Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Ujhely Szecskó - Ízek, receptek külföldröl

Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 12 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:138

Feltöltve:2010. április 09.

Méret:94 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

ÍZEK, RECEPTEK KÜLFÖLDRŐL Főételek, desszertek külföldről Ujhely Szecskó <ujhely1@drotposta.hu> 1 FŐÉTELEK A MBASSADOR SALÁTA – I RÁN Hozzávalók: 2 zöldhagyma (vékonyra szelve) 4 db paradicsom 1 kávéskanál apróra vágott kakukkfű 1 dl felvert tejszín 3 ek. apróra vágott petrezselyem 1 uborka 12 db olajbogyó 10 dkg túró 1dl zöldmártás 1 mk. só 1 kávéskanál pirospaprika Elkészítés: A paradicsomot és uborkát vágjuk nagyon vékony szeletekre. Rakjunk le egymás után rétegeket: egyegy sor paradicsom, petrezselyem, uborka, pirospaprika, zöldhagyma Keverjük össze a zöldmártást a felvert tejszínnel és öntsük a salátára. Gyúrjuk össze a túrót a kakukkfűvel, formáljunk belőle apró gömböket és helyezzük körbe díszítésül. B ÁRSONYOS CSIRKE GOMBÁVAL – K OREA Hozzávalók: 2 db kicsontozott csirkemell (egyforma kockára vágva) 3 kávéskanál kukoricakeményítő (vagy liszt) 1 ek. szójamártás 1

késhegynyi bors 4 ek. olaj 1 gombakonzerv 1 kávéskanál só 2 gerezd fokhagyma 2 kávéskanál őrölt gyömbér Elkészítés: A csirkedarabokat, lisztet, szójamártást keverjük össze egy evőkanál olajjal és borssal. 10 percig hagyjuk állni. Közben szűrjük le a gombát, úgy hogy 1/2 dl levet tegyünk félre A levet sózzuk meg Az olajban pároljuk meg - ne tovább, mint 1-2 percig- a csirkedarabokat, fokhagymát, gyömbért, nagyon vigyázva, hogy meg ne égjen, állandóan keverjük. Adjuk hozzá a gombát, valamint a gombalevet és további 5 percig főzzük, nagyon vigyázva, nehogy túlfőzzük, és a gomba megpuhuljon. B URGONYA SAJTMÁRTÁSSAL – K OLUMBIA Hozzávalók: 4 db hámozott burgonya 3 dkg zsiradék 1 ek. liszt 1 kávéskanál só 1 fej vöröshagyma 2.5 dl tej 10 dkg reszelt sajt Elkészítés: Amíg a mártást készítjük, addig a burgonyákat (hosszában négyfelé vágva) sós vízben megfőzzük. Ha a mártás elkészült, ráöntjük a

megfőtt burgonyára és azonnal tálaljuk. Mártás: a felolvasztott zsiradékhoz keverjük a lisztet, és azonnal beletesszük a hagymát, paradicsomot. Állandóan keverve kb 3-4 percig pároljuk (takaréklángon). Lassan beleöntjük a tejet, s mikor felforrt, a tűzről levéve belekeverjük a reszelt sajtot. 2 C ITROMOS CSIRKE – A RGENTÍNA Hozzávalók: 1 kg-os csirke (darabokra vágva) 8 dkg vaj 6 ek. citromlé 10 dkg zeller (apró kockára vágva) 3 ek. liszt 3-4 dl tej 1 csipet só 1 csipet bors 1 ek. cukor 2 kávéskanál mustár 1/2 kávéskanál ecet Elkészítés: A vaj felét megolvasztjuk, összekeverjük a citromlével és leöntjük vele az egymás mellé rakott csirkedarabokat. Közép meleg sütőben 1 órán át sütjük, amíg a hús megpuhul A zellert jól záródó, tűzálló tálban, 4 evőkanál vízben, a csirke mellett főzzük a sütőben kb. 30 percig Közben a maradék vajból és lisztből világos rántást készítünk. Lassan beleöntjük a

