Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 6 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:183

Feltöltve:2010. február 14.

Méret:50 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Diós sütemények Diócsók 3 tojásfehérjét, 30 dkg cukorral, késhegynyi vaníliás cukorral, 2 kávéskanál citromlével sűrűre keverünk, 10 dkg darabos diót kavarunk bele és zsírozott, lisztezett tepsibe, kiskanállal halmokat rakunk, gyenge tűznél szárítjuk. Diókrémes gesztenyetekercs 40 dkg gesztenyemassza, 1/2 dl rum, 10 dkg dió, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1/2 dl tej, reszelt citromhéj A darált diót tejjel leforrázzuk. Még melegen hozzáadjuk a vajat, s ha kihűlt, a cukrot és a citromhéjat. Habosra keverjük Az előzőleg rummal ízesített gesztenyemasszát kinyújtjuk (pl. folpack fólia között), megtöltjük a diókrémmel, felcsavarjuk, mint a piskótatekercset és fóliába téve, hűtőben jól lehűtjük. Vizes késsel vágjuk szeletekre. Diós felfújt 8 deka őrölt diót 4 tojás sárgájával, 8 deka cukorral és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig keverünk, azután egy csapott evőkanál lisztet és a 4 tojás keményre vert

habját adjuk hozzá. Kikent, kiszórt formába téve 2 óráig gőzön főzzük, ügyeljünk arra, hogy jól átfőjön. Tálaláskor a formából kiborítva vaníliás hintőcukorral beszórjuk, és barackízzel szolgáljuk fel. Diós fűszeres sütemény Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg porcukor, 5 dkg dióbél, 1 mokkáskanál fahéj, szegfűszeg, 2 tojás, fél citrom reszelt héja, 15 dkg málnaíz A liszthez, hozzáadjuk a zsírt, a porcukrot, a durvára darált diót. Reszelt citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezzük. Hozzáütjük a tojásokat, és jól összegyúrjuk Gyúródeszkán a tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk Fánkszúróval kiszaggatjuk, közepébe kis mélyedést nyomunk, amibe az ízt tesszük, és közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Diós golyók (sütés nélkül készíthető) 14 deka cukrot pár csepp vízzel - nehogy karamellé váljon - felolvasztunk. A tűzről levéve közékeverünk 14 deka őrölt diót,

és 4 evőkanál rummal ízesítjük. Ha kihűlt, vizes kézzel kis golyókat formázunk belőle, és reszelt csokoládéban vagy csokoládés tortadarában megforgatjuk. Diós kocka Hozzávalók: 3 tojás, 17 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál olvasztott méz, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 1 szem őrölt szegfűszeg, 8 dkg vágott dió, fél csomag sütőpor. Elkészítése: A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzátesszük a mézet, azzal is jól elkeverjük Belekeverjük a sütőporral és a fahéjjal elvegyített lisztet, az összetört szegfűszeget és a diót. A masszát alaposan kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, forró sütőbe tesszük, és takaréklángon 20-25 percig sütjük. Ha megsült, kockákra vágjuk, és porcukorral meghintjük. Figyelem: Ha fóliával Letakarva tároljuk, több napon keresztül is friss marad. Dióskürt 45 deka lisztet 25 deka vajjal vagy zsírral összedolgozzunk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot, 1 tojást, fél csomag

sütőport, kevés sót, 2 kanál tejfölt, 1 1 kanál rumot és annyi tejet, hogy jól nyújtható legyen. A tésztát három egyenlő részre osztjuk s fél cm vastagra nyújtva az alábbi töltelékkel, töltjük meg. A megkent lapokat összecsavarjuk s tetejüket tojással megkenve, lassú tűznél sütjük. Töltelék: fél kg őrölt diót, 5 deka mazsolát, fél csomag vaníliás cukrot, 1 kávéskanál tört fahéjat és 1 marék zsemlemorzsát sűrű sziruppal éppen még kenhető töltelékké főzünk. Diós linzer 1/2 kg lisztet összegyúrunk 1/4 kg porcukorral, 2 egész tojással, 1 tojás sárgájával, 15 dkg margarinnal vagy vajjal, 15 dkg darált dióval, pár kanál tejföllel és 1 kis csomag sütőporral. Tepsi nagyságúra nyújtjuk, barackízzel megkenjük és durván vagdalt dióval a tetejét, meghintjük. Közepes tűznél sütjük Diós linzi tortácskák 25 deka lisztet fél csomag sütőporral és 15 deka cukorral összekeverünk, azután két

