Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Csonka Jánosné - Szenzációs saláták

Alapadatok

Év, oldalszám:2001, 9 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:220

Feltöltve:2010. február 11.

Méret:45 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Csonka Jánosné Recepttára Szenzációs saláták Összeállította: Csonka János 2001. április 16 SPANYOL RÁKSALÁTA Összeállítás: 25 perc Főzni nem kell! Hozzávalók 6 személyre: 1/2 kg főtt rákhús vagy rákfarok 2 nagy narancs 1 kis fej saláta 1 fej, karikára vágott lilahagyma 2 evőkanál vörös borecet 3 evőkanál olívaolaj 1 tört fokhagymagerezd Elkészítése: A rákot megtisztítjuk. A narancsok két végéről levágunk 1-1 akkora darabot, hogy a húsa kilátszódjék. Kis éles késsel a narancsokat a fehér részét is levágva meghámozzuk, egy részét a díszítéshez lereszeljük. A narancs húsát vékony cikkekre szabjuk A salátaleveleket megmossuk, leszárítjuk, és 6 tányért kibélelünk velük. A rákot, a hagymát és a narancscikkeket ráterítjük. Az ecetet az olajjal, 1/2 kiskanálnyi reszelt narancshéjjal meg a fokhagymával jól záródó tetejű kis üvegben alaposan összerázzuk, a salátára öntjük, és friss kenyérrel

azonnal tálaljuk. BABSALÁTA Összeállítás: 10 perc Főzni nem kell! Hozzávalók 6 személyre: 15 dkg zöldbab 1 kis doboz (40 dkg) konzerv vörösbab 1 nagy doboz konzerv fehérbab 1 fej kis lilahagyma 1 nagy csokor összevagdalt petrezselyem 2 evőkanál francia öntet Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, 4 cm hosszú darabokra vágjuk, és lobogó forró vízben 1 percig főzzük ( blansírozzuk ). Utána kiszedjük, jéghideg vízbe áttesszük, majd lecsepegtetjük. A kétféle konzerv babot leszűrjük, majd folyó vízzel leöblítjük. A felszeletelt hagymával meg a petrezselyemmel összekeverjük, a zöldbabot is hozzáadjuk. Az öntettel leöntjük, és alaposan összeforgatjuk Néhány óráig állni hagyjuk. Jó-tanács: A babfélék arányát ízlésünk szerint változtathatjuk, de ügyeljünk arra, hogy a saláta tarka legyen. GÖRÖG SALÁTA Összeállítás: 15 perc Főzni nem kell! Hozzávalók 6 személyre: 3 szem paradicsom 1 zöldpaprika 1

kígyóuborka 3 szál újhagyma, 1 cm-es darabokra vágva 25 dkg feta vagy gomolyasajt, 2 cm-es kockákra vágva 4 evőkanál kimagozott fekete olívabogyó 2 evőkanál citromlé 3 evőkanál olívaolaj só Elkészítése: A paradicsomokat 8-8 darabba, a zöldpaprikát 2 cm-es négyzetekre vágjuk. Az uborka magját kikaparjuk, a húsát 1 cm-es szeletekre daraboljuk. A paradicsomot az uborkával, a paprikával, a hagymával, a sajttal és az olívabogyóval elkeverjük, megsózzuk, citromlével, olajjal meglocsoljuk, és azonnal kínáljuk. NIZZAI SALÁTA (SALAD NICOISE) Összeállítás: 20 perc Főzni nem kell! Hozzávalók 4-6 személyre: 14 dkg zöldbab 2 szem nyolcba vágott paradicsom 1 kis fej, karikákra vágott lilahagyma 3 kemény tojás, negyedelve 8 evőkanál kimagozott fekete olívabogyó 40 dkg lecsepegtetett konzerv tonhal 4 dkg leszűrt szardella 3 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál fehér borecet 1 tört fokhagymagerezd 1/2 kiskanál francia mustár Elkészítése:

A zöldbabot megtisztítjuk, és 1 percre lobogó forró vízbe dobjuk, majd jeges vízbe átszedjük és lecsepegtetjük. A babot a paradicsommal, a hagymával, a tojásokkal, az olajbogyóval, a tonhaldarabokkal és a szardellával összekeverjük. Az olívaolajat az ecettel, a fokhagymával meg a mustárral jól záródó üvegben összerázzuk. A salátára öntve pirított kenyérrel tálaljuk BURGONYASALÁTA Összeállítás: 20 perc Főzés: 20 perc Hozzávalók 8 személyre: 1 kg apró szemű téli burgonya 4 szál összevagdalt újhagyma 1 fej összevagdalt vöröshagyma 1/2 meghámozott, reszelt zellergumó 3 evőkanál majonéz 4 evőkanál joghurt 3 kemény tojás, negyedelve 20 dkg ropogósra sütött füstölt szalonna 1 kiskanál édesnemes pirospaprika só Elkészítése: A burgonyát 2 cm-es kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, kihűtjük. A burgonyát tálban a zellerrel, a hagymával és a joghurttal higított majonézzel

összekeverjük, és kemény tojással meg szalonnával díszítjük. Paprikával megszórva kínáljuk. CURRYS CSIRKESALÁTA Összeállítás: 20 perc Főzés: 15 perc Hozzávalók 8 személyre: 20 dkg szarvacskatészta 1 evőkanál olívaolaj 1/2 kg lebőrözött, kicsontozott csirkemell 45 dkg-os konzerv ananász, leszűrve 2 szál elszeletelt zeleri, vagy 1 reszelt zellergumó 3 szál összevagdalt újhagyma 4 evőkanál majonéz 4 evőkanál tejföl 2 kiskanál currypor só Elkészítése: A tésztát sós vízben nem túl puhára főzzük, hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük. Egy nagy tálban az olajjal összekeverjük A csirkemelleket kissé megsózzuk, és egy kevés vizet aláöntve, lefedve puhára pároljuk. Lecsepegtetjük, kihűtjük, majd 2 cm-es kockákra vágjuk A csirkét az ananásszal, a zelerivel (vagy zellerrel), a hagymával és a tésztával összekeverjük. A többi hozzávalót simára keverjük, és a salátára öntjük. Salátástálba

töltve szobahőmérsékleten kínáljuk. TABULI Összeállítás: 20 perc Főzni nem kell! Hozzávalók 8 személyre: 20 dkg kuszkusz (natúra boltokból) vagy búzadara 2 dl forró víz 2 csokor petrezselyem 4 összevagdalt újhagyma 4 kockára vágott paradicsom 3 evőkanál összevagdalt mentalevél 3 evőkanál citromlé 3 evőkanál olívaolaj Elkészítése: A kuszkuszt vagy a darát a vízzel leöntjük, és lefedve 15 percig állni hagyjuk, hogy megduzzadjon. A petrezselyem szárait lecsipkedjük, a leveleket megmossuk, papírtörülközőn leszárítjuk, és késsel nagyobb darabokra vágjuk. Valamennyi hozzávalót összekeverjük, néhány órára behűtjük, majd szobahőmérsékleten tálaljuk. TÉSZTASALÁTA Összeállítás: 20 perc Főzés: 10 perc Hozzávalók 8 személyre: 35 dkg kagylótészta 1 evőkanál olívaolaj 1 szál sárgarépa 1 kis zöldpaprika 15 dkg felszeletelt sonka 30 dkg konzerv tejeskukorica, lecsepegtetve 2 evőkanál tejföl 1 adag francia

öntet só Elkészítése: A tésztát sós vízben nem túl puhára főzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük. Nagy tálba öntve az olajjal összekeverjük A répát hosszában négybe vágjuk, majd vékonyra szeleteljük. A paprikát és a sonkát hasonló formára vágjuk. A répát, a paprikát és a kukoricát a tésztával alaposan összekeverjük. A tejfölt a francia öntettel simára keverjük, és a salátára öntve összeforgatjuk. Szobahőmérsékleten tálaljuk KONYHAFŐNÖK KEDVENCE Összeállítás: 15 perc Főzni nem kell! Hozzávalók 6 személyre: 6 nagy salátalevél 5 dkg vékonyan felszeletelt kockasajt 4 szelet főtt, füstölt sonka 20 dkg főtt, hasábokra vágott csirkehús 3 db lucullusparadicsom 2 evőkanál csíkokra vágott, marinált paprika 2 félbevágott kemény tojás 1 adag francia öntet Elkészítése: A fejessaláta-leveleket megmossuk, leszárítjuk. A sajtot és a füstölt húst vékony csíkokra, a paradicsomokat 6-6