tej kétharmadát, és takaréklángon addig keverjük, míg sima lesz, és sűrűsödni kezd. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a mustárt, a cukrot és a maradék tejet. Lassan beleöntjük az ecetet, és addig keverjük, míg sűrű lesz Végül hozzáadjuk a zellert és a csirkéből kisült levet. Tálaláskor a mártást a csirkedarabokra öntjük C SIRKE BOUILLON – K ÍNA Hozzávalók: 1 csirke 2.5 l víz 3-4 zöldhagyma 2 kávéskanál gyömbér 1 ek. sherry só Elkészítés: Az összes nyersanyagot együtt tegyük fel főni. Mikor felforrt, állítsuk takaréklángra és 25 óra hosszat főzzük. Ha megfőtt, csontozzuk ki a csirkét, vágjuk apró darabokra és pácoljuk F ÜSTÖLT LAZACKRÉM – H AWAII ÉS A CSENDES - ÓCEÁNI SZIGETVILÁG Hozzávalók: 1/2 füstölt lazac 6-7 db megmosott, hámozott, apróra vágott paradicsom 10-12 db apróra vágott zöldhagyma 1/2 dl jéghideg víz Elkészítés: A lazacszeleteket 3 órán át áztassuk hideg vízben, úgy,

hogy kétszer cseréljük le a vizet. Ezután öntsük ki a vizet és a hal- szeleteket egész apróra vágjuk fel. Adjuk hozzá a paradicsomot, a hagymát és keverjük simára, közben hideg vizet öntve a pástétomhoz. Jól kihűtve, fagylaltospohárban tálaljuk, adhatunk mellé vékonyra vágott zsemle- vagy kifliszeleteket. F ŰSZERES TOJÁS – I NDONÉZIA Hozzávalók: 6 keményre főzött tojás 1/2 fej reszelt vöröshagyma 1-2 gerezd fokhagyma 1 késhegynyi növényi fűszersó 1 késhegynyi curry 1 ek. olaj Elkészítés: Villával lyukasszuk ki a tojásokat. A forró olajban pároljuk az előzőleg összekevert hagymát és fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket és 2 dl vizet. Amikor forrni kezd, helyezzük bele óvatosan a tojásokat, nehogy odaégjen, főzzük kb. 10 percig, míg a víz teljesen elfő és az ízeket a tojás átveszi 3 F ŰSZERES SERTÉSSZELET – B OLÍVIA Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj 1 fej apróra vágott vöröshagyma 1 gerezd

fokhagyma 1 kávéskanál só 3 dl víz pár szem köménymag 1 kávéskanál erős pirospaprika 4-5 dkg zsemlemorzsa Elkészítés: Sós vízben főzzük puhára a húst a hagymával és fokhagymával. Mikor puha adjuk hozzá a zsemlemorzsát és a fűszereket, s pároljuk további 4-5 percig. G RÚZ SZÁRNYAS SZAVICI – S ZOVJETUNIÓ Hozzávalók: 1.25 kg csirke 5 dkg vaj só törött bors babérlevél 1/2 dl konyak fokhagyma dió 3 ek. liszt 3 dl tejszín 1/2 dl fehérbors petrezselyem rizs Elkészítés: A megtisztított, negyedelt csirkét, a vajban kevés vízzel, sóval, törött borssal, babérlevéllel, konyakkal, fokhagymával fűszerezve megpároljuk. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a léből, amit ezután leszűrünk, majd darabos, darált dióbelet adunk hozzá és megpirítjuk, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Ha a víz elpárolgott, megszórjuk a liszttel, beleöntünk tejszínt, fehérbort és mártás sűrűségűre forraljuk. A párolt csirkét

