Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Töltött palacsinták

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 7 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:122

Feltöltve:2010. április 24.

Méret:60 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Töltött palacsinták Ananászos sült palacsinta Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 1 doboz ananászkonzerv (kb. 50 dkg), 1 citrom, 2 evőkanál búzakeményítő, 2 dl tejföl Az ananászkonzervet- leszűrjük, a gyümölcsöt apróra vágjuk. A levébe belecsavarjuk a citrom levét, a citrom reszelt héjával ízesítjük, majd a búzakeményítővel simára keverjük Lassú tűzön kevergetve, besűrítjük, majd hozzákeverjük az apróra vágott ananász felét. Az ananászos tölteléket a palacsintákra simítjuk, majd felgöngyöljük. Kivajazott tűzálló tálba szorosan egymás mellé fektetjük, tejföllel meglocsoljuk, és a maradék ananászdarabokat a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben 200 C-on 10-12 perc alatt átpirítjuk. Melegen tálaljuk, de rummal meglocsolva és meggyújtva is asztalra adhatjuk. Bazsalikomos sajtkrémmel töltött palacsinta Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 5 dkg vaj, 5 dl tej, 25 dkg ementáli sajt, só, őrölt feketebors, 1

kiskanál szárított bazsalikom vagy egy maréknyi friss levél A vajat fölforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. A tejjel fölöntjük és folyamatosan kevergetve sűrűre, főzzük. A tűzről levéve belereszeljük a sajt felét, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, végül az apróra vágott bazsalikomot is hozzáadjuk. A palacsintákat egyenként megkenjük a sajtos krémmel, felgöngyöljük és egy kivajazott tűzálló fádba szorosan egymás, mellé fektetjük. A maradék sajtkrémet rásimítjuk, a sajt másik felét, pedig ráreszeljük. Forró sütőbe téve 200 C-on kb. 15 perc alatt pirosra, sütjük Melegen friss, zöld salátával kínáljuk. Bretagne-i palacsinta Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 tojás, 18 dkg porcukor, 5 dl tej, 1 sütőpor, só, A töltelékéhez húspástétom, tejföl, vaj, ízlés szerint. Egy nagyobb lábasban összekeverjük a tojásokat, a cukrot, a lisztet, enyhén megsózzuk, apránként hozzáöntjük a langyos

tejet, végül beletesszük a sütőport. A lábast lefödve egy tál langyos vízbe állítjuk, és pihentetjük 3 órán át. A palacsintához hasonló módon sütjük ki A nyers tésztát egy 13-15 cm átmérőjű serpenyő közepébe tesszük, s hagyjuk, hogy tetszése szerint terjeszkedjen. Vastag palacsintákat süssünk. Egy edényben vizet forralunk, erre helyezzünk egy tányért az elkészült palacsinták számára. Mindegyik palacsintát bekenjük húspástétommal, tejföllel vagy vajjal (lehet sózott vaj is), egyiket a másikra helyezve. Ha elkészült, valamennyit lefedjük, hogy a gőz jól átjárja, mert így nyeri el jellegzetes ízét Csíki ordás palacsinta Hozzávalók: a palacsintához: 20 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, só, olaj A töltelékhez: 20 dkg orda (vagy túró), 1 db tojássárgája, 4 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, zöld kapor A palacsintához a hozzávalókat összekavarjuk és a szokásos módon 8 levél palacsintát, sütünk. A

