Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:104

Feltöltve:2010. július 05.

Méret:87 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Egyéb segítők A rost és a korpa Amikor az Amerikai Orvos-egyesület folyóiratában megjelent, hogy sokkal egészségesebb és sokkal tovább élhetünk, ha durvább lesz az étrendünk, ami azt jelenti, hogy több emészthetetlen rostot tartalmazó ételt juttatunk az emésztőrendszerünkbe, igen sok ember csatlakozott bölcsen a mozgalomhoz, bár a legtöbb nem tudta, és ma sincs igazán tisztában azzal, hogy nem minden rost egyforma, és a különböző rosttípusoknak más-más a szerepük. (ez az egy mondat a könyvben majdnem fél oldal (mondjuk kicsi a könyv, és nagy betűkkel szedték), egy kicsit megrövidítve) (az látszik a mondatból, hogy az USA-ban lakókat is könnyű megbolondítani.) Rosttípusok: Cellulóz: Ez található a teljes búzalisztben, a korpában, káposztában, zöldborsóban, a zöldbabban, vajbabban, brokkoliban, a kelbimbóban, a tök héjában, borsban, almában és a sárgarépában. Hemicellulóz: megtaláljuk a korpában, a

gabonafélékben, a teljes magvakban, a kelbimbóban, és a céklában. A cellulóz és a hemicellulózok vizet kötnek meg, és folyamatossá teszik a vastagbél működését. Ezek lényegében nagy mennyiségű salakanyagot képeznek, és gyorsabban keresztülhaladnak a vastagbélen, amivel nem csak a székrekedést előzik és akadályozzák meg, hanem megvédik az embert a diverticulosis, a spasticus colon, az aranyércsomók, a vastagbélrák és a visszértágulatok ellen. Nyákok: rendszerint a zabpehelyben és más simított zabdaratermékben, valamint a szárazbabban található. Pektin: Megtalálható az almában, a citrusfélék gyümölcsében, sárgarépában, karfiolban, a káposztában, száraz borsóban, burgonyában, zöldbabban, a tökben és a földieperben. A nyákok és a pektin elsősorban a felszívódást befolyásolják a gyomorban és a vékonybélben, azáltal, hogy megkötik az epesavakat, csökkentik a zsírok felszívódását, csökkentik a

koleszterinszintet, késleltetik a gyomor kiürülését, mert bevonják a falát. A vékonybél falának beborításával meglassítják a cukor felszívódását étkezés után, ami előnyös a cukorbetegek számára, mivel kevesebb inzulinra szorulnak. Lignin: A rostoknak, ezen típusát számos reggelire fogyasztott gabonafélében megtaláljuk, valamint a korpában, öregebb főzelékfélékben ( a főzelék és zöldségnövényeknek a tárolás során történő öregedésével növekszik a lignintartalmuk és kevéssé emészthetővé válnak), a padlizsánban, a zöldbabban, földieperben, körtében, retekben . A lignin mérsékli az egyéb rostfélék emészthetőségét. Megköti az epesavakat, ezért csökkenti a koleszterinszintet, továbbá segít meggyorsítani az étel áthaladását a bélen. FIGYELEM: A túl sok rost gázfejlődést, felfúvódást, hányingert, hányást, hasmenést okoz. Előfordul, hogy a rostok zavart okoznak a cink, a kalcium, a vas, a

magnézium és a B12 vitamin felszívódásában. Mindez elkerülhető, ha váltogatjuk étrendünkben, a rostban dús ételeket. (mivel? erre nem tér ki, hogy egymással, vagy a nem rost dús ételekkel) ACIDOPHILUS: A lactobacillus acidophilus, vagy ismertebb nevén acidophilus, barátságos bélbaktériumok forrása, és sokkal hatásosabb mint a joghurt. Az acidophilus rendszeres használata tisztán tartja a beleket (nem kell mosodába vinni). Az acidophilust az orvosok az orális antibiotikumkezeléssel kapcsolatban szokták felírni, mert az antibiotikumok elpusztítják a hasznos bélflórát (a bélfaunát nem?) gyakran hasmenést, valamint a Candia albicans gomba túlszaporodását idézve elő. Ez a gomba elszaporodhat a belekben, a hüvelyben, a tüdőben, a szájban, az újjakon, vagy a köröm alatt. Kiadós mennyiségű acidophilus -tenyészet lenyelése után pár nappal eltűnik Az acidophilus -tenyészet tisztán tartja a beleket. Eltünteti a rossz szájszagot,

