Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 12 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:171

Feltöltve:2010. május 14.

Méret:61 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Felfújtak Almafelfújt Hozzávalók: 8 alma, 1 evőkanál cukor, citromhéj, barackíz, 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 4 dl tej, 4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál rum Az egész almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük, majd az almát 1 evőkanál cukorral, citromhéjjal félpuhára főzzük. Kivajazott, mély tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, az almák közepét megtöltjük barackízzel. A vajból, tejből, lisztből sűrű besamelt főzünk, a tűzről levéve belekeverjük a porcukrot, reszelt citromhéjat, majd amikor kihűlt beledolgozzuk a tojások sárgáját, a rumot, meg a kemény habot. Ezt a masszát az almákra öntjük. A sütőben a tűzálló tálat vízzel megtöltött tepsibe állítjuk, 45 percig sütjük. Ha hirtelen barnulna a teteje, fedjük le fóliával. Almafelfújt (4 személyre) Hozzávalók: 50 dkg tisztán mért alma, 4 tojás, 15 dkg porcukor, 4 dkg vaj vagy margarin, 4 dl tej, 4 dkg liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1-1

mokkáskanálnyi reszelt citromhéj és őrölt fahéj, csipetnyi só, 1 dkg vaj a forma kenéséhez; a díszítéshez és a tálaláshoz mirelit málna és csokoládémártás. Előkészítése: A meghámozott, kicsumázott és kis kockákra vágott almát tűzálló tálba, teszem, kevés cukorral meghintem, és a forró sütőben üvegesre párolom. Közben a vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a tejjel felengedve állandó keverés közben sűrűre főzöm. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverem, a fehérjéből kemény habot verek. Kivajazok négy kisebb formát, és beleszórom a zsemlemorzsát. Elkészítése: ha a mártás már nem forró, belekeverem a párolt almát és a fűszereket. Ezután adom hozzá a tojássárgás cukrot, végül beleforgatom a tojáshabot. A felfújt masszát a formákba töltöm, a tetejét simára egyengetem, majd előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon 35-40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a

közepe is átsült-e már. Még tűzforrón melegített tálra borítom, és fagyos málnával megrakom. Csokoládémártással vagy olvasztott csokoládéval meglocsolom (Ez utóbbi elhagyható!). Almafelfújt Hozzávalók: nyolc kisebb alma, egy evőkanál kristálycukor, citromhéj, barackíz, 6 dkg vaj, 6 dkg rétesliszt, 4 dl tej, négy tojás, négy evőkanál porcukor, két evőkanál rum, a tálkikenéséhez vaj. Az egész almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük és az almát a kristálycukorral meg egy darab citromhéjjal ízesítve vízben félpuhára főzzük. Szitán lecsurgatjuk, majd mély, kivajazott tűzálló tálba egymás mellé ültetjük. A magházak helyére sűrű barackízt töltünk. A vajból, tejből meg lisztből besamelt főzünk, a tűzről levéve a porcukrot belekeverjük, belereszelünk egy kis citromhéjat, és ha már kihűlt, eldolgozzuk benne a tojások sárgáját, a rumot meg a tojások fehérjéből vert kemény habot. Ezt a masszát az

almákra öntjük és a sütőben vízzel telt tepsibe állítva a tűzálló tálat, 45 percig sütjük. Ha a teteje nagyon barnulna, alufóliával vagy papírlappal takarjuk le 1 Almás kenyérfelfújt Hozzávalók: 6-8 szelet fehér kenyér (lehet kalács, briós stb. is), 6-7 dkg vaj, 12 dkg sűrű sárgabaracklekvár (lehet ribiszke, eper stb. is), 2 nagy alma (legjobb a golden), 2 narancs héja, 5 dkg mazsola, 3 nagy tojás, 1 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg cukor, 6,25 dl zsíros tej, a tetejére: porcukor 1. A kenyérszeleteket miután héjukat levágtuk átlósan, kettéhasítjuk; először vajjal, majd lekvárral megkenjük mindegyiket. A maradék vajjal egy kb 2 literes tűzálló tálat, kikenünk, majd a kenyérszeletekkel belülről kibéleljük úgy, hogy a lekváros oldaluk befelé nézzen. 2. Az almákat meghámozzuk, elfelezzük magházukat, kimetsszük, húsukat közepesen vastag cikkekre (egy almát kb. 8 részre) vágjuk, a tálba szórjuk A

