Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Mikohullámú sütőben készíthető sütemények

Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 10 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:177

Feltöltve:2010. február 04.

Méret:54 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Mikrohullámú sütőben készíthető sütemények Dejós sütemény. Hozzávalók: 5 db tojás, 10 dkg cukor, csipet só, 20 dkg dió vagy dejó, reszelt citromhéj, 1 kupica rum, a mázhoz 12 dkg főzőcsokoládé. A tojássárgákat a cukorral és a sóval habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, és a Dejóval a reszelt citromhéjjal, a rummal együtt a sárgájához adjuk. Egy hosszúkás formát kikenünk, és a masszát beleöntjük 400 W on 5 percig majd 600 W on 6 percig sütjük. A süteményt 5-10 percig hűlni hagyjuk majd alufóliára borítjuk. A csokoládét 600 W tal 1 perc alatt felolvasztjuk és a süteményt bevonjuk vele. Almás tészta Hozzávalók: 30 dkg cukor, 3 db tojás, 30 dkg alma, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor. A tojásokat cukorral habosra keverjük. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd a tojásokhoz adjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és lassan a tésztához adagoljuk Formába öntjük, 300 W tal 10 percig sütjük,

majd 600 W tal 5 percig. Ha megsült tálra borítjuk, és porcukorral meghintjük. Gőzgombóc Hozzávalók: 1 kg liszt, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 3 db tojássárgája, 1 evőkanál olaj, csipet só, 3 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, mazsola, mák vagy dió. A tészta megöntéséhez: 3 dl tej, 5 dkg cukor, csipet őrölt fahéj. A lisztbe öntjük a tojássárgáját, a langyos tejjel, cukorral megkelesztett élesztőt, sót és a maradék tejjel lágy kelt tésztát készítünk. Hozzá adjuk az olajat és alaposan kidolgozzuk Tetejét kissé meglisztezzük és meleg helyen, vagy mikroba megkelesztjük. A megkelt tésztából hengert sodrunk és 8-10 részre osztjuk. Darabonként gombócot formálunk belőlük és olajjal vagy vajjal vékonyan megkenjük és sorba egymás mellérakjuk egy nagyobb kivajazott lezárható edénybe. Ismét kelni hagyjuk 3 dl langyos tejet cukorral és egy kis fahéjjal összekeverünk, a már megkelt gombócokra öntjük. A tetejére darált

diót vagy cukrozott mákot szórunk. Az edényt lezárjuk és 8 percig sütjük 600 W tal Lekvárral, vagy vaníliakrémmel tálaljuk. Gőzgombóc meggykompóttal Elkészítési idő kb. 45 perc, adagonként kb 2600 joule-t (620 kalóriát) tartalmaz. Hozzávalók 6 személvre: a gombóchoz: 50 dkg liszt kb. 10 dkg cukor 7,5 dkg vaj vagy főzőmargarin 4,5 dl tej, 2 dkg élesztő 1 citrom a kompóthoz: 1 üveg (720 ml) meggybefőtt 1 kis rúd fahéj 1 evőkanál étkezési keményítő a szóráshoz: őrölt fahéj porcukor Elkészítés: Mikrohullámú sütőben 600 watton 1 perc alatt felolvasztunk 5 dkg vajat, elkeverjük 2,5 dl tejjel és a szétmorzsolt élesztővel. A citromot jól megmossuk, egyik feléről lereszeljük a héját, és 5 dkg cukorral együtt a vajas-élesztős tejhez adjuk. Robotgéppel apránként összedolgozzuk a lisztet a többi hozzávalóval. Lefedjük, és 2 percig 180 watton melegítjükA tésztát a kikapcsolt készülékben még 15 percig

