Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 14 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:220

Feltöltve:2010. február 14.

Méret:62 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Kalács receptek Kalácstészta (alaprecept) Hozzávalók: 50 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 5 dkg mazsola, és a tetejére 1 tojás. (A kovászt az élesztőből, a cukor feléből, 5 dkg lisztből és 1 dl tejből készítjük). Elkészítése: A gyúrt élesztős tésztához először külön elkészítjük a kovászt. Kézmeleg (langyos) tejben vagy vízben (nem forróban, mert az élesztőgombák tönkremennek!) szétmorzsoljuk az élesztőt és kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát, gyúrunk belőle. Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd tiszta ruhával letakarva, langyos, 40-45 fokos hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye és az egész kissé domború. (Ha a kovász lapos, akkor már túlkelt, ha pedig még rugalmas, akkor keletlen.) A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és a hozzávalókkal. Nagy, mély

tálban kell dagasztani. A lisztet beleszórjuk a tálba, a közepébe mélyedést vájunk, ebbe öntjük a már megkelt kovászt és a többi nyersanyagot. Kézzel lassan összedolgozzuk, közben apránként hozzáadjuk a receptben megadott folyadékot. Ha a liszt már nedves, tenyérrel nyomkodva cipóvá dagasztjuk, majd magunk felé verjük a tésztát. Akkor lesz jól kidolgozott, ha rugalmas, ha az ujjunk könnyen belenyomódik, de azonnal vissza is nyeri a formáját, továbbá szálas, vagyis csíkokban nyúlik. (Elektromos keverőgéppel kb 10 perc alatt elvégezhető ez a fáradságos művelet.) A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos! Ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre készítsük ki a konyhaasztalra. A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk és eredeti térfogatának a duplájára, kelesztjük. Ez a konyha hőmérsékletétől függően 1 óra - 1 óra 20 perc. A jól megkelt

tészta felülete sima, nem ragadós, könnyen formázható. A formázott tészta tetejét tojással vagy tejjel, vagy cukros vízzel, esetleg szörppel megkenjük, majd negyedórányi pihentetés után előmelegített, forró sütőbe tesszük, és közepes lángon megsütjük. Kalács A receptet ide másolom megint, ha esetleg valakit érdekel (én 4 dkg friss élesztőt használtam és kb. 900 gr lisztet): Összesen fél liter tejet veszek (forralatlant). Egy csomag élesztőt felfuttatok egy fél bögre tejjel, meg egy kis kanál cukorral. Három tojássárgáját beleteszek egy jó nagy tálba, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, kb. 10 deka olvasztott vajat, 2-3 evőkanál cukrot és tetszés szerint sót. Állítólag fontos a kelt tésztánál, hogy minden kb. szobahőmérsékletű, legyen, tehát a tejet és a tojásokat jó előre kiveszem a hűtőből. A fenti dolgokat nagyjából összekutyulom és beleöntöm a lisztet. Na, itt nem tudok pontos

mennyiséget írni, annyi kell, hogy se túl kemény, se túl lágy tészta legyen - olyan kelt tészta állagú. A végen meg beleöntök 2-3 kanál étolajat, állítólag ez meg lágyítja a tésztát. Jó ki kell dagasztani. Én próbáltam már a forgótálas mixeremmel, de az csak egész lágy állapotában tudja keverni. Úgyhogy én inkább kézzel készítem, de az mondjuk elege fárasztó. Akkor jó, ha már hólyagos és elválik az edény falától. Ha ez megvan, kissé megszórom liszttel a tetejét és mehet kelni Én mindig beteszem az ágyba, és jól betakarom. Majdnem a háromszorosára kel meg, ezért fontos a nagy tál. Utána kiteszem gyúródeszkára és három egyforma cipót, formázok belőle, azt is hagyom egy 10 percet kelni. Utána a négy cipóból négy jó hosszú rudat sodrok. Háromból készítek egy fonatot, és beleteszem a tepsibe (nem szoktam kizsírozni, de ennek ellenére sose ragad le) a negyedik hosszú rúddal, pedig körbeölelem a fonatot. A

megmaradt tojásfehérjével kenem meg a tetejét, de persze lehet egész felvert tojással is. Forró sütőbe teszem, de nagyon lassú tűzön sütöm Jó nagyra feljön, és szép pirosra kell sütni. Na most mi ezt kenyér helyett esszük, nem 1 édességként, úgyhogy én még mazsolát sose tettem bele. Pirítósnak is isteni, ha már néhány napos. Ugyanezzel a tésztával szoktam diós, kakaós kalácsot is sütni, valamit, vajasat, ami a család kedvence és eddig meg mindenki el volt ájulva tőle, olyan finom. Ennek az a lényege, hogy centis vékonyra kell a tésztát nyújtani, jó vastagon megvajazni és szinten jó vastagon, egyenletesen megszórni porcukorral. Rúd alakura felsodorni és úgy megsütni.(A leirt adagból nekem 4 rúddal lesz) Az ilyen vajasnál nagyon kell vigyázni, a tepsibe feltétlenül alufóliát kell tenni, mert a vajas-cukros töltelék a meleg hatására kifolyik és odaég, nem kellemes a tepsit tisztítani utána! Mondjuk a fóliát se

kellemes levakargatni róla, de megéri!) Kalács "A kelt tésztát én így készítem: Fél liter tej, 3 tojás sárgája, 1 élesztő (ez nálunk 5 dkg), liszt, 1 kávéskanál só, 5 deka olvasztott vaj, 3 evőkanál cukor Egy csomag élesztőt egy kb. másfél deci langyos tejjel egy kis cukorral, felfuttatom, beleöntöm egy nagyobb tálba, hozzáöntöm a maradék langyos tejet. Hozzámegy a tojássárgája, só, cukor, olvasztott vaj, és annyi liszt, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Alaposan ki kell dagasztani, hogy hólyagos legyen és elváljon az edény falától. Mikor már kész a dagasztás, én hozzá szoktam tenni egy kevés étolajat is. A tésztát meleg helyen duplára dagasztjuk, utána kiborítjuk a gyúródeszkára és lehet formálni. Én a következőt szoktam: négy cipóba osztom, és meg hagyom kelni egy öt percig. Aztán kinyújtom négyszögletes alakura kb egy centis vastagságúra és megkenem vastagon vajjal és szinten, jó vastagon

megszórom kristálycukorral. Rúd alakura göngyölöm, bele a tepsibe (ott is hagyom kelni egy 10 percet) a tetejét megkenem felvert tojással, és a sütőben lassú tűzön megsütöm, amíg szép piros nem lesz. Ajánlatos a sütőt alufóliával kibélelni, mert a vajas cukor egyrésze kifolyik, és ha odakap, nagyon tud füstölni! Ez a vajas keltkalács a család kedvence, frissen a legjobb, mint minden kelt tészta. Ja és ebből az adagból négy rúd lesz Kakaósat is lehet készíteni, csak akkor a vajra a cukorral összekevert kakaót kell rászórni." Szerintem nagyon jó fonott kalácsot lehet ebből készíteni töltés nélkül, csak a kelt tésztát felhasználva, de azt is meg lehet próbálni, hogy 3 rudat más-más töltelékkel töltjük meg, és a három rudat összefonjuk. Pl az egyikbe lehet fahéjas cukrot, a másikba kakaósat, a harmadikba vaníliásat, vagy diót, lekvárt. tenni Ennél a megoldásnál valamivel kevesebb tölteléket használjunk.

