Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 9 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:192

Feltöltve:2010. február 14.

Méret:68 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Kiflik Burgonyás patkó Hozzávalók: 8 nagyobb burgonyát forrón áttörünk és 1/2 csomag sütőporral, kevés sóval és kb. 10 dkg liszttel - a burgonya fajtájától függően több-kevesebb lehet -, lágy tésztává gyúrjuk. A tésztából lisztes kézzel kb. 8 cm hosszú, kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk, patkó alakúra formáljuk, lapos kanálon forró olajba téve barnára sütjük. A patkókat még forrón vanillincukros porcukorban meghempergetjük. Figyelem: Mielőtt sütni kezdjük a tésztát, tegyük próbára, mert némely burgonyafajta lágyít! Sütéskor csak nagyon forró olajat használjunk, mert különben a patkó kinyílik, a tészta eltörik! Citrom kifli Hozzávalók: 6 db tojás, 30 dkg kristálycukor, 25 dkg liszt, 2 db citrom, 3 dkg vaj Keverőtálba ütünk 2 db egész tojást és 4 db tojássárgáját, hozzáadjuk a 25 dkg kristálycukrot és legalább fél óráig habverővel, keverjük. Ezután kanalanként hozzászórjuk a lisztet, a 2 db

citrom lereszelt héját és 1/2 citrom átszűrt levét. Az így összeállt tésztából apró kifliket formálunk, tojásfehérjével megkenjük, és kristálycukorral meghintjük. Vajazott sütőlemezre egymás mellé rakjuk, és szép világossárgára sütjük Croissant 60 dkg liszt, 1 joghurt, 2 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 tk. Cukor, 2 tk só összegyúrni, 6-8 részre osztani, pihentetni,1 (Ráma) margarin Korong alakura nyújtani a 8 tészta réteget, egymásra téve fagyos margarint a rétegek köze reszelni/szeletelni, 6-8 cikkre vágni, kiflire összetekerni, esetleg még másfél órát keleszteni. Tetejét tojás sárgájával megkenni, esetleg sajtot vagy sót szórni rá, sütni. Az eddigi tapasztalatok alapján a 2 kelesztés is nagyon jót tesz neki 6-8 nagy croit sütött, hanem téglalap alakura nyújtotta a rétegeket és sok kiflicskét formált belőle, olyan 8 centiseket. Csoda kifli Hozzávalók: 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 2 dl tejföl, egy

fél citrom leve, egy csipet só, lekvár, mák, vagy dió vaníliás porcukor A lisztet és a margarint összedolgozzuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük a tejfölt, és késsel tovább folytatjuk a munkát. Egy csipet sóval ízesítjük, majd hideg helyen, egy éjszakán átpihentetjük Másnap késfok vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral korongokat szúrunk ki belőle, és mindegyikre lekvárt, dió, illetve máktölteléket halmozunk. A korongokat félbehajtjuk, szép világossárgára sütjük, és forrón vaníliás porcukorba hempergetjük. DIÓKIFLI Fél kg őrölt diót összekeverünk szintén fél kg kristálycukorral és 5 (öt) tojás fehérjével. Picit állni hagyjuk, hogy a cukor olvadjon, majd ujjnyi nagyságú kifliket formázunk belőle, melyeket hajszálvékonyra szeletelt dióba (dióforgács - én uborkareszelőn készítem) forgatunk. Úgy is jó, ha csak a tetejére kerül. Langyos sütőbe téve szárítjuk.

Akkor jó, ha megszilárdul, de azért még nem kemény. Előnyös a sütőpapír használata. DIÓS KIFLI Tészta: 5 tojásfehérje, 150 g cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 10 ml rum 375 g darált dió 1 Díszítéshez: 1 tojásfehérje, 100 g durvára vágott dió, 100 g bevonó csoki (v. DrOetker zacskós tortabevonó), 1 kiskanál étolaj A tojásfehérjét a cukorral, vaníliás cukorral és rummal kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a darált diót A masszát egy teflonos edényben közepes lángon addig keverjük, míg a felére csökken, majd egy tányéron hagyjuk kihűlni. A kihűlt masszából kiskanál segítségével kis adagokat szedünk, és kifliket formázunk A kifliket tojásfehérjével bekenjük és a durvára vágott dióba martjuk. Ezután sütőpapírral belelt tepsiben kisütjük Kb 140 fokon normál sütőben kb. 120 fokon légkeverésesben 2-es fokozat gázsütőben Sütési idő: kb 25 perc A kifliket a sütőpapíron, hagyjuk kihűlni (lehúzhatjuk a