töltelékhez az ordát simára kavarjuk a cukorral és a tojássárgájával. Hozzáadjuk az apróra vágott zöld kaprot és a vaníliás cukrot. A palacsintákat megtöltjük és porcukorral megszórva tálaljuk. Egzotikus palacsintarolád Hozzávalók: 8 db édes palacsinta, 30 dkg tejszínkrémsajt, csipetnyi reszelt citromhéj, 1 db banán, 1 db narancs, 4 db kiwi, 1 evőkanál citromlé, 5 dkg cukor, 1 dl tejszín, 4 dkg durvára vágott pisztácia, 0,5 dl narancslikőr A tejszínkrémsajtot a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a citromlével simára keverjük. A banánt, a narancsot és a kiwiket meghámozzuk, a narancs magjait eltávolítjuk és a gyümölcsök húsát apró kockákra, vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük és a fölaprított gyümölccsel együtt a sajtkrémhez, adjuk. A gyümölcsös krémet egy csíkban a palacsintákra halmozzuk, felgöngyöljük. A megtöltött palacsintákat tálra fektetjük, narancslikőrrel meglocsolva, a dumára vágott

pisztáciával megszórva találjuk. Francia sós palacsinta Hozzávalók: a tésztához 13 dkg liszt, 2 tojás, másfél dl tej, kevés rum, citrom- és narancshéj ízlés szerint, 5 dkg vaj, csipetnyi só; A töltelékhez: 1 doboz camembert sajt, 3 evőkanál ketchup, késhegynyi só; 1 teáskanál olaj a serpenyő kikenéséhez A tejjel, tojással és kevés olvasztott vajjal elkevert palacsintatésztát rummal, reszelt narancs- és citromhéjjal ízesítjük. A camembert sajtot annyi szeletkére vágjuk, ahány palacsintát sütöttünk Minden palacsintába beleteszünk egy sajtszeletet, megkenjük a ketchuppal, majd négyrét hajtva tűzálló tálra tesszük. A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben, erős lángon 10 percig sütjük, hogy a belsejében levő sajt megolvadjon. Gombás palacsinta Hozzávalók: 20 sós palacsinta, 50 dkg gomba, 1 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, Piros Arany, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, bors, 5 dkg

reszelt sajt Az olajon a hagymát, majd az apróra vágott gombát megpároljuk, amíg a levét elfövi. Fűszerezzük, majd besűrítjük 1 dl tejföllel elhabart liszttel. A kisütött palacsintákat ezzel a gombás masszával kenjük meg, és tekerjük fel. Tűzálló tálba rakjuk, minden sort megkenünk tejföllel, és megszórunk sajttal. A sütőben átmelegítjük. Jó vendégváró. Van, aki a megdinsztelt gombára tojást üt, és a gombás tojással tölti meg a palacsintákat. Gombás palacsinta Apróra vágott szalonna zsírján kockára vágott hagymát pirítok, majd apróra vagdalt sertéshúst teszek rá, és pörköltszerűen készítem el; pirospaprikával megszórom, felöntöm kevés lével, és őrölt gyömbérrel bőven fűszerezem. Kerül még hozzá kakukkfű, őrölt szerecsendió és só is Ha már csak öt perc van hátra a parolásból, fele húsnyi apróra vagdalt pulykamájat és ugyanannyi, hasonlóan darabolt gombát teszek bele, vékonyan megborsozom,

végül liszttel, tejföllel (bőven) behabarom. A leszűrt ragut a szokottnál kétszer-háromszor vastagabb palacsintákra kenem, félbehajtom, és leöntöm a ragu sűrű levével, úgy tálalom. Gombás-palacsinta ínyenceknek A palacsintához: LISZT, ÁSVÁNYVÍZ, NAPRAFORGÓOLAJ, TEJ, SÖR, TOJÁS, SÓ BARNA NÁDCUKOR (JÓ A RENDES CUKOR IS) Csináljatok rendes palacsintát pont olyan szuper. (Jó egy-két tojással többet tenni a palacsinta-tésztába, mert a szokottnál rugalmasabb palacsintákra van szükségünk.) A palacsintát bekavarjuk, pihentetjük 30-60 percet, majd normál palacsintákat sütünk. A töltelék: OLÍVAOLAJ, NAPRAFORGÓOLAJ, VAJ, (ESETLEG DISZNÓZSÍR IS) MINÉL TÖBBFÉLE ZSIRADÉKOT HASZNÁLUNK, ANNÁL FINOMABB, HAGYMA, CSIPERKE LASKAGOMBA, VARGÁNYA, TROMBITA-GOMBA, ÁNIZSGOMBA, (VAGY EGYÉB PAPRIKÁSNAK VALÓ GOMBA-KEVERÉK.) CSIRKEMELL, FŐTT TOJÁS, FINOM KONYAK, SÓ, PIROSPAPRIKA, BORS GOMBAPOR (FELTÉTLENÜL TARTALMAZZON ÍZLETES-VARGÁNYÁT),