megszórjuk vágott petrezselyemmel és a diómártással tálaljuk, rizs körítéssel. H AL ÉDES - SAVANYÚ MÁRTÁSSAL – K ÍNA Hozzávalók: 1 hámozott uborka 1 sárgarépa 1-2 savanyított, apró kockára vágott csemege uborka 1 kávéskanál őrölt gyömbér 2 gerezd fokhagyma 1 fej reszelt vagy apróra vágott vöröshagyma 3 ek. cukor 1 dl borecet 1 dl víz 1 db (kb. 15 kg-os) ponty 4 ek. olaj 1 ek. liszt (vagy kukoricakeményítő) 2 ek. szójamártás só Elkészítés: Az uborkát, savanyított csemege uborkát és sárgarépát vágjuk apró kockákra, keverjük össze a gyömbérrel, vöröshagymával, cukorral, ecettel, vízzel és 1 kávéskanál sóval. Hagyjuk állni egy órán át A megtisztított halat (egészben) tegyük óvatosan 2 liter forró, sós vízbe, amelybe előzőleg 2 evőkanál olajat öntünk. Befedve főzzük 20 percig, majd a tűzről levéve hagyjuk továbbra is a vízben, míg teljesen megpuhul. Közben a zöldségekről szűrjük le a

levet, keverjük hozzá a lisztet (vagy a kukoricakeményítőt) és a szójamártást. 2 evőkanál olajban pároljuk meg a fokhagymát, öntsük rá a liszttel kevert levet, és takaréklángon kevergessük, míg kissé megsűrűsödik. Kóstoljuk meg és ha nem elég édes, adjunk hozzá kevés cukrot. A zöldségeket csak 1-2 percig pároljuk meg benne, mert a kínai konyha szerint ropogósnak kell lennie. A halat óvatosan emeljük ki a vízből, helyezzük a tálra és öntsük rá a levet. 4 H ÚSPÁSTÉTOM – I RAK Hozzávalók: 40 dkg liszt 1 nagy reszelt vöröshagyma 3 ek. víz 1 egész tojás 7 dl erőleves (lehet zacskósleves is) 1 tojás sárgája 2 dl joghurt 25 dkg darált marhahús 2 kávéskanál só 1 kávéskanál törött fehérbors 1 tojás felverve köménymag Elkészítés: Nagy tálban gyúrjuk össze a lisztet a tojással és a tojás sárgájával, vízzel, sóval, borssal. Mikor a tészta már sima, pihentessük 2 órán át. Közben készítsük

el a tölteléket Keverjük össze a darált húst, hagymát, sót, borsot. Kilisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk Vágjunk 6 cm nagyságú kockákat, a közepére tegyünk 1 kávéskanálnyi tölteléket, hajtsuk félbe, ragasszuk le a széleket kevés vízzel. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással, szórjuk meg a köménymaggal Gyengén kiolajozott tepsibe tegyük, előmelegített, forró sütőbe. Süssük szép aranysárgára kb 20 percig, majd öntsük rá az erőlevest, fedjük be fóliával, és takaréklángon süssük, míg a tészták puhák lesznek, és a leves elfő. A joghurtot tálban habverővel verjük fel és öntsük poharakba Forró tésztákat adjuk hozzá I NDIAI HÚSGOMBÓC – I NDIA Hozzávalók: 4 kemény tojás 1 kg sovány báránycomb (darálva) 2 kávéskanál só 1 csipet bors 1.5 dl olaj 1 fej vöröshagyma (szeletelve) 1 db paradicsompaprika (szeletelve) 1 kávéskanál gyömbér 1.5 dl csirkeleves kocka 1

csipet pirospaprika Elkészítés: A kemény tojásokat keresztbe félbevágjuk. A darált húst összekeverjük sóval, borssal A húst 8 részre osztjuk, és mindegyikbe beleteszünk egy fél kemény tojást úgy, hogy ne látsszon ki a húsból. Az olajban jól megsütjük a húsgombócok minden oldalát. Utána a maradék olajban süssük meg a hagymát és a paprikát, majd sózzuk, paprikázzuk meg és öntsünk rá levest. Jól felmelegítve öntsük a gombócokra. J ÁVAI OMLETT - I NDONÉZIA Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma szeletelve 1 db paradicsom 4-6 mk. apróra vágott petrezselyem 10 dkg apróra vágott sonka 4 ek. olaj 4 tojás 1 csipet pirospaprika 1 csipet só 1 csipet bors Elkészítés: A hagymát az olajban sárgára pároljuk, majd rászeleteljük a paradicsomot, a sonkát és jól megsütjük. Végül ráöntjük a jól felvert, sózott, borsozott, paprikázott tojásokat, és az omlett mindkét oldalát megsütjük. Petrezselymet szórunk rá,