tepsiről). A csokoládét megolvasztjuk, belekeverjük az olajat A kiflik egyik végét belemartjuk a csokoládéba, vagy rácsepegtetünk csokit. A sütőpapíron hagyjuk megszilárdulni. Diós kifli 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, csöpp só, 2 dl tejföl, 4 tojás sárgája Krém: 10-25 dkg dió, 15 dkg cukor, 1 evőkanál baracklekvár, 4 tojás habja A tésztához valókat összegyúrjuk, és 4 cipót formálunk. Téglalap alakura kinyújtjuk, olvasztott margarinnal megkenjük (az eredeti recept zsírt ír), és feltekerjük. Tálcára tesszük, 1 napig a hűtőben pihentetjük Hűtőből kivéve a tekercseket 1,5 cm-es darabokra vágjuk, lapjára állítjuk, kisodorjuk és megtöltjük. A töltelékhez a diót, cukrot 1 dl vízzel felfőzzük, a baracklekvárt és a tojások habjával összekeverjük. Forró sütőben sütjük, ha kihűlt, porcukorba forgatjuk. Diós kifli 40 dkg lisztet 8 deka zsírral, 5 deka cukorral, kevés sóval, 1 evőkanál rummal és annyi tejjel

összegyúrunk, hogy könnyen dolgozható legyen. 1 tojás sárgáját és a kevés liszttel elkevert 1 csomag sütőport legvégül gyúrjuk a tésztához, azután nyújtjuk és háromszög-alakú darabokra vágva, dió- vagy gesztenyetöltelékkel töltjük. Kifliket formálunk, melyeket cukros vízzel megkenve tört mandulával szórunk be. Tölteléknek mákot is használhatunk. Diós kiflicskék 200 gr margarin, 150 gr cukor, 150 gr tort dió, 300 gr liszt, 1 tojás, csipet só Össze kell gyúrni, kis kifliket formálni, megsütni és melegen porcukorba forgatni. 170 fokon kb 15-20 perc Megj: Nagyon finom, kissé soká tart kibögyörgetni ezért még direkt jó, ha gyerekek is segítenek, így játszva el lehet készíteni. Diós-, mákos kifli 35 dkg lisztet deszkára teszünk, 20 dkg vajat vagy zsírt, 4 tojás sárgáját, 2 dl tejfelt, 2 dl tejben áztatott 3 dkg élesztőt, 10 dkg porcukrot, csipet sót összekeverünk, és nagyon jól eldolgozzuk. Kis cipókat formálunk

belőle, és letakarva kelni hagyjuk 1/4 kg darált diót 1/4 kg cukorral összefőzünk, csipet reszelt citrom hájat teszünk bele és rákenjük a tésztára. Felcsavarjuk, kifliket formálunk belőle. Közepes tűznél sütjük. Diós rudak Hozzávalók: 24 dkg liszt, 18 dkg margarin, 3 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, egy csipet só. Az anyagokat összegyúrjuk és félujjnyi vastag, ujjnyi hosszú rudacskákat formálunk belőle, és világossárgára sütjük. Kisülés után azonnal forgassuk vanillincukorba. (Készíthetjük darált földimogyoróval is.) Figyelem: A rudak melegen törnek! Fahéjas kifli 2 Hozzávalók: 1/4 kg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csipet fahéj, 1 csipet őrölt szegfűbors, 1/2 citrom reszelt héja, csipet só, 1 teás kanál vaníliás cukor 1 tojás, 30 dkg liszt Díszítéshez: 10 dkg porcukor, 1 csipet fahéj, 2 tk vaníliás cukor, 15 dkg lekvár A vajat krémesre keverjük a cukorral, fahéjjal, őrölt szegfűborssal, a citromhéjjal, egy