Ebből a mennyiségből nagyon sok lesz. Nekem megtelt vele a nagy tepsim. 200 °C-os sütőben sütöttem Kalács 3 dkg élesztőből, 10 dkg lisztből tejfellel kovászt készítünk. Deszkán 40 dkg lisztet 10 dkg vajjal, 3 tojás sárgájával és a kovásszal jól összedolgozzuk. Ha kemény, kevés tejet öntünk hozzá Kelni hagyjuk Ha megkelt, összefonjuk, kizsírozott tepsibe vagy lábasba tesszük, tojással megkenjük, újra jól megkelesztjük, közepes tűnél kisütjük. Kalács kenyér sütőgéppel Megcsináltam a következő recept alapján a kalácsot: Eddig a legjobban sikerült "kenyérsütős" kalácsreceptem a következő: 2.75 dl langyos tej 50 dkg Simaliszt, 15 kk porélesztő, 2 tojás sárgája, 6 dkg. olvasztott vaj, 6-8 dkg Cukor, 1 kk só, fél citrom reszelt héja, 6-8 dkg. mazsola Normál program, világos színfokozat. A vajat a dagasztás vége felé szoktam ráönteni a tésztára és olyankor meg szórok rá 1-2 kanál lisztet, hogy ne

csúszkáljon a tészta az edényben. 2 A sütés beindulása előtt be szoktam kenni 1 tojás sárgájával. Annyit módosítottam rajta, hogy 1 dkg "rendes" élesztőt tettem bele, és legközelebb az olvasztott vajat is azonnal belekeverem. Az ok: a csúszkáló tészta elkezdett benne csapkodni, fröcsögött az olvasztott vaj (nem készítettem a bal kezembe a kanalnyi lisztet.) Apró kalácsok 10 dkg olvasztott vajat 3 egész tojással tálban habosra kavarunk. Csipetnyi sót, 4 evőkanál cukrot, langyos tejben feloldott 3 dkg élesztőt, 3/4 liter tejet, 1/2 kg lisztet teszünk hozzá és jó könnyű kalácstésztát, készítünk belőle. Fakanállal addig verjük, míg hólyagos nem lesz Kelni hagyjuk Ha megkelt deszkára borítjuk, kinyújtjuk kisujjnyi vastagra. Olvasztott zsírral vagy vajjal kissé meglocsoljuk, és mint a vajastésztát összehajtogatjuk. Meleg tállal lefedve pihentetjük Ezt ismételjük meg még kétszer. Egyenlő kis cipókat

formálunk belőle, hosszúkásra sodorjuk, majd késsel hosszában kettévágjuk, és kis kalácsokat fonunk belőle. Zsírral megkent tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, újra kelesztjük, és még egyszer megkenjük tojással, majd világosra sütjük. Barches (zsidó kalács) Hozzávalók: 80 dkg búzaliszt, 1 nagyobb burgonya, élesztő, 2 kockacukor, l2 dl langyos víz, 1 tojás, só, 3,5 dl langyos víz, 4 dkg margarin, 2-3 teáskanál darálatlan mák Elkészítés: Futtassuk fel az élesztőt a kockacukorral és 12 dl langyos vízzel. A burgonyát főzzük meg és törjük át. Keverőtálba öntsük bele a lisztet, adjuk hozzá a meleg burgonyát, az élesztőt, a tojást és a langyos vizet, majd jól gyúrjuk össze. Takarjuk le konyharuhával és kelesszük kétszeresére. Készítsünk belőle fonott kalácsot, és tetejét jól hintsük meg mákkal. Tegyük előmelegített sütőbe, és erős lángon süssük pirosra. Díszes kalács, lagzikalács Az alaptészta

tulajdonképpen a fenti, de a kész, nagy kalácsot gyönyörűen fel kell díszíteni. Kisujjnyi széles csíkot sodrunk, melyet lapos szalagra nyomunk. Ezt, mint a fogaskereket, úgy egy centi sűrűségben bevagdaljuk, majd körbe-körbe csavarjuk rózsának. Körülbelül kétujjnyi átmérőjű legyen a rózsa, így csinos. Ebből ötöt-hatot szétszórtan ráhelyezünk a kalácsra A fonás hajlataihoz egy szál ilyen fogazott szalagot átlósan elhelyezünk. Régen még madárkát is formáztak rá, így volt igazi ünnepi kalács. Csekonics kalács Hozzávalók kb. 14 darabhoz: 5 tojás, 10 dkg méz 6 dkg porcukor, 1,5 dl vaj ízű olaj (Kronenöl) 14 dkg teljes őrlésű búzaliszt 1/2 csomag sütőpor, 5 dkg kakaó, egy kevés sárgabaracklekvár, olaj és liszt a formához. A bevonathoz: 1,5 dl tejszín, 12,5 dkg főzőcsokoládé kandírozott gyümölcs a díszítéshez Előkészítés: Egy őzgerincformát olajjal kikenünk, és liszttel beszórunk; a lisztet

összekeverjük a kakaóval és a sütőporral; a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük; a tojássárgáját 10 dkg mézzel habosra keverjük; az olajat állandó keverés mellet lassanként öntjük a tojássárgájához; a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük; a habot és a lisztet felváltva, óvatosan adjuk a tojássárgája-keverékhez, a masszát a formába töltjük és kb. 40 percig, sütjük; hagyjuk kicsit hűlni, majd 3 kiborítjuk a formából. A bevonathoz a tejszínt a csokoládéval felfőzzük, és simára keverjük; a tésztát bekenjük a felmelegített lekvárral, ezután bevonjuk csokis mázzal; kandírozott gyümölcs darabkákkal díszítve kínáljuk. Tipp: Az ilyen könnyebb tésztákhoz a teljes őrlésű lisztet kissé átszitálhatjuk, így a durvább korpaszemcséket „kiszűrjük; ettől a liszt még teljes értékű marad, s így a belőle készült sütemény is.

