Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Élesztős tészták

Alapadatok

Év, oldalszám:2010, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:194

Feltöltve:2010. február 11.

Méret:35 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Élesztős tészták. 194. Finom élesztős torta Deszkára teszünk fél font lisztet s 14 deka kemény vajat szeletekre vágva a liszttel kissé összevegyítjük egy széles kés Segítségével. Azután mélyedést csinálunk a liszt közepébe s beleteszünk 2 deka élesztőből készített kovászt, 4 Tojássárgáját, 2 kanál törött cukrot, kis sót és 2 kanál tejfelt. Összegyúrva jól kidolgozzuk és egy fél óráig kelni hagyjuk. Két Részre osztjuk; az egyiket gömbölyűre kinyújtva torta-pléhre helyezzük, barackbefőttel bekenjük s a másik részből rácsot Készítünk, megkenjük felvert tojással, vagdalt fehér mandulával megszórva még kelni hagyjuk s azután jó tűznél, de nem Hirtelen, szép világos barnára megsütjük. Cukorral behintve melegen tálaljuk 195. Barackos kifli 30 deka lisztet gyúródeszkára teszünk s közepén mélyedést csinálva beleteszünk 2 deka tejbe feloldott élesztőt, 3 tojássárgáját, sót, kis cukrot, 1-2 kanál

tejfelt s mindebből rétes tészta keménységű tésztát gyúrunk, és kissé kelni hagyjuk. Kinyújtjuk és 14 deka kemény vajat beletéve, a tésztát jobbról, balról ráhajtva ismét kinyújtjuk, és összehajtva jégre tesszük. Negyed óra időközben még kétszer kinyújtjuk, négyszegletes darabokra vágjuk, baracklekvárral megtöltve kifliket formálunk Belőle, tojásfehérjével bekenve, mandulás darabos cukorral behintjük, kissé még kelni hagyjuk és lassú, de jó tűznél Megsütjük. 196. Csokoládé kifli 25 deka liszt, 12 deka vaj, 4 sárgája, kevés cukor, kis s6 és 2 deka élesztőből készített kovászból nem nagyon kemény Tésztát készítünk. Kelni hagyjuk azután kinyújtva, olvasztott vajjal bekenjük, összehajtjuk s fél óra mulya ismét kinyújtva, Bekenjük. Harmadszor kinyújtva kártya nagyságú darabokra vágjuk Két szelet csokoládét megreszelünk s azt 3 deka Mandula, 3 deka liszt, és annyi fehérjével a mennyit a csokoládé

felvesz, keményre gyúrjuk s abból a tészta nagyságában Egy hosszú csíkot teszünk minden darabra, összegöngyölve kiflire formáljuk, tojás fehérjével bekenve mandulával behintjük s még kelni hagyjuk, azután világos barnára megsütjük. 197. Aranyhaluska 10 deka vajat elkeverünk 5 tojássárgájával, kis cukor, só és 1/4 liter langyos tejbe feloldott élesztővel s azután annyi lisztet Keverünk hozzá, hogy könnyű tészta legyen belőle. Főzőkanállal veregetve, jól megdolgozzuk a míg a tészta szépen leválik a kanálról s azután fölül kis liszttel behintve, letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett deszkára tesszük, Jól belisztezve kinyújtjuk ujjnyi vastagra és kis fánk szúróval földaraboljuk. Vajjal kikent formába, - minden egyes darabot Olvasztott vajba mártva, egy sort rakunk, megszórjuk mandula, cukor és kis fahéj keverékkel; ismét egy sor tésztát rakunk, Megszórjuk s így folytatjuk, míg elfogyott.

Meleg helyen befödve kelni hagyjuk, lassú, de jó tűznél megsütjük s kiborítva Tejsodóval adjuk fel. 198. Finom élesztős tészta 2.1/2 deka élesztő és 15 deka lisztből kevés cukorral a szükséges langyos tej hozzáadásával kovászt készítünk s azt befödve kelni hagyjuk. Ha megkelt 3 sárgáját, 1 egész tojást, kis sót, citrom héját s egy tojás nagyságú vajat, melyet langyos tejben felolvasztottunk, hozzáadunk s még annyi lisztet, hogy kanállal jól átdolgozható legyen. Ha leválik a kanálról, Desz-kára tesszük, cipót formálunk belőle és letakarjuk. 25 deka vajat, 5 deka liszttel összegyúrunk, azután a tésztát Kinyújtva abba beletesszük, s mindkét oldalán felhajtva kinyújtjuk s hidegre tesszük. Háromszor ismételjük és tetszés szerint Kifliket, vagy kávéhoz fonott kalácsot készíthetünk, melybe azután még mazsolát is hinthetünk a kinyújtásnál. 199. Tepertős pogácsa Fél kiló liszt, tojás nagyságú vaj, langyos

tejbe feloldott 2 dekaélesztő, egy egésztojás és 2 tojás-sárgája, só és tejfelből Rétes tészta keménységű; tésztát készítünk s kelni hagyjuk. Fél kiló tepertő; húsvágón finomra vágunk, a tésztát kinyújtjuk s A tepertővel bekenve összehajtjuk, kisodorjuk, ismét összehajtjuk és még kétszer kinyújtva, utoljára tetszés szerinti nagyságú pogácsákat szurkálunk, pléhre rakjuk s még kelni hagyjuk. Felvert tojással bekenve, jó tűznél megsütjük. 200. Tejfeles lepény 1/4 font vajat, 3 tojássárgájával elkavarunk, kevés tejbe áztatott 2 deka élesztőt egy kis cukorral kelni hagyunk s azután ezt És annyi lisztet keverünk a tojáshoz, hogy ne legyen nagyon kemény. 1/2 liter tejfelt, 7 tojássárgájával, 2 kanál cukor s egy Kanál liszttel, s a 7 tojás kemény habjával elkeverünk. Miután a tészta félig megkelt kinyújtjuk olyan nagyra, hogy tepsibe Téve, még a szélén lelógjon, újra kelni hagyjuk s azután a

