejfölt, ezzel 3-4 percig forraljuk, és ha túl sűrű lenne, kevés konzervlével hígítjuk. Ha savanykásan szeretjük, enyhén megecetezzük, de ezt el is hagyhatjuk. Zöldbabfőzelék mirelitből Hegedűs János: Ételművészet Ugyanúgy készül, mintha frissből főznénk, de a gyorsfagyasztott babot még fagyottan öntjük a hagyás olajba, és saját levében pároljuk puhára. Nagyon rövid idő alatt elkészül, mert a mirelit zöldbab elő főzött. 23 Zöldborsófőzelék I. Hegedűs János:

Ételművészet Ugyanúgy készül mint a zöldborsó angolosan, de párolás után zsírjára sütjük, 1 evőkanál liszttel meghintjük, és kevés vízzel felforralj Ha konzervborsóból készítjük, a zsiradékból egy kanál liszttel világos rántást készítünk, és kevés borsólével felengedve felforralj Megízesítjük, és csak a végén tesszük bele a leszűrt borsószemeket, azzal már csak megmelegítjük, nem forraljuk. Zöldborsófőzelék II. Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 1 kiló kifejtett friss zöldborsó, vagy 1 kiló konzervborsó, 6 deka zsír, 5 deka cukor, 4 deka liszt, kis csomó zöldpetrezselyem, só. A friss cukorborsót megmossuk és szitán lecsurgatjuk. Zsírban felolvasztjuk a cukrot, beletesszük a borsót, megsózzuk, majd rátesszük a megvagdalt zöldpetrezselymet és fedő alatt puhára pároljuk. Ezután meghintjük liszttel és 2-2,5 deci vízzel felengedjük és felforraljuk. 24