Ferdinánd kalács Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 4 tojás sárgája, kevés só, A kovászhoz: 3 dkg élesztő, 1 evőkanál (ek.) liszt, 1 ek kristálycukor, 1 A A 3 dl langyos tej. krémhez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, vanília öntethez: 3 dl tej, 2 csomag (2x10 g) vaníliás cukor ek. kristálycukor Először elkészítjük a kovászt, meleg helyre félretéve megfuttatjuk. A lisztet, sót és a tojássárgáját összedolgozzuk, majd hozzátesszük a kovászt. Összegyúrjuk, közben annyi langyos tejet teszünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk, majd langyos helyre tesszük kelni. Amíg megkel, elkészítjük a krémet, azaz a vajat a porcukorral habosra keverjük. A megkelt tésztából 2 db cipót készítünk, majd a cipókat kinyújtjuk, a krémmel megkenjük, hosszában bejgli módra összetekerjük. Egy nagyobb tűzálló tálat (a kicsiből sütés közben kifut) megvajazunk, a bejgli formára tekert tésztát 2-3 cm szeles csigákra vágjuk, csigájával

(metszéslappal) felfelé szorosan egymás mellé, majd - legfeljebb két sorban, hogy átsüljön – a tálba rétegezzük. (Ha túl magas, nem sül át) Forró sütőbe tesszük, de ajánlatos levenni a lángot, hogy lassan süljön. Ha megsült, egy bögre vaníliás öntettel meglocsoljuk, a sütő hőfokát minimálisra csökkentjük és kb. 10-15 percig kis lángon tovább, sütjük Ha kisült, megfordítva egy nagyobb tálra kiborítjuk. Fogyasztáskor a barna cukormázas tésztáról a csigákat lecsipegetjük. Fonott kalács 80 dkg liszt, 3 dk élesztő, 1 tojás, 8 dkg margarin vagy vaj, 4-5 dl tej 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, csipet só A megszitált langyos lisztet mély tálba tesszük, közepébe kis mélyedést képezünk. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk Beleöntjük a mélyedésbe, hozzáadjuk csipet sót, a felvert tojást, a tejet, cukrot, a mazsolát és elkezdjük a dagasztást (én mindig géppel készítem). Közben fokozatosan a

tésztához adagoljuk az olvasztott vajat/margarint, és beledolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást. A tésztát cipó alakura formáljuk, megszórjuk liszttel és letakarjuk. Langyos helyen 40-60 percig kelesztjük. (Magán megjegyzés: Én a mély tálban kelesztem. A mosogatóba jó sok meleg vizet engedek, és ebbe teszem bele a letakart tálat. Garantáltan hamar megkel, mindenfele több ezres TW kelesztő tál nélkül is.) A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk. Három részre osztjuk, rudakat formázunk belőlük, és hármas fonatot készítünk. További 20-30 percig kelni hagyjuk. Közvetlenül a sütés előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített, nem túl forró sütőbe tesszük, 40-50 percig sutjuk. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni. Fonott kalács Hozzávalók a tésztához: 500 g liszt, 20 g élesztő, 40 g porcukor, 3 dl tej 50 g vaj, 2 db tojássárgája, só 4

A tészta nyújtásához: 100 g liszt A sütőlemez kenéséhez: olaj A tészta kenéséhez: 1 db tojás Elkészítése: A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három vagy öt cipóra osztjuk. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és egy kicsit meghúzogatva három vagy öt ágból a kalácsot megfonjuk. A megfont tésztát a zsiradékkal megkent sütőlemezre kelni tesszük. Ha kétszeres nagyságúra nőtt, tetejét a felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok) kb. 40 percig, sütjük. Letakarva kihűtjük, és csak hidegen szeleteljük fel. Fonott foszlós kalács Fél kiló, előzőleg meleg helyen tartott liszthez teszünk két deka langyos tejben felfuttatott élesztőt, késhegynyi sót, egy egész tojást, és még egynek a sárgáját, és annyi négy-öt kockacukorral elkevert langyos tejet, hogy jó gyönge tésztát kapjunk. Kézzel

jó erősen kidolgozzuk, míg szép sima lesz, és hólyagokat vet. Ekkor részletekben beledolgozunk öt deka olvasztott vajat, ezzel újra simára dolgozzuk. Ne legyen puhább, mint a kenyértészta! Letakarva, meleg helyen megkelesztjük, majd belisztezett deszkán annyi részre osztjuk, ahány ágból fonni akarjuk - három vagy öt ágból. Az ágakat fonás közben csavarosra forgatva megfonjuk, és tepsibe helyezzük. Itt újra megkelesztjük, felvert tojással megkenve megsütjük Vigyázzunk arra, hogy a készítés közben végig meleg legyen a konyhában! Fonott kalács 10 deka vajat (zsírt), 6-8 deka cukrot, késhegynyi sót, 2 egész tojást 1 kg lisztet elkeverünk és fél liter (vagy amennyit kíván) langyos tejjel lágy kalácstésztává kidagasztunk, majd 5 deka mazsolát és kevés liszttel kevert 1 csomag sütőport jól belekeverünk. Azután fonjuk, a tetejét, pedig tojással kenjük. Mindjárt sütőbe rakva, szép pirosas barnára sütjük. Fonott kalács

Hozzávalók: 1 kg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg élesztő, 8-10 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 3 tojássárgája, 5-6 dl tej, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, a kalács kenéséhez 1 tojás Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben, 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk. A tojássárgáját a cukorral jól elkeverjük, ízesítjük a citrom reszelt héjával, beleszórjuk a mazsolát, és hozzáadjuk a kissé meglangyosított tejet. A lisztet egy mélyebb tálba tesszük, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a megfuttatott élesztőt, a cukros-tojásos tejet, és az egészet összegyúrjuk. Ha szükséges, még annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy jól dagasztható tésztát kapjunk. A vajat vagy margarint megolvasztjuk (langyosra), és részletekben a tésztához dagasztjuk. A tészta akkor van jól kidolgozva, ha dagasztás közben hólyagos lesz és az eleinte kezünkre ragadó tészta, már nem ragad tovább. A dagasztótálat tiszta törlőruhával

letakarjuk, és langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát a tálból lisztezett nyújtótáblára borítjuk, és kettévágjuk. Mindkét darabot 2, 3 vagy 4 rúdra vágjuk attól függően, hogy hány ágú fonatot akarunk készíteni. Az elkészült fonatokat kizsírozott tepsibe tesszük úgy, hogy a két végét aláfordítjuk, és legalább 40-50 percig tovább kelesztjük. A tojást felverjük, és a kalácsok tetejét megkenjük. Előmelegített sütőbe téve közepes hőmérsékleten megsütjük. FONOTT MÁKOS KALÁCS Tésztát készítünk 37.5 dkg lisztből, 1 cs szárított élesztőből 5 (vagy 2 dkg élesztőből), 7.5 dkg cukorból, 1 cs vaníliás cukorból, 5 cl rumból, csipet sóból, 1 tojásból, 10 dkg lágy margarinból, 1.25 dl langyos tejből, 10 dkg tisztított, őrölt mandulából, meleg helyen megkelesztjük. 125 dkg mazsolát kiválogatva, 5 ek rumba áztatunk, egy éjszakát állni hagyjuk. Elkeverünk 50 dkg őrölt mákot, 1 cs