amit a bélben végbe menő rothadás okoz. (ez a szag ellenáll a szájillatosítókkal szemben) Megakadályozza továbbá a székrekedést, a rossz szagú szeleket (lehet, hogy illatosító is van benne), és segíti az akne és más bőrbántalmak kezelését. Nem szabad elfelejteni, hogy a laktóz, az összetett szénhidrátok, a pektin és a C vitamin valamint a salakanyagok elősegítik a bélflóra további szaporodását. Ez azért fontos, mert a bélflóra baktériumai öt napon belül elpusztulnak, ha valamilyen formában nem látják el folyamatosan tejsavval vagy tejcukorral mint az acidophilus. GINSENG: Általánosan elfogadott nézet, hogy a ginseng mind a szellemi, mind a fizikai erő serkentője ( a jedik is biztos sokat fogyasztanak belőle, vagy lehet, hogy inkább a gallok? ). A kínaiak közel 5000 éve használják, és még mindig tisztelik, mint megelőző, és mint mindent gyógyító szert. Enyhén hashajtóhatású, és elősegíti, hogy a mérgek gyorsabban

áthaladjanak az emésztőcsatornán. Nagyra tartott előnyös hatása, hogy gyógyítja az impotenciát, a magas vagy alacsony vérnyomást, a vérszegénységet, az izületi gyulladást, az emésztési zavarokat, az álmatlanságot, a fáradtságot, a kórósan alacsony vércukorszintet, az elégtelen vérkeringést és sok mást. De félre a csodákkal. A ginseng elősegíti, hogy a szervezet hasznosítsa a vitaminokat és az ásványi anyagokat az által, hogy elősegíti a belső elválasztású ( endokrin ) mirigyek működését. Legjobb, ha reggeli előtt üres gyomorra vesszük be LUCERNA: A lucernat Frank Bouer biológus a nagy gyógyítónak nevezte, miután megállapította, hogy ennek a figyelemre méltó hüvelyes növénynek a zöld levelei nyolc esszenciális enzimet tartalmaznak. Ezen kívül minden 100 grammja 8000 NE A vitamint, 20-40000 NE K vitamint tartalmaz, amely védelmet nyújt a vérzékenység ellen és elősegíti a véralvadást ( lehet, hogy a lovak

nagyobb tudósok nálunk, már mióta szertik a lucernát? ). Jelentős B6, és E vitaminforrás, és jelentős mennyiségű D vitamint tartalmaz, továbbá kalciumot és foszfort, amely a csontozatot és fogakat erősíti. Főleg a gyerekeknél Számos orvos a lucernát gyomorpanaszok, felfúvódások, fekélyes állapotok és étvágytalanság gyógyítására használja, mert U vitamint tartalmaz, amit egyébként a nyers káposztában és a káposztalében is megtalálunk. Utóbbit gyakran használják a pepticus fekély kezelésére A lucerna jó hashajtó és természetes vizelethajtó is. FOKHAGYMA: " Az orosz penicillin" A fokhagyma káliumot, foszfort, jelentős mennyiségű B és C vitamint, kalciumot és fehérjét tartalmaz. Európában elismert gyógyhatású készítménynek tartják Az USA-ban teljesen mellőzik. A fokhagyma számos orvosi vélemény szerint csökkenti a magas vérnyomást, vagy a belekben keletkező mérgező anyagok közömbösítése

révén, vagy értágító hatása következtében. Megállapították, hogy a magas vérnyomásos betegek 40 %-nak csökken a várnyomása fokhagyma fogyasztása után. Úgy látszik, hogy a fokhagyma megszabadítja a vért a fölösleges cukortól. (A magas vércukorszintet a koleszterinnel együtt az arteriosclerosis és a szívrohamok oki tényezői közé sorolják.) A fokhagyma enyhíti a náthát, a nehéz légzést és a bronchitist. A fokhagymakezelésre legjobb a gyöngykészítmény. A gyöngyök tartalmazzák a fokhagymaolajat, és nem okoz kellemetlen leheletet, mert csak az emésztőrendszer alsóbb régióiban oldódnak fel. KLOROFIL: A klorofilnak pozitív baktériumellenes hatása van. (lehet, hogy az itteni katonákkal együtt nekem is leveleket kéne enni, és akkor nem lesz ilyen járvány.) A sebek gyógyulását is elősegíti, és miközben az új szövetek növekedését serkenti, csökkenti a baktériumos fertőzések veszélyét. A természet