metéltszerű csíkokra vágjuk és rizzsel tálaljuk 5 J OGHURTMÁRTÁS – S ZÍRIA Hozzávalók: 2 ek. liszt 1 gerezd fokhagyma 1 dl víz 2 tojássárgája 2 ek. joghurt 1 dl olaj 1 kávéskanál cukor 1 kávéskanál mustár 2 ek. tárkony apróra vágva Elkészítés: A tojás sárgája, a joghurt és az olaj kivételével az összes hozzávalókat, egy lábosba tesszük és kb. 5 percig főzzük állandóan keverve, míg besűrűsödik. Miután kihűlt, beleütjük a 2 tojás sárgáját Cseppenként beleöntjük az olajat, miközben habverővel állandóan keverjük. Állítsuk 1-2 órára hűtőszekrénybe és közvetlenül tálalás előtt keverjük bele a joghurtot. K ELETI DISZNÓSÜLT – K ÍNA Hozzávalók: 2 kávéskanál só 2 dl szójamártás 1 dl citromlé 10 dkg kristálycukor 1 kis fej vöröshagyma 1 kávéskanál őrölt gyömbér 10 dkg kristálycukor 2 gerezd fokhagyma 1.5 kg lapocka (csont nélkül) Elkészítés: Egy nagy tálban összekeverjük a

szójamártást, sót, citromlevet, cukrot, hagymát, gyömbért és fokhagymát. Ebbe a pácba helyezzük a húst zsíros felével felfelé Fedjük be és állítsuk hűtőszekrénybe 1 napra. A pácból kiemelve csavarjuk és kötözzük össze a húst, majd tegyük sütőbe és 3 órán át süssük a páclével gyakran öntözve. Ha a hús elkészült, vágjuk vékony szeletekre és rizzsel tálaljuk M EXIKÓI PALACSINTA – M EXIKÓ Hozzávalók: A mártáshoz: 1 dl paradicsomlé 3 ek. olaj 1/2 l húsleves A tésztához: 10 dkg liszt 1 kávéskanál sütőpor 1 csipet só 1 egész tojás felverve 2.5 dl felforralt, langyos tej A töltelékhez: 10 dkg vaj 10 dkg sajt 10 dkg főtt és apróra vágott csirke vagy 10 dkg sós vízben főtt zöldség Elkészítés: A paradicsomlevet az olajjal néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk a levest és felforraljuk. A lisztből, tojásból, tejből tésztát keverünk, beletesszük a sót és a sütőport. Kisütjük a vékony

palacsintákat (kb 8 darabot tudunk kisütni), megtöltjük a töltelékkel, összecsavarjuk, tányérokra rakjuk és ráöntjük a forró levest. Keménytojás-szeletekkel körítjük 6 PACAL – B RAZÍLIA Hozzávalók: 1 kg pacal kockára vagy hosszúkásra vágva 1 fej vöröshagyma (szeletelve) 1 fej vöröshagyma (apróra vágva) 1 ek. olaj vagy zsír 2 gerezd fokhagyma 2-3 db cseresznyepaprika (apróra vágva) 1 késhegynyi őrölt köménymag 1 késhegynyi szárított csombor (borsikafű) só bors 1 kiskonzerv zsenge zöldborsó Elkészítés: A pacalt összekeverjük a felszeletelt vöröshagymával, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, sózzuk és kb. 3 órán át főzzük, míg megpuhul Az olajban vagy zsírban pároljuk meg a hagymát, fokhagymát, paprikát. Mikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá a leszűrt pacalt, a fűszereket és pároljuk 25-30 percig. Végül sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint adjuk hozzá a zöldborsót, melegítsük fel, és

