Egészségügy | Felsőoktatás » Közegészségtan

Alapadatok

Év, oldalszám:2004, 15 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:144

Feltöltve:2010. augusztus 10.

Méret:189 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Közegészségtan Közegészségtan 1.óra Általános ismertetés: Egészségtudomány területe. Nem az egyén, hanem a közösség felmérése a lényeg ( hiánybetegségek felmérése) Területei: - munka és foglalkozás (a dolgozó problémájával foglalkozik) - munkaélettan - foglalkozási betegségek megelőzése - település és környezet egészségtan (lakóépületek higéniéje, talaj, víz, levegő,.) - élelmezés és táplálkozás egészségtan (élelmiszerek előállítása, tápanyagok minősége) - sugáregészségtan (ionizálósugárzások elleni védelem) - gyermek és ifjúság higéne (testi és szellemi fejlődés ½-18 éves korig) - felvilágosító munka - vizsgálatok Vizsgálati módszerei: - epidemiológiai vizsgálatok (különböző területeken milyen betegségek fordulnak elő) - közegészségügyi laborvizsgálatok(ví, étel, talaj és levegőmintából végzik a vizsgálatokat) - kísérletes közegészségtan: állatkísérletek: a

mérgező anyagok milyen hatással vannak az emberre emberkísérletek: orvosi etika előírásainak betartásával, tartós károsítást okozó anyagokat nem próbálnak ki A közegészségügy fenntartó hálózata: - főfelügyelet: Népjóléti Minisztérium - élén: Országos Tisztiorvosi Szolgálat - Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) - Fodor József Országos Közegészségügyi Központ (OKK) - Johann Béla Országos Epidemiológiai Központ (OEK) OKK: - Országos Munkahigénés és Foglalkozásegészségügyi Intézet - Országos Kémiai Biztonság Intézet - Országos Frederic Joulio Courée Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Intézet - Országos Élelmezésügyi és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) - Országos Környezetegészségügyi Intézet I.fokú hatóságok: - kerületi ÁNTSZ ( Bp) - városi ÁNTSZ (városok) II.fokú hatóságok: - fővárosi ÁNTSZ (Bp) - megyei ÁNTSZ (városok) Munka és foglalkozás egészségtan A higéniás

előírásokkal, egészségkárosító hatás mentes munkahely kialakítása. Törvényekkel történik. Munkahely= minden, ahol dolgoznunk kell Az egészséget nem veszélyeztető munkaterület kialakítása: - munka elhelyezése (iskola, kórház,)- az ott folyó munkának megfelelően szabványok befolyásolják belső elrendezés (padlózat, falak,) világítás: természetes>mesterséges fénycsövekkel,izzóval, gázzal töltött izzóval egyenletes, megfelelő erősség, színhatás megközelítse a természetesét egyenletes, megfelelő erősség ne legyen árnyékhatás, káprázásmentes - szellőztetés: -természetes- ablakkal- átszellőztetés (huzat) - kiszellőztetés (ablaknyitás), folyamatos szellőztetés -mesterséges- légkondi (!! Allergia, kórokozó!!)-megfelelő légsebesség, páratartalom - ventillátor - Élettani vizsgálatok: - foglalkozásélettani laborokban megterheléssel megterhelés: a szervezet fizikai és pszihikai alkalmazkodóképességét

veszi igénybe egyenesen fel tudjunk állni testhőmérséklet tartása só-víz háztartás egyensúlyának fenntartása öregedés terhesség külső megterhelés belső megterhelés fiziológiai információ terhelés: -külső információ feldolgozása, autómata alkalmazkodás pszichológiai terhelés: -gondolkodnom kell a válaszon igénybevétel: a megterhelésre adott válaszreakciók összessége fokozott igénybevétel: a szervezet elfárad perifériás- izom centrális- idegrendszeri fokozott elfáradás: kifáradás, nehéz kipihenni monotómia: állandóan ismétlődő golgok- figyelem szétesik-balesetek telítődés: idegrendszer álljt parancsol, nem tudja az információt feldolgozni Foglalkozási megbetegedés: Foglalkozásból eredő explorációs hatásokból létrejövő egészségkárosodás- akkut- néhány óra/nap elteltével jelentkeznek a tünetek - szubakkut- néhány hét telik el - krónikus- néhány hónaptól több évig Be kell jelenteni az I.