kevés sóval és a vaníliás cukorral, majd belekeverjük a tojást, a lisztet és a diót. A diós tésztát egy nyomózsák segítségével kifliformában a tepsire nyomjuk, is megsütjük. Összekeverjük a porcukrot, a fahéjjal és a vaníliás cukrot, majd a még forró kifliket ezzel megszórjuk, tetejére lekvárt tehetünk. Finom kifli Hozzávalók. 25 dkg margarin, 50 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl tejföl, 15 dkg darált dió, mák vagy lekvár, 15 dkg cukor, só A lisztet 20 dkg margarinnal, sóval, majd a tojások sárgájával, végül a tejföllel összedolgozzuk. A tésztát 4 részre osztjuk. A cipókat vékony, téglalap alakúra nyújtjuk, és 5 dkg olvasztott margarinnal megkenjük, feltekerjük, mint a bejglit. Hűvös helyen hagyjuk, hogy a margarin közte megdermedjen, ez kb negyedóra Rudanként kb. 15 részre, vágjuk, és a kis darabokat - nem megfordítva! - vékonyra nyújtjuk Közepére tesszük a tölteléket, majd lazán hajtva, kifli alakúra formáljuk.

Töltelék: A kemény tojáshabot összekeverjük a dióval és 15 dkg cukorral. 3-4 napon a legjobb Sokáig eláll Finom kiflik édes és sós töltelékhez Hozzávalók: 0,5 l tej, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 2 dl olaj, 80 dkg liszt A hozzávalókat jól összegyúrjuk. 6 részre osztjuk A kinyújtott kerek lapokat háromszög alakú részekre vágjuk A széles részre helyezzük a tölteléket, majd úgy tekerjük fel, hogy a csücske kerüljön felülre. Tojássárgájával megkenjük. Mindegyikre teszünk egy kis margarint, az édes süteményt vaníliás cukorral is megszórjuk Másfél órát kelesztjük, majd megsütjük. A töltelék lehet édes is, és sós is. Üresen is finom. Igen jó, ha párolt káposztával töltjük meg. Gesztenyés kifli 25 dkg lisztet 15 dkg vajjal vagy zsírral, 2 tojás sárgájával, 2 dkg élesztővel, fél pohár fehérborral, 10 dkg porcukorral és annyi tejfellel gyúrunk össze, hogy lágy, rétestészta

keménységű tésztát kapjunk. 1 kg gesztenyét megfőzünk, megtisztítunk, húsdarálón átdaráljuk Hozzákeverünk 20 dkg cukrot, 2 evőkanál rumot és annyi tejszínt, hogy jól összeálljon. A tésztát kinyújtjuk, négyszögletes darabokra vágjuk, megtöltjük a gesztenyével, és kis kifliket formálunk belőle. Lassú tűznél sütjük. Forrón vaníliacukorral meghintjük. Hájas kifli Hozzávalók: 50 dkg haj, 70 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, 2 dl tej, só, cukor, 1 evőkanál zsír, tölteléknek lekvár és dió. A hájat megtisztítjuk és elkaparjuk, 10 dkg liszttel eldörzsöljük, hogy olyan legyen, mint a morzsa. Az élesztőt cukros tejbe áztatjuk, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval úgy, hogy a tészta gyenge legyen, kinyújtjuk, belekenjük a hájat és összehajtjuk. Hat óra hosszat a hűtőben pihentetjük, hogy a tészta kifagyjon Majd 3-4-szer hajtogatjuk, és közben pihentetjük. Végül kinyújtjuk, kifliket

formálunk belőle, lekvárral megtöltjük, és tojásfehérjébe mártott goromba dióval megkenjük. Meleg sütőben sütjük, a tetejét meghintjük porcukorral. Hókifli Hozzávalók: 25 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 3 Só, porcukor Töltelék: dió, cukor, tej, vaníliás cukor A kikevert zsírhoz adjuk az alkotórészeket, kidolgozzuk, majd egy éjszakán át pihentetjük. Másnap igen vékonyra kinyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, közepére téve a megfőzött diót, kifli formát készítünk. Mikor kisül, még forrón, vaníliás cukorban megforgatjuk. Hó kifli Hozzávalók: 33 dkg liszt, 25 dkg margarin, 13 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, egy csipet só A tésztát összegyúrjuk, és kis kifliket formálunk belőle. Forró sütőben, kis lángon sütjük, majd a sütőből kivéve, azon forró vaníliás porcukorban mártjuk a kifliket. Hó kifli Fél kg liszt, fél kg zsír. 2 dl tejben 3 dkg élesztőt