evőkanál olvasztott zsírral, 1 egész tojással, 1 kis pohárka rummal és annyi tejfellel gyúrjuk össze, hogy könnyen eldolgozható legyen. A tésztához még egy késhegynyi fahéjat és ugyanennyi tört szegfűszeget téve két részre osztjuk. Nagyobbik feléből tojásnagyságú gömböket szakítunk ki, melyeket kosárkaalakra formálunk. E kosárkák belsejét főtt diótöltelékkel töltjük meg, tetejükre a félretett tésztából rácsot készítünk. A tojással megkent tortácskákat forró sütőbe téve sütjük. A diótöltelék lírása a dióskürt receptjénél található. Diós mágnás 45 dkg liszt; 1 csomag sütőpor; 24 dkg zsír; 15 dkg cukor; 2 egész tojás; fél pohár tejföl és szükség esetén 2 - 3 evőkanál tej hozzáadásával az egészet összegyúrjuk és ezt követően egy tepsi nagyságúra, elnyújtjuk (35x35 cm). Majd az egészet bele helyezzük a sütő papírral kibélelt tepsibe, és a tészta tetejét vékonyan baracklekvárral

bekenjük. Ezt követően 30 dkg cukor; 3 egész tojás sárgája; 3 tojás fehérje; 25 dkg darált dió; 2 csomag vanília cukorból elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, bele keverjük a diót, a vaníliát és a tojássárgáját. A lekvárral megkent tésztára kenjük a tölteléket és előmelegített, forró sütőben sütjük. Kihűlés után kis szeletekre vágjuk é s tálaljuk. Diós, mazsolás gyümölcskenyér Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg Ráma margarin, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 15 dkg dió, 10 dkg mazsola, 10 dkg csoki, birsalmasajt vagy kemény, beszáradt lekvár. A tojássárgájákat a cukor felével habosra keverjük. A tojásfehérjéket a maradék cukorral habba verjük Hozzáadjuk a durvára vágott diót, apró kockára vágott csokit, és birsalmasajtot és a mazsolát, végül a tojássárgáját, és a lisztet. Őzgerincformát (nagyobbat) sütőpapírral kibéleljük, megtöltjük a masszával, és 180

fokos sütőben 60-70 percig sütjük. Ha a teteje erősen barnulna, papírt vagy alufóliát teszünk a tetejére. Diós nudli túros tésztából Hozzávalók: 50 dkg túró, 25 dkg liszt, 7 dkg vaj, 2 tojás, csipetnyi só, reszelt citromhéj, 15 dkg darált dió. Porcukor meghinteni A vajat a tojásokkal, a sóval, az elmorzsolt túróval, a liszttel és a citromhéjjal sima tésztává dolgozzuk össze. Hengert formázunk belőle és szobahőmérsékleten 20 percig kelesztjük. A tésztahenger kis darabokra vágjuk, majd apró, hasas nudlikat sodrunk belőle és sós vízben 12-15 percig főzzük. A diót összekeverjük a fahéjjal, és egy serpenyőben megpirítjuk A leszűrt nudlit megforgatjuk a dióban és gyümölcssalátával /banán, narancs, kivi/ tálaljuk, porcukorral megszórjuk. 2 Diós párnácskák Hozzávalók: a tésztához: 22 dkg RAMA margarin, 22 dkg liszt, 7 db tojássárgája a töltelékhez: 25 dkg darált dió, 22 dkg porcukor, 7 db tojásfehérje,

fahéj ízlés szerint. A fenti anyagokat gyorsan összegyúrjuk, 3-4 órára hűtőbe tesszük. Legjobb, ha egy egész éjszakát hűtőben áll Huszonöt egyenlő részre osztjuk, letakarva újra hűtőbe tesszük. Ezután elkészítjük a tölteléket A diót, porcukrot, a 7 db tojás felvert habját lazán összekeverjük. Egy sütőlemezt kivajazunk A cipócskákat egyenként kinyújtjuk (kb. 10-12 cm átmérőjűre) kör alakúra, nagyon vékonyra! A fahéjas, diós, cukros tölteléket nyomózsákkal a kör közepére nyomjuk, majd a tésztácskákat félbehajtjuk, a széleket szorosan egymásra nyomkodjuk. 180 °C-os sütőben aranysárgára sütjük. Tálalás előtt megszórjuk vaníliás cukorral. Dióspogácsa 30 deka lisztet, 15 deka vajat, 15 deka darált diót, 15 deka porcukrot, fél csomag sütőport, 1 tojás sárgáját és 1 citrom reszelt héját tejföllel kemény tésztává gyúrunk. Ujjnyi vékonyra nyújtjuk, és pogácsavágóval kiszúrjuk. A pogácsák