narancsokat gondosan meghámozzuk. Ügyeljünk arra, hogy vékony fehér bundája ne maradjon a héjon a legkönnyebb burgonyahámozóval, majd vékony csíkokra vágjuk és a mazsolával együtt az almára, szórjuk. A tojásokat, a tojássárgáját, a kétféle cukrot, meg 1 deci tejet simára keverünk. 3. A többi tejet fölforraljuk Egy keveset a tojásos masszába merünk, elkeverjük és a maradék tejhez, öntjük. Kevergetve 3-4 perc alatt megforrósítjuk, ez alatt kissé besűrűsödik, de fölforralni már nem kell. Az almára öntjük akkor jó, ha a kenyeret is ellepi, és 15 percig pihentetjük, ez alatt a kenyér a tejes keverék egy részét magába szívja. Utána a tűzálló tálat egy magas falú tepsibe tesszük, és annyi vizet öntünk köré, amennyi a tál feléig ér. Előmelegített sütőben a közepesnél kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 45 percig, sütjük Akkor jó, ha a közepébe szúrt tű nem ragacsos. Közvetlenül

tálalás előtt porcukorral meghintjük Ez a laktató édesség bármilyen főétel után kínálható. Almás túrófelfújt Hozzávalók: 50 dkg túró, 2 tojás, 2,5 dkg liszt, 2 dkg búzadara, 5 dkg cukor,4 db alma, 2 dkg margarin, 5 dkg mazsola, 4 db aszalt szilva, csipetnyi só. Tetejére porcukor A túrót összekeverjük a tojásokkal, a liszttel, a darával, a mazsolával, a cukorral, a sóval. Kivajazunk egy jénai tálat és beletesszük A meghámozott almákat félbevágjuk, és a magház helyére egy szem aszalt szilvát teszünk. A domború felükön késsel bevagdossuk /vagy villával mély barázdákat húzunk bele/, és a túró tetejére helyezzük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk az almák tetejét, és megsütjük. Porcukorral megszórjuk Barackfelfújt Hozzávalók: hat tojásfehérje, három púpozott evőkanál porcukor, három evőkanál barackíz, a forma kikenéséhez zsír, karamellkrém. Két tojásfehérjét a cukorral meg a barackízzel kikeverünk, a

négy tojásfehérjéből vert kemény habot hozzáadva, kizsírozott őzgerincformába öntjük. A sütőben, gőzfürdőben 35-40 percig sütjük, majd tálra borítva karamellkrémmel leöntjük. 2 Csokoládéfelfújt Hozzávalók: 3 dkg rétesliszt, 3 dkg vaj, 3 dl tej, két evőkanál kakaópor, három púpozott evőkanál porcukor, egy csomag vaníliás cukor, három tojás sárgája és hat tojás fehérje (a kimaradó sárgája a csokoládémártásba kerül), a tál kikenéséhez zsír. A vajból, a lisztből meg a tejből besamelt főzünk, a tűzről levéve hozzákeverjük a cukrot, a kakaóport, a vaníliás cukrot, és ha kihűlt, a tojások sárgáját meg a kemény habbá vert fehérjét. Zsírral kikent tűzálló tálba öntjük és a sütőben, gőzfürdőben 40-45 percig sütjük. Csokoládésodóval tálaljuk. Darafelfújt Jégbe hűtünk 4 tojás fehérjét meg két evőkanál vizet, és kemény habot verünk belőle óvatosan, nehogy összetörjön, közé

keverünk 4 evőkanál cukrot, a tojások sárgáját meg 8 evőkarnál búzadarát. Kizsírozott, kilisztezett kb kétliteres tűzálló edénybe, öntjük, és a sütőben megsütjük. Végül - a szélein körben - leöntjük egy fél liter édes, vaníliás tejjel, és a sütőbe visszatolva csak addig sütjük, míg a tejet a felfújt magába szívta. Ettől pehelykönnyűvé válik. Málnaszörppel vagy befőttel kínáljuk. Fahéjas almával rakott rizsfelfújt tojáshabban sütve Hozzávalók: 25 dkg rizs, 5 dl tej, 1/4 db vaníliarúd, 20 dkg porcukor, 3 db tojás, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg vaj, 60 dkg alma, 4 db tojásfehérje, törött fahéj, só A megtisztított rizst több vízben megmossuk. Megfelelő nagyságú edénybe tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Csipetnyi sóval ízesítjük, és letakarva félig puhára pároljuk. Amikor a rizs a vizet beitta, hozzáöntjük a forró tejet, vaníliával és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Amikor a rizs

már teljesen puhára párolódott, hozzákeverjük a 10 dkg porcukrot. Ezután a rizst a tűzről levesszük, és hűlni hagyjuk Közben a tojássárgájákat a kristálycukorral és a vajjal simára, habosra keverjük. Az így kapott édes mártást a rizshez keverjük, majd hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot is. A megtisztított alma magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy magas falú tepsit vajjal kikenünk és porcukorral megszórjuk. A rizsmassza egyik felét a tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd egyenletesen elosztjuk rajta az összevágott almát. Porcukorral és törött fahéjjal megszórjuk, végül befedjük a rizsmassza másik felével. Közép meleg sütőben megsütjük. Ameddig a rizsfelfújtunk sül, a tojásfehérjéből 4 dkg porcukor hozzáadásával kemény habot verünk. A megsült rizsfelfújt tetejére a tojáshabot egyenletesen elkészítjük, majd a sütőbe visszatolva kb. még 5-6 percig, sütjük Az elkészült