TEJFÖL, TEJFÖL ÉS MEGINT TEJFÖL, PETREZSELYEMZÖLD, PARMEZÁN A 3 fele zsiradékban megpirítjuk a hagymát, beletesszük a csirkemellet, kicsit pirítjuk, majd beletesszük a szeletekre vágott gombát, mikor kicsit összeesik a gomba, és levet ereszt feltöltjük jó minőségű konyakkal, a lényeg, hogy bő levű paprikást kapjunk. Fűszerezzük: só, bors, pirospaprika, petrezselyemzölddel és gombaporral. Mikor a gomba és csirke is puha, levesszük a tűzről, a levét leszűrjük, félretesszük, a gombát, csirkemellet és a főtt tojást leőröljük. A palacsintákat megtöltjük a gombás őrleménnyel (vagy kis töltelékeket hajtogatunk, vagy rétegesen helyezzük le) Közben a paprikás leszűrt levét összekeverjük tejföllel (ne spóroljunk) és locsoljuk meg a töltelékeket, vagy a rétegeket jó bőven. Végül megszórjuk parmezánnal és sütőben kb 30-40 percig, sütjük. Sima gombapaprikással is tök-szupi úgyhogy ne is hallgassatok a

mellék-dumára, Készítsetek el, mert, megéri. Gusztibácsi palacsintája Hozzávalók: 20-25 dkg liszt, só, 5 dkg kukoricaliszt a színezéshez, 2-3 tojás/tojgli/, kevés szódabikarbóna, tej, friss zeller, kapor, petrezselyemzöld ezek ízlés szerint szabadon választhatók. lazac szeletek színes kaliforniai paprika, tejföli Aki igazán finomat akar készíteni és szeret barkácsolni a konyhában annak való ez a recept. A tej, tojás, liszt, kukoricaliszt, szódabikarbóna megfelelő elegyéből palacsintatésztát készítünk, sósat. Vigyázni kell, a kukoricaliszttel, mert leül az aljára. Sütés előtt állandóan fel kell keverni A petrezselyem saláta, egyéb zöldet a tésztába metéljük. Az említett színezékeken kívül a fantázia szab határokat a"színeknek" A tészta lehet kicsit sűrűbb is. Palacsintákat sütünk belőle, és kihűlés után félretesszük Miért a sima palacsintatésztát nem tesszük félre sütés után? De! A paprikát

egészben egy lángelosztó szitán megsütjük, hogy jó barna és puha legyen. Paprikamentes időszakban használhatunk olajos ecetben eltett paprikát is. Az öres palkókat az alábbi sorrendben "töltyük"meg. Egy laza lazacszelet, egy paprikacsík Ja miután levettük a szitáról kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Ha véletlenül megég egy szalvétával, letöröljük Fehérmártást készítünk és friss petrezselyemmel, kaporral, tejföllel ízesítjük és a laza c paprika tölteléket, kissé megkenjük. Feltekerjük szorosan. A végeit levágjuk és egy fogazott késsel, elvágjuk úgy, hogy az egyik felét felállítva tálaljuk Kevés tejföllel díszíthetjük és friss zöldséggel. Jó étvágyat kíván Guszti bácsi Empire palacsinta Hozzávalók: 16 francia palacsinta, 1/2 l tej, cukor (amennyi a pudingba kell) 1 cs. vaníliapuding por, 4 evőkanál ananászkocka, 4 evőkanál édes morzsa (babapiskóta, HTK),4 evőkanál ribizli lekvár vagy