(elkészített, 1.5 dl) Vaníliaízű desszert szószt, 1 cs vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját, 1 tojássárgáját. A megkelt tésztát a gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 45x35 cm nagyságúra nyújtjuk, a tésztalapból 3 db 15x35 cm nagyságú csíkot vágunk. A csíkokat a mákmassza harmad-harmad részével megkenjük úgy, hogy a tészta szélei 2 cm széles csíkban szabadon maradjanak. A mákra rumos mazsolát hintünk A csíkokat a hosszabbik oldaluk felől feltekerjük, majd a három csíkot összefonjuk és dupla sütőpapírral bélelt tepsibe, tesszük, még egyszer kelni hagyjuk, vízzel megkenjük. 220 C-ra előmelegített elektromos sütőben kb. 170 C-on, 5 percig 3-4-es fokozaton előmelegített gázsütőben 3-4-es fokozaton, 50-60 percig sütjük. A kalácsot sütés után azonnal megkenjük 10 dkg olvasztott margarinnal, majd meghintjük 5 dkg vaníliás porcukorral. Foszlós kalács Hozzávalók: 3.5- 4 dl tej, 1 kockacukor, 3 dkg élesztő, 50 dkg sima

liszt 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2+1 tojássárgája, só, 5 dkg mazsola Elkészítés: 1 dl langyos tejbe beletesszük a kockacukrot, az élesztőt, s meleg helyen megkelesztjük. A lisztbe beleöntjük a kovászt, és galuska lágyságú tésztát készítünk. Konyharuhával letakarjuk s kétszeresére, kelesztjük A maradék langyos tejbe beletesszük a sót, a cukrot, és 2 tojás sárgáját. Apránként a liszthez adjuk, majd kétszerre, háromszorra hozzáadjuk az 5dkg felolvasztott vajat, s jól kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta hólyagos A tetejét megszórjuk liszttel, és megint hagyjuk kelni. Ha ismét a kétszerese, kiborítjuk egy lisztezett deszkára, és beledolgozzuk a mazsolát. /előzőleg langyos vízben áztatjuk / Három cipót formálunk, majd hengerré formáljuk, és „befonjuk”. Vajjal kikent formába tesszük, és letakarva langyos helyen addig kelesztjük, míg el nem éri a forma tetejét. Megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben

200 fokon sütjük. / kb.: 40- 50 percig / A formában hagyjuk kihűlni Foszlóskalács tojással Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3,5 dl tej, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, 6 kemény tojás, 1 tojássárgája a kenéshez. A lisztet szitáljuk egy tálba, közepébe készítsünk egy mélyedést, öntsük bele az egy kiskanálcukorral elkevert 1 dl langyos tejben megfuttatott élesztőt, keverjünk hozzá egy kis lisztet, annyit, hogy galuska sűrűségű kovászt kapjunk, szórjuk be liszttel, és letakarva kelesszük kétszeresére (kb. 25 perc lesz) Ha megkelt a kovász, adjuk hozzá a maradék tejet és cukrot, a tojássárgájákat és a sót, dolgozzuk jól össze, majd dagasszuk bele az olvasztott - de nem meleg - vajat, addig gyúrjuk, amíg szép hólyagos nem lesz. Tetejét szórjuk be liszttel, és letakarva langyos helyen kelesszük kétszeresére. Ha megkelt, lisztezett deszkán gyúrjuk át és osszuk három részre,

sodorjunk belőle hengereket, és fonjuk meg. Egy tortaformát vajazzunk ki, tegyük bele a tésztát, takarjuk le és kelesszük addig, amíg a tészta el nem éri a forma peremét. A keskenyebbik végén szúrjuk ki a kemény tojásokat, olajozzuk be, és laposabb végükkel lefelé nyomkodjuk bele a tésztába. A tésztát - és csak a tésztát - kenjük meg tojássárgájával, és előmelegített sütőben erős tűzön (200°C) süssük 40-45 percig. Ha a teteje nagyon pirosodik, takarjuk le fóliával, akkor van kész, ha a beleszúrt tűre nem ragad ragacsos massza. A kalácsot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük rácsra, és takarjuk le ruhával. Szeleteljük úgy, hogy tojás is jusson mindenkinek. 6 Finom kalács A kelt tészta alaprecept alapján készítsük, de: a tojásfehérjéket habbá verve adjuk hozzá, és valamivel több cukrot tegyünk bele. Ugyanez kuglófnak is jó. Finom kalács Hozzávalók 8 szelethez: 3,5 + 1 dl tej, 2 kockacukor 3 dkg

élesztő 8+2 dkg vaj/margarin 50 dkg finomliszt + a formázáshoz, 3 dkg cukor 3 + 1 tojássárgája, 4 tojás, 1 kávéskanál olaj Előkészítés: Meglangyosítunk 3,5 dl tejet, ebből 1 dl-t átöntünk egy bögrébe, simára keverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. Felolvasztunk 8 dkg vajat/margarint, a maradék 2 dkg vajjal vastagon kikenünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Elkészítés: A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen (azaz kovászt készítünk). Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc). A maradék 2,5 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, 1 csipet sót, 3 tojássárgáját és az olvasztott vajat/margarint. Felét a lisztben kelt kovász tetejére öntjük, összekeverjük, majd a masszához

adjuk a maradékot is, és addig dagasztjuk, amíg fényes, hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától (egészen lágy tésztát kapunk). Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc). A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, 55-60 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük, és hármas fonással megfonjuk, a végeket összecsippentjük. Belefektetjük-kanyarítjuk a sütőformába úgy, hogy az összecsippentett végek alulra kerüljenek. A nyers tojásokat gondosan megmossuk, szárazra töröljük, vékonyan megkenjük olajjal, és belenyomkodjuk a tésztafonatba. Letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, amíg a tészta csaknem kitölti a formát. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) A tészta tetejét - a tojásokat nem! megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, és a forró sütőben 40-45 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, lazán befedjük

alufóliával). A maradék 1 dl tejet felforrósítjuk. Kivesszük a kalácsot a sütőből, és azonnal megkenegetjük-öntözzük a tejjel (ettől lesz foszlós!). A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra csúsztatjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk egészen kihűlni. A húsvéti sonka mellé kínáljuk. A szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük! Fügével töltött kalács Hozzávalók: (2 szív alakú tortaformához), 0,5 kg liszt, 2 dkg sütőpor 3 dkg élesztő, késhegynyi só, 3 evőkanál RÁMA margarin, 2 db tojás 1 evőkanál Korona Aranybarna cukor, 10 dkg méz, tej és víz (félkemény tésztához Töltelékhez: 2 csomag füge, 2 evőkanál lekvár A hozzávalókból meggyúrjuk a tésztát, fél órát pihentetjük, újra átgyúrjuk és ismét fél órát, pihentetjük. Ezután 6 egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk, melyeket, fél óráig pihentetünk. Közben elkészítjük a tölteléket: a fügét apróra vágjuk, és a