kelesztjük. Közben a meggyet lecsepegtetjük, levét felfogjuk. A citrom másik felét vékonyan meghámozzuk. A meggylét felforratjuk a fahéjjal, a citromhéjjal és a citrom kifacsart levével, majd a fahéjat és a citromhéjat kivesszük. Az étkezési keményítőt simára keverjük 2 evőkanál vízzel, a léhez adjuk, újból felforraljuk és beletesszük a meggyet, majd 2 evőkanál cukorral ízesítjük. A tésztát átgyúrjuk, 6 tömzsi rudat formálunk belőle, és csillag alakban elhelyezzük egy 26 cm átmérőjű, mikrohullámú sütőben használható formába. A maradék tejet és vajat 2,5 dkg cukorral 600 watton 1 percig melegítjük, majd a tésztára öntjük, 360 watton 18 percig sütjük, végül meghintjük őrölt fahéjjal és porcukorral. A kompótot külön kínáljuk hozzá Hagyományos módon: A tésztát langyos helyen 20 percig kelesztjük, átgyúrjuk és 6 rudat formálunk belőle. Egy kerek formát kikenünk olvasztott vajjal, belerakjuk a

rudakat, 15-20 percig kelesztjük, majd ráöntjük a maradék meglangyosított tejet. Előmelegített sütőben (200 fokon) kb 30 percig sütjük Kakaós tészta. Hozzávalók 20 dkg cukor, 3 db tojás, 3 dkg vaj, 5 dkg kakaó, 25 dkg liszt, 2 dl tej, reszelt citromhéj, mazsola, 1 csomag sütőpor. A tojások sárgáját, a cukrot és a vajat habosra keverjük. A kakaót, a lisztet és a sütőport hozzáadjuk majd apránként beleöntjük a tejet. A tésztát jól kikavarjuk, és óvatosan hozzáadjuk a citromhéjat és a mazsolát, majd a tojások keményre vert habját. 400 W tal 12 percig sütjük, majd 600 W tal 7 percig. Deszkára borítjuk hűtjük, félbevágva megkenhetjük lekvárral, megszórhatjuk porcukorral, vagy készíthetünk rá csokoládéöntetet. Gyümölcsös túrótorta. Hozzávalók. 50 dkg túró, 4 db tojás, 5 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliapuding, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom, 5 dkg búzadara, 30 dkg gyümölcs, 1 csipet só. A vajat a

cukorral, a tojássárgájával és a túróval kikeverjük. Hozzáadjuk a darát és a citrom reszelt héját. A citrom kicsavart levét a pudingporral összekeverjük és a tésztamasszához öntjük. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük, és a túrós krémmel óvatosa összedolgozzuk Egy lapos tortaformát kivajazunk, a masszát beleöntjük, a gyümölccsel kirakjuk. Folpackkal letakarjuk (a fóliát hústűvel néhány helyen kiszúrjuk) és maximumon 18 percig sütjük. Mazsolás tejberizs mikróban Hozzávalók 4 személyre 6 dkg rizs 7,5 dl tej 1 ek mazsola 3 dkg kristálycukor 1 ek vaníliás cukor Elkészítés Gondosan válogassuk át, mossuk meg és csepegtessük le a rizst. A mazsolát is válogassuk át, távolítsuk el a szárakat, öblítsük le folyó vízben és 30 percig áztassuk egy pohár vízben. Egy mikrohullámú sütőbe való, magas falu edénybe öntsünk fél pohár vizet és szórjuk bele a rizst. Fedjük le mikroba való fóliával, amit

szúrjunk át 2-3 helyen és főzzük a rizst a mikroban max. fokozaton 5 percig Adjuk hozzá a tejet, a kristálycukrot meg a vaníliás cukrot, és alaposan keverjük össze. Lefedés nélkül tegyük vissza a mikroba és 30 percig főzzük max. fokozaton Közben néhányszor vegyük ki és keverjük meg. Közben jól csepegtessük le a mazsolát, és a főzési idő lejárta előtt 10 perccel keverjük a rizshez. Még melegen osszuk szét a tejberizst hideg vízzel kiöblített tálkákba, hagyjuk lehűlni és langyosan vagy hidegen tálaljuk. + gazdagíthatjuk cukrozott gyümölccsel, apróra vágott dióval is, tetejét megszórhatjuk cukrozott gyümölccsel vagy csoki reszelékkel. Ha nincs mikronk - akkor készíthetjük hagyományosan: Forraljunk fel 1,5 l vizet, és szórjuk bele a rizst. Forraljuk 3 percig, közben egy másik edényben forraljunk fel 7,5 dl tejet. Csepegtessük le a riszt, tegyük át a forrásban lévő tejbe és főzzük folyamatosan kevergetve 15 - 20

