Alapadatok

Év, oldalszám:2006, 22 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:212

Feltöltve:2010. szeptember 18.

Méret:186 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

http://www.doksihu Kínai receptek Mandulával pirított csirke Hozzávalók: • 40 dkg csirkemell filé, • 2 evőkanál olaj • 2 fej hagyma • 2 fej gyöngyhagyma • 10 dkg kínai fafülgomba - előzőleg langyos vízbe áztatva • 1 kisebb cukkini • 2 répa • só, bors • 2 kávéskanál szójaszósz • 10 dkg mandulaforgács • 1 kávéskanál ételkeményítő • 2 evőkanál víz Vágjuk fel a húst apró kockákra, pirítsuk meg az olajon a felaprózott hagymával és gyöngyhagymával. Adjuk hozzá a lecsepegtetett és felvágott gombát, a hámozatlanul felszeletelt cukkinit és a megtisztított, felkockázott répát. Ízesítsük sóval, borssal, szójaszósszal Főzzük 30 percig Ekkor adjuk hozzá a megpirított mandulaforgácsot és a 2 kanál vízben elkevert keményítőt. Rizzsel tálaljuk Feketebabos hal Hozzávalók: • 1 db 60 dekás hal (tengeri vagy édesvízi • , 4 gerezd fokhagyma • 2 darabka kb. ujjnyi nagyságú friss gyömbér • 3

csilipaprika • 1 kis doboz kínai feketebab konzerv • 2 evőkanál olaj • 2 evőkanál szójaszósz • 1 kávéskanál ecet • 1 csipet keményítő A fokhagymát, az egyik darabka gyömbért, 1 kávéskanál sót és borsot tegyünk mozsárba és törjük össze. Az így keletkezett krémmel kenjük be a halat kívül-belül, és hagyjuk egy órát állni. Ezalatt vágjuk fel a másik gyömbért és az egyik chilipaprikát vékony csíkokra hosszanti irányban. Keverjük össze az olajat, ecetet és a szójaszószt, adjuk hozzá a gyömbért és a chilit, majd a leöblített feketebabot. Helyezzük a halat egy tűzálló tálba, öntsük rá a feketebabos keveréket és pihentessük 15 percig. Ezután tegyük gőz fölé a tálat és letakarva pároljuk 40 percig. http://www.doksihu Forró gyümölcs Hozzávalók: • 10 dkg liszt • 10 dkg rétesliszt • 1/2 liter tej • 3 tojás • 1/2 pohár fehérbor • 1 csipet só, 1 evőkanál cukor, fahéj, porcukor, vaj • 3

alma, 4 banán, • 1 doboz ananászkonzerv Hámozzuk meg a banánt és az almát, csepegtessünk rá citromot, egy kevés cukorral és fahéjjal szórjuk meg. Hagyjuk állni egy fél órát Keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és egy kevés fahéjat Adjuk hozzá a tojásokat, majd a tejet és keverjük tésztává. Mártsuk bele a gyümölcsszeleteket (az ananászt is) és vajban süssük pirosra. Forrón tálaljuk, fahéjjal, porcukorral Tofu rántva tartármártással (Meleg előétel) Hozzávalók: • 500 gr tofu • tetszés szerint szója fűszer • 100 gr liszt • 2 db tojás • 100 gr zsemlemorzsa • 100 gr étolaj • 70 gr citrom • tartármártás A kemény tofut felszeleteljük, gyengén fűszerezzük, lisztben megforgatjuk, majd tojásba mártjuk és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő forró olajban pirosra sütjük Köretnek zöldségféléket, burgonyát, párolt rizst adhatunk, külön tartármártással tálaljuk. Citrom vagy paradicsom szelettel

díszítjük http://www.doksihu Húsleves töltött tésztabatyukkal Hozzávalók: A leveshez: • 3-4 kínaikel levél • só • 1 l húsleves (lehet kockából) • 8 teáskanál mogyoróolaj vagy kukoricaolaj • A tésztához: 15-20 dkg búzaliszt • 1 teáskanál só, 1 tojás 2-3 evőkanál hideg víz • kevés liszt a kisodráshoz. A töltelékhez: • 20 dkg darált sertéshús • 5 dkg tisztított rák • 1 teás-kanál só, teáskanál cukor • 1 evőkanál híg szójamártás • 1 teáskanál sűrű szójamártás • frissen őrölt fekete bors • 2 teáskanál száraz sherry • 1 teáskanál étkezési keményítő • 4-5 evőkanál víz • 3 újhagyma • 3-4 dkg bambuszrügy, (konzerv) • 2 teáskanál szezámolaj • 1 tojássárgája • A tálaláshoz: • frissen örölt feketebors • szezámolaj • híg szójamártás A töltelékhez a sertéshúst keverőtálba tesszük. A rákot apróra vágjuk és hozzákeverjük Ezután hozzáadjuk a soron

következő hozzávalókat (fűszerek, sherry, keményítő), és jól összekeverjük. A vizet kanalanként keverjük hozzá, majd a tölteléket kézzel jól átgyúrjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, és nagyon finom karikákra vágjuk, a bambuszrügyet a dobozból kivéve lecsöpögtetjük, és finomra vágjuk. A hagyma felét (a másik felét félretesszük díszítéshez) és a bambuszrügyet alaposan összekeverjük a hússal. 20-30 percig állni hagyjuk, majd az olajat is hozzáadjuk. Mielőtt a tésztát megtöltenénk, a tojássárgáját is hozzá adjuk a húsmasszához A tésztához a lisztet és a sót egy nagyobb tálba tesszük, a közepébe mélyedést nyomunk, amelybe beleütjük a tojást rálocsoljuk a vizet, és az egészet alaposan sima tésztává gyúrjuk. Ezután lefedve 1 órán át hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd 5-7 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokat belisztezzük, és egymásra fektetjük, majd

négyzetekre vágjuk. A töltéskor egy tésztadarabot a tenyerünkbe veszünk, a közepére teszünk egy kiskanálnyi tölteléket. A tészta sarkait összefogjuk, és szorosan feltekerjük, hogy egy bezárt kis batyu keletkezzen. A leveshez a kel-leveleket széles csíkokra vágjuk, és egy nagy edényben forrásban lévő sós vízben 1 percig blanzsírozzuk, majd szurokanállal kiemeljük. A húslevest egy másik edényben lassan felforraljuk A kel főzővizét újra felforraljuk, beletesszük a töltött tészta batyukat (egyszerre max. 20 darabot) és óvatosan kevergetve (nehogy összeragadjanak) 3 percig főzzük, amíg a víz felszínére feljönnek. Szűrőkanállal kihalásszuk, és kínai csészékbe tálaljuk. Mindegyikre teszünk a félretett hagymákból, és a káposztából. 2-2 kiskanálnyi olajat adunk hozzá, végül felöntjük húslevessel Ízesítsük borssal, szezámolajjal és szójamártással. Elkészítési idő kb 2 óra http://www.doksihu Sertéshússal

töltött sült tésztaroládok Hozzávalók: • 40 dkg sertéscomb • 20 dkg kínai kel • 10 dkg húsos paprika • 1 csokor újhagyma • 10 dkg gomba • 2 chilipaprika • 3 evőkanál ketchup • diónyi friss gyömbér • 3 evőkanál kukorica olaj • 1 evőkanál szezámolaj • 1 tojás, só, bors • a sütéshez bő olaj. • A tésztához: • 3 csésze liszt • 1 csésze meleg víz • 1 teáskanál só Az átszitált lisztből a hozzávalókkal kemény tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, és nedves ruhába tekerve körülbelül két órán át pihentetjük. Eközben wokban kevés felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott gyömbért, rátesszük a darált húst, sóval, borssal meghintjük. Állandóan kevergetve, erős tűzön megpirítjuk, majd hozzátesszük az apróra vágott újhagymát, paprikát, gombát és a metéltre vágott kínai kelt. Szójaszósszal, ketchuppal, pár csepp szezámolajjal ízesítjük, és jól összerázzuk A