zselé A tejből, cukorból, pudingporból vaníliakrémet főzünk (ne legyen túl édes!) és kevergetve hagyjuk kihűlni. A kihűlt krémbe keverjük bele az ananászt és az édes morzsát. (Én úgy szeretem, ha a morzsa jó darabos, az ananász meg úgy fél diónyi méretű de ez személyenként változhat) A keverékkel töltsük meg a palacsintákat, majd hajtsuk őket négyrét. A palacsinták tetejét porcukorral (aki szereti) és ribizli zselével díszítjük Megj: Ananász helyett használható őszibarack-, körte-, befőtt is. Ekkor a megfelelő pálinkával flambirozható Avagy friss eper, de ekkor díszítésnek félbevágott eperszemek, és tejszínhab jár. Hamis hortobágyi palacsinta Hozzávalók: 1 csomag szója-granulátum, 2 fej hagyma, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, a sütéshez: olaj, 1 kávéskanál vaj, Vegeta. Elkészítése: A lisztből, a tejből és a

tojásokból palacsintatésztát készítünk (szükség esetén szódavízzel hígíthatjuk). A hagymát felaprítjuk és a szójával az olajon, megpároljuk. Rászórunk 2 evőkanál lisztet, a pirospaprikát, az ízesítőket, és 1 dl-nyi vízzel puhára főzzük. Kisütjük a palacsintákat, egyenként megtöltjük a szójás masszával Táska alakúra hajtogatjuk, és egy kivajazott tűzálló tálba rakjuk őket egymás mellé. A megmaradt pirospaprikás levet elkeverjük a tejföllel, és a palacsintákra öntjük. Forró sütőben, kb 15 percig, sütjük Ínyenc palacsinta A szokott módon 12 sós palacsintát sütünk. Közben sós vízben megfőzünk 30 deka magtisztított spenótot, majd levétől leszűrve, áttörjük vagy szétturmixoljuk. Összekeverjük 20 deka apróra vágott főtt füstölt tarjával, két, villával összetört tojással, belereszelünk öt deka sajtot, és egy-két evőkanálnyi tejföllel "kötjük". Ezzel megtöltjük a palacsintákat,

egyenként összegöngyöljük és tűzálló tálra téve, leöntjük két deci tejföl, egy tojássárgája meg öt deka reszelt sajt keverékével. A forró sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg. Kaviáros palacsinta Hozzávalók: 12 db vékony, sós palacsinta, 1 kis doboz (5 dkg) fekete kaviár, 1 csokor zöldhagyma, 10 dkg tejszín krémsajt, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál konyak, a bundázáshoz liszt és tojás. Elkészítése: A krémsajtot összekeverjük a citromlével és a konyakkal, majd hozzáadjuk a megtisztított és nagyon vékonyra karikázott zöldhagymát. A sajtos krémmel megkenjük a palacsintákat és elosztjuk rajtuk a kaviárt Ezután a palacsintákat szorosan felcsavarjuk és két végüket, úgy hajtjuk össze, hogy ne bomolhassanak ki. Lisztbe, felvert nyers tojásba mártjuk, majd ismét lisztbe forgatjuk. Azonnal 180 fokos olajba rakjuk, és 5-6 perc alatt szép világosbarnára megsütjük. Két részletben süssük meg, hogy a kis

palacsintáknak elegendő helyük legyen úszni, különben összeragadhatnak. Az olajból kivéve, papírtörülközőn leszárítjuk, és tetszés szerint hidegen vagy melegen kínáljuk. Egyszerűen és gyorsan készíthető, különleges ínyencfalat. Káposztás palacsinta Hozzávalók: A palacsintához: 200 g liszt, 2 db tojás, 2 dl tej, 0,5 dl olaj, 1 dl szódavíz, só A töltelékhez: 600 g fejes káposzta, 1 dl olaj, 100 g kristálycukor, só, őrölt bors Elkészítése: A káposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk és lereszeljük, majd besózzuk és kb. fél óráig állni, hagyjuk Közben a felhevített olajban a cukrot lepirítjuk és a levétől jól kinyomkodott káposztát, elkeverjük benne, őrölt borssal ízesítjük, és mérsékelt tűzön kevergetve aranysárgára pirítjuk. Amíg a káposzta kihűl, elkészítjük a palacsintákat. A tojásokat külön edényben felütjük, habüstbe, vagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a folyadékokat és