percig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kristálycukrot, vaníliás cukrot és villával óvatosan keverjük össze. Nem élesztős pogácsa. Hozzávalók: 40 dkg liszt 25 dkg margarin 2 dl tejföl 1 kávéskanál só 1 kávéskanál sütőpor. Tetszés szerint ízesíthetjük tepertővel, sajttal. Összekeverjük a tésztát, elnyújtjuk megkenjük, tepertővel hajtogatjuk, 20 percet pihentetjük, forró sütőben sütjük, ha nem tepertővel készítjük, akkor sajttal szórjuk, és úgy sütjük. Paprikás fánk Hozzávalók: 2 adag maradék paprikás krumpli 2 db. Tojás 1 evőkanál búzadara 1 púpozott teáskanál pirospaprika 1 mokkáskanál törött bors olaj a sütéshez. A maradék ételt villával összetöröm, majd hozzáadom a búzadarát és a felvert tojást. Tízpercnyi pihentetés után alaposan összekeverem a fűszerekkel együtt és bő, forró olajba, evőkanállal adagolva mindkét oldalán megsütöm. Paradicsommártás (Kb. 3 adag) 1 hagymát 1

fokhagymagerezdet letisztítunk, apró kockákra vágjuk. 75 g húsos szalonnát felkockázunk. Mindhármat 2 evőkanál olívaolajjal együtt üveg- vagy porcelántálba tesszük és lefedve. 700 W-tal kb 3 percig főzzük, 500 g áttört paradicsomot hozzáadunk szűk 125 ml (1/8 I) leveskockából készült húslevessel elkeverjük. sóval, borssal, morzsolt bazsalikommal fűszerezzük, 700 W-tal kb 7 percig forrósítjuk. sóval, borssal újra ízesítjük Főzési idő összesen: kb. 10 perc Metélt tésztát adunk hozzá Ementáli sajtmártás (Kb 4 adag) 1 tetézett teáskanál étkezési keményítőt, 3 evőkanál fehérborral üveg- vagy porcelántálban elkeverünk. 2 tojássárgáját, 200 ml (1/5 I) leveskockából készült húslevessel 150 g tejföllel belekeverünk és 75-100 g reszelt ementáli sajtot hozzáadunk. Befedve. 700 W-tal kb 5-7 percig forrósítjuk közben habverővel kétszer átkeverjük a mártást. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük

Ötlet: A sajtmártást főtt tojás, párolt édeskömény, száras zeller, vagy metéltfelfújt mellé tálaljuk. Cukkíni krém mártás (Kb 3 adag) 300 g cukkínit megmosunk, a szárvégződéseket kivágjuk. a cukkínit hosszában félbe-, majd vékony szeletekre vágjuk, 3 evőkanál olívaolajjal együtt üveg- vagy porcelántálba tesszük, 2 fokhagymagerezdet letisztítunk. kipréseljük hozzáadjuk sóval, frissen őrölt fehér borssal, morzsolt kakukkfűvel, őrölt rozmaringgal fűszerezzük. Lefedve 700 W-tal kb. 4 percig főzzük 40 g Gorgonzola-sajtot, 75 g túrósajtot vagy túrót villával szétnyomkodunk, 1 pohár (150 g) tejszínnel, (Créme fraiche) összekeverjük, a cukkínihez adjuk, óvatosan beleforgatjuk és lefedve, 700 W-tal kb. 5 percig forrósítjuk, közben egyszer átkeverjük. 2 evőkanál vagdalt kaprot hozzákeverünk, a mártást esetleg sóval, borssal ízesítjük. Főzési idő összesen: kb. 9 perc Földiszeder-narancsmártás (Kb. 6 adag)