tésztacipót 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 15X13 cm-es téglalapokra vágjuk. A széleket megkenjük felvert tojással. Közepükre halmozunk egy-egy evőkanálnyi tölteléket A tésztát szorosan feltekerjük, hogy sütéskor szét ne nyíljon. Bő olajban aranysárgára sütjük, tálaláskor félbevágva tesszük a tányérra Külön kínálunk hozzá szója-, chili- és édes-savanyú mártást. Fokhagymás csirkemell spárgával, kukoricával Hozzávalók: • 50 dkg csirkemell • 15 dkg spárga, • 15 dkg bébikukorica (konzerv) • 10 dkg húsos zöldpaprika • 2 evőkanál kukoricakeményítő • 4 evőkanál kukoricaolaj • 6 gerezd fokhagyma • 3 evőkanál száraz sherry (tokaji szamorodni) • 0,5 dl csirkealaplé (leveskockából) • 1 evőkanál chiliolaj • só, fehér bors. A csirkemellet megmossuk, lecsöpögtetjük, kicsontozzuk, bőrét lefejtjük, a húst vékonycsíkokra vágjuk. Összekeverjük a kukoricakeményítővel, a szójaszósszal és egy

evőkanál olajjal Wokban felhevített olajon állandóan kevergetve megsütjük, és félretesszük. A megmaradt olajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, a félbe vágott, előfőzött spárgát, a kukoricát és a kockákra vágott paprikát. Jól összerázzuk, beletesszük az átsütött húst, a sherryt, az alaplevet, a chiliolajat, meghintjük sóval és fehér borssal. Erős lángon pillanatok alatt készre forraljuk Külön csészében szójaszószt és chilipaprika krémet kínálunk hozzá. http://www.doksihu Zöldséges metélt Hozzávalók: • 40 dkg metélt tészta • 5 dkg kucsmagomba • 10 dkg sárgarépa • 5 dkg bambuszrügy • 1 csokor újhagyma • 3 evőkanál kukorica olaj • 3 evőkanál rizsbor (száraz sherry) • 2 evőkanál szójaszósz • 5 dkg szójacsíra • 3 evőkanál ketchup • mogyorónyi friss gyömbér • 1 teáskanál glutomát • 1-2 gerezd fokhagyma • 1 csokor zellerlevél • őrölt bors, só • 0,5 dl csirkealaplé A

tésztát kifőzzük, jól leszűrjük, és összekeverjük egy evőkanál olajjal. A szárított kucsmagombát kb 10 percig meleg vízben áztatjuk. A gyömbért, fokhagymát, finomra vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk Wokban hevített olajon megfuttatjuk a gyömbért, a fokhagymát, majd a sárgarépával, a leszűrt, összevágott kucsmagombával és a bambuszrüggyel kb. 1-2 percig pirítjuk Hozzátesszük a 2 cm-es darabokra vágott újhagymát, jól összerázzuk. Szójaszósszal, rizsborral, glutomáttal ketchuppal, vágott zellerlevéllel, sóval, borssal ízesítjük, és jól átforgatjuk. A melegen tartott metélt tésztával összekeverve, vagy külön tálon szervírozva tálaljuk. Szecsuáni kínaikel saláta Hozzávalók: • 75 dkg kínai kelkáposzta • 1 vastagabb szál póréhagyma • 1 db piros cseresznyepaprika (vagy hegyes erospaprika) • diónyi friss gyömbérgyökér (vagy 1 teáskanál őrölt gyömbér) • fél dl olaj • ízlés szerint só, cukor,

citromlé (vagy almaecet). A kínai kelt keresztben nagyon vékony szeletekre vágjuk és salátástálba rakjuk. Megsózzuk (de nem besózzuk) és összeforgatjuk. A felforrósított olajra rátesszük a nagyon apróra összevágott paprikát, csumájával, ereivel és magjaival együtt. Az olajban addig pirítjuk, amíg a paprika megsötétedik Ezután rátesszük a lereszelt gyömbérgyökeret (vagy a gyömbérport), és együtt pirítjuk tovább még néhány percig. Vigyázni kell arra, nehogy megégjen Az ily módon elkészített paprikás-gyömbéres olajat 2 evőkanál vízzel, a citromlével, sóval, csipetnyi porcukorral jó ízesre fűszerezzük, és az öntetet rálocsoljuk a kínai kelre. A megtisztított póréhagymát hajszálvékony karikákra metéljük, és megsózva, ugyancsak hozzáadjuk a salátához. Az egészet összekeverjük, és befedve betesszük néhány órára a hűtőszekrénybe Nemcsak sültek mellé, de magában is fogyasztható, pikáns, intenzív

ízű saláta. Vigyázat! Csak az készítse el, aki szereti és bírja is az erőset! http://www.doksihu Kacsa vízigesztenyével Hozzávalók: • 1 pecsenyekacsa • 20 dkg vízigesztenye • 10 dkg szeletelt bambuszrügy • 10 dkg gomba, pár szál újhagyma • 3 evőkanál kukoricaolaj • 4 evőkanál ketchup • diónyi friss gyömbér • 2 evőkanál kukoricakeményítő • 3 evőkanál száraz sherry (tokaji szamorodni) • 1 evőkanál cukor • 1-2 chilipaprika • só • 1 csokor zellerlevél • 1 evőkanál szezámolaj • 2 dl csirkealaplé (leveskockából) Az alaposan megtisztított kacsát sóval, szójaszósszal kívül belül jól bedörzsöljük. Hasüregbe zellerleveleket, hagymaszárat teszünk, kevés vizet öntünk alá, és tepsiben, saját zsírjában megsütjük. Közben locsolgatjuk és forgatjuk. Mikor megsült, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd tálalásra alkalmas darabokra vágjuk. Wokban felhevített olajon megfuttatjuk a megtisztított,

vékony lapocskákra vágott gyömbért, a feldarabolt chilipaprikát és a kacsadarabokat. jól összekeverjük a vízigesztenyével, a szeletelt bambuszrüggyel, a gombával, majd hozzákeverjük az alaplét, a ketchupot, a cukrot, a sherryt, a szójaszószt és megsózzuk. Összeforraljuk, közben állandóan kevergetjük, ügyelve arra, hogy ne égjen le Kevés hideg vízzel elkevert kukoricakeményítővel sűrítjük. Tálaláskor finomra vágott újhagymával hintjük meg. Köretnek párolt rizst adunk hozzá Mandulás pulykamell szegfűgombával Hozzávalók: • 60 dkg pulykamell • 3 evőkanál kukoricaolaj • 15 dkg mandula • 10 dkg szegfűgomba • 4 szál halványító zeller • 1 csokor újhagyma • 2 evőkanál szójaszósz • 2 szál bazsalikom • 1 tojásfehérje • 2 evőkanál kukoricakeményítő • 1 teáskanál szezámolaj, só, fehér bors A pulykamellet kicsontozzuk, lebőrözzük, a húst csíkokra vágjuk, és összekeverjük kukoricakeményítővel,

szójaszósszal, egy evőkanál olajjal és a lazán felvert tojásfehérjével. Wokban felhevített olajon állandó kevergetés mellett megsütjük. Amikor készen van, kivesszük az edényből A visszamaradt olajon megfuttatjuk a mandulát, megtisztított gombát, a 2 cm-es darabokra vágott zellert és újhagymát, a finomra vágott bazsalikomot. Jól összekeverjük a kész pulykamellel Sóval, borssal, szezámolajjal ízesítjük, erős tűzön átforgatjuk, és forrón tálaljuk. http://www.doksihu Sertéssült Hozzávalók: • 70 dkg comb vagy lapocka • 1,5 dl szójaszósz • 2 gerezd fokhagyma • 1 fej vöröshagyma • 20 dkg gomba • 2 narancs • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér • kevés cukor • 1 evőkanál olaj, só. A szójaszószhoz hozzáadjuk a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a cukrot, a reszelt vöröshagymát, az olajat, a gyömbért és 1 evőkanál reszelt narancshéjat. Jól összekeverjük, és a megmosott, leszárított húst