szagtalanítóját, a klorofilt felhasználják a légfrissítőkben, desodorokban, szájillatosítókban. JUKKA: A jukka kivonat a Liliaceae családjába tartozó cserjék, és fákból származik. Az indiánok sokkféle célból használták, és olyan növényként tisztelték, amely egészségüket és életbennmaradásukat biztosítja. Dr.John W Yale növénybiokémikus egy szaponinszerű szteroidvegyületet vont ki a növényből, és eredményesen alkalmazta izületi gyulladás kezelésére. Tengeri hínár: A tengeri hínár több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint sok más élelmiszer. Pontosabban szólva van benne: B2 vitamin niacin, karotin, algisav, valamint az alábbi elemek: jód, kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, kén, klór, réz cink, mangán, és nyomokban az alábbi elemek: bárium, bróm, króm, lítium, nikkel ezüst, titán, vanádium, alumínium, stroncium, szilicium. (szóval, aki elég sok tengeri hínárt eszik, ebből sok

minden lehet: elem (lásd Mátrix ), ércbánya, stb.) Természetes jódtartalma folytán a tengeri hínár normalizálja a pajzsmirigy működését. Más szavakkal: A pajzsmirigybántalmakban szenvedő sovány ember meghízhat, míg a kövér emberek a tengeri hínár segítségével lefogyhatnak. A homeopátiával gyógyító orvosok a tengeri hínárt elhízás, emésztési zavarok, makacs székrekedés és bélszelek ellen alkalmazzák. Az elmúlt néhány év legelterjedtebb hóbortja volt az USA-ban a tengeri hínárból, lecitinből, ecetből és B6 vitaminból álló diéta. Élesztő: A természet csodatápanyagának tartják, és hírneve sok mindenre rászolgál. Az élesztő kitűnő fehérjeforrás, és a természetes B komplex vitaminok legfőbb gyűjteménye. A szerves vas leggazdagabb forrása és az ásványi anyagok, a nyomelemek és aminósavak valóságos aranybányája. Úgy tartják, hogy lecitinnel kombinálva segít csökkenteni a koleszterinszintet,

elősegíti a köszvény visszafejlődését, és enyhíti a neuritises fájdalmakat. A sörélesztőt, a sörgyártás melléktermékét, tápélesztőnek is hívják. A torula élesztőt a papírgyártásnál használt fapépben, vagy melaszban tenyésztik. A tejsavón tenyésztett élesztő, a tej és sajttermelés mellékterméke, a legjobb ízű és a leghatásosabb. A folyékony élesztőt, gyógynövényeken, mézmalátán, és narancson, vagy grépfrúton nevelik. Kerülni kell az élő pékélesztőt, mert elvonják a belekből a B vitaminokat, és szervezetből elrabolják az összes vitamint. A sörélesztőben lévő sejteket hővel elölték, így az elvonást megakadályozták. Az élesztőben a B12 vitaminon kívül az összes főbb B vitamint meg lehet találni. 16 féle aminósavat tartalmaz, 14, vagy annál is több ásványi anyagot, és 17 vitamin. (kivéve A, E, C) Teljes értékű élelmiszernek lehet tekinteni. Mivel az élesztő, hasonlóan az egyéb

fehérje-dús ételekhez hasonlóan sok foszfort tartalmaz, fogyasztása esetén ajánlatos az étrendet kalciummal kiegészíteni. Az élesztőt folyadékban, gyümölcslében, vagy vízben elkeverve, az étkezések közötti időben lehet bevenni. Sok ember fáradékonyság ellen élesztőt fogyaszt Kevés folyadékban étkezés előtt fogyasztva csökkenti az ételfogyasztást