összekeverjük, majd fokozatosan elkeverjük benne a lisztet, sózzuk. Figyeljünk arra, hogy ne legyen csomós és a szokottnál valamivel sűrűbb, legyen, majd hozzákeverjük a káposzta háromnegyed részét, és nyolc-tíz palacsintát sütünk belőle. Tálaláskor félbehajtjuk a palacsintákat és a maradék káposztával, megszórjuk. Ízlés szerint még borsozhatjuk. Kínai palacsinta Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, 1,5 dl tej, 1,2 dl szódavíz, só A töltelékhez: 2 szál sárgarépa, 1 új karalábé, 1 csokor zöldhagyma, 1 cikk fokhagyma, 10 dkg szójababcsíra, 4 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál fehérbor, cukor, 1 csipet gyömbér, 15 dkg margarin, 1 evőkanál étkezési keményítő Elkészítése: Keverjük el jól a lisztet, tojást; tejet, szódát és sót, pihentessük negyedóráig, majd süssünk belőle palacsintákat. A zöldségeket tisztítás után nagyon vékony csíkokra metéljük, a fokhagymát zúzzuk szét.

Forrósítsunk olajat és állandó keverés mellett dobjuk bele a hagymát, fokhagymát, répát, karalábét, míg kissé megpirul. Adjuk hozzá a szójacsírát, locsoljuk meg borral, ízesítsük cukorral, gyömbérrel, szójaszósszal. Halmozzuk a tölteléket a palacsintákba és hajtsuk félbe őket. Padlizsános palacsinta Forró sütőben 20 percig sütünk két szép, közepes nagyságú padlizsánt, majd műanyagkéssel meghámozzuk, és összetörjük. Két evőkanál olajon üvegesre párolunk egy kis fej reszelt vöröshagymát, hozzáadunk két gerezd tört fokhagymát, és néhány percig együtt pirítjuk. Közékeverjük az összetört padlizsánt, sózzuk borsózzuk, és megtöltünk vele 16 darab, kisütött, sós palacsintát. Tűzálló tálra fektetjük az összegöngyölt palacsintákat, leöntjük két deci tejföl, egy tojássárgája, meg öt deka reszelt sajt keverékével, és forró sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen meg nem pirul. (Ha

gazdagabban akarjuk adni, az olajon, a hagymával együtt piríthatunk még 15 deka laskára vágott főtt füstölt húst, és azt keverjük a padlizsántöltelékhez.) Palacsinta camembert sajttal Különleges töltelék A camembert sajt amúgy is pikáns ízét még fokhagymával, pirított szalonnával és egy pohárka fehérborral is fokoztuk, és a végeredmény valami egészen különleges íz. A laktató egyveleg akár egy vacsoravendégség fő fogása is lehet. Borszakértőnk könnyű, gyümölcsösebb borokat ajánl mellé, északi - mátraaljai, soproni, egri borvidékeinkről Hozzávalók: 12, 5 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 tojás, 2 evőkanál olaj, 1 dl sör, só A töltelékhez: 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 camembert sajt 5 dkg füstölt szalonna, reszelt szerecsendió, fél dl fehérbor, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, KNORR Delikát Extra Ételízesítő Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést formálunk,