leöntjük a páclével. 2 napon át gyakran forgatjuk, és hűtőszekrényben érleljük Elkészítésekor a fűszeres léből kiemelve tűzálló tálra tesszük, a pácot felforrósítjuk, és leforrázzuk vele a húst. Előmelegített, forró sütőben, időnként saját levével locsolgatva félpuhára sütjük, majd körérakjuk a tisztított, felszeletelt gombát és a meghámozott, kockákra vágott narancsot. Addig sütjük, amíg szép pirosra nem sült. Párolt rizzsel kínáljuk Mandulás csirke Hozzávalók: • 1 közepes nagyságú csirke • 5 dkg tisztított mandula • 1 doboz ananászbefőtt • 10 dkg rizsliszt • 1 dl édes fehérbor • 2 tojásfehérje • 1 teáskanál cukor, ízlés szerint só és törött fehér bors • olaj a sütéshez. A tojásfehérjét kicsit felverjük, (nem kell kemény habbá verni), majd belekeverjük a cukrot, a rizslisztet, a bort, a borsot, a sót. A megtisztított és kis darabokra vágott csirkét ebben a pácban megmártjuk,

és egy órán keresztül állni hagyjuk. Közben a mandulát forrásban lévő vízbe dobjuk és a héját lehúzzuk Darabokra vágjuk és megforgatjuk benne a bundás csirkét. Bő, forró olajban pirosra sütjük Tálaláskor a levétől leszűrt és megmelegített ananászbefőttet köré rakjuk, és mandulás párolt rizzsel kínáljuk. Kantoni csirke Hozzávalók: • 1 csirke (kb. 1 kg-os) • 1 dl ketchup • 1 nagy fej vöröshagyma • 1/2 dl konyak • 4 evőkanál olaj (ha van olívaolaj) • 1-1teáskanál őrölt gyömbér és őrölt csillagánizs (gyógynövényboltban kapható) • ízlés szerint só. A megtisztított csirkét egészen kicsi darabokra vágjuk. A megtisztított és nagyon apróra vagdalt vöröshagymát a felforrósított olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a csirkedarabokat rádobjuk és erős tűzön fehéredésig sütjük. Ekkor megsózzuk, rászórjuk a fűszereket, lelocsoljuk a ketchuppel és fedő alatt, gyakori kevergetés közben puhára

pároljuk. Ha levét elfőtte, egy-két evőkanál meleg vízzel pótoljuk. Amikor a csirke már megpuhult, zsírjára sütjük Végül lelocsoljuk a konyakkal, egyet forralunk rajta, és hosszúkásra vágott, főtt kínai zöldbabbal tálaljuk. http://www.doksihu Édes-savanyú sertéshús Hozzávalók: • 60 dkg sertéscomb • 10 dkg sárgarépa • 10 dkg nyers uborka • 5 karika ananászbefőtt • 3 evőkanál kukoricaolaj • 3 húsos paprika • 5 dkg gomba • 5 dkg gyöngyhagyma • 2 tojásfehérje • 2 evőkanál kukoricakeményítő • diónyi friss gyömbér, 2 evőkanál szójaszósz • 3 evőkanál gyenge fehér ecet • 1 evőkanál méz, • 2 evőkanál ketchup • őrölt bors, só • 1,5 dl csirkealaplé (leveskockából) A sertéscombot megmossuk, a zsíros részeket eltávolítjuk, a húst vékony csíkokra vágjuk. Összekeverjük a szójaszósszal, a kukoricakeményítővel és a lazán felvert tojásfehérjével. Wokban felhevített olajon

megfuttatjuk a finomra összevágott gyömbért, rátesszük a húst, gyors keverés mellett megsütjük, majd félretesszük. A visszamaradt olajon megpirítjuk a karikára vágott sárgarépát, az ék alakra vágott uborkát, a cikkekre vágott gombát és ananászt meg a gyöngyhagymát. Meglocsoljuk szójaszósszal, ecettel, mézzel, ketchuppal, meghintjük kevés sóval, borssal. Összekeverjük a hússal, felöntjük az alaplével, jól elkeverjük és erős lángon pillanatok alatt készre forraljuk. Párolt rizzsel, nyers zöldségekkel körítjük. Gyömbéres pulykamell Hozzávalók: • 60 dkg pulykamell • diónyi friss gyömbér • 2 evőkanál kukoricaolaj • 2 gerezd fokhagyma • 3 evőkanál kukoricakeményítő • 2 evőkanál szójaszósz • pár csepp szezámolaj • só, fehér bors • 4 szál zellerlevél A pulykahúst vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk kevés szezámolajjal, szójaszósszal, meghintjük a fele kukoricakeményítővel és

összeforgatjuk. Wokban felhevített kukoricaolajon megfuttatjuk az ostya vékonyságúra vágott gyömbért és az összezúzott fokhagymát. Rátesszük a húst, és gyors mozdulatokkal kevergetve átpirítjuk. Szójaszósszal, sóval, borssal ízesítjük, és a maradék hideg vízzel elkevert kukoricakeményítővel besűrítjük. Tálaláskor pár csepp szezámolajat keverünk bele Díszítésnek zellerlevelet használunk. A rizsköret mellé apró darabokra vágott uborkát, retket, újhagymát és egyéb zöldségféléket adhatunk. Külön edénykében szójaszószt és chilipaprikakrémet kínálunk mellé http://www.doksihu Fokhagymás bélszín gyömbéres spenóttal Hozzávalók: • 70 dkg bélszín • 50 dkg spenót • 3 fej vöröshagyma • 2 piros színű paprika • diónyi friss gyömbér • 3 gerezd fokhagyma • 1 evőkanál chiliolaj • 2 evőkanál kukoricakeményítő • 3 evőkanál kukoricaolaj • 3 evőkanál szójaszósz • pár csepp szezámolaj

• só, fehér bors A lehártyázott, megmosott bélszínt jól lecsöpögtetjük. Vékony lapokra szeleteljük, meglocsoljuk szójaszósszal és egy evőkanál kukoricaolajjal. Összekeverjük egy kevés sóval és kukoricakeményítővel Wokban erős lángon felforrósítjuk az olajat, rátesszük a húst, és állandó keverés mellett megsütjük, majd az edény szélére húzzuk. Középen a visszamaradt olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát, a kimagozott, felkockázott paprikát, a cikkekre vágott vöröshagymát, és belekeverjük a húst. A körítéshez megtisztítjuk a spenótot, megmossuk és leforrázzuk, majd jeges vízbe tesszük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. Pár csepp felhevített olajon megfuttatjuk a megtisztított, finomra vágott gyömbért, rátesszük a spenótot, meghintjük sóval, fehér borssal, és pár csepp szezámolajat keverünk bele. Főtt metélt tésztával, nyers zöldségekkel körítjük. Édes-savanyú csirke Hozzávalók: • 1

közepes nagyságú csirke • 2 tojás • 2 teáskanál burgonyaliszt (vagy burgonyapehely) • 2 evőkanál szójaszósz • olaj a sütéshez • 3 teáskanál ketchup • 3 teáskanál borecet • 2 evőkanál kristálycukor • 1 teáskanál rizsliszt, kevés só A megtisztított csirkét feldaraboljuk és annyi sózott vízben tesszük fel, amennyi éppen ellepi. Ha a csirke megfőtt, levéből kivesszük, lecsöpögtetjük és kicsontozzuk, csíkokra vágjuk, hűlni hagyjuk. A szójamártást összekeverjük a burgonyaliszttel, hozzáadjuk a felvert tojásokat, majd ebben a mártásban megforgatjuk a csirkehús-csíkokat. Bő, forró olajban pirosra sütjük Az olajból kivéve melegen tartjuk Ezután összekeverjük a ketchupot, a borecetet, a cukrot, a rizslisztet, kevés sót is teszünk bele, és három deci főzőlében elkeverjük. Jól összeforraljuk, hogy sűrű legyen Tálaláskor a sült csirkedarabok köré öntjük a mártást, és párolt rizzsel kínáljuk.

