Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:91

Feltöltve:2010. június 12.

Méret:31 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Pacal levesek Bolgár pacalleves Fél kg előfőzött, csíkokra vágott pacal, fél pohár tejföl, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 apróra vagdalt fefferoni, 1 ek olaj, 2 ek paradicsompüré, 2 ek liszt, 1 liter erőleves, 1 babérlevél, só, bors, 2 ágacska friss majoránna Az olajon aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, beledobom a zúzott fokhagymát, az erős paprikát, majd a paradicsompürét, és kevergetve a lisztet. Beleteszem a csíkozott pacalt, majd felöntöm a levessel. Babérlevéllel, borssal, sóval ízesítem és fedő alatt fél óráig főzöm Mikor kész, elkeverem a tejföllel és megszórom a finomra vágott majoránnával. Pacalgombóc leves 40 dkg pacal, 10 dkg füstölt szalonna, 1 hagyma, 1 szikkadt zsemle, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt hús, 1 leveskocka, 1 ek ételízesítő, majoránna, őrölt bors, só A megtisztított, jól megmosott pacalt félpuhára párolom, felcsíkozom. A kockákra

vágott szalonnán megpirítom a hagymát, a petrezselymet és a fokhagymát, majd a pacalt. Mikor megpuhult, összegyúrom egy áztatott zsemlével, a darált füstölt hússal, az ételízesítővel, borssal, sóval, majoránnával. Gombócokat formálok belőle és kifőzöm a leveskockából készült húslevesben. Pacalleves 1 kg tisztított pacalt sós vízben felteszek főni. Mikor félig megpuhult, beleszelek egy csomó felkarikázott vegyes zöldséget, zellert, pirított hagymát, majd készre főzöm. Belefőzök 4 ek rizst, belekeverek fél pohár tejfölt, vagy kefirt, citrommal tetszés szerint savanyítom. Pacalleves 40 dkg pacal, 1,5 l víz, 10 dkg leveszöldség, 4 dkg zsír, vagy olaj, 5 dkg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, majoránna, paprika, 1 ek liszt, só A megtisztított, jól megmosott pacalt hideg vízben felteszem főni. KB félórai forralást követően a vizet leöntöm róla és tiszta hideg vízre, cserélem. Ezzel is fél órát forralom,

lecserélem. A harmadik vízbe sót is teszek, és abban puhulásig forralom a pacalt A forró zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, hozzádobom a zúzott fokhagymát, a felkarikázott zöldséget és puhára párolom. Liszttel megstaubolom és kicsit megpirítom A megpuhult pacalt lecsurgatom, felcsíkozom. A leszűrt pacallevet ráöntöm a párolt zöldségekre, beleteszem a pacalt, borsozom, majoránnát, paprikát szórok rá, és jól összeforralom. Pacalleves 40 dkg pacal, 1 liter víz, 1 pohár tejföl, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk őrölt bors, 1 kk. majoránna, paprika, 1 ek liszt, 1 ek só, 1 kk. pirospaprika, 1 babérlevél, 1 ek ecet, 1 ek mustár, 1 kk cukor, 1 1 mk mustármag (őrölve), 1 mk koriander (őrölve) A megtisztított, jól megmosott pacalt hideg vízben felteszem főni. KB félórai forralást követően a vizet leöntöm róla és tiszta hideg vízre, cserélem. Ezzel is fél órát forralom, lecserélem. A

harmadik vízbe sót is teszek, és abban puhulásig forralom a pacalt A forró zsírban aranysárgára pirítom a lisztet, hozzádobom a zúzott fokhagymát, megszórom egy teáskanálnyi paprikával, majd folyamatos keverés mellett ráöntök 2 dl főzőlevet, utána a többi főzőlevet is. Most jöhet a többi fűszer is A megpuhult pacalt lecsurgatom, felcsíkozom és beleteszem a lébe. Jól összeforralom, tejfölözöm, mustározom, ecettel és cukorral édesítem. Pacalleves Pacal 1/2 kg, víz 1 1/2 liter, zsír 8 dkg, liszt 2 dkg, rizs 5 dkg, vereshagyma 1/2 db, zöldpetrezselyem kis csomó, tejfel 2 dl. A hófehérre tisztított pacalt apró metéltre vágjuk, megabáljuk, ezt a vizet leöntjük, másik forró vízbe tesszük, és puhára főzzük. Ha ecet nem jön hozzá, kevés rizst tehetünk bele, sót, igen vékony rántást készítünk, finomra vágott vereshagymával, petrezselyemmel, ezt feleresztjük a megfőtt pacal levével, tálaláskor, pedig tejfelt teszünk