fokú ÁNTSZ-nek, ők kivizsgálják és intézkednek, hogy újabb megbetegedés ne alakuljon ki Kór-oki tényezők szerint csoportosítják: - fizikai: halláskárosodás, sugárbetegségek, . - kémiai: majdnem minden kémiai anyag- tisztító, fertőtlenítőszerek, . - biológiai: hepatits, TBC,,fertőző betegségek, bőrbetegségek, . - pszichoszociális ergonómiai: csontok, ízületek, izmok, . Megelőzés módszerei: - műszaki úton (állítható betegágy, .) - egyéni védőeszközök használata (szájmaszk, köpeny, kesztyű, .) - orvosi vizsgálatok (alkalmassági vizsgálatok, .) Zajártalom: - ipari zaj: munkahelyeken történő , zajos munkafolyamatokból adódó halláskárosodász is okozhat időszakos orvosi vizsgálatok - környezeti zaj: környezetvédelem VIBRÁCIÓáltal okozott egészségkárosodás: - egész test- belső szervelváltozás (pl.: méhszalagok megnyúlnak) - kéz- érrendszeri problémát okozhat (pl.: érszűkület) elfehéredés,

érzéketlenség Település és környezetegészségtan Foglalkozik: - Települések kialakításával - Környezetvédelemmel: -levegő hygéne - talaj hygéne - víz hygéne Környezet egészségtan Levegő hygéne: - levegő minőségének megőrzése - gázok összetétele: N, O, Ar, CO2 állandó összetevői neongázok aerosolok CO2: 0.03%- ban van jelen A Föld sugárzási értékében játszik szerepet (üvegházhatás) O3: Felsőbb rétegekben Káros sugarakat elnyeli Levegő fizikai tulajdonságai: Szél: Légtömegek feletti áramlás Magas alacsonyabb nyomás Hőmérséklet: Szervezetnek alkalmazkodnia kell (párologtatás, izomrostok összehúzódása) Páratartalom: Száraz- nyálkahártya kiszáradása- kórokozók könnyebben megtapadnak Nedves- gátolja a hőleadást Abszolút nedvességtartalom: 1 m3 levegőben lévő víz grammban kifejezve Hideg levegőben Meleg levegőben Relatív nedvességtartalom: A levegő párateltsége %-ban kifejezve. Nyomás: 260

mmHg változhat: (pl.: repülőgépen) belső üregekben lévő nyomásnak ki kell egyenlítődnie nyálkahártya bevérzése, dobhártya beszakadása (ha nincs kiegyenlítődés) Barrot- trauma (hegyi betegség) Keszonbetegség (búvárbetegség) Vérben lévő N buborékok formályában az érpályán marad- embólia Gyógyítása keszonkamrában Időjárás: +, - töltések Fronthatások: - meleg- idegrendszeri - hideg- görcskészség, izületi fájdalmak Készség előhozása Idő kell az alkalmazkodáshoz Napsugarak hatása: Hosszú hullámhossz: bőrpír, vérbőség, pigmentáció Behatolhatnak az irharétegbe is. UVa- teljesen eléri a Földet UVb- részben éri el a Földet- BŐRRÁK UVc- nem éri el a földfelszínt Levegőszennyezettség: Forrásai: - ipar - háztartás (nem megfelelő fűtőberendezésekből) - közlekedés - mezőgazdaság A szennyező anyagoknak határértékei vannak. Mennyi nem okoz elváltozást a szervezetben Szennyező anyagok jellemzői: SO2:

színtelen gáz, kénsavvá alakulhat át, mérgező, levegőnél nehezebb, vízben oldódik NO: színtelen, szagtalan, gáz, nehezebb a levegőnél, vízben oldódik, vér haemoglobinja megköti Fluoridok: levegőnél sűrűbb, H- nel egyesül, vízet bontja, alkalifluoridok (veszélyesek, mert vízben oldhatóak!!!) CO2: Színtelen, szagtalan, gáz Szilárd szennyeződések: Porok- allergiás tünetek Nehézfémek- ólom - gyerekeket érinti a testmagasságuk miatt Aromás, poli vegyületek: Szénhidrogének- 12, 13 bizonyítottan daganatkeltő (pl.: pentapirén) Füstködök: A levegőben lévő szennyező anyagok a határérték többszörösét meghaladják London- típusú smog: redukáló hatású anyagokból áll, nedves, hűvös időben fordul elő Los Angeles- típusú smog: oxidáló hatású, napos, szélcsendes, nyári időben fordul elő Smog riadó: polgármester hírdeti ki gazdasági következményei vannak 1.szakasz: autók kitiltása (csak tömegközlekedés

marad) 2. szakasz: csak a nem szennyező tömegközlekedés marad (villamos, troli, ) 3. szakasz: ipari üzemek leállítása a smog feloldódásáig Levegő öntisztulása: Felhígul a levegőben lévő szennyező anyag Lehull a szennyező anyag- TALAJSZENNYEZÉS A szilárd anyagok egymásnak ütköznek és semlegesítik egymást Eső kimossa a szennyező anyagokat- TALAJSZENNYEZÉS Kémiai folyamatok során semlegesítik egymást az anyagok Légcső, hörgők rosszindulatú daganatai, heveny és idült bronchitis, asztma, szív és érrendszei betegségek, nyálka és kötőhártya irritáció Emisszió: ott mérik a szennyeződést, ahol kibocsájtják az anyagot Imisszió: embermagasságban (1.5- 2 m) mérik a szennyező anyagokat Autómata levegőszennyezés mérő állomások Talaj hygéne: Feladata: - a talaj megfelelő tisztaságú legyen - káros hatásoktól megóvja, melyek az emberre károsak lehetnek - környezetvédelem - hulladékkezelés A talaj: Betegség terjesztője

lehet a talaj: - bélférgek - sebfertőzések Vízoldóképessége miatt a kórokozók, fertőzések forrása lehet Természetes hulladékbefogadók Baktériumok a felsőbb rétegekben Hulladék: - háztartási – kijelölt telephelyeken gyüjtik - ipari Fajtái: Mérgező anyagok Fertőző anyagok Sugárzó anyagok- sok év alatt bomlik el Víz hygéne: Víz: - vezeték - kút A víz terjeszthet fertőző és nem fertőző betegségeket is. Vízjárvány: Hirtelen keletkezik, hálózat elzárással szüntethető meg. Enterális kórokozók okozhatják. Vízcsőtörésnél alakulhat ki, ha a szennyvízcsatornából fertőzés kerül az ivóvízbe (pl.: disenteria, kékalgák, legioneózis) Vízkeménység: Kemény- vesekő képződés Lágy- érrendszeri megbetegedések, szülési rendellenességek A víz alkotó elemei: Jód: Hiánya: endémiás golyva Idegrendszeri, növekedési zavarok Pótlása: Jódozott sót adnak a lakosságnak (nem árt a túl sok jód!!!) F: Csont,

fogzománc alkotóeleme Túl sok: csontosodási zavarok, fogzománc károsodás, nagy mennyiségben súlyos mérgezések Az: Délkeleten fordul elő. Bélből szívódik fel, vesében telepszik meg, Hajból, körömből mutatható ki. Kis mennyiségben a vérképzést, növekedést segíti (hasznos) Nagy mennyiségben étvágytalanság, érelzáródás, Se: Ha alacsony a víz szeléntartalma, az a szívizom betegségét okozhatja gyerekeknélHasznos a daganatos megbetegedések megelőzésére. Nagy mennyiségben súlyos mérgezések okozója. Na: Tengervízben Nitrát: Methaemoglobinaemiát okozhat: 3 hónpos korig a legveszélyesebb Nitrit Nitrát+ Haem= methaemoglobin- belső fulladás, halál Nagy mennyiségű C- vitamint kell adni !!! Trágyázással kerül a talajba. Sok zöldségfélében van túl nagy mennyiségben. Azbeszt- szálak: Azbesztcement-csövek anyagából kerül a vízbe- ma már nem használják, de nem is cserélték ki őket. A szervezetben daganatkeltő