http://www.doksihu Marhacomb kesudióval Hozzávalók: • 60 dkg marhacomb • 20 dkg kesudió, • 3 szál bazsalikom • 1 csokor újhagyma • 3 evőkanál kukoricaolaj • 2 evőkanál szójaszósz • 3 evőkanál marhahúsmártás • 3 gerezd fokhagyma • 1 evőkanál kukoricakeményítő • 1 teáskanál cukor • 1 dl húsalaplé (leveskockából), • 2 evőkanál vörösbor • bors, só A marhacombról eltávolítjuk a fölösleges hártyákat, inakat. Kissé lefagyasztjuk, hogy könnyen vékony lapocskákra vághassuk. Összekeverjük a szójaszósszal, 1 evőkanál olajjal, a kukoricakeményítővel, és 20-25 percre hűtőbe tesszük pácolódni. Ezután wokban erősen felhevített maradék olajon állandóan kevergetve megsütjük, majd öntünk hozzá egy kis alaplét. Amikor a lé elfőtt, a húst lepirítjuk Rátesszük az összezúzott fokhagymát, a kesudiót, a cukrot, a 2 cm-es darabokra vágott újhagymát, a finomra vágott bazsalikomot, a

marhahúsmártást, kevés alaplét, a vörösbort, a sót és a borsot. Pillanatok alatt készre forraljuk. Tálaláskor bazsalikommal díszítjük Külön csészében szójaszószt, chilipaprikakrémet kínálunk hozzá, körítésnek párolt rizst adunk. Pekingi kacsa Hozzávalók: • 1 pecsenyekacsa (2 kg) • 3 evőkanál szójaszósz • 3 evőkanál méz • 4 evőkanál víz • 1 csokor zellerlevél • só A tésztához: • 40 dkg liszt • pár csepp szezámolaj • víz • A mártáshoz: • 2 dl hoisinmártás • pár szál újhagyma • 1 evőkanál cukor • 2 evokanál csirkealaplé (leveskockából) A körethez: • 20 dkg sárgarépa • 20 dkg uborka, • 2 csokor újhagyma • 6 húsos zöldpaprika • 4 szál halványító zeller A kacsát gondosan megtisztítjuk, kizsigereljük, jól megmossuk. Három percre forró vízbe mártjuk, majd jól leszárítjuk. Kívül-belül bekenjük méz-só-szójaszósz-víz keverékkel A bor és a hús közötti rész alá is

benyúlunk. Nyakánál fogva szellős helyre akasztva egy napig pácoljuk Mielőtt a kemencébe vagy a sütőbe tennénk, még egyszer átkenjük, és a hasüregébe tesszük a megmosott zellerlevelet. Tepsibe http://www.doksihu fektetjük, és kevés vizet öntünk alá. A sütést 150 fokon kezdjük Sütés közben néhányszor átkenegetjük a szójaszószos, mézes keverékkel és megforgatjuk. Amikor már majdnem kész, a hőmérsékletet 200 fokra emeljük. A kacsának, szép pirosnak, ropogósnak kell lennie Közepes sűrűségű palacsintatésztát készítünk liszt, víz, pár csepp szezámolaj keverékéből. Jól kidolgozzuk Kevés olajon kb 10 cm átmérőjű vékony palacsintákat sütünk. A sárgarépát, az uborkát, a húsos paprikát kis hasábokra daraboljuk Az újhagymát 4-5 cm hosszúságúra vágjuk, és mindkét végét szálirányban bevagdossuk. Jeges vízbe mártva szépen kinyílik. A kacsát kicsontozzuk, húsát vékony szeletekre vágjuk A

tésztalapokat vékonyan megkenjük hoisinmártással, a húsból és a zöldségekből halmokat helyezünk rá, és összesodorjuk. Tetejét az újhagymából készített virággal díszítjük. A mártáshoz a hoisinmártást, a finomra vágott újhagymát, a cukrot a csirkealaplével összekeverjük, és felforraljuk. Külön edényben kínáljuk a kacsa mellé Királyrák fokhagymásan Hozzávalók: • 50 dkg királyrák • 1 csokor újhagyma • 2 piros színű paprika • 2 evőkanál olaj • 5 gerezd fokhagyma • 1 evőkanál chiliolaj • 2 evőkanál sherry (tokaji szamorodni) • 1 evőkanál kukoricakeményítű • pár csepp szezámolaj, só A rákokat megtisztítjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük, összekeverjük a sóval és a kukoricakeményítővel. Wokban felhevített olajban megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát,rátesszük a rákokat, és pillanatok alatt megsütjük. Összeforgatjuk a megmosott, megtisztított metéltre vágott újhagymával és

paprikával. Chiliolajjal, sherryvel ízesítjük Tálaláskor meghintjük pár csepp szezámolajjal. Fűszeres sült hal Hozzávalók: • 4 naphal (tőkehal vagy keszeg) • diónyi friss gyömbér • 2 csokor újhagyma • 2 teáskanál őrölt szecsuáni bors • 2 evőkanál szezámolaj • 2 evőkanál szójaszósz • 4 evőkanál sherry (tokaji szamorodni) • 2 nagy paradicsom • só • 2 citrom • 4 szál citromfű • 8 szem cukrozott cseresznye • 0,5 dl olaj A halakat megtisztítjuk, belsőségüket kiszedjük, fejüket levágjuk. A haltesteket jól megmossuk és átlósan beirdaljuk. Kevés sóval elkevert hámozott, finomra vágott gyömbérrel, sherryvel, szójaszósszal kívül belül bedörzsöljük, és 30 percig pácoljuk. A pácból kivéve wokban felhevített olajban aranysárgára sütjük, majd lecsöpögtetjük. A visszamaradt olajon megfuttatjuk a 2 cm-es darabokra vágott újhagymát, meghintjük szecsuáni borssal, kevés sóval, rátesszük az apró

kockára vágott paradicsomot, és erős tűzön átforgatjuk. Tálaláskor szezámolajat keverünk bele Előmelegített tányérokra tesszük, tetején elosztjuk a forró paradicsomos mártást. Citromkarikával, cukrozott cseresznyével, citromfűvel díszítjük http://www.doksihu Harcsafilé tojással Hozzávalók: • 60 dkg harcsafilé • 12 tojás • 3 evőkanál kukoricaolaj • 3 evőkanál szójaszósz • diónyi friss gyömbér • 1 evőkanál kukoricakeményíto • 3 chilipaprika • 1 csokor újhagyma • 1 csokor zellerlevél • só, őrölt fehér bors • a hal sütéséhez olaj A harcsafilét megmossuk, lecsöpögtetjük, 2 cm-es kockákra vágjuk, és meghintjük sóval, borssal, kukoricakeményítővel. Wokban felhevített olajon aranysárgára sütjük, és félretesszük A tojásokat feltörjük és szétválasztjuk. A fehérjét és a sárgáját parányi sóval meghintjük, lazán felverjük, és különkülön kevés, közepesen forró olajon állandó

keverés mellett megsütjük Kevés felhevített olajon megfuttatjuk a megtisztított, apróra vágott gyömbért, a 2 cm-es darabokra vágott újhagymát, és hozzátesszük a szójaszószt. Erős tűzön összeforgatjuk a sült hallal, a sült tojásfehérjével és sárgájával Tálaláskor megszórjuk a karikára vágott chilipaprikával Zellerlevéllel díszítjük, külön edényben szójaszószt és chiliolajjal elkevert ketchupot kínálunk hozzá. Rizs rákkal és tojáslepénnyel Hozzávalók: • 40 dkg rizs • 20 dkg shrimps rák • 1 póréhagyma • 4 tojás, 3 evőkanál szójaszósz • 3 evőkanál kukoricaolaj • 2 gerezd fokhagyma • só • 1 kávéskanál szecsuáni bors • pár csepp szezámolaj Az átválogatott, jól megmosott rizst vízben megfőzzük. Wokban felhevített olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát, a finom metéltre vágott póréhagymát, és a rákokat. Meghintjük szecsuáni borssal, sóval, és meglocsoljuk szójaszósszal. Az