bele. Pacalleves 50 dkg pacal, 1 ek. zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 kk levesizesítő, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 ek liszt, só, 1 kk. Piros Arany krém, fél ek cukor, 3-4 zellerzöld, 1 zsemle A megtisztított pacalt sós vízben puhára főzöm, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, és csíkokra vágom. A forró zsírban aranysárgára pirítom a lisztet, hozzádobom a hagymát, megszórom a cukorral, és rántást készítek. Piros Arannyal ízesítem és színezem, másfél liter vízzel felöntöm. Beledobom a négybe vágott paprikát, paradicsomot, a levesizesítő, az összekötött zeller zöldjét, a pacalt és 25 percig főzöm. A zsemlét hosszú csíkokra vágom, zsíron megpirítom, tányérokba rakom, és a levest rámerem. Pacalleves kolozsváriasan 1 kg pacal, 1 kg marhacsont (ritka), 20 dkg hagyma, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 5 dkg zeller, 2 g törött bors, tárkonyecet, 10 dkg kukoricaliszt, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín, só A pacalt megmossuk, sóval

bedörzsöljük és kukoricaliszttel megszórva állni, hagyjuk. 1-2 óra múlva ismét megmossuk, fazékba tesszük és 4 l forró vízbe helyezve 1 órán át, főzzük. Ekkor a vizet kicseréljük rajta, hozzáadjuk a marhacsontot, az összevágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, 3 órán át lassú tűzön főzzük. Ha a pacal már teljesen megpuhult, leszűrjük, a csontot eltávolítjuk és a pacalt vékony csíkokra, vágjuk. A zöldséget átpasszírozzuk és a pacallal, együtt visszahelyezzük a levébe. A tojássárgáját a tejszínnel a levesestálban elkeverjük, közben forró levessel óvatosan hígítjuk, majd rámerjük a levest. Borsozzuk, ecetezzük, ás tálaljuk 2 Pilseni pacalleves 0,5 kg előfőzött pacal, 15 dkg füstölt tarja, 1 szál sárgarépa, 1 szál zöldség, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 3 ek olaj, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, só, bors, majoránna, 1 kk. mustár, 1 csokor petrezselyemzöldje, fél citrom A tarját megfőzöm és

kihűlés után metéltre, vágom. A pacalt felcsíkozom, a zöldségekkel együtt sós vízben felteszem főni. A zöldségeket mikor megpuhultak, kiveszem és julienne-re szelem (metélt). Az apróra vágott hagymát egy ek olajon sárgára pirítom, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a megfőtt pacalt. Sózom, borsozom, majoránnázom, reszelt citromhéjat, citromlevet teszek hozzá és kevés vízzel negyed óráig, párolom. A maradék olajból és a lisztből barna rántást készítek, amelyet felengedek a hús főzőlevével. Minden eddigit összekeverek, kiegészítem kb. másfél liternyire, megszórom petrezselyemzölddel és forrón tálalom. A tányéron tejfölözöm Ciorbă de burtă (román pacalleves) 1 kg pacal, 1kg levescsont, l sárgarépa, 1 zöldség, 1 csokor vágott petrezselyem, 1 zeller, 2 tojás sárgája, 1 hagyma, 1 ek ecet, őrölt bors, só A megtisztított, jól megmosott pacalt hideg vízben felteszem főni. KB félórai forralást követően a vizet

leöntöm róla és tiszta hideg vízre, cserélem. Ezzel is fél órát forralom, lecserélem. A harmadik vízbe sót is teszek, valamint a csontokat és abban puhulásig forralom a pacalt. KB 3 óra elteltével a felkarikázott zöldségeket is hozzáadom és puhulásig főzöm. Borsozom, ecetezem, esetleg után sózom, ha kell. Kiszedem a csontokat a léből A levesestálba tojássárgát teszek és rámerem a forró levest. Busecca alla casalinga (svájci olasz pacalleves házi módra) Fél kg pacal, 20 dkg karotta, 1 fej zeller, 20 dkg póréhagyma, fél fej kelkáposzta, 1 fej hagyma, 50 g császárszalonna, 5 ek olívaolaj, 4 szem paradicsom, 2 dl száraz vörösbor, 8 deci erőleves, 1 tk kömény, rozmaring, bazsalikom, só, 1 luganiga (olasz kolbászféle), reszelt parmezán A pacalt felcsíkozom, a zöldségféléket, pedig felaprítom. A felhevített olajon kiolvasztom a felkockázott szalonnát, a hagymát és a fokhagymát finomra vágom és a szalonnára dobom.

