Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:146

Feltöltve:2010. március 19.

Méret:26 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Császármorzsák Bécsi császármorzsa, ahogy Ferenc József szerette Hozzávalók: 12 dkg liszt, 5 db tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5 dl tejszín, 8 dkg vaj, Szilvarész: 25 dkg szilva, 8 dkg cukor, citromhéj Keverőtálba tesszük a lisztet, hozzáöntjük a tojások sárgáját, 8 dkg cukorral, mazsolával és durvára tört mandulával ízesítjük, majd a tejszínt hozzáöntve jól összekeverjük. Végül hozzákeverjük a megmaradt cukorral felvert tojáshabot Tepsiben felolvasztjuk a vajat, beleöntjük az elkészített tésztamasszát, és közepesen meleg sütőben megsütjük, majd villával apróra szaggatjuk. A kimagozott szilvát cukorral és citromhéjjal ízesített 2 dl vízben puhára főzzük, és melegen az elkészült morzsa mellé tálaljuk. Császármorzsa Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 tojás, 4 dl tej, 4 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 8 dkg zsír, só, citromhéj A lisztet a tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a

tojássárgáját, 5 dkg cukrot, sót, reszelt citromhéjat, 5 dkg olvasztott vajat, végül a tojásfehérjék habját. Kis tepsiben felhevítjük a zsírt, ebbe öntjük a masszát, majd mérsékelten meleg sütőben, világosra sütjük. Amikor elkészült, kiborítjuk, összevagdaljuk, belekeverjük a mazsolát, vízgőz felett melegítjük. Császármorzsa Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 dl tej, 4 db tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 10 dkg zsír, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaníliás porcukor, citromhéj, só A lisztet lassan beleszórjuk a tejbe, és simára keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a fele mennyiségű cukrot. Csipetnyi sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük Végül belekeverjük az olvasztott vajat és a megmaradt cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy tepsibe tesszük a zsírt, és a sütőbe téve felhevítjük. Ehhez beleöntjük az elkészített tésztaanyagot, és mérsékelt sütőben világosra sütjük. Amikor megsült, a tepsiből

kiöntjük, apróra vagdaljuk, hozzákeverjük az áztatott mazsolát. Tálaláshoz vaníliás porcukorral megszórjuk, és sűrű málnaszörppel vagy hígított gyümölcslekvárral adjuk asztalra. Császármorzsa 25 dl finomliszt, 25 dl búzadara, 5 dl tej, 4 tojás, 5 dkg kristálycukor 4 ek. Olaj, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 mk Só, baracklekvár A lisztet és a búzadarát összekeverjük, majd a hideg tejet ráöntjük és ismét összekeverjük. 1 órán keresztül hagyjuk állni. Közben a tojásokat szétválasztva a sárgáját kikeverjük a cukorral meg a sóval, majd hozzáadjuk a tejes masszához. A fehérjékből kemény habot verünk, amit óvatosan beleforgatunk a tésztába. Nagy serpenyőben az olajat felforrósítjuk és beleöntjük a tésztát. Ha az alja már pirosra sült villával széttépkedjük, és lapáttal folyamatosan megforgatva a darabokat, mindegyiket megpirítjuk Vaníliás porcukorral meghintve, és rumos baracklekvárral tesszük az asztalra. 1

Császármorzsa 6 tojás sárgáját elkeverünk 2-3 dkg vajjal és 10 dkg porcukorral. Hozzáadunk 6 deci lisztet, 6 deci tejet és 6 tojás keményre vert habját. Zománcozott tepsibe, jó nagy kanál zsírt forrósítunk, beleöntjük a masszát, és sütőbe tesszük. Időnként megnézzük, és ha keményedik villával, összekavarjuk, hogy morzsás legyen. Ha morzsás, 5 dkg mazsolát keverünk közé, tálra téve vaníliás porcukorral meghintjük, barackízzel tálaljuk. Császármorzsa barackkompóttal Hozzávalók: 25 dkg liszt, fél liter tej, 5 tojássárgája, 5 tojásfehérje csipet só, 1 ek. cukor, mazsola - ízlés szerint (kb 5 dkg) fél rúd vanília (helyettesíthető vaníliaporral v. vanillincukorral) vaj, porcukor A lisztet simára keverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és a vaníliát. A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a tojássárgás masszába és beletesszük a mazsolát is. Egy

