Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:143

Feltöltve:2010. május 30.

Méret:28 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Tojásos saláták Currys tojássaláta Hozzávalók: 8 főtt tojás, 2 főtt burgonya, 1 közepes lilahagyma 1 kisebb kígyóuborka, 1 húsos, piros kaliforniai paprika Az öntethez: 7 evőkanál majonéz, 2,5 dl joghurt 1 kiskanál citromlé, só, őrölt bors, mustár 1 evőkanál currypor, fél csokor petrezselyem A díszítéshez: 2 főtt tojás, fél fej saláta Elkészítés: A főtt tojásokat meg a főtt burgonyát meghámozzuk. Az előbbit karikára vágjuk, az utóbbit negyedeljük és felszeleteljük. Az uborkát a burgonyához hasonlóan földaraboljuk, a hagymát vékony karikára szeljük, gyűrűire szedjük - de finomra is apríthatjuk. A paprikát kicsumázzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A majonézt a joghurttal simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, mustárral, citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Curryvel és finomra aprított petrezselyemmel fűszerezzük, és az előkészített anyagokat óvatosan beleforgatjuk. Salátalevélre halmozzuk,

főtt tojással díszítve tálaljuk. Egészség saláta Simára keverünk egy nyers tojássárgát egy kiskanál mustárral, egy deci tejföllel, pár csepp citromlével, egy kevés porcukorral (vagy egy szacharintablettával) meg egy csipet sóval. Belevágunk karikákra 20-30 deka gombát, néhány szál megtisztított zsenge sárgarépát, 2-3 szál újhagymát zöldjével együtt, 2-3 közepes nagyságú ecetes uborkát, végül hozzáadunk nagyon apró kockára vágva egy megtisztított narancsot. Legalább egy napra jégbehűtjük, hogy a sok nyers zöldség "megérjen" a salátamártásban. Kaszinótojás Hozzávalók: 8 db tojás, 1 evőkanál szardellapaszta, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál tejföl, só, őrölt bors, 2 dl tartármártás A tojásokat keményre főzzük, hideg vízzel lehűtjük, és a héjától megtisztítjuk. Az alsó, szélesebbik feléről egy szeletet levágunk, a sárgáját kiemeljük, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a

szardellapasztát, a mustárt, tejfölt, kevés őrölt borsot, és ha szükséges, sót. A jól kikevert krémet a tojásfehérjék üregébe töltjük és a megtöltött tojásokat franciasalátára ültetve, a tartármártással leöntve kínáljuk. Majonézes tojássaláta 4 db sós vízben megfőzött kemény tojást, vágjunk ketté, és 4–8 cikkelyre aprózva kevés petrezselyemlevéllel keverjük az előző nap elkészített tartármártás másik feléhez. Hűtőszekrényben kb. fél óráig, érleljük, és hidegen tálaljuk Ha nem akarunk egyszerre két adag salátát készíteni, akkor a fel nem használt tartármártás mélyhűtőben huzamosabb ideig eltartható. A felolvasztás a hűtőszekrény normál rekeszében történjen, mert szobahőmérsékleten megtúrósodik. Önmagában fogyasztva a fél adag tartármártásból készült saláták mindegyike 2 személynek elegendő. 1 Mimóza tojássaláta Hozzávalók: 6 kemény tojás, 4 közepes savanykás alma,

15dkg trappista sajt, 2 csokor újhagyma, 1 dl majonéz, 1 dl tejföl vagy kefir, 1 citrom leve, só, fehér bors, tálaláshoz salátalevelek. A hámozott almát reszeljük le durva reszelőn, locsoljuk meg citromlével. Adjuk hozzá a lereszelt (szintén durva reszelőn) sajtot, a majonézt, A tejfölt, és sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze. A hagymát karikázzuk fel, locsoljuk meg a maradék citromlével. 4 tojást karikázzunk fel, a másik kettő fehérjéjét reszeljük le és adjuk a sajtos krémhez. A sárgákat tegyük félre A tálat béleljük kissaláta levelekkel, simítsuk bele a krém egyharmad részét, rakjuk meg a tojáskarikák felével, a hagymakarikák egyharmadával, majd ismételjük meg a rétegezést. A félretett tojássárgákat reszeljük le, és szórjuk a saláta tetejére ettől lesz igazi mimóza Takarjuk be alufóliával, és 1-2 órára hűtsük be Jól illik a sonkához, de önállóan is finom. Polírozott tojássaláta Ecetes-sós vizet

forralunk, és mikor már lobogva forr, egyenként, óvatosan beleütünk 6 tojást. 4 percig lassú tűzön főzzük, majd a tojásokat szűrőkanállal kiszedjük, szitán leszárítjuk, kihűtjük. Salátalevelekkel kibélelt tálra tesszük, közé laskára vágott salátát (ha olcsóbb lesz a paradicsom, cikkekre vágott paradicsomot is) rakunk. Egy kis tubus majonézt simára keverünk egy pohár kefirrel, közévágunk 2-3 ecetes uborkát apró kockákra, belereszelünk egy megtisztított almát, belevágunk egy csokor snidlinget, csipet cukorral édesítjük, és kevés Vegetával sózzuk. Pár csepp borecetet vagy citromot is adunk hozzá, ha a kefir nem túl savanyú. Ezzel a mártással öntjük le a salátát, és jégbe hűtve kínáljuk Tojásos fejessaláta Leveleire szedünk, megmosunk, megszikkasztunk egy nagy fej salátát, és jól behűtjük. Simára keverünk egy púpos mokkáskanál mustárt egy evőkanál citromlével, csipetnyi sóval, cukorral meg őrölt