Hozzáadom a zöldségeket, valamint az előfőzött pacalt. Lassú tűzön párolom A paradicsomot kimagozom és hozzáadom. Felöntöm a borral és az erőlevessel, majd lassú tűzön lefedve mintegy fél óráig párolom. A végén hozzáadom az apróra vágott zöldfűszereket, valamint a köménymagot. A luganigát megsütöm, és szeletekre vágom Tálalás előtt beleteszem a levesbe és megszórom parmezánnal. Milánói pacalleves 1 kg pacal, 5 dkg szalonna, 25 dkg fehérbab, 6 dkg vaj, l sárgarépa, 1 csokor vágott petrezselyem, 1 zeller, 1 fej hagyma, 1 kk. sűrített paradicsom, őrölt bors, só, zsálya, parmezán sajt, 1 húsleveskocka A babot előző nap beáztatom, másnap puhára főzöm és leszűrve félreteszem. 3 A vajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és szalonnát, majd rádobom a megtisztított, jól megmosott pacalt és zsírjára pirítom. Beleteszem a felkarikázott sárgarépát, hasábokra vágott zellert, a finomra vágott

zsályát. Felöntöm 6 dl vízzel, beleteszem a leveskockát és a paradicsompürét. Fedő alatt lassú tűzön puhára párolom A vége felé beleteszem a babot, még kb. negyed óráig, párolom, után sózom Tálalásnál reszelt parmezánt és frissen őrölt borsot szórok rá és puha kenyeret kínálok mellé. Szarvas pacalleves 1 kg szarvas pacal, 1 kg marhacsont, 2 tojássárgája, 1 pohár tejföl, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 zeller, 1 nagy fej hagyma, bors, só, ecet A pacalt megtisztítom, ecetes, sós vízben kiáztatom. A csonttal és a zöldségekkel együtt puhára párolom. A főzővízből kivéve felcsíkozom A csontokat kidobom, a zöldségeket, pedig áttöröm, vagy turmixólom. A lében összeforralom a pacalt, ecetezem, borsozom, sózom, ha kell, és forrón ráöntöm a levesestál aljára tett tejföllel összekevert tojássárgájára. Zsírban sütött borsókatésztával, vagy pirított zsemlekockákkal tálalom. Iskembe corbasi (török pacalleves)

0,5 kg pacal, 1,5 liter víz, 1 tojássárgája, 1,5 pohár joghurt, 2 ek liszt, 2 ek vaj, 1 tk erős paprika, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl ecet, só A pacalt megtisztítom, ecetes, sós vízben kiáztatom, majd puhára párolom. A főzővízből kivéve felcsíkozom. Elkeverem a lisztet és a tojássárgáját a joghurttal, majd összekeverem a pacallal. A vajat aranysárga színig hevítem, a tűzhelyről levéve belekeverem az erős paprikát, és a levesbe öntöm. Az ecetben elkeverem az összezúzott fokhagymát és a levest, ezzel teszem pikánssá. Varsói pacalleves Hozzávalók: 1000 g pacal, 250 g csont, 300 g vegyes zöldség, 50 g vaj, 30 g liszt, só, bors, majoránna, szerecsendió, gyömbér, 30 g reszelt sajt A megtisztított pacalt először hideg vízben jól megmossuk, majd kétszer leforrázzuk, és végül sós vízben 3-4 órán át főzzük. Közben a csontot a zöldséggel és fél liter vízzel megfőzzük A vajból és a lisztből világos rántást készítünk,

feleresztjük a csontlevessel, beletesszük a megfőtt, csíkokra vágott pacalt, és a csontlevesből kivett, karikára vágott főtt zöldséget, erősen fűszerezzük, és 15 percig együtt pároljuk. Az asztalnál reszelt sajttal hintjük meg 4