beleöntünk fél liter tejet, és összedolgozzuk. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, csipetnyi sót, az olajat, a sört, végül a maradék tejet. Lefedjük, és 1 órát állni hagyjuk. Kiolajozott teflonserpenyőt felforrósítunk, 1 merőkanál masszát beleöntünk Amint a széle sülni kezd, fakanállal megfordítjuk. A másik oldalát aranyszínűre sütjük Tányérra csúsztatjuk, ezt a műveletet minden palacsintánál elvégezzük. A sajt héját levágjuk, belsejét felkockázzuk Teflonban megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Szerecsendióval, Delikát Extrával fűszerezzük, és közepes lángon 5 percig főzzük. Beleöntjük a bort, még 2 percig forraljuk, majd a petrezselyemmel megszórjuk A palacsintákat a sajtos töltelékkel megtöltjük, félbehajtjuk, és rögtön tálaljuk. Palacsinta férfi módra Hozzávalók: 4 tojás, l5 dkg liszt, kb. 4 dl tej, só, olaj a sütéshez A töltelékhez: 10 dkg

húsos, füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, l dl tej, l dl tejföl, só A tetejére: 2 dl tejföl Elkészítése: Keverjük simára a hozzávalókat és süssünk vastagabb palacsintákat belőle. A füstölt szalonnát vágjuk apró kockára és pirítsuk meg a finomra vágott hagymával együtt. Szórjuk meg liszttel és öntsünk hozzá tejet, végül hígítsuk a tejföllel. Sózzuk meg és töltsük meg a palacsintákat vele Hőálló tálba rakjuk szorosan egymás mellé a hagymás palacsintákat, tetejét kenjük meg bőven tejföllel, és előmelegített sütőben pirítsuk át az egészet. Parajjal töltött palacsinta Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 40 dkg parajpüré, 5 dkg vaj, 3 gerezd fokhagyma, csipetnyi só és őrölt bors, 10 dkg reszeli sajt A parajpürét lecsöpögtetjük, a vajjal és az összezúzott fokhagymával elkeverjük, sóval és borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a reszelt sajt felét. A palacsintákra egyenként

rásimítjuk a parajos masszát, feltekerjük és egy kivajazott tűzálló Tálra egymás, mellé fektetjük. A Rászórjuk a maradék reszelt sajtot és forró sütőbe tolva 200 C-on 10-15 perc alatt, átsütjük. Azon melegében tálaljuk. Popeye palacsinta Két deci langyos tejben megfuttatunk egy deka összemorzsolt élesztőt, majd simára keverjük négy evőkanál rétesliszttel, négy tojássárgájával, egy kevés sóval meg egy evőkanál olajjal. Egy fél óráig állni hagyjuk, majd közékeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy szódavízzel hígítsuk. Ebből a nehezen folyó tésztából vajon, négy nagy omlettet sütünk, mindkét felén megpirítva Miközben a tészta áll, öt deka vajjal, egy kevés sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval vagy őrölt borssal meg egy deci tejföllel simára keverünk egy csomag felolvasztott mirelit parajt (vagy negyven deka főtt, leszűrt, összevagdalt friss parajt),

és jól átmelegítjük. Ezzel kenjük meg a négy omlettet, és egyenként összegöngyöljük, tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Tetejére négy vékony sajtszeletet fektetünk és csak annyi időre, toljuk a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvadt. Póréval töltött sajtos palacsinta Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg liszt, 2.5 dl tej, 4 dkg Pannónia sajt, csipetnyi só, a sütéshez olaj, 30 dkg póréhagyma, 4 dkg vaj, őrölt bors, 10 dkg füstölt sajt reszelve, 1 dl tejföl A tojások sárgáját a liszttel és a tejjel simára keverjük, sózzuk, majd hozzáadjuk a finomra reszelt Pannóniasajtot és a tojások fehérjéből vert habot. Beolajozott palacsintasütőben vastagabb palacsintákat sütünk a habossajtos masszából A póréhagyma külső levelét lehúzzuk, vékonyan fölkarikázzuk és a vajon megpároljuk Sóval, őrölt borssal ízesítjük. A palacsintákra párolt pórét halmozunk, reszelt füstölt sajttal megszórjuk. Félbehajtva, tejföllel