tetejére egy-egy fél dióbelet teszünk díszítésül. Diós rolád Négy tojásságát fehéredésig keverünk 14 deka kristálycukorral, hozzáadunk 14 deka durvára vágott, a sütőben szárazon megpirított diót, 10 deka mazsolát (vagy 10 deka durvára vágott főzőcsokoládét) és annyi durvára tört kekszet vagy piskótát, hogy elég tömör, de formázható masszát kapjunk. (Tehetünk bele, ha gazdagabban akarjuk adni, még 10 deka vajat is.) Egy csíkban vékonyan kivajazunk egy téglalap alakú alufólia lapot, és tekercs-alakban ráfektetjük a diós masszát. A fóliába göngyölve, néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük. A fóliából kibontva, szépen felszeletelve rakjuk tálra. Diós rudak Hozzávalók: 24 dkg liszt, 18 dkg margarin, 3 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, egy csipet só. Elkészítése: Az anyagokat összegyúrjuk és félujjnyi vastag, ujjnyi hosszú rudacskákat formálunk belőle, és világos sárgára sütjük. Kisülés után

azonnal forgassuk vanillincukorba. (Készíthetjük darált földimogyoróval is.) Figyelem: A rudak melegen törnek! Diós rudacskák 35 deka lisztet, 1 csomag sütőport 14 deka cukorral, 12 deka őrölt dióval, 15 deka vajjal, 2 evőkanál tejfellel és 1 citrom reszelt héjával erősen összegyúrunk. A tésztát nyújtjuk és négyzetes darabokra vágva, 6-8 centiméteres rudacskákat csavarunk belőle. Tetejüket cukorszörppel bekenjük, és őrölt dióval megszórjuk. Lassú tűznél szép pirosra sütjük. Diós scarlotte Először 8 tojás fehérjét habnak, a sárgáját 5 evőkanál cukorral simára keverjük. Beleöntjük a habot, óvatosan összekeverjük, majd lassan 8 evőkanál lisztet keverünk hozzá. A massza kb 3/4 részét zsírozott lisztezett tepsiben, kb 1/4-t pedig zsírozott, lisztezett kerek tortaformában sütjük meg. A tepsiben sült piskótát baracklekvárral megkenjük és feltekerjük Ha 3 kihűlt vékony szeletekre vágjuk. Egy félgömb

alakú formát vagy tálat kibélelünk a piskótatekercs szeletekkel Két adag vaníliáspudingot készítünk, amibe kevesebb tejet teszünk, hogy sűrűbb legyen. A kész pudingba apróra vágott diót keverünk és beleöntjük a kibélelt formába. A maradék piskótatekercs-szeletekkel az egészet befedjük, megkenjük lekvárral és a kerek piskótalappal, befedjük. Most meg az egész süti a fejetetején áll Ha a puding kihűlt, néhány órára hűtőbe tesszük, utána tálra borítjuk, és ízlés szerint díszítjük karamellbevonattal, félbevágott dióval, kivivel és tejszínhabbal. Diós spirál (maradék tojásfehérjéből) Habbá verünk 6 tojásfehérjét, közékeverünk 20 deka porcukrot meg 10 deka darált diót, és együtt verjük még pár percig. Egy nagy tepsi hátlapját kizsírozzuk, vékonyan rásimítjuk a tésztamasszát, és nagyon lassú tűznél inkább szárítva, mint sütve - addig hagyjuk a sütőben, míg aranysárga lesz Még langyosan

ujjnyi csíkokat vágunk belőle, és fakanál nyelére spirál alakban feltekerjük. Gyorsan kell vele dolgozni, mert ha kihűlt, megmerevedik és törik. Diós sütemény Hozzávalók: 30 dkg margarin, 30 dkg liszt, 30 dkg darált dió, 30 dkg cukor 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 25 dkg lekvár Elkészítés: A puha margarint keverje össze a tojással. Keverje bele a diót, a cukrot és a végén a lisztet A tésztát felezze el A tepsi méretének megfelelően nyújtsa ki és fektesse margarinnal kikent tepsibe, majd a lekvárral kenje be a tésztát. Nyújtsa ki a tészta másik felét és vágja kb. 1 cm-es csíkokra A csíkokat rácsszerűen fektesse a lekvárra. A tojássárgáját habosítsa fel és kenje be a rácsot. Süsse előmelegített sütőben 225 C°-on kb. 20 percig Diós szívecske Hozzávalók: 30dkg porcukor, 15dkg dió, 15dkg dejo, 5 kanál csoki reszelék, 1 kanál kakaó, 2 egész tojás A fentieket összedolgozzuk, és szívformával kivágjuk. Kettőt