lekvárral eldolgozzuk. Hat részre osztjuk. A cipókat nyújtófával kinyújtjuk, a 6 adag tölteléket a 6 kinyújtott tésztára, majd feltekerjük. A feltekert tésztákat 3 szálanként összefonjuk, majd a kimargarinozott szív alakú formába, tesszük. Tojással lekenjük. 1 óra kelesztés után ismét átkenjük tojással és újabb 1 órát, pihentetjük. 7 Ezt követően 180 fokos sütőben kb. 40 percig, sütjük (Ha a teteje pirulna, sütő papírt tegyünk rá.) Sütés után azonnal kenjük le forró mézzel, és hintsük meg a vágott pirított mandulával. Piskóta-kalács. 4 tojás, 15 dkg. cukor, 1/2 csomag DrOetker-féle vanillincukor, 15 dkg. liszt, 1/2 csomag DrOetker-féle sütőpor, egy késhegynyi só A tojást, cukrot és a vanillincukrot habossá verjük, hozzáadjuk a sót és a sütőporral kevert lisztet. A kész tésztát jól kizsírozott formában mérsékelt hő mellett 3/4 óráig sütjük. Hájas kalács Hozzávalók: 56 dkg liszt, 56 dkg

háj, 3 tojás, 1 kávéskanál só, 4 kávéskanál porcukor, 2 evőkanál ecet vagy citromlé, ízlés szerinti töltelék. A liszt egyharmadát a darált vagy elkapart hájjal összegyúrjuk, négyszögletesre formáljuk és félretesszük. A megmaradt lisztből, a tojássárgájákból, a sóból, a porcukorból és az ecetből vagy citromléből tésztát készítünk, s ha szükséges, egy kevés vizet is adunk hozzá. A kemény rétestésztát hólyagosra dolgozzuk. Egy félóra hosszat pihentetjük, de a tetejét borítsuk le. Az idő elteltével késhegynyi vékonyra nyújtjuk, és a négyszögletes hájat a közepére tesszük. Ráhajtjuk a magunk felőli tésztarészt, azután a szembe levőt, a bal, illetve a jobb oldalit. Ismét egy félóráig pihentetjük a tésztát, majd ezt a műveletet háromszor megismételjük. Az utolsó nyújtáskor tüzesített késsel tetszés szerinti kockákat vagy téglalapokat vágunk, ízlés szerinti töltelékkel (dió, mák, lekvár)

töltjük, majd kettéhajtjuk. Tetejüket megkenjük tojásfehérjével, meghintjük őrölt dióval, és a tésztát lisztezett tepsibe rakjuk. Forró sütőben sütjük. A tűzhely ajtaját legalább 10 percig ne nyissuk ki. Húsvéti kalács Hozzávalók: 20 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor, 2 egész tojás, 15 dkg cukor, 1 tasak sütőpor, 1 dl feketekávé, 1 dl tej. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Lassanként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kávét, a tejet és az olvasztott margarint. További 5 percig keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjék kemény habját. Az alaptésztát ezután megfelezzük, és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. A kivajazott formába töltjük a világos tésztát, majd tetejére a kakaós tésztát. Egy vékony fakanál nyelét bekenjük olajjal és lazán megforgatjuk vele a tésztát, hogy a két szín összekeveredjen. Meleg, de nem forró sütőben megsütjük. Húsvéti kalács

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg élesztő tejben megfuttatva, pici só, A tetejére, durvára vágott dió, mogyoró vagy mandula. Elkészítés: A vaj és a mazsola kivételével a hozzávalókat összedagasztjuk, majd lassan hozzáöntjük az olvasztott vajat és belekeverjük a mazsolát. Duplájára kelesztjük, három rudat formázunk a tésztából és összefonjuk. A két végét összeillesztve koszorút készítünk belőle. Mézes felvert tojással megkenjük, rászórjuk a diót, és forró sütőben kisütjük. Tálalás: 8 A közepébe lehet tenni a hímes tojásokat, de Adventi koszorú alapjának is nagyon jó. Húsvéti koszorú Négy deka cukorral meglangyosítok egy deci tejet és megfuttatok benne három deka élesztőt. Összedolgozom 1/2 kg liszttel, két tojás sárgájával, egy csipet sóval, meg annyi langyos tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Beledagasztok öt

deka olvasztott Ráma margarint, belereszelek egy citromhéjat, közékeverek 10 deka apróra vágott zselécukrot. Letakarva duplájára kelesztem, majd háromfelé osztom és három fonatot sodrok belőle. Ebből copfot fonok és koszorú alakra hajlítva zsírozott sütőlemezre fektetem. (Mivel nemcsak húsvétkor szoktam készíteni, máskor csak összefonom, és úgy hagyom, mintha fonott kalács lenne.) Tetejét kevés tejjel elkevert egész nyers tojással megkenem és öt deka apróra vágott dióval, megszórom. Még 10 percig kelesztem, majd langyon sütőbe teszem (nem forróba, hogy a sütő akkor melegedjen be, amikor a süti, már bent van, hogy ez alatt is keljen a tészta) és szép pirosra sütöm. (Húsvétkor díszítésként a tetejére szoktam festett tojásokat rakni.) Kínai gyömbérszirupos kalács Hozzávalók: A tésztához: 12,5 dkg lágy vaj, 1/2 csésze barna cukor, 1/4 csésze fehér cukor, 2 nagy tojás, 1,5 csésze liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1/2

csésze tej A sziruphoz: 1 csésze cukrozott szeletelt gyömbér, 1,5 csésze víz, 1/2 csésze barna cukor,1 csésze méz Esetleg a tálaláshoz: 1 csésze zsíros tejszín Az elkészítés módja: Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, és melegítsük elő a sütőt 170c fokra. Először készítsük el a szirupot Forraljuk fel a gyömbért, a vizet, a mézet és a barna cukrot, főzzük 10 percig, majd hagyjuk kihűlni. Ezalatt keverjük habosra a vajat a fehér, és a másik adag barna cukorral. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és velük együtt jól verjük fel. Szórjuk bele a sütőport és a lisztet, öntsük hozzá a tejet, majd óvatosan, de alaposan dolgozzuk össze. A gyömbér háromnegyedét vegyük ki a szirupból és tegyük a tésztához, majd alaposan vegyítsük el. Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd 170oC fokon süssük kb. egy óráig, míg teljesen át nem sül Mikor a sütemény megsült, vegyük ki a sütőből, és még

