Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 5 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:158

Feltöltve:2010. május 01.

Méret:34 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Burgonyasaláták Babos burgonyasaláta hagymás heringgel 10 személyre: Fejtett bab 0,5kg, újburgonya 1 kg, zellerzöld 1kg, újhagyma 5 csomag, só, bors, ecet, cukor ízlés szerint, hagymás heringkarika A zellerzőldet és az újhagymát salátaecetbe tesszük, elkeverjük a felkarikázott főt újburgonyával, majd hozzáadjuk a megfőtt fejtett babot. Tálaláskor a készen kapható hagymás heringből 2-3 karikát (kb. 10-15 dkg) teszünk rá Bajor krumplisaláta Hozzávalók: 75 dkg burgonya, 1,5 dl húsleves, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál ecet, 2 evőkanál olaj, 1 csomag snidling, só, őrölt bors A főtt burgonyát meghámozzuk, és még melegen felszeleteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, húslevest, sóval, őrölt borssal, ecettel ízesítjük. A mustárral és a finomra vágott snidlinggel összekeverjük, és langyosan tálaljuk, mert így a legfinomabb. Burgonyasaláta 8-10 darab burgonyát megfőzünk, karikára

vágjuk. Két tojás sárgáját kevés cukorral, sóval, 1 deci tejfellel és kevés ecettel habosra kavarunk és ráöntjük a tálra rakott burgonyára. Burgonyasaláta 1 kg burgonyát héjában megfőzünk, és ugyancsak puhára főzünk jól megmosott 0,5 kg zellergumót is. A burgonyát és a zellert, ha puha megtisztítjuk és felkarikázzuk Három-négy fej hagymát megtisztítunk, vékony karikára vágunk. A tálba soronként tesszük bele, egy sor burgonya, egy sor hagyma, egy sor zeller. Cukros, ecetes vízzel, olajjal leöntjük - lehet olaj nélkül is - és tálaljuk. Burgonyasaláta Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1-2 vöröshagyma, borecet, só, cukor, bors, 2-3 kk. olaj A héjában megfőtt burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk, a salátalével leöntjük, majd beletesszük a hagymakarikákat. Behűtjük, majd a tetején apróra vágott snidlinggel tálaljuk. Burgonyasaláta Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dl húsleves (lehet kockából

is), 4 evőkanál borecet, só, 4-5 db csemegeuborka, 2 csokor snidling, 20 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg majonéz, 1 dl tejföl A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. A húslevest megmelegítjük, hozzáadjuk a borecetet. A burgonyát még melegen meghámozzuk és karikára vágva az ecettel elkevert húslevesbe, tesszük. Legalább egy órán át, állni hagyjuk, ez alatt a lé nagy részét a burgonya 1 magába szívja. A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, a csemegeuborkát szintén fölszeleteljük és óvatosan a burgonya közé, keverjük. A majonézt simára eldolgozzuk a tejföllel és á burgonyára, öntjük, majd bőven megszórjuk a fölaprított snidliriggel. A szalonnát nagyon pici kockákra vágjuk, kisütjük és leszűrjük, majd a salátára hintjük. Tálalás előtt legalább két órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Burgonyasaláta Erdélyiesen Egy tojásnak keményre főtt sárgáját két nyerstojással, egy csésze

tejföllel, sóval, borssal, kevés zöldpetrezselyemmel, tárkonnyal és kakukkfűvel, reszelt hagymával, egy nagy reszelt savanyú almával jól elkavarjuk és ebbe a lébe, vágjuk bele a burgonyát. Burgonyasaláta karfiollal Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 25 dkg karfiol, egy tojás, 1 dl tejföl, cukor, só, mustár, citromlé, törött bors. A karikára vágott, főtt burgonyát összekeverjük a rózsáira szedett karfiollal. A kemény tojássárgáját áttörjük, elkeverjük egy mokkáskanál cukorral, sóval, kávéskanál mustárral, törött borssal, 1 dl tejföllel, pár csepp citromlével. Ezzel a mártással öntjük le a burgonyás karfiolt. Igen jó bele egy főtt zeller és egy nyers alma szeletekre vágva. A saláta tetejét meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel és a kemény tojás lereszelt fehérjével. Burgonyasaláta párizsi módra Hozzávalók: 5o dkg kifliburgonya, 2 dl fehérbor, só, cukor, olaj, petrezselyem. A megfőzött kifli burgonyát,

meghámozzuk, s hidegen felkarikázzuk. Tálalás előtt kb 2o percig a fehérborban, áztatjuk, majd a fűszerekkel ízesítjük. Burgonyasaláta majonézesen Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 2 evőkanál borecet, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, 10 dkg majonéz, 2 dl kefir, 1 evőkanál mustár, 1-1 csokor petrezselyem és friss tárkony A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. A borecetet a cukorral meg a sóval elkeverjük egy deci vízben; és a burgonyakockákra öntjük. Egy fél órán át, állni hagyjuk, eközben néhányszor átforgatjuk: A majonézt á kefirrel meg a mustárral simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és tárkonyt, majd a burgonyakockákat is beleforgatjuk. Salátalevelekkel bélelt tálban szervírozzuk. Dán újburgonya-saláta Héjában, sós vízben megfőzünk egy kiló burgonyát, megtisztítjuk, nagy kockákra vágjuk, és leöntjük ecetes-cukros, sós