hatásúak. Szerves Cl: (Klórozott szénhidrogének) Mezőgazdasági tevékenységek útján kerülhet a vízbe, vagy rosszul polimerizált PVC csövek által. Daganatkeltő hatásúak. Településegészségtan - települések, lakóépületek kialakítása feltétel: minél több napfényhez jusson a szoba, megfelelő ablakméret engedély az ÁNTSZ-től (tervek elbírálása) város: hő-, zajszigetelés gyakran nem megfelelő vidék: állattartási hygiéne: ólak 50 m-re a lakóházaktól trágya elhelyezése, kezelése kút kialakítása – állandó vízminőség ellenőrzés Egészségügyi épületek kialakítása: Kórházak: - betegszobák 2-4 (max.6 ) ágyas - mosható, fertőtleníthető falak, padozat - nővértartózkodó, öltözőszekrények - külön szennyes és tisztaruha tároló- ne keresztezzék egymást - pavilonos és blokkrendszerű Pavilonos: - osztályok külön épületben - előny: - nosocomiális fertőzés kevésbé terjed - van zöld övezet, a

betegek kimehetnek - hátrány: -osztályok közötti szállítás az udvaron át - étkeztetés külön-külön (kihűl az étel) Blokk: - előny - minden egy helyen van - étkeztetés egyszerűbb Műtő: - mennyezetig mosható, fertőtleníthető falak, padozat - megfelelő világítás csak mesterséges szellőztetés lehet ablak, de nem szabad kinyitni minden műtét után fertőtlenítés előkészítő helység: - könyökkel vagy lábbal nyitható mosdók - steril ruha biztosítása Szakrendelő: - hygiéne (Lsd kórház) - megfelelő nagyságú váróhelység - külön női és férfi wc, mosdó - ruhatár - megfelelő vetkőzőhelység - fertőtlenítő kézmosás biztosítása (minden beteg után) - gyermekorvosi rendelő: - váróhelység külön az egészséges és beteg gyerekeknek - kocsitároló - alapvető sebészeti előírások (pl.: ambulancián) - hulladékkezelés: mint a kórházban, de itt nincs égető Táplálkozás és élelmezés egészségtan

Táplálkozás egészségtan - evés, ivás - a táplálék elfogyasztása terhelést jelent A táplálék összetétele: - energiát adó tápanyag: szénhidrát, zsír - építőanyag: fehérje - szabályozó, védő: nyomelemek, vitaminok Szénhidrát: - cukorral jut be – elég – energia - lehetőleg természetes szénhidrátokat vigyünk be (gyümölcscukor) Zsírok: - zsírsavak+glicin – raktározódik - esszenciális zsír: nem tudja a szervezet előállítani, általában növényi eredetü (olaj, margarin, olajos magvak) - a zsír lerakódhat az érfalon – betegség - koleszterin: - jó - a szervezet állítja el - rossz – érelmeszesedést segíti elő Fehérje: - sejtfelépítő anyagok - aminósavból épül fel - essenciális aminósav: táplálékkal kell bevinni, komplett fehérje (minden benne van) - fehérjehiány – marazmus: lebontja a zsír-, szénhidrát-, majd fehérjeraktárt -sejtfal átjárható – oedema alakul ki Kwashior-kór: gyerekeknél – nem