egészet összekeverjük a frissen főtt rizzsel A tojásokból omletteket sütünk, metéltre vágjuk, és tálaláskor a rizses rák tetejére hintjük. Szezámolajjal ízesítjük. Főételként vagy körítésként fogyaszthatjuk http://www.doksihu Rákkal és zöldségekkel töltött tésztabatyuk Hozzávalók: • 20 dkg shrimps rák • 20 dkg kínai kel • 10 dkg babcsíra • 1 tojás, pár szál újhagyma • 1 evőkanál szezámolaj • 2 evőkanál szójaszósz • frissen őrölt fehér bors, só • olaj a batyuk kisütéséhez • A tésztához (won-ton tészta): • 2 csésze liszt • 1 tojás, víz, só Az átszitált lisztből, a sóból, a lazára felvert tojásból, vízből kemény tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk. Papírvékonyra kinyújtjuk, és 10X10 cm-es négyzetekre vágjuk. Apróra vágjuk a megtisztított, megmosott kínai kelt, az újhagymát, rátesszük a rákot, a babcsírát, és sóval, fehér borssal, szezámolajjal, szójaszósszal

ízesítjük. Hozzáöntjük a lazára felvert egész tojást, és az egészet jól elkeverjük A tésztanégyzetek közepén evőkanál segítségével elosztjuk a tölteléket. Nyitott tetejű kis batyukat formálunk. Wokban felhevített bő olajban szép aranybarnára sütjük, majd szűrőkanállal rácsra szedjük Reszelt fokhagymával, finomra vágott újhagymával ízesített ketchuppal tálaljuk. Gesztenyegombócok Hozzávalók: • 50 dkg sima liszt • 30 dkg gesztenyepüré (édes) • 3 dl tej • 2 dkg élesztő, • 1 teáskanál cukor • 0,5 dl víz Langyos vízben feloldjuk a szétmorzsolt élesztőt és a cukrot, belekeverjük a langyos tejbe, és az átszitált liszttel kissé meglisztezett deszkán tésztává dolgozzuk. Tálba téve, egy tiszta konyharuhával letakarva egy órán át kelesztjük. A térfogata kb a kétszeresére nő Ezután 23 percig dagasztjuk, majd kissé belisztezett deszkán 3 cm vastagra nyújtjuk. 4X4 cm-es négyzeteket vágunk belőle,

tenyerünkkel kissé szétlapítjuk. Minden négyzet közepére teáskanálnyi gesztenyepürét halmozunk A tészta széleit összefogjuk, és gombócokat formálunk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta a tölteléket teljesen körbevegye 10-15 percig pihentetjük. Közben előkészítjük a gőzölőt Ha nincs eredeti felszerelésünk, egy nagy lábosba egy kb. 10 cm magas lábakkal ellátott rácsot teszünk, és 5-6 cm magasságban vizet öntünk alá A rácsra egy nedves textilszalvétát terítünk, erre tesszük a gombócokat egymástól 2-2,5 cm távolságba, mivel gőzölés közben térfogatuk tovább nő. Az edényt lefedjük Gyenge tűzön, hogy a folyadék éppen csak gyöngyözzön, kb. 20 perc alatt készre gőzöljük http://www.doksihu Szezámmagos sült tészta Hozzávalók: 50 dkg liszt • 7 tojás sárgája • 2 evőkanál szezámolaj • 2 evőkanál szezámmag • 1 dkg élesztő • 5 dkg porcukor • 1 dl tej • 1 dl tejföl Az élesztőt kevés langyos tejben

megfuttatjuk, és a liszttel, a tojás sárgákkal, a tejföllel, a szezámolajjal, a szezámmaggal, a porcukorral, csipet sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és húsz percig pihentetjük. Ezután 2 mm vastagra kinyújtjuk, és 7-8 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat közepükön bevágjuk, és a nyíláson áthúzzuk a tésztacsík egyik végét. Bő olajban kisütjük Vegyes gyümölccsel körítve tálaljuk Alma karamellben Hozzávalók: • 4 savanyú alma • 10 dkg búzaliszt • 6 evőkanál kukoricakeményítő • 2 tojás • 20 dkg cukor • víz • 1 evőkanál szezámmag • 2 evőkanál szezámolaj • a sütéshez olaj A megmosott, meghámozott, félbevágott alma magházát kivesszük, húsát cikkekre vágjuk. A búzalisztből, kukoricakeményítőből, kevés vízből, a két egész tojásból sűrű palacsintatésztát készítünk. Belemártjuk az almadarabkákat, és bő, forró olajban kisütjük. Rácson

lecsöpögtetjük A cukrot 3 evőkanál vízzel állandóan kevergetve felforraljuk, majd hozzáadjuk az olajat. Amikor a cukor karamellizálódni kezd, belekeverjük a szezámmagot és az almát. Vékonyan beolajozott tálra szedjük Tálaláskor egy edénybe jeges vizet teszünk. Fogyasztáskor ebbe mártogatjuk a karamelles almát, így a cukorbevonat megkeményedik rajta. Tojásos kukoricaleves Hozzávalók: • 1 l csirkeleves (leveskockából) • 30 dkg morzsolt kukorica (mirelit) • 4 tojás • 2 evőkanál kukoricakeményítő • 1 csokor újhagyma • pár csepp szezámolaj • pár csepp chiliolaj • 2 evőkanál fehér ecet • só, fehér bors A levesbe beletesszük a kukoricát, megfőzzük és kevés hideg vízzel elkevert kukoricakeményítővel besűrítjük. A feltört tojásokat lazán felverjük és keverés közben a forró leveshez adjuk Ecettel, fehér borssal, sóval ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott újhagymát, pár csepp szezám- és chiliolajat

keverünk bele. http://www.doksihu Tofuleves garnélarákkal és norival Hozzávalók: • 30 dkg tofu • 20 dkg garnélarák • 1 l csirkeleves (leveskockából) • 1 csokor újhagyma • 2 levél nori • 1 evőkanál szójaszósz • mogyorónyi friss gyömbér • 4 szál zellerzöld • só A csirkelevest a megtisztított, fokhagymaprésen kinyomott friss gyömbér levével, szójaszósszal, sóval ízesítjük és felforraljuk. A megtisztított és 2 cm-es darabokra vágott újhagymát, a kockára vágott tofut, a garnélarákot beletesszük a levesbe, és egy pillanatra felforraljuk. Tálaláskor előmelegített tálkákba osztjuk, tetejét meghintjük metéltre vágott norival és zellerlevéllel. Uborkás csirkeleves Hozzávalók: • 1 l csirkeleves (leveskockából) • 30 dkg friss uborka • 20 dkg fott csirkehús • 15 dkg sárgarépa • 15 dkg metélt tészta • 1 csokor zellerlevél • mogyorónyi friss gyömbér • 2-3 chilipaprika • fehér bors, só, pár

csepp szezámolaj A csirkelevest tisztított, vékony szeletekre vágott gyömbérrel, chilipaprikával, sóval, borssal ízesítjük, felforraljuk. Vékony metéltre vágjuk a csirkehúst, a sárgarépát a megtisztított uborkát Előmelegített tálkákba osztjuk a kifőtt tésztával együtt, rámerjük a szezámolajjal ízesített, lobogó forró levest. Karikára vágott chilipaprikával, zellerlevéllel díszítjük. Sertéshúsleves bambuszrüggyel Hozzávalók: • 30 dkg sertéscomb • 4 dkg szárított fekete fafülgomba • 10 dkg bambuszrügy • 1 evőkanál szójaszósz • 1 evőkanál száraz sherry (tokaji szamorodni) • 1 teáskanál cukor • 1 evőkanál kukoricakeményítő • 4-5 mogyoróhagyma • 1 csokor zellerlevél • 10 dkg metélt tészta • 2 evőkanál olaj, só • 2 l csirkeleves (leveskockából) A szárított fafülgombát megmossuk, és tíz percre forró vízbe áztatjuk. A sertéscombot megtisztítjuk a felesleges zsírszövetektől,