rizsfelfújtat kockákra daraboljuk, ügyelve arra, hogy a tetején lévő hab a vágáskor ne sérüljön, majd porcukorral meghintve tálaljuk. 3 Francia vaníliafelfújt Hozzávalók: 4 ek. kristálycukor, 8 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 4 tojás, 5 dl tej, a tetejére 2 dl tejszín, 1 ek. porcukor A kristálycukrot kevergetve megpirítjuk, és úgy öntjük egy gyűrűformába vagy négy kicsibe, hogy az oldalát is bevonja. Az egész tojásokat habverővel felverjük a porcukorral, meg a vaníliás cukorral, és apránként kevergetve öntjük hozzá a tejet. A karamellel kibélelt formába öntjük, és forró sütőbe, vizfűrdőbe állítjuk. Kb. 40 percig, sütjük, kihűtjük, majd a szeleit meglazítva, tálra borítjuk A vaníliafelfújtat szépen bevonja a karamell. Édes tejszínhabot kínálunk hozzá. Gratin de pommes (almás burgonyafelfújt) Hozzávalók: 4 db citromízű alma, 25 dkg csiperkegomba, 1 csokor zöldhagyma, 2 tojás sárgája, 2 dl tejszín, 25

g vaj, 1 evőkanál margarin, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 evő-kanál darált dió, 10 dkg edámi sajtreszelék, frissen őrölt bors, só, 80 dkg főznivaló burgonya Elkészítés: Tisztítsuk meg a gombát, szeleteljük fel vékonyan és adjuk a vajban üvegesre párolt, apróra metélt zöldhagymához. Fűszerezzük sóval és frissen őrölt borssal. A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre, úgyszintén az almát is. Kenjünk ki egy tűzálló edényt margarinnal, rakjuk le rétegesen a burgonya felét, a gombás keveréket, az almát, majd fejezzük be a maradék burgonyával. A tojássárgájákat keverjük el tejszínnel, adjuk hozzá a szerecsendiót és öntsük a rakott burgonyára. Tegyünk rá apró vajdarabkákat és helyezzük a hideg sütőbe. Háromnegyed órai sütés után szórjuk rá a darált dióval kevert edámi sajtreszeléket és tegyük vissza a sütőbe, míg teteje aranyszínűvé válik az olvadt sajttól. Tálaljuk

frissfejes salátával és almaborral. Gyümölcsös palacsinta-felfújt 20 deka lisztből a szokott módon palacsintákat sütünk, és ujjnyi csíkokra vágjuk. Kivajazunk, vagy margarinnal kikenünk egy kerek, mély tűzállótálat és beleterítjük a palacsinta egyharmadát. Simára keverünk három tojássárgáját 10 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, két deci tejjel, és óvatosan, ne-hogy összetörjön, beleadjuk a tojások habbá vert fehérjét. Meglocsoljuk vele a lerakott palacsintát, és kirakjuk kis kockákra vágott befőttel vagy kimagozott cseresznye-vagy meggybefőttel, illetve beteríthetjük reszelt almával is. Erre ismét palacsinta, rá ismét gyümölcsöt rakunk, a vaníliás krémmel locsolva. Tetejére palacsintacsíkokat terítünk, és az egészet a maradék krémmel leöntve, a sütőben megsütjük. (Ha gazdagabban akarjuk adni, a gyümölcsréteget megszórhatjuk még durvára vágott dióval is.) Gyümölcsös rizsfelfújt

Hozzávalók: 15 dkg rizs, 15 dkg cukor, fél liter tej, 3 tojás, 50 dkg gyümölcs vagy kompót, 1 púpozott ek. kakaó, 3 dkg vaj, só, fahéj A megmosott rizst annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főni, egy kicsit 4 megsózzuk, majd ha a vizet magába szívta, ráöntjük a tejet, közékeverjük a vajat. Egész kis lángon addig főzzük, míg a tejet a rizs magába nem szívta. A tojássárgájákat, 20 dkg cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojások keményre vert habját, s óvatosan beleforgatjuk a teljesen kihűlt tejberizst. A massza felét kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba öntjük, rásimítjuk a gyümölcsöt, megszórjuk cukorral és fahéjjal. A maradék rizst a kakaóval összekeverjük, és a gyümölcsre terítjük. Közepesen meleg sütőben, kb. 35-40 percig sutjuk Málnaszörppel vagy higított baracklekvárral kínáljuk. Etyepetye felfújt Hozzávalók: 10 dkg szemes babkávé, 10 dkg porcukor, 5 tojássárgája Frissen darált