meglocsolva melegen tálaljuk. Puncsos palacsinta 12 deka lisztből a szokott módon 12 darab palacsintát sütünk. 15 deka darált diót kevés édes, vaníliás tejben megfőzünk, és közékeverünk 10 deka rumban áztatott, levétől lecsurgatott mazsolát meg 4 darab összetört babapiskótát. Ezzel töltjük a palacsintákat, összegöngyöljük, és tűzálló tálra téve, leöntjük puncsmártással. A mártáshoz egy egész tojást habverővel simára keverünk 10 deka cukorral, egy kávéskanálnyi liszttel, 3 deci tejjel, egy csomag vaníliás cukorral, és beledobva egy darabka citromhéjat, gőz fölött sűrű krémmé főzzük. A gőzről levéve fél deci rummal ízesítjük, és a palacsintákra öntjük A palacsintákat a sütőben átmelegítjük, és ha ünnepélyesen akarjuk tálalni, tetejét kevés rummal öntözzük meg, majd meggyújtva visszük az asztalra. SPENÓTOS PALACSINTA Hozzávalók: 12-14 palacsinta, kicsit vastagabbra sütve a szokásosnál. A

töltelékhez: 1 csomó friss spenót, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kis tasak szezámmag, 10 dkg sajt, 4 evőkanál tejföl, só, bors. A spenótot megtisztítjuk és megmossuk. A hagymákat apróra vágjuk, és olajon megpirítjuk a szezámmaggal együtt, és beletesszük a spenótot. Sóval, borssal ízesítjük, és fedő alatt 15 percig pároljuk Utána beletesszük a reszelt sajtot, kevergetve ráolvasztjuk és végül a tejföllel, összeforraljuk. A palacsintákat megkenjük, négybe hajtjuk, és tűzálló tálba rakjuk. A tetejét megkenjük tejföllel és sütőben 200 fokon 10 percig, sütjük. Tojásos zöld palacsinta Hozzávalók: 30 dkg parajpüré, 2 tojás, 3 dl tej, 15 dkg liszt, só, A sütéshez olaj A töltelékhez: 5 tojás, 1 evőkanál étolaj, 0.5 l tej, só A parajpürét lecsöpögtetjük, a tojásokkal, a tejjel és a liszttel simára keverjük, sózzuk. A beolajozott palacsintasütőben nem túl vékony palacsintákat

sütünk a zöld masszából. A többi tojást a tejjel fölverjük, sóval ízesítjük és a felmelegített olajba öntve híg rántottát, készítünk. A zöld palacsintákra egy csíkban rántottát halmozunk, felgöngyöljük és melegen tálaljuk. Májas palacsinta Hozzávalók: 12 db sós palacsinta, 25 dkg máj /csirke, sertés/ 2 kemény és 1 nyers tojás, hagyma, 4 evőkanál tejföl, vaj, só, bors, szerecsendió, szegfűbors. A hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a feldarabolt májat, s addig pároljuk, amíg el nem párolog a leve. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kis kockákra vágott kemény tojást, a nyerset, a tejfölt, a fűszereket, s az egészet simára keverjük. A palacsintákat tűzálló tálra fektetjük, s megkenjük őket a töltelékkel Legfelülre üres palacsinta kerül A sütőben csak átforrósítjuk /nem sütjük!/, s tálaláskor úgy szeleteljük, mint egy tortát. Újhagymás rokfortkrémmel töltött palacsinta Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 10