tálalhatjuk PADLIZSÁNFASÍROZOTT – K OREA Hozzávalók: 1 meghámozott, karikára vágott padlizsán 1 egész tojás felverve 2 ek. liszt só bors olaj a sütéshez Elkészítés: Sós vízben főzzük puhára a padlizsánt. Szűrjük le és nyomjuk széjjel (vagy mixerrel verjük simára) Keverjük össze a további hozzávalóval, formáljunk belőle kerek pogácsaformákat, és forró olajban süssük ki. Előételnek vagy húspótlásnak adjuk S ATTAY – M ALÁJFÖLD Hozzávalók: 1/2 kg hús apróra darabokra vágva és nyársra fűzve (lehet marhahús, vesepecsenye, hátszín, rostélyos vagy csirkemell) A mártáshoz: 2 kávéskanál curry 1 kávéskanál őrölt köménymag 1 kávéskanál chili paprika 1 kávéskanál cukor 2 fej vöröshagyma (reszelve) 4 dkg amerikai mogyoró (durvára darálva vagy törve) 1 gerezd fokhagyma 2 dl kókusztej 1/2 citromleve 2 ek. olaj só Elkészítés: A húst nyársra fűzve lehetőleg faszén fölött forgatva sütjük,

időközönként olajjal kenegetve. Amikor megsült, tányérra téve fűszeres mártással leöntjük és főtt rizst adunk hozzá. A mártás elkészítése: A forró olajban pároljuk meg a vöröshagymát, fokhagymát, majd egy kevéssé forgassuk meg benne a fűszereket (vigyázzunk nehogy megégjen). Végül keverjük hozzá a mogyorót, kókusztejet és takaréklángon főzzük kb. 10 percig A sót és a citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá 7 T EJFÖLÖS PISZTRÁNG – S ZÍRIA Hozzávalók: 4 db pisztráng 1 tejföl só bors 3 ek. vaj 1/2 dl tejszín 1 kávéskanál majoránna Elkészítés: Sózzuk, borsozzuk be a megtisztított pisztrángot, rakjuk kivajazott tűzálló tálba, szórjunk rá majoránnát, és közepes sütőben süssük 20-25 percig. Keverjük össze a tejfölt a tejszínnel, öntsük a halra és süssük további 10 percig. Azonnal tálaljuk V EGYES SALÁTA SZUDÁNI MÓDRA – S ZUDÁN Hozzávalók: 2.5 dl joghurt 1 ek. ecet 1/2 dl olaj só

bors paprika 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva) 1-2 fej saláta 2 db paradicsom 2-3 db zöldhagyma (apróra vágva) Elkészítés: Keverjük össze a joghurtot, olajat, ecetet, 1 csipet sót, borsot, paprikát és a fokhagymát. Tegyük bele a salátaleveleket, paradicsomot, zöldhagymát és keverjük jól össze. Z ÖLDSÉGES , RIZSES CSIRKE – J APÁN Hozzávalók: 1 nagyobb csirke 0.8 dl szójaszósz 2 ek. cukor 4 ek. olaj 20 dkg mosott, felszeletelt gomba 25 dkg főtt vagy konzerv 1 fej hagyma (szeletelve) zöldborsó 1.5 dl csirkehúsleves 6 tojás felverve 20 dkg főtt rizs Elkészítés: A csirke bőrét húzzuk le, csontozzuk ki és vágjuk apró darabokra. A szójaszószból és cukorból készítsünk páclevet és pácoljuk benne a húst 30 percig. Forró olajban pároljuk meg a csirkedarabokat 5-6 percig, adjuk hozzá a gombát, hagymát és pároljuk további 2-3 percig. Öntsük rá a levest, zöldborsót, és a maradék páclevet. Takaréklángon főzzük még 2