megmossuk, lecsöpögtetjük, és vékony, 2 cm-eslapocskákra vágjuk. Összekeverjük kevés sóval, a szójaszósszal, az olaj felével, a cukorral, a sherryvel, a kukoricakeményítővel, és 20-25 percig pácoljuk. Wokban felhevített egy evőkanál olajon megfuttatjuk a pácolt húst, hozzáöntünk egy kevés levest, és fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára pirítjuk, és rátesszük a megtisztított, félbevágott mogyoróhagymákat, a darabolt bambuszrügyet, a leszurt gombát. Felöntjük http://www.doksihu a levessel, és készre forraljuk. Közben vízben kifőzzük, és leszűrjük a vékony metéltet A felforrt levest sóval, szójaszósszal utánízesítjük. Tálaláskor előmelegített tálakba tesszük a frissen kifőtt tésztát, és rámerjük a levest. Zellerlevéllel díszítjük Rizstésztaleves gombával Hozzávalók: • 1 l csirkeleves (leveskockából) • 15 dkg üvegtészta (rizstészta) • 5 dkg fekete fafülgomba • 20 dkg sárgarépa • 1

csokor újhagyma • 2 evőkanál szójaszósz • pár csepp szezámolaj • 1 csokor petrezselyem • 1 evőkanál borecet, só, bors Az üvegtésztát és a fafülgombát külön-külön forró vízbe áztatjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, vékony karikára vágjuk, és a leszűrt rizstésztával, a gombával, a megtisztított, 2 cm-es darabokra vágott újhagymával együtt a levesbe tesszük. Szójaszósszal, borecettel, sóval, borssal ízesítjük, és készre forraljuk. Tálaláskor meghintjük pár csepp szezámolajjal Petrezselyemmel díszítjük Cápauszony leves Hozzávalók: • 20 dkg előre beáztatott szárított cápauszony • másfél liter alaplé/csontleves • 2 zöldhagyma • 3 szelet gyömbér • 2 evőkanál olaj • 20 dkg csíkokra vágott csirke- vagy sertéshús • fél csésze csíkokra vágott bambuszrügy • fél csésze csíkokra vágott gomba • fél csésze csíkokra vágott főtt sonka • 1 evőkanál fehér bor • 2 evőkanál

szójaszósz • 1 evőkanál vörös borecet • fél teáskanál cukor • fél teáskanál só • 3 evőkanál vízben oldott • 3 evőkanál kukoricaliszt Elkészítés: Folyó víz alatt 10 percig beáztatjuk a cápauszonyt, majd leszűrjük, lábasba tesszük. Adjuk hozzá az alaplé felét, a zöldhagymát és a gyömbért. Forraljuk fel, fedjük be és főzzük 15 percig Vegyük ki az uszonyt, és öntsük ki a levét. Forrósítsuk meg az olajat egy wokban (vagy lábosban), adjuk hozzá a húst, és pirítsuk néhány pillanatig, majd öntsük hozzá állandó kevergetés mellett a maradék alaplét. Forraljuk fel Adjuk hozzá a bambuszrügyet, a gombát, a sonkát, a fehér bort, a szójaszószt, az ecetet,a cukrot, a sót és a cápauszonyt, és lassú tűzön főzzük 15-20 percig. Öntsük bele a kukoricaliszt-habarást, és kavargassuk, amíg besűrűsödik. Forrón tálaljuk http://www.doksihu Fűszeres-sós sertésoldalas Ha nincs sertésoldalasunk, kicsontozott

sertéslapockából vagy szűzpecsenyéből is készíthetjük, ugyanolyan ízletes lesz. Hozzávalók: • 1 kg húsos sertésoldalas • 2 evőkanál kukoricaliszt • földimogyró- vagy kukoricaolaj a sütéshez • 1 teáskanál fűszeres só • A pácléhez: • 1 teáskanál fűszeres só • fél evőkanál híg szójamártás • 1 teáskanál cukor • 8-10 fordulat fekete bors a borsdarálóból • 2-3 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry 1. kérjük meg a hentest, hogy vágja el az oldalast bordánként, majd 5 cm hosszú darabolja össze Természetesen otthon is megcsinálhatjuk ugyanezt, ha van egy nehéz konyhai bárdunk, egy tömör fadeszkánk és jó erőben vagyunk. Helyezzük a húst egy tálba 2. készítsük el a fűszeres sót: tegyük a sót egy szárazra törült wokba, és közepes tűzön kevergetve süssük kb. 4 percig, vagy amíg kissé meg nem színeződik Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a szecsuani borsot és az öt

fűszerkeveréket. Jól keverjük össze, és hagyjuk kihűlni 3. készítsük el a páclevet: keverjük a sertésbordához a fűszeres sót, a szójamártást, a cukrot, a bort vagy a sherryt. Forgassuk össze alaposan Hagyjuk a húst kb 2 órán át a páclében, és 2-3-szor forgassuk meg a darabokat, hogy a lé jobban átjárja. 4. ha marad a pácléből, öntsük le a húsról Az oldalasra szórjuk rá a kukoricalisztet, és alaposan keverjük össze, hogy mindenütt befedje. 5. egy wokot vagy mélyserpenyőt töltsünk meg félig olajjal Tegyük a sertésbordákat egy nagykéziszűrőbe vagy mély sütőkosárba, és kétszer-háromszor merítsük bele a forró olajba, miközben fapálcikákkal válasszuk szét a darabokat. Süssük 3 percig az oldalast, vagy addig, amíg a darabok fel nem jönnek az olaj tetejére. Vegyük ki, és tegyük félre 6. melegítsük fel az olajat ugyanarra a hőfokra Tegyük vissza az oldalast az olajba, és másodszor is süssük kb. 1 percig, vagy

amíg ropogós nem lesz és teljesen át nem sül Vegyük ki, és itassuk le róla az olajat egy konyha papírtörülközőn, majd szedjük át egy előmelegített tálra. 7. szórjuk meg a fűszeres sóval Alaposan keverjük meg, és tálaljuk Gőzölt pisztráng fekete babbal és foghagymával Ha egy hal izének kiemeléséhez több fűszer is szükséges, akkor többnyire erjesztett fekete babbal és fokhagymával gőzölik, majd újhagymával körítik. Így gőzölve nagyon finom többek között a szivárványos pisztráng és a szürke tengeri pérhal. Hozzávalók: • 2 db (egyenként 35 dkg) megtisztított pisztráng, fejével együtt • 4 vékony szelet hámozott friss gyömbérgumó • 2 evőkanál erjesztett fekete bab, ebből néhány szemet egyben hagyunk, a többit fél teáskanál saohszingi borral megtörjük • 4-6 gerezd megtisztított és finomra vágott fokhagyma • 2-3 db újhagyma, apró karikákra vágva • 4 evőkanál sűrű szójamártás Elkészítés:

A halat töröljük szárazra. A hasüregébe tegyünk 2-2 szelet gyömbért Helyezzük magasabb peremű tűzálló tálba. A fekete babot és a fokhagymát keverjük össze, majd öntsük a halakra Wokban vagy párolóedényben gőzöljük magas hőfokon 6-8 percig, amíg a hal meg nem fő és a húsa rétegekben könnyen el nem válik. Vegyük le a tűzről és az újhagymát szórjuk rá Egy kis serpenyőben hevítsük füstölésig az olajat. Öntsük rá az újhagymára A sistergő olajban a hagyma félig megfő, és ez emeli az http://www.doksihu izét. Vegyük ki a halat a wokból vagy a párolóedényből Adjuk hozzá a szójamártást Tálaláskor kaparjuk félre a halon levő fűszereket, húzzuk le és dobjuk el a legfelső bőrréteget. A fűszerek egy részét és a mártást kanalazzuk vissza a halra, majd tálaljuk. Savanyított zöldség kantoni módra A kantoni savanyított zöldség inkább édes és savanyú, mint csípős. Sajátos ízét a só, a cukor és az

ecet harmonikus elegyítéséből nyeri. Hozzávalók: • 1 kb. 45 dkg súlyú, félbevágott kígyóuborka • 35 dkg zsenge, tisztított sárgarépa • 4-5 szál, kb. 22 dkg-nyi, tisztított (nem gumós) zeller • 2 teáskanál só • 4 evőkanál cukor • 4 evőkanál rizs-vagy fehér borecet 1. távolítsuk el az uborka magos közepét Vágjuk fel ferdén, kb7 mm-es, vastagabb darabokra 2. a sárgarépát forgatva vágással szeleteljük fel 3. a zellert ferdén vágjuk fel, körülbelül ugyanakkora darabokra, mint az uborkát 4. tegyük a zöldségeket egy nagy, tiszta edénybe Sózzuk meg, keverjük össze, és szobahőmérsékleten kb. egy órát hagyjuk állni, de közben az összegyűlt felesleges vizet öntsük le róla Végül alaposan csepegtessük le vagy nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet, de ne szárítsuk meg. 5. tegyük át egy másik tálba Adjuk hozzá a cukrot és az ecetet, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 3 órát, vagy egy éjszakára tegyük

be a hűtőszekrénybe. Behűtve tálaljuk Kevergetve sütött sertéshús szecsuani savanyított zöldséggel Mivel a szecsuani savanyított zöldség helyi termék, a sertéshús pedig kínai nemzeti étel, aligha meglepő, hogy az egyik legnépszerűbb szecsuani ételben összekerül a kettő. Valójában ez az egyszerű, kevergetve sütött családi fogás Kína-szerte elterjedt, és délen éppúgy fogyasztják, mint északon. Hozzávalók: • 22 dkg szűzpecsenye • 5 dkg szecsuani savanyított zöldség • átmosva 4 evőkanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj • 1 nagy fej fokhagyma, meghámozva és selyemszálakra vágva • 5-6 db újhagyma hosszában félbe vágva és 5 cm-es darabokra vágva • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry Elkészítés 1. vágjuk fel a sertéshúst gyufaszál vastagságú csíkokra Tegyük egy tálba 2. készítsük el a páclevet: a sertéshúst keverjük össze a sóval, a cukorral, a szójamártással, a borral vagy a

sherryvel, a burgonyaliszttel és a vízzel. Ugyanabban az irányban keverjük, amíg be nem issza a levet. 15 percig hagyjuk állni Keverjük hozzá a szezámolajat 3. a savanyított zöldséget vágjuk fel a lehető legvékonyabb szeletekre, szedjük egy halomba, és metéljük igen vékony csíkokra. 4. erős tűzön hevítsük a wokot füstölésig http://www.doksihu Párolt marhahús fokhagymásan Ne ijesszen meg bennünket a receptben megadott nagy mennyiségű fokhagyma: forró olajban kínai módra megpirítva elveszti erős illatát, a marhahúsnak azonban, amikor beissza, mennyei ízt ad. Hozzávalók: • 1 kg marhahús (lábszár vagy lapocka) • 4 evőkanál földimogyoró- vagy kukoricaolaj • 22 dkg tisztított fokhagyma • 3 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry • fél teáskanál só • 1 teáskanál cukor • 2 evőkanál sűrű szójamártás • 1 evőkanál híg szójamártás • 6 dl alaplé • 1 teáskanál burgonyaliszt, 1

evőkanál vízben feloldva • 8 db újhagyma Elkészítés: 1. Vágjuk fel a marhahúst körülbelül 4 cm-es kockákra 2. Erős tűzön hevítsük a wokot füstölésig Öntsük bele az olajat és futtassuk körbe Tegyük bele a fokhagymát, forgassuk át, hogy a fokhagymával együtt piruljon 2-3 percig. A wok oldala mentén öntsük bele a bort vagy a sherryt, sistergés közben is állandóan kevergessük. Vegyük le a tűzről 3. A wok tartalmát öntsük át egy nagy és nehéz serpenyőbe vagy egy tűzálló edénybe Az utolsó cseppig kanalazzuk ki belőle a levet. Ízesítsük sóval, cukorral és a szójamártásokkal, majd öntsük bele az alaplevet. Forraljuk fel, majd közepes lángon és lefedve főzzük 90-105 percig, vagy amíg a hús meg nem puhul és a mártásban szét nem főtt a fokhagyma java. Időről időre ellenőrizzük a folyadékszintet, és ha szükséges, adjunk hozzá vizet. Néhányszor alaposan keverjük is meg, nehogy a marhahús leragadjon az

aljára. Amikor kész, több mint 3 dl mártást kell kapnunk 4. Közvetlenül tálalás előtt forraljuk fel, adjuk hozzá a jól felkevert, simára eldolgozott burgonyalisztet, hogy kissé besűrítsük a mártást. Tegyük hozzá az újhagymát, fedjük le és néhány másodpercig még főzzük. Szedjük át egy előmelegített tálra és így tegyük az asztalra Párolt hal hunani-szecsuani módra E fogás lényege, hogy a szecsuani chilipaszta, a hunani-szecsuani konyha e kedvelt ízesítője lassan ivódjon be. A fokhagymától és a gyömbértől az étel csak illatosabb lesz Hozzávalók: • 1 megtisztított tengeri süllő • szürke tengeri pérhal vagy pisztráng, meghagyott fejével • fél kávéskanál só • 2 dl földimogyoró- vagy kukoricaolaj • 3-4 gerezd megtisztított és finomra vágott fokhagyma • 2,5 cm meghámozott és finomra vágott friss gyömbérgumó • 2-4 evőkanál szecsuani csilipaszta vagy csípős szójababpaszta • 1 evőkanál saohszingi

bor vagy közepesen száraz sherry • fél kávéskanál cukor • 8 evőkanál alaplé, csontlé vagy víz • 1 evőkanál csípős csiliolaj • 6-8 db újhagyma zöld része, vékony karikákra vágva 1. Itassunk fel minden nedvességet a halról A hasüreget is beleértve mindenhol dörzsöljük be sóval Hagyjuk 15 percig sóban állni. 2. Nagy lángon hevítsük a wokot füstölésig Öntsük bele az olajat Óvatosan döntsük meg, és a meredek oldalán is futtassuk körbe az olajat. 2 evőkanálnyi kivételével az olajat öntsük vissza egy edénybe http://www.doksihu 3. Mérsékeljük a lángot Azonnal tegyük bele a halat, és kb 2 percen át pirítsuk Csúsztassunk két fémlapátot a hal alá, és óvatosan fordítsuk meg. A másik oldalon is pirítsuk kb 2 percig Tegyük át egy tálra, és tartsuk a kezünk ügyében. 4. Öntsünk még 2 evőkanál olajat a wokba és hevítsük füstölésig Most tegyük bele a fokhagymát, a tegyük vissza a halat a wokba, fedjük

le és 12-15 percig lassú tűzön pároljuk a mártásban. Ekkor óvatosan fordítsuk meg, majd lefedve újabb 12-15 percig pároljuk, amíg meg nem fő, és a mártás egy részét be nem issza. 5. Vegyük le a fedőt Erősebb tűzön addig locsolgassuk a halat a mártással, míg elfő Csak a halat helyezzük előmelegített tálra. 6. Adjuk a csípős csiliolajat, azután az újhagymát a mártáshoz Keverjük meg, és néhány másodpercig főzzük, majd merjük át a mártást a halra. Gyömbérleves sertéshússal és fafülgombával A hunaniak, akik kedvelik azt a hűsítő érzést, amelyet a gyömbér páradús időben okoz, kedvenc nyári levesükként tartják számon. Hozzávalók: • 15 g vízben áztatott száritott fafülgomba • 17 dkg sovány sertéshús • 2-3 evőkanál földimogyoró vagy kukoricaolaj • 25-50 g friss, hámozott és finomra vágott gyömbérgumó • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry • 1 teáskanál híg