kávéból jó erős forrázatott, készítünk. 24 szem kávét tegyünk el díszítésre. A tojás sárgákat a cukorral keverjük közepes sűrűségű anyaggá. A langyosra hűtött kávéból 2,5 dl keverjünk a tojásokhoz, majd habverővel verjük tovább a tűzhelyen, de forrnia nem szabad. A krémet osszuk el egyforma edényekbe Mikor megszilárdult, a tetejét díszítsük a kávészemekkel. Kihűtve tálaljuk Habfelfújt Hozzávalók: hat tojásfehérje, 18 dkg cukor, két evőkanál barack- vagy málnalekvár, a tetejére citrom-, karamell- vagy vaníliamártás, a forma kikenéséhez zsír vagy olaj. A tojások kemény habbá vert fehérjébe keverjük a cukrot meg a gyümölcsízt és kizsírozott, kilisztezett formába töltjük. A sütőben, gőzfürdőben kb 20 percig sütjük. Tálra borítva, valamilyen meleg mártással leöntjük Készíthetjük úgy is, hogy az ízesített habot lapos tűzálló tálra halmozzuk és a sütőben, erős lánggal 10-15 percig

sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz. Hagymás burgonyafelfújt. Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tej, 3 db tojás, 3 evőkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál vaj, kevés zsemlemorzsa, Vegeta. Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A hagymát is felkockázzuk, és az olajon megpirítjuk. A tojássárgájákat habosra keverjük a liszttel, és lassan hozzákeverjük a tejet. Ezután hozzáadjuk a burgonyát, a szűrőkanállal kivett hagymát, az összezúzott fokhagymát, és megkeverjük, ízesítjük. Kemény habbá verjük a fehérjéket, és óvatosan a masszához adjuk. Kivajazott és morzsázott tűzálló tálba öntjük, és közepes lángon, kb. 30 percig, sütjük Utána hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd egy tálra borítjuk. Salátával tálaljuk Húsfelfújt Hozzávalók: 25 dkg sült hús (készíthető maradék marha-, sertés-, csirke-, hal- vagy vadhúsból), 3 dl

fehérmártás, 4 tojássárgája, 5 3 tojásfehérje, őrölt rozmaring, zöldpetrezselyem, só, törött bors. A húst nagyon apróra vágjuk, vagy megdaráljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, rozmaringgal és zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Összefőzzük a fehérmártással A tűzről levéve, belekeverjük a 4 tojás sárgáját és a 3 tojásfehérje keményre vert habját. Kivajazott tűzálló tálban, langyos sütőben 2U percig sütjük, azonnal tálaljuk. Kakaós rizsfelfújt Hozzávalók: 2 tasak KNORR Sweety Tejberizs, 2 púpozott evőkanál kakaópor 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, 4 tojás, 3 evőkanál porcukor, 1 evőkanál málnaszörp, vaj Elkészítési javaslat: A tasakon feltüntetett útmutató alapján elkészítjük a tejberizst. Hozzáadjuk a kakaóport, mazsolát, reszelt citromhéjat, és a tojások sárgáját. Az egészet vajjal kikent tűzálló tálba töltjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Közben elkészítjük a

cukorral felvert kemény tojáshabot, melyet a málnaszörppel rózsaszínűre színezünk, és a rizsfelfújtra halmozzuk. Forró sütőbe visszatéve pár pillanat alatt megpirítjuk. Karamellfelfújt Hozzávalók: 16 dkg cukor, 4 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 dl tej, 4 tojás, 1 cs. vaníliás cukor Az öntethez: 8 dkg cukor, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 1 cs. vaníliás cukor A cukrot állandóan kevergetve aranybarnára pirítjuk, majd tovább keverve, hozzáadjuk a lisztet, a vaníliás cukrot, beledobjuk a vajat, és a hideg tejjel felengedve, kevergetve, sűrűre főzzük. Kihűtjük, simára keverjük a tojások sárgájával, hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjéket. Kizsírozott formába töltjük, és a sütőben, gőzfürdőben, 45 percig pároljuk. Közben az öntethez megpirítjuk a cukrot, a tejjel felengedjük, és kis lángon addig forraljuk, amíg a karamell fel nem olvad. Simára keverjük a tojássárgájákat a vaníliás cukorral, és tovább keverve, felengedjük

a karamellt. Gőz fölött kevergetve mártassa, főzzük, és a felfújtra öntjük. Körtefelfújt (soufflee) Hozzávalók: 1 kg körte (hámozott, magozott), 6 tojás, 4 evőkanál méz, 1 dl aszúbor, egy kevés olaj, fél dl garum (vagy fél teáskanál só), egy negyed teáskanál őrölt kömény, őrölt bors. Főzd össze a körtét a borssal, köménnyel, mézzel, aszúborral, garummal és egy kis olajjal. Add hozzá a tojásokat. Főzd még kb 30 percig kis, majd közepes lángon Tálaláskor szórd meg borssal. Palacsintafelfújt 15 darab sós palacsintát ujjnyi széles csíkokra vágunk. Felolvasztunk egy csomag gyorsfagyasztott parajt, levétől alaposan kinyomkodjuk, és simára keverjük a sajtos póréhagymánál leírt mártással meg 20 deka, apró kockára vágott, főtt füstölt hússal. Alaposan 6 kizsírozott tűzálló tálba öntjük, és a tálat a sütőben vízfürdőbe állítjuk. (Tepsibe ujjnyi magasan vizet töltünk, a forró sütőbe toljuk, és