páclével. Mikor a burgonya kihűlt, levétől leszűrjük, és összekeverjük 5 darab nyolcrét vágott paradicsommal, 20 deka megmosott, héjastól karikára vágott uborkával meg egy csokor megtisztított, vékonyan felszelt zsenge hagymával. Két kemény tojás sárgaráját villával összetörjük, elkeverjük pár csepp ecettel, egy fél deci olajjal, kiskanálnyi mustárral, csipet sóval meg porcukorral és 2 2 deci tejföllel. Elkeverjük a burgonyával, paradicsommal és az uborkával és tetejére, középre, kupacba rakjuk a nagyon apróra vágott tojásfehérjét, körül, koszorú alakban, pedig összevagdalt zellerzőldet hintünk rá. Nemcsak finom, de étvágygerjesztően szép tarka is ez a saláta. Indiai burgonyasaláta Hozzávalók: 8 burgonya, ecetes céklalé, olaj, só, bors, metélőhagyma, 2 zeller, tartármártás A megfőzött burgonyát, meghámozzuk, felszeleteljük és a céklalében -olaj, só, bors és snidling hozzáadásával -egy éjszaka

állni hagyjuk. Másnap a zellert megtisztítjuk, és fél centiméter vastag szeletekben 5 percig főzzük. A szeleteket vékony metéltre vágjuk, s elegyítjük a tartármártással. Tálaláskor a tál közepére a céklás burgonyasalátát, köréje, pedig a fehér zellersalátát rakjuk. Joghurtos indiai burgonyasaláta Hozzávalók: l kg burgonya, 4 dl joghurt, 2 hegyes, csípős zöldpaprika, l kk. őrölt köménymag, l kk chilipor, só A megfőzött burgonyát, meghámozzuk, kockára vágjuk, s összekeverjük a joghurttal, a fűszerekkel illetve az apróra vagdalt zöldpaprikával. Megsózzuk, majd behűtve tálaljuk Kefires burgonyasaláta Hozzávalók: l kg burgonya, l vöröshagyma, l/2 zeller, 4 dl kefir, 2 tojás, só, cukor, borecet, citromlé, petrezselyem. A megfőzött burgonyát, meghámozzuk, karikára vágjuk, felöntjük az elkészített salátalével, s belehelyezzük a hagymakarikákat. Behűtjük, majd amikor összeértek az ízek, a levet leöntjük róla,

s hozzáadjuk a kefirt, amit sóval, cukorral, s reszelt zellerrel ízesítünk. Tálba öntve behűtjük, tálaláskor keménytojás-karikákat teszünk rá, s megszórjuk petrezselyemzöldjével. Krumplissaláta Főtt krumplit, fél hagymát (vörös erősebb - lila gyengébb. Vagy - vagy alapon) karikára vágsz és rétegenként egy magas falu salátástálba, teszed. Egy negyed zellert felkockázol és megfőzöd. A zellerdarabkákat a tetejére teszed A zeller meleg levébe cukrot és ecetet keversz. Ezzel a lével leöntöd az egészet, hogy belepje a krumplit és hagyod kihűlni Jó ha hagyod egy éjszakát állni, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt szedd ki a zellert, azt nem mindeni szereti. Könnyű burgonyasaláta Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt burgonya, 2 kemény tojás, 1 fej vöröshagyma 1 evőkanál borecet, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál feketebors, 1 tojássárgája, 1,5 dl tejszínes joghurt, 2 evőkanál olaj, 2 alma, 2

csemegeuborka, 2 paradicsom 3 A burgonyát, a tojásokat és a hagymát megtisztítjuk. A hagymát finomra vágjuk, a salátástálba tesszük. Az ecetet, a cukrot, a sót és a borsot összekeverjük A burgonyát összevágjuk és hozzákeverjük a tojássárgáját a joghurttal és az olajat felverjük. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük és kimagozzuk, az uborkával együtt feldaraboljuk és belekeverjük. Egy apróra vágott paradicsomot szintén hozzáadunk A két salátát összeöntjük, ízesítjük. Paradicsomkarikákkal és tojásszeletekkel díszítjük, esetleg egy kis paprikával megszórjuk. Rozskenyér vagy barna kenyér krémsajttal illik hozzá. Krumpli saláta Hozzávalók: 2 kg kb. egyforma nagyságú, inkább apróbb krumpli, 3-4 db közepes nagyságú (vagy ezzel egyenértékű mennyiségű) lilahagyma, 10 db szép sárgájú főtt tojás, 1 dl olaj, 2 dl majonéz, 1 evőkanál mustár, só, ecet Az a jó benne, azon kívül, hogy isteni körítés