2 teáskanál étkezési keményítőt 125 ml (1/8 I) narancslével elkeverünk. 75 ml portói bort 2-3 teáskanál cukrot adunk hozzá, összekeverjük és lefedve. 700 W-tal 3-4 perc alatt forrásba hozzuk. átkeverjük, őrölt gyömbérrel ízesítjük 250 g földiszedret átválogatunk, óvatosan megmossuk, a mártásba tesszük és lefedve. 700 W-tal kb 2,1/2-3 percig főzzük, óvatosan megkeverjük. őrölt gyömbérrel cukorral ízesítjük hűlni hagyjuk Ötlet: A földiszeder-narancsmártást szárnyasmáj pástétom hideg vad- vagy marhahús mellé tálaljuk. Tejszínes vaníliasodó (3-4 adag) 1 tasak vaníliaízű pudingport, 2 gyengén tetézett evőkanál cukorral, 4-6 evőkanál hideg tejjel üveg- vagy porcelántálban elkeverünk, 1 tojást, 500 ml (1/2 I) tejet, 125 ml (1/8 I) tejszínt adunk hozzá. jól átkeverjük és lefedve, 700 W-tal kb 6-8 percig főzzük, közben kétszerháromszor át keverjük Ötlet: A tejszínes vaníliasodót hidegen vagy melegen

puding vagy kompót mellé tálaljuk. Fehér csokoládésodó (3-4 adag ) 100 g fehér csokoládét kis darabokra törünk. 125 ml (1/8 I) tejszínnel együtt üveg- vagy porcelántálba tesszük és nyitott tálban, 450 W-tal kb. 3 percig forrósítjuk, habverővel átkeverjük. hűlni hagyjuk, közben néhányszor megkeverjük Ötlet: A fehér csokoládésodót csokoládéhab, gyümölcssaláta vagy fagylalt mellé tálaljuk. Meggysodó (Kb. 4 adag) 500 g meggyet megmosunk, szárát eltávolítjuk. kimagozzuk, 50 g cukorral, 1 kis rúd fahéjjal együtt üvegtálba tesszük. Lefedve, 700 W-tal kb 5 percig főzzük, közben egyszer átkeverjük 1 tetézett teáskanál étkezési keményítőt, 1-2 evőkanál hideg vízzel elkeverünk, a gyümölcslébe tesszük, lefedve. 700 W-tal 1-2 percig tovább főzzük Főzési idő összesen: kb. 6 perc Csokoládésodó (2-3 adag) 100 g féleserű csokoládét, 5 evőkanál vízzel együtt üveg- vagy porcelántálba teszünk, lefedve, 450

W-tal kb. 1,1/2 percig forrósítjuk, habverővel átkeverjük, nyitott tálban 450 W-tal további 1/2-1 perc alatt besűrítjük. Főzési idő összesen: kb. 2,1/2 perc Ötlet: A csokoládésodót citromhabkrém mellé tálaljuk. Pikáns fűszerkrém mártás (Kb. 3 adag) 1-2 mogyoróhagymát letisztítunk, apró kockákra vágjuk. 1 evőkanál vajjal együtt üveg- vagy porcelántálba tesszük és lefedve, 700 W-tal kb. 3 percig pároljuk 100 ml száraz fehérbort 1 pohár (150 g) tejszínt (Créme fraiche) 2 evőkanál félszáraz Sherryt hozzá keverünk, sóval, borssal, cukorral, Worchestersire-szósszal fűszerezzük, nyitott tálban, 700 W-tal kb. 5 percig forrósítjuk, közben egyszer átkeverjük. 2 evőkanál vegyes vagdalt fűszert belekeverünk. Főzési idő összesen: kb. 8 perc Ötlet: A fűszerkrém mártást bárányfilé vagy steak mellé tálaljuk. Póréhagyma angolszalonnával. 1szál póréhagyma, 15 dkg angolszalonna, 5 dkg reszelt sajt, vaj, só. A hagymát