dkg márványsajt, 3 dl tejföl, 1 csomag újhagyma, 1 tojás, só és őrölt bors A márványsajtot megreszeljük, egy deci tejföllel meg a tojás sárgájával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Az újhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és a habbá vert tojásfehérjével együtt a márványsajtos krémhez, adjuk. A hagymás töltelékkel egyenként megkenjük a palacsintákat, majd négyrét hajtva, kivajazott tűzálló tálba fektetjük. A tejföllel meglocsolva forró sütőbe toljuk és 200 C-on 10-I2 perc alatt, átsütjük Melegen, előételként vagy vacsorára kínáljuk. Velős palacsinta Palacsintához: 40 dkg liszt, 2 tojássárgája, fél mokkáskanál só, 4 dl tej, olaj Töltelékhez: 60 dkg velő, 1 vöröshagyma, petrezselyem, só, bors, 2 tojás Panírozáshoz: 10 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa Kissé sós palacsintákat keverünk a hozzávalókból, úgy, hogy a tejet vízzel hígítjuk. A szokott módon vékonyra kisütjük. A velőt sós

vízben, esetleg babérlevéllel és kis ecettel, kb 10 percig, főzzük Leszűrjük, és amikor kihűlt, apróra vágjuk. A vöröshagymát, petrezselymet olajon megdinszteljük, majd beletesszük a velőt, sót, borsot, és 10 percig együtt pároljuk. Végül 2 tojást hozzákeverve a töltelékhez, a palacsintákat megtöltjük. A palacsintát összetekerjük, de két szélüket visszahajtjuk. Végül bepanírozzuk, és kisütjük. Tartármártással igen finom. Vendégvárónak is kiváló. Vendégváró sós palacsinta (16 db) Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 10 dkg darált dió, 2 dl tej, kb. 2 dl szódavíz, 2 tojás, 1/2 dl olaj, 1-1 teáskanál porcukor és só; A töltelékhez 1 csokor zöldhagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt. Előkészítése: A palacsintamasszához a tojást habosra verem a tejjel, hozzáöntöm az olajat, beleteszem a lisztet, a cukrot, a sót és a diót, majd annyi szódavízzel hígítom, hogy tejszínsűrűségű tészta legyen belőle. 15 percig

hagyom állni, ezután még kevés szódavizet öntök bele, mert besűrűsödik. Elkészítése: egyenként megsütöm a palacsintákat Megkenem tejföllel, rászórom a karikákra vágott zöldhagymát meg a reszelt sajtot, majd szorosan összecsavarom. Az előmelegített sütőben kissé átforrósítom. Kitűnő sör- vagy borkorcsolya. Zöldséges palacsinta Hozzávalók: 8 sós palacsinta, 1 zeller, 10 dkg kelkáposzta, 15 dkg sárgarépa, 1 póréhagyma, só, bors, 1 pasztinák, 5 dkg margarin, 1 dl húsleves kockából, 5 dkg reszelt sajt, 1 csomó petrezselyem, szerecsendió, bors, só, panír, olaj A zöldségeket vékony csíkokra reszeljük, a pórét felkarikázzuk, majd az egészet margarinon félpuhára pároljuk, apránként hozzáadagoljuk a húslevest. A tűzről levéve, a zöldségeket jól lecsepegtetjük, fűszerezzük, belekeverjük a sajtot és a petrezselymet. A tölteléket a palacsintákba töltjük, két szélüket visszahajtva feltekerjük. Bepanírozzuk

palacsintákat, és forró olajban kisütjük. Zöld-fehér brokkolis göngyöleg Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 15 dkg túró, 2 tojás, 30 dkg brokkoli, 1 kiskanál fűszersó, só, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 dl tejföl, reszelt szerecsendió A túrót áttörjük és a tojások sárgájával, elkeverjük, a fűszersóval, a két gerezd összezúzott foghagymával ízesítjük. A brokkolit rózsáira szedjük, lobogó forró, sós vízben néhány perc alatt puhára főzzük Lecsöpögtetjük és a parmezán sajttal együtt a túrókrémhez, adjuk, végül beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert habot. A palacsintákon egyenként elsimítjuk a brokkolis tölteléket és felgöngyöljük. Kivajazott tűzálló tálra szorosan egymás mellé fektetjük, tejföllel meglocsoljuk, és reszelt szerecsendióval megszórjuk. Forró sütőbe tesszük és 200 C-on 20-25 perc alatt, átsütjük. Azon melegében tálaljak