melegen öntsük rá a szirupot a maradék gyömbérrel. Hagyjuk, hogy a szirup teljesen beszívódjon, csak ezután emeljük ki a formából. Teljesen hűtsük ki és ízlés szerint tálaljuk zsíros tejszínnel. KÜRTŐSKALÁCS Tésztarecept: Egy kilogramm kalácstésztához az alábbi anyagok szükségesek: 0.5 kg liszt, 5-5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 db tojás, 3 dkg élesztő, 3 dl tej. A kész tészta felületére teszünk majd 6-8 dkg cukrot, 5 dkg lisztet, és 6-8 dkg dióbelet. A sütés közbeni nedvesítéshez 10 dkg cukorból, 0.5 dl vízből és 5 dkg vajból készítsünk keveréket (A vízbe tesszük a vajat és a cukrot és úgy felfőzzük.) Meleg tejjel (40-42 C-fok) érlelt kovásszal, valamint porcukorral, egész tojással és a visszamaradt tejjel, liszttel tésztát gyúrunk. Érlelés után a tésztát fél centiméter vastagra nyújtjuk és két centiméteres széles csíkokra, vágjuk. A csíkokat a vajazott (esetleg zsírozott) kúpos hengerre csavarjuk úgy,

hogy a széleiknél takarják egymást. A tészta felületét 9 kenjük meg elkevert tojásfehérjével, majd kristálycukorban és vagdalt dióbélben hengergessük meg (esetleg szórjuk meg) Sütés: Az így elkészített tésztát 10-20 percig érleljük (a fonott kalács tésztánál valamivel rövidebb ideig). A beérett tésztát a hengerrel együtt tegyük az állványra és parázson (zárt helységben esetleg infrasütőben vagy gázláng fölött) lassú forgatás közben szép pirosra, pirosasbarnára sütjük. Közben a nedvesítő anyaggal többször locsoljuk meg. A tésztát még melegen húzzuk le a hengerről. Kihűlés után szeleteljük karikára, majd felületét vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. Kürtős kalács Nyersanyag. 1/2 kg liszt, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3-3,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 mokkakanál só a tésztához. 10 dkg darabosan vágott, hámozott mandula vagy dió, 10 dkg darabosan tört cukor (nem

kristálycukor), 10 dkg vaj vagy zsír a sütéshez. Készítés: Kisse keményebb kelt tésztát készítünk. A megkelt tésztát szabad tűznél, parázs felett sütjük. A kürtős kalács sütéséhez való fát a parázs felett jól áthevítjük, és olvasztott zsírral, kenőtollal megkenjük. A tésztából ujjnyi vékonyságú hengereket sodrunk, ezeket a megforrósított fára egymás mellé felcsavarjuk, tenyérrel kissé lelapítjuk, a hengerek között hézag ne maradjon. Amikor a fát telegöngyöltük tésztával, könnyű habot verünk, a habba mártott tollal bekenjük a tésztacsíkokat (csíkonként külön-külön), és a fát a tésztával a cukros mandulába megforgatjuk, késsel is rányomkodjuk a mandulát. Ráhelyezzük a tartóra és a parázs fölött, forgatjuk a tésztát, közben olvasztott vajba vagy zsírba mártott tollal kenegetjük, amíg a tészta szép egyenletesre megpirul. Amikor elkészült, a fa végét kissé az asztalhoz ütögetjük, így

szépen, egy darabban levehetjük a tésztát, a fáról. A forró tésztát porcukorral meghintjük Süthetjük sütőben is, a tészta rudakat zsírozott őzgerinc vagy gesztenye-alagút formára hajlítva; persze nem azonos ízű az eredeti kürtős kaláccsal, de sokkal egyszerűbb az elkészítése. Kürtőskalács (botos kalács) Egy kiló lisztből, tizenöt deka vajból, öt deka felfuttatott élesztővel, hat tojássárgájával, kevés sóval és fél liter tejjel tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és annyi részre osztjuk, ahány kalácsot készítünk, majd letakarva kelni hagyjuk. Utána hosszú, szalagformákra nyújtjuk, rátekerjük a vajazott kürtőskalács formákra. Tojásfehérjével vagy olvasztott vajjal megkenjük, és cukros, apróra vágott mandulával meghintjük. Parázs fölött forgatva szép pirosra sütjük. A kürtös kalács. Egy kiló finomliszthez használjunk 6 egész tojást, egy nagy kanál írósvajat, 3 deka élesztőt, 3 negyed liter meleg

tejet, kevés cukrot és megfelelő sót. Ezeket jól fel kell egyenlíteni, illetve legalább egy óra hosszáig dagasztani, mert különben ragacsos lesz. A tészta inkább kemény, mint lágy legyen. Ha félig meg kelt már a tészta, akkor meg lehet kezdeni a sütését. E tésztát, szabad tűznél parázs mellett kell sütni; de sütőben is kínozza némelyik. A kürtös-kalács sütése e célra késztett hosszúnyelű fán történik. Ezt a fát előbb jól át kell forrósítani, aztán az ujjnyi vékonyan, kéz között sodrott hosszú tészta szálakat egy más személy segélyével sodorjuk a fára szép rendben, egymás mellé, hogy hézag ne maradjon. Mikor a fa egészen tele van göngyölve tésztával, kissé lapogassuk össze kézzel. Tojás fehéréből verjünk habot és habba mártott tollal, kenjük be, majd hintsük be cukros mandulával és a mandulát kézzel, tapogassuk bele. A kürtös-kalácsot! Akár sütőben akár szabad tűz mellett sütjük, 10

mindkét esetben folytonosan forgatni valamint meleg zsírba mártott tollal locsolgatni kell mindaddig, amíg szépen egyenlően megpirul, mert ez annak a jele, hogy készen van. Mikor elkészült, a fa végét kissé asztalhoz kell ütni; úgy lehet szépen, egy darabban levenni a fáról. A kész kürtös-kalácsot meleg helyre, ruha közé kell tenni, a mi g mind kisül. A kürtös-kalácsot lehet mandula nélkül is sütni, úgy, hogy csakis cukros tojás sárgájával kenjük be Mandulás fonott kalács Hozzávalók 16 szelethez: Tésztához: 8 dkg RAMA margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1,25 dl tej, 37,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 db tojás Töltelékhez: 25 dkg hámozatlan mandula, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 1,25 dl habtejszín, 1 db kisebb alma margarin a tepsi kikenéséhez, 1 evőkanál kajszibarack lekvár a mázhoz Az élesztőt elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk és meleg helyen letakarva, 10 perc alatt felfuttatjuk. Kissé