tojáskeveréket beleöntjük s lassú tűznél egy óra hosszat sütjük. 201. Túrós lepény A tésztát épen úgy készíthetjük, mint az előbbinél. 7 deka vajat, 3 tojássárgáját, fél font áttört túrót, 1-2 deci tejfelt s a tojás Habját összekeverjük. Ha sósan akarjuk kevés sót s finomra vágott kaprot, ha édesen, akkor cukrot, mazsolát keverünk Hozzá s a megkelt tésztára öntjük. Fölül egy pár apró darab vajat teszünk, s lassú tűznél megsütjük. 202. Mákos rétes Élesztős tésztát készítünk; 12 deka vajat elkeverünk 2-3 tojássárgája, 3 deci langyos tej és 3 deka, tejben feloldott, Élesztővel, melybe 2 kanál cukrot s egy kis sót is tettünk. Lisztet, annyit teszünk hozzá, hogy ne legyen nagyon kemény, jól Kidolgozzuk főzőkanállal és kelni hagyjuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, 1/4 liter darált mákot, melyet 15 deka Cukorral, citrom és narancshéjjal, valamint fa-héjjal összekevertünk, egészen

behintjük, 4-5 kanál tejszín, vagy jó tejjel Megöntözve összegöngyöljük, még egy kissé kelni hagyjuk s tojással bekenve, lassan megsütjük. 203. Egyszerű élesztős kuglóf Egy liter lisztet tálba teszünk, oldalt kis mélyedést csinálva belőle, 2 deka langyos tejbe feloldott élesztőből kis sukkorral Kovászt csinálunk s meleg helyen kelni hagyjuk. Ez alatt elkeverünk 10 deka vajat és 8 deka zsírt habosra, egyenként 4 Egész tojást, kis sót s egy nagy kanál porcukrot s 2 deci langyos tejet keverve hozzá. Azután hozzátesszük a megkelt Kovászt s a lisztet, jól elkavarjuk s megdolgozzuk. Ha kemény még egy kis tejet keverünk hozzá, ha lágy lenne egy kis lisztet Teszünk még bele. Behintjük, a deszkát liszttel s a tésztát rátéve kinyújtjuk, olvasztott vajjal bekenjük, mandula, cukor és Mazsolával behintve, összegöngyöljük, kikent kuglófformába fektetjük, jól meghagyjuk kelni s jó tűznél, de nem hirtelen Megsütjük. 204. Fonott

tejes kalács Két deci langyos tejben feloldunk 2 deka élesztőt, kis cukorral s 10 deka lisztből kovászt csinálunk. Fél kiló liszthez 2-3 Tojássárgáját 1 kanál porcukrot, sót és annyi langyos tejet veszünk, hogy a tészta se kemény, se lágy ne legyen s kézzel Folyton tépve és dagasztva a tésztát jól kidolgozzuk. Akkor hozzá-adunk még 10 deka olvasztott vajat s addig dolgozzuk, Míg a tészta egészen elválik a táltól és hólyagos Lett. Liszttel kissé behintve, melegített kendővel befödve, meleg helyen Kelni hagyjuk, s ha jól megkelt, lisztezett deszkára tesszük, kettévágjuk, két hosszú fonatra nyújtjuk, összefonjuk, vajjal, vagy zsírral ki-kent formába téve, még kelni hagyjuk, felvert tojással kétszer bekenjük s jó tűznél, lassan megsütjük. 205. Finom bába kenyér Ehhez is ép úgy, mint a kalácshoz kovászt készítünk. 12 deka vajat habosra keverünk, 10 deka cukrot, egyenként 4 Tojássárgáját, kis vaníliát, kevés

citromhéjat, a megkelt kovászt s még 2 deci langyos tejet, kis sót elkeverve, 42 deka lisztet Teszünk hozzá, s 1/4 óráig keverjük. Tetszés szerint mazsolát, vagy apró kockára vágott, kissé puhított csokoládét is Keverhetünk közé. Vajjal jól kikent, liszttel behintett kuglófformába öntjük, s jól meghagyjuk kelni. Rendesen még egyszer annyinak kell lenni a tésztának, ha meg-kelt; azután jó tűznél, de nem hirtelen, szép világos barnára megsütjük. 206. Kis kalácsok (Briosch) Kovászt készítünk előbb 2 dekaélesztő, kevés langyos tej és 7 deka lisztből. Ha ez megkelt, lemérünk 21 deka lisztet s a Deszkára téve, hozzáadunk 7 deka vajat, 4 deka cukrot, kevés sót, 3-4 tojássárgáját, 1 egész tojást s a kovászt és mindebből nem nagyon kemény tésztát gyúrunk s kelni hagyjuk. Akkor dara-bokra vágjuk s kis Fonott kalácsokat, cipót, karikát, perecet stb. formálunk belőle; tojással kétszer bekenjük s darabos fehér

mandulával Megszórva, még kelni hagyjuk s jó tűznél világos barnára megsütjük