borssal, és apránként, kevergetve, beleöntünk öt evőkanál olajat, hozzáadunk apróra vágott két kemény tojást. Ezt is jégbe hűtjük, és tálalás előtt a salátára öntjük. TOJÁSOS NAGYDOBOSI SÜTŐTÖKSALÁTA Hozzávalók: 50 dkg megtisztított NAGYDOBOSI SÜTŐTÖK, 1 kis üveg pácolt gyöngyhagyma, 10 dkg marinál paprika, 4 kemény tojás, 1 doboz mirelit majonéz, 2 dl tejföl, só, egy kevés citromlé, csipetnyi cukor, 1 csokor finomra vágott metélőhagyma. Kockákra vágjuk a NAGYDOBOSI SÜTOTÖK-öt és sós vízben puhára, főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. Ha kihűlt, összekeverjük a leszűrt gyöngyhagymával, a csíkokra vágott marinál paprikával, három nagy kockákra vágott kemény tojással meg a tejföllel higított, citromlével, porcukorral, metélőhagymával ízesített majonézzel. Salátástálba öntjük és tetejét negyedik cikkekre vágott kemény tojással, szépen kidíszítjük Tojásos uborkasaláta Meghámozunk,

nyolcfelé vágunk hat keményre főtt tojást. Összekeverjük 40 dkg meghámozott, hosszában kettévágott, majd felszeletelt uborkával meg 20 dkg csíkokra vágott gépsonkával, majd lehűtjük. Simára keverünk egy pohár joghurtot két evőkanál 2 ketchuppal, egy kis tubus majonézzel (vagy egy tojásból házilag készült majonézzel), két gerezd tört fokhagymával és egy csokor apróra vágott snidlinggel. Ezt az öntetet tesszük a salátára. (A hivatalos recept szerint közvetlenül a tálalás előtt, de én úgy szeretem, ha hamarabb öntöm rá, és együtt hűtöm le.) Tojásos zellersaláta Meghámozunk, gyufaszálnyi darabokra, vagy kis kockákra vágunk 50 deka zellert és tésztaszűrőbe téve, egy-két percre sós forrásban levő vízbe mártjuk, majd lecsurgatjuk. Közben villával összetörünk apróra négy kemény tojást, elkeverjük két deci kefirrel, és kiskanálnyi porcukorral, meg mustárral, egy pár csepp citromlével, sóval

ízesítjük. A tálba öntött zellert ezzel elkeverjük, és - ha van - apróra vágott zellerlevéllel hintjük meg. Tojássaláta Hozzátolók: 8 db tojás, 2 dl tejföl, 2 evőkanál mustár, 2 tojás sárgája, só, 1 csokor snidling A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, héját eltávolítjuk és nyolcadokra vágjuk. A tejfölt a mustárral meg a két tojás sárgájával simára keverjük, megsózzuk. Hozzáadjuk a fölaprított snidlinget, majd óvatosan a tojásdarabokat is beleforgatjuk. Egy-két órai hűtés után álaljuk. Tojássaláta Meghámozunk, cikkekre vágunk 10 kemény tojást. Simára keverünk egy doboz mirelit majonézt két deci tejföllel, két nagy csokor finomra vágott snidlinggel, 1 csokor összevagdalt petrezselyemmel, és pár csepp citrommal, csipetnyi cukorral ízesítjük. (A zöldfűszerek helyett ízesíthetjük curryporral is). A tojásra öntjük, és koszorú Tojássaláta 5 tojást keményre főzünk, és kétfelé vágjuk. Mindenféle

zöldséget - sárgarépa, zeller, petrezselyem, karalábé, karfiol, jó késhegynyi zöld petrezselyem, egy kis fej hagyma - sós vízben puhára főzünk, levét leszűrjük, átpasszírozzuk a főtt tojások sárgáival együtt. Az egészet jól összekeverjük, és ha szükséges még sóval, borssal ízesítjük és megtöltjük az üresen maradt tojásfehérjéket. 1-2 fej zöld salátát vékony csíkokra vágunk, cukros, ecetes vízbe tesszük, egy óra múlva a salátát egy tál aljára hintjük, és ízlésesen ráhelyezzük a töltött tojásokat. Tojássaláta, pirospaprikával Hozzávalók: 8 db tojás, 2 db pirospaprika, fél kígyóuborka, 2 fej hagyma, 1 evőkanál fokhagymás ecet vagy almaecet, fél csokor petrezselyem, 1 evőkanál só, 1 evőkanál cukor. Elkészítése: A tojásokat megfőzzük, majd tojásszeletelőn egyforma karikákra vágjuk. Félretesszük és hagyjuk kihűlni. A kígyóuborkát héjastól legyaluljuk, a piros paradicsompaprikát keskeny

csíkokra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. Az ecetet elkeverjük a cukorral és sóval, megvárjuk, amíg a kristályszemek eltűnnek. A tojás-, hagyma-, pirospaprika- és uborkaszeleteket egymás mellé fektetjük úgy, hogy ferdén takarják egymást, majd meglocsoljuk az ecetes lével. Vágott petrezselyemmel díszítjük 3