amikor a víz már langyos, akkor állítjuk bele a tálat.) A sütőben kb 30 percig, sütjük Tálalás előtt olvasztott vajjal öntözzük meg, esetleg sajtmártást kínálunk hozzá. Rizsfelfújt (alias rizskoch) Hozzávalók: 25 dkg rizs, 3/4 l tej, 4 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, citromhéj, 5 dkg mazsola, 4 tojás, só A rizst vízzel higított tejben főzzük, míg a levét teljesen beszívja. Beletesszük a mazsolát, reszelt citromhéjat, vajat. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, belekeverjük a kihűlt rizst A kemény habbá vert fehérjét belekeverjük a rizses masszába. A tepsit kikenjük, és morzsával meghintjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük Vanília- vagy borsodó illik hozzá, de baracklekvárral is finom. Rizsfelfújt friss málnaöntettel Hozzávalók: 16 dkg rizs, 7 dl tej, 3 db tojás, 10 dkg cukor, 4 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, citromhéj, só Az öntethez: 25 dkg málna, 15 dkg

porcukor A megmosott rizst vaníliás tejben csipetnyi sóval puhára főzzük, majd kihűtjük. Közben a vajat kikeverjük a cukorral és a reszelt citrom héjával, ízesítjük. Hozzátesszük a mazsolát, a főtt rizst és a tojásfehérjéből felvert kemény habot, majd lazán összekeverjük. A kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe töltjük. Közepesen forró sütőben megsütjük Pihentetjük egy percig, és kockákra vágva, málnaöntettel tálaljuk. A málnaöntet készítése igen egyszerű A friss málnát turmixoljuk vagy szitán áttörjük, és porcukorral simára keverjük. Mézes burgonyafelfújt Hozzávalók: (4 személyre) 40 dkg burgonya, 1 dl narancslé, 2 tojás, só, 2 evőkanál méz, 8 dkg vaj A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd összetörjük. Megsózzuk, hozzáadjuk a mézet, a tojások sárgáját és a vajat, majd simára keverjük. Beletesszük a kemény habbá vert tojásfehérjét, és

evőkanállal kis halmokat szaggatunk a kikent tepsibe. A sütőt 240 C-ra hevítjük, és beletesszük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 C-ra visszavesszük a hőt, és rózsaszínűre sütjük. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk. Mézes köles felfújt Hozzávalók: 5dkg vaj, 25 dkg Fortunate hántolt köles, 7 dl tej, fél mokkáskanál só, 4 tojás, 1 dl tejföl, 6-8 evőkanál méz A forma kikenéséhez vaj, zsemlemorzsa A tálaláshoz 8 evőkanál lekvár A vajat lábasban felolvasztjuk, majd a kölest kevergetve megforrósítjuk rajta. Az időközben felforralt tejet ráöntjük, megsózzuk, kis lángon lefedve 8-10 percig pároljuk, pontosabban addig, míg a tej a tetejéről lefő. Ezután a tűzről lehúzzuk, a fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk. 7 A kölest így hagyjuk teljesen megpuhulni, hűlni. A tojások sárgáját a tejföllel és a mézzel jó habosra keverjük, majd a kölest hozzáadjuk. A kemény habbá vert

tojásfehérjével lazítjuk, végül a masszát kivajazott, morzsával behintett püspökkenyér-, vagy őzgerinc-formába simítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165°C) 35-40 perc alatt megsütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. Ha nem ragad a tűre ragacsos massza, akkor jó 10 percnyi pihentetés után vágódeszkára borítjuk, ujjnyi vastagon felszeleteljük. Melegen, 1 kanálka finom lekvár kíséretében tálaljuk. Mexikói zöldségfelfújt Hozzávalók: 60 dkg mirelit mexikói zöldség, ételízesítő vagy só, cukor, szódabikarbóna, 3 tojás, 3 dl tejföl szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj Elkészítése: A zöldséget ételízesítős forró vízben megfőzzük. Ne legyen túl puha, inkább kissé roppanós (Tegyünk a főzővízbe egy mokkáskanál cukrot, vagy késhegynyi szódabikarbónát, így nem fakul meg a zöldség, színe szép marad.) Ha kész,