percig Végül öntsük rá a tojást és kavarjuk, amíg lágy rántotta kinézete lesz. A rizst osszuk szét 4 tálkába, tetejére öntsük a csirkés zöldséget és tálaljuk. 8 DESSZERTEK A LMADESSZERT – L IBANON Hozzávalók: 1 kg alma 6 ek. vaj 10 dkg cukor 1 kávéskanál őrölt fahéj 1 csipet őrölt gyömbér (el is maradhat) Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, csutkájukat kivesszük, s egy nagy lábosban, az olvasztott vajban megpároljuk. Mikor már minden oldaluk megpirult, tálra rakjuk A cukrot, fahéjat, gyömbért összekeverve a tetejükre szórjuk. "B ARNÁCSKA " CSOKI SZELET – USA Hozzávalók: 5 dkg főzőcsoki 5 dkg vaj 20 dkg kristálycukor 2 egész tojás 5 dkg liszt 5 dkg apróra vágott dió 1 cs. vaníliás cukor Elkészítés: A csokit és a vajat felolvasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük a cukrot, a tojásokat, a lisztet, diót, vaníliás cukrot. Jól kivajazott, lisztezett kisebb (22x22) cm-es

tepsibe öntjük és lassú tűznél 20-30 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje megsült, de a belseje kissé sületlen, krémes marad Ha kihűlt, szeletekre vagy kockára vágva tálaljuk. B RAZIL JEGES CSOKI – B RAZÍLIA Hozzávalók: 5 dkg főzőcsoki 4 ek. cukor 2.5 dl erős forró kávé 7 dl tej tejszínhab a tetejére Elkészítés: Olvasszuk fel a csokit, keverjük hozzá a cukrot, adjuk hozzá a forró kávét, forraljuk fel, majd öntsük rá a tejet, és állandóan keverve főzzük 10 percig. Jól hűtsük ki, öntsük poharakba, tetejére tejszínhabot tehetünk. C ITROMZSELATIN – T ÖRÖKORSZÁG Hozzávalók: 1.5 ek zselatin 2 citrom reszelt héja 1 dl száraz forró fehérbor 4 ek. citromlé 2 dl forró víz 12 dkg kristálycukor Elkészítés: Olvasszuk fel a zselatint a citromlében, verjük hozzá a cukrot, a forró vizet és a citromhéjat. Addig keverjük, míg a cukor felolvad. Adjuk hozzá a forró bort, öntsük hideg vízzel kiöblített edénybe

és hagyjuk megszilárdulni. Ha kocsonyás borítsuk ki 9 E ZEREGYÉJSZAKA - DESSZERT – T ÖRÖKORSZÁG Hozzávalók: 5 dkg vaj 3 tojás 1 mk. sütőpor 1 mk. őrölt fahéj 1 pohár joghurt 5 dkg őrölt mandula 10 dkg cukor 1 vaníliás cukor 1 mk. őrölt szerecsendió 1 ek. kakaó 1 kávéskanál citromlé 12 dkg liszt Elkészítés: Keverjük habosra a vajat a cukorral és vaníliás cukorral. Adjuk hozzá az egész tojásokat és verjük további 3-4 percig. Keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és kakaót Verjük fel a habverővel a joghurtot és keverjük hozzá a citromlevet, úgy, hogy egy kicsit az egyikből, kicsit a másikból öntsük hozzá, vigyázva, nehogy csomós legyen. Legvégén keverjük hozzá a mandulát Öntsük jól kivajazott tortaformába, és közepes sütőben süssük 40-50 percig. Mikor kihűlt, vágjuk ketté és töltsük meg krémmel. K IJEVI ALMA – S ZOVJETUNIÓ Hozzávalók: 1 kg alma 5 dkg cukor szegfűszeg