cikkbe vágjuk. A sajtot a sonkával, a hússal, a paradicsommal, a paprikával és a kemény tojásokkal összekeverjük. A tálat salátalevelekkel kibéleljük, a salátát beletöltjük, és az öntettel leöntve azonnal kínáljuk. Bohókás paradicsomsaláta 400 g kemény paradicsom 1 alma nagyságú zellergumó 1 kis fej hagyma 1 csokor petrezselyem 3-4 friss bazsalikomlevél 4-5 szem mandula 4-5 szem dió Az öntethez 1 ek salátaolaj 1 citrom leve 1 ek. mustár 1 ek. zsemlemorzsa só A zöldségféléket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk. A paradicsomot felszeleteljük a zellert gyufaszál vékonyságúra, a hagymát karikára vágjuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és bazsalikomot. A hozzávalókból elkészítjük az öntetet, lazán a salátához keverjük, tetejét megszórjuk a durvára vágott mandulával és dióval. Azonnal tálalhatjuk. Fokhagymás sült padlizsánsaláta (görög recept) 6-800 g zsenge padlizsán Az öntethez 5-6 gerezd

fokhagyma 50 g darált dió 4 ek. salátaolaj 2 ek. salátaecet só frissen őrölt bors 1 csokor petrezselyem Nagyon fontos, hogy apróbb, feszes bőrű, zsenge padlizsánt vásároljunk! Megmossuk, szárazra töröljük, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 fok) puhára sütjük (a padlizsánok nagyságától függően 25-30 perc). Miután kivettük a sütőből, 4-5 percre letakarjuk alufóliával, így könnyebben eltávolíthatjuk a héját, még melegen meghámozzuk (ha késhez kellene folyamodnunk, az csakis fa vagy műanyag legyen!), ha langyosra hűlt, vékonyan felkarikázzuk. A zúzott fokhagymát a darált dióval, a petrezselyemmel, az olajjal, az ecettel és ízlés szerint sóval, borssal (eredetileg erősen borsozzák!) kikeverjük. Gombasaláta 500 g champignon gomba 4 ek. salátaolaj 1 citrom leve 1 babérlevél 1 kk. koriander 1 kk. szemes bors só petrezselyem A megtisztított, megmosott gombát felszeleteljük, forró olajban

átforgatjuk, rádobjuk a babérlevelet, a koriandert és a borsot, kissé megsózzuk, hozzáadjuk a citromlét. Fedő alatt, mérsékelt tűzön 8-10 percig pároljuk. Ha kihűlt, átszedjük egy tálkába - ebben fogjuk tálalni -, lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor meghintjük vágott petrezselyemmel. Illatos, hagymás sárgarépa saláta 600 g sárgarépa 1 nagy fej hagyma Az öntethez 2 ek. saláta olaj 5-6 levél friss fodormenta és citromfű 2 ek. citromlé só bors A megtisztított, megmosott sárgarépát és hagymát megreszeljük. Az olajat a citromlével, a finomra vágott illatos füvekkel, ízlés szerint sóval és borssal kikeverjük, a salátára öntjük. Burgonyasaláta paradicsommal 40dkg krumpli, 30dkg paradicsom, salátamártás: 2dl tejföl, 1 kis tubus majonéz, kis citromlé, méz, só. A héjában főtt krumplit meghámozzuk, szeletekre vágjuk, a paradicsomot is. Végül mind a kettőt a saláta mártással jól

összekeverjük Tavaszi saláta 1 fej saláta, 1-2db uborka, 1db sárgarépa, 1db karalábé, 2 szál újhagyma, 1cs retek, 2db paradicsom, 1db paprika, 2db joghurt, só, olaj A zöldségeket megmossuk. A salátát apróra tépjük, az uborkát, retket legyaluljuk, a répát, a karalábét apróra lereszeljük, a hagymát daraboljuk. Kevés sóval, olajjal és 2 csésze joghurttal leöntjük A tetejét paradicsommal, paprikával, ill. metélőpetrezselyemmel díszítjük Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek