Tartalmi kivonat
Fortélyok a rizshez Sült rizs Ez egy igencsak megtévesztő kifejezés, mert természetesen a rizst nem lehet sütni. Főtt rizsnek azonban akkor nevezik Kínában, ha magában van. Ha a főtt rizst más anyagokkal keverjük, netán átmelegítjük, az már sült rizs. Ennek számos receptje van, az olvasó is kitalálhat magának akárhányat. Hogy ez könnyebben menjen, elmondjuk az öt alapfeltételt: 1 A rizsnek legyen valamiféle aromája - ezért rendszerint hagymát tesznek hozzá. 2 Mert a rizs önmagában elég unalmas és egyhangú ízhatású, általában földúsítják valami füstölt jellegű étellel: sonkával, szalonnával, füstölt hallal. 3 A még pikánsabb ízhatás érdekében erős ízű húsféle is jó, ha kerül belé. 4 A fogás színét és textúráját dúsítják a különféle, előfőzött zöldségek. 5 Hogy e sokféle hatásból mégis valami egység szülessék, erre való a tojás A sült rizs ugyanis valójában akkor születik meg, amikor a
serpenyőben már mindent összekevertünk mindennel, s ekkor nyakon öntjük néhány fölvert tojással és átsütjük. Tippek a rizs főzéséhez Rizs-főzővíz arányok: 2 rész rizs - 3 rész főzővíz a közönséges rizshez, 2 rész rizs - 3,5 rész főzővíz a hosszószemű rizshez, 2 rész rizs - 4 rész főzővíz a ragadós rizshez. Ha puhább rizst szeretnénk, használjunk több vizet. A hántolatlan rizshez még több víz kell (kb. egy résszel több) Ha a főzőedény nem zár tökéletesen, helyezzünk rá súlyt. A gőz nem csak puhítja a rizst, de megakadályozza az összeragadását is. Az elkészített rizs felhasználás előtt egy óráig az edényben maradhat. Ha tálalás előtt még több idővel készítettük el, tartsuk lefedve, langyos sütőben. Három óra múlva azonban kiszárad. Hűtőszekrényben egy hétig is eltarthatjuk, jól záródó edényben. Mélyhűtőben még tovább tartható. Felmelegítéskor kevés vízzel
30 percig melegítsük Az elkészítés során egy késhegynyi só hozzáadható