1/2 citrom 10 dkg dióbél 15 dkg áfonyalekvár 5 dkg méz fahéj Elkészítés: Az almát megmossuk, belsejét kivájjuk, óvatosan - nehogy szétfőjön- megpároljuk, cukorral, szegfűszeggel, citrommal ízesített lében. A citromot csak néhány percig hagyjuk a lében, majd a levét kinyomjuk és kivesszük. Amikor lehűlt, megtöltjük az összetört dióbéllel, áfonyalekvárral, a méz keverékével és a sütőben kivajazott tűzálló edényben megsütjük. Melegen tálaljuk, fahéjas cukorral megszórva. K ÓKUSZDESSZERT – K UBA Hozzávalók: 40 dkg cukor 4 tojássárgája villával felverve 5 ek. bonbonmeggy-likőr 1/2 kávéskanál őrölt fahéj 20 dkg kókuszreszelék Elkészítés: A cukrot addig főzzük 3.5 dl vízben, míg megsűrűsödik A forró szirupot lassan, folytonos keverés közben ráöntjük a tojás sárgákra, majd hozzátesszük a likőrt, fahéjat és kókuszreszeléket. Újból főzni kezdjük -takarékon- állandóan keverve, míg forrni

kezd. Ekkor 23-25 cm-es négyszögletes tepsibe öntjük és langyos sütőben 30 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk Ha kihűlt, vaníliafagylaltot is tehetünk a tetejére. N ARANCSSALÁTA – I RÁN Hozzávalók: 4 db narancs hámozva, apró kockákra vágva 3 ek. Curaco likőr 6 ek. porcukor tejszínhab a tetejére Elkészítés: A hozzávalókat jól összekeverjük, lehűtjük, majd tejszínhabbal tálaljuk. 10 Ő SZIBARACKPITE – USA Hozzávalók: 3 tojásfehérje 1 cs. vaníliás cukor csipet só 12 dkg cukor 1 csésze apróra vágott dió 10 dkg zsemlemorzsa 1 kávéskanál sütőpor Elkészítés: A tojásfehérjét verjük habbá a vaníliás cukorral, verjük hozzá a kristálycukrot, keverjük hozzá a diót, sütőport és zsemlemorzsát. Béleljük ki egy lapos jénai tál belsejét úgy, hogy a szélekre is hagyjunk a tésztából és süssük langyos sütőben kb. 40 percig, hűtsük ki Töltsük meg a belsejét őszibarack szeletekkel, állítsuk

hűtőszekrénybe és tálalás előtt a tetejére tegyünk tejszínhabot. 11 TARTALOMJEGYZÉK FŐÉTELEK.2 Ambassador saláta – Irán. 2 Bársonyos csirke gombával – Korea. 2 Burgonya sajtmártással – Kolumbia . 2 Citromos csirke – Argentína . 3 Csirke bouillon – Kína. 3 Füstölt lazackrém – Hawaii és a csendes-óceáni szigetvilág . 3 Fűszeres tojás – Indonézia . 3 Fűszeres sertésszelet – Bolívia. 4 Grúz szárnyas szavici – Szovjetunió. 4 Hal édes-savanyú mártással – Kína . 4 Húspástétom – Irak . 5 Indiai húsgombóc – India . 5 Jávai omlett. 5 Joghurtmártás – Szíria . 6 Keleti disznósült – Kína. 6 Mexikói palacsinta – Mexikó. 6 Pacal – Brazília . 7 Padlizsánfasírozott – Korea . 7 Sattay – Malájföld. 7 Tejfölös pisztráng – Szíria . 8 Vegyes saláta szudáni módra – Szudán . 8 Zöldséges, rizses csirke – Japán. 8 DESSZERTEK .9 Almadesszert – Libanon . 9 "Barnácska" csoki szelet

– USA . 9 Brazil jeges csoki – Brazília . 9 Citromzselatin – Törökország. 9 Ezeregyéjszaka-desszert – Törökország . 10 Kijevi alma – Szovjetunió. 10 Kókuszdesszert – Kuba. 10 Narancssaláta – Irán. 10 Őszibarackpite – USA . 11 TARTALOMJEGYZÉK .12 12