megfutatunk és az egészet összekeverve, a tésztát kinyújtjuk, és kis kockákra vágjuk, majd baracklekvárból vagy házi szilvalekvárból kis halmokat teszünk a közepére, és az egyik sarkától kifli formára feltekerjük. 180 fokos sütőben megsütjük HÚSVÉTI FINOM BRIÓS Hozzávalók: 45 deka liszt, 1 csomag Dr.Oetker-féle"Backin" sütőporral keverve. 8 deka vaj, 6 deka cukor 1/2 citromreszelt héja, 3/10 liter tej 6 tojássárgája, 5 deka liszt, a későbbi hozzákeveréshez, 10 deka mazsola; mandula és kristálycukor a meghintéséhez. Készítése: A vajat a cukorral és tojássárgájával habosra keverjük, azután felváltva a sütőporral kevert lisztet és a tejet adjuk hozzá. Most deszkára borítjuk és beledolgozzuk az 5 deka, lisztez és a mazsolát. Briósokat fonunk belőle, megkenjük tojássárgájával, megszórjuk a cukros mandulával, és középerős tűznél megsütjük. Kelt kifli kávéhoz 2 dkg élesztőből, 3 evőkanál

lisztből, 1/2 pohár langyos tejből kovászt készítünk. Ha megkelt, 1/2 liter langyos tejbe 5 dkg vajat felolvasztunk, kávéskanálnyi sót, 1 evőkanál cukrot teszünk bele, s hozzáöntjük a kovászt. Lassan 50-60 dkg lisztet kavarunk hozzá. Nagyon jól kidolgozzuk Kelni hagyjuk Ha megkelt, kifliket formálunk belőle, zsírozott tepsibe rakjuk, majd fél óráig pihentetjük, tojással lekenjük és kisütjük. Kossuth-kifli Hozzávalók: hat tojás, a tojással egyenlő súlyú Ráma margarin, cukor, rétesliszt, három evőkanál rum, a tetejére 10 dkg dió vagy 10 dkg főzőcsokoládé. Megmérjük a tojásokat, és ettől függően mérjük ki a többi hozzávalót. A margarinnal habosra keverjük a cukrot és a tojássárgájákat, majd felváltva adjuk hozzá a lisztet és a tojásfehérjékből vert kemény habot. Rummal ízesítjük és Selyempapírral bélelt tepsibe simítjuk A tetejére, durvára vágott diót vagy apró kockára vágott főzőcsokoládét

szórunk, és forró sütőbe toljuk. A lángot 5 perc múlva mérsékeljük, így sütjük tűpróbáig. A tepsiben hagyjuk kihűlni, pogácsaszaggatóval kis félholdakat vágunk ki belőle, mindig csak annyit, amennyit egyszerre a tálra rakunk, nehogy kiszáradjon. A tepsiben folpackal letakarva tároljuk. Kossuth-kifli 35 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral, 1 csomag sütőporral, 1 citrom levével, 3 evőkanál porcukorral és 3 tojás sárgájával jól összegyúrunk. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög-alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve kiflikké, sodorjuk. Töltelék: 3 tojás fehérjét 25 deka porcukorral habosra keverünk s 20 deka őrölt diót, teszünk hozzá. Sütés előtt tojással 4 megkenjük, s tört dióval szórjuk be. Kossuth kifli Hozzávalók: A tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 8-10 dkg cukor, 4 tojássárgája, 1 csomag sütőpor, fél citrom leve; A töltelékhez: 30 dkg

dióbél, 20 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só vagy néhány csepp citromlé; A tészta kenéséhez. 1 tojás A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a liszthez adjuk, és beletesszük a citromlevet. Alaposan összedolgozzuk, majd 1-1,5 órán át fóliába csomagolva pihentetjük Időközben a dióbelet megdaráljuk, és 5 dekányit félreteszünk a szóráshoz. A tojásfehérjét csipetnyi só vagy néhány csepp, citromlé hozzáadásával, a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan belekeverjük a darált diót és a vaníliás cukrot A pihentetett tésztát fél centiméternél vékonyabbra nyújtjuk, és ízlésünknek megfelelő nagyságú háromszögekre vágjuk. A háromszögekre tölteléket helyezünk, és kiflikké sodorjuk A tojást felverjük, a kifliket megkenjük vele, majd megszórjuk a félretett darált dióval. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten megsütjük. Lekváros