leszűrjük A tojásokat felverjük, majd a tejföllel összevegyítjük. Sóval, késhegynyi szerecsendióval, áttört fokhagymával ízesítjük A sajt felét belekeverjük, majd a mártást a lecsepegtetett zöldséggel összeforgatjuk. Kivajazott tűzálló tálba simítjuk. Tetejére apró vajdarabkákat szórunk, majd a többi sajtot ráhintjük. A tálat alufóliával lefedjük. Előmelegített sütőbe téve, közepes lángon kb. 20-25 percig Rajnai felfúlt Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 vöröshagyma, 4 tojás, 25 dkg húsos szalonna, 5 dkg vaj, 1/2 teáskanál frissen őrölt bors, só Elkészítése: A megtisztított burgonyát reszeljük le, a hagymát vágjuk szeletekre. Olvasszuk fel nagy serpenyőben a vajat, pirítsuk üvegesre benne a hagymát, és együtt pároljuk. A tojást verjük fel, ízesítsük sóval, borssal és keverjük a burgonyás egyvelegbe. Hőálló üvegedényt kenjünk ki vajjal és a fenti masszát, öntsük bele A szalonnát vágjuk apró

kockákra, kis edényben pirítsuk meg, majd tegyük a felfújt tetejére. Helyezzük a tepsit hideg sütőbe, majd 35-40 perc alatt közepes lángon süssük meg a felfújtat, végül tetejét pirítsuk meg. Rizsfelfújt borhabba Hozzávalók: 20 dkg rizs 1/2 vágott vanílirúd, 8 dl tej, 6 dkg vaj, 12 dkg cukor 3 db tojás 1/2 citromhéj, 3 dkg zsemlemorzsa, Borhabhoz, 3 db tojás 2 dkg liszt, 2,5 dl fehérbor 6 dkg cukor Hozzávalók: A megmosott rizst vaníliás tejben, csöpp sóval puhára főzzük. A vajat a cukorral, a tojássárgájával simára keverjük citromhéjjal, ízesítjük. Hozzáadjuk a langyosra hűlt rizst és a tojásfehérjéből felvert kemény habot. A tűzálló tálat 2 dkg vajjal kikenjük, meghintjük a zsemlemorzsával, majd az elkészített rizsmasszát beleöntjük. A tetejét elsimítjuk, és közepes hőmérsékletű sütőbe tolva megsütjük. Közben elkészítjük a habot: 8 A tojássárgájába habverővel belekeverjük a lisztet, majd a bort

is hozzáöntjük. Az edényt vízgőzbe állítjuk, és folyamatosan sűrűsödésig keverjük. Ekkor hozzáadjuk a cukorral habbá vert tojásfehérjét, és a kockákra vágott rizsfelfújt mellé tálaljuk. Rumfelfújt Öt deka margarinból, öt deka liszttel, 2,5 deci tejjel besamelt főzünk. A tűzről levéve, hozzáadunk négy deka cukrot, majd ha kihűlt, egy kupica rumot, egy csomag vaníliás cukrot, három tojás sárgáját. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan, nehogy összetörjön, a tésztamasszához keverjük. Három deka vajjal kikenünk egy mély tűzálló tálat, beleöntjük a tészta felét, erre egy sor rumba áztatott babapiskótát fektetünk, és leöntjük a maradék felfújtmasszával. (10 darab babapiskóta és két kupica rum kell hozzá) A sütőbe egy tepsit teszünk, melybe ujjnyi magasan vizet öntünk. Ha a sütő forró, a víz, pedig már meleg, beleállítjuk a felfújttal megtöltött tűzálló tálat. Közepes tűznél

kb. 45 percig, sütjük Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem tapad már ragacsos massza. (Vaníliás porcukorral vagy puncsmártással kínáljuk.) Sajtfelfújt Hozzávalók: 6 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1/2 l tej, 4 tojás, 12 dkg reszelt sajt, só A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, a tejet, s egyszer felforraljuk. Ha kihűlt, hozzákeverjük a tojások sárgáját, a reszelt sajtot, s végül a keményre vert fehérjét. Vajazott, lisztezett tűzálló tálba tesszük, de csak félig töltsük meg a tálat, mert sütés közben feljön. Előmelegített sütőben, kis lángon 25 percig sütjük. (Vagy kisebb formákba töltjük és forró vízzel telt edénybe, állítjuk őket, és úgy tesszük a sütőbe.) Sajtos aludttej-felfújt Összekeverünk négy pohár aludttejet vagy joghurtot kétpohárnyi liszttel két evőkanál búzadarával meg 4 tojás sárgájával. Megsózzuk és óvatosan, nehogy összetörjön, hozzáadjuk a tojások kemény habbá vért fehérjét, majd