rántott vagy sült húsokhoz (de még sok máshoz is), önmagában is egy nagyon kitűnő kaja. Napokig eláll a hűtőben, (bár ez még nem igen fordult elő) sőt, minél tovább érik, annál jobb. Ha éjszaka megéhezel, csak kiosonsz a hűtőig és néhány, jól megrakott villával bekebelezel belőle, s máris jobban tudsz aludni. Szerintem hidegen a legjobb. Én rántott csirkéhez előtte való nap szoktam elkészíteni Ha éjszaka el nem fogy, másnap jó körítés. Mosd meg a krumplit, és héjában főzd meg enyhén sós vízben A legnehezebb része a dolognak, eltalálni azt a pontot, ameddig a krumplit főzni kell. Nem jó, ha nyers, de az sem, ha megrepedve szétfő. Ezért jó, ha egyformák a krumplik, hogy egy időben főjön meg mind. Amíg fő a krumpli (ez nagyságtól függően kb fél óra) szeleteld le vékonyra a hagymát, sózd meg bőven, tegyél rá egy kanál mustárt, meg ecetet (ne túl sokat). Jól keverd össze és hagyd állni, hogy a hagyma

megpuhuljon a sótól. Közben főzd meg keményre a tojást (aztán szedd le a héját). Ha megfőtt a krumpli, öntsd le róla a vizet Tedd hozzá a hagymához a majonézt, az olajat és a fölkarikázott tojást és óvatosan keverd össze, hogy a tojás nagyjából egybe maradjon. Na, most már elkezdheted a forró krumplit megfosztani héjától (bár tudjuk, abban van a vitamin, de elég rondán mutatna a salátában). Ahogy pucolod, rögtön karikázd a majonézes hagymába, és néha keverj rajta egyet, de óvatosan ám, mert nem püré lesz! Ha benne van az összes krumpli, gyöngéden elegyítsd az egészet, egyél belőle néhány fakanálnyit, aztán gyorsan rejtsd el a hűtőben. Innen kezdve bárhol, bármikor, bárkivel és bármivel fogyasztható. Meleg berlini burgonyasaláta A hajában megfőzött burgonyákat, meghámozzuk, és karikára vágjuk. Salátástálba rétegezzük. Kevés olajon reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadunk 1 dl vizet, sót, cukrot,

citromlevet, törött borsot és 1 erőleves kockát. Állandóan keverve felforraljuk Ha nem elég pikáns, akkor utána savanyítjuk. Melegen a burgonyára öntjük Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük. Melegen tálaljuk Nemzeti színű krumplisaláta Hozzávalók: 40 dkg saláta krumpli (rózsa), 1 db közepes fej hagyma felkarikázva, 3 evőkanál olívaolaj, 6 evőkanál tárkonyos ecet, 1 kis csokor apróra vágott petrezselyem, 2-2 db zöld- és pirospaprika felkockázva (édes), só, bors, cukor, ízlés szerint Elkészítése: 4 A krumplikat megmossuk és héjában, sós vízben megfőzzük. Még melegen a héját eltávolítjuk, és vágódeszkán vékonyan felkarikázzuk. Közben egy salátás tálban elkészítjük a saláta levét. Kb egy bögre vízhez, hozzákeverjük az ecetet, a sót, kiskanál cukrot és az olíva olajt. Ebbe az alap lébe beleforgatjuk a krumpli és hagyma karikákat majd a tetejét enyhén, megszórjuk őrölt borssal, vágott

petrezselyemmel, és az egészet díszítjük a piros- és zöldpaprika kockákkal. Tálalásig hűtőben tároljuk. (Esetleg kockára vágott főt tojással laktatóbbá tehetjük.) Svájci krumplisaláta Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 20 dkg sajt, 2 saláta, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika 2 alma, 2 dl tartár A megfőtt, meghámozott burgonyát apró kockákra vágjuk. Hasonlóan vágjuk a sajtot is A paradicsomot forró vízbe mártjuk, és a héját lehúzzuk, majd vékonyan felszeleteljük. Vékony karikára vágjuk zöldpaprikát. A salátát csíkokra vágjuk. Mind ezeket óvatosan elkeverjük a tartármártással. Svájci burgonyasaláta Hozzávalók: 2o dkg burgonya, 1o dkg trappista sajt, 2o dkg zeller, 2o dkg csemegeuborka, 2o dkg zöldbab, l fejes saláta, l5 dkg majonéz, só, bors. A burgonyát és a zellert kockára vágjuk, s a zöldbabbal együtt, külön-külön megfőzzük. A salátát eközben vékony csíkokra, a sajtot kockára vágjuk. Főzés után a zöldségeket

a salátával és a sajttal összekeverjük, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott csemegeuborkát, összekeverjük majonézzel, s tetszés szerint a fűszerekkel ízesítjük. Western-burgonyasaláta Fél kg hámozott héjában főtt burgonyát és hámozatlan saláta uborkát szeletekre vágunk. Két db savasabb fajtájú almát negyedelünk, kimagozunk, majd felszeletelünk. Hozzákeverünk két fej karikára vágott hagymát, 30 dkg csemegekukoricát. Három evőkanál (EK) ecetből, egy EK citromléből, öt EK olajból levet készítünk, amihez hozzáadunk egy kávéskanál mustárt, ízlés szerint cukrot és sót, majd összedolgozva ráöntjük a burgonyára és összekeverjük az egészet. 5