nagyobb palacsintasütőben vajat olvasztunk, a tésztából kb. ujjnyi vastagságú réteget öntűnk bele. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Még a serpenyőben felaprítjuk (falatnyi darabokra), megszórjuk porcukorral, és egy picit hagyjuk hogy a cukor rákaramellizálódjon. Császármorzsa diófagyival, áfonyaöntettel Hozzávalók: 30 kg liszt, 4 dl tej, 4 db tojás, 5 dkg vaj, só, 10 dkg cukor fél citrom héja, 2-3 dkg mazsola, olaj, diófagyi, áfonya öntet A tojássárgájákat a fele mennyiségű cukorral jól kikeverjük. Ezt kevés hideg tejjel felengedjük, a liszttel simára keverjük. Ezután lassan, fokozatosan, habverővel állandó keverés mellett, hogy ne legyen csomós, hozzáadjuk a többi hideg tejet. Így sűrűbb palacsinta tésztát kapunk. Ekkor hozzákeverjük az időközben felvert tojáshabot Az olajat egy megfelelő nagyságú sütő tepsiben felhevítjük, s ha forró, beleöntjük a masszát. Szétterítjük benne és közép meleg, nem

túl forró sütőben félig megsütjük úgy, hogy a teteje szép piros legyen. Ekkor lapátkanállal nagyobb darabokra vagdaljuk és a többi részét is, átsütjük. Ha megsült deszkára borítjuk és összeaprítjuk. Diófagyival, áfonya öntettel tálaljuk (Baracklekvárral vagy málnaszörppel is tálaljuk.) Császármorzsa rumos barackízzel (osztrák) Hozzávalók: 4 evőkanál mazsola, 3 cl rum, 25 dkg liszt, 4 tojás, fél liter tej, 8 dkg vaj, 8 dkg cukor, citromhéj, só, 20 dkg barackíz A mazsolát rumba áztatjuk. Később ezt a rumot fogjuk a baracklekvár hígításához felhasználni. A lisztet a tejjel simára keverjük Hozzáadjuk a tojások sárgáját, 4 dkg cukrot, csipet sót, reszelt citromhéjat, 4 dkg olvasztott vajat, végül a tojásfehérjéből 4 dkg cukorral felvert habot is, majd a leszűrt mazsolát. A serpenyőben vajat forrósítunk, a tésztát beleöntjük és kevergetjük, majd forró sütőben világosra sütjük. Ezután késsel és villával

apróra vágjuk, a baracklekvárt rummal ízesítjük, mellé kínáljuk. Porcukorral meghintve tálaljuk. Díszítsük naranccsal, citromfű levéllel (az osztrákok szívesen fogyasztják fahéjas szilvakompóttal is). 2 Juszt féle császármorzsa Hozzávalók: 3 tojás, 1 púpos ek. cukor, 1 bögre liszt, 1 bögre tej, csipetnyi só A tojássárgákat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a sót, végül a kemény habba vert tojásfehérjét. Kivajazott tepsibe terítve, 15-20 percre a forró sütőbe toljuk, s amikor már egy kis színe van, kivesszük, és villával apróra összetörjük. Hozzákeverjük az előre beáztatott mazsolát, és még pár percre visszatoljuk a sütőbe. Ez a recept akkor hasznos, amikor az utolsó pillanatban jut eszünkbe, hogy császármorzsát akarunk készíteni, mert a hagyományos receptnél hosszú a pihentetési idő, ennél meg nincs. Daramorzsa ribizlilekvárral Hozzávalók: 25 dkg búzadara, 4 dl tej, 10 dkg vaj, 3

db tojás, 3 dkg mazsola, 10 dkg cukor, só, 20 dkg ribizli lekvár A vajat a cukorral és a tojássárgájával, csepp sóval jól elkeverjük. Hozzáöntjük a tejet, belekeverjük a búzadarát. Fél órán át pihentetjük, hogy a dara kissé megduzzadjon, majd hozzákeverjük a tojásfehérjéből felvert habot, és a mazsolát. Serpenyőben forró vajba tesszük a masszát. Időnként fakanállal megkeverve sütjük, ezután a sütőbe tesszük, és 170 fokon megsütjük, majd apróra vagdaljuk. Forrón tálaljuk, porcukorral meghintjük, ribizli lekvárt adunk mellé. Gyümölcsökkel díszíthetjük. 3