éhezik, csak bizonyos fehérje hiányzik- nem fejődik a gyerek rendesen sem testileg, sem pedig szellemileg = leépülés - tej, tejtermékek, hús Ásványi anyagok: Na: - 100 g a servezetben – 40% a csontokban, extracellulárisan sok van - fontos a sav-bázis egyensúlyban - ürülését a mellékvesehormon szabályozza K: - hányással, hasmenéssel K vesztés = szívműködési zavar - bevitel: növényi eredetű tápanyagok Cl: - gyomorsav, sav-bázis egyensúly - folyadékháztartás egyensúlya Ca: - csontképződés, csontépítés P: - izomműködés - nukleinsavak, glükóz - sav-bázist is befolyásplja Mg: - csontban, sejtben - sok enzim aktivátora - hiány esetén: érelmeszesedés, koleszterinszint növekedése Fe: - vérképződésben fontos - izomsejtben is van - 20% máj, lép, csontvelő - fehérjéhez kötve - O2 szállítás Cu: - Hb keletkezés és beépülés segítése - vasfelszívódás - enzim és fehérjealkotó Vitaminok: + vízben oldódók: -

sokat kell bevinni (vizelettel ürül) - van ami a vesekőképződést elősegíti (C-vitamin) B1=tiamin: - enzimalkotó (cukor O2 –nélküli lebontásáért felelős enzim alkotója) - szénhidrát, fehérje anyagcsere - hiány: beri-beri betegség, idegbénulás B2 : - koenzimek része - cukor - szem egészségéhez kell !!! B6=piridoxin (piridoxin-foszfát enzim): - AS átalakulás, bomlás - szénhidrát, zsír anyagcsere - hiánya: vérszegénység, bőr nyálkahártya károsodás, fogamzásgátlás Niacin: - koenzim alkotó, ami a citrátköri hidrogént O2-vel viszi – egyesíti Folsav: - AS átalakulást elősegíti - vvt. képzés - hiány: vérszegénység, növekedési zavar Pantoténsav: - koenzim alkotó - anyagcserében fontos - majdnem mindenben megtalálható B12: - sejtek nukleinsavának szintézise - vérképzés - hiány: vérszegénység, idegsorvadás C-vitamin: - immunrendszerben fontos - anyagcsere - fog és csontfejlődés - sebgyógyulás + zsírban

oldódó: A-vitamin=retinol: - fényérzékeny, festékanyag része - hiány: farkasvakság, szem kiszárad és fekélyesedik, bőrszárazság, bőrtünetek D-vitamin: - Ca-felszívódást fokozza - csontfejlődésben elengedhetetlen - hiány: rachitis, csontfejlődési zavar E-vitamin=topoferol: - nincs zsíroxidáció (telítetlenből nem lesz káros zsírsav) - érelmeszesedés-, rákos elfajulás megelőzésében fontos K-vitamin=filokinon: - protrombin szintézishez kell - zöldségben van - túlfagyosztás- ellentétes hatást ér el - együttszedésre oda kell figyelni Élelmi rostok: - nem emészthető szénhidrát: cellulóz, pektin, poliszacharidok, viaszok, sztearinok, titán - normál bélműködéshez kell - a béltartralom tranzitideje csökken - cukor és lipid felszívódást befolyásplja - jollakottság érzését kelti - vastagbélrák, aranyér, epekőképződés megelőzése - túl sok rost: AS felszívódás gátlás Ca, Fe, Zn felszívódás gátlása is

Táplálkozási ajánlások (OÉTI): - minél többféle élelmiszer - zsíros ételek kerülése - főzéshez, sütéshez olajat használjunk - kevés sóbevitel - hetente max, 1* édesség - ne cukrozzuk az ételeket - naponta 0.5 liter tej - rendszeresen nyers gyümölcs, zöldség - inkább barnakenyeret együnk - vízzel oltsuk szomjunkat - napi 4-5* étkezzünk (minimális) - a táplálék lehet szennyezett: gyártás során, vagy az alapanyagokban Természetes fémtartalom: - A natív élelmiszerekben fordul elő - ha lúl sok kerül a szervezetbe mérgezés alakul ki Ón (Sn): - gyengén toxikus - sok: rontja az étel minőségét - konzervdobozok belseje (nyitáskor oxidálódik) Ólom (Pb): - erősen toxikus - cserépedény (ólommázas) - savanyodásra mérgező - ma tilos az ólommal való bevonás (kerámiáknál szokás használni) Kadmium: - erősen toxikus - vesében kumulálódik Króm (Cr): - 3 vegyértékű – hasznos - 6 vegyértékű – káros Arzén (As): -