kifli (orosz recept) 50 deka lisztet eldolgozunk 12,5 deka margarinnal, egy deci (fél pohár) kefirrel, 2,5 deka, egy deci édes, langyos tejben megfuttatott élesztővel meg csipet sóval, és hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk. (Nem tévedés: tojás nem kell bele.) Lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral kerek lapokat szúrunk ki belőle, és mindegyikre egy-egy kanálka sűrű gyümölcsízt téve, kifliket formázunk belőle. Tetejüket egész tojással kenjük, és a sütőben aranybarnára sütjük. Azon melegen meghintjük porcukorral. (Ezt a tésztát napokig lehet nyersen tárolni a hűtőszekrényben. Lekvár helyett készülhet dió- vagy máktöltelékkel is.) Lili-kifli 20 deka vajat 20 deka liszttel kevert fél csomag sütőporral, 20 deka túróval és kevés sóval jól összedolgozunk. Késhát vastagságra nyújtjuk, és háromszög-alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat lekvárral vagy főtt

diótöltelékkel (l dióstorta) kenjük meg és összecsavarjuk A kész kifliket még meleg állapotban vaníliás cukorral hintjük be. Magyar diós kifli Tésztához: 40 dkg rétesliszt, 1/4 kg vaj, 3 tojássárgája, 2 teáskanál porcukor, 2 dkg élesztő, 2-3 evőkanál tej Töltelékhez: 3 tojásfehérje 1/4 kg kristálycukor, 10 dkg darált dió Az élesztőt hideg tejjel feloldjuk és elkeverjük a tojássárgájákkal. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, összedolgozzuk az élesztős tejjel, 1 késhegynyi sóval és cukorral, tésztát gyúrunk belőle és fóliába tekerve 1/4 órát pihentetjük. Töltelék: Tojásfehérjét vízgőz felett addig verjük a cukorral, míg kemény habot nem kapunk. A tésztát 4 részre osztjuk. A tészta negyedeket 1/2 cm vastagon, négyszög alakban kinyújtjuk, megkenjük a tojáshabbal, meghintjük darált dióval, majd balról is jobbról feltekerjük, s végül megkenjük felvert tojással. A tészta tekercsekből kerek pogácsaszaggató

segítségével kifliket vagy félholdakat vágunk ki, s ezeket elosztjuk 3 sütőpapírral kibélelt tepsiben. Előmelegített sütőben megsütjük, is tálalás előtt meghintjük porcukorral Mákos guba Hozzávalók: nyolc egyenes kifli vagy stangli, tej, cukor, két evőkanál olaj, 15 dkg mák, méz, só. A kifliket ujjnyi karikákra vágjuk, megszárítjuk, és édes tejjel leforrázzuk. Ha megszívják magukat, a fölösleges tejet leöntjük róla és a tésztát a forró olajban megforgatjuk. Tálra téve, a darált mákkal meghintjük és forró mézet csurgatunk a tetejére. Csak frissen jó! 5 Mandulás kifli Hozzávalók: 1 adag linzertészta, 10 dkg őrölt mandula /dió/, 15 dkg kristálycukor, 2 tojás. A vékonyra nyújtott tésztát 10 cm széles csíkokra, majd háromszögekre vágjuk és 10 dkg cukor, az őrölt mandula, és a tojásfehérje keverékével megtöltjük. A kiflihez hasonlóan feltekerjük, tojássárgájával megkenjük, és nagy szemű

kristálycukorral megszórjuk. Forró sütőben sütjük Tulajdonkeppen nem is kristálycukor, mert még annál is nagyobb szemű. Pont arra való, hogy az aprósütemények tetejét megszórjak vele. Sütésnél nem is olvad el. Mogyorós-diós kifli Hozzávalók 16 darabhoz: A tésztához: 6 dkg RAMA margarin, 5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 db tojás, 1 csipet só Töltelékhez: 5 dkg mogyoró, 5 dkg dióbél, 1 evőkanál napraforgómag, 10 dkg cukor, 1 dl habtejszín, 7,5 dkg rumba áztatott mazsola margarin a sütőlap megkenéséhez, 1 tojássárgája és 1 evőkanál tej a sütemény megkenéséhez Az élesztőt elmorzsoljuk, egy csipet cukorral és 3 evőkanál liszttel langyos tejben feloldjuk. Meleg helyen letakarva felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a maradék lisztet, a tojást, a sót és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni A mogyorót, a

