Étel- és italreceptek | Ételreceptek » A narancs tartósítása

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 1 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:149

Feltöltve:2010. április 24.

Méret:19 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

A narancs tartósítása CUKROZOTT NARANCSHÉJ A narancsok héját lehetőleg cikkekbe vágva hámozzuk le, és tegyük egy befőttes üvegbe, és öntsünk rá hideg vizet. A vizet naponta cseréljük Négy-öt nap múlva a narancshéjakat friss hideg vízzel tegyük fel főni, és forraljuk kb. 10 percig Ezután a főzővizet öntsük le, és a narancshéjat hideg vízzel öblítsük le. (Így elveszti a keserű ízét!) Ezután vágjuk félujjnyi csíkokra, tegyük tiszta lábosba, és hintsünk rá cukrot, narancsonként kb. két csapott evőkanálnyit Gyenge tűzön, kevergetve, a megolvadt cukorszirupban főzzük addig, amíg a cukor kezd kristályosodni, és a narancshéjak már nem ragacsosak. Ekkor tálon szétterítjük száradni. NARANCS CUKORBAN A narancs héját óvatosan lereszeljük, hogy a belsejét meg ne sértsük. Az így megtisztított narancsokat feltesszük főni, közben a vizet kétszer-háromszor cseréljük, hogy semmi keserű íze ne maradjon. Ezután a

gyümölcsöt a főzővízből Kiszedjük, és hűlni hagyjuk. Egy kg narancshoz 75 dkg cukrot veszünk, kevés vízzel sűrű sziruppá főzzük, azután beletesszük a szeletekre vágott narancsot, egyszer felforraljuk, és másnapig állni hagyjuk. Ekkor a szirupot leöntjük, sűrűre főzzük, a narancsot beletesszük, felforraljuk, és ismét állni hagyjuk. Így ismételjük a főzést 3 napon keresztül. Utoljára üvegbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük. NARANCSHÉJBEFŐTT Lehetőleg a Jaffa narancs vastag héjából készítsük, amit cikkekben hámozunk le, azután csíkokra vágunk. A csíkokat csigaszerűen összetekerve cérnára is felfűzhetjük. Akár csíkokban hagyva, akár összetekerve és felfűzve a narancshéjat 5-6 napig többször váltott hideg vízben áztatjuk, majd tiszta vízben 10 percig forraljuk, leszűrjük és leöblítjük. A narancshéj súlyával azonos súlyú cukorból - nagyon kevés vízzel - sűrű szirupot főzünk,

beletesszük a narancshéjat (ha cérnára fűztük, húzzuk le róla, alakja így is megmarad) és 2025 percig főzzük. Másnapig állni hagyjuk, belecsavarjuk egy-két citrom levét, ismét felforraljuk, üvegekbe rakjuk, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük. 1