káros vízből és élelmiszerekből is Réz (Cu): - közepesen toxikus - edények védőbevonata (ma már tilos) Alumínium (Al): - edény – a benne készült ételből, ha nagy mennyiségben eszünk mérgezés - állítólag elősegíti az Alzheimer-kórt - idegrendszeri elváltozásokat okoz Rákkeltő anyagok: - nitrát, nitrit, policiklusos aromás szénhidrogének, mikotoxin PAC: - környezet-, levegőszennyezés, élelmiszerfeldolgozás, csomagolás útján - füstölt húsok (ha nem megfelelő fával tüzelt) - pirítás, szárítás, pörkölés (gabona) - füstgázzal - csomagolóanyagokkal Mikotoxinok: - penészgombák másodlagos anyagcseretermékei - antibiotikumot csinálnak belőle - káros – mikotoxikózis Afratoxin: - mogyoró, kávé – májkárosodást okoz Természetes eredetű toxikus anyagok: - mérgező gombák: majdnem minden évben okoz megbetegedést - oxálsav: sóska, spenót, rebarbara (első főzővizet leönteni) - ha sok: vesekőképződés

elősegítése - természetes gyümölcspálinka: metilalkohol - csonthéjas gyümölcs: ciánhidrogén (csak ha sok) - a barna héját le kell szedni róla - lóbab: májkárosító méreganyagot tartalmaz - Japán halfaj: ha nem jól veszik ki a méregmirigyét halálos mérgezést okoz - mák: papaverin: csak nagy mennyiségben bódító - szédülés, gyengeség, émelygés, allergia morphin codein - burgonya: szoloszin: hosszú tárolás során - májkárosító hatás (de észrevehető – zöld) - rovarok: tönkreteszik az ételt - légy: ételmérgezés - élelmiszerlátogató (pl.: csótány, légy): káros az emberre - élelmiszerben élő: zsizsi (babban) élelmiszermoly (tészta, dió) Közétkeztetés - bölcsöde, óvoda, üzemek, vendéglátóipar - szigorú higéniás szabályok betartása Különböző konyhatípusok: - önálló vagy fáziskonyha: raktározástól tálalásig minden itt zajlik - előkészítő konyha: alapanyagok előkészítése - befejező konyha:

az előkészítőröl kerül ide az étel - tálaló konyha: a báziskonyhán elkészített ételeket külön edényben elszállítják veszélye: szállítás közben szennyeződhet Raktározás: - megfelelő helyen (száraz, szennyeződés mentes) hús, tej hűtőbe Előkészítő helységek: - feldolgozás - földes áru és száraz áru ne keresztezze egymást - eszközök megjelöltek legyenek, hogy ne keveredjenek Konyha: - megfelelő felkészültség - tiszta ruha - szellőztetés biztosítása (mesterséges és természetes) - Ételmintát kell eltenni: 50 gr.- ot, csiszolt dugós üvegekbe, 48 órán át megőrizni Tálalás: - melegítő zsámolyokra tegyük ki - 3 órán túl nem lehet az elkészített ételt felszolgálni (tésztát soha, a többit újra át kell sütni) - önkiszolgál ó rendszernél oda kell figyelni az evőeszközök megfogására, tisztaságára Mosogató: - fehér edény mosogató: étkezéshez használt edények 3 fázisú: zsírtalanítás,