szójamártás • 1 liter alaplé vagy csontlé • 3 db újhagyma 1 cm-es darabokra vágva 1. csorgassuk le a felesleges vizet a fafülgombáról, de hagyjuk kissé nedvesen A nagyobb darabokat tépjük kisebbre. 2. vágjuk fel a sertéshúst kb4x1 cm-es, 3 mm vastag csíkokra 3. erős tűzön hevítsük a wokot füstölésig Öntsük bele az olajat, és futassuk körbe Tegyük bele a gyömbért, és néhányszor keverjük meg. Adjuk hozzá a sertéshúst, és a woklapátot az edény oldalán az aljáig csúsztatva 3o másodpercen át forgassuk és kevergessük a húst. Tegyük hozzá a fafülgombát és vegyük kisebbre a lángot, nehogy pattogjon vagy kirepüljön awokból. Újabb 30 másodpercig forgassuk és kevergessük. 4. adjuk hozzá a sherryt vagy a bort, a sót, a szójamártást és az alaplét Forraljuk fel A tetejéről merjük le a habot. Vegyük kisebbre a lángot, fedjük le és lassú tűzön pároljuk 10-15 percig Kóstoljuk meg, ízlés szerint ízesítsük,

azután tegyük bele az újhagymát, és azonnal vegyük le a tűzről. 5. merjük át egy nagy, előmelegített levesestálba vagy tálaljuk ki levescsészékbe, és forrón fogyasszuk http://www.doksihu Pirított makréla A halsütés gyakori kínai módja a hirtelen vagy kevés olajban való sütés. Az eljárást ebben a makrélareceptben magyarázzuk el. Hirtelen sütésre ugyancsak alkalmas halfajta a feketefedőhal, amelyből bőven van Dél- Kínában, Indiában és Délkelet-Ázsiában, bár Európában csak fagyasztottan kapható. Egyebek között finom még hirtelen sütve a piros aligátorteknős, a bajuszos vörös márna és a vékonybajszú tőkehal. Hozzávalók: • 1 nagyobb makréla, fejét meghagyva tisztítsuk meg • fél teáskanál só • 2,5 dl földimogyoró- vagy kukoricaolaj • 6 vékony szelet hámozott friss gyömbér • 1 cm friss, hámozott gyömbérgumó, selyemszálakra vágva • 4-6 db újhagyma vékony karikákra vágva A mártáshoz: • 1

evőkanál híg szójamártás • 1 evőkanál sűrű szójamártás • fél evőkanál cukor • 2 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry 1. az ilyen súlyú makréla feltehetően hosszú, így keresztben vágjuk félbe, dörzsöljük be sóval a bőrét, a nyílásait és a hasüregét. Kb 15 percig hagyjuk állni 2. készítsük el a mártást: keverjük össze a szójamártásokat a cukorral, a borral vagy a sherryvel 3. a wokot vagy egy vastag falú serpenyőt hevítsük füstölésig Öntsük bele az olajat, és a wokot megbillentve futtassuk fel a meredek oldalára is, majd kb. 3 evőkanálnyi kivételével az egészet öntsük át egy edénybe. Ismét forrósítsuk fel a megmaradt olajat, tegyük bele a gyömbérszeleteket, pirítsuk barnára, majd dobjuk ki. Mérsékeljük a tüzet, várjunk, amíg az olaj kissé kihűl, majd tegyük bele mindkét makréladarabot. Kb 5 percig süssük, amíg a bőre meg nem pirul, majd fordítsuk meg és kb 5 percig

süssük, amíg a bőre a másik oldalon is megpirul. 4. öntsük rá a halra a mártást, szórjuk meg a felvágott gyömbérrel Fedjük le, és így főzzük tovább kb 3 percig. Szórjuk rá az újhagymát, és lefedve főzzük még néhány másodpercig Szedjük rá az újhagymát. Szedjük előmelegített tálra, öntsük át rá a wokból vagy a serpenyőből a mártást 5. a hal két darabját tegyük egymás mellé, de össze is állíthatjuk, mintha egy egész hal lenne A tetejére szórt újhagymával díszítsük és tálaljuk. http://www.doksihu Kevergetve sütött garnélarák paradicsommártásban A kantoniak szívesen harapnak a ropogósan kemény rákokba, és hogy ezt az állagot elérjék, a kantoni szakácsok e fogás készítésekor elhagyják a gyömbér és a bor használatát. Hozzávalók: • 22 dkg friss vagy fagyasztott garnélarák páncéljában, fej nélkül • fél teáskanál só • 22 dkg paradicsom • 5 evőkanál földimogyoró- vagy

kukoricaolaj • 4-5 gerezd megtisztított és finomra vágott fokhagyma • 4 db újhagyma zöld és fehér része, 2,5-cm-es darabokra vágva • 2 teáskanál híg szójamártás • fél teáskanál cukor és burgonyaliszt Elkészítés: 1. Ha fagyasztott rákot használunk, alaposan hagyjuk kiengedni Tisztítsuk meg a páncéljától és az ereitől. Itassuk le a vizet egy konyhai papírtörölközővel, és tegyük a rákokat egy tálba 2. A só felével szórjuk meg, ettől megkeményedik Körülbelül 15 percig hagyjuk állni 3. Tegyük a paradicsomot egy tál nagyon forró vízbe, és hagyjuk benne 5-10 percig Miután a héját lehúztuk, szeleteljük fel. 4. Nagy lángon hevítsük a wokot füstölésig Öntsük bele az olajat, futtassuk körbe és hevítsük fel nagyon forróra. Tegyük bele a fokhagymát és az újhagyma fehér részének felét Néhányszor keverjük meg, hogy az ízek felszabaduljanak, majd adjuk hozzá a rákokat. Csúsztassunk woklapátot vagy egy

fémlapátot a wok oldalán le, egészen az aljáig, és gyors egymásutánban forgassuk át a rákokat körülbelül 1 percig, vagy amíg fel nem kunkorodnak és rózsaszínűek nem lesznek. Szedjük át ezeket egy meleg tálra úgy, hogy a wokban minél több olaj maradjon. 5. Az újhagyma maradék fehér részét is tegyük a wokba Öntsük hozzá a paradicsomot, és jól keverjük össze. A maradék sóval szórjuk meg, adjuk hozzá a szójamártást és a cukrot Fedő alatt, közepes lángon főzzük 2-3 percig. 6. Keverjük hozzá a jól feloldott burgonyalisztet 7. Tegyük vissza a rákokat a wokba, és adjuk hozzá az újhagyma zöld részét Növeljük a hőmérsékletet, kevergessük és forgassuk, amíg a rákok jól át nem forrósodnak. Végül szedjük át egy előmelegített tálra. Fűszer nélkül gőzölt tengeri süllő A tengeri süllő és a csíkos sügér a legnépszerűbb halfajták az Európában és Amerikában élő kínaiak körében. Legszívesebben

gőzölve tálalják mindkettőt Hozzávalók: • 1 tisztított tengeri süllő, a fejével együtt • fél teáskanálnyi só • fél teáskanálnyi cukor • 1-2 cm hámozott friss gyömbérgumó, selyemszálakra vágva • 5-7 szál újhagyma zöld és fehér része, 5 cm-es darabokra, majd selyemszálakra vágva • 4-5 evőkanál földimogyoró vagy kukoricaolaj • 2-3 evőkanál híg szójamártás 1. Töröljük szárazra a halat Mindkét oldalán ejtsünk 2-3 ferde metszést Fektessük egy magas falú tűzálló tálba. Ha kicsi a wokunk vagy a párolóedényünk, a halat félbe is vághatjuk 2. Erős tűzön gőzöljük a wokban vagy egy párolóedényben kb 8 percig, amíg a hal meg nem puhul és a húsa könnyen lemezekre nem válik. Vegyük le a fedőt, vegyük kisebbre a lángot