kizsírozott tűzálló tálba öntjük, és a sütőben, gőzben, addig sütjük, míg a beleszúrt tűre nem tapad ragacsos massza. (A sütő tepsibe ujjnyi magasan vizet öntünk, és ebbe helyezzük a felfújttal teli tűzálló tálat) Tálaláskor tetejére vajdarabkákat hintünk, hogy ráolvadjanak, és reszelt sajttal hintjük meg. Sárgabarackos túrófelfújt Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg méz, 10 dkg köles pehely, 25 dkg túró, 50 dkg sárgabarack, 2 evőkanál mandula vagy dió forgács, zsemlemorzsa, 2 tojás sárgája Habosra keverjük a vajat a mézzel. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a túrót és a köles pelyhet Kiolajozott zsemlemorzsával meghintett tűzálló lapos tálba öntjük. A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, nyolcfelé vágjuk és héjával felfelé tetőszerűen a túrós masszára, rakjuk. A felfújtat előmelegített sütőben az alsó sínen 200°C-on (gázsütő 3-as fokozat) 25 percig sütjük. A sütés vége felé megszórjuk mandula

vagy dió darabkákkal. 9 Sárgarépafelfújt 50 dkg sárgarépa, 3 dl tej, 2 tojás + 2 tojássárgája, 5-5 dkg margarin és finomliszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál vegeta, ízlés szerint törött fekete bors és majoránna, a formához 2 dkg margarin és 1 evőkanál zsemlemorzsa. Előkészítése: a sárgarépát és a hagymát megtisztítom, majd apróra vágom. A tojásfehérjéből kemény habot verek, a tojássárgáját a fűszerekkel fehéredésig keverem. A petrezselyemzöldet felaprítom. Elkészítése: a vajat habzásig hevítem a liszttel, ezután a tejjel felengedem, és állandó keverés közben sűrűre főzöm. Hozzáadom a petrezselyemzöldet meg a hagymát, Vegetával, borssal, majoránnával fűszerezem, végül beleforgatom a kikevert tojássárgáját, a sárgarépadarabokat és a tojáshabot. A masszát egy kikent, liszttel meghintett formába simítom, és előmelegített forró sütőbe tolva addig sütöm, amíg a beleszúrt hurkapálca

száraz nem marad. Sárgarépafelfújt 4 közepes szál sárgarépát megtisztítunk, lereszelünk, és 5 deka vajon. megsózva, egy deci vízzel puhára pároljuk. Hozzáöntünk egy deci tejet, megforrósítjuk, és közé keverünk 3 evőkanál zsemlyemorzsát. Hagyjuk kihűlni - ez alatt a morzsa megduzzad - majd közé keverünk 2 tojás sárgáját és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Törött borssal, egy púpos, evőkanálnyi reszelt sajttal ízesítjük, és kizsírozott tűzálló tálba öntjük. Tetejét reszelt sajttal hintjük meg. Forró sütőbe, egy tepsibe ujjnyi magasan vizet öntünk, és ha a víz meglangyosodott, beleállítjuk a tűzálló tálat. Kb 40 percig, sütjük a felfújtat gőzben, majd sajtmártással kínáljuk. Ha kevés időnk van, elég, ha mártás helyett olvasztott vajjal öntözzük, reszelt sajttal hintjük meg. (A téli karotin szegény étrendben különösen azoknak ajánljuk, akik nem kedvelik a sárgarépa főzeléket.)

Spárgafelfújt Hozzávalók: 1 kg spárga, só, kockacukor, 20 dkg sovány főtt sonka, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1,2 dl tej, fél teáskanál só, 1-1 késhegynyi bors és csípős paprika, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 2 tojássárgája, delikát ételízesítő. A tisztított spárgát a szokásos módon (lásd fenn) főzzük meg. A sonkát vágjuk fel vékony csíkokra. Egy felfújtformát kenjünk ki egy evőkanál vajjal, a sütőt melegítsük elő 200 fokra A főtt spárgát csepegtessük le, szedjük le róla a cérnát, és fektessük bele a kivajazott tálba. Szórjuk közé a sonkát is. A megmaradt vajat melegítsük meg, szórjuk rá a lisztet, és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Öntsük fel 1,5 dl spárgafőzőlével és a tejjel Fűszerezzük ételízesítővel és pirospaprikával. Kevergetve főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot. A mártást vegyük le a tűzről, hűtsük ki kissé és adjuk hozzá a tojássárgájákat,

keverjük simára, majd vonjuk be vele a spárgát. Süssük előmelegített sütőben 20 percig Jól illik hozzá a hagymás paradicsomsaláta. Szilvás zabpehely-felfújt Hozzávalók: 1 liter tej, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg zabpehely, 70 dkg szilva, 2 evőkanál citromlé, 6 evőkanál méz, csipetnyi őrölt fahéj, 3 tojás, 10 A tál kikenéséhez 2 dkg vaj A tálaláshoz fahéjas porcukor A tejet felforraljuk, a vajat és a vaníliás cukrot hozzáadjuk. Ezután a zabpelyhet szórjuk bele, kevergetve 4-5 percig főzzük. A tűzről levéve lefedjük és a pelyhet duzzadni, hagyjuk Közben a szilvát megmossuk, elnegyedelve a magját kiemeljük. A citromlével, 2 evőkanál cukorral meg a fahéjjal összekeverjük. A maradék cukrot a tojások sárgájával jól kikeverjük, a kihűlt tejes zabpehelyhez adjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egy közepes tűzálló tálat kivajazunk, a massza felét belesimítjuk.

