Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Vegyes tartósítások

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 2 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:124

Feltöltve:2010. április 24.

Méret:24 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Vegyes tartósítások Befőttek nyersen, szódavízzel Hozzávalók: 1 l üveg = 5 evőkanál cukor + 2 citrompótló. A gyümölcs lehet: meggy, cseresznye, barack, szilva, apró szilva. A megmosott gyümölcsöt lecsurgatjuk. Az üvegbe soronként tesszük a gyümölcsöt, melyet megcukrozunk. Amennyiben az íz megkívánja, tehetünk bele szegfűszeget (meggy), vaníliát (sárgabarack), vagy fahéjat (szilva). A tetejére citrompótlót teszünk. Feltöltjük szódavízzel, azonnal lekötjük. Borban eltett nektarin 4 dl vizet, 4 dl fehér száraz fehérbort, 20 dkg cukrot, 2 db fahéjrudat valamint egy rúd vaníliát tegyünk egy lábasba, forraljuk fel és készítsünk belőle szirupot. Hűtsük, ki majd adjunk hozzá féldecinyi barcklikőrt. A héjnéküli nektarint tegyük sorjában befőttes üvegekbe, öntsük rá a szirupot, zárjuk le. Tegyük egy vízzel teli lábasba, majd dunsztoljuk ki legalább 40 percig. Cukrozott narancshéja Vastag héjú narancs erre a

legalkalmasabb. Olyan edénybe tesszük, ahol a víz ellepheti 3-4 napon keresztül napjában kétszer felfőzzük, mindig tiszta vizet öntve rá. A negyedik napon a felfőzés után leszűrjük, tiszta vizet öntünk rá, és még 3 napig állni hagyjuk. A narancs héjával azonos mennyiségű cukrot használunk. Szirupot főzünk, (pl. 50 dkg cukorhoz 2 dl vizet veszünk), ha az sűrűsödik, beletesszük a narancshéjat, és 1015 percig főzzük Mikor kezdi beszívni a szirupot, villával kiszedjük a szeleteket, kristálycukorban megforgatjuk, s egy tálban hagyjuk száradni. Ecetes torma Én frissen készítem mindig, de az nagyon egyszerű. Meghámozod a tormát, azután reszelőn lereszeled. Ha kisírtad magad, akkor mar csak ízlés szerinti lével (ecet, cukor, víz, fűszer szerintem felesleges bele) leöntöd. Kicsit áll, is, mar eheted is Ha túl csípősnek találod, akkor forró sütőben kicsit pirítsd meg. Csak óvatosan, mert gyorsan elszáll az ereje Az így

elkészített ecetes torma üvegben, hűtőben 2 hétig eláll (lehet hogy tovább is, de addigra mindig elfogyott). Ha télire el akarod tenni, akkor nyilván valahogy tartósítani kell Gondolom Na-benzoatot keverve, hozza is forrón üvegekbe téve jó, sokáig eláll. De szerintem sokkal egyszerűbb magukat a gyökereket hűvös, sötét, szellős helyen eltarolni. Menta zselé 1 kg zöldalmát vágjunk nagy darabokra, nem kell meghámozni csak a magházát kiszedni. Tegyük egy nagy lábasba, adjunk hozzá 1 l vizet, 2 db citromlevét, 2 pohárnyi összevágott menta levelet és főzzük 20 percig. Ha elkészült, akkor villával tőrjük össze, és egy szitán passzírozzuk át. Az így nyert almapürébe keverjük bele a lekvárzselésítőt és főzzük fel. Ha felforrt, akkor adjunk hozzá 2 pohár cukrot, főzzük még 2-3 percig. Forrón töltsük tiszta befőttes üvegekbe, jól zárjuk le, és szárazon dunsztoljuk ki. Hűvös helyen sokáig eltartható. 1

Használhatjuk: Hideg sült húsokhoz, Báránysültekhez, Szendvicsekhez, Paradicsomhoz, Süteményekhez Padlizsán saláta (télre) 5 kiló padlizsánt egészben, sütőben megsütünk (25 perc alatt sül át), majd megtisztítva kockára vágjuk. Fél liter olajat kb 2 deci ecettel, felforralunk, belevágunk egy kiló vöröshagymát meg a padlizsánt, és állandóan kevergetve, fél óráig főzzük. Akkora üvegekbe töltjük, amennyi télire egy-egy alkalommal elegendő. Az üveg tetejére 2 evőkanál olajat öntünk, és lekötve a kamrában hűvös helyen tartjuk. Télen nemcsak kitűnő saláta, de ünnepi vacsorák előétele is lehet. (Télen - ha szeretjük - utána ízesíthetjük tálalás előtt, kevés tört fokhagymával, törött borssal. Az őszi padlizsánsalátához ugyanúgy megsütjük a padlizsánt, mint a télihez, majd meghámozva fakanállal összetörjük, és egy kiló padlizsánhoz lassan csurgatunk egy deci olajat, állandóan keverve. Egy csapott

evőkanál hagymapürével, 1-2 gerezd tört fokhagymával és ízlés szerint ecettel ízesítjük. Jégbehűtve, paradicsom cikkekkel tálaljuk. Rumos tál Befőzés helyett cukorral, és alkohollal is tartósíthatjuk gyümölcseinket, amelyek vendégek számára különleges finomság, tortába, süteményekbe kiváló, betegek számára étvágyhozó. Több féle gyümölcsöt, amilyen éppen érik, nagy 5 literes üvegekbe rakjuk. Legalulra szamócát rakunk, megszórjuk cukorral, majd leöntjük rummal. Azután, amikor már beérett a cseresznye, akkor azzal kiegészítjük stb. Alma és körte kivételével bármilyen gyümölcsöt, használhatunk. A nagyobb méretű gyümölcsöket (barack, szilva) felvagdossuk, kimagozzuk 1 kg gyümölcshöz általában 1 kg cukrot, és 0,25 vagy 0,5 liter rumot számítsunk. Amikor beletesszük az éppen érő gyümölcsöt, akkor fedővel, vagy pergamennel lekötjük, és hűvös helyen tartjuk, amíg a következő gyümölcsféle beérik.

Ha megtelt az edény, akkor fakanállal megkavarjuk, és továbbra is hűvösön tároljuk. Rum helyett rizspálinkát, tiszta alkoholt is használhatunk, de más - ízesített alkohollal - ne próbálkozzunk, mert elrontja a gyümölcsök ízét. A sokféle pompás illat és íz összevegyülése olyan nagyszerű, hogy kárpótol azért, hogy az alsó rétegben nyugvó szamóca esetleg összetörik. Torma-ecetes, reszelt tormát készíteni. A tormát megtisztítod, apró lukú reszelőn lereszeled, de az udvaron! Különben nagyon fogsz sírni. Elkészíted a levet, hozzá két és fél dl vízhez fel dl 10 %-os ecet, 1 mokkás kanál só, három kávéskanál cukor. Addig kevered, míg elolvad a só, meg a cukor, teszel bele fél mokkás kanál citromsavat, és egy bő késhegynyi borként. Ebből a léből annyit öntesz a tormára, hogy csak pépes legyen, ne ússzon a lében. Három dl-es üvegekbe rakod, lekötöd, és be a spájzba. KB egy hét múlva csökken az ereje, és

ehető állapotba kerül Még így is elő szokott fordulni azonban, hogy hosszabb idő után megbarnul. Ha olyan sokat kapsz, ezt úgy védheted ki, hogy megtisztítva a tormát lefagyasztod, és mindig annyit veszel ki belőle reszelni, amennyit néhány nap alatt elfogyasztasz. 2