diót és a napraforgó-magot apróra vágjuk. Kis tűzön megolvasztjuk a cukrot, karamellizáljuk és a tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt. Lassú tűzön sűrűre főzzük, belekeverjük a mogyorót, diót, a napraforgómagokat és a mazsolát A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, először három csíkra, majd háromszögekre vágjuk. A tölteléket elosztjuk, rajta és kifliket tekerünk a tésztából. Margarinnal kikent sütőlapon elrendezzük a kifliket és 10 percig, még kelesztjük. Összekeverjük a tojássárgáját és a tejet, ezzel megkenjük a kifliket és előmelegített sütőben, 225 fokon, 15 perc alatt megsütjük. Néger kifli 15 deka vajat 4 tojássárgájával, kevés sóval, 15 deka liszttel kevert fél csomag sütőporral és 2 szelet reszelt csokoládéval, kézzel deszkán jól összegyúrunk. A vékonyra kinyújtott tésztából négyzetes darabokat vágunk, melyeket az alább leírt töltelékkel feléig megkenünk, s összesodorva

kifliformára hajtunk. Töltelék: 20 deka darált mandulához vagy mogyoróhoz 20 deka porcukrot, fél csomag vaníliás cukrot 1 szelet reszelt csokoládét és 4 tojás keményre vert habját keverjük. A kifliket sütés előtt tojásfehérjével beecseteljük, s kakaó és porcukor egyenlő keverékével beszórva sütjük. PORHANYÓS KIFLIK. Hozzávalók: 25 deka liszt, 1/2 csomag Dr.Oetker-féle sütőpor, 10 deka cukor, 1 csomag Dr.Oetker-féle vanillincukor, 2 kanál rum, 2-3 kanál tej, 12 deka vaj. A behintéshez őrölt mogyoró, vagy kristály-cukor. Elkészítése: A hozzá-valókat jól eldolgozzuk, kis kifliket formálunk, tojással bekenjük, mogyoróval, vagy kristálycukorral beszórjuk, közepes tűznél kb. 25-30 percig, sütjük Ne nagyon barnára süssük. Pozsonyi kifli Ugyanúgy készül, mint a bejgli, csak a tésztát 24 db golyóra kell osztani, és utána ovális alakúra nyújtani. A fenti töltelékeket úgy kenjük a tenyérnyi méretű tésztára, hogy

a szélük 1 cm szélességben szabadon maradjon. Utána a hosszabbik oldala mentén sodorjuk össze, hajlítsuk kifli alakúra, majd egy nagyobb tepsibe helyezve a bejglihez hasonló módon járjunk el, de csak kétszer negyedóráig kelesszük, és a tetejét ne szurkáljuk meg. Közepes tűzön süssük max. 15 percig Miután a kifli hamarabb átsül, mint a bejgli, ezért elég, ha pirosra pirítjuk Hogyha szép formás kiflit akarunk, akkor ne zsúfoljuk össze egy tepsibe, hanem két részletben süssük ki. A tészta másik felét kinyújtatlanul hagyjuk tovább pihenni, amíg sor kerül rá, ebben az esetben ugyanis a magas 6 vajtartalom következtében nem kell számolnunk túlkeléssel. Amennyiben nincs szükségünk egyszerre nagyobb mennyiségű kiflire, akkor egyszerűbb, ha csak fél adag tésztát készítünk. Fogyasztás előtt a tetejét megszórhatjuk kevés szőlőcukorral. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni Mivel hamar szárad, polietilénfóliával

takarjuk le, vagy bújtassuk a süteményes tálat egy műanyagzacskóba. Az ugyancsak közkedvelt Ízes kiflihez porhanyósabb tésztára van szükség. 30 dg liszthez adjunk 8 dg barna cukrot, 2 csapott mokkáskanál sütőport, valamint egy csipet sót, és morzsoljuk össze 15 dg hűvös vajjal. Tegyünk hozzá 1 egész tojást, 1 dl tejfölt, 1 citrom reszelt héját, 1 dg vanillincukrot, és az egészet jól dolgozzuk össze. A tészta akkor jó, amikor kezd elválni az edény aljától, és homogénné válik. Vigyázzunk, hogy túl sokáig ne gyúrjuk, mert a kéz melegétől kilágyul Hideg helyen fél órán át pihentessük, majd alaposan belisztezett deszkán nyújtsuk ki 32×32 cm méretűre, és vágjuk fel kb. 8 centiméteres négyzetekre Utána tegyünk a tésztadarabok egyik oldalára 1–1 kávéskanál meggydzsemet vagy kemény lekvárt, és a szélét ráhajtva csavarjuk fel. Félhold alakúra hajlítva helyezzük egy nagyobb méretű zománcozott tepsibe, és