A szilvát egyenletesen ráhalmozzuk, majd a massza másik felét rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 190°C, (légkeveréses sütőben 170°C) kb. 30 perc alatt, megsütjük Langyosan, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk. Tarka kukoricafelfújt Hozzávalók: 1/4 kg brokkoli, 2 doboz konzerv vagy 1 1/2 csomag mirelit kukorica, 2 fej hagyma, 1 db paradicsompaprika, 1 pohár tejszín, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál olaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 kávéskanál vaj, 1 evőkanál só, csipetnyi curry, Vegeta. Elkészítése: Sós vízben megfőzzük a feldarabolt brokkolit, a kukoricát leszűrjük, a pritamin apró kockákra vágjuk, a hagymát egészen apróra metéljük. Az olajon megpároljuk a hagymát, majd rászórjuk a lisztet és felengedjük a tejszínnel, majd lassan belekeverjük a brokkolit, a kukoricát és a paprikát. Hozzáadjuk az ízesítőket Az egész masszát egy kivajazott, morzsával kikent tűzálló tálba tesszük, megszórjuk

morzsával, és vajat csurgatunk rá. Forró sütőben kb. 20 percig, sütjük Túrófelfújt Hozzávalók: 4 dkg vaj, 3 egész tojás, 25 dkg tehéntúró, kaporpor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kiskanál vaj, 1 kiskanál liszt, só. Elkészítése: A vajat kikeverjük a tojások sárgájával és a kaporporral. Hozzátesszük az áttört túrót, a zsemlemorzsát, és végül belekeverjük a tojások keményre felvert habját. Tűzálló tálat vajjal kikenünk, és liszttel megszórjuk. Beletesszük az elkészített keveréket és előmelegített sütőben, vízfürdőben, kis lángon kb. 35 percig, sütjük Figyelem: Csak nagyon friss túrót használjunk! A kaporpor helyett idényben apróra vágott friss kaprot használjunk! Túrófelfújt Habosra keverünk 20 deka áttört túrót (vagy krémtúrót) 8 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral. 4 tojásságával, egy citrom lereszelt sárga héjával meg kifacsart levével, és óvatosan, nehogy összetörjön, hozzáadjuk a

tojások kemény habbá vert fehérjét. Alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük, és a sütőben aranysárgára sütjük. Melegen, cukrozott tejföllel és befőttel tálaljuk. 11 Zabpehely felfújt mézesen Hozzávalók: 20 dkg Fortunate zabpehely, 5 dkg vaj, 5 dl tej, 15 dkg méz, 4 evőkanál tejföl, A forma kikenéséhez vaj, Fortunate zabpehelyliszt A tálaláshoz 1 kis üveg gyümölcsszörp A zabpelyhet az olvasztott vajon kevergetve megforrósítjuk, majd a forrásban levő tejet ráöntjük. Amint újra forr, szorosan lefedjük, majd a tűzről levéve duzzadni, hűlni hagyjuk A tojások sárgáját a mézzel jó habosra keverjük, a tejfölt meg a zabpelyhet hozzáadjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egy őzgerincformát, kuglófformát vagy 8 egyszemélyes pudingformát kivajazunk, zabpehely liszttel behintjük, és a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165°C)

kb. 40 percig (a kis formákat 25-30 percig) sütjük Mielőtt kihűlne azon forrón tányérra, borítjuk, ha kell, fölszeleteljük. A gyümölcsszörppel körülöntve melegen tálaljuk. Zöldséges felfújt Hozzávalók: 60 dkg karfiol, 60 dkg brokkoli, 40 dkg sárgarépa, 1 evőkanál ételízesítő, 5 dkg vaj, 1/2 liter tej, 6 tojás, őrölt szerecsendió, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt Ételízesítős főzőlevet készítünk. A tisztított zöldségféléket daraboljuk A sárgarépát hasábokra, a brokkolit és karfiolt rózsáira szedjük, és a főzőlében megfőzzük, kb. 10 perc alatt Vigyázzunk, más és más a főzési idejük. Először a sárgarépát, később a karfiolt és a legvégén a brokkolit tesszük az ízes lébe. A zöldségeket leszűrjük, lecsöpögtetjük Közben a tűzálló tálat vajjal kikenjük, majd ízlésesen belerakjuk a zöldségeket. A tojásokat felütjük és a tejjel, habverővel simára keverjük, sóval, őrölt

szerecsendióval fűszerezzük, és a zöldségekre öntjük. Reszelt parmezánnal megszórjuk, és sütőben 120 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Mikróban 15 perc alatt elkészül. 12