megtisztítjuk és kb. 10 cm-es darabkákra vágjuk Lapos edénybe rakjuk, egy kevés sós vizet öntünk alá, és az edényt lezárva 600 W-tal 5 percig pároljuk. A hagyma vastagságától függően egy két darabot összefogunk, egy - egy angolszalonna szeletbe tekerjük, és fogvájóval megtűzzük. Egy kivajazott tálba egymás mellé fektetjük a tekercseket, és megszórjuk sajttal. A mikroba téve 600 W -tal 9 percig sütjük Svájci sajtvacsora. Személyenként: 1 főtt burgonya, 1 szelet eidami sajt, 1 szelet ementáli sajt, 1 ecetes uborka. A tányért vízzel megnedvesítjük, és 1 percig maximális teljesítménnyel előmelegítjük. A sajtszeleteket rátesszük és 600 W-on 2 perc alatt megolvasztjuk. A burgonyát megfőzzük és meghámozzuk A nyúlós sajtot villával a főtt burgonya darabokra feltekerjük, uborkával tálaljuk. Fondue. 30 dkg ementáli sajt, 30 dkg eidami sajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl fehérbor, 3 cl cseresznyepálinka,

csipetnyi őrölt bors, reszelt szerecsen dió. A sajtot durvára reszeljük, és összekeverjük a liszttel. Egy lapos edénybe tesszük A fehérbort, a zúzott fokhagymát, borsot és a szerecsendiót összekeverjük és a sajtra öntjük. Letakarjuk az edényt, és 600 W-tal 6 percig forraljuk, közben megkeverjük. Ha kész, hagyományos módon, spirituszégő kis lángja fölött tartva melegen tálaljuk. Mártogathatunk bele kenyér kockákat, virslit újhagymát. Leveles tészta. 10 dkg túró, 10 dkg liszt 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojássárgája, só, pirospaprika. A túrót, lisztet, vajat és a sót gyorsan összegyúrjuk, majd 1 órára hideg helyre tesszük a tésztát. Utána 3 mm vastagra kinyújtjuk. A reszelt sajtot, a paprikát és a tojást összekeverjük, a keveréket a kinyújtott tésztára kenjük. Összegöngyöljük mint a beiglit, és 1 cm darabokra vágjuk. Ezeket a csigákat kivajazott tűzálló tálba rakjuk és 15 percig pihentetjük, majd

400 W teljesítménnyel 10 percig sütjük. Almahab. 1 kg alma, 1 dl víz, 3 db tojásfehérje, 5 dkg cukor, 1 db fahéj, 3 db szegfűszeg. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, felszeleteljük. Egy edénybe tesszük és megcukrozzuk, ízlés szerint fűszerezzük és ráöntjük a vizet. Maximális teljesítménnyel 7 percig, majd 300 W -on 7 percig pároljuk. Ha már puha, turmixoljuk és kihűtjük. A tojásfehérjét habbá verjük és az almával összekeverjük mazsolával díszítve azonnal tálaljuk. Fahéjas almaöntet. 2 alma, 1 evőkanál margarin, 2 evőkanál cukor, 2 mokkáskanál fahéjpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 1 dl tej, 1 evőkanál vaníliás cukor. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, kockára vágjuk. Margarinon cukorral, fahéjjal ízesítve, lefedve 600 W -tal pároljuk 5 percig. A tejet pudingporral kikeverve ráöntjük és további 2 percig füzük Rakott - mikróban (?) Tehát kell hozzá egy jénai tál vagy több, mivel kevés ideig

van a mikróban, ezért több adag is készíthető gyors egymásutánban. Konzerv borsó (zöldbab / kockára vágott hajában főtt krumpli, ami otthon előre megfőzhető / gombakonzerv / karfiol konzerv, de ez "illatos" / főtt kukorica és ami eszedbe jut), 2-3 szelet sonka (párizsi, 1-2 szelet előző napi sült hús,.), 2-3 dl tejföl (kefir, joghurt), lehet 1 nyers tojás, de nem kötelező, 1lapos ek. liszt, ízlés szerint fűszerek, só, margarin vagy vajdarabka, sajt. A növényféle felét beleteszed a mikróba (jól lecsepegtetve), hússzeleteket teszel rá, majd újra a növény. Erre jön az öntet: az 1-2 pohár tejfölben (vagy vegyesen joghurt, kefir, tejföl) elkevered a lisztet, (tojást) és a fűszereket. Ráöntöd a zöldek tetejére, reszelt sajtot hinthetsz rá és vajdarabkákkal megszórod. Beteszed lefedve a mikróba. 900 W-ra szoktam állítani Időt nem tudok, de néhány percnél nem több. Addig hagyom benn, amíg jól beindul a