lekvárral összeragasztunk, csokimázba mártjuk, és diódarabbal díszítjük a tetejét. Liszt nincs benne. Diós tallér (1 közepes tepsi) Hozzávalók: 30 dkg dióbél, 25 dkg cukor, 15 dkg liszt, 10 dkg sárgabaracklekvár, 4 tojás, 1 citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só; A tetejére 5 dkg bevonó csokoládé; a sütőlemezhez 2 dkg vaj és 4 dkg zsemlemorzsa. Előkészítése: A sütőlemezt bevajazom, és morzsával behintem. A diót megdarálom A tojást szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A csokoládét egy evőkanál vízzel felolvasztom, és melegen tartom. Elkészítése: a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadom a sót és a citromhéjat. Apránként belekeverem a citromlevet. A tojásfehérjét habbá verem, a tojássárgás cukorral összeforgatom, ezután óvatosan belekeverem a diót és a lisztet. A masszát habzsákba vagy levágott végű nejlonzacskóba töltöm, amelyből – egymástól másfél centi

távolságra – kis halmokat nyomok a sütőlemezre. Előmelegített, forró sütőben megsütöm. Ha elkészült, késpengével alányúlok, és leszedem a lemezről. Ha már nem meleg, egyet-egyet a lekvárral összeragasztok, és az olvasztott csokoládéval megcsíkozom. Dióstekercs 4 15 deka őrölt diót 6 tojás sárgájával, 15 deka cukorral és fél csomag vaníliás cukorral kikeverünk, beleteszünk két marék zsemlemorzsát és utoljára a 6 tojásfehérje keményre vert habját, adjuk hozzá. Zsírral kikent és liszttel behintett tepsiben közepes erősségű tűznél gyengén kisütjük. Sütés után a meleg tésztát cukorral behintett deszkára borítjuk, és ha kissé kihűlt, a következő Töltelékkel töltjük: 15 deka cukrot 15 deka finomra őrölt dióval, 1 citrom reszelt héjával és kevés forró tejjel megfőzünk. A tölteléket előre készítsük el, és langyos melegen kenjük fel a még meleg tésztára, utána mindjárt göngyöljük fel s

fehér papírba csavarva, hagyjuk teljesen kihűlni. Diós zsömle 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg búzaliszt, 1 zacskó szárított élesztő, 0.5 ek só, 2 dl víz, 3 dl aludttej (vagy kefir), késhegynyi kardamom (elhagyható), őrölt szerecsendió, 15 dkg durvára tört dió A lisztbe keverje bele az élesztőport és a sót. A vízben az aludttejet a kardamomot és egy csipet sót langyosítson meg, majd adja a liszthez. Az egészet konyhai robotgéppel kb 5 percig, dagassza, amíg a tészta hólyagos lesz Hagyja szobahőmérsékleten addig kelni, amíg a duplája lesz, ez kb. 1 óra. Lisztezett deszkán alaposan gyúrja át a tésztát, közben dolgozza bele a diót is Formáljon 12 zsemlét, majd ültesse őket kizsírozott tepsire. Pihentesse 15 percig, majd 180 C fokon (gázsütő 2-3 fokozat) süsse 45 percig. Diós-, mákos tekercs 1/2 kg lisztet 20 dkg vajjal vagy margarinnal, 2 egész tojással, 1 tojássárgájával, 2 evőkanál porcukorral és 2 dkg

tojásba áztatott élesztővel, csipetnyi sóval összegyúrunk. Két részre osztjuk, kinyújtjuk. Az egyiket dióval, a másikat mákkal töltjük meg Felgöngyöljük, fél órát pihentetjük, tetejét megkenjük tojásfehérjével, és közepes tűznél megsütjük. Diós kávés sütemény Hat tojássárgáját kikeverünk 3 kanál cukorral, hozzáadunk 4 kanál vizet, 4 kanál lisztet, 5 kanál darált diót, 3/4 csomag sütőport, majd a tojások felvert habját. Közepes fokozaton megsütjük. Krém: 4o dkg margarint habosra keverünk 25dkg porcukorral, hozzáadunk két kanál capuccinót vagy nescafét. A krémhez hozzákeverünk 4 tojássárgáját. A kihűlt tesztara rákenjük a krémet, megszórjuk pirított apróra vágott dióval, majd a tetejére olvasztott csokoládét csepegtetünk. A diós-kókuszos süti receptet Hozzávalók: 1 pohár sima liszt, 2 evőkanál porcukor, 1/2 pohár vaj v. margarin Töltelék: 2 tojás, 1 pohár barnacukor, 2 evőkanál sima liszt,