megolvasztjuk a margarint és a lisztet, a cukrot, a sót, a tojást és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. A mandulát héjastul ledaráljuk, összekeverjük a cukorral, a tojással és a tejszínnel. Meghámozzuk az almát, finomra reszeljük, és a töltelékhez adjuk. A tésztát jól átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és rákenjük a tölteléket. A tésztát a szélesebb oldala felől feltekerjük. A szélét megkenjük tojássárgájával, és jól összenyomjuk A tekercset egy éles késsel hosszában félbevágjuk és a két darabból fonatot, készítünk. Margarinnal megkent sütőlemezen hagyjuk tovább kelni Megmelegítjük a barackízt, megkenjük vele a fonott kalácsot, és előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 percig sütjük. MARCIPÁNOS KALÁCS Kiválogatunk 37.5 dkg mazsolát és 1 dl rumba áztatva állni hagyjuk Tésztát gyúrunk 37.5 dkg lisztből, 4 csapott

tk sütőporból, 1.5 cs (15 dkg) vaníliás porcukorból, csipetnyi őrölt fahéjból, kardámomból, szerecsendióból, kis reszelt narancshéjból, 20 dkg sovány túróból, 15 dkg lágy margarinból, 1 tojásból, 1 tojássárgájából. A tésztát kis liszttel megszórjuk, 10 dkg felkockázott citromhéjat, a rumos mazsolát, 20 dkg tisztított, őrölt mandulát hozzágyúrunk, majd lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra (kb. 20x30 cm) nyújtjuk 20 dkg nyers marcipánmasszát átgyúrunk, majd téglalap alakúra (kb. 30x15 cm) nyújtjuk A marcipánt úgy helyezzük a tésztára, hogy a hosszabbik oldalán valamennyi tészta szabadon maradjon, majd a hosszabb oldal felől nem túl lazán feltekerjük. Kalácsot formálunk belőle, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 250 C-ra előmelegített elektromos sütőben 160-180 C-on, előmelegített gázsütőben 2-3-as fokozaton, 50-60 percig sütjük. A kalácsot rögtön sütés után kenjük meg 5 dkg

olvasztott margarinnal, majd szórjuk meg 2.5 dkg vaníliás porcukorral, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ismét kenjük meg 5 dkg olvasztott margarinnal és szórjuk meg 2.5 dkg Vaníliaízű porcukorral. Margit-kalács. 1 kg. liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg, cukor, kevés só, 1 csomag Dr.Oetker-féle sütőpor, 1/2 liter tej és annyi langyos víz, hogy gyenge kalácstésztára lehessen dolgozni. 1/2 órahosszat jól kidolgozzuk és fonott kalácsot formálunk belőle. Tojással bekenjük, és pirosra sütjük; Mazsolás kalács Hozzávalók: 1 kg elkészítéséhez 11 36 dkg méz, 1 citrom reszelt héja, 44 dkg liszt, 4 tojás, 2 tojássárgája, 24 dkg mazsola, 1 dl tej, 0,5 dkg szalakáli, őrölt fahéj, A tojásokat, a tojássárgájákat és a mézet egy keverőtálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a tejben feloldott szalalkálit, majd tíz percen át keverjük. Hozzátesszük a reszelt citromhéjat, az őrölt fahéjat és a mazsolát. Egy sütőformát

kiolajozunk, megszórjuk liszttel, majd beleöntjük a tésztát. A sütőt 240°C-ra hevítjük, és a sütőformát behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 180°C-ra visszavesszük a hőt, és a tésztát megsütjük. Melegen kiborítjuk, és narancsmázzal díszítjük. Méteres kalács Piskóta tésztát kell sütni, de mielőtt a gerincformába öntenénk, kétfelé kell választani. Az egyikhez kakaóport adunk, hogy barna legyen Ezek után kisütjük a kétféle tésztát. Valójában az az igazi, ha 2 forma van is, lehet egyszerre sütni. Amikor megsült kiborítjuk, és felszeleteljük 1-2 centis szeletre. A sütés közben elkészítünk egy adag puncspudingot Lehet eperpuding is, a lényeg, hogy rózsaszín legyen. A szeleteket összeragasztjuk a pudinggal úgy, hogy egy barna után egy világos szeletet rakunk. Hűtőbe tesszük, hogy kihűljön Amikor kihűlt, csoki öntettel leöntjük és végül a "nagy csel": rézsútosan szeleteljük fel, ezáltal

háromszínű sütit kapunk. Kicsit pepecselős, de megéri. Egyébként fatörzsnek is hívják. A méteres kalács receptje Tésztája: 4 tojás sárgáját kikeverünk fehéredésig 26 dkg porcukorral. Hozzákeverünk 10 EK meleg vizet, 7 EK olajat, 26 dkg lisztet, 3/4 csomag sütőport és a 4 tojás kemény habbá vert fehérjéjét óvatosan, hogy össze ne törjük túlságosan. A masszát elfelezzük, az egyik félhez hozzákeverünk még 2 EK kakaó port és 1 EK melegvizet. Egy őzgerinc formát erősen kivajazunk, lisztezünk, és az egyik felébe a sárga, másik felébe a barna masszát öntjük. (Persze ha dupla adagot sütsz, akkor két külön formát használhatsz) Előmelegített (kb. 180 fokos) sütőben tűpróbáig sütjük, majd kiborítjuk egy rácsra a tésztát és hagyjuk kihűlni, majd ujjnyi szeletekre vágjuk és egy sárga egy barna egy sárga szeletet, összeragasztunk a krémmel. A legvégén az egészet bevonjuk csoki mázzal. Krém: 1 csomag vaníliás

pudingport megfőzünk 2 deci tejjel. Kihűtjük 25 dkg margarint kikeverünk habosra 20 dkg porcukorral, hozzákeverünk 1 rumaromát vagy 4 EK rumot és egy egész tojást. A két masszát összekeverjük. Sütőtökkalács (Pennsylvania, USA) Hozzávalók: 3 csésze liszt, 1,5 teáskanál sütőpor, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt szegfűbors, 25 dkg lágy vaj, 1 csésze cukor, 4 nagy tojás, 2 csésze főtt, tört sütőtök (kb. 50 dkg), 1 teáskanál friss őrölt gyömbér, 1 teáskanál vaníliaaroma, 0,5 csésze mazsola Tálaláshoz: porcukor Az elkészítés módja: Vajazzunk ki egy 24 cm átmérőjű tortaformát, és melegítsük elő a sütőt 180oC fokra. Vegyítsük el a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, fűszerek közül a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget és a szegfűborsot. Majd egy külön tálban keverjük habosra a vajat a

cukorral, adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és velük együtt jól verjük fel. Borítsuk bele, a pépesített sütőtököt, és gyömbért és a vaníliaaromát, majd alaposan 12 dolgozzuk össze. Szórjuk bele a lisztet és a mazsolát, és fakanállal forgassuk át, hogy minden elkeveredjen. Öntsük a tésztát az előkészített formába, és süssük 55 percig, míg teljesen át nem sül. Mikor a sütemény megsült, vegyük ki a sütőből, és teljesen hűtsük ki. Tetejét szórjuk meg porcukorral. SZÁSZ KARÁCSONYI KALÁCS HOZZÁVALÓK: TÉSZTÁHOZ: 1 kg finomliszt, 20 g élesztő, 100 g porcukor, 5 dl tej 20 vaníliás cukor, 1 csipet só, 400 g vaj v. margarin, 2 tojás, 1 narancs reszelt héja, 1 citrom reszelt héja, 150 g cukrozott citromhéj, 150 g cukrozott narancshéj, 100 g hámozott mandula, 400 g mazsola, 1/2 dl rum, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, fahéj KENÉSHEZ: 150 g vaj v. margarin SZÓRÁSHOZ:

150 g porcukor ELKÉSZÍTÉS: Az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl langyos tejjel és 2 ek liszttel elkeverjük, langyos helyen megkelesztjük. (kovász) A maradék langyos tejben elkeverjük a tojásokat, a cukrot, a sót, valamint a reszelt narancs- és citromhéjat. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt, apránként a teljes keveréket. 3-4 részletben hozzákeverjük az olvasztott, de nem forró vajat és a robotgép dagasztó fejével szép hólyagosra kidolgozzuk a masszát. Konyharuhával letakarjuk, langyos helyen kétszeresére kelesztjük (35-40 perc) Amíg a tészta kel, megöntözzük rummal a mazsolát, lefedjük, fél óra múlva lecsepegtetjük. A cukrozott citromhéjat, narancshéjat és mandulát megvágjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkán, lazán átgyúrjuk, beledolgozzuk az előkészített finomságokat. Két részre osztjuk, ovális cipó, azaz vekni alakúra formázzuk, hosszában nem pontosan a közepén elvékonyítjuk nyújtófával. A

keskenyebb oldalát a szélesebbre hajtjuk Kissé összenyomkodjuk, hogy sütés közben ne nagyon terüljön szét. Mindkét rudat megvajazott sütőlemezre fektetjük, letakarva ismét kétszeresére kelesztjük. Előmelegített sütőben (180-200 C) 60-70 percig sütjük (A sütőből kivéve a kalácsot azonnal megkenjük az olvasztott vajjal és vastagon megszórjuk porcukorral. Hagyjuk egészen kihűlni, szép vékonyra szeleteljük.) SZMIRNEI KULURI Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 gr sütőpor (vagy 4-5 kiskanál), 300 gr cukor, 6 tojás (ha nagyok, elég 5), 350 gr margarin 100 gr langyos tej (fél pohár), 3 kiskanál vaníliapor Kenéshez: 2 tojássárgája pici vízzel összekeverve. Mindent összegyúrunk, utána kicsi fonott kalácsszerű kulurikat formálunk. Sodrunk két ujjvastagságú és hosszú rudacskát, majd a kettőt összecsavarjuk úgy hogy a felső végüket összenyomjuk, hogy ne nyíljanak szét. Tehát olyan kis fonott kalács kinézetűek lesznek. 20-25 perc

alatt szép pirosra sülnek TEJESKALÁCS Hozzávalók: 10 deka vaj, 2 tojás, 4 kanál cukor. 1/2 kg liszt, 1 csomag Dr.Oetker-féle sütőpor, 1/2 csomag DrOetker-féle vanillincukor, 1/2 citrom héja, tej. Elkészítés: A vajat habosra keverjük, hozzáadunk 1 tojást és 2 kanál cukrot; mikor a massza habos, a második tojást és a maradék cukrot hozzáadjuk, azután a sütőporral kevert lisztet, a citromhéjat, vanillincukrot és annyi tejet, amennyit a tészta kivan. Ha finomabban akarjuk elkészíteni, lehet még 13 mazsolát, mandulát és finomra vágott citronátot, vagy orangenádót hozzáadni. Tepsibe tesszük és jól fűtött sütőben 40-45 percig, sütjük. Túrós kalács - stollni Hozzávalók (kb. 20 szelethez): 17,5 dkg RAMA margarin, 10 db cukrozott cseresznye, 5-5 dkg mazsola, feketeszemű mazsola, darabolt cukrozott citromhéj és narancshéj, 3 evőkanál rum 20 dkg sovány túró, 12,5 dkg minőségi kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor. 1

csipet só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1/2 teáskanál őrölt koriander, 1 db tojás, 7,5 dkg keményítő, 10 dkg darabolt mandula, 30 dkg liszt, 3 teáskanál sütőpor, RAMA margarin a forma kikenéséhez, 10 dkg baracklekvár, 30 dkg marcipánmassza, 20 dkg porcukor A cukrozott cseresznyét feldaraboljuk. A mazsolát, a feketeszemű mazsolát, a kockára vágott citrom- és narancshéjat, a cukrozott cseresznyét és a rumot összekeverjük. Egy éjszakára állni hagyjuk A margarint megolvasztjuk. A túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a citromhéjat, a koriandert, a tojást és a margarint egy edénybe tesszük. A keményítőt, a mandulát, a lisztet és a sütőport összekeverjük és hozzáadjuk. A hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk, majd a mazsolás-rumos keveréket hozzáadva összekeverjük. Margarinnal kikenünk egy őzgerincformát és egy sütőlapot. A tésztát a formába helyezzük és nyitott felével lefelé fordítva a sütőlapra,

tesszük. 200 °C-ra előmelegített sütőben, 50-60 percig sütjük Kivesszük a formából, és hűlni hagyjuk. A lekvárt felmelegítjük, átszűrjük és bevonjuk vele a kalácsot. A marcipánt és a porcukrot összegyúrjuk, kinyújtjuk, és beborítjuk vele a kalácsot. A tetejét porcukorral szórjuk meg. Túros-kalács 20 dkg. búzaliszt, 6 dkg cukor, 1 nagy tojás, 1 késhegynyi só és 1/2 csomag Dr.Oetker-féle sütőpor Jól összegyúrjuk s, töltjük a következő töltelékkel: 30 dkg. túró, 1 tojás sárgája, 8 dkg. cukor, 3 dkg mazsola és egy kevés reszelt citromhéj. A tésztát végül berácsozzuk, és tojással bekenve megsütjük. Villám-kalács 20 dkg. cukor, 25 dkg liszt, 4 tojás, 10 dkg vaj, 1/2 csomag Dr.Oetker-féle sütőpor, 1/2 csomag DrOetker-féle vanillincukor A 4 tojás fehérjéből habot verünk, ehhez hozzáadjuk egymásután a cukrot, tojás sárgáját, vanillincukrot, lisztet, sütőport és végül a felolvasztott vajat. A tésztát

vajjal kikent és belisztezett sütőformában átsütjük, kivesszük, törött dió és kristálycukros keverékkel beszórjuk, és végleges sütésig visszatesszük a sütőbe. 14