buborékolás Ha tovább marad, akkor keményebb állagú lesz, ha hamar kiszeded, akkor lazább, levesesebb. Variálhatod paradicsomszeletekkel. is Én még 2x nem készítettem ugyanazt, de nagyon szereti a család. Indiai omlett (1 adag) 1,5 dkg vaj, 1/2 apróra vágott vöröshagyma vagy krém, 1 kisebb paradicsom, 1cs. vágott korianderlevél (helyett petrezselyem), 2 tojás, 1 teáskanál víz, só, 1/2 aprított chilli (helyett zöldpaprika is jó, ha nem szereti valaki a csípős ízt), fűszerként használhatunk még fokhagymát, köményt, curryt rozmaringot, . Olvasszuk fel a vajat (600 W / fél perc).Pároljuk meg benne a hagymát (ami el is hagyható) 1-2 percig, tegyük bele a chillit, a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, koriandert vagy petrezselymet. A tojás-sárgákhoz tegyük hozzá a vizet, verjük fel. A fehérjéből félkemény habot készítsünk Keverjük össze. Kivajazott lapos tálba tegyük a zöldséges alapot, öntsük rá a tojást 500-600

W-on sütjük néhány percig - lágyabbra, vagy keményebbre. Borítsuk tányérra ( ha ügyesek vagyunk) és szeletelve vagy félbe hajtva tálaljuk. Reszelt sajttal is megszórhatjuk. Paradicsom-, uborkaszeletekkel kínáljuk Sajttal töltött virsli A lebőrözött virsliket villával megszurkáljuk és hosszában bevágjuk. Sajtból ceruza vékonyságú virsli hosszúságú szeleteket vágunk. A bevágásokba tesszük Tálba tesszük a töltött oldallal felfelé. Takarás nélkül 600 W-on 2,5 percig sütjük, míg a sajt megolvad. (Baconnal is körbe lehet tekerni a virsliket.) Héjában főtt burgonya A nagyon megmosott 8 db közepes krumplit villával megszúrkáljuk. Körbe rakjuk a tál szélén. 1,5 dl vizet aláöntünk. Folpackkal letakarva 650 W-on kb 15 percig pároljuk, majd 5 percig pihentetjük. (A folpack mikróhoz való legyen, ha nem ilyen, akkor szúrkáljuk meg sok helyen!) Sertéscsülök vele sült burgonyával. Hozzávalók. 2 db sertés hátsócsülök 80

dkg burgonya 20 dkg vöröshagyma 1 csomag petrezselyem Ételízesítő A megtisztított csülköket bedörzsöljük vegetával vagy bármilyen hasonló ételízesítővel, tepsibe tesszük és kevés vízzel sütőben aranybarnára sütjük, időnként meglocsoljuk a saját levével. A mikor a hús már majdnem puha, vékony cikkekre vágott burgonyát és karikázott vöröshagymát teszünk mellé, azt is megszórjuk ételízesítővel. Ügyeljünk arra, hogy a hús és a burgonya egyszerre készüljön el. Tálaláskor meghinthetjük finomra vágott petrezselyemzölddel. Tormaszószos karfiolragu Elkészítési ídö kb. 3O perc Hozzávalók 2 személyre: 1 kisebb fej (tisztán mérve kb. 40 dkg) karfiol 40 dkg burgonya 6 vékony szelet (kb. 18 dkg) nyers füstölt sonka friss (kb. 6 cm hosszú) tormagyökér 1 dl tejszín 1 tojássárgája 1-2 evőkanál citromlé 1-2 evőkanál étkezési keményítő só 1 /2 csokor kerti zsázsa fehér papírszalvéta Elkészítés: A