1 kiskanál sütőpor, pici só, pici vaníliapor, 1 pohár vágott dió, 1 pohár kókuszreszelék (meg jobb a frissen reszelt!) A lisztet elkeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, és jól összegyúrjuk. Ezt az omlós tésztát belenyomkodjuk egy kb. 20x20 cm-es tepsibe, és 20 percet sütjük Töltelék: Habosra kavarjuk a tojást a barnacukorral, és hozzákeverjük a puha vajat, egy másik tálban elkeverjük a lisztet a sütőporral és a sóval. Hozzátesszük az előzőekhez Beletesszük a vaníliaport, a diót és a kókuszreszeléket A tölteléket a tésztára simítjuk és még 30 percig, sütjük. (Hidegen vágjuk fel!) Diós süti 4 tojás, 25 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1,25 dl víz, 5 dkg mazsola, 10 dkg dió, 10 dkg csoki, 1 narancs héja, 1 citrom héja, 30 dkg liszt, 5 1 cs. sütőpor, egy kevés olaj (1-2 evőkanál) A 4 tojás sárgáját 16 dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet, az olajat, utána az összes hozzávalót és

összekeverjük. A tojás fehérjét habbá verjük és fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot, és a tésztába vegyítjük. Közepesen meleg sütőben sütjük, ha kész kockákra vágjuk. Diós zsúrszeletek 18 deka lisztet fél csomag sütőporral, 10 deka vajjal, 5 deka cukorral és 1 evőkanál tejföllel összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk Egyik részét tepsibe rakva főtt diós töltelékkel kenjük be vastagon, azután a tészta másik felével betakarva, sütőbe téve, gyorsan sütjük. Sütés után a tésztát kocka alakúra szeleteljük és kevés, sűrűre főzött kávéval kevert cukormázzal a díszítés fejezetében leírt módon, bevonjuk. Ha a glazúr megszáradt, az egyes darabok tetejére mézbe mártott fél dióbelet teszünk díszítésül Mignonkapszulákba helyezve tálaljuk. Rumos dióbomba Hozzávalók: 10 dkg darált dió, 10 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4 evőkanál forró tej, 1-2 kávéskanál rum,

kristálycukor, (meggybefőtt). Elkészítése: A finomra darált háztartási kekszet a többi anyaggal jól összegyúrjuk. Fél óra hosszat állni hagyjuk, majd nedves kézzel golyókat formálunk belőle és kristálycukorban megforgatva mignonpapírba, rakjuk. (Díszítésül mindegyik golyócskára fél szem meggybefőttet tehetünk.) Figyelem: Ha rumos meggyet használunk, rum helyett a befőtt levét is használhatjuk. Mágikus mogyorós Ez a sütemény nem kezdő háziasszonyoknak való, és nem készül el gyorsan, viszont kivételesen finom. Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, 50 dkg cukor, 4-5 evőkanál tejföl, 30 dkg vaj, 50 dkg héjas mogyoró, 30 dkg tortabevonó csokoládé, 2 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só A lisztet a tojásokkal, 25 dkg cukorral, a vajjal, sóval, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Letakarva, hűvös helyen legalább fél órán át, pihentetjük A mogyorót

szárazon megpirítjuk, héját ledörzsöljük. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és 6-7 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral borított tepsire fektetjük és előmelegített sütőben 190 fokon 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük. A mogyorót elosztjuk a kihűlt sütemények tetején. A maradék cukrot vízzel kiöblített edényben karamellizáljuk Hozzáadunk fél dl vizet és szüntelenül kevergetve sűrűre, főzzük. Még melegen a mogyorókra csorgatjuk Ha megdermedt, elkészítjük a csokoládémázat. Ehhez az apróra tördelt tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk A mogyorós korongokat két villa segítségével megmártjuk a csokoládéban, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni. 6