kenjük meg a tetejét 1 felvert tojással. Végül előmelegített sütőbe helyezve, közepes tűzön süssük kb. 20 percig, amíg világospirosra pirul (Ha éget a sütő alja, akkor 15 perc után forgassuk át a kifliket.) Lehűlve fogyasszuk. Előtte azonban szórjuk meg a tetejét vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni. Polietilénzacskóba se tegyük, mert ennek a tésztának nem árt, ha kiszárad. A fenti mennyiségből 16 db sütemény lesz. Pozsonyi kifli 1/2 kg lisztet 1/4 kg vajjal eldörzsölünk, közé teszünk 5 kanál porcukrot, 5 tojás sárgáját és 1 dl langyos tejben áztatott 2 dkg élesztőt. Simára eldolgozzuk, 2 cipót gyúrunk belőle Különkülön kinyújtjuk Cukros, őrölt dióval vagy mákkal megtöltjük Kifli formára összegöngyöljük, tojás sárgájával a tetejét megkenjük, és szép sárágára sütjük. Pozsonyi kifli 15 dkg. főtt burgonya, 15 dkg liszt, 3/4 csomag DrOetker-féle sütőpor, 7

dkg. cukor, 7 dkg vaj vagy zsír, 1 tojás, 1 evőkanál tej, kevés citromhéj, 1/2 csomag DrOetker-féle vanillincukor, 1 késhegynyi só. A burgonyát egy nappal előbb megfőzzük. Megreszeljük, és a leirt anyaggal tésztává, gyúrjuk s jól a gyúródeszkához, verjük. Késvastagságnyira kinyújtjuk, 3 szögekre vágjuk, töltelékkel megtöltjük, és kiflikké formáljuk. A tojással bekent kifliket kizsírozott tepsiben, forró sütőben megsütjük, végül vanillincukorral kevert porcukorral beszórjuk. Töltelék: 1.) 10 dkg őrölt mák, 4 dkg vaj, 1/8 liter tej, 7 dkg cukor, kevés citromhéj, törött fahéj Felforraljuk Tehetünk a töltelékbe egy kanál mézet is. 2.) őrölt dió, cukor, rum, kevés DrOetker-féle vanillincukor, esetleg kevés tej Pozsonyi kifli Hozzávalók (a tésztához): 25 dkg finomliszt, 14 dkg Ráma margarin, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, egy tojássárgája, egy evőkanál porcukor, csipetnyi só; A töltelékhez: 1 dl tej, 15 dkg darált

dió, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, egy citrom reszelt héja, a tetejére egy tojássárgája. Az élesztőt a tejben megfuttatjuk és a többi hozzávalóval, összegyúrjuk. Azonnal 17 kis cipót formázunk belőle, majd vékony, ovális lapokra nyújtjuk és egy kanál előre elkészített töltelékkel megrakjuk. (A tejben megfőzzük a diót meg a cukrot, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal ízesítjük.) A megtöltött lapokat összegöngyöljük és két végüket visszahajtva, szép kifliket formázunk belőlük A tetejüket tojássárgájával becsíkozzuk, 10 perc múlva az eredeti irányra merőlegesen ismét megkenjük, és forró sütőben megsütjük. Pozsonyi kifli Hozzávalók A tésztához: 500 g liszt, 250 g vaj vagy margarin, 4 tojássárgája, 20 g élesztő 20 g porcukor, 1,5 dl tej, só A diótöltelékhez: 200 g darált dió, 200 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 0,5 dl tej, 50 g mazsola, 2 cl rum 7 A máktöltelékhez: 200 g

darált mák, 200 g porcukor, 1 db citrom leve és reszelt héja, 0,5 dl tej, 50 g mazsola, 2 cl rum A tészta nyújtásához: 100 g liszt A tészta kenéséhez: 2 db tojás Elkészítése A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió az alapanyag. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat -

diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is - elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük. A tésztát a hűtőszekrényből kivéve 30 g-os darabokra osztjuk és 3-4 mm vastag ellipszis formájúra, nyújtjuk. Közepére helyezzük a kihűtött tölteléket, majd egyenletesen elkenjük a tésztán, figyelve arra, hogy a szélén kb. 0,5 cm -re ne kerüljön belőle, és hosszanti irányban feltekerjük. A szivar alakú tészta végeit visszahajtjuk patkó vagy ácskapocsformára. Figyeljünk arra, hogy a hajtás mindig a tészta aljára kerüljön A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele. Langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni!) megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás adja a kifli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával - ezzel a sütés közben

keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé - előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni. Pozsonyi patkó 15 deka vaj, 1 egész tojás, 1 sárgája, kevés só, 30 deka liszt, 6 deka porcukor és 1 csomag sütőpor. Ezeket deszkán jól összegyúrjuk, kinyújtjuk, s négyzetes darabokra vágjuk. Tölteléknek: 25 deka őrölt mákot 8 deka vajjal elkeverünk, majd hozzáadunk 2 deci tejet, 14 deka cukrot, kevés fahéjat és 1 citrom reszelt héját. Az egészet felfőzzük A töltést az előre elkészített s kihűlt töltelékkel végezzük. A patkókat tojássárgájával egyenletesen szépen megkenjük, és szép pirosra sütjük. Sör kifli Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 dkg Ráma margarin, 3-4 dl langyos tej, 2 dkg élesztő, só, cukor. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Egy kk. sóval és annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy rétestészta keménységű legyen Jól kidolgozzuk, és

4 cipót formálunk belőle. Végül egyenként kerekre nyújtjuk, és margarinnal megkenjük Nyolc cikkbe vágjuk, és kívülről befelé haladva kifliket formálunk belőle. A tetejüket sóval megszórjuk, 2 órán át pihentetjük, majd előmelegített forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Melegen kínáljuk. Vaníliás-kifli 25 dkg. vaj vagy zsír, 15 dkg cukor, 1 csomag DrOetker-féle vanillincukor, 5 dkg mandula, 1 tojás, 50 dkg liszt, 1/8-1/4 liter tej, 1/2 csomag Dr.Oetker-féle sütőpor, 1 késhegynyi só A vajat és a sütőporral kevert lisztet tésztává gyúrjuk. A tojás sárgáját, 10 dkg. cukrot, vanillincukrot a tejjel összekeverjük és hozzádolgozzuk, az előbb leirt tésztához, ha nem eléggé gyúrható, még több lisztet teszünk hozzá és kinyújtjuk. Hosszúkás négyszögekre vágjuk, bekenjük tojás fehérjével, beszórjuk szilánkokra vagdalt 5 dkg. cukorral kevert mandulával és végül közepes hő mellett megsütjük. Bádogdobozban

sokáig eláll. Vaníliás-kifli 8 20 dkg. liszt, 14 dkg vaj, 10 dkg őrölt mandula, 1 kis kávéskanál Dr.Oetker-féle sütőpor, 10 dkg cukor, 1 csomag Dr.Oetker-féle vanillincukor, 1 kanál tej A leirt anyagból tésztát, készítünk, belőle kifliket formálunk, sütés után vanillincukorral beszórjuk. Zárda kifli Fél kg lisztet 1 csomag sütőporral elkeverünk, azután 2 egész tojást, 3 deka cukrot és kevés sót adva hozzá, langyos tejjel rétestészta keménységűvé gyúrjuk. 25 deka vajat 1-2 deka liszttel dolgozzunk, el jól s helyezzük a fenti tészta közepére, melyet azután összehajtva ismét nyújtunk és hajtunk, mint a vajastésztát. 10 perces pihentetés után a tésztát végleg kinyújtjuk fél cm vastagra s háromszögalakúra vágva, a következő töltelékkel Kenjük meg: 2 tojás fehérjéből vert habhoz 15 deka porcukrot, 10 deka darált diót és 1 citrom reszelt héját keverünk. A kifliket sütés után még melegen vaníliás

cukorral szórjuk meg. 9