fertőtlenítés, öblítés (nincs törölgetés) - fekete edény mosogató: főzéshez használt edények 2 fázis: zsírtalanítás-fertőtlenítés, öblítés Ételmérgezés, ételfertőzés: - be kell jelenteni az I. fokú hatóságnak (ÁNTSZ) - betegváladék+ételminta vizsgálat - Ételfertőzés:emberről emberre is terjed (kórokozó az ételben elszaporodik) Pl.: Salmonella - Ételmérgezés: méreganyag, vagy kórokozó toxinja okozza Pl.: Botulizmus (halálos, ritkán fordul elő) antitoxint kell adni tünetek: hányás, hasmenés, kettős látás, ingatag járás, beszédzavar Sugáregészségtan - ionizáló sugarak hatásával foglalkozik elnyelt dózis=besugárzott anyag térfogatelemében elnyelt energia (dE)/térfogatelem tömege (dM) Mértékegysége:Gray Fertőződés: - belégzés - ionizáló sugárzást tartalmazó táplálékkal - orvosi beavatkozás kapcsán (ps.: téves radioaktív besugárzás) Kezelés: - Aspecifikus: elsődleges lerakódási helyen

(torok, garat) megsemmisíteni a radioaktív anyagot - gyomorban: hánytatás, hashajtó (lenyelés után 2-3 óráig) - bőr: semleges víz lemosás, enyhe savas vagy lúgos vegyszerrel, leradírozással - légút: köhögtetés, tüsszögtetés - Specifikus: a bejutott anyag hoszabb ideig a szervezetben van - gyógyhatású anyagok alkalmazása (nem 100%- os a hastásuk) Sugárbetegség: Szakaszai: - kezdet - nyugalmi idő - kritikus/fő betegségi szakasz - lábadozás Tünetcsoportjai: - csontvelőkárosodás – vérképző rendszer halála – legérzékenyebb a sugárzásra - emésztőrendszer megbetegedése – szájüregben gyulladások, nyálkahártya vérzés - idegrendszer megbetegedése – nagy dózis esetén – legkevésbé érzékeny a sugárzásra Sugárvédelem: Alapelvei: - indoklás elve: Ionizáló sugárzás csak akkor, ha nincs más gyógymód - optimmálás elve: Csak szükséges mennyiségben szabad használni - dózis korlátozás elve: egyéb

károsodást ne okozzon Ionizáló sugarak felhasználása: - terápiás célok: daganatos megbetegedések • eszközei: radionukleid tűk, gyöngyök, égetés - diagnosztikai célok: szervelváltozások vizsgálata • mammográf, Rtg (ólomkötény, ólomkéz: ivomszövet elsorvad, érzéketlen lesz) Kórtermek kialakítása: - beteg elkülönítése (sugárforrás) • széklet, vizelet – sugárzó hulladék • beteg által használt eszközök – sugárfertőzöttek Sugártemető: - Püspökszilágyi - betontömbökbe helyezik a sugárzó anyagokat, majd betonmedencébe teszik és betemetik földdel, maj zöld növényzetet ültetnek rá - állandó laboratóriumi ellenőrzés, nehogy bármi a levegőbe kerüljön Gyermek és ifjúsághyéne gyermekek fejlődését követi ½ -18 éves korig minden intézmény területének 25%-a épület, a többi udvar, sportlétesítmény, . a különböző játékok életkornak megfelelő kialakítása • homokozók tisztántartása 2-3

havonta • mászókák fertőtlenítése • homokot nyáron kiteríteni a napra • sarkok lekerekítése - berendezés: • a székről ne lógjon a láb • mosdók megfelelő magasságban Bölcsöde: - tejkonyha: névre szólóan, steril üvegben, elkészített tápszert nem szabad tárolni Óvoda: - jó lenne önálló konyha Iskola: - lényegesek a bútorok (sok gerincbántalom fordul elő) - szünetekben a kikapcsolódás legyen a cél (pl.: zsibongó) - tornatermek kialakítása: az eszközök ne legyenek balesetveszélyesek, előírások betartása Egészségnevelés: - felvilágosítani a gyerekeket az egészségkárosító hatásokról (drog, alkohol, cigaretta) -