karfiolt megtisztítjuk, megmossuk és rózsáira szedjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, majd a karfiolrózsákkal együtt nagyobb jénai tálba tesszük. Megsózzuk, és felöntjük 1,5 dl vízzel Benedvesített papír szalvétával (vagy különleges fóliával) lefedve a mikrohullámú sütőbe helyezzük, és 600 watton kb. 12 percig főzzük. Közben a tormát megtisztítjuk, megmossuk és finomra reszeljük. A párolt karfiolt és a burgonyát kivesszük a jénaiból. A visszamaradt főzővízbe belekeverjük a tejszínt, az étkezési keményítőt és 2 evőkanál reszelt tormát. Lefedve, 600 watton kb 3 percig pároljuk, közben kétszer megkeverjük. Végül belekeverjük a tojássárgáját Sóval és citromlével ízesítjük, belehelyezzük a párolt zöldségeket, és lefedve, 600 watton további 34 perc alatt összemelegítjük. A kerti zsázsát megmossuk, és lerázzuk róla a vizet. A leveleket lecsipkedjük és meghintjük vele a

tormaszószos ragut. Külön kínáljuk hozzá a szeletelt füstölt sonkát és a maradék reszelt tormát. Ezt a zöldségételt hagyományos módon is el lehet készíteni: A karfiolt és a burgonyát sós vízben 15-20 percig főzzük. A zöldségeket kivesszük, a visszamaradt levet a tejszínnel, az étkezési keményítővel és a tormával elkeverjük. Összeforraljuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a tojássárgáját és a fűszereket. Végül a mártásban átmelegítjük a félretett burgonyát és karfiolt. Töltött alma. 2 közepes alma, 1 dkg vaj. Töltelék. 2 kiskanál durvára vágott dió, 2 kiskanál mazsola, 1 evőkanál méz, egy csipet őrölt fahéj és szegfűszeg, Az almákat jól megmossuk, nem hámozzuk meg, csak a közepét kiszúrjuk. A diót, mazsolát, mézet az őrölt fahéjat és a szegfűszeget összekeverjük. Az almákat egy-egy csészébe vagy kompótostábla tesszük, közepébe halmozzuk a tölteléket. A tetejére morzsoljuk a vajat

és maximális teljesítményen 4 percig sütjük. Pekingi csirkemell. 40 dkg csirkemell, 2 evőkanál olaj, 10 dkg karikára vágott póréhagyma, 15dkg karikára vágott sárgarépa, 15 dkg szójacsíra, 1 kiskanál szójamártás, 1 üveg őszibarackbefőtt, cukor, só, citromlé. A csirkemelleket lebőrözzük, kicsontozzuk, csíkokra vágjuk. Egy edénybe beleöntjük az olajat, belerakjuk a húsdarabokat és maximális teljesítménnyel, többször megkeverve 2-3 percig sütjük. Rárakjuk a zöldséget a szójamártást összekeverjük egy csipet cukorral, citromlével és egy kevés őszibarack lével ezt a keveréket ráöntjük a zöldséges húsra. Letakarva 600 W tal 6 percig pároljuk, azután 300 W körül 8 percig. Ráfektetjük a darabokra vágott őszibarackot, és még 2 percig maximális teljesítménnyel melegítjük. Szójamártásos karaj. Hozzávalók. 5 db kicsontozott karaj, 3 evőkanál szójamártás, 5 dkg vaj. A hússzeleteket kiverjük és mindkét

oldalán szójamártással bekenjük. Egy edénybe szorosan egymásra rakjuk őket, és a maradék mártást is ráöntjük, letakarjuk, és állni hagyjuk egy napig a hűtőszekrényben. A vajat egy lapos edényben megforrósítjuk maximális teljesítménnyel 2 perc belerakjuk a hússzeleteket, és fedő nélkül 600 W tal 9 percig sütjük. Közben félidőben egyszer megfordítjuk. A húst kiszedjük, és letakarva még 10 percig pihentetjük A visszamaradt húslevet egy kis liszttel besűrítjük, visszatesszük a mikroba és maximális teljesítményen 2 percig forraljuk. Tálaláskor rá öntjük a húsra